Nedanstående inlägg är ett gästinlägg från en läsare som av förklarliga skäl vill förbli anonym, men som naturligtvis kontrollerats. Exakta platser och sifferuppgifter har anonymiserats och läsaren har i dagarna skrivit på ett förstahandskontrakt.
Söka bostad i Stockholm – två förstahandskontrakt på tolv dagar
Bakgrunden till att jag söker bostad i Stockholm är att jag blivit erbjuden en chefstjänst i Stockholm som jag inte kan tacka nej till och dessutom kan man ju inte missa tillfället att kunna säga att man tillhör världens snyggaste, mest bildade och intelligentaste människor 😉
Jag tänkte att det här kunde bli ett bra verklighetsbaserat test av hur stor bostadsbristen i Stockholm i själva verket är. Om det nu är sådan enorm bostadsbrist i Stockholm så borde det ju vara i stort sett omöjligt att få tag på en vettig bostad inom rimligt pendlingsavstånd från jobbet.
Min nya arbetsplats ligger norr om Stockholm city, så jag kommer att fokusera på att hitta en bostad att hyra i de norra delarna av Stockholm. Mitt sökområde inkluderar Solna, Sundbyberg, Bromma, Spånga, Hässelby, Vällingby, Sollentuna, Järfälla, Upplands-Bro, Upplands-Väsby, Vallentuna, Täby, Danderyd och Åkersberga.
Dag 1: Fredag
Jag anmäler mig till Stockholms bostadsförmedling (som täcker in de flesta områden som jag valt ut) och anmäler intresse på 3 st lägenheter som ligger på bostadssnabben (lägenheter utanför bostadskön med snabbt tillträde). Jag anmäler mig även till Upplands-Bro kommuns och Upplands-Väsby kommuns bostadsköer och till Akelius och Armadas bostadsköer för att kunna söka lediga lägenheter i Österåkers kommun (Åkersberga). Jag anmäler även intresse till två av Akelius lägenheter som ligger ute för snabbt tillträde i Åkersberga.
Dag 2: Lördag
Det är inte mycket man kan göra en lördag förutom att surfa runt och kolla så att man inte missat någon lägenhet. Jag betalar administrativa avgifter till två av bostadsköerna.
Dag 3: Söndag
Idag kollar jag även Blocket och där hittar jag ett par intressant objekt. Det finns många villor ute för långtidsuthyrning. Det skulle passa mig mycket bra eftersom jag har fru och tre barn. Problemet är att hyran är ganska saftig på dessa objekt. 15 000 kr och uppåt i kallhyra.
Dag 4-5: Måndag/Tisdag
Det händer inte mycket. Jag anmäler mig på ytterligare två lägenheter, en i Jakobsberg och en i Åkersberga.
Dag 6: Onsdag
Jag skickar mejl till tre personer som hyr ut hus i Täby, Bromma och Åkersberga. Uthyraren i Bromma begär 16 500 kr/månad i kallhyra. Priset ligger över vad jag är villig att betala men man har ju hört att man inte kan vara kräsen när man söker bostad i Stockholm. Dessutom så kan det ju aldrig skada att kontakta personerna för att höra hur de resonerar kring priset.
Dag 7: Torsdag
Jag blir rätt så omgående kontaktad av en mäklare, som uthyraren av huset i Bromma anlitat för att hyra ut sitt hus, och tvingas lyssna på det vanliga mäklartugget om hur het marknaden är i Stockholm just nu och om jag slänger på 3 000 kr extra per månad i hyra (totalt 19 500 kr) så kan han reservera huset till mig nu innan det försvinner från marknaden. Huset är på 131 kvm och helt nyrenoverat med låga driftskostnader. Det är många som är intresserade av huset och som ska komma på visningen i helgen. Jag tackar nej trevligt tre gånger innan han ger sig.
Dag 8: Fredag
Jag får ett erbjudande från Akelius på ett förstahandskontrakt i Åkersberga på en nyrenoverad lägenhet med hög standard. Akelius kallar standarden First Class, vilket innebär samma standard som en högklassig bostadsrätt. Noblessa kök, helkaklade badrum och ekparkett på golven. Fint ska det vara. Hyran ca 12 500 kr/månad för 100+ kvm.
Dag 9-10: Lördag/Söndag
Det händer inte mycket. Jag fortsätter att leta runt efter intressanta objekt.
Dag 11: Måndag
Mäklaren från förra veckan ringer tillbaka och låter nu betydligt mer ödmjuk. Han säger att ägarna valt ut mig för att de tycker att jag verkar vara en person som de kan känna sig trygga med och kan lita på. Vilket i och för sig stämmer, men jag förstår inte hur det kan veta det utan att ha träffat mig. Men mäklarkåren har väl aldrig gjort sig kända för att ha hög moral och tala sanning. Jag börjar få lite bilförsäljarkänsla när jag pratar med honom. Jag tackar nej ytterligare en gång och säger att jag fått tag på ett förstahandskontrakt med 12 500 kr/månad i hyra. Då säger mäklaren att ägarna är villiga att sänka priset bara för att få mig som hyresgäst, en tusenlapp eller två, kanske. Jag är kall och säger att jag ska tänka på saken och att jag ska höra av mig.
Dag 12: Tisdag
Nu känner jag att jag har det psykologiska övertaget i förhandlingen med mäklaren. Efter gårdagens samtal anser jag att han redan har sänkt priset med 2 000 kr till 14 500 kr/månad. Så jag skriver ett mejl där jag berättar vem jag är och att jag är van husägare som vet hur man tar hand om och sköter om en fastighet. Jag säger att jag är villig att betala 13 500 kr/månad och att det är mitt slutgiltiga bud. Nästan omgående får jag svar att ägarna tackar ja till mitt erbjudande. Mäklaren påpekar dock att han inte är nöjd med hyran. Den borde vara högre.
Slutsats
Bostadsbristen i Stockholm är en myt. Efter två veckor har jag fått två förstahandskontrakt att välja mellan. En nyrenoverad 4:a på 100+ kvm och ett nyrenoverat hus på 131 kvm, med hyror på 12 500 kr/månad och 13 500 kr/månad. Den enda bostadsbristen jag upplevt är bristen på bostäder på bästa hipsterläge, förstahandskontakt på Södermalm med gångavstånd till surdegshotellet och 4000 kr/månad i hyra. Har man dessa krav så kan man uppleva en viss bostadsbrist, annars är det inga problem att hitta något.
