Svenska KNC Miner, som bygger beräkningsservrar för att gräva Bitcoins (eng bitcoin mining) genom att räkna på siffror, avser att bygga en serverhall i Boden. Man ser möjligheten att man kommer dra mer energi än Facebooks tre serverhallar framöver (Talentum/Ny Teknik), till svenska elkonsumenters allmänna gamman och glädje.
Enligt uppgifterna i Talentums artikel tar det mellan 50 och 100 dagar att gräva fram en Bitcoin med KNC Miners utrustning. Utrustningen drar 1 kW.
Om snitttiden för en bitcoin är 75 dagar, så blir energiåtgången 1*24*75=1 800 kWh för att gräva fram en Bitcoin.
KNC Miner satsar på att serverhallen ska dra 100 MW för att beräkna dessa ettor och nollor.
Kommentarer kan anses överflödiga.
För övrigt har min förutsägelse från 2011 om att det kommer bli inflation i antalet kryptovalutor besannats.
I veckan startade Russia Todays Max Keiser sin egen kändisvaluta, MaxCoin. Syftet är förstås att bygga en egen bubbla och genom att grunda valutan vara inne först och grävt fram rejält med mynt för egen del initialt. Max Keiser har varit en av de största haussarna av Bitcoin, men nu när han ser att bubblan inte har fart längre så startar han en ny egen bubbla istället.
Sajten CoinMarketCap listar nu 93 kryptovalutor. Då är inte MaxCoin med än. För några dagar sedan var antalet kryptovalutor 88 stycken. I början av januari var antalet 70 stycken. Det finns rent av en sajt där man kan gå in och starta sin egen kryptovaluta. Bara att ange vad den ska heta, vilken algoritm som ska användas mm, så kan man få källkod och programvara etc.
Hur mycket av världens energiförbrukning som kommer gå åt till att gräva dessa kryptovalutor återstår att se. Plus all internettrafik och tillhörande energiförbrukning för att hela tiden distribuera blockhains till alla användare.
Kanske inte exakt vad världen behöver just nu. Man ska komma ihåg att majoriteten av all el i världen kommer från fossila bränslen och en serverhall i Boden kommer kräva mer fossila bränslen någon annanstans oavsett om hallen köper vattenkraft eller inte.
I övrigt har den dominerande Bitcoinhandelsplatsen Magic the Gathering Online Exchange ställt in möjligheten att få ut riktiga pengar.
77 kommentarer
En del missar som vanligt Cornu.
* Tvivlar på att det tar mellan 50 och 100 dagar för KNC att gräva fram en Bitcoin.
* Mining är inte ett energislöseri. Mining är vad som säkrar blockchainen och dess transaktioner.
* Vissa andra kryptovalutor har försökt använda alternativa proof of work, som att räkna fram primtal, men problemet är att den typen av "mer användbara" proofs of work inte kan justera svårigheten och därmed tiden det tar att generera nya block lika lätt. Detta är också en anledning till att ingen ännu lyckats skapa proof of work som har att göra med att räkna på DNA, proteiner etc. Även om man lyckades så är frågan vad man ska räkna på och hur man ska rangordna och byta problem etc etc. Det är inte så lätt som man vill tro.
* Alla elektroniska betalningssystem kostar energi, cpu och bandbredd och Bitcoin är inget undantag.
* "Inflationen" i antalet kryptovalutor säger ingenting om värdet i de etablerade kryptovalutorna.
* Gox har förseningar i sina banktransaktioner och helt stängt av möjligheten att få ut Bitcoin.
* Långt ifrån alla användare behöver eller vill jobba med blockchainen.
@Unknown
"* Tvivlar på att det tar mellan 50 och 100 dagar för KNC att gräva fram en Bitcoin."
Med tanke på beräkningarna sen så avses det för en "enhet" som drar 1kW – jag har en känsla av att en hall innehåller mer än en "enhet".
"* Alla elektroniska betalningssystem kostar energi, cpu och bandbredd och Bitcoin är inget undantag."
Jo, men de kan dra olika mycket energi. Jag har en känsla av att bitcoin drar mer energi per transaktion än andra betalningssystem gör (och det är en anledning till att jag tror att bitcoin inte har så fördelaktig kostnadsstruktur som vissa tror).
