Det finns ingen bostadsbrist i Sverige eller ens i Stockholm, där det just nu finns minst 7 675 lägenheter tillgängliga för den som vill flytta. Den enda boendeformen är nämligen inte ett centralt beläget förstahandskontrakt på en hyresreglerad lägenhet.
En bostad kan inte definieras som ett hyresreglerat förstahandskontrakt i attraktivt läge. Så definieras inte bostäder utomlands heller, utan alla lagliga bostäder är att betrakta som bostäder.
Detta inkluderar sk “andrahandskontrakt” på bostadsrätter. I själva verket är att hyra en bostadsrätt ett förstahandskontrakt, då man hyr av ägaren. I Norge är det mycket vanligt att man hyr en lägenhet av en privatperson, även om det då handlar om ägarlägenheter, som inte någon förening kan hindra ägaren från att hyra ut. På samma sätt är att hyra en villa eller en lägenhet i en villa också ett förstahandskontrakt.
Även riktiga andra- och tredjehandskontrakt på hyresrätter är en bostad.
Villor och radhus är också bostäder, och man kan rent av bo i de flesta fritidshus, som oavsett oftast har högre standard än en sunkig etta på Södermalm med “Stockholmsdusch” och en kokplatta.
Summerar man snabbt och förenklat tillgängliga bostäder, ignorerandes officiella bostadsköer och nybyggnadsobjekt, så finns det just nu 13 442 lägenheter, 10 263 villor och 2 838 fritidshuslägenheter till salu. Därtill finns det 8 954 uthyrningsobjekt via Blocket för en total summa om 35 497 bostäder att flytta till. Enbart lägenheter och hyreskontrakt i Stockholm är 7 675 stycken i skrivande stund.
Nej, att just du inte kan få tag på en centralt beläget hyresreglerat förstahandskontrakt är inte bostadsbrist.
Kom också ihåg att svenska ungdomar flyttar hemifrån allt tidigare och först i EU, så det är inte ens svårt för dem att hitta en bostad. Och nej, att dela lägenhet med någon eller vara inneboende är inte bostadsbrist. Tvärt om är det normen för ungdomar utomlands, där man inte pratar om bostadsbrist.
Ovanstående siffror inkluderar inte officiella och privata hyresvärdars bostadsköer, eller nybyggen som inte utannonserats via Booli eller Blocket. Att kommunerna just nu köper bostadsrätter visar på en brist på förstahandskontrakt, men det är alltså inte bostadsbrist. Utan brist på förstahandskontrakt på hyresrätter. Däremot verkar det alltjämt gå utmärkt att få tag på ett förstahandskontrakt på en nybyggd lägenhet i Stockholm.
Vill man definiera “bostadsbrist” som “brist på billiga attraktivt belägna försthandskontrakt på hyresrätter” så bör man säga det istället för att tjata om “bostadsbrist”.
96 kommentarer
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det finns ingen arbetsbrist heller, finns massa lediga jobb. Men ändå en jävligt hög arbetslöshet. Finns det brist på något? Exempel isåfall?
Det finns många jobb. Exempelvis skriker många industrier efter arbetskraft. Arbetslösa ungdomar vill inte ha dem. För skitigt eller vad de nu brukar skylla på. Eller att skillnaden mellan att få bidrag och att jobba är för litet.
Skitsnack!
Om man hänger med i samhällsdebatten så vet man det. Men det är inte alla som gör det.
http://arbetet.se/2016/02/03/har-rader-det-brist-pa-arbetskraft/
Sen kan man ju också resonera så här. Hämtat från en blogg.
(Jag fattar inte mig på individer som jobbar på ett skitjobb, ungefär som jag gör… Jag jobbar på Coop i kassan/plockar upp varor… Visst det kan vara skönt att få en eller två månadslöner men sedan inser man ju att man inte tjänar så mycket mer än dom som går på bidrag… När jag gick på bidrag fick jag ungefär 6500 netto + 4000 i bostadstillägg = 10,5 tusen… Om jag jobbar 30h/vecka på ett skitjobb som Coop = 123 kr/timmen = 12,6 tusen netto…)
Nils Nilsson. Du snackar mest goja. Enligt artikeln du länka till är arbetslösheten fortsatt hög. Däremot är det underskott på vissa vårdyrken och socialsekreterare. Dvs har facket sett till att utbilda för få för att fläska upp lönerna. En annan orsak är flyktingvågen. Men nej nån brist på arbetskraft är det absolut inte.
