Göteborgsområdet är ett oattraktivt område för svenskar, åtminstone personer som redan bor i Sverige. Inflyttningen är minimal och motsvaras eller överträffas betydligt av nybyggnationen, men ändå påstår man att det är bostadsbrist som skickar upp bostadspriserna i skyn.
I det utökade Göteborgsområdet (officiella definitionen av Stor-Göteborg, plus Orust, Borås, Mark och Varberg), är det bara Kungsbacka, Härryda och Varbergs kommuner som lockat ett netto på över 300 inflyttade från övriga Sverige.
Inrikes inflyttning och nybyggnation
i Göteborgsområdet. |
Från Borås utflyttning på 31 personer, medan det byggdes 232 lägenheter och villor i kommunen. Dock är inte SCB:s siffror för nybyggnation i enskilda kommuner 2013 inte inne än, så 2012 används för nybyggnationen. Men generellt byggdes det betydligt mer 2013 än 2012 i hela landet.
En annan kommun, som folk flyr från är Mölndals kommun (tänk Göteborgs Solna), som hade en inrikes nettoutflyttning på 191 personer och en nybyggnation på 227 lägenheter och villor.
Men mest spektakulärt är nog ändå Göteborg, med en inrikes nettoinflyttning på 154 personer och 1756 nybyggda lägenheter och villor. Det är ändå inte så att det byggs några billiga hyresrätter, utan det som byggs är bostadsrätter till mångmiljonpriser eller hyresrätter med hyror runt 10 000:- SEK i månaden.
Till och med i expansiva Kungsbacka byggs det fler lägenheter och villor än inrikes inflyttning.
Lägenheter per nettoinflyttning, inklusive
invandring i Göteborgsområdet 2012 |
Går man över till 2012 års totala nettoinflyttning, inklusive invandring, och antalet färdigställda lägenheter och villor i respektive kommun, så får man absurda siffror. I Mölndals kommun färdigställdes det 13 lägenheter per nettoinflyttad.
I Ale, Öckerö, Kungälv, Stenungsund, Lilla Edet, Orust och Mölndal färdigställdes det fler villor och lägenheter än nettoinflyttningen, som alltså inte kan fylla nybyggnationen även om det enbart flyttar in singlar. På Orust färdigställdes det mer än två lägenheter eller villor per inflyttad person, och vi pratar alltså permanentbostäder, inte fritidshus här.
Endast i Partille kommun behövde det flytta in två per nybyggd lägenhet eller villa, dvs kvoten nybyggnad och inflyttning var under 0.5.
Det är rätt uppenbart att varken lågt byggande, inflyttning inom Sverige eller invandring (total nettoinflyttning) är orsaken till skenande bostadspriser i Göteborgsområdet. Orsaken stavas billiga krediter och psykologi, dvs en bostadsbubbla.
Förhoppningsvis får SCB tummen ur snart och fixar fram nybyggnationssiffrorna för alla kommuner 2013.
25 kommentarer
"En annan kommun, som folk flyr från är Mölndals kommun (tänk Göteborgs Solna)"
Där är du helt fel ute, Solna är stekhett.
Avsåg geografisk närhet och placering.
Pengar i överflöd finns det iallafall.
Denna månad gick en "fin" liten etta på Linné utan balkong för 60 tusen/kvm.
Ytterst prisvärt.
Det är helt galet. 50tkr/kvm för en liten etta ute i Midsommarkransen, och 50 st på visningen, med extra överbud till köparen efter att köpet gått igenom. Detta kan aldrig sluta väl.
Annars är väl Göteborg känt som en riktig skitsnackarstad.
Stadens stolthet Roffe Ruff beskriver det bra i "Dramastan".
Sen har ju både Gbg och Gefle att bära på det tunga socialdemokratiska oket, sällan det bär till befolkningstillväxt, snarare till droger och arbetslöshet.
I dagens DI så beskrivs Tobins kvot,dvs nybyggnadskostnaden genom marknadspriset.
I vissa kommuner var den nere på 0,25-det är när man stimulerar nybyggen där som det blir en bubbla!
Detta gjordes på 90 talet, genom garanterade låga räntor!
Sen är dyra hyror mest ett problem för dem som har råd betala dem själv!
Tar du hänsyn till befintliga bostäders skick och läge? I DDR-förorterna finns det många bostäder, men de är inte attraktiva, bla pga att områdena är otrygga, har usel service (inklusive skolor etc) och bostäderna är i mycket dåligt skick.
Dessutom är det hiskeligt dyrt att bo i DDR-förorterna i förhållande till standarden.
Min gissning är att 1 av 10 betalar hyran fullt ut själv i dessa områden.
Ibland frestas jag av tanken att bjuda Cornu på en pizza (kebab då förslagsvis med lammkött) i en riktig skitförort en kväll. Så kan vi sitta där och fundera på över om det finns anledning att fundera på om flykt inom kommunen skulle vara realistiskt motiv till priserna. Jag säger inte att jag har rätt men då vet jag att du sett förfallet iallafall…
Det är klart du har rätt GBG, bara en riktig invandringshaverist kan hävda motsatsen.