Tillägg, ej skrivet av gästen utan av bloggägaren: Jag har ett antal personer jag känner väl eller rent av nära släktingar som inom veckor eller några månader fått förstahandskontrakt i både Göteborgsområdet eller Stockholmsområdet. Till detta har många läsare kontaktat mig om hur snabbt och lätt de fått fina hyreskontrakt i centrala Stockholm, men detta är första gången någon bifogar en dagbok över det hela. Poängen är att lägenheterna finns, däremot tror folk att de ska få bo gratis. Ledtråd: I praktiken har vi marknadshyror – det är bara för hyresvärdar som Akelius att lyxrenovera och höja hyrorna, så slipper man få en massa gnälliga hyresgäster med låga löner och osäkra jobb.
89 kommentarer
Jag älskar när en övergödd överklassare gör det klassiska "har de inget bröd får de väl äta kakor" självmålet. 13500 i kallhyra, som hittat! Hyran blir rimligare om två vanliga svennepar bor i huset men då blir ju slitaget därefter vilket uthyrarna kanske inte tänkt sig.
Att dela bostad är inte alls ovanligt bland fattigare svenskar i stockholm. Principen är ett rum per person/par/familj, precis som i fattigare länder.
@Baron Von Keff
Jag tycker inte att 13500 låter så orimligt dyrt för 131kvm. Vi betalar drygt 10tkr för drygt 100kvm och då bor vi inte i närheten av stockholm. Slutsatsen är alltså att det dyra i fallet bara skulle reducera sig till att det rör sig om kallhyra?
Men förväntar man sig att man skall ha exakt samma hyra i stockholm som i resten av landet så är man ganska fel på det. Man får helt enkelt räkna med att det är lite dyrare med hyra i stockholm än resten av landet.
13500:- i månaden för 131kvm motsvara 1236 kr kvm/år i hyra.
Visserligen kallhyra, men ändå väldigt billigt enligt min mening. Det är svårt att få motsvarande hyra i en lägenhet öht.
Jag tycker det är roande när välbetalda övre medelklassare försöker leka smutsiga proletärer.
Faktum är att ett vanligt svennepar med två barn där hon jobbar på kommun och han på polisen skulle ha ganska svårt om de hyrde den där villan om det ens gick ihop. Ju högre den totala hyran är desto svårare är det att finna hyresgäster och det är därför inte något svårt att fixa bostad om man är lika välgödd som en gammelgädda. En chef som drar in mellan 60 och 100K i månaden tycker förstås att 13.5 K i kallhyra är kaffepengar. Det är lite av fransk adelsman över det hela, jag tror att gästbloggarens plånbok behöver en halshuggning i form av en ny värnskatt för han har tydligen mer inkomst än förstånd.
Sedan är det också så att man betalar inte bara per kvadratmeter utan även för rätten att hyra – därför är ettor det allra dyraste sättet att hyra om man tittar på kvadratmeterpriset. Hyresrätter prissätts inte på samma sätt som borätter eller villor. Ska man maximera sin inkomst som hyresvärd ska man bygga ett hyreshus med endast ettor….
Verkar som att det är svårt att hitta ett förstahandskontrakt på en lägenhet i Stockholm. Att kalla Åkersberga för Stockholm är som att kalla Borås Göteborg, vissa gör det men det är inte rätt.
Surt sa räven.
Förstahandskontrakt i Bromma…
När var det tillträde i Bromma och var det verkligen ett erbjudande som "Säg bara till så får du den" och inte ett "Säg till om du är intresserad – hittills är det 14 stycken som är intresserade".
Jagade själv hyresrätt för några månader sedan i en betydligt mindre stad än Stockholm och drabbades av just detta.
Det låg flera lägenheter ute som lediga men tillträdet låg 3-6 månader framåt i tiden och jag skulle inte varit ensam på visningen.
@Wofser
Att tillträde är några månader fram i tiden är ganska normalt då man har ett antal månaders uppsägningstid.
@Cornu är det ett förstahandskontrakt i Bromma så böjer jag mig men eftersom det var ett hus antar jag (kanske felaktigt) att det är ett tidsbegränsat kontrakt utan besittningsrätt och det är kanske lättare att få tag på än förstahandskontrakt på lägenheter.
Bland det mest korkade jag läst efter att ha sökt bostad i Stockholm i flera år inklusive bostadsköer i diverse konstiga ställen så vet jag att det är brist på bostäder inom vettigt avstånd och i vettiga priser.
12000kr i Åkersberga räknar jag inte som vettigt, lika lite som de 10000 man får ge för något i Sigtuna med tanke på att det kostar mindre per månad att köpa närmare stan inklusive ränta och avbetalningar.
Kan ju säga att jag själv hellre skulle bilpendla från landet 10 mil ca 5h per dag än betala 12000 i hyra.
Men grattis att du lyckats hitta något du är nöjd med.
Så vad du säger är att det är brist på subventionerade hyresreglerade stora lägenheter i Gamla Stan, vilket är det enda du nöjer dig med?
Tål att upprepas: Det ska vara billigare att äga än att hyra, då hyra är riskfritt.
Vet inte om jag räknar Akalla som gamla stan… Eller Täby eller Norsborg eller Nacka.
Du kanske har en annan åsikt om vad som är gamla stan än mig? Förvisso kan väl delar av Täby räknas som gammalt antar jag. Jag vet heller inte om 40 kvadrat räknas som stort.
Tvärtom anser jag att hyresregleringen ska bort och dödas med eld. Den är roten till det onda vilket gör att det finns en enorm mängd lägenheter som inte nyttjas korrekt.
En snabb titt på stockholms bostadskö nu:
2:a i märsta 8323kr personer med kötid mindre än 2008 är meningslöst att söka
2:a i Hässelby 6008kr personer med kötid mindre än 2006 är meningslöst att söka
2:a i hammarbyhamnen 9598kr sök inte om du inte stått i kön kortare än 2004.
Ett axplock av lägenheterna som jag kan söka (inget jag kan få dock skall tilläggas)
Du vet om att om man resonerar "meningslöst att söka", så får man ingen lägenhet…
Vet folk som inte haft någon kötid att tala om, men fått förstahandskontrakt inom några månader, eftersom ingen annan ville betala 9598 för en tvåa i Hammarbyhamnen.