Nils Nilsson. Du snackar mest goja. Enligt artikeln du länka till är arbetslösheten fortsatt hög. Däremot är det underskott på vissa vårdyrken och socialsekreterare. Dvs har facket sett till att utbilda för få för att fläska upp lönerna. En annan orsak är flyktingvågen. Men nej nån brist på arbetskraft är det absolut inte.
Läs artikeln. Lyssna på debatten i media och vad arbetsgivarna på många håll säger. Bort med skygglapparna. Om vi tar bort vården så fattas det arbetskraft på byggen och i industrin. Lyssna på arbetsgivarna och dess organisationer och tro inte så mycket själv.
Ytterligare tre gymnasieprogram lyfter Arbetsförmedlingen fram särskilt för den som vill ha goda chanser till jobb i framtiden: bygg- och anläggningsprogrammet, fordons- och transportprogrammet och industritekniska programmet.
Men det är väldigt få ungdomar som söker de här utbildningarna. Är väl inte tillräckligt FINA jobb.
Ja Lars…
Var snäll och ge ett exempel på brist
Det finns brist på folk som amorterar 😀
94% amorterade på nya lån innan amorteringskravet så nej det är knappast brist på amorteringar.
Hur många amorterade minst 2%? Eller rimligare 4%?
Ärligt talat vem bryr sig?
Om du eller jag amorterar 0 eller 10% är väl ändå vårt eget val om nu banken tycker det är ok?
Jamen nu hävdar du att det inte är brist på folk som amorterar.
Varför ens kommentera på en samhällsblogg om du inte bryr dig…
Jamen nu hävdar du att det inte är brist på folk som amorterar.
Varför ens kommentera på en samhällsblogg om du inte bryr dig…
Det är inte brist på folk som amorterar förutom i din fantasi.
Sen om vissa väljer att inte amortera är det rimligtvis upp till dom och inte till dig att bestämma det.
Nu hittar du på. Jag ställde bara en fråga. Om du inte kan eller vill svara så okej.
Btw. Jag är Axel, inte Alex. Varning för ihopblandning. 😀
Att amortera 1-2% är som att inte amortera alls. Tycker att det skulle kunna vara krav på minst 10% amortering tills skulden är betald.
Ett ofog att låna pengar utan att betala tillbaka inom överskådlig framtid!
Gränsen mellan att stjäla och låna pengar idag är hårfin.
Såg fel där Axel 🙂
Blir ju bra det här om du och S/S Josefin amorterar 4-10% och de andra väljer sin amorteringsgrad så blir alla nöjda och glada.
När jag köpte första villan 1997 var amorteringstiden på hela lånet tvunget att vara under 30 år. Blev 21 år för min del pga avrundning av månadsbeloppet, som nog var 1500:- SEK om jag minns rätt. Villan, 18 km fågelvägen från Brunnsparken i Göteborg, och med egen badplats, kostade 695 000 för 138 m2… Å andra sidan var ränta 7.8% på det bundna 5-åriga lånet.
Se där. Det fanns en tid med rimliga krav och inte bara valfläsk. Det är väl just det här som är problemet. Att om alla väljer sin amorteringsgrad så kommer 08orna minimera sin amortering, maximera lånen, och iom det riskera hela landets ekonomi.
Drar du in andra länder ser vi dock att bostadsmarknaden i Sverige är helt brutalt dålig jämfört med andra I-länder.
Så visst kan jag köpa att vi inte har bostadsbrist, men då får man även köpa lite mindre roligare slutsatser. Som att vi bor i ett anmärkningsvärt sunkigt I-land.
Många överdrifter här "brutalt dålig" "sunkigt i-land".
Varför bor du överhuvudtaget kvar i landet?
Men du kanske redan har flyttat med tanke på din stavning av Joensson?