Vidare angående DNA och proteiner etc så måste proof of worket, när en lösning väl är nådd, vara enkelt och snabbt kontrollerbar. DNA och proteiner etc funkar inte så, de tar lång tid att kontrollera och det funkar inte.
Ett betalningssystem, eller vilket system som helst för hantering av behov, kan vara mer eller mindre kostsamt att driva. Energiåtgång är inte en oviktig fråga.
Med tanke på att lagring också är energiåtgång så är frågan. Hur energieffektivt är (betalnings)systemet i fråga?
Ökar kostnaderna (lagringsbehov) konstant?
Att alla ska sitta med en kopia av exakt samma data är ju något av det dyraste man kan tänka sig i lagringssammanhang. Särskilt som det är data som växer i oändlighet. Varje utökning av systemet kommer att fördyra det, också räknat i energiåtgång per användare.
Hur kan man se det som hållbart?
@rahleigh
Enligt endel förespråkare löses detta med att man låter tredje part administrera blockkedjan (andra säger att någon "tredjepart" inte behövs). I förlängningen med tanke på att man inte kan räkna med att outsourca något till tredje part utan att betala för sig så är det rimligt att denna funktion kommer "centraliseras" till miners. Eftersom dessutom miners har makten att åtgärda "problemet" och de kan tjäna pengar på detsamma så verkar det inte så troligt att "problemet" kommer lösas.
Tillägg: även med denna "centraliseringen" av hanteringen tror jag inte att bitcoin kan få ner driftkostnaderna till en nivå där de kan konkurrera utan de större konkurrenternas goda minne.
Nej, det är svårt att se att högteknologiska lösningar med ständigt ökande energibehov är det allmängiltiga svaret på den energisituation som stundar. Smarta lösningar har alltid åstadkommit mer med mindre. Jag tycker inte förespråkare för kryptovalutor lyckas visa att dessa åstadkommer mer med mindre.
Kul att Sverige ligger i framkant!
Fantastiskt att vem som helst kan skapa en valuta – det är demokrati.
Givetvis kan man inte tvinga någon att ta emot valutan man skapat utan det är helt upp till köparen att välja.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Wofser
Det brukar vara upp till säljaren vilka pengar man vill ta emot annars hade det nog varit fler som hittat på egna valutor (ifall det var upp till köparen)…
Ja, så ska det givetvis vara.
… bra timing
http://images.bwbx.io/cms/2014-01-08/feat_bitcoinchart03_630inline.jpg
Funderar på att gå in tidigt i en "valuta". Vilken valuta har man störst chans att bli multimiljonär i?
Dogecoin, Mooncoin och Luckycoin verkar spännande..
Det känns som att det är försent att joina Litecoin och Bitcoin dör väl när som helst. Galen djungel här :/
Sitter inte hellre på någon monstermaskin så att minea är uteslutet..
Du måste väl ha en asic eller nåt för att det ens skall vara möjligt att gå med vinst, men allt betraktat. Inte ens en fpga verkar speciellt lönsam längre.
I slutet på 70-talet början på 80-talet var det populärt med pyramidspel. Sen verkar det intresset att ha dött ut av någon anledning, eller kanske det dyker upp under ny form bara.
De som använder sig av termen pyramidspel ihop med Bitcoin har inte gjort sin läxa. Bitcoin är nästan motsatsen till ett pyramidspel i en matematisk mening. Eftersom Bitcoins är algoritmiskt få till antalet finns ingen exponentiell fördel med att införa nya användare. Det finns en kvantitativ fördel i att ha extra intresse och efterfrågan, men detta är inte på något sätt exponentiellt som kännetecknas av ett pyramidspel.
Det finns en kvantitativ fördel i att ha extra intresse och efterfrågan, men detta är inte på något sätt exponentiellt som kännetecknas av ett pyramidspel.
Jaha, så det är ett pyramidspel med lite mindre hävstånd då? Ett romboidspel kanske? Ja men då låter det ju plötsligt jättetrovärdigt.
@Ben Dover låt oss kalla en spader för en spader. Det underlättar om vi kör ungefär liknande språkliga protokoll.
Din definition av pyramidspel utan pyramiden är väldigt bred. Det gör Guld, silver, hus, bilar osv till pyramidspel.
Du kunde gjort ett logiskt avslut och erkänt att du faktiskt haft fel.
Vad har jag fel om, menar du?
Du insinuerade att bitcoin skulle vara någon form av pyramidspel fast med viss modifikation.
