Dags för en liten uppdatering av SCB:s villaprisindex för Sveriges olika regioner, påkallat av att SVT eventuellt tittar förbi, så jag kan göra bort mig i TV igen. Och jag som inte har något att ta på mig!
Marknadsbubblans anatomi |
Vi börjar med ett litet återbesök hos marknadsbubblans anatomi.
Poängen här är att villapriserna inte längre visar upp forna dagars explosiva uppgång, utan hackar betänkligt, även om de rimligtvis fortsatt tjurrusa under under nollräntans 2014.
Därtill har vi just haft val i Sverige, där bostadsbubblan över huvud taget inte var en valfråga, än mindre hushållens skuldbubbla. Ämnet är så känsligt och en så minerad mark att ingen politiker vågade ta ordet bubb… blubb … balba … blabba i sin mun. Istället muttrades det diverse ogenomtänkta planer om att man ska bygga mer, när byggandet i t ex Stockholm redan är på de högsta nivåerna sedan 70-talet, samtidigt som inflyttningsnettot till Stockholm är fallande och utflyttningen ökande.
Villaprisindex har iaf fått hicka sedan 2011 och går allt mer kräftgång, även om variationerna är stora inom riket. Speciellt riket som helhet påminner väldigt mycket om den klassiska bubbelgrafen, även om egentligen de flesta regioner också gör det, med undantag för Övre Norrland, Stor-Göteborg och Stor-Stockholm.
Därmed är det inte sagt att dessa tre regioner inte upplever en bubbla.
Oavsett är bubblor irrationella och bygger på självbedrägerier, och som irrationella konstruktioner är det svårt att förutse exakt när de kraschar. Om SEB:s prognosticering av att OECD-länderna, inklusive Sverige, är på väg in i en ny lågkonjunktur efter en mycket blodfattig ekonomiskt återhämtning, så får vi se hur det går med arbetsmarknaden och bostadspriserna framöver. Men visst, bolåneräntorna kan alltid sänkas till noll…
Villaprisindex 1975 – 2013
Riket och storstäderna |
Villaprisindex 1975 – 2013
Riket och södra Sverige |
Villaprisindex 1975 – 2013
Riket och norra Sverige |
19 kommentarer
Om SEB får rätt lär räntorna parkeras på 0-1% i många år framöver. Mumma för de belånade med jobb
@Linus
Ett tag är det mumma…
Däremot om man inte använder de låga räntorna till att amortera så blir det mindre mumma om räntan så småningom stiger och/eller man blir av med jobbet.
"Därmed är det inte sagt att inte dessa tre regioner inte upplever en bubbla."
Lättare att säga vad som är sagt kanske? 🙂
"inte dessa tre" tyder på att det rör sig om några andra tre. Mystiskt nästan.
Kul att du får vara i centrum i en fråga du hela tiden haft en åsikt som inte (ännu) infriats.
Har du läst på om byggkostnadernas utveckling?
Byggkostnaderna ökar därför att folk inte bryr sig om priset, utan bara räntan.
Påminner t ex om den som offererades 750 000 för bergvärme, som egentligen bara kostar 250 000.
"Folk" är kanske inte alla styrda av ekonomiska överväganden.
Något bilparken vittnar tydligt om! Du hittar Poschar och suvar överallt där det finns överflöd.
Tydligen är bling bling värdefullt att visa upp.
Varför skulle husen vara undantag i den världen?
Fast det har gått utanför all kontroll i vissa områden.
För mycket pengar och för liten smak!
@cornu
"Byggkostnaderna ökar därför att folk inte bryr sig om priset, utan bara räntan."
Detta innebär att orsaksverkan inte (helt) är densamma som i en "normal" bubbla. Mycket av prisuppgången kan tydligen förklaras med just den låga räntan och då bör man fråga sig hur pass det faktiskt rör sig om en bubbla (och ifall det egentligen är bostadsmarknaden som uppfyller definitionen på bubbla).
Om bubbelteorin är korrekt ser det, om man bara tittare på graferna, ut som att priserna kommer att gå ner ungefär till hälften av nuvarande. Men det verkar vara en väldigt utdragen bubbla som sträcker sig över decennier, så politikerna kanske hinner parera med kraftfulla åtgärder och göra det ännu värre.
Det skulle vara intressant att få se statistik för landsbygden och de små samhällena, alltså riket utanför de stora och mellanstora städerna. Går det att få fram villaprisindex för “småkommunerna”?
Kan vi få dessa nominelt samt även justerade för räntekostnad och till slut som andel av disponibelinkomst?
Swedbanks boindex (som för övrigt kom ut idag) är ungefär vad du efterfrågar.
http://www.swedbank.se/idc/groups/public/@i/@sc/@all/@gs/@corpaff/@pubaff/documents/publication/cid_416699.pdf
Enligt senaste rapporten så är andelen av folkets disponibelinkomst som läggs på bostaden rekordlåg.
En mycket intressant rapport. Enligt diagrammet för medianpriserna har villapriserna legat i stort sett stilla för riket utanför de stora och mellanstora städerna under de senaste sju åren. Detta indikerar dels att det faktiskt finns en bostadsbubbla, dels att denna är lokaliserad till storstäderna och en del andra städer. I landets småstäder och samhällen kan man fortfarande köpa en villa för en miljon, medan man i Göteborg och Stockholm behöver tre eller fyra miljoner.
Jämför man grafen över boindex med den över räntan ser man dock ett ganska tydligt negativt samband (hade varit intressant att se korrelationskoefficient). Kanske ganska självklart men tyder också på att boindexet i stort sett styrs av räntan, och inte direkt av folks egna ekonomiska val. Men ändå intressant då det visar att folk i allmänhet inte intecknar mer och mer av sin inkomst i boendet (vid rådande räntenivåer).
@fuw
Det ekonomiska val folk verkar göra är att titta på hur cashflow klarar av boendet, möjligen sträcker man sig så långt att man även klarar amorteringar.
Det som skulle vara intressant som sagt är att ta och multiplicera med gällande bolåneräntor (korrigerade för ränteavdrag) och se om det ser ut som en riktig bubbla eller inte.
Jag kan iofs tänka mig att man lägger mer av sin inkomst i boendet. En tes är att boendet får ta det utrymmet i kassaflödet som finns tillgängligt (ie landräntan eller en variant på den stenhårda lönelagen). Men å andra sidan har väl övrig standard också ökat så det är ju inte så att hela löneökningarna har plöjts ner i boendet utan endel har gått åt till övriga utgifter.
Men borde inte den där bubbel-anatomin gälla i lägre grad för bostäder? Det är ju svårare att spekulera i bostäder än tex IT-aktier, de flesta vill väl bara bo nånstans.
@Anders Grusell
Vad är svårigheten att spekulera i bostäder? Att man inte kan daytrejda dem?
Ja isf är det ju bara det att tidsskalan blir lite annorlunda och vi kommer antagligen inte se att marknaden crashar över en natt. Kanske till och med så att många inte kommer känna igen det som en krasch.
Och spekuleras görs ju i realiteten. Det märker man ibland när man pressar folk för att motivera sitt bostadsköp ekonomiskt, ibland dyker argumentet att man ju får tillbaks pengarna med bonus när man säljer och ifall man räknar in detta för att få investeringen till att gå ihop så är det just spekulerar man gör.
Det är skrämmande att se hur väl den där teoretiska kurvan stämmer in på verkligheten som vi ser den.
Det kommer inte att bli roligt.
Ja, 2017-18, men i alla fall före omkring 2020, ser fortfarande ut att stämma för kraschen.