643
En graf säger väl mer än 1000 ord? Tillägg: Spanien tillagd, missade.
De senaste siffrorna på ungdomarbetslösheten i dessa utvalda länder. Det handlar alltså om ungdomar 25 år eller yngre och siffrorna är säsongsjusterade.
Tyskland 7.5%
Island 12.0%
Storbritannien 20.2%
EU-27 23.5%
Eurozonen 24.4%
Sverige 24.7%
Frankrike 26.5%
Irland 26.6%
Italien 40.5%
Portugal 42.5%
Spanien 56.4%
Grekland 62.5%
Man brukar ju säga att ekonomiska kriser innebär att medelklassen slås ut, men frågan är om inte ungdomarna tar en ännu större smäll och man får en hel generation som aldrig kommer komma in på arbetsmarknaden?
96 kommentarer
Vilken ålder är man ung nuförtiden?
Såg att vi utbildas i snitt under 16,? år i Sverige-endast slagen av finnarna.
Så fram tills 23 års ålder är arbetslösheten fixad med studier för snittet.
Det här avses till och med 25 år.
Ja, lägger du till de som är i studier så ser det ännu värre ut, förstås.
Alla som studerar heltid men står som arbetssökande är med i statistiken. Så det är väl snarare så att det är mindre allvarligt än vid första anblicken.
Å andra sidan saknas väl de som gett upp hoppet? Dessutom utgår man inte från de som är registrerade hos AF? Isf missar man ju de som inte finner någon nytta av att registrera sig och därför inte gör det – de som aldrig har haft något jobb har ju inte rätt till A-kassa och vinner föga på att registrera sig hos AF väl?
Eller hur räknar man egentligen? För att statistiken skall vara jämförbar så måste man ju räkna på samma sätt i alla länder och då kan man ju inte ta hänsyn till hur pass folk är registrerade hos AF eller att de är "arbetssökande" (vad nu det skall betyda).
Enligt ILO-reglerna har vi en arbetslöshet på ca 25 procent. Men då ingår alla som är heltidsstuderande.
Mäter man ungdomar mellan 15-24 år som varken jobbar, studerar eller deltar i arbetsmarknadsprogram så hamnar vi på 6.8 procent enligt OECD.
Unknown knows! Tack
Fast frågan kan ju ställas om de som studerar gör det för att fylla tid de hellre jobbat på?
Men det fanns väl ett 70 000 tals unga som inte studerade , arbetade eller deltog i program-är det dessa 6,8% (det verkar stämma 1 miljon ggr 7%)
Synen om att vi behöver fler som arbetar allt längre rimmar illa med dessa svårigheter att komma in i arbetslivet.
oppti
Jag tror inte att FR menar att vi behöver fler som arbetar allt längre
Jag tror FR menar att vi inte har råd med sådana som INTE arbetar – oavsett ålder
Det ska kosta att inte arbeta – oavsett ålder – det är väl det som är "arbetslinjen"?
Det skall kosta att leva?
Vem som betalar för dem som inte arbetar är ännu ingen större fråga här men det börjar bli det i Grekland och Spanien, där det händer att familjens pensionärer står för enda inkomsten via pensionen.
Det är konstigt att arbete skall fattas?
Det borde vara gott om jobb om man vågade dra ner lönen. Fast det verkar var på gång med praktik och lärlingsjobb. Även jobbskatteavdraget har sänkt lönerna något och ökat viljan att jobba.
Vad heter jobbskatteavdrag på Spanska?
Jobbskatteavdraget hette förr "förvärvsavdraget"…..
På den tiden, alltså på 1960-talet, så var även grundavdraget såpass högt att som "praktikant inom lantbruket" , alltså dräng, så betalde jag knappt någon skatt alls…
Däremot kunde jag försörja min motorcykel med bränsle, så fritiden var räddad.
Fritiden var visserligen bara varannan lör-söndag, resten av tiden var det arbete…
Mellan dessa arbetsperioder, på några månader upp till ett år, så la man några månader på olika kurser på lantbruksskolor….