AuroraCoin låter i alla fall bäst. Kan vara lika god anledning som "det finns fler bilder på gulliga katter än på hundar på internet så därför måste MeowCoin gå bättre än DogeCoin" som Max kör med.
För övrigt fick jag idag ett flertal gånger impulsen att köpa något Coin, fast jag tycker hela iden är vansinnig. Bubblan har alltså peakat och kraschen kommer obönhörligen och snart. You have been warned.
@alag
Om du förväntar dig att andra skall göra läxan innan man använder termen pyramidspel om bitcoin så borde du väl föregå med gott exempel och själv göra läxan innan du använder termen om fiat-valutor?
@Karin Granström
Tack för varningen, jag lägger den i högen med andra varningar. Antagligen är du redan ägare av digitala pengar utan att fundera på hur vansinnigt det är. Steget över till sunda digitala pengar är inte så stort som du tror!
@Anonym nej jag är ganska så säker på att jag håller med Wikipedia om att SEK och DOLLARN är FIAT. Du har iaf inte övertygat om att bitcoin inte skulle styras av den fria marknaden!
@alag
Men att hävda att fiatvalutor är ett pyramidspel är väl ett tecken på att man har glömt göra läxan eller?
För övrigt ser jag inte varför jag skulle övertyga dig om att bitcoin inte skulle styras av den fria marknaden.
Anonym nej det är dem inte.
Du kan i alla fall börja med att köpa dig lite bitcoin, det är nämligen rätt snabbt och enkelt att byta kryptovalutor mot varandra, medan det är långsammare att byta kryptovalutor mot bankernas pengar.
Köp en lott! Plöj in några tusenlappar i Maxcoin och se, kommer ju säkert vara massor av idioter som går på gaphalsen.
För vad som kan tänkas fungera på lång sikt, så hade jag kikat på tekniken bakom kryptovalutorna. Mitt tips är att satsa på sha256-algoritmen som även Bitcoin använder, den är billig, många företag kan tillverka ASIC, jämför med litecoin eller ASIC-proof algoritmer, där vi i dagsläget endast har två tillverkare av GPU:er i världen.
Men vi har ju redan bitcoin som ledande sha256-valuta? Ja, precis. Satsa på något som faktiskt gör något nytt.
Det totala marknadsvärdet av alla kryptovalutor är ungefär 11 miljarder dollar, av detta utgör bitcoin 78%, Ripples 16% och Litecoin 4%, de tre största kryptovalutorna utgör alltså 98% av det totala värdet.
Återkom när det skett några större förändringar av denna ordning. Det finns inga bevis för att det är möjligt att skapa en ny kryptovaluta och tjäna pengar på den genom en pyramidspelsmekanism. De första valutorna är redan etablerade och går därför inte att applicera begreppet pyramidspel på.
Ripple är premined, det sker alltså ingen mining bland användarna, utan företaget bakom det delar ut "valutan" XRP, OpenCoin Inc. Det betyder alltså att OpenCoin trollade fram och äger nästan alla XRP i dagsläget, dessa har dom sagt att dom ska försöka distribuera så att folk börjar använda dom.
Så vad vill jag ha sagt? Det blir konstigt att räkna market cap när alla dessa XRP som OpenCoin har private key till, faktiskt inte går att byta mot något annat, OpenCoin kan enbart ge bort dom eller betala utvecklare (men i begränsad takt).
OpenCoin delade ut 10-50k per konto på bitcointalk när det släpptes, som väl är runt 5000 kr i dag, karusellen gick igång i alla fall.
Oförstörbara betalningsmedel utan mellanhänder vore extremt värdefullt för mänskligheten.
Är det inte väldigt o-kapitalistiskt av dig att försöka ha synpunkter på vilka valutor mänskligheten ska använda? Det ska väl individuella, rationella människor själva välja? Om bilhandlaren tar emot dasspapper som betalningsmedel, varför ska du ha synpunkter på det då? I så fall är jag väl dum i huvudet om jag betalar honom med guld ändå?
Varför skulle det vara okapitaliskt? Lika okapitalistikt som att säga att traktorer är värdefullt.
En bonde får gärna använda oxar, ingen kommer stoppa honom, men det finns ändå anledningar att tro att en traktor är värdefull.
