Bostadsbristen i Stockholmområdet fortsätter skena. Därför tvingas byggbolaget Einar Mattsson att sänka hyrorna på nybyggda hyresrätter i Barkabystaden i Järfälla för att alls få dem uthyrda rapporterar Järfälla Tidning (utgåva på döda träd). 26 hyresrätter står tomma.
Man skyller förstås på att det är byggbuller i området, men sänker inte priserna på bostadsrätterna. Hyresrätterna ska dock få 6% sänkt hyra under 2015, 4% under 2016 och 2% under 2017. Uppenbart är att hyresgästerna uteblir om de inte får sänkt hyra, medan bostadsrättsköparna ändå står på kö trots “byggbuller”.
Bostäder byggs, dock ej foto från Barkabystaden. |
En av många möjliga slutsatser är att ruschen efter bostadsrätter beror på att köparna av klubbmedlemskapen spekulerar och anser att de kommer tjäna pengar på att köpa dem, då de kan sälja till högre pris. Annars hade man behövt sänka priserna även på dem för att kompensera för “byggbullret”. Man bör se detta som ett utfall av den hysteriska fasen i bostadsbubblan där köp baserar sig på spekulation om framtida vinster, och inte på ett behov av bostad.
Det handlar enligt Järfälla Tidning om 102 hyresrätter som får sänkt hyra, då hyror över 9 000:- SEK i månaden för en tvåa på 54 kvadratmeter tydligen har svårt att hitta hyresgäster, trots bostadsbristen. Förmodligen är det detta projekt som avses och just nu finns det 26 nybyggda hyresrätter lediga enligt bolagets lista. Cykelavstånd (2 km) till pendeltåget, som tar 16 minuter till Centralen. Om några år kommer det dessutom tunnelbana. Men 26 lägenheter är tomma i bostadsbristens Stockholm.
71 kommentarer
Bara för att det är bostadsbrist innebär det inte att folk är beredda att betala vad som helst varje månad. Om jag bygger en hyresrätt i Stockholm och hyr ut lägenheter för 1000 kr i månaden och därmed får världens kö, innebär det att det blir blir stor bostadsbrist enbart sett till min affärsmodell?
Imponerande cirkelresonemang. Bostadsbristen i Stockholm beror såklart på att det är väldigt ont om 5-rumshyresrätter i centrala Stockholm för 1000 kr/månad. Där finns det en uppenbar brist. Precis som det finns en uppenbar brist på fabriksnya Mercedes för 10 000 kr.
Som bloggaren skriver så är inte folk beredda att betala vad som helst för en hyresrätt och uppenbarligen ligger Barkaby tillräckligt ocentralt för att inte blir uthyrt till maxhyra. På en fungerande marknad sänker såklart hyresvärden hyran för att få lägenheterna uthyrda vilket förefaller vara precis vad Einar Mattsson har gjort.
Största myten är bostadskön i Stockholm. ALLA jag känner står i den kön och INGEN av dem vill ha eller behöver en ny bostad. Man ser det som en ren försäkring.
Men fatta! Det finns inga lediga lägenheter oavsett vad Cornucopia skriver! Jag upprepar: DET FINNS INGA LEDIGA LÄGENHETER! Läs här: https://bostad.stockholm.se/Lista/nyproduktion/kommande/stora-torget-barkarbystaden/
135 hyresrätter byggs. 33 förmedlas genom Einar Mattssons interna kö, dessa är uthyrda. 76 förmedlades genom Bostadsförmedlingen i mars, dessa är alla uthyrda. 26 st ser ut att vara lediga, men dessa är inte ens färdigbyggda utan har inflyttning i januari och man kan anmäla intresse fram till i morgon. Naturligtvis kommer även alla dessa att bli uthyrda trots att de kostar dubbelt så mycket i månaden som Cornus torp i Västergötland.
