Hos ETC Nyheter kan man läsa att svenska män är svin. De arbetar nämligen bara med obetalt hushållsarbete 154 minuter om dagen, mot kvinnornas 207 minuter. Summan är att svenska hushåll ska arbeta 361 minuter med hushållsarbete om dagen, eller sex timmar och en minut. Jag anmäler avvikande åsikt.
Hur i helvete kan något hushåll lägga sex timmar om dagen på hushållsarbete?
Att laga mat tar på sin höjd en timme om dagen. Att städa tar kanske 1 – 2 timmar, och sker knappast dagligen annat än hos OCD-hushåll. Att tvätta och vika tvätt kan inte heller ta mer än någon timme i veckan, om nu folk inte sitter och tittar på tvättmaskinen när den kör. Det samma med disk. Gräsklippning etc tar också på sin höjd någon timme i veckan, snöskottning lite mer vintertid.
Nej, detta är rent och skärt trams. Och ja, jag har koll på detta, trots att jag är en man. Eller så är jag extremt tidseffektiv.
Jag kan acceptera att total tid på hushållsarbete under ett dygn kan vara två timmar. Dessutom kan inte jämställdhet bara mätas i hur mycket tid man lägger på hushållsarbete. Jämställdhet är så mycket mer än det.
I artikeln anses allt vara de jävla liberalernas fel, om man bara bara “individualiserar” föräldraförsäkringen, dvs förvägrar kvinnan mer än hälften av ledigheten med sina barn, så löser sig allt.
85 kommentarer
Undrar hur det ser ut med jämställdhet när det gäller arbete med hus, trädgård och bil.
Nej, nej, jämställdhet mäts bara i oavslönat arbete i hushållet.
Jamen sånt tycker ju vi män är kul vet du väl, det räknas som fritidsintresse!
(Kan innehålla spår av ironi)
Det första felet är väl att jämställa det man gör obetalt som arbete, eller rent av tvångsarbete. I en normal familj utkristalliseras efter ett tag en naturlig ordning om vem som gör mest av vissa saker, helt beroende på intresse, kunskap eller fallenhet. Börjar man räkna allt som inte är egocentriskt nöje som man gör för familjen och sig själv som arbete blir det bara konstigt.
Exempelvis om jag målar om huset skulle jag då räkna om det i X antal städningar som partern måste utföra för att det ska bli rättvist. Kanske man även skall fråga sig om sex alltid är nöje eller om det ibland kan räknas som hemarbete.
Jaha, så eftersom du byter däck två gånger om året så är det fullständigt rättvist att du aldrig städar badrummet?
Att byta däck är nog inte mer värt än ungefär med en badrumsstädning, om man nu vill hålla på med konfliktkonton. Annars kan man även räkna med motivation i ekvationen. Kan vara så att den ene stör sig mer på något och därför är mer motiverad att ta itu med vad det nu är, men anser sedan eftersom det var så jobbigt att den andra borde göra något annat dubbelt så länge. Och sen är konflikten igång. Folk som håller på med konfliktkonton borde nog överväga att leva ensamma.
Så måste det naturligtvis vara: sex tillhör de hushållsnära tjänsterna speciellt om de utförs i närheten av köket. Så om man tänker på sex samtidigt som man lagar mat så kan man säkert räkna tiden dubbelt upp. Detta förklarar kvinnornas högre siffror, då de är mer multi-tasking än männen… Och då behöver det inte vara enormt sex-utövande personer som deltagit i undersökningen som jag först tänkte mig.
..glömde snöskottning men kanske kan läggas in under trädgårdsarbete….
Vilket jäkla liv man skulle leva om man tvunget skulle lägga 6h på hushållsarbete varje dag. Kommer hem 17:30-18:00 så jag skulle inte komma i säng före midnatt någon vardag, och noll fritid på det skulle ju innebära att man låg så mycket efter med sömnen på helgerna att de där 6 timmarna hushållsarbete som måste göras då blir det enda man orkar med. Jag skulle vara ett vrak efter en vecka.