Det sämsta med den svenska bostadsmarknaden är hyresregleringen. Att vi har dålig bostadsförsörjning (nybyggande, mark, planarbete) är också ett stort problem, men det är inte unikt svenskt på samma sätt som hyresregleringen.
Kostnaden/riskerna är också ganska höga (hyrorna rätt höga som andel av disponibel inkomst, och lånen höga i förhållande till inkomst).
Sedan är bostadsstandarden hög i Sverige, och som nämnts, många flyttar hemifrån i ung ålder och det går att hitta bostäder.
Det är oerhört synd att man inte "avreglerar" markförsörjningen, utan kommunerna "håller" på sin mark för att det inte ska byggas för mycket och för "kaotiskt". Då får vi brist. Tänk tanken att kommunerna säljer _många_ billiga tomter mot krav på att de ska bebyggas inom ett par år. Med dagens höga priser på begagnade hus hade detta varit mycket attraktivt och löst upp bostadsbristen en hel del.
Sunkigt,jag var i Kronogården igår kväll.
Ser rätt ok ut, men jag kan ändå hålla med.
Inget ställe man är på utan ett direkt ärende,rekommenderas ändå att folk borde ta en sightseeing för att förstå vad man menar,helst på kvällen då.
Rekommenderas varmt.
Det finns väl ett Kronogården i alla länder, typ?
Givetvis,i sverige finns det många "kronogårdar" det trodde jag att du/de flesta visste.
Har du inte varit i någon av dom?
Besök rekommenderas varmt som sagt.
Stefan: du bör kunna addera 1 + 1 utan att bli så stött av resultatet.
Antingen har vi för närvarande, år 2016, några temporära men akuta problem vi försöker lösa – exempelvis en låsning på bostadsmarknaden, i folkmun kallad bostadsbrist – eller så är Sverige i allmänhet och Stockholm i synnerhet helt enkelt ett sunkigt land relativt andra I-länder. Om det sistnämnda gäller är det rimligen globaliseringen och den ökande transparensen som tydliggjort det faktumet, snarare än att vi har någon modern kris.
Notera förövrigt att vi jämför med den privilegierade delen av världen, det vill säga du behöver inte för den sakens skull känna att du hade otur vid födseln.
Det finns väl ett Kronogården i varje stad i Europa, det var min poäng.
Att Sverige skulle vara ett anmärkningsvärt sunkigt i-land köper jag inte.
Man kan möjligen se att givet "lång och trogen tjänst" är Sveriges förhållanden helt okej, och du kommer ha möjligheter att bara vistas i de delar av landet/staden som inte är anmärkningsvärt smutsiga och i övrigt av dålig standard. Om vi går vidare i selekteringen finns det rent av ovanligt stora möjligheter till både politiskt (ekonomiskt) och socialt "gated lifestyle" (jämför community) i Sverige om man hade lite tur vid födseln också.
När jag kallar Sverige sunkigt handlar det snarare om mer godtycklig utgångspunkt. Du kommer då betala väldigt mycket för en smutsig och ful omgivning, världsunikt dålig service, och till skillnad från motsvarigheter i tex LA på en plats omvärlden inte ens ser.
Att det finns många sunkiga områden behöver inte vara något problem, men en okej fungerande marknad i ett starkt land hade helt enkelt gjort det alternativet _oerhört_ billigt. Vi har alltså antingen temporära problem vi håller på att reda ut, eller så är Sverige ett generellt sunkigt land att bo i.
Alla "här" som varit i en NoGoZon i sverige den sista tiden(året)kan väl svara hur detta kändes,både dagtid och kvällstidskänslan.
Hade varit en egen intressant tråd,området ska helst specas med.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Javisst Stefan.
http://madworldnews.com/parents-idaho-sexual-assault/
Lars påpekar gärna hur fel det är att kolla på genomsnittet av t.ex. belåningsgrad osv. Varför skulle det vara bättre när det gäller bostadsbrist?
Cornu brukar påpeka felet med medelvärde. Utveckla gärna var du hittar något medelvärdesliknande eller "genomsnitt" i detta inlägg.
