Thomas Piketty har data för KPI-inflationen i perioder från år 1700 fram till år 2012. Det framgår tydligt att vi är inne i en låginflationsperiod just nu.
Inflation år 1700 – 2012 |
Man kan rent av säga att 1900-talets höga inflation var en undantagsperiod, alternativt att inflationen går i cykler. Oavsett var inflationen hög under krigsperioden 1913 – 1950 och under 1970 – 1990. Frågan är om vi är påväg tillbaka till det deflatoriska låginflationssamhället som gällde innan 1900-talet, eller om cykeln kommer upprepa sig och vi går mot mycket hög inflation framöver?
Värt att notera är att perioden 1970 – 1990 var den första höginflationsperioden i USA:s historia, liksom i Storbritanniens historia. Dessa länder är, respektive har varit, världscentrum i enlighet med Wallersteins världssystemsmodell, vilket gör att de istället exporterar inflation och kan hålla den egna inflationen relativt låg.
Att inflationen var obefintlig under de första tvåhundra åren efter den industriella revolutionen kan förstås förklaras med att man hade ett överskott på arbetskraft att dra in från landbygden, vilket kunde hålla nere löner och med det lönedrivna inflationsspiraler.
Samtidigt blir som bekant arbetslösheten permanent allt högre i västvärlden, vilket effektivt motverkar KPI-inflation även här, trots att vi har massiv monetär inflation. Denna monetära inflation åker dock bara in i tillgångar som aktiemarknaderna och bostadsmarknaderna och påverkar därmed inte KPI-inflationen, utan gör bara rika och besuttna ännu rikare.
37 kommentarer
P/E-talen borde bli allt sämre i takt med att aktiepriserna blåses upp av nytryckta pengar
Borde inte den exploderande monetära inflationen snart spilla över i KPI-inflation?
Har inte den låga inflationen i USA fram till 70-talet mest att göra med att dollarn var knuten till guld? Är det inte risk för extrem inflation i alla FIAT-valutor, varför är det annorlunda nu? Stillheten före stormen?
Det kan inte bli någon större inflation nu, lönerna måste öka kraftigt först för att vi ska få en stor inflation, företagens största kostnad är lönerna.
Konkurrensen begränsar priserna.
Tillgångsinflation i bostäder kan vi få men inte KPI inflation.
Tror som Josefin, Det kan inte bli inflation så länge en valuta är knuten till guld. Eller i alla fall inte hög inflation under långa tidsperioder.
Varupriset sätts av produktionskostnaden och av konkurrensen på marknaden.
Inget företag kan minska mycket på priset för då är det konkurs, inget företag som är konkurrensutsatt kan öka priset mycket för då tar konkurrenten försäljningen.
Ökar lönerna så får företagen en kostnadsinflation och alla företagen måste då öka varupriset.
Det är i princip omöjligt att få hyperinflation utan stora löneökningar.
Hypotetiskt vi har oförändrade löner och priserna stiger med 30%, det skulle ge enorma vinster till företagen, fler företag skulle börja producera varan och böja priskonkurrera, priserna kan inte stiga utan löneökningar.
Det kan inte bli hyperinflation om lönerna ökar som nu.
Hyperinflation får vi om penningmängden ökar tillsammans med lönerna i för stor omfattning
Ökar penningmängden med 30% per månad och lönerna stiger med 30 % per månad så har vi hyperinflation.
KPI i all ära men märker ni inte prisökningar när ni går och handlar? Jag tycker inte siffrorna stämmer med verkligheten. För 3-4 sedan kostade en pizza på min lokala pizzeria 50 spänn. Nu kostar den 70 kr trots sänkt moms.
Nu i januari betalade jag även mina försäkringar och reagerade på hur dyra de blivit. Jag hade kvar pappren från några år tillbaka och både hemförsäkringen och olycksförsäkringen har stigit 80-100kr per år se senaste åren (ca 7-8% per år).
På vår lokala lantpizzeria kostar alla "standard-pizzor" 39 kr. Billigare än så har det inte varit sedan jag var student i Lund kring millennieskiftet.. Känns som att det är lokala variationer. I centrum i byn kostade en Pizza 100 spänn för något år sedan nu är de nere på 70.
Men försäkringarna blir lite dyrare för varje år..
Tycker också det känns så där. Minns 2005/06 när lövbiff och entrecote kostade 99 kr kilot i min lokala butik. Nu sällan under 159 kr kilot.