Nej, om bonden väljer att använda oxar, så är de bevisligen mer värdefulla än en traktor. Då finns det ju faktiskt ingen anledning att tro att en traktor är värdefull – för honom.
Håller med dig Kapitalist.
Kapitalist tillhör ju den österrikiska skolan vad jag förstår, och den teorin är en ren a posteriori-teori.
Det här har jag saxat från MisesWiki:
Important note: Austrian economists, as Austrian economists, or praxeologists, do not predict. They can predict not as formal economists, or praxeologists, but, rather, in their role as thymologists, or economic historians. In praxeology, A causes B, other things remaining the same. But, in the real world, other things cannot be relied upon to always remain constant. Therefore, predictions of the "A will necessarily lead to B" type are strictly prohibited. Instead, praxeologists, but not thymologists, must limit themselves to statements of the if-A then-B variety.
Att påstå att nånting kommer att vara värdefullt i framtiden är alltså helt enkelt en omöjlighet enligt den österrikiska skolan, det framgår ju av texten ovan.
Ett alternativ är ju så klart att Kapitalist anser att den österrikiska ekonomiska teorin är felaktig. Men förmodligen vet han helt enkelt inte vad den handlar om, använder den därför fel, och börjar säga saker som helt och hållet går emot själva teorin.
@Ben Dover
Kan ju tilläggas att enligt österrikiska skolan så är värde för mänskligheten väl ett meningslöst koncept eftersom mänskligheten inte kan göra val (i den meningen).
@ Ben Dover
Lite roligt att du saxat från en sida med lyckade österrikiska förutsägelser. Resultatet av Keynesianismens lappande och lagande av bubblor är väl ganska lätt att förutse.
Du menar att sidan motsäger sig själv? Ja, i det perspektivet får ju var och en avgöra hur vettig och sansad den teorin är.
@Anonym:
Ja, precis.
Eller rättare sagt, det sidan säger är ju att förutsägelserna är gjorda av "österrikiska ekonomer" men inte i deras egenskap av just "österrikiska ekonomer" utan i egenskap av "ekonomiska historiker".
Fenomenet att man byter keps när man gör ett uttalande är ju roligt.
Personligen skulle jag inte lita på en läkare som plötsligt tog av sig läkarrocken och poängterade att han under de kommande fem minuterna visserligen skulle ställa diagnos på mig, men inte i egenskap av läkare utan istället som privatperson eller varför inte bilmekaniker. Och som därefter lika smidigt glider in i vita rocken igen, och förväntar sig 100% trovärdighet.
Eller varför inte min favoritsågning:
Praxeology starts from the undeniable axiom that human beings exist and act, and then logically deduces implications of this fact. These deduced propositions are true a priori; there is no need to test them in the way that a physicist might test a proposed "law" of Nature. So long as a praxeological statement has been derived correctly, it must necessarily contain as much truth as the original axioms.
"Gud" är något fullkomligt, utan brister.
Icke-existens vore definitivt en brist hos Gud, som ju ej kan ha några brister.
Gud finns därför.
Guds existens är alltså något som vi a priori vet är sant, och det finns inget behov av att ifrågasätta den slutsatsen.
@Ben Dover
För att slutsatsen skall vara fri ifrån ifrågasättning så krävs det att såväl premisserna som slutledningen är det. Jag skulle rent spontant gissa att mycket av den österrikiska skolan är baserat antingen på rangliga premisser eller läckande slutledning – känns som att de kan ha blivit mer imponerade av matematikens stringens än att förstå den.
Tänk själv efter vilka slutsatser du egentligen kan få härledda ur axiomet att människor existerar och agerar? Slutsatserna måste innehålla lika mycket sanning, men jag tror inte slutsatserna kommer innehålla mer substans än axiomet heller.
Logiska spetsfundigheter i all ära – jag tycker i vilket fall som helst att en och annan varningslampa torde blinka när man nogsamt poängterar att kartan absolut inte får jämföras med terrängen under några som helst omständígheter.
@Ben Dover
Resonerar du på samma sätt när det gäller (modern) matematik? Eller resonerar du som matematiker att eventuella likheter med verkligheten är ett rent sammanträffande?
Nå, likt 99,9% av mänskligheten intresserar jag mig mest för tillämpad matematik, och då är det ganska naturligt att stämma av kartan mot verkligheten. Eftersom praxeologin anser sig kunna säga saker om verkligheten (ekonomi, politik, etc) – men konstigt nog bara a posteriori – är det ju mest naturligt att jämföra dessa båda företeelser.