Träffade folk och hade kul…
Varför kan inte unga idag också få ha det kul?
Varför så förbannat seriöst?
Förvånar mig inte att arbetslösheten är hög i Spanien. Har varit där på semester för tre år sedan. Tog tåget från Madrid till Barcelona och kom fram strax efter midnatt då all kollektiv-trafik passande nog slutat gå så vi var hänvisade till taxi. Det stod några spanjorer där och väntade på folk som behövde skjuts. Jag visade upp min address-lapp för en spanjor och han vägrade köra oss till hotellet "det låg för nära bara tre kilometer bort". Så vi fick traska i spöregn med våra väskor i 40-50 minuter innan vi kom fram. Hoppas att dom allihopa är arbetslösa nu; jag tycker inte synd om dom. Spanjorer är lata och vill inte jobba.
#Unknown
Det är som du säger vanligen inte särskilt intressant att räkna heltidsstudenter som söker extraarbete som arbetslösa, i vart fall inte om dessa studerar ”frivilligt” och inte bara skrivit upp sig på någon kurs för att kunna försörja sig genom csn. Studenter som inte hittar sommarjobb är däremot ett stort problem som tåls uppmärksammas. Vårterminen avslutas i vanligen i början på juni och höstterminen startar i början på september och studenter har under uppehållet inga inkomster överhuvudtaget om de inte lyckats hitta ett sommarjobb.
Ett annat problem med hur arbetslöshetsstatistiken för ungdomar ofta beskrivs är att man inte nämner att det räcker att man har jobbat en enda timme under referensveckan för att räknas som sysselsatt. Och arbetet behöver inte ens vara betalt, det kan räcka med att man har hjälpt till en timme i ett företag ägt av en familjemedlem. Dessutom räknas inte de arbetslösa som inte har sökt ett arbete under referenstiden in i arbetskraften. En stor grupp i åldersgruppen 15-24 år är antingen latent arbetssökande som definieras ut från arbetskraften trots att de inte arbetar och vill ha jobb eller undersysselsatta sysselsatta som i många fall måste anses vara de facto arbetslösa.
Saxat från AKU 2013:
”Bland personer i åldersgruppen 15 – 24 år ökade antalet latent arbetssökande med 20 000 till
90 000 personer.”
”I åldersgruppen 15 – 24 år ökade antalet undersysselsatta med 12 000 till 101 000. Därmed var andelen undersysselsatta bland de sysselsatta ungdomarna 22, 3 procent.”
Även dessa grupper måste enligt min mening uppmärksammas om man ska kunna få en heltäckande bild av ungdomars situation på arbetsmarknaden.
Var det inte samma sak i början av 90-talet? Jag vet inte var man får det ifrån att det är medelklassen som får ta smållen, men det är väl inte så oväntat att det blir ungdomar som får ta arbetslösheten – det är ju liksom de som inte har fått något jobb än som får det svårast på arbetsmarknaden när det blir svårare att få jobb.
Farlig situation. Räknar med att marknaden för tårgas kommer att vara väldigt gynnsam under kommande år.
Grogrund för kommunism, ungdomlig revolution och att totalförändra ett system som inte längre fungerar. Och vem kan klandra dem? Vi har ingen fri marknad utan en politiskt styrd planekonomivariant där majoritetens diktatur härskar i praktiken. Dvs. 40-talisterna och pensionärerna är de röststarka och de som hela tiden får alla fördelar. Inte undra på att ungdomarna som är tänkta att betala kalaset blir lite upprörda till slut…
Skyll faen inte på pensionärerna!
Nästan 15% av befolkningen har en inkomst under 60% av medianinkomsten i landet.
Tillskillnad från övriga EU så betalar dessa skatt i Sverige.
En"fattigpensionär" har runt 7000kr i pension. Det är nästan bara hälften av den summan som är skattefri i övriga EU, det vanligaste är att folk som har onkomster under 60% av medianinkomsten är skattebefriade…
Medan här betalar pensionärer med låga inkomster skatt å all inkomst efter ca: 40 000kr per år.