Men när PRO testa att göra om sin matkasse ifrån 1997 var maten billigare idag (http://www.jonkopingsposten.se/jonkopings-kommun/matkassen-billigare-nu-1997#.Uvt_w_a6MRA).
När du pratar om en lönedrivande inflationsspiral som en självklar teori så undrar jag hur du förklarar att grannlandet Norge har kunnat kombinera låg arbetslöshet med låg inflation under flera år?
Kan man verkligen dra sådana slutsatser som tex. att USA’s och Storbritanniens hade höginflationsperiod samtidigt?
Tidsskalan är väldigt grov i diagrammet och varierar mellan 20 till 50år!
Vore intressant att se samma kurvor men med årlig upplösning. Nu får man en väldigt stor bias under första delen av 1900-talet.
Du säger att väst exporterar inflationen, är inte det som kallas globalisering, alltså export av arbete med sänkta priser på varor?
Prissänkningarna kompenseras väl mer än väl med den enorma prisstegringen på olja (och energi) de senaste 40 åren?
P/E talen kan enkelt hållas uppe med återköp av aktier från det egna bolaget, som sedan kan spekulativt hålla dessa för senare försäljning med förhoppning om ett arbitrage.
Är vi inne i en låginflationsperiod så kan inte teorin om "inflation is always and everywhere a monetary phenomenon." vara sant eller så har vi nu för lite pengar i ekonomin.
Inflation kommer främst av löneökningar och nu i krisen så ökar inte lönerna mycket och då får vi inte inflation av alla pengar FED skapar.
Pengar som skapas i högkonjunkturer kan leda till löneökningar och inflation.
Kvantitetsteorin är totalt felaktig för lönerna är inte med i ekvationen.
"MV = PT. M betecknar penningmängden, V pengarnas omloppshastighet, P prisnivån och T den reala varuomsättningen (transaktionsvolymen)."
@ekvationsteorin
Du har fortfarande inte förstått kvantitetsteorin – att kritisera en teori man inte fattar blir bara komiskt. Förstår man teorin så är det uppenbart att det inte kan vara på mycket annat sätt.
Pengarnas omloppshastighet är förhållandet mellan omsatta pengar och penningmängden. Detta betyder att vänsterledet i ekvationen är summan av alla penningtransaktioner. Högerledet är prisnivån priset för respektive vara eller tjänst dvs summan av priset på alla varor och tjänster.
Så ekvationen säger att summan av penningtransaktionerna är samma som summan av priset på de varor och tjänster man köper för pengarna. Det är alltså detta som du hävdar är totalt felaktigt.
Förstod du teorin så inser du att även lönerna är med i ekvationen då arbete är en tjänst som säljs till arbetsgivaren.
Hur kan folk vara så lättlurade?
Inflationen när nästan borta och FED öser ut pengar, kvantitetsteorin sa att det skulle bli hyperinflation.
Den som tror på kvantitetsteorin kommer att göra stora förluster på sina investeringar.
Dom som satsade pengar på det skulle bli hyperinflation av FED:s QE har förlorat pengar.
Lönerna är inte med i ekvationen MV = PT modellen förutsätter att lönerna ökar om M ökar, vilket inte är sant i en lågkonjunktur men kan stämma i en högkonjunktur.
P är prisnivån och företagens kostnader är främst löner, ökar inte lönerna så ökar inte P.
@ekvationsteorin
Folk kanske inte är så lättlurade att de går på din smörja. Den som tror att det är totalt felaktigt att pengarna man betalar för en vara eller tjänst är lika stor som priset på varan eller tjänsten är kanske lättlurad.
Kvantitetsteorin sa inte att det skulle behöva bli hyperinflation, som du märkt så är inte pengarnas omsättningshastighet så stor som förr. Framför allt så ligger stora mängder av de "utösta" pengarna och skvalpar i något hörn och sammlar damm.
Lönerna ÄR med i ekvationen.
Dom som satsade pengar på det skulle bli hyperinflation av FED:s QE har förlorat pengar.
Dom som satt på papperspengar det senaste året har pengarna kvar dom som investerade i guld har förlorat pengar.
På lång sikt kan guld vara en bra investering, men den som köpte guld för att han trodde på kvantitetsteorin har förlorat pengar.
Anonym är en mästare på att vända och vrida på orden.
Han talar mot sig själv,
"Framför allt så ligger stora mängder av de "utösta" pengarna och skvalpar i något hörn och sammlar damm."
Då saknas det pengar i ekonomin, lösningen då är att bara dela ut pengar till folket så penningmängden blir lagom stor.