Jag lägger nog i snitt en timma om dagen i hushållsarbete. Mer de veckor jag har barnen, då de serveras lagad mat som måste handlas, samt ha tvättade kläder. Mindre de veckor disken kan få stå, och middagen kan bestå av te o mackor. 🙂
Det står inte att de undersökt hem med en man och en kvinna, troligen har de med en massa ensamstående för att komma upp i den tidsåtgången.
och, Nä, att titta på TV är inte hushållsarbete! Även om det är ett matlagningsprogram!
Men inte ens superpedantiska ensamstående trebarnsmorsor kan komma upp i 6 timmars hushållsarbete, om de inte har tre små barn i blöjåldern då kanske.
Inte heller kan man väl räkna in tiden det tar för långkoket att bli klart som hushållsarbete?
Man BEHÖVER ju inte börja morgonen med att baka färskt frukostbröd, sedan baka färska bullar på kvällen till kvällsfikat. Gör man det borde det räknas som hobby snarare än hushållsarbete.
Om de räknade ensamstående personer så är det ju inte sex timmar utan då är det ju 207min för ensamstående kvinnor och 154min för ensamstående män. Om de räknade par så är det ju 361min men då får man räkna med att de jobbar parallellt.
Jag skulle dock vilja se deras källa på det påståendet för den enda statistiken jag hittar på OECD säger mycket riktigt att Svenska män jobbar mindre i obetalt hemmet men att vi jobbar mer i betalt arbete än vad kvinnor gör.
http://www.oecd.org/gender/data/timespentinunpaidpaidandtotalworkbysex.htm
(Jag antar att det är den här statistiken de bygger påståendet på då siffrorna stämmer exakt med deras påstående. Två kommentarer: Först: Lita inte på journalister som är ideologer först och främst. Samt: Lögn, förbannad lögn, och statistik.)
Dom räknar säkert in träning, TV tittande och ligga i det här. Enligt min erfarenhet har kvinnan lite mer pyssel efter akten medans mannen kan vända sig om i sängen. Det är nog förklaringen till extra minuterna.
Jag hittar ingenstans där de definierar begreppet unpaid work men eftersom de inte säger specifikt household work så antar jag att de även räknar in saker som föreningsliv, obetald praktik, etc i unpaid work.
Kanske skötsel av barn räknas med?
Ja, små barn tar ju mycket tid. Förmodligen räknar de även in obligatorisk schemalagd kvalitetstid som leka och lära, läsa sagor etc.
Ja det gör det, se tex här:
http://www.scb.se/Statistik/LE/LE0001/2012K01/LE0001_2012K01_TI_06_A05TI1201.pdf
Men då ser det nog bättre ut än när jag hade småbarn. Hann inte med mycket alls. Låg nog i botten-percentilen, som (en)man alltså. Idag är män betydligt mer delaktiga.
@Mnils: jag är säker på att det finns undersökningar som visar att kvinnor lägger mer tid på hushållsarbete även när de är ensamboende eller bor med en annan kvinna. Det är alltså inte en jämställdhetsfråga öht. Har tyvärr ingen länk dock, men bör gå att hitta.
Är det samma tomtar som räknade ut att vi i genomsnitt tillbringar fem timmar om dagen av vår fritid på internet?
Ja, vad är det för trams. Alla vet ju att minst 4 av de där 5 timmarnas slösurf sker på arbetstid.
Kanske dags att du skriver något om systemgränser? Det enda miljöinriktade du skrivit i år är nog det om "varmaste året". Annars kunde väl det här vara värt att nämna: http://www.washingtonpost.com/national/health-science/scientists-human-activity-has-pushed-earth-beyond-four-of-nine-planetary-boundaries/2015/01/15/f52b61b6-9b5e-11e4-a7ee-526210d665b4_story.html
Det vore också trevligt om du läste in dig lite på det senaste om robotisering och AI och annan ny teknik. Som det är nu rör du dig för mycket i en värld där vare sig naturen eller framtidsteknik är särskilt viktigt. Hä dug int!