Men om man jämför med formella system och sån dötrist skit, så får jag väl ge dig lite rätt – i den jämförelsen saknas väl i huvudsak en viss stringens.
Tva grejjer som cornu missar:
1) Att skydda natverket kostar el ja, men om man anvander den elen till att varma upp saker pa vintern sa ar det bara pa sommaren som denna aktivitet "kostar" nagot.
2) ASIC och FPGA har en valdigt stor skydds faktor per watt, dvs. det ar priset man far betala for innovationen. Men jag haller med att det borde vara "forbjudet" att mine:a med grafikkort!!!
Eller CPU for den delen saklart.
BTW, jag minear Blakecoin med mina FPGA nu, bra att kunna ateranvanda hardvaran till nagor speciellt da de bara drar 40W for 1.6GH!
@peakpoke
1) Jo, men då gäller det nog att hitta saker att värma upp med värmen. Jag vet det finns väl hus, men om man lägger anläggningen i Luleå så kommer man att konkurrera med 100MW från överskottsgas från SSAB, 100MW överskottvärme från facebook. Behovet ser inte så stort ut för ytterligare 100MW där (nu läste jag om boden med sina färre invånare också har spillvärme från annan industri).
Vem är någon att bestämma att Bitcoinmining är mindre användbart än något gammalt döende industribolag? Den som bjuder högst för elen ska väl få den? Eller ska vi ha en planekonomi där politiker bestämmer vilka syften som är viktigast och allokerar el på det viset?
@Unknown
Nu var ju inte frågan om att konkurrera om elen utan att konkurrera med att bjuda ut överskottsvärmen till fjärrvärmen. Det är långt ifrån självklart att man i en liten håla har behov av godtyckliga mängder överskottsvärme – när överskottsvärmen överstiger behovet så lär man inte få mycket för den.
Tillägg:
Bara det faktum att man väljer en liten håla i norrland tyder ju snarare på att man inte ser försäljningen av restvärmen som en betydande inkomstkälla.
Skall dessutom bitcoin vara skalbart (vilket anhängare tror) så får man nog se det som att nätverket får bära hela kostnaden för nätverket (istället för att förvänta sig att man skall kunna dra in massa sidointäkter på värmeförsäljning för att finansiera det hela).
Jag besitter en kombo av egenskaperna trög och fördomsfull, alltså får det här att låta som alkemi… kan inte nån förklara det här för mig?
Med tanke på dina förutsättningar så är det nog inte möjligt.
Ställ en specifik fråga så kan vi försöka.
Jag gör ett försök ändå… anta att Mange ska packa en ryggsäck med en massa saker av olika form och vikt enligt någon målspecifkation, t.ex tre strumpor en gummianka, ett paket kondomer och lite andra saker med en total vikt av 17,39 kg ska fylla ut säcken. Lyckas Mange så får hen en slant. Receptet, om uttrycket tillåts, för att packa ryggan används sen i slantsystemet för att kryptera transaktioner. Känner man inte till hur säckarna ska packas och packas upp så kan man inte heller luffa runt i olika länder med sina godsaker. Om man nu tänker sig att det är jättekrångligt att komma på hur man ska packa säcken så att man måste låta en maskin testa sig fram till hur man gör annars skulle det ta för lång tids så har man förstått det hela.
Mt Gox är inte, och har inte varit på länge, den dominerande handelsplatsen.
Det skiter väl cornu i, han vill bara kasta paj.
Mt. Gox är sen en tid tillbaka den tredje största exchangen.
Löpande uppdaterad tabell över handelsplatsernas volymer i dollar över 30 dagar:
http://bitcoinity.org/markets/list?currency=USD&span=30d
cornu har egna tabeller!!
Mtgox är långt ifrån 3e största:
http://btckan.com/price
När de som kritiserar cornu för att ha felaktiga uppgifter om storlekarna på börserna inte själva har enstämmiga uppgifter om var i ordningen mtgox hamnar så kan man ju fråga sig hur tungt en sådan kritik väger.
Jag hade för mig att cornu skrev någonstans att det är "i väst" han avser. Statistiken tyder ju på att de enda som är större handlar i CNY. Jag gick in på dem och det var ju rena ching-chong över sidan och som västerlänning så fattar jag ingenting av det som står där (verkar inte finnas någon hjälp för den som bara kan svenska och engelska).