Om kvantitetsteorin var sann så skulle vi nu trycka pengar för det skulle nu finnas för lite pengar i ekonomin.
Skvalp pengarna syftar på ex LTRO antar jag och dom pengarna kan tas tillbaka ur marknaden om ekonomin tar fart. Pengarna har i praktiken inte funnits i ekonomin bara i bankernas förvar, och då har den verkliga ekonomin saknat pengar.
Guldpriset har stigit 37% sedan 2008 då QE1 startade. Om vi bortser från den senaste årets nergång så steg guldpriset 98% Från QE1 till september 2011. Är det att förlora pengar?
@ekvationsteorin
QE har gjort att EN DEL av pengarna som FED har "öst ut" har kommit i cirkuliation. Dock så har samtidigt omsättningshastigheten av pengarna likväl minskat. Detta hade du vetat ifall du bemödat dig att ta reda på hur saker och ting förhåller sig – i verkligheten, där ute, på riktigt.
"Om kvantitetsteorin var sann så skulle vi nu trycka pengar för det skulle nu finnas för lite pengar i ekonomin."
Man trycker pengar nu – det där funkade alltså ganska illa som argument för din tes (ie att priset på en vara/tjänst inte skulle vara samma summa som man får betala för den).
@minimalism
Bra observation, men säkerligen inget som stör ekvationsteorin och hans fantasier…
Teorin sa att priset bara skulle stiga och det var fel, dom som trodde på kvantitetsteorin det senaste året och investerade i guld förlorade pengar.
Någon hyperinflation har det inte blivit, en del trodde på hyperinflation och köpte guld, dom som gick in sent på marknaden förlorade pengar.
Guld kan vara en bra privatinvestering det ifrågasätter jag inte.
Den som tror på kvantitetsteorin kommer att göra dåliga affärer, teorin är en ren fantasiprodukt.
"Dock så har samtidigt omsättningshastigheten av pengarna likväl minskat."
Om vi antar att det var sant så är lösningen att öka penningmängden för att kompensera för en lägre transaktionshastighet.
MV =PT
Om V minskar så måste M öka för att ekvationen ska vara i balans, eller så minskar P eller T
Hur kan människor vara så otroligt begränsade i sin förmåga att tänka självständigt?
Ideologier är mer sanna än mattelagarna, enligt haverister.
Riksbanken kan öka M med reporäntan eller direkta insatser QE eller som LTRO.
Riksbanken kan även minska på M med en räntehöjning eller bortdragande av exempelvis LTRO om ekonomin kommer igång och enligt kvantitesteorin så kan det då inte bli inflation.
Dom som tror på kvantitetsteorin borde nu vara för en ren sedelpress när vi nu har för låg inflation.
Inflation är inte bra för investerare, alt som kan minska inflationen hyllas, därför driver vissa kvantitetsteorin även om dom vet att teorin är felaktig.
Filosofin är jag ska bli rik och jag skiter i om samhället går under, bara jag blir rik.
Problemet är att dom förstör sitt egna kapital, när kvantitetsteorin får spridning i samhället.
USA har stimulerat ekonomin och där går det bättre och aktier går bättre när industrin går bra.
Sjukligt inflationsrädda Tyskar har stoppat en stimulering av Europas ekonomi och där går företagen dåligt vilket ger dålig avkastning på aktier.
Inflation skapas främst av orealistiska löneökningar, inte av en ökning av penningmängden.
Krisen nu i Europa är skapad efter finanskrisen av inflationsrädda Tyskar.
Den som har aktier och har motarbetat stimulanspolitik i Europa har minskat på sitt egna sparkapital.
Stimuleras ekonomin så går företagen bättre och kurserna stiger och även utdelningarna.
Ingen blir rik på att ekonomin försämras.
@ekvationsteorin
"Om vi antar att det var sant så är lösningen att öka penningmängden för att kompensera för en lägre transaktionshastighet."
Fortfarande är jag tveksam ifall du förstår – ja om P och T är konstant och V minskat så är det ett OUNDVIKLIGT faktum att M har ökat. Kort uttryckt man behöver inte vidta speciella åtgärder för att sambandet skall hålla.
Att du försöker framhålla teorin som felaktig visar bara att du inte förstått och inget annat. Pengarna man betalar för en vara/tjänst är (väl per definition) lika med priset på varan/tjänsten.
Om M hade ökat som du sa så skulle vi nu har inflation enligt kvantitetsteorin.
Teorin är totalt felaktig.