Kackla inte så mycket Kuckeliku. Det är vinter och vår författare måste hinna elda också förutom vanligt hushållsarbete, roligt hackande på oss 08-or och författande. Visst håller temperaturen globalt på att stiga men där har han haft inställningen att det är omöjligt att undvika och enda realistiska är anpassning. Robotarna blir allt mångsidiga, fler och både större och mindre. Går att läsa mer om på andra platser. Säkerhet rörande AI sköter också andra om.
Vänliga hälsningar
Nanotec
@Nanotec : Var rekommenderar du att man läser om det ?
Cornu är en av få som har de intellektuella förutsättningarna för att höja nivån på samhällsdiskussionen och då är det synd om han regredierar till en ekonomistisk världsbild utan djup och framtidsperspektiv. Jag fruktar att hans pågående undergångstriologi gör att såväl framtidsteknik som systemgränser hamnar utanför hans fokus. Han har ingen god ersättare. Inte på svenska åtminstone.
Man kan givetvis börja läsa på engelska istället. Här en tämligen intressant artikel om energins ekonomiska betydelse på en ganska intressant sajt: http://nextbigfuture.com/2014/12/correctly-factoring-in-more-important.html
Next Big Future har dock ett ganska begränsat fokus och bekymrar sig vanligen föga om hållbarhet.
En viktig fråga är vad staten har rätt att bestämma och vad individen själv får bestämma. Har staten rätt att bestämma att vi måste dela lika på föräldrapenningen så har den även rätt att bestämma att endast kvinnor ska få ta ut föräldrapenning, eller som i extremfallet Sverige fram till 1920, att arbetsgivaren är skyldig att avskeda kvinnor när de gifter sig.
Man bör bara ge staten den makt som man kan acceptera att staten har när den kontrolleras av de som inte tycker som du
Det sista där var en bra tumregel, den ska jag komma ihåg.
Jag tror för övrigt att någonstans i bakgrunden lurar möjligheten att beskatta hushållsarbetet.
Först 1939 togs arbetsgivarens rätt att avskeda kvinnor vid giftermål eller trolovning bort
just att man inte kan beskatta hushållsarbete öppnar för diskussionen om optimal beskattning och är en av grundtankarna bakom jobbskatteavdraget. Om man skall minska skatteklyftan mellan arbete och olönat arbete finns det bara en parameter att skruva på, dvs minska skatten på arbete.
Då kan man dessutom öppna upp för att hyra in någon som gör jobbet och få in skatt på det.
Det kanske gäller såna där hushåll där de saknar elektricitet. Det står skrivet i första boken i den heliga trilogin att sånt komplicerar hushållsarbete. Eller förenklar, beroende på hur man tolkar det hela.
Den viktiga frågan är ju hur mycket båda parter i ett förhållande lägger ner på Arbete+hemmasysslor+arbetsresor. Eller egentligen hur mycket tid man har över till annat. Heltidsarbete räknas som 30-50 timmars arbete i veckan. Män jobbar i snitt 20% längre än kvinnor, har oftare längre sträcka till jobbet, för att man (kvinnan) väljer att de ska bo i närheten av hennes jobb. Män satsar också på mer välbetalda jobb och kvinnor satsar på jobb som kan förverkliga dem själva.
Allt ger i slutändan att det kanske jämnar ut sig? Eller inte?
Ja och ser man på statistik över tiden så lägger kvinnor mer tid på betalt arbete och mindre på hemarbete nu är för tjugor år sen. Tvärtom för män, fast totalen är fortfarande störe för män. Så rubriken skulle lika gärna kunna vara att män fortfarande jobbar mer för att försörja familjen medan kvinnorna istället får lyxen att spendera mer tid med barnen.