Om alla som står i bostadskön i Stockholm egentligen är helt ointresserade av att hyra, varför tar det då i genomsnitt runt 10 år i kötid för att få en lägenhet? Det tydligen ytterst oattraktiva Järfälla har visserligen bara 7,3 år i genomsnittlig kötid, men tro mig alla dessa lägenheter kommer att hyras ut!
För övrigt: Om någon vill förmedla ett förstahandskontrakt på en nybyggd tvåa i Stockholm för bara 9000 kr i månaden och med inflyttning i januari så är jag och min flickvän intresserade. På allvar. Vi har 0 dagar i kötid men har jobb och goda referenser. Det är bara höra av er. Nähä..? Tänkte väl det…
Det här kanske är en något mer korrekt marknadshyra för Barkarbystaden: http://www.blocket.se/stockholm/Nyproduktion_i_attraktiva_Barkarbystaden_62442024.htm?ca=6&w=111
Eller tror ni inte tjejen kommer kunna hyra ut den?
Det är det vanliga svamlet som upprepas här, "Det finns bostäder till salu/till uthyrning, alltså finns ingen brist på bostäder".
Det är så jävla korkat att det omöjligen kan vara bloggarens verkliga åsikt.
Erik, om hon får den uthyrd för det ska jag fanemig dubbla hyran på lägenheten jag hyr ut…
Man behöver inte sänka priserna på bostadsrätter, alltså är det en bostadsbubbla. Hmm, känns inte det lite bakvänt?
?
Öh, nej?
Hyresrättsbristen existerar i allra högsta grad, bristen av billiga hyresrätter för unga och utsatta grupper som t.ex. invandrare. Bostadsrättsbubblan är ännu ett steg i ledet för att tvinga bort dessa typer av bostäder i samband med hyrestaken som finns i Stockholm.
Kan man kränga iväg en halvknackig bostadsrätt i Järfälla för miljontals kronor och få rakeback på sin investering dagen det är inflyttning finns absolut inga incitament att bygga hyresrätter överhuvudtaget då byggherrar agerar på den fria marknaden och sällan av filantropiska skäl. Sen att hyrorna sätts till rena fantasisummor bidrar knappast till bättre scenarion. Hyrorna sätts såklart på sådana nivåer att investeringen betalar tillbaka ungefär lika mycket som bostadsrätten när ens åtagande är över som byggherre, min kritik mot höga hyror är alltså riktad mot bostadsrättspriserna indirekt. 10kkr/mån för 60m^2 i Järfälla. Detta att jämföra med de 9kkr/mån i varmhyra jag betalar för 75 m^2 i vasastan i andrahand.
Det är otroligt hur många systemfel som kan finnas inbyggda i en marknad och hur de försvaras av regeringar oavsett politisk tillhörighet med näbbar och klor.
För 9kkr i månadskostnad får man en veritable hipster-BR i SOFO, med pengar över för surdegshotellet när man klubbar i Berlin över helgen.
Förutsatt att man kan slänga upp 600 kkr till kontantinsatsen och räntan håller sig kvar under 2%…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Har man medianlön eller lägre så är bostadsbristen tyvärr väldigt påtaglig.
Men en 2:a på 54 kvm och en hyra på över 9000 vänder sig till samma kundkrets som köper en bostadsrätt.
Då är läget väldigt viktigt och barkarby är i sammanhanget långt ute i spenaten…
Medianlön i Stockholm är 280kkr/år, motsvarar ungefär 16kkr/mån netto. Då bör man kunna bära en utgift för boende på 9kkr/mån. 7kkr/mån är mycket mer än tillräckligt för resterande utgifter.
Du pekar också på den skeva synen på bostäder. Barkaby är för långt borta för att bo. Vi pratar om att 12 minuter med pendeltåget in till karlberg station är för långt borta.
Att det inte finns billiga lättillgängliga hyresrätter centralt i en stad vars hela område omfattar cirka 2 miljoner människor är väl fullständigt jävla självklart?
Lägg därtill att en tvåa är fullt tillräckligt för två personer att bo i vilket innebär en hushållsinkomst på 32kkr/mån netto. Nu är det ju inte 2 RoK som det står utan 2 rum med pentry, men ändå.