Nu är det så klart inte hela sanningen, utan bara en parameter bland andra men likväl existerande.
Skulle invandringen påverka prisbilden på mer än ett sätt?
Dels med nya hyresgäster och dels med viljan till att bo i dyra BR.
Är det inte förbjudet att påpeka detta här?
Den som kan och har möjlighet har flytt DDR-fältet för länge sen.
Sedan blir det en inbördes kamp mellan de priviligerade som pressar upp priserna i de "attraktiva" "vita" områdena a la södermalm och linné.
Dumt av mig att dra upp detta ämne och Cornu har redan gjort en bra analys i inlägget "Den vite mannens flykt".
Angående bostadsbubblan blir det spännande att se vad som händer på måndag nästa vecka..
Popcorn?
1 månads politiskt tryck… något säger mig att det öppnas en möjlighet att fortsätta med icke-avskrivningar eller motsvarande.
@klarsynth
Vad är det för speciellt på måndag nästa vecka? Vad händer då, eller rättare sagt vad kan rimligen hända?
@Anonym,
Bokföringsnämnden skall då visa färg. Tror som @vinstmaskinen att det kommer någon form av backning från nedan uttalande till följd av press och övertalning från våra politiker. Men det blir intressant att se hur de kommer att argumentera. Tycker det mest pinsamma med BFN är att de säger att deras normgivning aldrig gett stöd för progressiva avskrivningar, men att de reagerar först nu, ett decennium drygt sedan detta började ske i bred skala. I dagsläget är det i stort sett varje ny bostadsrättsförening som inför progressiva avskrivningar såväl som att det konverterats från linjärt till progressivt även i många äldre BRFs. Total fetingskandal.
Nedan från BFNs site:
Avskrivningar i bostadsrättsföreningar
Under senaste tiden har progressiva avskrivningar av byggnader i bostadsrätts- föreningar uppmärksammats.
BFN:s regelverk innebär att den avskrivningsmetod som tillämpas ska bäst återspegla hur en tillgång förbrukas. Varken tidigare eller nuvarande normgivning från BFN ger stöd för att progressiva avskrivningar är den metod som generellt bör tillämpas för avskrivning av byggnader i bostadsrättsföreningar.
BFN har i dag diskuterat progressiva avskrivningar. Nämnden har beslutat att ge kansliet i uppdrag att ta fram ett underlag för nämndens ställningstagande i frågan den 28 april 2014. (2014-03-21)
Progressiva avskrivningar användes redan i början av 80-talet…
Saknar en parameter i tanken.
Har vi inte fallande hushålls storlek?
Vi tål inte längre andra människor. typ..
Jo, men å andra sidan är då rimligen inkomst per hushåll sjunkande med. Det förklarar förvisso varför små lägenheter är så dyra/stiger så mycket – men större borde rimligen stagnera/sjunka i pris (vilket man sett för större lägenheter i Oslo t.ex.)
Att bara prata om inflyttning utan att titta på den totala folkökningen/minskningen i en kommun är att presentera frågan på ett ohederligt vis. Kommunen kan mycket väl ha ett stort födelseöverskott från kommuninvånarna som ger bostadsbrist osv.
Se exempelvis denna artikel i GP Göteborgs mörka sida
Nästan varannan familj har fyra eller fler barn.
Det förekommer väl fortfarande att bostäder utrangeras(?) vilket kan ge behov av nybyggnad även vid negativ befolkningstillväxt…
Det förekommer väl fortfarande att bostäder utrangeras(?) vilket kan ge behov av nybyggnad även vid negativ befolkningstillväxt…
Befolkningstillväxten för 2013 i Gbg var 7 206 där dryga 3 000 var födelseöverskott. Det blir också ohederligt att inte skilja på vilka som flyttar in respektive ut och vad de har för skäl till sina rörelser. I stora drag kan man säga att de som flyttar in (ungefär 25 000 personer) till Gbg kommer långt bort ifrån (dvs längre än pendlingsavstånd) och är mellan 20-30 år. De flyttar i huvudsak för att de har fått/hoppas få ett jobb eller för att de skall börja studera där. De som flyttar ut (ungefär lika många som flyttar in) gör det oftast till en kranskommun på pendlingsavstånd av skälet att de inte kan hitta rätt sorts boendeform i Gbg. Utflyttarna är i allmänhet 30-40 år och småbarnsföräldrar. De fortsätter alltså att verka i Gbg med närområde. Att då hävda att Göteborg uppfattas som oattraktivt och att bostadsbrist inte föreligger, verkar som en inkorrekt analys.
Flyttarna in/ut ur Göteborg av olika anledningar är ju med i de olika regionala siffrorna.
Man kan fundera över om det är fler som flyttar ihop (bostäder frigörs) än separerar dessutom. Hur stora födelsetalen är idag spelar ingen roll, det är födelsetalen för 18-25 år sedan som är intressanta.
Hur som helst, det föreligger u inget inflyttningstryck till Göteborg iaf. Och det lär bli utflyttning en masse när priserna dalar. Inte så kul att spekulera med lånade pengar på en nedåtgående marknad.