Det finns ont om bostäder där folk vill bo. Det finns väldigt(?) gott om bostäder på andra platser, dvs där folk inte vill bo. Lars väljer att bunta ihop olika attraktiva områden. Totalt sett över hela området finns då ingen brist och han drar slutsatsen att det därför inte finns brist på bostäder någonstans inom området.
Han väljer med flit att räkna ett genomsnitt för ett "för stort" område och ignorera intressanta lokala avvikelser.
Jag är inte säker på att Blockets bostäder till 100% kan räknas med. Eller skall även icke-överenskommen med BRF svartuthyrning räknas med?
Det är bara brist om utbudet är 0 och ingen, oavsett storlek på plånbok, kan få tag på bostad. Så klart.
Precis så ja!
👍
Du kan ju inte räkna med Blocket.se bostäder där folk hyr ut en lägenhet i 2 veckor medan de besöker familjen under sommaren. Då kan du ju också inkludera Hotell-rum och Airbnb…
Endast långsiktiga kontrakt bör räknas in när vi pratar om bostäder.
Hahaha, va fan är nu detta?!
Trovärdigheten för Wikipedia är numera noll.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Bostadsbrist
Wikipedia är genomsyrad av vänsterideologer, inget ämne med minsta politiska beröringspunkt slipper undan.
Värst är det med ämnen med professurer på Södertörns Högskola, där wikipedia används för att validera mer eller mindre flummiga "forskningsresultat"…
Haha ja jävlar. Det var bland det märkligaste jag läst på länge.
" Det finns dock väldigt många regleringar samt en bolånemarknad där man tills alldeles nyligen kunde köpa t ex en villa för 10 mkr för mindre än 1 % ränta och utan vare sig amortering eller kontantinsats."
"På längre sikt är dock kraftiga prisfall samt en kraftigt ökad bostadsproduktion oundvikliga."
"Alla inser att en sådan lösning inte är hållbar på sikt"
"I framtiden behövs hållbara finansieringslösningar samt radikalt lägre bostadspriser"
Varför ska man framstå som en idiot i en diskussion när man istället kan skriva artiklar på wikipedia…
Tycker att ditt resonemang och dina siffror är lite konstiga. Om vi antar att man vill hitta boende i Stockholm kan vi INTE anta att man har några hundra tusen kronor till kontantinsats för att köpa en bostad. Det är alltså ATT HYRA som gäller. En sökning på "uthyres" i Stockholm på Blocket ger just nu 2501 träffar. De flesta av dessa ser av en stickprovskontroll ut att vara för åtminstone sex månader. Några enstaka korttidsuthyrningar bara. Så 7675 bostäder som du nämner är en helt befängd siffra. Det rör sig alltså egentligen om ungefär en tredjedel av denna siffra.
Men i princip har du rätt i att det inte är bostadsbrist. Bara idag på morgonen har det på Blocket kommit in ett trettital bostäder i Stockholm för uthyrning minst sex månader.
Jag som har provat på detta ser dock ett problem som du inte nämner, nämligen att det för bostäder som uthyres blir en "skönhetstävling" mellan den drös av presumtiva hyresgäster som svarar. Vissa personer kommer ALDRIG att få någon bostad i andra hand pga att det alltid finns mer attraktiva hyresgäster bland dem som svarat på annonsen. Själv har jag turen att tillhöra kategorin attraktiva hyresgäster, så för mig är det inget problem, men för många andra är det ett svårt problem.
Detta med attraktiva hyresgäster kan ju diskuteras.
De riktigt "attraktiva" hyresgästerna är väl generellt de drygaste som gnäller på minsta skitsak och är allmänt odrägliga och vet minsann sina rättigheter.
Nej, eftersom attraktiva hyresgäster kan få en bostad är bostadsbristen inte ett problem för någon. Så klart. Alla sol bor i Stockholm har ju en bostad i Stockholm (hade de ingen bostad instockholm skulle de ju, per definition, inte bo i Stockholm). Och eftersom alla som bor i Stockholm har en bostad så kan det inte vara problem för någon att få tag på en bostad, för de har ju redan en. Glasklart.
Det var väl ingen brist på bröd i Sovjet heller (det fanns ju de facto bröd).