Det brister både i läsförståelse och insikt i hur människor faktiskt fungerar ser jag.
Jag pekar på att för hyresnivån finns det mängder med betydligt mer attraktiva lägen än barkarby, liksom att alternativet, en bostadsrätt, inte är ouppnåeligt för en grupp som kan betala 9000 i månaden i hyra.
Sen är det för det stora flertalet i praktiken inte särskilt attraktivt att offra en så stor del av lönen på boende, visst 7kkr täcker utgifterna och lite till, särskilt som singel, men utrymmet att göra allt man vill och bör göra (nöjen, sparande, hobbys etc) blir inte särskilt stort, och ingen vill leva som en asket…
dvs, socialbidragsnormen överlever man på, men de flesta människor, iaf de som jobbar, vill ha ut betydligt mer än så av livet…
Och jag pekar på att det inte existerar en bostadsbrist i den omfattningen som påstås utan att det beror på att människor har orimliga förväntningar. Just de förväntningar du nämner.
Kan man betala 9k i månaden för boende så vill jag nog påstå att man inte har något problem med att hitta en bostad. Dvs, det finns ingen bostadsbrist.
Tittar man istället på vad en ensamstående med barn behöver och kan betala för, så är bostadsbristen enorm.
Att det råder en brist på en specifik typ av bostäder är inte detsamma som att vi har bostadsbrist och måste bygga på varenda liten gräsplätt. Det hela baserar sig på en grundsyn att alla människor ska ha en rättighet att bo var de vill. Jag anser att det inte är statens eller kommunernas uppdrag att tillgodose detta utan att resurser bäst läggs på annat.
Att det råder en brist på billiga hyresrätter i Stockholmsområdet beror på politiska regleringar som helt enkelt gör det väldigt oekonomiskt att bygga sådana.
Verkar som att allmännyttan får lägga in överväxeln i de yttre förorterna för att bistå de med svag ekonomi. Samtidigt kan de sälja ut mer centrala hr till br för att finansiera byggena.
Greenuous, för ensamstående med barn är alltid låginkomsttagare? Nej, man kan ha ett kvalificerat tjänstemannajobb och 40 000+ i månadslön (29 000+ efter skatt i månaden) och vara ensamstående. Inga problem att betala 10 000:- i månaden för en lägenhet med en sådan lön.
Sedan är förstås byggbolagen helt ointresserade av att bygga lägenheter för svaga inkomstgrupper. Jag har skrivit det förr. Det kommer aldrig igen byggas billiga hyresrätter i våra storstäder, och speciellt inte i attraktiva lägen. Glöm. Det. Inte ens "allmännyttan" bygger sådana längre.
miljonprogrammet byggdes med stora statliga stöd, läs hyressubventioner. I en tid med 5-6% årlig tillväxt, ökat skatteuttag varje år vilket finanserade reformerna.
Samt världens tredje största flygvapen… (iofs bara flygande tunnor och en och annan Draken testvinge…)
Att man själv klarar av att betala 10000 kr i månaden är irrelevant om värden kräver att du ska ha en högre inkomst än vad du har. De som inte klarar värdarnas inkomstkrav hjälps inte av att det inte krävs lång kötid. Och anledningen till att det inte krävs så lång kötid är ju naturligtvis att man stänger ute en stor del av de potentiella hyresgästerna, trots att de ju egentligen har råd.