Åkersbergas kommunikationer är helt OK, beror ju var man bor och var man jobbar. Jobbar man nära KTH (östra station) så är det ju perfekt. Roslagsbanan går var 8 minut, är bättre än pendeln och tar 32 minuter* och kostar 720 sek
Långtids andrahandslägenhet bör dock gå få tag i Täby centrum eller Danderyd. Många äldre där som bor utomlands.
*
http://reseplanerare.trafiken.nu/bin/query.exe/sn?
790… kostar det
Har en kompis som stod väldigt kort tid i bostadskö. Han låg som nummer 23 på listan för en 2:a i Gullmarsplan. Ingen annan kom dit och tittade på den så han fick den. Inte särskilt fräscht och så (gammalt kök, badrum etc) men helt ok. Ett halvår senare bildades det om till brf, gissa om man blir avis… Men nog fan går det att hitta bostäder. Tramset med att det råder bostadsbrist tror jag på när jag ser folk leva på gatan.
En villa kan kan i praktiken aldrig hyra längre tid än något år, eftersom ägarna annars skulle förlora besittningsrätten till sitt eget hus. Det är ett tillfälligt boende, säkert trevligt, men inget "förstahandskontrakt".
Åkersberga är jävligt långt bort, bara aningen närmare Stockholm än Arlanda eller Märsta. Det är ungefär fyra mil och en timmes resväg kommunalt.
Nej, Dr Hedge. Man skriver bara in i kontraktet att hyresgästen inte får besittningsrätt.
Och jo, att hyra av ägaren är ett förstahandskontrakt.
Korrekt. Tydligen ny lag stiftad av Alliansregeringen för två år sedan. Lag (2012:978) om uthyrning av egen bostad
Finns också de som äger villor bara för kunna hyra ut dem då de för villor inte har några begränsningar med hur länge eller vem eller när de kan hyra ut jmf med bostadsrätter.
Finns alltid viss behov av folk som behöver hyra villa eller föredrar att hyra villor istället för äga dem. Exempelvis folk som anser sig att det bättre hyra just nu än äga om man anser priserna är övervärderade.
@Dr Hedge
Det finns ganska många villor som är hyresrätter. Notera att samma resonemang även gäller lägenheter i flerbostadshus – så då skulle det inte gå att hyra en lägenhet alls en längre tid?!
I många fall så är inte hyresvärden speciellt bekymrad över att hyresgästen får besittningsrätt.
Nej, det går inte att skriva bort besittningsrätten i kontraktet (jag vet, jag har försökt). Försök att avhysa en barnfamilj som bor i din villa och säger sig inte ha någon annanstans att flytta!
Enda alternativet är att skriva kontraktet med ett företag som sen upplåter den till sina anställda.
Så vad du säger är att gästbloggaren har fått två riktiga förstahandskontrakt?
Nu för tiden så behöver man inte skriva bort besittningsrätten, som påpekats. Det gör det lite tveksamt att jämföra det med ett "riktigt" förstahandskontrakt, eftersom hyresgästen närsomhelst kan bli uppsagd. Det är i praktiken inte bättre än att bo i andra hand.
Stockholm har ingen näringslivsförtur? Det som gör att tillkommande personer som kan visa att de får jobb (= betalar skatt) får smita före kommunala hyreskön, till olika grad av generositet i villkoren för att få gå före kön. Andra kommuner har såna; Örebro, Ludvika, Gävle, Vaggeryd, Sigtuna, Falun, Varberg vid en snabb sökning på en söktjänst när mig.
Gammal artikel om det hela: http://www.hemhyra.se/riks/graddfil-till-lagenhet-om-du-har-fatt-jobb
@Herr Muffins
Borde inte det lösas genom att man tar kreditupplysning innan man godkänner en hyresgäst och i övrigt granskar hyresgästens ekonomiska förutsättningar? Isf behöver du ju inte en gräddfil eftersom de som inte har sin ekonomi ordnad ändå inte erbjuds kontrakt.
handlar inte om det, dessa kommuner har lång bostadskö men vill ha dit folk som jobbar. Till Stockholm kommer folk för jobb även utan sådana lockbeten.
Det är knappt fyra mil från Åkersberga till Stockholm. Åker man fyra mil åt andra hållet så hamnar man i Södertälje. I Ronna (stadsdel i Södertälje ökänt för bråk, bränder och problem i största allmänhet) kan man säkert hitta ett förstahandskontrakt.
Så mitt förslag, Cornu, är att du i nästa spaning letar lägenheter i Södertälje, för att försöka leda i bevis att det är lätt att hitta förstahandskontrakt i Stockholm.
Vederbörande fick ett erbjudande om förstahandskontrakt i Bromma. 'nuff said.
Ber om ursäkt, men det låter som många stockholmare blir väldigt bittra av att se hur snabbt och lätt man kan få en bostad. Tolv dagar är rent av snabbare än att köpa en BR.
Vit företagsledare-välkommen till segregationen i Sth.
Får nog se över hyrorna nu (i villa i Närförort ca 1000 SEK per kvm och år inkl värme).
Brukar inte höja under tiden samma hyresgäst är villig bo kvar.
Dessutom är grannarna väldigt trevliga (,-)
Ledtråd: I praktiken har vi marknadshyror – det är bara för hyresvärdar som Akelius att lyxrenovera och höja hyrorna, så slipper man få en massa gnälliga hyresgäster med låga löner och osäkra jobb.
Här hittade vi pudelns kärna!
finns också en stor andrahand (osäker på hur stor den är i praktiken) uthyrning som rikta sig mot företag eller de som har råd betala där mer marknadshyror gäller, dock trots det har jag jämfört priset för möblerat med vad det skulle kosta att köpa inkl ränta + bostadsrättavgift och skillnaden jämfört med köpa och hyra möblerad är inte tillräckligt stort för ska vara värt risken.
@foulinvestor
Det är kanske just det faktum att andrahandsmarknaden handlas till marknadspris medan förstahandsmarknaden till hyresreglering – därmed stryps tillgången på förstahandskontrakt eftersom de pga arbitraget har ett värde som innehavaren inte vill ge upp.
Hade mäklaren ringt tillbaka om du hetat Mustafa och varit taxichaufför?
Problematik utanför Cornus scope.