Jag undrar också (vet inte om det finns någon statistik) hur det ser ut med ambitionsnivån. Enligt min erfarenhet verkar kvinnor generellt ha högre ambitionsnivå när det gäller tex att det ska se fint ut hemma och lägger mer tid på det (jämfört med strikt nödvändiga sysslor). Om man inte kommer överens om en gemensam ambitionsnivå för sysslorna så blir det ju implicit den mer ambitiöse parten som sätter ribban i en sådan här undersökning.
Men tex överdriven städning tar ju tid från annat, och städning över en viss grundnivå kanske egentligen skulle räknas som hobby för att få statistiken rättvisande. Samma med andra hushållssysslor.
Nej jag är faktiskt seriös. Jag tycker skillnad i ambitionsnivå på hushållsbestyr verkar vara ett problem i många förhållanden till och med.
Bra där, Mr F. Finns ju de som städar dagligen. Bör räknas till hobbyarbete, precis som att sitta och sticka framför TV:n är en hobby, och inte hushållsarbetstid.
Ja, det är så jävla synd om oss män. Inte nog med att vi tvingas ta ansvar för mer pengar, vi måste stå ut med att ha ett hem som är rent också.
@tolvtretton: Det handlar inte om vem det eventuellt är synd om utan vad (om något) den aktuella statistiken egentligen visar. Den används för att visa att kvinnor drar ett tyngre lass i hemmet, och då är det relevant att fundera över om den faktiskt visar det.
Ett relaterat exempel: För ett par år sedan var det uppe till diskussion att män lägger mycket mer arbete än kvinnor på renovering. Då argumenterade feminister för att männen tyckte det var kul att bygga (inga könsstereotyper där va?) och därför skulle det räknas som hobby och inte hemarbete. Samtidigt visar undersökningar (orkar inte leta nu) att kvinnorna har större inflytande på vilka renoveringar som faktiskt ska ske.
Något är skevt i statistiken, och tyvärr gäller det alltför ofta i genusfrågor.
Det jag menade med jobba vs. vara hemma är att det i sådana här frågor alltsomoftast räknas som en fördel för parten som får ynnesten att lönearbeta mer, medan det är en börda att måsta vara hemma och ta hand om barnen. Själv tycker jag det är precis tvärtom. Jag ogillar inte mitt jobb, men att ta hand om barnen är definitivt en större glädjekälla.
Män får inte bestämma någonting själva. När jag är på herrklädesavdelningar, så tycker jag att det mest är kvinnor med vigselringar som går där och rotar bland plaggen. Trängs gör de också.
@Doktor Syn
Kanske ett uppslag för en ny artikel i ETC: "Svenska män är så lata att de tvingar iväg sina fruar att köpa kläder åt dem. Själva roar de sig kungligt genom hobbys som att byta ut ett mögligt källargolv, tilläggsisolera vinden, och liknande spännande renoveringsprojekt".
@Mr F: något är skevt med din verklighetsuppfattning om du tror att kvinnor, i allmänhet (hur det är hemma hos dig har jag ingen aning om), inte drar ett tyngre lass i hemmet. Det räcker med att se sig omkring, om det nu är så att man inte litar på statistiken (ens när den som i detta fall tydligen inkluderade även de "manliga" sysslorna)
Hushållsarbete är ju den svenska översättningen. En snabb googling ger att det är "unpaid work" de har försökt mäta och att de definierar det som allt man skulle kunna tänka sig att en tredje person rimligtvis skulle kunna göra mot betalning. OECD ger själva som exempel att coacha ungarnas fotbollslag eller laga mat till gästande vänner. Lite enklare att komma upp i sex timmar om dagen då.
Ja det sistnämnda blir ju intressant eftersom , vad jag förstått i alla fall, Sverige har en internationellt sett väldigt stor ideell sektor, inte minst vad gäller ungdomsidrotten.