Exempel: På denna lägenhet krävs en inkomst på nästan 1.1 miljoner per år (över 90000/månad), för att klara en hyra på knappt 23000. Väldigt många familjer som tjänar under 1 miljon skulle utan problem klara den hyran. Två personer med 35 kkr/månad skulle ändå ha ca 30 kkr/månad över efter att hyran är betald…
Det är därför Rb vill ha löneinflation nu. Högre lön medger att en hög hyra kan accepteras. Men efter löneinflation kommer kostnadsinflation och hyrorna höjs. Men då sitter folk fast i den dyra hyresrätten. Och så snurrar inflationshjulet vidare. I värsta fall genom stagflation. Men jag tror fortfarande på deflationstryck. Utom på det mesta vi måste ha. Bostäder t.ex. Det intressanta är att både fortsatt prisuppgång och nedgång på BR och räntehöjningar kan betraktas som inflation. dvs ökade kostnader. Värdefall idag kan i princip inte kompenseras med sänkta räntor längre. Tvärtom bör kreditförluster istället höja räntorna. Men isolerat innebär ett värdefall att ägaren betraktar prisfallet som en kostnad, dvs som inflation(i båda riktningarna mao). Snabba prisökningar på bostäder är mao i sig självt negativt samhällsmässigt om inte prisökningen snabbt ökar utbudet så att priserna faller tillbaka till balans. En prisökning(infaltion) på bostäder är för ägaren positivt den tagen realisation skett och kapitalet kan användas till annat(men det brukar inte se så ut :)).
"En prisökning(infaltion) på bostäder är för ägaren positivt.." är precis vad varje stockholmare som just nu äger en fastighet anser och verkar för att så skall förbli. Ingen vill se "billiga" bostäder i deras område med allt vad det innebär av ev prisfall på den egen bostad, kostnader för kommunen och social misär då de mindre bemedlade flyttar in.
Angående Rb är jag övertygad om att det är skulderna man vill åt via inflationen. Att någon stackare inte har råd med hyresrätt skiter man nog högaktningsfullt i. Man hoppas helt enkelt på att tvingande amorteringskrav från politiskt håll i kombination med negativa realräntor under några år ska ta udden av bostadsbubblan.
I valet mellan inflation och deflation är svaret enkelt. Problemet är att de aviserade skattehöjningarna är deflationära, även om statsskulden är låg, så är läget långt mer prekärt för våra kommuner och landsting, vilka kommer tvingas till ytterligare skattehöjningar för att bekosta våra öppna hjärtan.
De aviserade skattehöjningarna från kåldockan Magdalena Andersson är sannolikt bara hälften av de totala skattehöjningarna som kommer rulla in framöver. Sen hittar säkert SVaMParna på fler saker som det ska gödslas pengar på nästa år…
(http://versioned.nameberry.com/blog/wp-content/uploads/2013/05/cabbagepatch-618×412.jpg)
Hursomhelst är inflation ur alla aspekter att föredra framför deflation när det gäller skuldberget, hög inflation är otrevligt, men samtidigt långt trevligare än deflation. Problemet är ju att inflationen drabbat fel områden (mat, boende osv), medans de deflationära krafterna drabbat inkomsterna (högre skatter, dålig löneutveckling osv)
@Ocke,
Rb´s önskan om viss inflation är först o främst att öka omsättningshastigheten i realekonomin. Det ökar BNP normalt(en teori). Att realvärdet av skulderna sedan minskar är en annan effekt. Vid kriser brukar man som du påpekar använda sig av negativa realräntor under en tid så att fallande nominella tillgångspriser snabbt kan komma tillbaka. Men i grunden är det konsumtion + investeringar.
När det gäller HR i t.ex Stockholm´s innerstad så är de inte representativa och marknadspriser gör absolut ingen nytta där. Det hindrar givetvis inte att priserna kan falla ändå men inte av normala marknadsmässiga skäl eftersom utbudssidan är begränsad. Därför ska också hyror på dessa ställen regleras. Sunt förnuft. BR å andra sidan är i princip samma sak som köp/försäljning av en hel hyres-fastighet. BR-"ägarna" bestämmer avgiftsnivån, däremot inte hyresgästen. Det senare förhållandet har därför balanserats upp av Hyresgästföreningen.
@Greenious,
Skattehöjningar är normalt inflationsdrivande men under dagens situation vet man nog inte riktigt hur det kommer att se ut. Finns det s.k "pricing power" därute som kan övervältra skattehöjningarna utan att konsumtionen går ner i reala tal? Eller omvänt kommer minskade disponibla inkomster att kunna höjas igen via löneökningar? Vi får se. Stagflations-spöket finns alltid som en joker gömd någonstans.