FED har gjort QE och ingen inflation fick vi, den som vill förvalta sitt sparkapital förlorar pengar om han tror på kvantitetsteorin för den är felaktig.
Europas sparpolitik har förstört värdet i ert sparkapital.
Det blir inte inflation av att stimulera ekonomin i en kris, stimulansen hadde förbättrat för företagen och då hade börsen gått bättre.
Det är orealistiska löneökningar som driver upp inflationen inte penningmängden.
Den som inte förstår nationalekonomi kommer inte att göra bra investeringar.
@ekvationsteorin
"Om M hade ökat som du sa så skulle vi nu har inflation enligt kvantitetsteorin."
Nej. Ledtråd: ekvationen består av fyra storheter som alla kan variera.
"Teorin är totalt felaktig."
Nej det är du som har missförstått den. Alla som fattar inser att pengarna man betalar för en vara/tjänst är lika stor som priset på varan/tjänsten.
"FED har gjort QE och ingen inflation fick vi, den som vill förvalta sitt sparkapital förlorar pengar om han tror på kvantitetsteorin för den är felaktig."
Nej, jag har haft positiv avkastning på mitt sparkapital.
"Europas sparpolitik har förstört värdet i ert sparkapital."
Nej, värdet i mitt sparkapital har inte förstörts.
Fascinerande hur du kan rada upp felaktighet efter felaktighet…
"Ledtråd: ekvationen består av fyra storheter som alla kan variera."
M skulle ju ge inflation, nu säger du att det inte är sant.
Kvantitetsteorin är förenklat M=P då måste vi nu trycka pengar enligt teorin.
USA har gjort QE och någon hyperinflation blev det inte, kvantitetsteorin är totalt felaktig.
Du har förlorat pengar om du äger aktier, för Europas sparpolitiken har sänkt börsen, om du hypotetiskt ligger 3% plus så hade du haft större vinst om EU hade gjort som USA QE.
Europas sparpolitik har förstört värdeuppgången på börsen, företagen går sämre när ekonomin förstörs av en felaktig ekonomipolitik.
Ni sparare kan tacka personer som anonym och Inflationsrädda tyskar för att era sparpengar inte ökar som dom ska.
Finanskrisen är borta, nuvarande kris i Europa kom efter finanskrisen, kris nu är skapad av felaktiga beslut i EU.
"Trollen på webben är sadister"
http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikrevyn/article3805410.ece
http://www.theregister.co.uk/2014/02/12/study_shoes_that_online_comment_trolls_are_sadists/
@ekvationsteorin
"Kvantitetsteorin är förenklat M=P då måste vi nu trycka pengar enligt teorin."
Hur pass svårt skall det vara att förstå teorin. Man kan inte förenkla på det sättet man kan inte bara stryka storheter i en ekvation sådär lite godtyckligt, 2*6=3*4, men det betyder INTE att förenklat 2=3.
"Du har förlorat pengar om du äger aktier, för Europas sparpolitiken har sänkt börsen, om du hypotetiskt ligger 3% plus så hade du haft större vinst om EU hade gjort som USA QE. "
De senaste fem åren har DAX stigit till de dubbla, likaså S&P 500. Att dubbla sina pengar på fem år kan väl knappast kallas för att förlora pengar?
Om du skall tillskriva skillnaden i börsernas utveckling penningpolitiken så måste du bortse från skillnader inom penningpolitikens område – skillnaden i börsutvecklingen mellan EU och USA är inte större än den är internt inom euro-området.
"Trollen på webben är sadister"
Först trodde jag du var schizofren eller liknande, men kanske är du sadist…
"2*6=3*4, men det betyder INTE att förenklat 2=3."
Troll kan inte räkna dom kan bara förstöra med falska påhittade saker
2*6= 12, 3*4=12 förenklat blir det du sa 12 =12
Kvantitetsteorin är ett skämt MV =PT
M har ökat men P steg inte.
"De senaste fem åren har DAX stigit till de dubbla, likaså S&P 500. Att dubbla sina pengar på fem år kan väl knappast kallas för att förlora pengar?"
Hade EU gjort som USA QE så hade pengarna fördubblats på endast 4år.
Du har förstört ditt egna sparkapital och cornus läsares sparkapital.
Troll
Njuter du av att förstöra cornus läsares sparkapital?
"Troll kan inte räkna dom kan bara förstöra med falska påhittade saker
2*6= 12, 3*4=12 förenklat blir det du sa 12 =12
Kvantitetsteorin är ett skämt MV =PT
M har ökat men P steg inte."
