Under alliansregimen har bolagsskatten sänkt från 28% till 22%. Detta påverkar förstås de svenska börsbolagens p/e-tal, då p/e räknas ut på resultat efter skatt.
När vi får ett regimskifte till hösten så kommer det bli en tävling om att genomföra åtminstone några av de vallöften som vänstersocialisterna slängt ur sig. Dessa måste finansieras, men få partier vågar lägga skatt direkt på väljarna. Att slänga skatterna på arbetsgivarna i form av sociala avgifter och höjd bolagsskatt är mycket enklare. Enskilda väljare får förstås betala med arbetslöshet.
Men väljarna kommer också få betala i form av att börsbolagens vinster går ner, och därmed väljarnas små högar av sparkapital i fonder och aktiesparande.
P/e på OMXS30 ligger idag på höga 20.9 baserat på estimat för 2014. Mycket förenklat skulle en återgång till 26.3% i bolagsskatt från dagens 22% minska bolagens resultat och alltså höja p/e.
Dagens resultat är vinst före skatt minus skatten, dvs R=V*0.78. P/e är börsvärdet genom detta resultat, dvs P/(V*0.78). Framöver blir p/e exempelvis istället P/(V*0.737) eller rent av P/(V*0.72).
Vid en full återgång till 28% i bolagsskatt skulle p/e förenklat (alla bolag på börsen eller ens i OMXS30 är inte svenska, och det finns alltid sätt att minska sin beskattning) alltså bli 20.9*0.78/0.72=22.6. Ett mycket högt p/e för ett storbolagsindex.
Förenklat kan man säga att den svenska börsen har drivits uppåt av skattesänkningar. Exakt hur högre skatt skulle slå mot börsen, fonder, besparingar och pensionsbromsen låter jag vara osagt. Med högre skatter drar företag även in på investeringar och många företag kommer därmed få minskad orderingång.
Nu återstår att se vad den rödgrönrosa rörans axelmakt kommer fram till vid sina regeringsbildningsförhandlingar. Men det bådar inte gott för den svenska börsen. Återstår exempelvis att se om eventuellt valfläsk för pensionärerna äts upp av pensionsbromsen. Å andra sidan vill flera vänstersocialistiska partier överge ett hållbart pensionssystem och istället låna upp pengar till pensionerna.
19 kommentarer
"Förenklat kan man säga att den svenska börsen har drivits uppåt av skattesänkningar. Exakt hur högre skatt skulle slå mot börsen, fonder, besparingar och pensionsbromsen låter jag vara osagt. Med högre skatter drar företag även in på investeringar och många företag kommer därmed få minskad orderingång."
Förvisso kan nog skatten till viss mån resultera i att företagen kommer få det svårare att få lönsamhet i verksamheten. Jag skulle gissa att det på sikt till stor del kommer kunna förklaras genom att P/E-talet kommer bestå genom att även priset kommer justeras i motsvarande grad. Ur aktieägarnas synvinkel är det ju samma sak som att företagit blivit mindre lönsamt, det blir mindre kvar av vinsten att disponera (till att lägga till eget kapital eller utdela) – då bör aktiekursen sjunka.
I förlängningen innebär det att samma sak gäller när de behöver kapital till investeringar då de krävs ytterligare högre avkastning innan skatt för att täcka kapitalkostnaderna.
"Nu återstår att se vad den rödgrönrosa rörans axelmakt kommer fram till vid sina regeringsbildningsförhandlingar. "
Då det står klart att det troligen kommer behövas skattehöjningar så skulle det vara intressant att veta var dessa kommer att tas ut, vilka som är mer troliga skatter än andra. Det är framförallt de som försöker ta ansvar för sin privatekonomi som riskerar att bli drabbade av obehagliga överraskningar.
Nu känns du allt desperat cornu. Att koppla börsen till politiska skattebeslut… Tänk vad enkelt det vore att vara börsanalytiker världen runt, skatten upp-börsen ner, skatten ner-börsen upp. Tänk att ingen tänkt på det förut? Avskeda genast alla aktieanalytiker och ersätt med Google!
