Forskning visar att konsumister faktiskt får mer njutning av att drömma om att köpa saker än att faktiskt köpa dem, men är ändå beredda att skuldsätta sig för att förverkliga drömmarna, som inte blir lika njutningsvärda som önskningarna (Science Daily). Dessutom har specifikt konsumister som handlar på kredit överdrivet orealistiska förväntningar på det de köper (Science Daily). Man blir alltså inte lycklig av att handla på kredit, utan i större utsträckning besviken än den som låter de egna tillgångarna sätta gränserna för konsumismen.
Konsumisterna fantiserar alltså ihop att de ska bli oerhört lyckliga och välmående av det där köpet på kredit. De motiverar det hela med allt från att relationerna till andra ska förbättras genom kreditköp till att de ska må bättre med sig själva.
I själva verket verkar konsumismen vara en religion, med tro på i princip magiska egenskaper hos materiella ting man vill konsumera.
Nu handlar det förstås inte om bostäder, utan saker, inklusive bilar, men förmodligen åsätter man samma magiska egenskaper till en bostad. Att låna mångmiljonbelopp till en central lägenhet ska ju t ex göra att unga män får ligga mer. Förr kunde man köpa söndermalt enhörningshorn eller kanske kärleksdrycker, men nu är det lägenheter som ska bringa lycka i kärlek. Och antagligen konsumtion av diverse prylar. Kläderna gör mannen/kvinnan.
Studierna säger dock inte att dessa magiska förväntningar inte uppfylls. Vad studierna säger är att den som inte handlar på kredit inte förväntar sig samma magiska och livsomvandlade egenskaper via konsumtion.
Men nästa gång det kliar i kreditupplysningen, stå över köpet. Du kommer bara bli besviken. Det är ju bara ett par byxor, varken mer eller mindre.
22 kommentarer
Det ligger mycket det…
För unga egyptier var/är detta ett stort problem.
Ingen ung kvinna accepterar en man utan egen lägenhet.
samma i Kina, då könssortering under graviditeten åstadkommit ett kvinnounderskott….
Kvinnorna väljer och vrakar.
mannens ekonomi är viktigast!!
Vadå "förr"? Kineserna köper fortfarande sånt där. "Valda delar" av tigrar och noshörningar med destination Kina beslagtas fortfarande av tullen här och där.
Konsumism som religion? Kanske. I vilket fall som helst verkar ju diverse sekter kapitalisera på exakt samma saker i alla fall.
Går man in i ett köpcenter så är det lätt att falla för frestelsen "köp nu betala sen".
Regnig sommar inga pengar, köp en resa betala i höst.
Det är väl en sanning som gäller det mesta här i livet, i slutändan är alltid resan större än målet.
Se på idrottsutövare som, när de väl tagit den där guldmedaljen, finner liver tomt och innehållslöst.
Vem har sagt att det är en religon?
Det är bevisat att människan har ett uråldrigt beteende för att samla saker och att det ibland kan ta överhand, så kallade "samlare", och göra individen omättad på att fortskaffa sig mer artifakter.
Att vanlig konsumption leder till detta beteende är inget nytt, termen "shopoholic" är väl känt och har inget med religon att göra.
Religon är ett sätt att leva, alltså finns religon i allt från kultur, politik till företag och föreningar.
Rädd att jag är likadan vad gäller drömmen om självhushåll och off grid.
Sant, självhushåll har blivit något fult här i Sverige men tittar man på dessa fattiga länder runt medelhavet (pratat med bekanta i Spanien, Balkan och Grekland) så har nästan alla någon liten grönsaksodling om man inte bor i små lägenheter och många äger fortfarande sina hus istället för att hyra dem från banken.
Vi skulle behöva minska på våra "hyror" och öka eget ägande, samma sak gäller maten, som är omotiverat dyrt i Sverige mot övriga Europa.
Vet inte om självhushållning är något att sträva efter. Faktiskt.
Specialisering innebär att folk gör vad de är bra på, och inte ödslar tid på att försöka göra saker som andra gör bättre. Individuellt såväl som samhällsekonomiskt är denna specialisering mycket lönsamt.
Jag missunnar inte folk att odla sin egen mat, verkligen inte, så länge de gör det för sitt eget nöje och sin egen personliga tillfredsställelses, skull, och inte för att de är tvungna.
Den dagen folk tvingas göra det, eller ens förväntas göra det, så har vårt svenska samhälle hamnat på dekis.
Nej precis.Ta en specialistläkare som exempel. Hur mycket förlorar vi på att han ska stå bakom en plog istället för att operera folk?
Visst, jag blir också skitless på att löken i mitt lokala Coop kommer från Nya Zeeland. Hur fan kan det vara så?
Men att springa ut i skogen och odla sin egen lök är överilat. Den idealiska lösningen vore så klart att läkaren går och gör sitt jobb och sen köper han ekologisk närodlad lök i affären på vägen hem.