Jag kan tänka mig att lägga ut mitt vanliga jobb på någon i Indien, sen skär jag emellan. Kommer lätt upp i 6h då.
I den svenska debatten kan du glömma coachning i idrott ska räknas till hushållsarbete. Det är bara ett sätt för män att smita undan hushållsarbete.
Och ändå gör männen mycket mindre, även när det räknas som hushållsarbete…
SCB räknar idrott, friluftsliv och föreningsliv till kategorin fritid, inte hemarbete. Jag skulle tippa att coachningen hamnar antingen under idrott eller föreningsliv.
http://www.scb.se/Statistik/LE/LE0001/2012K01/LE0001_2012K01_TI_06_A05TI1201.pdf
Ändå sak samma vad SCB räknar det som om siffran kommer från OECD.
@eva dahlgnr
Det missade jag visst.
Arbetar man riktigt långsamt och tar det vackert kan man nog få ihop sex timmar.
Vad lagar du för mat som bara tar upp 1 timme om dagen? För jag antar att det inte serveras speciellt mycket industrilagad mat hemma hos Cornucopia?
Middagen i går kväll tog 2 timmar för mig att få klar, och det rörde sig om alldaglig husmanskost, som pannbiff med stekt potatis och gräddsås. Lagat från grunden utan tidspillan. Då ingick iofs i planeringen två matlådor, en till mig själv samt till universitetsstuderande barn.
Vet inte hur du gör. Älgfärsbiffar eller lammfärsbiffar tar en timme för mig. Och då maler jag köttet, eftersom jag fryser in malköttet helt för bättre hållbarhet.
Skala potatis, fem minuter. Koka potatis 40 minuter.
Under tiden maler man köttet, tar ca 10 minuter. Blandar ihop smeten, tar ca 5 minuter. Ska stå och jäsa säg 10 minuter. Sedan tar det en halvtimme att steka (5+10+5+10+30=60). Gräddsåsen tar två minuter att reda. Dock steker jag inte potatisen, utan kokar den. Gör eventuellt mos på den, vilket inte tar längre tid då det får plats i de sista 15 minuterna.
Det är möjligt att du inte jobbar linjärt, utan bara kan göra en sak i taget, dvs inte kan göra något annat medan potatisen kokar. Det betyder väl bara att du är manligare än jag, som både kan köra färsbiff och koka potatis samtidigt.
Jag är dock ingen jävla hipster som maler köttet två gånger, vilket förstås gör att det tar tio minuter till.
Ledsen, men bara det att du maler din köttfärs själv gör dig till en j-a hipster i mina ögon. Köttfärsen är både färdigmald och färdigjäst på ICA. Med Santa Maria tacokryddblandning i så överlever man den i alla fall..
Sorry, men när jag slaktar och styckar mina lamm, eller älg ifrån älgjakten, så råkar den vara hel. Malköttet är inte färdigmalet i djuret och kommer inte från ICA.
Jag skalade 2 kg potatis till 5 portioner. Tar 10-15 min beroende på storleken på potatisarna. Koka potatisen tar 20-25 min på min spis. Nu gjorde ju gårdagens rätt att potatisen måste svalna en hel del innan den kan skivas och därefter stekas. Bereder färsen under koktiden och formar samt plattar ut biffarna. 2 stekomgångar för biffarna med rengöring av pannan emellan, eftersom jag endast har en stekpanna igång (ca 30 min totalt). Skiva och steka potatis, även den i 2 omgångar ca 40 min. Gräddsåsen gör jag separat i kastrull på stekskyn mm mm, medan potatisen steker, vilket gör att jag måste hålla koll på att den inte bränner. Ok, jag angav kanske tiden i överkant, men 1 tim och 45 min då. Jag diskar även det som diskas kan, medan biffar och potatis tillagas, så får väl anses vara ganska tidseffektiv.
Snart säger du väl att mjölken inte kommer från Arla heller.. hipster!
Socialist!
