Dags för en uppdatering kring guldpriset i svenska kronor per gram. Medan priset på guld i USD har fortsatt nedåt har nedgången för oss svenskar varit betydligt mindre dramatiskt de senaste veckorna, eftersom svenska kronan försvagats mot dollarn och valutaparet USDSEK alltså stigit.
Guldpriset i USD per troy ounce |
Samtidigt har guldpriset varit nere på nivåer vi inte sett sedan 2010 och mina tidigare analyser under våren, om att upptrenden i guldpriset sedan millenieskiftet är bruten, verkar än så länge stå sig.
Nuvarande sättning i guldpriset i USD per troy ounce är uppe i ca 34% från senaste toppen och inget ser ut att stoppa denna utveckling. Som jämförelse är motsvarande rörelse för oss svenskar “bara” ca 29%.
Men tidigare regel om fullt normala rekyler i storleksordningen 15-30% gäller definitivt inte längre, åtminstone inte för USD. Och upptrenden är bruten. Vi har sett lägre toppar och djupare bottnar, en djupare botten, som alltså inte bara klår den senaste bottnen, utan tre års bottnar. Man ska komma ihåg att förnekelse är fullt normalt här, alternativt förhandling, det senare där man konstruerar alla möjliga mer eller mindre krystade förklaringar till varför det ska vända snart. Jag påstår inte att jag själv kommer fortsätta ha rätt – guldet kan mycket väl repa sig – men den som håller fast vid gamla trender har helt enkelt inget på fötterna just nu. Men kan förstås få rätt. Råvarugurun Jim Rogers tror att guldpriset i USD per troy ounce ska ner ytterligare, till 900 USD, men att guldpriset långsiktigt ska upp till nya rekordnivåer (Business Insider).
Det finns förstås fortfarande anledning att äga guld av t ex försäkringsskäl, men som investering kan ingen påstå att guldet varit speciellt bra sedan sommaren 2011.
Samtidigt är guldmarknaden minimal. Den som viftar med armarna och menar att det minskade värdet på guld är dramatiskt är underbegåvad och har inte tittat på den massiva kraschen i obligationsmarknaden de senaste veckorna. Förluster i guld framstår i förhållande till förlusterna i obligationer som växelpengar.
Som Russia Todays Max Keiser påtalar på Twitter – om guldpriset så faller till noll så är förlusterna i guld mindre än förlusterna på obligationsmarknaden, bara veckan för två veckor sedan.
Oavsett om det bara är tillfället, så upplever vi just nu en massiv tillgångsdeflation. Guldpriset må ha fallit, men det har i princip alla generella index och tillgångsklasser. Obligationsbubblan verkar ha spruckit på allvar. Skillnaden är att den som äger fysiskt guld sitter på förluster hårda riktiga tillgångar utanför banksystemet.
12 kommentarer
Det verkar som att Jim Rogers resonerar utifrån normala råvarucykler och inte tar med resurspeakar, tillväxtens slut och skuldvalautadimensionen.
Bullion borde i längden vara den enda trygga värdebäraren och inom några år börja stiga på nytt.
Varuhus anslutna till London Metal Exchange har för närvarande 100dagars leveranstid på guld, som dessutom redan är betalt av köparen. D v s det har sålts mer guld än vad som finns på lager. Guldmarknaden kan nog gå igenom en rätt så djup förtroendekris på kort sikt.
Jag förutsätter att du vet om den massiva spekulation som skett mot pappersguld med avsikt att driva ner guldpriset på futures-marknaderna. Priset för fysiskt, verkligt guld ligger avsevärt högre.
Har du missat att även fysiskt guld har fallit i pris. Att hålla på att vifta bort fallet med att låtsas som att det bara handlar om pappersguld är att leva i förnekelse.
Jag har efterfrågat belägg för att det finns någon spekulation med den avsikten, men likväl tycks det inte finnas några trovärdiga belägg…
Jag vill ju inte låta som ett Aspergersmongo, men varför är förlusten verkligare med guld än papper? I båda fallen blir ju förlusten inte "verklig" förrän man säljer tillgången? Därmed ställer jag mig lite frågande till slutklämmen på inlägget.
OT:
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/10164783/Ministers-to-seize-back-100-powers-from-Brussels.html
Openid strular för övrigt.
Det som bådar illa är att världens största konsument/köpare av fysiskt guld, Indien, nu försöker strypa importen med alla medel. Det finns stor smuggling men det kanske inte räcker. Och Kina kanske inte förmår att axla rollen. Men vi kan vara säkra på att mycket av guldet som i dag säljs hamnar i "strong hands".
Den dag finanssystemet kraschar så kommer pengar som siffror på papper vara värdelösa. Den som har guld har i alla fall något reellt. Därför tänker jag köpa guld och lägga i mitt privata kassaskåp. Stater och banker som inte har täckning för sina siffror genom att de lämnat systemet med säkerhet i guld gillar inte att folk själva skapar viss säkerhet. De försöker därför manipulera guldpriset. Eller vad finns det för orsak till att guldpriset sjunker?
Moventia
Indien köper mindre, USAs ekonomi går hyfsat och man tror därmed på minskad QE.
Allt flera guldgruvor har stängt och stänger efterhand guldpriset sjunker.
Guldpriset är i dag faktiskt lägre än produktionskostnaden samtidigt som efterfrågan ökar och tangerar redan nu hela världsproduktion av guld.
Den dagen när guldpriset konsoliderat och vänder upp kommer det garanterat inte finnas ett enda uns fysiskt guld till salu i butiken för de sätter genast upp skylten "SLUTSÅLT" och säljer ut sitt lager först när priset kompenserar tidigare förluster.
M.a.o. blir det för sent att köpa när det väl blir köpläge och de stängda gruvorna tar lång tid att öppna igen.
Köptips: Kolla Pantbanken efter semesterperioden…
http://www.zerohedge.com/news/2013-07-06/china-radio-us-and-europe-have-always-suppressed-rising-price-gold
Man tycker naivt att rekyler är på 15-30% bara därför att man ju på förhand definierar rekyler som prisrörelser på 15-30%! 1/7 – 1/3 av grafens höjd har en tillräcklig storlek för att det ska stå ut från de många gånger vanligare röreslerna på mindra än 15%. Och över 30% kallar man det hellre trend istället för rekyl. Så det handlar bara om definitioner och innehåller ingen ekonomisk information.
Man ska väl inte överdriva nedgången på obligationsmarknaden. Om jag ser rätt så har HY fallit med 4.4% på 3 månader. Ingen större nedgång att skriva hem om.