Dagens siffror på bostadspriserna från Mäklarstatistike och den behandlade kvalitetsjusterade statistiken från Valueguard, för Sveriges folkrikare kommuner, så fortsätter lägenhetspriserna mot himlen. I Göteborg rusade lägenhetspriserna med +4.81% enbart i juli månad.
Valueguard-KTH lägenhetsprisindex
för Stockholms kommun |
Siffrorna för lägenheter i alla större svenska städer – de städer som är stora nog för att ge Valueguard ett statistiskt underlag – var +3.47% på en månad och lägenhetspriserna har därmed stigit +12.19% på ett år. I Stockholms kommun steg priserna +3.65% på en månad och +12.92% på ett år. I Göteborg har lägenhetspriserna stigit +13.06% på ett år, varav ungefär en tredjedel enbart den senaste månaden.
Vad som spelar in är förstås Riksbankens dramatiska räntesänkning vid månadsskiftet juni – juli, som nu är med i statistiken för mäklarkårens inrapporterade avslut under juli.
Valueguard-KTH lägenhetsprisindex
för Göteborgs kommun |
Däremot föll priserna på alla villamarknader, -1.10% i landet och ungefär det samma i storstäderna. Marknaden för villor verkar alltså mättad, eller så är priserna nu så höga att folk inte har lust att betala längre.
Även lägenhetspriserna i Malmö föll trots räntesänkningen och gick -1.05%. På ett år har de stigit 3.20% i Malmö, vars bostadsmarknad kan fortsätta sägas gå kräftgång och ännu inte återhämtat sig tillbaka till 2007 års nivåer.
Den slutliga maniska fasen på bostadsbubblan fortsätter alltså. Frågan när det gäller irrationella bubblor är som alltid hur länge och hur högt innan den spricker.
17 kommentarer
Var lugn. Priserna kommer bara att fortsätta upp, tills det kommer rejäl en puff av inflation och förstör somligas besparingar och pensionssystemet. Pengarnas värde ska blåsas och det är inget att moralisera över. Det finns ingen ”bostadsbubbla”, utan pengarna är själva bubblan. Svårt att föreställa sig för alla som relaterar allt till pengar har känner trygghet i systemet.
Vadå, vi har ju nästan deflation! *ironi*
@Urban Persson
Som sagt är det inte pengarnas värde som utgör problemet för låntagarna utan hur stor räntan är och hur lätt det är att komma över pengar för att betala räntan. Det är alltså inte inflationen som ska "betala lånen" utan löneutvecklingen i förhållande till räntan.
Notera att räntan kan befaras stiga pga inflation så inflationen är kanske inte din vän som låntagare. Notera också att lönefordringen löper utan ränta och lönen räknas inte upp under avtalsperioden – så inflationen är inte din vän som löntagare heller.
Å andra sidan så får man ju ge dig lite halvt rätt om vad som är bubbla, men man kan ju tänka sig att en riggad marknad som penningpolitiken utgör kanske inte är att betrakta som en bubbla.
Nu utökas väl valutakriget med ECB och Riksbanken blir nog inte långt efter med ett valutaförsvagningsmål, är ju lätt gjort med vår lilla valuta. Så då kommer vi trycka upp tillgångarna en bit till. Skulle inte detta ske så kraschar det senast utgången av 2015 ny luft i ballongen i form av pengar saknas och det som är pyser ut.
Med risk att vara anekdotisk – var och tittade på ett hus i helgen i Malmö på Dammfri – inte Malmös bästa område och inte det bästa huset. Budgivningen i skrivande stund är uppe på över 37 700 kr/kvm (trots att genomsnittspriserna i området legat på 31 000 kr/kvm). Så nog är vi i den maniska fasen i Malmö också.
Undgjorde mig över det på min egen blogg idag:
http://www.rikatillsammans.se/2014/08/14/har-vi-en-bostadsbubbla-i-malmo-37-000-kr-per-kvm-pa-dammfri/
Nykter och genomtänkt analys. Synd bara att Pareto-principen gäller även för bostadsköpare: 20% tänker efter ordentligt, 80% ser bara till månadskostnaden i detta nu (exklusive amortering) och budar hejvilt.
Det är det som du (och i ännu större utsträckning Cornucopia) missar: ni överskattar folks tankeförmåga och verkar förutsätta att alla ska vara lika rationella som ni är. Men precis som på börsen är sentimentet minst lika viktigt som fundamenta.