Vad icke-optimerat att koka OCH steka potatis under samma matlagningstillfälle! 🙂
Och stolt sådan! Det som är gott nog åt mig duger åt ALLA!
Ja, men den måste ju ändå kokas, om man vill steka den, såvida man nu inte tänkt råsteka den, och det hade jag inte tänkt. Tidsåtgången att skala och förkoka den, blir inte mindre, oavsett om det görs kvällen före, eller i samband med stekningen. Stekt potatis är gott. Jättegott.
Sen kan man ju alltid göra några fler portioner och frysa eller sätta i kylen när man ändå håller på. Då tar det bara några minuter att "laga till" dessa i mikron. Tid som man tjänar där får dras från den urspungliga timmen.
Allt jag lagar(från grunden ofc) går på under 45 min. 2h effektiv matlagningstid skulle jag aldrig lägga förutom möjligtvis på någon helg.
Hoppas ungarna hjälpte till med disken iaf 🙂
Ungefär som att jag skulle säga att jag lagt ner drygt 1000 minuter på matlagning varje gång jag gör tjälknöl eller liknande.
Givet att det gäller alla män i åldersintervallet 15-64 kan man fråga sig hur relevant detta är ur ett jämställdhetsperspektiv, och med tanke på att det ingår kategorier som för Sveriges del rapporterats som N/A blir det än mer tveksamt. När man, slutligen, låter Lars Jalmert uttala sig så undanröjs det sista tvivlet om att denna artikel har något som helst annat syfte än politisk propaganda.
Folk är otroligt sega. Du har ju raljerat över hur lite som blir gjort ute på Volvo, tänk då vad samma människor är kapabla till i hemmet.
Ibland blir man förvånad över hur samhället ändå rullar på, och förundras hur mañana-kulturer inte fungerar sämre än vad de gör.
Iofs är väl samhället anpassat efter medianen och inte efter de toppresterande. Därför kan företagsamma och effektiva människor komma så långt, bara genom att inte vara mediana
Relaterad bild: http://cdn.someecards.com/someecards/usercards/c0adf90452a70a3f129747b3be64bc66.png
Ah, förklarar varför en del skriver "jag fattar inte hur du hinner med allt, blogg och bok och föreläsningar och gård bla bla bla". Antar att det bara handlar om att jag inte är seg och att det inte tar mig två timmar att göra pannbiff.
I vissa fall beror det på att en del tjänar pengar på sina hobbies medan andra får betala för nöjet.
Jag tjänar t.ex väldigt lite pengar på det arbete jag lade ner på att slipa och spackla på en liten Piranha-ubåt i skala 1/144 i går kväll. Hade jag istället skrivit en technothriller om den kanske jag hade blivit rik som Tom Clancy.. eller i alla fall som Cornu..
Inte så svårt vill jag påtala.
Nä, att författa pulp fiction har väl aldrig varit särskilt svårt. Men tydligen kan man göra sig en hacka i alla fall.. 😛
Avsåg "rik som Cornu". Man blir inte rik på författande.
Effektivitet är överskattat, det leder påtagligt ofta till stress eller försämrad kvalité.
Här är mina (ganska konservativa) tidsuppskattningar av det som måste göras av någon vuxen varje dag, inklusive en del men inte all vård av avkomman (pussel-läggning och sagoläsning får hänföras till den så kallade “fritiden”). Nettotider anges. Exempel: För att hinna lägga 50 minuter på barn- och husdjursvård på morgonen måste man gå upp cirka 1.5 timmar innan skolan börjar enligt beprövad erfarenhet. Bara att klä på en liten kan ta 25 minuter om man har otur. Stövlarna kan ju ha blivit gömda bakom soffan, i blomkrukan eller bland de krossade tomaterna. Dockan kanske har fått mössan.
En vanlig dag:
På morgonen: väcka barn, servera frukost till barn, borsta tänderna på barn, klä på, lämna. Mata katter: 50 minuter. Plocka undan och diska? Ha! Det får vänta till eftermiddagen om man inte vill få sparken från jobbet.