Deflations-trycket kommer nog att bestå tror jag även om vi når det s.k inflationsmålet. Inflationstakten måste ju fortsätta att ligga kvar på 2%!!
oops;
"……marknadspriser gör absolut ingen nytta där." Ska stå "marknadshyror".
"Det hindrar givetvis inte att priserna kan falla ändå men inte av normala marknadsmässiga skäl eftersom utbudssidan är begränsad."
Ändrade lite i texten och det blev fel. Meningen syftade på bostadsrätter (BR) och inte hyresrätter(det står priser och inte hyror). Vad jag menar är att priserna egentligen inte kan falla eftersom efterfrågan inte kan tillgodoses av utbud. Priserna kan givetvis falla av andra skäl, t.ex ränteuppgång.
Det blev förvirrande, tyvärr!
Jo, om det plötsligt skulle byggas tiotusentals lägenheter på gärdet (som exempel) så har det givetvis effekt på innerstadens priser. Självklart kan priserna falla om utbudet ökar. Om det är konstant enorm brist så är det klart att priserna letar sig mot vad folk har möjlighet att betala (tex 33% av nettolönen i ränta + avgift), men om det finns "substitut" i närheten så finns det självklart en gräns.
Joakim, vi pratar inte teori när det gäller t.ex innerstaden. Hyrorna kommer aldrig att gå ner. Kanske om digerdöden kom tillbaka då.
Jag syftade inte på br-priserna vilka kan falla av en mängd skäl.
@rttck
Det är lugnt jag hänger med i ditt resonemang och håller med om att det är vad som med högsta sannolikhet kommer att ske då alla beslutsfattare har ett stort egenintresse i att begränsa utbudet av både hyresrätter och bostadsrätter. Om vi tänker fritt så behöver det däremot inte alls vara så. Det finns gott om plats i Stockholms innerstad att bygga på (Gärdet nämnt ovan) alternativt lösa in och riva befintlig bebyggelse och bygga på höjden varför utbudsbegränsningen är en "social konstruktion" inte en fysisk/ekonomisk begränsning.
Lediga lägenheter? Nja. Inflyttning är ju januari 2016, sista dag att anmäla intresse i morgon och de förmedlas genom Stockholms vanliga bostadskö. Dvs det lär väl krävas en kötid på runt 10 år för att ens komma ifråga att få bo där..?
Inte ens i innerstan krävs särskilt många år i kön för nyproduktion, i Barkarby har senaste månaden flera lägenheter förmedlats med kötid från 2012, en från 2014. Ungefär i nivå med nyproduktion i Hjorthagen/NDS (där hyran naturligtvis är ännu högre).
"Problemet" med nyproduktion är att en väldigt stor del av de som verkligen behöver en hyresrätt (dvs inte har möjlighet att köpa en bostadsrätt) inte klarar värdarnas inkomstkrav.
Byggbolaget Einar Mattsson – Vilka amatörer! De hade ju bara behövt vända sig till Migrationsverket så hade de kunnat få 50000 i månaden för ett treårskontrakt. Hade jag haft några aktier i detta amatörbolag så hade jag sålt dem direkt.
Gratisboende är gott (men bara för mig inte för de som måste betala för mig över skattsedeln)
Som tur är för hyresvärdarna så finns det en växande grupp människor som inte bryr sig om hyran, oavsett hyresnivå.
Nåja, nu behöver det inte alls bero på dålig uthyrning som hv ger hyresreduktion. Hyreslagen ger rätt till nersättning vid ex buller. Tanken är enkel, om man betalar för en liter mjölk så ska man ha en liter mjölk. Betalar man för ett boende ska du ha hela boendet, inte exempelvis inte kunna utnyttja din balkong pga buller.