När du uttalar dig så otroligt förenklande och i argumentationssammanhang nästan förnedrande lättgenomskådat riskerar i alla fall jag att tappa respekt för andra "fakta" du skriver om. En god retoriker identifierar motståndarens bästa argument och bemöter detta, och vinner. En dålig hittar på motståndarens svagaste argument och bemöter dessa.
Var ligger desperationen menar du?
För övrigt kan ju marknaden redan prisat in saker och ting, eller så är marknaden osäker.
Vem är för övrigt motståndaren här? Fast du menar att jag har svaga argument och bemöter dessa, är du då en dålig retoriker?
Dessutom kanske jag inte försöker vara en retoriker alls, utan bara konstaterar att sänkt bolagsskatt ger högre resultat och med det lägre p/e. Håller du med om att lägre skatt ger högre resultat? Ja eller nej?
@Henrik Persson
Alla som gör en fundamental analys av ett företag vet att det kokar ned till hur mycket pengar företaget förväntas ge i utdelning (och hur mycket eget kapital de ackumulerar). Det som ger företaget värde är i slutändan hur mycket pengar som kan förväntas flöda ur det till ägarna – om du höjer bolagsskatten så minskar denna mängden (allt annat lika).
Eftersom pengarna som flödar ur företaget är beskattade vinster så är det vinsten efter skatt man betalar för. Så frågan är ifall marknaden är villig att betala samma summa pengar för 74kr som för 78kr, jag tror inte det iaf.
@Cornu
Det kan också vara så att marknaden gör bedömningen att skatten hamnar någon annanstans och det kanske med rätta (jag har för mig att även de rödgrönrosa är med på noterna när det gäller bolagsbeskattningen och reformen rörande ränteavdraget vilket innebär att det inte ligger höjning av skattningen i korten precis).
Skulle vara intressant att se en historisk graf, regimer som påstår sig vara vänster Persson, Blair, Clinton, Obama, Shröder skulle då resultera i sämre börsvärden under sina regeringstider, och varför inte ta med hela Sveriges efterkrigshistoria. Enligt din tes skulle man lätt kunna se att börserna presterade uselt under dessa regimer och toppen under alla högerregimer.
Det desperata består i att först bestämma sig för vad man tycker (vänstern är dåligt för Sverige) och sedan försöka hitta motståndarens sämsta argument och bemöta dessa. Istället för att ta deras starkaste kort, ex Perssons ekonomiska regim och bemöta denna.
Bolagsskattens påverkan på börsen… Ok, vi agerar enligt din tes, vi satsar genast alla våra pengar i det land som har lägst bolagsskatt, och skiftar snabbt över till ett annat om någon får för sig att sänka bolagsskatten. Tror du på allvar att detta vore en klok strategi? Eller visar det sig snart att det inte går att hitta en korrelation mellan ett lands aktiekurs och dess utveckling på börsen? Jag tror på det senare, det är fritt fram för var och en att tro på det motsatta. Goggla bolagsskatt och satsa era pengar där skatten råkar vara lägst.
"Ett lands aktiekurs"?
Vilken tes? Vad pratar du om?
Du verkar läsa in saker jag inte skriver. Det är bara att konstatera att bolagsskatten sänkts under alliansregimen. Det håller nere p/e-talen.
Jag förstår ärligt talat vare sig vad du talar om eller varför du reagerar helt hysteriskt.
@Henrik Persson
"Skulle vara intressant att se en historisk graf, regimer som påstår sig vara vänster Persson, Blair, Clinton, Obama, Shröder skulle då resultera i sämre börsvärden under sina regeringstider, och varför inte ta med hela Sveriges efterkrigshistoria. Enligt din tes skulle man lätt kunna se att börserna presterade uselt under dessa regimer och toppen under alla högerregimer. "
Innan man letar efter sånt eller pekar på frånvaron av det så skall man ha klart för sig vad man letar efter. Tar vi sänkningen av bolagsskatten från 28% till 26.3% till 22% så innebär detta att man ökat bolagens vinst efter skatt från 72% till 73.7% till 78% dvs en vinstökning på 2.4% respektive 5.8% – vilket är de uppgångar vi letar efter. Nu skall man dock ha i åtanke att dessa effekter av värderingen inte behöver komma vid ett och samma tillfälle då man kan tänka sig att man har en föraning om att skatten kommer att sänkas i framtiden och då innebär det att du troligen letar efter en knappnål i en höstack eller någåt ditåt.