SER du verkligen inte problemet i ditt resonemang? Du är ju fan ett hopplöst fall.
Du skrev att förenklat är MV=PT samma som M=P, stoppar man in siffrorna så skulle det innebära att 2=3. Inser du inte detta så är hoppet ute – du kommer aldrig inse felet i ditt resonemang, du kommer aldrig förstå kvantitetsteorin (men likväl kommer du fortsätta med att förkasta den och därmed själv framstå som en ärkeklown).
"Hade EU gjort som USA QE så hade pengarna fördubblats på endast 4år."
Har du några som helst belägg för det påståendet? Varför har inte investeringar i USA fördubblats på 4år? För där har de ju bevisligen gjort som USA.
Trollet har förstört era pengar
USA där går ekonomin upp med QE
Europa där går ekonomin ner med sparpolitiken
Tacka anonym för krisen i Europa hans ideologi används i Europa.
Anonym njuter av att förstöra era sparpengar.
När ekvationsteorins fantasier spräcks framför han nya fantasier. Ekvationsteorin njuter av sitt trollande och verkar tro att någon skall gå på att 2=3.
…eller så är han bara för dum för att inse problemen i sina egna resonemang.
Nollinflation betyder väl inte att allt står stilla i pris samtidigt. Bortsett från elektronik och plastsmäck från tredje världen har jag ändå känslan att det stått väldigt stilla länge; mat kostar idag som för år sedan, och prylar inkl möbler har väl sjunkit ytterligare. Det som har gått upp, förutom hus, är väl vissa servicar, som resor, verkstadsbesök, klippning, tandläkare osv.
I övrigt har nog alla löneökningar gått direkt och oavkortat till köpkraftsökning, för de som inte valt att spendera hela rasket på räntor det vill säga.
En annan sammanfattning är att den verkliga konsumentprisinflationen har hållit jämna steg med löneinflationen, utom för ett fåtal makthavare som har lyckats ta för sig. Naturresursernas utvinning har fördyrats betydligt, från en extremt låg nivå år 2000. Detta vägts upp av en kortsiktighet i hela samhället inom mindre industriproduktion, mindre investeringar, mindre byggande, mer lågprisimport inom livsmedel och prylar, mindre militära kostnader, lägre skattetryck, mindre bidrag till arbetsskygga, mer konkurrens, slimmade organisationer med mera. Det är alltså mer eller mindre reserver i systemet som utnyttjas innan det permanenta fallet kommer för medelsvenssons välstånd.
Börsens verkliga värde föll som det verkar 4,8 procent per år mellan våren 2000 och sommaren 2007 och lika mycket därifrån till nu. Under de 14 åren halverades OMXS30 i verkligheten. Detta fås med korrigering för inflation, befolkningsökning och ränta. Reporäntans sänkning först från 4 till 3,5 procent och sedan vidare till 0,75 procent och diverse andra centralbanksåtgärder uppskattas då ha ökat värdet med 5 procent respektive 25 procent. Naturresurserna reala kostnader verkar på liknande sätt fördubblas vart 14:e år.
Om 30-40 år tar nog naturresursernas utvinning en kritiskt hög andel av BNP. Samtidigt går börsens värde mot noll. Fallet i folks mentala hälsa är svårare att mäta i procent. Verklighetsflykten tilltar inom romanläsning, massmedia, diverse lekar, politisk populism och mycket annat. Nytt vansinne kommer hela tiden. Speciellt märks det på ungarnas förmåga att tänka. Det som tog miljontals år att bilda i människans huvud bryts ner på nolltid. Som tur är kan man lösa problemet genom att sänka koldioxidhalten i atmosfären.
Verklighetsflyktens inflation inkluderar även droger, flyktinghjälp, rollspel, hållbar utveckling, solenergi, bloggande, psykoterapi, sexuella avvikelser, militärt försvar, matlagning, sport, mode, resor och mycket annat. Vad har jag glömt? Makthavarna har ett intresse av att hålla inflationen under kontroll. Förr eller senare när reserverna i välståndet har förbrukats och trycket för Svensson sjunker så kommer en deflation med mindre flum. Kulturen klappar ihop. Men det är svårt att säga om det blir en sådan mindre flummig tid fram till kollapsen, eller om det istället bara kommer att fyllas på med mer. Kanske en verklig inflation inom pengarna ger ett stort deflationstryck inom fantasin. Det är viktigt att kontrollera inflationen och inte få någon deflation i systemet.