Däremot var limporna ganska dyra…
Bristen är väl egentligen i grund och botten betalningsförmåga? För lite lön, för lite i kontantinsats, för många betalningsanmärkningar, för mycket eller för lite socialbidrag, e.t.c. Så de flesta av oss som läser här faller inte under någon av dessa kategorier kanske jag kan anta? Eftersom vi dock har en stor och växande andel människor som faller in i de kategorierna jag tog upp, så är det väl naturligt att för dessa råder bostadsbrist? De bostäder som Cornucopia räknar upp är helt enkelt inte tillgängliga för dem. Förutom att vi gör vårt bästa för att få in fler och fler i de här kategorierna av människor, görs ingenting för att de skall kunna bo någonstans. Varför då? Money talks, bullshit walks. Det kommer alltid vara bostadsbrist för dem. Alltid. Finns inte några pengar i världen som kan avjhälpa detta. Inte nu och inte senare. Det kommer inte att hända.
+1
Ska man definiera brist som en situation där inget går att uppbringa till vilket pris som helst så råder ju egentligen inte brist på någonting, nånsin.
Men de är ju möjligt att sveriga varit bortskämt med hyggliga bostäder till hyggliga kostnader och att priset nu bara normaliseras gentemot omvärlden.
Det är ju inga svindlande summor befolkningen lägger på sina bostadslån i Sverige, 2.9% av sina disponibla inkomster.
Korrekt, men en stor del av befolkningen är samtidigt utelåsta från möjligheten att låna de summor som krävs.
Jo men så har det väl i princip alltid varit?
Bostäder har alltid varit "dyra".
Det finns egentligen ingenting i denna "bostadsbubbla" som påminner om bostadsbubblan under slutet av 80-talet förutom stigande nominella priser.
Då peakade ränteutgiften på disponibel inkomst 4-e kvartalet 1990 på 11.1%.
Naturligtvis så kan de personer som idag inte kvalificerar sig för lån räkna med att göra det imorgon heller, oavsett räntenivå.
90-talskrisens räntenivå var defacto lägre än 11.1% då marginalskatten var högre och ränteavdragen större. Men du har absolut rätt i att drivkraften bakom inte var densamma som idag.
@stefanö
Hur fick du det till 2,9%? Villa a 5 mille insats 1 mille. 30 års rak amortering = 133330/år. Snittinkomst 2 vuxna 45 år 60000 dvs ca 45000 efter skatt=540000/år vilket motsvarar 29% exkl räntor. Dina siffror förutsätter melm amorteringsfritt eller bostad köpt senast 2000. Definitivt inte storstadsområden eller imaginära 2a-handskontrakt a la Cornu
http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Ekonomi/Hushallens-ekonomi/Hushallens-skulder/
Tja kul för generation 1990+ att få veta att de egentligen bor billigt när de som sagt de facto hyr en bostad de bara kommer att äga på pappret. Bara hoppas på lotto eller en krasch för dem…
Ungdomarna är inte dumma i huvudet.
De köper brf om det blir billigare än hyresrätt, svårare än så är det inte.
Sen är väl alternativet hyresrätt mest en utopi förutom för de med höga löner som har råd med nyproduktion.
Stefan Östergren
"Bostäder har alltid varit "dyra"." Hehe.. berpr väl på vad man jämför med 🙂 Du får jobba ungefär dubbelt så mkt för en bostad idag jfr bara 15 år sen. En bostadrätt kostade inte mkt. Krävdes inte ens 2 pers som jobbade.
Med tanke på teknikutveckling osv så borde bostäderna blivit billigare.
Teknikutveckling?
Menar du de stigande byggkostnaderna då?
Allvarligt, det finns ingen teknikutveckling i bostäder, än mindre i marken som de står på.
Om nu någon tror att det var billigt att bo 1968 tycker jag ni ska titta på detta.
"Bostadsnöden i Stockholm"
https://www.youtube.com/watch?v=Xh9iMH5q_hU
Fanns inte på kartan då att du skulle behöva betala tillbaka på en bostad i 100 år 🙂
Har inte siffror i huvet på vad tex en bostadsrätt kostade men det rörde sig snarare om månadslöner än ett helt liv.
