Jag har nu utvärderat Ficklampexpertens ArmyTek-ficklampor sedan augusti. I takt med att höstmörkret faller på kan jag bara konstatera att jag är mycket nöjd och imponerad.
ArmyTek Viking, Partner A1 och Wizard. |
Ett vanligt förekommande designproblem med den här typen av ficklampor är att man ska vrida på dem för att tända och släcka dem. ArmyTek har inte den feldesignen, utan lamporna tänds och släcks med en gammal hederlig knapp.
Lamporna använder laddningsbara 18650-batterier eller CR123-batterier, undantaget den ArmyTek Partner A1 som jag använder som EDC på nyckelknippan. Tidigare har jag varit väldigt tveksam till att införa ännu en batterityp bland utrustningen, men dessa batterier är helt överlägsna. De klarar av att ge full kraft hela vägen till urladdning, utan synbar försvagning, vilket ger en helt annan kvalitetsupplevelse än klassiska batterier. Laddningsbara litiumbatterier laddar inte heller ur sig själva på samma sätt som NiMH-batterier. Jag är inte längre ett dugg tveksam om att detta är rätt val för seriösa ficklampor.
Som EDC-ficklampa på min nyckelknippa har jag använt ArmyTek Partner A1. Gränssnittet är enkelt – dubbelklicka för att växla mellan 100 lumens och 395 lumens i styrka. Nedsidan med ficklampan är frånvaron av en riktigt svag tredje nivå, men kvaliteten är fantastisk. Jag har tappat nyckelknippan rätt många gånger vid det här laget, och ficklampan fungerar fortfarande felfritt, vilket är allt jag begär.
ArmyTek Vikings ljusbild mitt i natten på väg hem från Bokmässan. Avståndet upp till där vägen svänger är ca 100 m. Det är svårt att ge en ficklampa rättvisa på foto. Foto taget med en iPhone 5S. |
På min EDC-väska har jag fäst fodralet för en ArmyTek Viking, som än så länge främst använts för att lysa upp i mörkret när jag gått hem från bussen. Även om jag provat att använda den på gården, så har jag inte haft några andra behov för lampan, då jag varken är polis, väktare, inom försvaret eller behövt göra några eftersök på skadat vilt. Och fåren rymmer alltid hem till gårdscentrum när de rymmer, så de har jag inte heller behövt leta efter nattetid.
Ljusbilden är dock helt fantastisk, även om gränssnittet är lite inkonsekvent med rotation av lampkroppen för att byta styrka. Ett litet minus i kanten där, men den här ficklampan är främst till för att använda på full styrka. En annan nackdel är förstås att den bara har lite mindre än tre timmars batteritid på full styrka.
ArmyTek Viking fäst med MOLLE/PALS på en Hazard4Kato. För övrigt samma väska som används av Filip i Stjärnklart. Extra batterier och diffusionsfiltret finns i väskan. |
En stor fördel är att man kan pimpa ficklampan och köpa till färgade filter, t ex rött eller grönt för att behålla mörkerseendet eller inte skrämma vilt vid eftersök. Det finns även ett blått filter, samt ett vitt diffusionsfilter. Speciellt diffusionsfiltret har jag funnit användbart vid mer allmänna situationer, då man får mindre av en strålkastarljusbild, och större spridning. Kombinerat med lägre ljusstyrkor så får man en riktigt bra lägerlampa. Därtill kan man köpa till en fjärrströmbrytare för bruk vid montering på en studsare vid eftersök, eller för militärt eller polisiärt bruk.
Tillval ArmyTek Wizard |
Min absoluta favorit är dock pannlampan ArmyTek Wizard. För seriöst bruk är det den lampa jag använt mest, medan EDC-lampan mest används mycket korta perioder. Ska man arbeta behöver man ha händerna fria och pannlampan är här perfekt.
Användargränsnittet är intuitivt och konsekvent. Håll inne knappen för att rotera mellan 50, 150 och 500 lumens. Dubbelklicka i tänt läge för att gå upp till 1200 lumens. Dubbelklicka i släckt läge för att gå ner till mycket attraktiva tre lumens, med 18 dygns batteritid. 3 lumens är samtidigt tillräckligt för att t ex läsa eller skriva, men även för att gå på känt underlag, eller för den delen gå in till djuren för utfodring, utan att behöva blända dem onödigt mycket. Jag hade önskat att Viking hade haft samma användargränssnitt.
ArmyTek Wizard fungerar även utmärkt för löpning i mörker. Visserligen bor jag granne med ett elljusspår på en notoriskt tuff terrängbana, men det är 1 km löpning på oupplysta grusvägar och på skogsstigar innan man kommer till elljusspåret. Och timern på elljusspårets belysning har mer än en gång lämnat en del att önska – det är måttligt roande att vara längst bort på spåret klockan 20:45 och timern går fel 15 minuter…
Även att gå ut med sopor, utfodra djur eller hämta ved i mörkret har blivit riktigt kul utrustad med en ArmyTek Wizard.
Skulle jag behöva välja endast en av dessa tre ficklampor skulle det absolut bli ArmyTek Wizard, men med pannbandet är den lite för otymplig för att ha som EDC-lampa. Annars är den mycket kompakta storleken attraktiv även för EDC-bruk.
Men kombinationen ArmyTek Partner A1 som EDC, ArmyTek Viking vid utflykter och ArmyTek Wizard för arbete i mörker är perfekt. Kombinerat med vattentäthet och slagtålighet är det de bästa ficklamporna jag provat.
Detta inlägg är sponsrat av Ficklampsexperten.
6 kommentarer
Lamporna påminner en del om de Fenix har.
http://www.fenix-store.com/
Blir nog att köpa en wizard inte alla pannlampor som kan gå från 3 till 1200 lumen.
Sen borde det stå "Tillval ArmyTek Viking" på sista bilden.
Har hänt en del sen man höll på med nattorientering som liten med stora jävla batteripaket på ryggen för att få ljus.
Jag har ett annat förslag, om man får komma med förslag som går emot sponsorn?
http://www.aliexpress.com/item/New-Arrival-UltraFire-C12-CREE-XM-L2-U3-2000LM-3-Mode-High-Medium-Low-LED-Flashlight/1028451767.html
UltraFire C12 En mycket bra all-round lampa, till ett mycket attraktivt pris.
Var tvungen att satsa på lite riktigt ljus här i mörkret i obygden. Och ljus blev det! Isses! Köpte en stavlampa Partner A2 och en pannlampa Wizard XML2 (xml?). Partner krävde nya batterier för att kunna byta ljusstyrka, kan vara bra att veta. Wizarden växlar glatt mellan fyra olika ljusstyrkor där den ljusaste är
Wizardens esoteriska moder får jag inte att funka enligt beskrivningen tyvärr: "Tactical Mode" (där den ska lysa bara när knappen är intryckt) får jag inte igång. "Firefly1" och "Firefly 2" och "Strobe"-moderna likaså. Stört omöjligt. Eller skit bakom spakarna. Sedan ska den kunna visa batteristatusen med färgad LED men det händer inget där heller. Men manualen är inte den mest självklara så det finns fortfarande hopp…
Lyser något otroligt gör de i alla fall!
Forts. Det visade sig att Wizarden funkade som den skulle, det var bara fel manual instoppad i lådan hos tillverkaren. Hursomhelst, den lyser som attan och även firefly-moden med sitt ledljus (avsiktlig ordvits) gör stor nytta.
Svenske återförsäljaren svarar rappt och trevligt på mail. Hoppas köpa några julklappar där senare också.