Därför är, i södra EU, en pensionär värdefull i hushållet, då han/hon inte betalar skatt!
Medan i Sverige kan en pensionär knappt försörja sig själv, på grund av skatten!
Visst finns det pensionärer som har bra pension, men de är inte så många som man tror.
Det finns betydligt fler pensionärer som har, eller får sämre pension än vad det snackas om!
Men de tror att de är ensamma om detta och säger inget, ty då får de höra att man får skylla sig själv…
Nåväl, vad är då problemet. Någonstans läste jag att Grekland fick order om att halvera offentlig sektor. Man hade hur många som helst offentliganställdá….
När Sverige ansökte till EU, hade Stockholms stad fler buråkrater än vad som fanns i Bryssel för att dra runt dåvarande EU?!?!
Vi har forfarande en förvuxen byråkrati, och den har snarare ökat med datoriseringen!
Alla som har litet mer erfarenhet av arbetslivet än de senaste tio-femton åren kan ju se att alltfler sitter bakom datorer och ursäktar sig med hur effektiva de är…
I själva verket så gör man inget mer än vad jag gör just nu…
Skriver en massa skit.
Snart kanske folk slutar skaffa barn för att de befarar att barnen aldrig kommer klara av att flytta hemifrån. Eller inte. Hur ledsamt känns det för föräldrar ifall deras trettioåriga eller fyrtioåriga barn fortfarande bor hemma? Skaffar en del av dem (framförallt tjejerna) ungar till sist även fast de inte lyckats få fatt på (en partner med) arbete och bostad? Tillbaka till storfamiljen, som dock är betydligt mindre den här gången?
Tja, ifall man menar allvar med klimatdravlet med koldioxid så borde det vara höga skatter på att såväl skaffa barn som att skaffa husdjur, så kanske det ligger i korten?
Finns ingen lätt väg att gå nu. Dom är redan använda av 40-talisterna och stängda för gott.
Med hundra procents avdragsrätt för låneräntor, samt 10-12 årlig inflation så fick den generationen alla de hus, sommarstugor, bilar och annan lyxkonsumtion på bekostnad av kommande generationer.
För att åstadkomma själva utnyttjandet satte man sprätt på alla resurser i form av billiga fossila bränslen, samt placerade restprodukterna i planetens atmosfär.
Kvar är äppelskruttet.
Generationsegoismen är fundamental.
Ja, tyvärr så ser man ju det runt omkring sig…
Åldriga föräldrar som sitter i ett hus inne stan går och dör…
Barnen, som är nästan pensionärer, säljer huset dyrt som tusan, till några trettioåriga stackare…
Barnen, som då får en vacker peng, bränner alltihop och tycker att ungarna (deras egna alltså) får dra ihop sina slantar som de själva gjort…
Något korttänkt, men konstigt nog tycks varje generation tänka så när man närmar sig sin egen pension….
Är det svensk kultur eller….?
Knappast specifikt svenskt.
Du menar alla är sådana….
Nej, alla är inte sådana.
Spanien 56,4%
Skit, glömde Spanien.
Arbetslösheten(betald sysselsättning) är mycket större än vad dessa kurvor redovisar. I USA vet vi att U6 är mer än dubbelt så hög som officiell arbetslöshet. Även dessa siffror bedöms underskatta sysselsättningsunderskott pga av folk skäms av sin situation även om intervjuer sker anonymt. Vidare tvingar verkligheten medborgare i många länder emigrera för att hitta jobb vilket ytterligare minskar officiell statistik. Tyskland som exempel tar emot stora kader av gästarbetare som inte ingår i officiella arbetslöshetstal. De ingår inte någonstans(i synnerhet de som gästarbetare som är undersysselsatta etc)!