Hehe.. det är väl klart det varit teknikutveckling inom bostäder 🙂 Redan från motorsågen där man sågar till brädor och framåt.
Marken har bankerna inflaterats upp i pris ja.. ihop med bostäder. Med resultatet att du får jobba som aldrig förr för att betala av den.
Det är dock bostadsbrist för mig också. Jag vill bo på Solsidan med sjötomt, men det finns ingenting att hitta som kostar under 10 miljoner.
I lokala tidningen skriver de om att studentlägenheter som byggs. Att dessa är för dyra för studenter. Vad tror man?
Självklart är det så. Även byggande av hyresrätter blir så dyra så de flesta har inte råd att hyra. Därför inte byggföretagen bygger.
http://ekuriren.se/jobbpengar/ttekonomi/1.4308150-sfs-bostader-byggs-men-ar-for-dyra
Nu skulle man ju kunna tro att PEAB har tjänat en massa pengar sedan intro 1989. Svaret är nej. Speglas väl i hur bolaget lyckats underprestera mot index.
Jag är skeptisk till att dessa studentlägenheter är "för dyra". Är det verkligen så att det står _outhyrda_ nybyggda studentlägenheter någonstans? Framför allt när man nämner Göteborg, Stockholm och Lund. Nej, studentlägenheterna blir nog uthyrda.
Byggbolagen har rent generellt inget intresse av att visa upp "övervinster", och så länge det som byggs går att sälja/hyra ut, inte heller något intresse av att bygga billigare. Samtidigt har vi byggnormer som styr saker som storlek, standard och handikappanpassning som gör det svårare att bygga litet och billigt. De "billiga" hyresrätter som rullades ut under 50- och 60-talet är i regel mindre, saknar hiss, har badrum som är omöjliga att använda för en handikappad osv.
För i grunden har Cornucopia rätt i att det finns bostäder, även om jag anser att prisnivån på de tillgängliga bostäderna också bör beaktas ur ett bristperspektiv, annars blir det lätt ett "Marie Antoinette" ögonblick när någon utbrister "låt dem bo i slott"…
Problemet är ju också att när man inhyser bidragstagare, oavsett härkomst, i dessa dyra nybyggen så hjälper det också till med att låsa fast dem i bidragsberoende.
@ Östergren
Ang PEAB beror det väl mest på att det helt enkelt är ett skitbolag?
PEAB är unikt dåliga.
Dock ska man vara medveten om att även Skanska underpresterat mot index sedan 1984, dock inte i samma utsträckning som PEAB.
För Skanskas del, gäller det även om man räknar in utdelningarna och avknoppningen av Drott?
JP, glömde helt fastighetsbolagen.
Får även revidera PEAB. Var ju sanslösa turer i BPA, Wihlborgs, Storheden, Skistar back in the days.
Just det, mycket konstigheter innan renodlingarna i de svenska börsbolagen. Kolla på Skanskas aktieinnehav under 80- och 90-talen, till exempel.
Så jag tror nog Skanska gjort sina ägare hyggligt nöjda under åren.
Ja man kan inte ens gnälla över Electrolux om man tar hänsyn till Autoliv 🙂
Lars påpekar gärna hur fel det är att kolla på genomsnittet av t.ex. belåningsgrad osv. Varför skulle det vara bättre när det gäller bostadsbrist?
Så om det står 1000 personer och köar för att köpa mat varje dag och affären får in mat till 100 personer varje dag så råder det ingen matbrist?
Du kan inte bara räkna med en lågprisbutik, du måse även räkna med "dollar" butiken för turisterna och butiken för den styrande eliten för att få statistiken rätt…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om inte lantbrukspolitiken var så dålig så skulle vi inte ha en massa folk som vart tvungna att flytta till storstäderna och då skulle vi inte alls ha nåt bostadsproblem överhuvudtaget.
Finns ju tyvärr få incitament att flytta ut på landet.
Oftast är kommunalskatten, elnät, vatten, avlopp osv dyrare än snittet.
Så ja, jag kan hålla med om att politiken på det området är dålig.
Precis,vad kostar bara en bil per år pga att man bor off.
Jag kan skippa bilen och spara 4000 per månad,höjs skatten mer ojuste än idag säljer jag den kanske.