Det som står klart är dock att om man tar bort mer av resultatet före skatt så kommer resultatet efter skatt (vilket är det resultat som faller aktieägarne till nytta direkt som utdelning eller indirekt som eget kapital) påverkas direkt av skattesatsen. Frågan är då ifall det finns något argument till varför köparna skulle vara villiga att betala samma pris för ett mindre lönsamt företag, varför köparna helt plötsligt skulle vara tillfreds med lägre avkastning på sin investering.
"Ett lands bolagsskatt" ska det vara (går inte att korrigera inlägg på ipad)
Klämmigt det där "reagerar helt hysteriskt". Fiffigt argument, det bemöter ju genast och övertygande alla motargument.
Men jag argumenterar ju inte. Jag har konstaterat att bolagsskatten sänkts, vilket påverkar p/e i en värderingspositiv riktning. Du börjar vifta med armarna hej vilt. Det här var inte ett debattblogginlägg, jag har ingen motståndare, försöker inte övertyga någon, utan konstaterar bara att p/e hade sett annorlunda ut med annan beskattning.
Eftersom jag inte debatterar så bemöter jag inte dina kommentarer mer. Det står alla fritt att läsa vad jag skriver och hitta på saker att bemöta.
Absolut påverkar skattesituationen värderingen av bolag.
Men, det är inte speciellt sannolikt att den faktiska skattesatsen skulle höjas.
Tänk på att vi precis haft en ordentlig utredning om företagsbeskattningen — Neutral bolagsskatt – för ökad effektivitet och stabilitet.
Eventuella reformer om företagsbeskattningen kommer sannolikt att bli blocköverskridande, för den här utredningen har högst intressanta resultat. Bland annat kommer ränteutgifter inte längre att bli avdragsgilla enligt förslaget. Som kompensation införs ett "finansierinsavdrag" på 25%, vilket motsvarar en bolagsskattesänkning på 5.5% för helt obelånade företag (medan högt belånade företag, ex fastighetsbolag, får en skattehöjning).
Det som är riktigt läckert är förstås att kostnaden för eget kapital och lånat kapital likställs — lånat kapital blir dyrare, och det borde på sikt innebära mindre lånefinansiering och därmed i någon mån mer stabila (högre andel eget kapital) företag.
Bankerna, som normalt har positivt räntenetto, kommer däremot att få en skattehöjning genom en speciell beskattning av deras tillgångar.
Hur som helst. En eventuell skattereform som skulle påverka (E) i P/E tror jag kommer utgå från detta förslag. Intressant nog har redan (s) och (sd) "intecknat" de ökade skatteintäkterna från bankerna för att finansiera egna reformer, och det innebär någonstans att man nog kommer implementera resten av förslagen också — sannolikt i samarbete med de borgerliga partierna.
Tack, Joakim.
En möjlig följdeffekt kan bli att skuldfria bolag kan söka sig till Sverige i större utsträckning än tidigare.
@Joakim Persson
Finns det någon hake med detta "finansieringsavdrag" med tanke på att man inte helt enkelt väljer att bara sänka bolagsskatten med 5.5%-enheter?
Precis, och man kommer förstås också att försöka flytta ränteutgifterna till länder där de är avdragsgilla. Det man slipper helt nu är skatteplanerandet med "koncerninterna lån", som kunde sänka koncernens beskattning tidigare (medan däremot investeringar från ägare inte alls behandlats på samma sätt).
@Anonym, nej, det är ekonomiskt samma sak som en bolagsskattesänkning.
Man verkar använda finansieringsavdraget som en schablonmässig "ersättare" för det som annars skulle vara negativt finansnetto, för att vara tydliga med att man faktiskt har tagit hänsyn till att man inte längre får dra av räntor. Detta skulle annars vara "osynligt" för betraktaren om man skulle baka in det i bolagsskattesatsen.
@Joakim Persson
Jo, jag läste det – det verkar vara av pedagogiska skäl man föreslår det så att man inte upplever att man blivit av med ett avdrag. Låter lite som att man förväntar sig att man har med femåringar att göra.