Frågan är hur relevant det då är för en västerlänning att det finns två-tre större handelsplatser där man ändå knappast kan handla?
Tillägg: man kan ju utifrån konstaterandet att de största handelsplatserna ligger i kina anta att bitcoin är rätt stort i kina. Detta föranleder ju frågeställningen vad som händer här och där ifall nätverket skulle isoleras i en kinesisk del och en övrig del.
Nu finns det ju två ideer om detta: den ena är att stoppa huvet i sanden och hävda att det inte kan ske och den andra är att transaktionerna i den svagare komponenten kommer att rullas tillbaks (samt att nyminade coins blir ogiltiga) när och om nätverken åter knyts samman. Frågan är alltså hur det kommer påverka botcoins i den svagare komponenten imot bakgrund av detta, hur kommer det påverka i den starkare (alternativt hur kommer det påverka ifall komponenterna bedöms vara ungefär lika starka).
"Enligt uppgifterna i Talentums artikel tar det mellan 50 och 100 dagar att gräva fram en Bitcoin med KNC Miners utrustning. Utrustningen drar 1 kW. "
Helt felaktiga uppgifter. Nedanstående länk är till en sida där man kan beräkna hur mycket man kan mine:a med olika maskiner:
http://bitcoinwisdom.com/bitcoin/calculator
Ex KNC Jupiter 640W = 400 GH/s (vilket är sämre än de faktiskt presterar. Normalt klarar de 600GH/s vid 640W, men det kan v strunta i för tillfället)
Med utgångspunk av dagens difficulty drar en 640W-maskin in en Bitcoin på mindre än 20 dagar.
Det finns maskiner som skulle dra in en btc på mindre än en vecka med 1kw idag…
Undras just var de fått uppgifterna ifrån. Det ser ju trots allt ut som att de har citerat Kennemar på uppgifterna – han om någon borde ju veta hur det förhåller sig.
Intressant att de flesta maskiner har en break even time på infinity – dvs de är en ren förlustaffär att köra…
Om man inte varmer sig med maskinen. Att kora vanligt el element ar helt korkat nar man kan varma sig med en bitcoin maskin!
Hade det varit någon annan som skrivit det hade jag tagit det där som ironi. Nu blir jag bara ledsen.
Det spelar ingen roll, om nagra veckor ar det sant. Men att haka upp sig vid siffran 1 i detta fallet ar helt puckat da bitcoin har 8 decimaler, dvs minsta fraktionen ar 0,00000001 bitcoin, som KnC genererar varje minut! Cornu fattar inte ens det (med flit saklart, for att kasta paj for att han inser att bitcoin ar det smartaste och basta som hant sedan internet och att han missade taget och ar for stolt att overge sin guldmyntsklumpfot)
@peakpoke
Jag antar att du också tror att cornu implicerar att 1kW också är utgörs av atomära klumpar…
Jag ser för övrigt inget som tyder på att odelbarheten i bitcoin, kW eller dagen är av betydelse eller ens nämns.
Det här är väl lite intressant: http://www.asposverige.se/2014/02/ett-nytt-satt-att-aga-guld-aurum-peak-prosperity/
@Kuckeliku
Njae av allt att döma får man betala 0.2g guld för sedeln innehållande 0.1g guld – skulle gissa att det är billigare med helt enkelt använda lotter i fordring för mindre mängder guld.
Verkligen intressant, mindre pinsamt än CombiBar också 🙂
Om man vill spendera dessa över nätet, hur knyter man då den valutan till den digitala världen och samtidigt bevarar listade egenskaper?
@motbok
Ett exempel är att man färgar en bitcoin med en fordran på 100kg guld (t.ex. på det att fordringsägaren står för vissa kostnader när guldet krävs ut). Det gäller dock att man är kreditvärdig nog för att folk skall lita på att dessa bitcoins är värda 100kg guld (evt plus 1BTC).
Usch vilket slöseri 🙁 Bättre att skaffa några bidragsfår så kan man sitta hemma och se dem beta när man sitter vid köksfönstret.
Wow du är så smart cornucopia som lyckas förutsäga att folk kommer skapa kloner av opensourcemjukvara! Tänk om Satoshi hade haft dig som rådgivare!
Tummen upp för ett seriöst inlägg om kryptovalutor!