Men nej, självklart hade ingen ringt tillbaka till Muhammed taxichaufför.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Nej, precis. Vad exemplet visar är att det är inga problem att hitta förstahandskontrakt om man har ett välbetalt chefsjobb och har möjlighet att betala 13000 kr/mån i kallhyra.
Skulle gärna läsa exempel på hur invandrade taxichaffisar eller nybakade studenter som flippar burgare på McDonalds också hittar förstahandskontrakt som de har råd med. Och det behöver inte vara i Gamla stan. Solna, Bromma och Sollentuna funkar säkert det med.
Sedan håller jag med om att det naturligtvis inte är en mänsklig rättighet att bo i Stockholm, men det är för fn en helt annan diskussion! Kom inte och säg att det inte är bostadsbrist när det inte finns lägenheter som vanliga knegare eller låginkomsttagare har råd med. Sett ur ett större perspektiv är det så klart ett problem att folk inom vanliga serviceyrken har svårt att hitta bostad i närheten av jobbet.
Och nej, jag känner mig personligen inte träffad. Jobbar visserligen i förort till Sthlm, men väljer frivilligt att pendla flera mil från "landet". Skulle inte vilja bo i Stockholm ens om jag blev erbjuden ett billigt förstahandskontrakt eller bostadsrätt.
@Tompa
Vem f*n flyttar till stockholm för att flippa burgare på McD? Det kan man ju göra i vilken byhåla som helst.
Problemet är att folk tycker att 13000kr/m är för mycket och att kraven är för höga. Tjänar man lite få man väl dela lägenhet med andra, det gör man i alla andra storstäder.
"Vem f*n flyttar till stockholm för att flippa burgare på McD? Det kan man ju göra i vilken byhåla som helst."
Inte vet jag. Jag skulle själv inte göra det och som jag skrev så är det ingen mänsklig rättighet att bo i Stockholm. Men alla kanske inte är som du och jag? Människor har olika preferenser. Eftersom det finns gott om snabbmatställen även i Sthlm utgår jag ifrån att de som jobbar där antagligen inte skulle ha något emot ett eget boende i närheten av jobbet.
Jag menar mest att även vi fina, vackra och dugliga människor som tjänar över 40 000 kr/månad och har råd att skuldsätta oss hos banken har ett intresse av att det finns boende som vanliga dödliga har råd med. Annars kan vi ju inte bjuda ungarna på McD, eller åka taxi hem från krogen. Eller för den delen sätta barnen i skola eftersom lärarpatrasket ständigt gnäller om sina låga löner..
@oskar
Jo, visst ligger det något i det där. Det kan vara så att unga vuxna som flyttar hemifrån, eller nyanlända invandrare borde sänka sina krav på boende något.
Samtidigt tycker jag det är uppenbart att det är något som är sjukt fel på den svenska bostadsmarknaden. Det finns faktiskt andra storstäder där det snabbt går att hitta billiga förstahandskontrakt, säkert inte topprenoverade, men jag gissar att hög standard inte är prio ett för alla människor. Exempelvis har både Berlin och Bryssel välfungerande hyresmarknader där man snabbt kan hitta billiga lägenheter. Varför ska vi nöja oss med dagens situation iställer för att försöka få det som det funkar där?
Sen kan man så klart diskutera orsaker i det oändliga. Själv tror jag inte det finn EN enkel förklaring. Det är nog en kombination av flera orsaker som t.ex. för låga räntor under lång tid, hyresreglering och en totalt korrupt byggbransch.
Jag fick bostad i järfälla via akelius på cirka två veckor, jag och min sambo registrerade oss på deras sida, fyllde i våra uppgifter, ringde in till akelius, samsökte bostad med hjälp av personalen.
Fick en nyrenoverad trea på 76kvm en minut från pendeln, busstationen, mataffären, parken, gymmet, bion.
Det tråkiga är att det är 7 minuters promenad till naturreservatet. Hyran är 8200kr
Men det är klart, vill jag betala under 6k, bo innanför tullarna, med samma standard, se ut som en lodis och jobba som säljare, då är det inte lika lätt
8200 för en trea, det är billigt skulle jag vilja säga! Betänk att den bostaden kanske skulle kosta dig – antar man ett kvm pris på 30,000kr (Järfälla), en ränta på 3% (för att vara på den säkra sidan) och 3,000kr i månadsavgift, då är det 8700kr i månaden.
76kvm för 8200:- motsvarar 1300:- kvm/år.
Det är billigt enligt min ringa mening.
En panschis eller ett panschispar kan maximalt uppbära 6200 kronor i bostadstillägg. 8200 kronor i månaden är en hyra som är för hög för nästan alla svenska pensionärer och många andra grupper – en kommunalarbetare skulle ha det ganska knapert med den där hyran. Visst är det kul att jobba och leva på strax över existensminimum så man kan bo i superheta Järfälla. Not!
Låt mig demonstrera med ett praktiskt exempel: Tomma lägenheter i Täby
"821 pensionärer köar för att få en seniorlägenhet. Trots det står 34 lägenheter tomma."
"Hyran är på 5801-6099 kronor för ettorna, 6099-9210 kronor för tvåorna och 9554-10797 kronor för treorna."
"Från 2009 till första kvartalet i år har kommunen betalat 8 503 000 kronor för tomma lägenheter."
"För 2014 befaras kostnaden överstiga 3,5 miljoner kronor"
Notera här att de marknadstroende moderaterna inte har kunnat förstå enkla marknadsmekanismer, den stora bostadsbristen har gjort att de inte kan säga upp kontraktet med Akelius för då har de helt enkelt inte några lägenheter alls tillgängliga och behållar dessa "för att de är bra att ha".
På grund av vansinnesideologiska låsningar kan kommunen inte heller bygga egna lägenheter och sedan säga upp kontraktet med Akelius. Om vi säger en byggkostnad på 10 000 kronor per kvadratmeter och en genomsnittstorlek på lägenheterna på 60 kvadratmeter så blir kostnaden för ett eget hus 20.4 miljoner, det motsvarar knappt 6 års hyra av Akelius. Men istället så är Täby kommun en vad man kallar för "captive consumer" och det på grund av fundamental moderat ledarskapsinkompetens.
Min personliga åsikt är detta inte är någon anomali utan händelsen repesenterar en fundamental dysfunktion i dagens demokratiska system, då ännu värre vanstyre hittas på andra håll i samhället. Systemet måste reformeras på djupet eller helt ersättas – annars är kraschen oundviklig.