Hämta barn efter skola/dagis: 40 minuter (två olika ställen, vantarna har alltid kommit bort, ibland även skorna och jackan).
Handla i veckan på väg från jobbet (alltid fattas det något även om man storhandlar på helgen): 20 minuter (pga kö).
Laga mat + servera + plocka fram och undan: 40 minuter
På kvällen: lägga barn (borsta tänderna, tjata, pyjamasar, välling, blöja, lägga, välling, blöja, lägga igen, välling, blöja, lägga igen osv): 30 minuter i snitt. Många har det värre och kan lätt räkna hem 2 timmar för läggning.
Disk: 3 diskmaskiner i snitt om dagen (ja, faktiskt, jag har räknat efter): plocka i+plocka ur+ handdisk av vissa saker som stekpannor: 40 minuter.
Allmän städning av köket (sopa golvet, torka av bordet): 10 minuter.
Tvätta (samla ihop omkringslängda kläder och lägga i tvättunnan, fylla tvättmaskinen, hänga tvätt, vika och sortera tvätt): 20 minuter i snitt varje dag.
Plocka (skräp på golvet, leksaker, kuddar): 10 minuter i snitt varje dag.
Rensa kattlådan: 5 minuter i snitt varje dag.
Gå ut med soporna: 5 minuter varje dag.
Nu är vi uppe i 270 minuter (dvs 4 timmar och 30 minuter).
På helgerna försvinner en del av dessa arbetsuppgifter, medan andra tillkommer. Notera att ingenting står om dammsugning ovan. Det hinns inte med till vardags utan får vänta till särskilda tillfällen.
Vill man ägna en extra timme per dag åt iskanepromenader med en tvååring som “kan själv”, så kan man låta bilen stå vid lämning/hämtning.
Men det är inte slut:
Läxläsning: 1 timme i veckan.
Tjata om läxläsning: 1 timme i veckan.
Duscha/bada barn: 1 timme i veckan.
Tjata om att dusha/bada/klippa naglarna/borsta håret: 1 timme i veckan.
Storhandla: 2 timmar i veckan
Sen har vi BVC, tandläkaren, osv. Då försvinner minst en halv arbetsdag varje gång.
Trädgårdskötsel och snöskotting: 1 timme i veckan i snitt. Det beror väldigt mycket på.
Mer sällan: Däckbyte, bilbesiktning, bilreparation, byta batterier i brandlarm och sätta upp brandlarmen igen, byta glödlampor, måla om (en liten tuschpenna kanske kom på avvägar).
Ta det inte personligt, men ett ord: "curling".
Du vet att det inte är du som ska göra läxorna, utan barnet? Har du provat att låta barnen gå hem från skolan själv?
Kan hålla med om att det tar mycket tid under en period på några år när man har småbarn. Fast om man är två blir det ju lite rimligare drygt två timmar var. Sedan gäller det att få barnen att göra det de kan själva så fort de blir stora nog att klarar av det, så sjunker insatsen sakta men stadigt. I bästa fall till en nivå som är lägre än om man bara är två, vilket inträffar strax innan de flyttar hemifrån. Och efter det kan man med gott samvete emellanåt bjuda in sig på middag hos dem.
"Du vet att det inte är du som ska göra läxorna, utan barnet?"
Själva vuxeninsatsen handlar om en kombination av övervakning och uppmuntran, samt att hålla reda på penna och suddgummi mellan gångerna, inte att göra själva läxan. Att låtsas lyssna uppmärksamt på läsläxan hör också till uppgifterna.
"Har du provat att låta barnen gå hem från skolan själv?"
