Förvisso är det första april idag, men enligt en rapport från statens egen subprimebank, SBAB, kan amorteringskravet i hös krascha bostadspriserna. Främst kommer det drabba dyrare objekt hävdar banken, med stöd av en enkät som CINT/Snabba svar genomfört online.
Enkäten kan och bör förstås tas med en nypa salt, då den ställts till en självrekryterad panel online, dvs är ungefär lika mycket värd som undersökningar här på bloggen. Till skillnad mot bloggens enkäter omfattas endast 1 033 respondenter.
SBAB sammanfattar resultatet i sitt pressmeddelande (PDF):
Nya bostäder – nya bolån. Här Backaplan i Göteborg.
“Fyra av tio svenska hushåll kommer som en direkt effekt av amorteringskravet inte att vilja belåna sig till mer än 50 procent av bostadens köpeskilling. Det betyder att en betydande del av efterfrågan på dyrare bostadsobjekt kan komma att försvinna i höst.“
SBAB anger att genomsnittligt slår amorteringskravet i Storstockholm på hushållens kassaflöde med 7 500:- SEK i månaden och i landet i medel med 4 200:- SEK.
SBAB fortsätter:
“Vår undersökning visar att många kommer att rygga för dessa utgifter. Konsekvensen är rimligen att bostadsköpare kommer att fokusera på billigare objekt som innebär lägre belåningsgrader och lägre amorteringsbelopp.”
Å andra sidan kan detta innebära att kvalitetsjusterade bostadspriser fortsätter uppåt, eller åtminstone står stilla, när visserligen dyra premiumobjekt faller i pris, men där de billigare stiger i pris på grund av ökad relativ efterfrågan på dessa.
I kompletterande rapport (PDF) påtalar man att förutom de 40%, som inte kommer vilja belåna sig så de tvingas amortera, så anger ytterligare ca 40% att deras beteende på bostadsmarknaden kommer påverkas. Endast var femte boköpare struntar alltså helt i amorteringskravet, vilket ligger i linje med de som har under 50% i belåningsgrad idag.
En tredjedel av hushållen tror på fortsatt stigande bostadspriser, och att detta därmed löser kraven på amortering och att de därmed kan köpa dyrt då evigt stigande bostadspriser tar bort amorteringens påverkan på det månatliga kassaflödet.
Kort sagt agerar man spekulativt och köper bostäder till priser man inte har råd att amortera på om inte priserna fortsätter stiga och tar bort amorteringskravet. Om priserna istället faller kommer fler tvingas amortera om de har nya lån med amorteringskrav och vi uppnår en självförstärkande återkoppling.
Statens egen subprimebank driver en tydlig tes att folk inte kommer ha råd att köpa en bostad och att amorteringskravet därför måste bort. Om priserna däremot faller så löser sig det hela, och månadskostnaderna förblir de samma. Men det påverkar förstås bonusar för SBAB:s chefer och anställda, samt sänker värdena på SBAB:s anställdas och chefers egna bostäder. Och så kan vi ju inte ha det.
Eftersom samtliga nya bostadsrätter kommer omfattas av nya lån och med det amorteringskrav, kan vi dock förvänta oss ett kraftigt minskat byggande av bostadsrätter, kanske minskat byggande alls när vinstmarginalerna får stryk.
Jag slänger med en bloggenkät, så får vi se vad bloggens för Sverige icke-representativa målgrupp säger om amorteringskraven.
Med reservation för att SBAB ägnade sig åt ett aprilskämt.
12 kommentarer
Tror du inte byggherrarna kommer hitta på nya fiffiga finansieringslösningar? Ex hyrköp som finns i vissa andra länder. Första två årens hyra kan omvandlas till kontantinsats vid köp, med förmånligast möjliga värdering, dagsvärdering eller vid inflyttningen.
Antagligen. Det är t ex bara bankerna som omfattas av amorteringskrav. Om byggherrarna agerar mellanhand så lånar formellt sett inte BLT från banken och behöver därmed inte amortera.
Ett alternativ är kraftigt höjd skuldsättning i föreningen, som inte behöver amortera, och motsvarande lägre priser på själva lägenheterna.
