Bonnier/Sydsvenskan har tittat på byggbolagens ovilja att bygga bostäder i Skåne. Man konstaterar att det finns mer än 23 500 obyggda bostäder, med byggrätt, i länet.
Det handlar om över 14 000 lägenheter och 9 500 småhus. Enbart i Malmö finns det byggrätt för 6 750 bostäder, men byggbolagen har ingen lust att bygga, då det skulle sänka priserna. Inte ens Riksbyggen får byggt, då de inte får in offerter från byggbolagen och alltså saknar byggfirma att genomföra de projekt de vill uppföra.
Sydsvenskan tar upp Riksbyggens kvarteret Lotslärligen på Ön i Limhamn. Bygglov fick man 2011, men tomten har nu alltså snart gapat tom i fyra år. Riksbyggen kommenterar:
“När vi för några år sedan begärde in offerter för att bygga på Ön i Limhamn så fick vi inga. Det är inte bara svårt hitta en bra tomt, en bra finansiering, kapitalstarka köpare och goda hyresgäster. Det är minst lika svårt att få tag på byggare”
Obyggnation i Sverige – ej
påbörjade lägenheter 2014 |
Tydligen svårt hitta hyresgäster. Måste bero på bostadsbristen.
Så var det med den bostadsbristen. Man kan konstatera att rikspolitikerna knappast kan göra något åt det hela, annat än att införa rejäla böter om man inte bygger när man fått bygglov.
Detta är helt i linje med hur det ser ut i andra delar av landet (se även bifogad grafik från våren 2014). Bara i Stockholms kommun finns det ca 6 000 lägenheter som inte byggs av byggbolagen för att hålla uppe priserna på de lägenheter som de väl bygger. 62% av alla bostadsbyggen genomförs aldrig. Ungefär 14% av befintliga bygglov byggs ett givet år.
Någon egentlig brist föreligger alltså inte, men man kan förstås inte bo i de byggprojekt som byggbolagen vägrar uppföra.
Man kan och bör fråga sig hur exploatörernas ekonomi kommer drabbas när väl bostadsbubblan kraschar och markpriserna följer efter – idag bokför man förstås stigande markpriser som intäkter i byggbolagen och blåser upp vinsterna, utan att man alls bygger något på marken.
22 kommentarer
Lösningen kan vara att låta dessa bygg/markrätter förfalla och lägga ut dessa till högstbjudande.
Sedan har man kanske 2 år på sig att börja bygga, innan den förfaller på nytt.
Men problemet är fortfarande bristen på billiga bostäder som gemene man har råd med, mycket av byggandet idag är helt fokuserat på dyrare bostäder.
Oligopol på materialmarknaden omöjligör se på ett eluttag 100 spänn lätt 30 i Estland
Husstomme en rysktimmerstomme beräknas kosta lika so en svensk betong, man konkurrera inte med pris i branchen utan låter hellre bli att sälja.
Det är svårt att bygga när man har begagnade lägenheter att konkurrera med. I sydvästra Skåne nu kan man få hyggliga lägenheter för ~20k/kvm, vilket till exempel för 100 kvm innebär 2 miljoner (+ avgift på 4-5000/mån), och det är billigt om man jämför med existerande hyresbestånd. Nybyggen får ta till tvivelaktiga metoder som en "buffertfond" i föreningen för att täcka förluster de första åren innan avgiften måste höjas, plus en rejäl insats.
Hoppar man inte över att fetstila "goda" i "goda hyresgäster", så förstår man att här inte avses vilka som helst.
Självklart är det inte bostadsbrist bland "goda hyresgäster", då dessa har råd med bostadsrätt och allt det nybyggda. Det är därför de anses vara goda. Det är knappast deras smak om man tar en tugga, eller deras värdegrund, som avses.
Greenious, bra förslag. Buden lär inte lägas om man inte verkligen avser att bygga = lägre priser.
