Med 2058 svar från läsarna i gårdagens undersökning kring skuldkvoterna, så kan det vara på sin plats att redovisa resultatet.
Läsarnas skuldkvoter |
37% av läsarna är skuldfria och sedan ser det ut som ute till höger.
37% är rimligt med tanke på ungdomar och de som bor i hyresrätt. I övrigt har ju många studielån, vilket lätt kan ta skuldkvoten till åtminstone 100% av den disponibla inkomsten. I övrigt visar finns det ingen puckel, som inte bara kan förklaras som en slumpmässig avvikelse och det finns en liten fet svans av de som har över 900% i skuldkvot.
Feta svansar är väntade när man klipper av svarsmöjligheterna, eftersom det sista svaret även fångar in de som har 1000%, 2000% osv i skuldkvot. Samtidigt är den feta svansen så liten att den knappast kan sägas störa svaren i allmänhet. Väldigt få av bloggläsarna har iaf skuldkvoter över 400%, ca 10.7%. Över Riksbankens otäcka 200% hittar man fortfarande bara 28.6%.
Men den obesvarade frågan är hur detta ser ut för resten av Sverige? En ledtråd hittar man i ett tidigare blogginlägg och där ser det betydligt sämre ut, speciellt för höginkomsttagare.
9 kommentarer
Mer än var tredje läsare skuldfri. Inte illa. Troligen finns det en skara som inte längre vågar läsa bloggen?
Märklig gräns på 200% skuldkvot. Exempel: inkomst efter skatt 50 ksek vilket är ganska mycket då det kräver en bruttolön på ca 85 ksek beroende på var man bor. Ovan gräns på 200% ger 1,2 msek i skulder. Det ger en månadskostnad på 7 ksek om räntan är 10%. Att skulderna tar upp 14% av lönen är väl inte så farligt. Och 10% ränta är ju knappast normalläget över en konjunkturcykel. Någon som vet vad man baserar 200% skuldkvoten på?
200% är genomsnitt. Om snittet är 200% kommer det att finnas en hel drös med >500%, vilket oroar Riksbankschefen.
En del som svarade bortsåg nog, medvetet eller omedvetet, från vissa skulder. T ex studielån.
Sedan kan jag tänka mig att sk bolånetorskar undviker denna blogg då dom inte uppskattar tjatet om att bopriserna ska rasa och dom ska bli utblottade.
Medan det är är tvärt om för det som är skuldfria och kanske har väldigt lite skuld som gärna ser att bopriserna korrigerar en hel del. De återkommer då de gärna vill höra mer som bekräftar deras övertygelse.
Gjorde man motsvarande på en inredningsblogg så skulle det kanske vara 5% som var skuldfria i stället för 37%.
Att var tredje läsare är skuldfri är inta alls illa. Skulle vara spännande att se hur inkomsterna såg ut i de olika kategorierna. Är det så att inkomsterna fördelar sig jämnt över skalan? Eller ligger det en övervikt av höginkomsttagare mot "svansen"?
Cornu hpller på att kartlägga oss alla bloggläsare för att kunna sälja reklamplatser. Väl unt för det är en läsvärd blogg.
Har själv en skuldkvot om ca 100%. Ser ingen anledning att betala bort den med det ränteläge och avdragsrätt som nu råder. Kapitalet jobbar bättre på annat håll.
Vid första anblicken av diagrammet tänkte jag att det ser ju inte farligt ut. Men samtidigt bekräftar det att skulderna är extremt ojämnt fördelade. 10% av alla har skulder >400%, det är nog inte bra, snarare väldigt illa.
Kom att tänka på en sak, nämligen att i och med att (den eventuella) bobubblan diskuteras så mycket så är detta inte längre någon svart svan och kommer därmed inte vara det som leder till nästa makroekonomiska chock.
(Det finns mer att säga i frågan men jag slutar här för att istället få ta del av spontana kommentarer på denna kommentar istället.)
Enligt en tjänstekvinna på SEB som jag talade med för något år sedan så är tumregeln att man lånar max ut 5ggr bruttoårslönen. Så om man tjänar 600 kkr per år kan man max låna 3Mkr, vilket ger en skuldkvot netto efter skatt på ca 8 (uppskattning, har inte skattetabeller i huvudet). Har man över 8 så behöver man någon osynlig inkomst/utdelning eller säkerhet. Både det, med tanke på bloggens läsare, verkar rimligt, och att det faktiskt finns de som maxat ut sig hos banken, och lever på havregrynsgröt och skorpor för att bo ståndmässigt.