Mitt alternativ finns inte med:
Nej, jag kommer högst belåna mig 50%
En debattartikel på samma tema http://www.sydsvenskan.se/opinion/aktuella-fragor/de-nya-amorteringskraven-drabbar-inte-de-rika-de-drabbar-medelklassen/
"Dels har inte människor lånat så mycket … " och på det ett förvirrat prat om belåningsgraden, i snitt
Förvirrad artikel, om priserna går ner så tjänar ju nya medelklassköpare på detta och får mera pengar över att handla för. Killen talar förstås i egen sak men försöker verka bekymrad för andra…
Det är klart att amorteringskraven kommer att krascha bostadspriserna,det var ju dom amorteringsfria lånen som drev upp bostadspriserna. Det är ju bara i sin ordning att dom faller tillbaks till normalnivå.
Lustigt hur saker ändrar sig. Nu för tiden verkar det bland många att en skuld behöver man inte reglera. Att låna pengar eller saker av någon har väl i alla tider varit något man lämnar tillbaks eller betalar tillbaks. Men nu verkar det som att det är fruktansvärt och orättvist att göra sig kvitt en skuld. Lustig inställning! Att det är synd om folk som ska behöva amortera = betala av sin skuld.
Märkligt resonemang. Det handlar ju inte om ifall man ska återbetala utan det handlar om när man ska återbetala.
Det regleras rimligtvis mellan långivaren och låntagaren i ett vanligt avtal parterna emellan. Idag ska det regleras av staten eller FI, vilket är helt galet då det kommer elda till att aktörerna som inte håller med kommer jobba fram lösningar för att komma runt de påtvingade kraven. Även om inte storbankerna kommer göra det så kommer det poppa upp småaktörer som är beredda att runda reglerna genom diverse fiffiga lösningar.
Problemet ligger snarare i den frikostiga utlåningsmodellen där man genom diversifierade riskvikter inte behöver kalkylera särskilt hög risk för att ställa ut dessa lån. Går det t skogen så betalar någon annan är dagens melodi.
Hade bankerna istället tvingats till större risk vid långivning så hade de inte varit lika benägna att låna ut åtskilliga miljoner till arbetslösa barnfamiljer.
Tidigare så var tanken att man sparade och amorterade för att klara framtida katastrofer.
Nu klarar vi inte ens av att leva i ett normaltillstånd utan ekonomisk stimulans som borde vara
reserverat för katastroftillstånd. Man kan undra vad som sker om det inträffar en katastrof. Exempel
på troliga katastrofer:
– Inbördeskrig i Saudi.I omkringliggande länder är det krig mellan shia och sunni. Saudis olja finns i väster där
befolkningen är shia. De är svårt diskriminerade. Hur hanterar vi om oljeexporten från Saudi upphör?
– Jordbävning i Tokyo. Förr eller senare sker en ny stor jordbävning i Tokyo. Hur kommer det att påverka staden?
Om det blir en total förödelse så kommer det att bli en ekonomisk tsunami. Hur påverkas försäkringsbolag. Hur
påverkas världsekonomin?
– Statsbankrutt i Grekland. För eller senare måste Grekland gå i Bankrutt. En vanlig enkel statsbankrutt – Hur påverkar det världsekonomin? Räntorna?
Jag har inga svar på mina frågor. Kanske har ingen annan det heller, men vi borde i alla fall förbereda oss för
att klara av framtida katastrofer.
Nu är du negativ. För politiker med ambitioner är kriser de största möjligheterna.
Jag tror artikeln i Sydsvenskan är ett Aprilskämt men det kan vara mina ironiska glasögon.
Välkommen till Thomas Credit Firm, jag är en internationell affärsman och långivare som har erbjudit lån till så olika enskilda och företag i Europa, Asien, Afrika och andra delar av världen. Vi ger ut våra lån för en ränta på 2% per ogiltigförklara minst 100,00 till högst 100,000,000.00 rubel, dollar, pounds, euro, etc. Det maximala lånet vi kan erbjuda är 30 år till fast ränta.
Tillgängliga Lån
* Personliga lån (Secure och utan säkerhet)
* Business lån (Secure och utan säkerhet)
* Kombinations lån (Secure och utan säkerhet)
* Konsolidering Lån (Secure och utan säkerhet)
* Hypotekslån (Secure och utan säkerhet)
Intresserade kandidater bör kontakta oss idag för din online snabbt och enkelt lån utan säkerheter insättningar. E-post: [email protected]
Med vänliga hälsningar,