Alla behöver inte heller ha en nyrenoverad trea, speciellt inte pensionärer, de klarar sig nog på en tvåa, eller åtminstone en mindre trea. Eller bo på en annan ort.
men jag kan hålla med om att prisbilden Akelius har inte riktigt representerar hyresregleringen längre. Den skulle behöva komma ned en tusenlapp eller två.
För övrigt ifall man inte har råd med en nyrenoverad trea, då får man bo i en billigare fastighet, tex en orenoverad etta eller tvåa.
Människor måste skaffa sig lite självinsikt och se över sin ekonomi och samhällsstatus, man får inte allt man vill ha bara för att andra har det.
Jag drar nog lite andra slutsatser här, isynnnerhet av att det gick så snabbt.
När mäklaren hitttade den sökande i databasen, säkert med understrykningar "fast tjänst, chefstjänst, bråttom, kan betala upp till…) tänker mäklaren jihaa! där kan jag dumpa det där hopplösa projektet som är alldeles för dyrt.
Det andra "förstahandskontraktet" är ju av typen den som betalar mest får den, alltså den uthyrda villan. Normalt är det folk med utlandstjänstgöring eller liknande som hyr ut dem över en period på tre år till exempel, det är inte riktigt ett normalt hyreskontrakt. Vet en del som har haft otur med hyresgästerna i liknande fall, så är de smarta väljer de noga hyresgästen istället för att maxa hyresintäkten.
Vadå långt bort från "stan", det som är intressant är väl hur långt det är till jobb och skola, en person med en chefsposition har väl knappast tid att sitta på puben eller fiket och häcka, ej heller finns nog inte tid att springa på stan och glo i skyltfönster.
Är inte det här inlägget snarare ett bevis på att det är bostadsbrist? 12500/månad för en lägenhet i Åkersberga?
@Urban Tuurban
Hur billig skall en lägenhet på 100+ kvm vara då för att det inte skall vara indikation på bostadsbrist? Notera att denna summa inte verkar så avskräckande ifall man jämför med vad hyrorna ligger på i andra delar av landet. Eller menar du att vi har bostadsbrist i hela sverige?
Mitt intryck är att detta stämmer. Problemet är inte att få tag på hyresbostäder utan att få tag på billiga hyresbostäder. Även om du tar ut 20.000kr i månadshyra för en villa som kanske kostar 7milj kr så blir det inte mer än 3,4% avkastning (utan att man betalar någon skatt på det eller ersättning för slitage, försäkringar, osv).
Problemet är att svenskar inte är vana vid att betala hyror som täcker vad det verkligen kostar. Folk är bortskämda helt enkelt (eller så tjänar de för lite)!
Kan nog hålla med här också. Samtidigt är det många som hyr ut som inte vet vad som krävs av dem eller av deras objekt ur internationell mått. Vi har haft folk som även hyrt i US, UK och Asien där de ställer betydligt högre krav på uthyraren än i Sverige. i Sverige ursäktar uthyraren sig oftast med just den s.k bostadsbristen i Stockholm.
Klart att pengar kan fixa en bostad, lite att slå in en öppen dörr att konstatera det. Problemet är ju att det kostar miljoner att köpa en lägenhet och hyrorna är högre än vad det kostar att låna till en lägenhet (förutsatt att du har 15% handpenning plus inkomsten som krävs). Vad är medelinkomsten? 27,000kr innan skatt? Att betala 12500kr skattade pengar + bredband + el + försäkringar + tv är rätt mycket. lägg sedan till att många yngre (20-30 år) tjänar ännu inte så mycket, kanske har pluggat tills dom är säg 27? Ännu värre om dom är singlar och ska betala allt själva… Nej Lars, du har rätt i att har man pengarna så är det inga problem, men att det skulle vara att välja och vraka för folk, det är det inte.
Mina föräldrar (50+) hade inga problem att hyra en villa på Värmdö runt 3 mil från Stockholm. Det skulle jag och min syster haft.
Är man försvarshatare, gråtrunkar när man sitter och gör rut-avdrag med Ben&Jerry glass i hela ansiktet. Har man inga som helst problem att bo i Stockholm med sina gelikar. Om man å andra sidan är ung och arbetar inom försvaret eller valfritt ungdomsjobb har man inget i Stockholm med omnejd att göra.
Jag har exakt samma erfarenhet. Tog väl nån vecka att hitta förstahandskontrakt i Täby och flera mer eller mindre desperata hus- och lägenhetsägare som försökte hyra ut till oss. Numera har vi köpt hus i just Åkersberga vilket många stockholmare blir helt häpna över. Vi ville få plats med tre ungar utan att skuldsätta oss för livet och då får man leta lite längre ut. Man kan ta sig mellan Åkersberga och Östra station på 31 min vilket är helt ok för mig.
Hur definieras bostadsbrist?
Annars finns andrahandskontrakt på http://www.qasa.se, till och med för de som nu måste bo innanför tullarna!
Andrahandsuthyrning kan ge en osäker situation men den här tjänsten ger trygghet både till hyrestagaren och uthyraren.
finns också samtrygg.se som inte fått samma uppmärksamhet på idg. Sedan finns ju de som främst vänder sig mot företag som myplejs.se och bostaddirekt.com. Sedan finns antal andra mäklare också men som inte jobbar med publicerade listor på webben.
Vissa object finns på mer än en av dessa listade sajterna ovan och gick på den visningen via ett av mäklarna (som tillämpar kö till visningarna om fler äri ntresserad) var nummer 3 tror jag, ägarna var ganska öppen mot mig att han köpt den bara för hyra ut som en investering för pension, jobbade som läkare. Ligger dock fortfarande ute och är typ nu 3 veckor sedan vi kollade på den.
Ett annat exempel på hur åtminstone uthyrna tror de kanske felaktig ägare marknaden är att förvånads många som tror de kan hyra ut utan ha bra bilder etc eller inga bilder alls och hänvisar det oftast med så många som ändå är intresserad så jag behöver inte lägga ut och då pratar vi ändå om möblerade.
Tack! artikelförfattaren och Cornucopia för den extremt konsumentvänliga artikeln, som onekligen utmanar drösvis med desinfomatörer bland bostads- och fastighetsmäklare samt många presumtiva hyrestagares egna fördomar.