Jag som många andra uppskattar cornus effektsökeri och vilka att driva annorlunda teser. Men just denna, att det inte existerar bostadsbrist i Stockholm blir mer och mer likt "människan har aldrig varit på månen" eller "kejsarens nya kläder". Alla ser att kejsaren är naken, utom cornu…
Man kan trolla med anekdoter hur man vill, eller hitta både 20 och trettio lediga lägenheter. Det är ändå bostadsbrist. Precis som att växthuseffekten finns, trots att just idag har jag det kallt hemma (och jag hörde talas om en person som minsann frös öronen av sig, då kan det ju inte finnas någon växthuseffekt).
Jag har förövrigt tförhandlat ersättning för buller för hundratals lägenheter, och aldrig har frågan om bostadsbrist varit en del av det. Lagen är helt enkelt skriven så, antingen gör man en frivillig nedsättning av hyran, eller så kommer hyresnämnden tvinga fram det. Exempelvis när de byggde om Vällingby centrum, massor av lägenheter fick nedsättning av hyran. Eller väster Haninge eller var som helst.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det blir dyrt när bortåt 70% av produktionskostnaden är skatter och avgifter.
Lars har ingen kunskap om Stockholm så det är förståeligt att han inte förstår vad som händer. Det är kraftig bostadsbrist i Stockholm. Det finns däremot gott om hyresrätter till löjligt höga priser, som i detta fall, samt även där ingen vill bo.
Jag kan ordna en hyresrätt i morgon men då blir det i no-go zones. Haninge, Tensta, Rinkeby, Skarpnäck, etc. Klientelet som bor där är inte något som jag önskar min värsta fiende och det är just därför det finns lediga lägenheter. Skola som är sämre än värdelös., värdelös sjukvård, värdelöst dagis, etc.
Järfälla är LÅNGT utanför Stockholm och är ingen plats man vill bo på. Att betala 9 000 för en tvåa på 54 kvm är bara löjligt. Möjligtvis värt 5 000 per månad så jag förstår att det är stora problem att hitta hyresgäster.
Bristen på bostäder inom relativ närhet till Stockholm är en verklighet. Jag bor i en stor obelånad bostadsrätt i ett av de bästa områdena i Stockholm. Jag vill gärna casha ut men det finns ytterst få eller noll alternativ. Min månadskostand är just nu 7 000 med garage. Jag skulle gärna betala 25 000 för att hyra en lägenhet som är betydligt mindre, har mycket sämre standard och dessutom har dåliga grannar. Tyvärr är det så att hyresrätt är lika med dåliga grannar eftersom de flesta som bor i hyresrätt inte har utbildning eller pengar för att bo i bostadsrätt.
Sluta med snacket att det inte är bostadsbrist i Stockholm. Och nu pratar jag inte om superlåga hyror i centrala Stockholm. Jag byter göärnaner mig och betalar 20 000 för 100 kvm i en hyfsad hyresrätt i Stockholm. Men det går inte att hitta om man inte köper den eller går genom kontakter. Problemet blir då återigen att man hamnar med en låg socialklass där cyklar stjäls, droger förekommer, saker i trapphusen, ouppfostrade snorungar samt värdelösa föräldrar.
Inte direkt attraktivt vilket är en orsak till varför de flesta med kunskap och intelligens inte vll bo i hyresrätt.
Skönt Steve att du säger som det är och som de flesta egentligen vet. Men självklart är de flesta av människorna bra människor i de "sämre" områden du nämner. Problemet är närmast att man får nog av den andra andelen som totalt förstör tillvaron + det övriga ifråga om kvalitet.
Jag förstår att du har för avsikt att "casha hem". Vem vill inte göra det. Men det blir svårt att hitta rätt pga kraven du har. Du är inte ensam.
Med din sista rad är du förstås ute och cyklar rejält. Alla är inte ute efter att prioritera arbetsfria inkomster i livet.
Jag anser mig ha kunskap och intelligens men bor i hyresrätt, vill köpa hus men kommer inte göra det så länge priserna inte gör en rejäl "dipp".