Skolans regler är skolans regler – allt från hjälmar, pulkor, cykling, hemgång, till semesterresor och matsäcksinnehåll är reglerat ner i minsta detalj. Skolan tar allvarligt på om föräldrarna inte snällt följer den utstakade smala vägen. Och tvååringar hittar nog faktiskt inte ens hem själv. 🙂
"om man är två blir det ju lite rimligare drygt två timmar var." Ja, ungefär så mycket får man lägga dagligen. Det jag beskriver är naturligtvis den mest tidskrävande småbarnsperioden, och den går över även om det tar några år till.
Förresten glömde jag att lista föräldrafikorna (notera plural). Dessa förökar sig som kackerlackor och är enormt tidskrävande och då bakar jag inte ens. Förra gången tog jag med mig köpepannkakor från ICA och en klämsylt. Populärt!
2-åringen går väl inte i skolan?
Nej, hen går i förskolan.
Professorn, för småbarnsföräldrar går det att komma upp i sex timmar om dagen. Jag har tre små barn och vi lägger mer än tre timmar per person och dag på obetalt arbete om detta inkluderar att ta hand om småbarn. Men undersökningen gällde ALLA män i intervallet 15-64 år. Inte en chans att två vuxna personer utan barn spenderar sex timmar om dagen på obetalt arbete.
Alla barnrelaterade hushållsmoment bör räknas som fritidsaktivitet och inte som arbete.
Motivering: Preventivmedel och aborter har varit lagliga i över fyrtio år – det är således en helt frivillig åtgärd att komplettera sin tvåsamhet med småttingar – inget man måste göra i ett fritt land.
Ett gammalt slitet argument som inte funkar nu heller. Fråga gärna en demografiforskare varför. Senaste gången jag hörde detta argument var det från en milt begåvad wannabe finansvalp. Jag undrar ibland hur det gick för honom.
@Professor Lars "Fråga gärna en demografiforskare varför. "
"Leta själv upp infon som styrker mitt argument" är originalet när det kommer till sliten argumentationsteknik… Men utveckla gärna och berätta varför det är gammalt/slitet och varför det inte fungerar, jag är nyfiken.
Det finns å andra sidan inga lagliga krav på att utföra hemarbete överhuvudtaget. Dammråttor är frivilligt (dessutom finns RUT), äta kan man göra på restaurang, och orkar man inte tvätta går det ju att köpa nytt. Bildäck byter gärna bilfirman, och ogillar man gräsklippning kan man odla "sommaräng". Visserligen är också småttingar frivilligt, men när de väl är på plats infaller en mängd tvingande regler, ex skolplikt. Sålunda är allt som inte är avlönat arbete, fritidsaktiviteter eller så finns det faktiskt visst oavlönat arbete som de flesta förväntas utföra (inklusive fostra en ny generation arbetare), och på tid som man helst ägnat åt andra aktiviteter.
Jag läser många "måste" här i tråden, det enda ni måste göra är att dö, vare sig ni vill eller inte. Alla andra "måsten" går att påverka och har ni gjort felsteg så är det ändå självförvållat.
Tja, jag varken plågas eller ångrar mina val (lite osäker på om jag borde känna mig träffad av din kommentar). I tråden här rapporterade jag helt enkelt i detalj mängden hushållsarbete för att demonstrera att man med lätthet kommer upp i 2-3 timmar per vuxen om det finns småbarn i hushållet.
Vad baserar sig undersökningen på? Hur får man fram statistik på hushållsarbete i tidsangivelse? Jo, genom intervjuer. Att någon anser sig göra det mesta i ett tvåpartsförhållande, behöver inte betyda att det är på det viset. Dessutom varierar tidsuppfattning kraftigt mellan människor, och också mellan könen. Dessutom tar det olika lång tid för olika människor att göra saker, och det gäller också mellan könen, t.ex. som att steka pannbiff. Helt ovetenskapligt påstående baserat på iakttagelser i livet, aka anekdotbevis.
Kan inte någon räkne-sinnad plussa ihop alla timmar som olika uträkningar visar att vi sysslar med dagligen?
Och lägga på 8 timmars sömn, för att se om dygnet verkligen har 24 timmar.