Hoppas folk alltmer kan inse att det är klart billigast = lägst total-driftkostnad att hyra även i andra hand i t ex de bästa av Stockholms-lägen. Jag vet att ju lyxigare bostad och ju högre kvm-ägar-pris, desto billigare är det relativt sett att hyra samma bostaden i andra hand: det vill säga, kostnads-divergensen till fördel för hyrande i stället för ägande vinner ännu starkare på de objekt som har allra högst kvm-pris för köp/sälj idag.
Självklart är det en mycket stark varningssignal för ägare, när samma bostadstyp kan hyras till marknadspris till klart lägre totaldriftkostnad än vad ägaren själv sitter med. En bostadsägare måste nämligen i sin ärliga driftkostnad även räkna in utebliven ränta (så kallad alternativränta) på kontantinsats och faktisk netto-värdestegring efter skatt. Dessutom tillkommer en allt dyrare löpande försäkrings-kostnad för ägarens kapital-förlust-risk från gällande värdenivå och för vald ägartid framöver. Den som inte räknar ärligt utövar ett självbedrägeri, drabbad av sin "konfirmerings-bias".
Sammanfattning:
Förutom att marknadens faktiska andrahands-hyreskostnad i dag är lägre än ägarens totaldriftkostnad för samma bostad – så har oddsen aldrig någonsin tidigare sett finare ut för den som avvaktar sitt bostadsköp och i stället väljer att hyra i första eller andra hand. I längden måste det vara ekonomiskt fördelaktigare totaldriftkostnad för ägande jämfört med hyrande. För att uppnå balans på den genomsnittliga divergensen = kostnads-skillnaden mellan ägande och hyrande – som gällt för bostäder sedan tidernas begynnelse – krävs antingen att:
Köppriser halveras
eller att
andrahandshyror fördubblas
eller i en
mixad kombination.
Historisk erfarenhet visar att en marknads normalisering = återgång till genomsnittlig total-drift-kostnads-skillnad mellan ägande och hyrande enligt nuvarande läge – sker genom fallande köppriser. Se upp – inte minst alla högbelånade ägare (!!!)
1000kr/kvm och år i hyra får nog anses som absolut bottennivå när det kommer till hyra idag.
(4200:- för en 2:a på 50kvm) Det går fortfarande att hitta, men då ligger ofta ett stambyte och väntar i närtid (med tillhörande hyreshöjning)
Många äldre hyresfastigheter i förorterna (miljonprogrammet) ligger lite högre, bortåt 1200-1300 kvm/år. (5200:- för samma 2:a på 50kvm)
Därefter så ökar hyrorna ju nyare fastigheterna är och nybyggen idag ligger på 2100kr kvm/år. (8750:- för samma exempel 2:a på 50:-)
Sett ur det perspektivet så är ju blogginlägget rätt intressant. 13500 för 131kvm motsvarar en årshyra på 1236kr kvm/år, vilket får anses ganska billigt, även om det är kallhyra. Samtidigt så motsvarar 13500:-/mån ett ganska stort lån, insändaren hade kunnat köpt en ganska rejäl stuga för pengarna han hade kunnat låna.
Slutligen så kan man också konstatera att hyra/kvm vanligen sjunker med storleken. Stora objekt är ofta i praktiken billigare än man kan tro, men det är också relativt få som har råd med de större objekten. Medianlönen är idag 27000 om jag minns rätt, de flesta hyresvärdar kräver en bruttolön som är minst 4 ggr hyran, vilket minskar utbudet rejält, är man dessutom ensamstående med barn så blir läget ännu tuffare, trots tillgängliga bidrag.
Hursomhelst så var det ju intressant för många att läsa denna inblick i problemen som den öfvre medklassen hafva i sitt bostadssökande.
Problemet är att det inte finns billiga bostäder. Det saknas inte bara p Södermalm utan överallt. Anledningen är att man i Sverige haft politik som:
– Syftar till att ingen ska bo för trångt. Trångboddhet ansågs en gång förklara underklassens dåliga uppförande.
– Driver boendekostnader för att uppnå andra mål. T ex så måste alla ha ett eget badrum och där måste det vara möjligt att vända med en rullstol.
Den som är fattig och inte har råd med en dyr lägenhet med stort badrum får då inte bo någonstans. Knappast är den fattige hjälpt av att välbetalda direktörer har lätt att hitta dyrt boende i Stockholm.
Inte heller kan man kräva att alla fattiga ska flytta ut till billiga lägenheter i t ex Kramfors. Där saknas t ex de skolor och arbetsplatser som de fattiga söker sig till. Dessutom råder nu bostadsbrist i Kramfors efter att så många asylsökande flyttat dit. Men de bor där bara i väntan på att få lägenhet i Stockholm där de kan vända burgare och liknande. Möjligheterna att utlokalisera alla McDonalds till Kramfors är nog också en dålig ide
Jag skulle inte kalla det för billiga hyreslägenheter, medianlönen är 27000:-, hyresvärdar kräver oftast en inkomst på minst 4ggr hyran.
27000/4 = 6750:-
Skulle bostadsmarknaden och arbetsmarknaden vara i synk så skulle rimligen medianhyran vara maximalt 6750:-
Är den det? Är folk för bortskämda?
Självklart kan man som högavlönad hitta en bostad. Även jag lyckades med det, men bara pga att jag kan betala en hyra som många andra inte klarar av.
Jag vill istället höra en historia från någon som har medianlön!
Då blir det plötsligt mycket svårare att överhuvudtaget få tag på en bostad i Storstockholm, och jag menar inte bara centralt utan även långt långt ut i förorterna.
Så detta inlägg som din gästskribent skrivit säger ingenting om hur situationen på Stockholms bostadsmarknad ser ut.
Hej medianlönen här. Har 21tkr netto.
idag (30/10) på sthlms bostadskö finns det noll (0) lediga lägenheter på bostadssnabben.
Det finns endast 50 st lediga vanliga hyresrätter (1a hand) i hela stockholm!!
Söker bostad med kötid sedan 2009:
På en två i Fittja är det 344 registrerade sökande, beräknad kötid ca 8 år
2a i hägersten gick till någon med en kötid sedan 2002: 12 år
3a i västertorp "gick" till ngn med kötid 2000: 14 år
1 a i norsborg: 8 år
Jag kan dra flera hundra exempel och du kommer med ett enda som dessutom i stort sett går ut på: Tjänar du +40tkr/m så kan du fixa ett boende.