Som lite kuriosa på hur sjukt prisutveckling har varit så kan jag berätta att min första lägenhet var en bostadsrätt i central Stockholm på 25 kvm och runt 1300 i månadsavgift och den köpa jag för 180 000
Tror det var -93 eller -94
Jag ser ett sätt att "lösa" bostadsbristen och det är med snabba och effektiva kommunikationer till ytterområden, och en ökad polisnärvaro i områden med kriminalitet som skrämmer vanligt folk.
Har nyss flyttat till Stockholm och lyckats få erbjudanden om 3st förstahandskontrakt. 1 i äldre byggnad och 2 nybyggda. Tyresö, Solna och Nacka, alltså inga dåliga områden. Detta har jag lyckats med utan kontakter, utan kötid och med en normal inkomst. Kanske en bra affärsidé: Hur man får 1a handskontrakt i Stockholm.
Valde ett av nybyggena.
1) Var sökte du?
2) Vad var hyran?
3) Hur stor var lägenheten?
Haha ja inte fan var det första hand han fick tag i iallafall utan han har suttit på blocket bostad andrahandsannonser säkert och pröjsar ockerhyror sen borgarna avreglerade marknaden feb-2013.
Kan mycket väl ha varit första hand om det är nyproduktion. Där är hyran ofta satt (dvs produktionskostnaden anpassad) till ett verkligt marknadspris, vilket gör att kötiden blir kort.
Problemet med nyproduktion är inte kötiden, utan värdarnas ofta onödigt höga inkomstkrav (och till viss del de sökandes orealistiska förväntningar på hyresnivå, skapad av åratal av skadliga hyresregleringar).
Sökte hon några privata hyresvärdar., inte Blocket. Det jag ville ha var en 4a och de jag fick erbjudanden om var mellan 87-99kvm stora. Hyrorna var mellan 10000-13500kr.
En Swei drei
Jag hyr också i Stockholmsområdet. Det är ingen större svårighet att få tag på något. Varje gång jag söker nytt så finns det en uppsjö med alternativ. Hyresvärdarna har oftast lagt ut sina objekt till fantasihyror. Men när verkligheten kommer ikapp dem så är det oftast inga problem att pruta ner hyran till rimliga nivåer. Jag skulle också kunna köpa men det känns idiotiskt med tanke på den enorma kraschen som kommer… mycket snart…
Du hyr alltså i andra hand, och antagligen svart eftersom hyran är förhandlingsbar… Bra exempel på fungerande hyresmarknad!
Nej, jag hyra i första hand. Jag hyra oftast hus/villa, men har även tittat på lägenheter. Det finns massor där ute om man inte går de normala vägarna genom kommunala bostadsköer, etc. Den bostadsmarknad i Stockholm som styrs av den fria marknaden fungerar jättebra. Men alla socialister som redan bor i lägenheter på den reglerade marknaden i Stockholm är inte intresserade av att höra det, eftersom de tjänar stort på subventionerade hyror. Hade man bara släpp hyresmarknaden helt fri så hade marknaden löst problemen i Stockholm.
u hyr "oftast" hus/villa.. Det är alltså tidsbegränsade kontrakt, och även om de rent tekniskt är första hand om du hyr direkt av ägaren är det att jämföra med andrahandskontrakt för lägenhet. Fortfarande ointressant för de som behöver en "egen" bostad (dvs en bostad med besittningsrätt).
Det finns ingen (laglig) fri marknad för förstahandskontrakt som inte är tidsbegränsade i Stockholm (Sverige). Det I övrigt är jag helt överens med dig, utan hyresreglering skulle problemet vara mycket mindre.
Nej, jag har inte ett tidsbegränsat kontrakt. Däremot har jag ingen besittningsrätt, men det ser jag som ett mindre problem. Många av de personer som hyr ut vill hyra ut under flera år. Jag har aldrig brytt mig om besittningsrätten eftersom jag inte sett det som ett problem. Men jag är övertygad om att det skulle vara förhandlingsbart i fall man nu hade detta krav. Just nu betalar jag ca 14000 för ett nyrenoverat hus på 170 kvm. Per kvadratmeter är det betydligt billigare än kommunala förstahandskontrakt med besittningsrätt. Dessutom har jag ingen kapitalrisk eller underhållskostnader som jag skulle ha ifall jag köpte motsvarande hus. Det känns som ett bra deal i dessa tider.