En liter mjölk kan kosta skjortan om man bor som en eremit ute i ödebygden.
😂
Det är inte längre svenskar som flyttar till Stockholm, ökningen av befolkningen kommer från invandring.
Kan man inte säga att det handlar om kulturella förväntningar? I Sverige tycker man till skillnad från många länder att det är rimligt att flytta hemifrån i tidiga 20-årsåldern, att man bör ha eget boende som student, att man ska ha stora ytor (kallt klimat, mycket inomhusliv), att man som pensionär ska bo kvar i sin stora villa, osv…
Går det att jämföra med Ungern som under kommunisttiden hade väldigt många läkare per invånare? Kommer ihåg att folk blev chockade efter "murens fall" när det inte längre var självklart att man ringer in en läkare på natten som kommer hem till bostaden då ens barn är förkylt eller har fått feber. De hade ju en kulturell förväntan att läkarbesök – det ordnar man direkt!
Angående Ungern så bor en del av Sveriges befolkning lika trångt som de, Trångbott
Ah… men på snittet verkar vi i Sverige ha stor yta. http://1.bp.blogspot.com/_yXw4bIcY1sc/TP_8X2EVBUI/AAAAAAAABGs/C9UDb1AwlC8/s1600/boendeytaPerPersonEU2006.gif
Har jobbat ganska mycket med fastighet/bostäder och tyvärr är många som söker
bostad inte aktuella som hyresgäster, det är missbruk, allmän stökighet, barn som ställer till det, kriminella anhöriga som kan dyka upp och lite annat.
Det ät frågor som man måste ta hänsyn till när någon söker lägenhet.
Det där är ju en konsekvens av hyresregleringen.
Dom sämsta lägenheterna finns helt enkelt inte där sådana människor faktiskt kan bo. Eftersom det finns ett pristak så börjar alla hyresvärdar sortera på andra kriterier för att minska risken. Det är ju inte helt lätt att bli av med en stökig hyresgäst.
På en fri marknad så finns det nischade aktörer även för detta segmentet. Dvs dom kan ta en högre hyra för tex slitna lägenheter för detta segmentet.
"Det finns ingen bostadsbrist i Sverige eller ens i Stockholm, där det just nu finns minst 7 675 lägenheter tillgängliga"
Du tänker som en planekonom.
Alla lägenheter är inte utbytbara. En del vill bo stort, andra mindre och billigare. Vissa vill ha balkong medan andra vill ha kakelugn. Många vill bo nära där de arbetar eller där det finsn en bra skola. Några vill bo i en speciell stadsdel osv. etc.
7000 är ungefär 1% av lägenheterna det är väl det antal som inte har Dusch !
Är det inte ganska teoretiskt enkelt. Hälften av alla de 35 tusen bostäderna är på gång att hitta den andra hälften. Vi andra som inte f.n har ngn att sälja/lämna göre oss icke besvär( 🙂 ). Dessa "vi andra" är företrädesvis ungdomar som bor hemma, lantisar som vill in till storstäderna och nyanlända. Det handlar således om matchningsproblem(som på jobbfronten) och de utanför bostads-"marknaden". Så i storstaden handlar "bristen" främst om detta. Tyvärr tror många denna matchningsproblematik löser sig genom att reavinsten ensidigt lindras(uppskovet). En sådan "ensidig och självgod" politik kommer istället att driva priserna ännu mer(eftersom det är nettopengar för säljaren) och göra det ännu sämre för alla utan bostäder eller "lantisar" och nyanlända etc. Problemet vi har handlar om demografiska faktorer under högkonjunktur och billiga pengar. Det har alltid funnits s.k brist på bostäder efter långa högkonjunkturer eftersom det handlar om urbaniseringsvåg och barnafödande. Förr eller senare lär cykeln vända. Denna gång har dock flyktingpolitiken ställt till det. Det blir säkert en mardröm för många kommuner inom några år.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
2:a-handshyrningens fröjder. 23 personer hade hyrt samma lägenhet samtidigt: http://www.sydsvenskan.se/2016-08-24/23-hyresgaster-lurade-att-hyra-samma-lagenhet
Det finns ingen bostadsbrist…