Byggrätterna ger ju snabba cash till kommunerna , lite som att kissa i byxan alltså eftersom det samtidigt lägger en död hand över utvecklingen. Det sker ju en viss överbjudning mellan byggbolagen också i syfte att låsa upp vissa områden billigt, så andra dyrare och pågående projekt inte får en massa konkurrens. Allt i syfte att blåsa upp BRF priserna.
Det finns ibland en tveksamhet att fokusera för mycket på att bygga billigt. Vi har haft en sån period i Sverige då fokus helt låg på volym och resultaten avskräcker (miljonprogrammet).
En annan syn på bostadsmarknaden är att nyproduktion av bra kvalité får igång flyttkedjor som i längden frigör äldre lägenheter av sämre standard till grupper som inte har möjlighet att betala för nyproduktionen. Resonemanget fungerar teoretiskt men praktiskt finns det många fallgropar. Tex om andelen betalningssvaga ökar snabbare takten som de som kan betala flyttar till nyproducerade bostäder, eller om de nya bostäderna inte har den förväntade kvalité/läge som gör att grupper som kan lägger sina pengar på bostäder.
När det gäller bostäder så spelar så klart läget en avgörande roll. Ett faktor som har skapat många flyttkedjor de senaste åren är självvalda undanträngningseffekter då invånare med svensk härkomst har flyttat från miljonprogramsområden i samband med att invandringen har ökat. Särskilt tydligt är det i gruppen familjer med barn i skolåldern där det är tydligt att många skolor i ”sämre” områden de senaste årtiondet har tömts på invånare med etnisk svensk bakgrund. Jag tror att byggbranchen har tjänat rätt bra med pengar på att erbjuda dessa grupper dyra bostäder med relativt tveksam standard i nybyggda etniskt homogena områden, gärna väl avskilda från hyresområdet eller i helt andra kommuner. Utvecklingen har i princip följt samma mönster som sågs i USA i samband med att de amerikanska innerstäderna fylldes av afroamerikaner på flykt från rasismen i södern under mitten av förra seklet.
För Malmös del antar jag att det handlar om ett samspel mellan en relativt svag arbetsmarknad, en expansiv markpolitik med stor andel byggbar mark och sociala klyftor med bla skolor av tveksam kvalité. Det finns även fördelar med situationen och det går rykten i branschen att byggarna bygger med högre kvalité och arkitektur i Malmö än vad de gör i Stockholm eftersom man i Malmö på allvar måste konkurrera med en bra produkt för att få den såld. Stockholmsmarknaden präglas fortfarande av konstlad bristsituation där allt för få aktörer i kombination med en illa fungerande markpolitik driver upp priserna till nivåer som har lite att göra med faktiska produktionskostnader på material.
En för välgödd marknad gynnar inte inovation och jag tror att byggbranchen skulle behöva några rejäla holmgångar för att kunna utveckla bättre och billigare hus, däremot tror jag inte att vi ska lägga för mycket fokus på att skapa nya risiga bostadsområden med understandard till grupper som inte har råd. Sverige ligger trots allt fortfarande högt upp i statistiken över antalet kvadratmeter per person.
"En annan syn på bostadsmarknaden är att nyproduktion av bra kvalité får igång flyttkedjor som i längden frigör äldre lägenheter av sämre standard till grupper som inte har möjlighet att betala för nyproduktionen." Det där anser jag är ekonomistiska fantasier. Jag har aldrig träffat någon som bor billigt som drömmer om en dyrare bostad. Förr i tiden funkade det: då hatade folk att bo i träkåkarna vid Vita Bergs parken, för de var dragiga, hade inget vattet, utedass.
Den enda som kan få till vettigt bostadsbyggande är Stalin.
Lustigt, för jag har sett denna flyttkedja dra igång många gånger. Framför allt när folk skaffar barn eller i övrigt flyttar ihop.
Studentrum -> hyresrätt -> billigare bostadsrätt -> hus vet jag många exempel på.
Född 40-talist ?
Låt mig uppdatera dig . Svindyrt Studenrum-> Hyresrätt ( Haha ? Realy?) -> Asdyr 1.a i bostadsrätt -> Hus (Yeah right)
En hel del av min pappageneration verkar häcka här och tappat greppet om verkligheten.