Jaha, så du flyttar ofta bara för att det är så bra träning att bära möbler då?
Nej, jag flyttar inte ofta… Var fick du det ifrån?
"Varje gång jag söker nytt", "Oftast hyr jag hus/villa" etc.
Antingen flyttar du ofta, eller så fabulerar du.
Nu är det många anklagelser här… Att söka nytt betyder inte att man flyttar varje gång. Jag söker ofta nytt för att se vad som finns ute på marknaden. Jag kollar vad som finns och vad som legat ut länge och försöker hitta kap. Ligger man ute i god tid så har man ett mycket gott förhandlingsläge. Vår familj kommer att flytta inom kort, men det beror inte på att vi måste ut från nuvarande hus. Vi har fått tag på ett större hus som vi får hyra billigare.
Jaha, så du är bara en blocketknarkare och skitsnackare. Tack för förtydligandet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Problemet är egentligen att Barkabystaden inte är ett attraktivt område att bo i, men de tar exakt samma hyror som alla andra nybyggda lägenheter i stockholmsområdet.
Barkaby kan bli attraktivt om 15-20 år när området är mer utvecklat och om t-banan dras dit (vilket är den långsiktiga planen). Som det är nu är det relativt bökigt att ta sig dit, och hela området är uppsmällt på ett gammalt flygfält bredvid ett av stockholmsområdets köpmecka med fula köplador (vulgo-IKEA, en massa outlets, en massa "elgiganten megastore" liknande butiker och jättelika parkeringsytor som ligger öde på kvällar / nätter).
Just nu finns det ett par projektområden i stockholm där det byggs i hög takt. Vissa av dem, tex Liljeholmen/Liljeholmskajen och Norra Djurgårdsstaden, ligger på attraktivt läge dvs vid vatten, med t-bana, typ 15 min gångavstånd till city. Vissa av dem, tex Barkabystaden och Annedal, ligger mer avsides med längre avstånd till city, sämre kommunikationer, inte vackert beläget vid vatten etc. Hyrorna på hyreslägenheterna är dock ungefär exakt samma oavsett om de ligger på A-läge eller B-läge. Därför är trycket på Barkabystaden mycket lägre, jag skulle själv inte välja att bosätta mig där om jag inte var desperat (dvs stod helt utan boende av någon anledning).
Det är betydligt högre hyror i NDS än i Barkarby, och kötiderna är ungefär desamma. Går att få nyproducerad lägenhet i NDS utan kötid också.
Nja nu ligger det inte ute några treor i Barkaby på bostad.stockholm för tillfället, men de tvåor som ligger ute (einar mattson) är nästan på kronan exakt samma hyra som vad jag har i NDS. Och då brukar mindre lägenheter dessutom vara lite dyrare / kvadratmeter. Synd att det inte ligger ute nån större lägenhet dock för bättre jämförelse. Men jag förstår att EM blir tvungna att sänka den hyran lite för att få det uthyrt.
"Exakt samma hyra" = utslaget per kvadratmeter så klart, för jämförelse.
Enda avvikande hyreslgh jag sett egentligen är kvarteret Tygeln på söder, de hyrorna är i en kategori för sig själv.
Man kan se senaste månadens förmedlade bostäder.
Exempel:
Hjorthagen Hårdvallsgatan 21 2 rok 53 kvm 11232 kr/mån
Barkarby Kalvshällavägen 7 2 rok 52 kvm 8833 kr/mån
Barkarby Kalvshällavägen 7 3 rok 76 kvm 11382 kr/mån
Hjorthagen Hårdvallsgatan 19 3rok 74 kvm 14306 kr/mån
Ja då är det verkligen inte så konstigt att EM inte får sina lägenheter uthyrt 🙂