Dessutom kan man ju sätta frågetecken vid Riksbankens ränteprognos (och därmed din känslighetsanalys. Det känns långt ifrån orimligt att räntorna ska vara mycket låga mycket länge. Europa är det nya Japan. Paul Krugman har skrivit mycket om det på sin blogg – kan vara ett lästips.
Ja, det har ju gått väldigt bra för fastighetspriserna i Japan sedan 90-talet. Ner 90%?
Fast nu var det ju för räntorna som jag drog en parallell till Japan…
@Blue Horseshoe
Man brukar säga att det föds en idiot varje dag, frågan är ifall detta sker i tillräcklig takt för att förse bostadsmarknaden med tillräckligt av de 80 %-en? Eller vad som krävs för att de 80 %-en skall sluta dominera budgivningen? Jag tror endast en stigande ränta kan om inte få dem till att sluta budgivningen så åtminstonde ge en utrensning av idioter. Eventuellt behöver man dra upp räntan till rejäla nivåer för att slå sönder kortsiktigheten.
Frågan är väl snarare hur länge man kan kalla uppgången för en "slutlig manisk fas" utan att erkänna att man eventuellt missat något i sin analys…
Manisk, ja, slutlig? Definitionsfråga. Läste att sista halvåret på Island drog det iväg tiotals procent. Kanske var en anekdot rörande ett specifikt objekt men… Vi är inte där än!
Återigen en bostadsbubbelvarning, trots att de senaste visat sig vara felaktiga. Normalbegåvade förstår att det har samma orsak som gjort att dollarn rusat i värde, dvs att Ingves tillslut gett med sig för Keynesianerna som ville att penningmängden i Sverige skulle öka, 9.5% ökar M1 på årsbasis: http://www.riksbank.se/svenskstat/
Sedan ska Cornu fortsätta kalla det att blåsa upp en bubbla, när han inte ens vet vad blåsa upp heter på latin…
Fast är det ett bra underlag som prisökningarna baseras på. Få lägenheter till salu oå sommaren gör att bostadsköparna blir som getingar i september, tokiga eftersom döden närmar sig…
DN läser statistiken helt annorlunda: "Bostadsrättspriserna har under sommaren gått ned med 5 procent i riket medan villapriserna stigit med 3 procent."
http://www.dn.se/ekonomi/nya-priser-pa-bostadsmarknaden/
http://www.swedishbankers.se/web/bfmm.nsf/lupgraphics/2014_Bolånemarknaden_aug%202014.pdf/$file/2014_Bolånemarknaden_aug%202014.pdf
de är luuugnt. de är ingen bubbla….
Skulle det vara möjligt att kyla ner bostadspriserna genom att reformera vinstskatten på följande sätt :
Säljer man bostaden efter 1år är vinstskatten 30%,efter 2år 20%, 3år 10% och 4år 0%.
Då tvingas de som köper lägenheten som en kortsiktig investering att antingen bita sura äpplet och skatta, eller bo kvar i 4år alt hyra ut i 4år. Priserna kanske äntligen stannar upp lite så ALLA har en chans att köpa, alternativt få hyra.
Detta kommer nog i förstahand att ske i storstäderna för att sedan dra med sig resten av landet.
Dock skulle det behövas undantag att kunna skjuta på vinstskatten om man flyttar till större lägenhet(minst 4 rum) /radhus/hus då de flesta som vill bo större är familjer eller blivande. Och blöjor m. m. Inte räcker långt på barnbidraget.
Diggat bloggen och ber om ursäkt om liknande förslag redan getts. Inte läst Allt på bloggen ännu. 😉
@Jonathan Möller
Jag skulle inte tro att det skulle göra nytta. För det första föreställer jag mig att de flesta tänker sig att de skall bo några år i bostaden så de kan isf kalkylera med skattefri vinst.
Notera också hur folk faktiskt när de blir pressade på att göra en ekonomisk motivering av sin investering tar fram just vinsten när man säljer som en faktor (trots att de säger att de köper för att bo och inte spekulera) – tar man med en skattefri framtida vinst istf en skattepliktig så kan man nog räkna hem ett ännu högre bud. Ditt förslag skulle rent av kunna elda på det hela ännu mer.
Att kunna skjuta på vinstskatten endast när man flyttar till större verkar ha en verklighetsfrämmande motivering. Det är över tid lika många som får större behov pga barn som det är som får minskat behov när barnen flyttar hemmifrån eller kanske till och med mer när vi även räknar in fallet då maken trillar av pinnen (och även sig själv).