Alla bor inte i Stockholm. Det är inga som helst problem att flytta runt på det sättet du beskriver i Malmö eller Lund.
Precis, husen i Professorsstaden är ju i princip gratis. Dom bara kastar nycklarna på en när man går förbi
Så alternativet är alltså Fredrik "Marie Antoinette" Reinfeldt (de kan väl bo i skogarna och på fälten?) eller Josif "med-järnhand-driver-vi-människorna-mot-lycka" Stalin…
Nej. Life will defeat them. Det finns en tredje väg. Ingen lyckoväg, men en någorlunda anständig.
BD: Ja, men man kan ju bo i Åkarp eller Dalby eller Södra Sandby om man nu vill bo i hus till rimligt pris. Tycker man det är för dyrt så kan man byta en halvtimmes extra pendling mot ett hus i Höör eller Eslöv. Fortfarande fullt överkomligt.
Att alla inte kan bo i Professorsstaden eller Fridhem såklart men trots allt finns det folk som flyttar dit. Samma sak med ex Västra Hamnen, de som flyttade dit flyttade inte direkt från gatan utan från gamla hyresrätter/bostadsrätter som blev lediga åt någon annan.
Såvitt jag kan se skrev du Malmö och Lund, inte Dalby.
"När vi för några år sedan begärde in offerter för att bygga på Ön i Limhamn så fick vi inga. Det är inte bara svårt hitta en bra tomt, en bra finansiering, kapitalstarka köpare och goda hyresgäster. Det är minst lika svårt att få tag på byggare"
Tydligen svårt hitta hyresgäster. Måste bero på bostadsbristen.
Nänä,försök inte Wilderäng . Fram med siffor. Vad kostar kalaset för hyresgästen att flytta in en nybyggt HR därborta.
Nettotillskottet av hyresgäster i Skåne i allmänhet – och i Malmö i synnerhet får sin hyra betald av socialen, därför så är man försiktig med vad som byggs, även om det går att bygga billigt så är det knappast något som de flesta kommuner är intresserade av (möjligen med undantag av Malmö då de verkar helt blinda inför sin situation) då det innebär att fler personer som livnär sig på bidrag flyttar till kommunen – man skulle kunna säga att det här är ett sätt att "bakvägen" försöka få stopp på invandringen…
Vad pratar du om, invandring är alltid en vinst har våra politiker och media konstaterat, de är en resurs, samt det att vi har hur mycket plats som helst i landet (sett från flyget) enligt vår gudfader. Malmö kommer vissa resten av Sverige hur en riktig bra ekonomi kommer att se ut.
En stor del av problemet är att Sveriges mest bortskämda och subventionerade bransch har vant sig vid att skörta upp folk:
http://hd.se/lokalt/2015/01/13/hyran-for-nybyggen-nara/
Upphör med reglereringen av bostadsmarknaden så löser det sig självt.
Mycket bra inlägg, jag hoppas att denna information så småningom kommer ut mer till gemene hen(man).
Hörru Wilderän, vad vet du om kommunala handläggningstider och medborgares överklagande av översikts-och detaljplaner ?
I Stockholm har det tagit 18 (arton) ! år att få en detaljplan
Nybohovsbacken i Liljeholmen i augusti 2013 vann laga kraft efter en 18 år lång detaljplaneprocess för 190 lägenheter….se sid 19 i Besqabs årsredovisning för 2013
http://www.google.se/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=2&ved=0CCUQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.besqab.se%2Fuser%2Fpdf%2FAR_2013_webb.pdf&ei=dHq2VImwOcjhywO0k4GoCQ&usg=AFQjCNHtJPL5h63TPev3O49INRZbPAbtYQ&sig2=9R-7XdHq6kshqtYGbPESDQ&bvm=bv.83640239,d.bGQ&cad=rja
Ja. NIMBY. Vem vill behöva konkurrera om service och infrastruktur med fler, vilket dessutom anses pressa bostadspriserna.