Lars! Vet du vad MEDIANLÖNEN är idag OCH har du loggat in på sthlms bostadskö på sistone.
nuff' said Cornu. Du lever i en helt annan verklighet än de flesta andra…
Håller med flute om att det är stötande läsning. Självklart är det inte svårt att få bostad om man har VD-lön det har det aldrig varit och ingen har påstått det.
Ser det här inlägget som en desperat handling för att påvisa en väldigt utnött tes.
När oljebristen kommer så kommer man fortfarande kunna köpa bensin om man är beredd att betala vilket pris som helst i pumpen. Betyder det att det egentligen inte föreligger någon brist? Kom igen; att betala en hyra på 15000kr/månad är ju helt verklighetsfrånvänt om man har en ingånglön på 25000kr/mån före skatt. Nej, man får finna sig i att spendera två och en halv timme om dagen av sitt liv på att pendla till länsgränsen. Istället för bostadsbrist skulle man möjligen kunna hävda att problemet är att alla tjänstemannajobb i regionen är koncentrerade till fel plats.
Slutfrågan om det är bostadsbrist i sthlm eller inte kokar ihop till vilken inkomst man ska ha för att förtjäna ett eget boende. Fattiga kan ju trängas i ett kyffe. Det gör de ju redan i våra krigszonsförorter. Var man ska dra gränsen är intressant. Studenter och ensamma förälďrar är givna fattiglappar. Donken-arbetare med tydligen. Varför inte brevbärare och busschaufförer också? Bostadsbrist kanske överhuvudtaget inte kan existera eftersom man ju lätt kan överleva i en kartonglåda under en presenning. Onödig lyx liksom.
Jaha, så det är bara bostadsbrist om INGEN kan få tag på en bostad? Har man marknadshyror kommer den som kan betala mest alltid få en bostad. Det är knappast ett bevis på att det inte finns någon bostadsbrist… Hela resonemanget är ju så korkat att man undrar om herr bloggare bara avser att driva med oss?
Jag är inte särskilt förvånad över att det går att hitta bostad i Stooorstockholm för 25-30 % mer än vad jag efter ett tämligen normallångt arbetsliv får ut totalt i pension. Medan jag var anställd och letade, föll jag normalt antingen på att min månadslön (i ett mycket kvalificerat yrke, men jag är ingen bra förhandlare) var för låg för hyresvärden, eller på att ett halvdussin sociala förturer i kön slog ut mig.
När Stockholm gav mig en stroke flydde jag från Sveriges ostkant till Bästkusten. Tursamma sammanfallanden gjorde att jag direkt kunde hyra en vettig lägenhet i min systers hus. Pensionen räckte till hyran och mat och så, med lite extrajobb i egen firma. När jag efter ett dussin år blev tvungen att hitta nytt, började karusellen igen. Dagarna gick åt till att till att börja med titta på nästan varje utbjuden koja i Göteborg. Från tvåor. Skippade bara förslag där det varit för många skjutningar i närområdet. Utvidgade sökningen till norrut Lilla Edet, österut Borås, funderade i min desperation på landet utanför Herrljunga.
Slutligen blev jag tipsad av en nära bekant att Falkenberg är perverst mycket billigare än t.o.m. Varberg och Halmstad. Närmast pendlade dit i ett par veckor, och tittade på i stort sett allt: kattvandaliserad tvåa, typ fyrtiotals trea, hus med fuktiga källare och andra renoveringsbehov…
Så.
Knepigt hus: Monterat en eftermiddag på 70-talet av ett halvdussin plåtmoduler. 135 kvm, 880 kvm tomt. Ingen fattar hur en ensam värmepump fixar temperaturen. Drift halva pensionen! Överskottet från de goda år i millenniets början som fick banken att gå med på lån, har naggats i kanten av lite uppfräschningar och förbättringar. Efter ett år är månadskostnaden med allt ca 35 kkr, men som sagt med mindre driftkostnad än för en garderob i Linné eller Kungsholmen, eller hundkoja eller parkeringsplats i London, är jag tillräckligt nöjd.
Extra bonus: Lilla Falkenberg kan tyckas tomt vintertid, men här finns nästan allt jag behöver OCH i stor utsträckning på gångavstånd, trots att jag enligt "riktiga" Falkenbergare bor utanför stan. För mer komplicerade behov är Göteborg bara en timme borta med bil. Två timmar med kollektiva byten, men då köper jag hela biljetten på bussen i kvartershörnet.
Detta inlägg är inte sponsrat av Falkenbergs kommun eller andra lokala instanser eller förmågor, utan skrivs bara för att jag trivs.
Fick ett förstahands kontrakt i Solna, en 3a 80kvm byggt 2008. Tog ca 14dagar efter jag checkat ut från BLT träsket. Är lärare och inte högavlönad, bott här nu i två månader. Löjligt att säga att det är bostadsbrist. Sökte via wåhlins fastigheters hemsida och ikano bostad. Fick erbjudande av ikano men ville inte bo i Hagsätra efter att varit och tittat på lägenheten och området. Pratat med flertalet som flyttat från nuvarande fastighet pga att dom köpt en BLT rätt. Så nog finns det hyresrätter till normala priser, 8300kr för en modern 3a anser jag vara normalpris..
Billigare än här i Malmberget.
http://www.ikanobostad.se/hyresratter/
har inga lediga hyresrätter i sthlm. ljuger du?
http://www.wahlinfastigheter.se/lagenheter.asp
Inga här heller. Du är ju full av …
1200 kr kvm är fan inte dyrt för en nyrenoverad lägenhet, geez, sluta vara gnälliga nu, dessutom fpr man ju stockholmslön, så det borde fan inte vara något problem, fan inte dyrare än om man själv skulle ha köpt skiten och sedan amorterat på den lägenheten.
En annan bra mätpunkt man kan använda sig av som "prisgolv" är vad studenter måste/är beredda att betala: Ett studentrum i Stockholm ( går på cirka 3000 kr 8 månaden (varmhyra visserligen). Då får man dela kök med sina grannar.
Med artikelns resonemang finns det alltså inte brist på hotellrum i en stad så länge presidentsviten på Sheraton står outhyrd.