Och vart fan finns det både ekologiskt och närodlat på samma gång? Det ekologiska är ofta stordriftat och det närodlade sakanar ofta resurser att kunna ekologiskcertifieras…
J.K Nilsson
Inte vet jag. Men vad än svaret på den frågan är, så är det förmodligen inte "flytta ut i skogen och odla själv". Och det är det som är själva poängen.
Vänder man på det hela så har vi idag 8,6% överkapacitet på kompetens som skulle lika gärna just dra en plog själva.
Ökad självförsörjning är ingen dum ide för att minska nuvarande arbetslöshet. Dessutom kan man se det som en/ett par "extra" självförsörjande arbetstimmar.
Att ta läkare som exempel var i det extremaste laget, de flesta av människorna jobbar ändå med slentrianarbete i linjestyra processer och kan lika gärna ägna ett par extra timmar åt att odla en sallad eller tomat, är min ödmjuka inställning.
Läkare är ett väldigt tydligt exempel på vad som är fel med självhushållning. Inte alls extremt.
Det finns massor med folk som inte finner odling det minsta rofyllt eller roligt.
Varför ska folk tvingas odla mat på sin fritid?
I ett välfungerande och fritt samhälle så ska det heller inte vara nödvändigt.
Argumenten från "självhushållarna" så här långt liknar mer diktatur än frihet. Mer idealistiska drömmar om stenålder än utveckling. Mer bristande förmåga att sätta sig in i andra människors verklighet än insikt i att alla är olika.
Kort sagt, en socialistisk dröm om ett enda stort kollektiv.
@Ben Dover,
+1. Spot on.
@Unknown:
Ja, och hur tycker du att de ska gå till? En långtidsarbetslös ska lägga upp ett par-tre miljoner och köpa sig ett torp? Samt då permanent flytta ut i glesbygden där jobben inte direkt haglar över honom/henne?
Eller ska han/hon tvångsarbeta i jordbruket åt en annan markägare? Varför är det i så fall bättre än t ex tvångsarbete i vården?
Självhushållning, typ kolonilott är väl en bra idé – ett litet bekymmer kan väl vara kvaliteten på marken runt storstadsregionerna, bättre mark = långt att åka.
En länk:
http://www.lidingo.se/toppmeny/byggabomiljo/nyhetsarkivforbyggabomiljo/bbomiljoarkiv2011/markimosstorpskaundersokas.5.127950af12de81688a280002272.html
Snacket om att dumpningen upphörde 1944 känns inte trovärdigt, området var ett träsk som fylldes ut med vilket skräp som helst, har svaga minnen från 70-talet nånstans av att det stod gamla skrotbilar och oljefat där ett tag innan allt plattades till och det blev en äng med lekplats och fotbollsplan för Högsätra.
Frågade också en gamling om området och hon sa att det var så pass sankt att de fick gå på spångar över träsket, numera solid mark.
Men visst folk har käkat grönsaker och säkert mått prima av det men med mer vilja att odla själv så är det upplagt för mer blåsningar, finns mycket (numera) obebyggd mark som har en dunkel historia.
drax, fyllnadsmassor som kan innehålla miljögifter används tyvärr fortfarande. Däremot är det inte rena deponier som det var för några decennier sedan. Dock kan jord och fyllnadsmassor användas från områden som innehåller okända miljögifter. Det görs helt enkelt ingen kontroll eftersom man inte tänker att folk ska odla på gräsmattan eller vad det nu är för mark.
@Ben Dover
Vad är det för fel med självhushållning? Jag har inte skrivit att personen i frågan måste vara arbetslös, jag skrev att en person som finner annat intresse än att enbart utöva sitt yrke må finna det i att odla en sallad eller tomat.
Sen är det inte fel om man är arbetslös att ägna tid åt minska sina kostnader och öka sina intäkter på andra sätt (kapitalistiskt) genom att bruka själv en blomlåda med morötter kanske på en balkong (i all socialistisk ära) för att själv äta den där moroten.
Tack Cornu för att du skrev ett nytt inlägg på ämnet och jag är beredd att hålla med att det finns människor som finner frid med att utöva en fritidssysselsättning som kan vara t.ex. odling eller djurskötsel utan att man för den skull blir kallad både för kapitalist, socialist, kollektivist, anarkist och allt annat möjligt trams.
Buy the rumour, sell the news…
Enjoy the anticipation of consumption, get disappointed when consumption done…
Nu skall vi inte heller förväxla njutning med glädje. Heroinisten njuter ju som fan men är knappast uppfylld av glädje och välmående.
Precis.
Lösningen är kanske att storhandla Prozac? Shopping och lycka i en fantastisk kombination. Ack vilken njutning det måste resultera i.
Den eufori som heorinisten upplever får glädje och välmående att kännas tråkigt.