Med artikelns resonemang kan det aldrig vara brist på någonting så länge det existerar något enda exemplar.
Det är lustigt, för bloggaren tycker ju väldigt mycket om att bli upprörd för "smörbristen", där bilderna i inläggen klart och tydligt visar att det inte råder någon som helst smörbrist – det finns ju flera paket bara på den enda hylla som fotograferats.
Men som många har påpekat så är priset vederbörande fick betala för att hyra inte alls något som är märkvärdigt högt. Det rör sig alltså inte om att bara presidentsviten på Sheraton finns tillgänglig utan att det faktiskt finns betydligt mer överkomliga objekt tillgängliga.
Man undrar ju hur erat resonemang går angående brist? Krävs det att det skall finnas lägenheter att låna gratis för att brist inte skall föreligga?
Och alltså kan smörbrist omöjligt råda om det finns ett enda smörpaket till salu till ordinarie pris?
Om hyran är hög eller låg är för övrigt omöjligt att säga. Det finns gott om egnahemshus i Bromma på 50 kvadratmeter…
Frågan blir då, hur definierar du brist? Att behöva åka runt till 15 olika affärer innan man får tag på ett paket smör är ju uppenbarligen inte ett tecken på brist eftersom man till Slut får tag på ett paket?
@tolvtretton
Jag kan hålla med om att det är lite anekdotisk bevisföring här och man kan angripa den för just det. Men när man jämför anekdoten med något som inte alls är likartat så blir det ju lite märkligt resonemang.
Anekdoten är ju att någon har lyckats på ganska kort tid skaka fram ett hyreskontrakt till ganska rimlig kostnad – det du jämför med är möjligheten att skaka fram ett hyreskontrakt till hutlös kostnad.
Vad som är hög eller låg hyra kan man ju diskutera, men om man jämför hyran med vad det kostar på andra orter i sverige så blir det lite märkligt ifall man framhåller det som hutlöst hög hyra när den i själva verket inte alls avviker så markant från hyror i övriga landet.
Att jämföra med smöret blir också missvisande eftersom man har olika tidsaspekter när de gäller olika marknader. Det är ju inte så att man förväntas skaffa bostad sådär över disk på stående fot på samma sätt som det gäller för smörmarknaden.
Ja, och den som åker till den femtonde affären från början och omedelbart får tag på sitt paket smör kan på samma sätt sitta på sin feta räv och bestämt häva att någon smörbrist inte existerar eftersom HAN (det är alltid en han) ju minsann bara kunde promenera in på sitt närmsta hemköp och köpa ett helt kilo utan några som helst problem.
riga: nej precis, iomed att du kommer med ett sådant svepande uttalande.. ett mer korrekt utalande borde nog vara "brist på hotellrum i prisklass X" snarare än det generella "brist på hotellrum".. innan ni som tjatar om bostadsbrist börjar precisera er i vilken prisklass per kvadratmeter ni pratar om så har ni fan inget att komma med för är du villig o betala så finns det ingen bostadsbrist.
Definiera mera!
Jag förstår inte hur du kan driva med miljöpartister och sparekonomer när du samtidigt släpper igenom/skriver sån här fullständig dynga.
Studentrum i "Apeln" i synnerligen attraktivt läge nära Hötorget, 42 kvm, pentry: Cirka 6800 kr/mån. Genomsnittlig kötid 1600 dagar, dvs betydligt mer än det tar att läsa in en tre/fyra-årig utbildning. Gissningsvis befolkas Apeln av doktorander samt möjligtvis läkarstuderande i sluttampen av sin utbildning.
https://www.sssb.se/vara-omraden/vara-omraden-i-city/apeln/
Jag gillar hur alla går i taket för att personen ifråga är en VD. Hur i hela friden kan man med två heltidsinkomster oavsett yrke inte kunna bära en fast kostnad per månad på 13500kr? Vi räknar lågt att personerna har 20 000 brutto per månad, då handlar det om cirka 30 000 netto för båda. Vad är det för övriga utgifter som äter upp 16 500 kr per månad?
Detta bevisar ju bara ännu starkare poängen. Det är brist på billigt boende i centrala delar i städer. No shit.
Har flertalet gånger träffat människor med tvivelaktig politisk och subkulturell härkomst som pratat sig varma om hur jävla lätt det var att skaffa lägenhet när man bodde ett år i Berlin eller London eller liknande. Sen när man väl frågar hur de bodde så var det 5 personer i kollektiv i en 2a eller liknande där man levde på bröd och vatten för att det var så dyrt med hyran.
Det spelar ingen roll om man har råd eller inte, om man aldrig får en chans att skriva kontraktet. Och är du VD är det väldigt mycket troligare att du blir utvald av en privat uthyrare än om du är kassörska på Konsum…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@ Tim2014-11-02 14:43
Du skriver bl a:
"Det är brist på billigt boende i centrala delar i städer. No shit."
Antar att du syftar på förstahands-kontrakterat planekonomiskt reglerat HR-boende, vilket givetvis utgör brist. Inte konstigare än att du på fick vänta åratal på att köpa t ex en enkel bas-bil i Östtyskland el Sovjetunionen. Samma grundläggande system ger samma sorts dissonans.
Tvärtemot snacket och fördomarna, så gäller följande i bl a Stockholm.
# Det råder ett relativt stort utbud av hyresboende – i andra hand – såväl innanför som utanför tullarna och i olika format.
# Den marknadsmässiga hyran är genomgående klart billigare än vad ägarens totaldriftkostnad är för samma bostad.
# Ju centralare läge och lyxigare lägenhet el villa och högre köppris per kvm – desto billigare andrahandshyra som andel av bostads-ägarens totaldriftkostnad.
# I kronor räknat är givetvis andrahandshyrorna avsevärt högre än i en ort på glesbygden, men de är fortfarande låga jämfört med ägar-boendet för samma bostad. "Hotell-boende" = andrahands-hyres-boende borde få en renässans, men knappast inte förrän spekulerande BR-köpare blivit varse ett pris-trend-skifte nedåt. Spekulant är givetvis den som förväntar sig att på sitt bostadsägande få göra en försäljningsvinst i slutänden – vilket inte alla vill medge. Inget fel att spekulera, vilket jag själv gör i väl utvalda situationer. Men då skall oddsen se avsevärt bättre än vad ägarmarknaden för bostäder gör idag!
Test2