Här är en av orsakerna till arbetslösheten: ("extraction of rent" kallar jag en del av dessa vinster som bara handlar om extrem kortsiktighet där det arbetande kapitalet lämnas åt sitt öde så snart man tömt innehållet på lågt hängande frukter. Se det som insekter som suger nektar ur blommor utan att pollinera). Jag brukar kalla bankerna/skuggbankerna för "frontrunners". De tilläts släppa sin roll av renodlade intermediärer genom avregleringar. Fördelen är gott om kapital. Nackdelen att vinsterna koncentreras och det sker som sagt mycket kortsiktigt och med lågt långsiktigt jobbskapande.
http://atyantcapital.com/wp-content/uploads/2013/05/financialprofitstoGDP20131.png
Ungdomar kommer inte bara från städerna utan även från landsbygden. Mitt inlägg ovan tycks kanske inte vid första anblicken vara direkt kopplad till ungdomsarbetslösheten. Men faktum är att det är precis vad det är. "Finansialiseringen" av ekonomin(innefattar att börsföretagsägandet inte längre är privat) har gjort att ungdomar inte betraktas som lönsamma(låga kunskaper och liten erfarenhet). De enklare jobben görs numera antingen av arbetskraftsinvandring/nysvenskar eller av den gamla stammen industriarbetare etc.
Jag ser ekonomin i cykler och jag spekulerar i att USA som världens största ekonomi faller först någon gång bortom 2015! Ett årtal som motsvarar 6 år efter kraschens lågpunkt 2009 likväl jämförbar med USA´s depression där botten nåddes 1931 men där ekonomin återigen vände ner kraftigt 1937, dvs 6 år efter börsbotten. Japan står inför sin skapare och det som väntar är "not pretty". Europa kommer gå samma väg i en blandad allvarlig mix om inte Tyskland(och delvis Frankrike) tar på sig ansvaret för vad deras banker åstadkommit(inkl UK). Valet i Tyskland höst avgör Europas öde. Det går inte att vara optimist. Börsen tar en längre paus efter sommaren fram till oktober. Ras alltså. Innan fortsatt uppgång till 2015. Jag har alltid ansett att centralbankerna av idag är medskapare till kriserna samt att de inte förmår att med sina pengar avhjälpa orsakerna till kriserna. De bara skjuter dem framför sig och fortsätter missallokeringen(som främst har politiska förtecken förvisso).
Här något att fundera över. USA hade en mark och RE-boom under 30-talet. Vi ser det nu igen pga samma banker banker(/skuggbanker). Jordbruket är inte längre lika viktigt för BNP-siffrorna men likväl innebär nuvarande upprepade markspekulationer kommande allvarliga konsekvenser för alla seriösa bönder(dvs alla riktiga bönder). Precis som på 30-talet.
http://www.nakedcapitalism.com/2013/06/sasha-breger-how-big-finance-is-eating-the-worlds-lunch-agricultural-wealth.html
Avkastningen på obligationer sedan 1981 har slagit börsen. Nu vänder det med besked anser jag: Bif diagram visar utvecklingen av USA´s obligationslån(alla kategorier) samt börsen sedan 1988 rensade från inflation och tillväxt(redovisade i 2012 års dollar). Utestående lån kommer fortsätta att minska pga ränteuppgång, minskad lånetillväxt samt defaults. Börsen däremot kommer "melt up" i en hyfsad bubbla som lär tangera obligationskurvan någon gång efter 2015.
http://www.learnbonds.com/wp-content/uploads/Bond-Market-Size-Article-Chart-1.png (källa: Kurt Shrout/Learning Bonds)
Börsen gör inte vanligt folk rikare om de inte får jobb. Inte defaults heller men det underlättar att gå vidare när inte de ansvariga vill ta ansvar. Men totalt sett blir alla förlorare. Glöm inflation som lösning. Alla kan inte devalvera samtidigt som man nu försöker. En i taget! Och det innebär mycket stora påfrestningar när världens tre största ekonomier skall igenom samma nålsöga, dvs defaults på vägen. Vi står inför fortsatt deflation blandat med stagflation och på sikt värre arbetslöshet.
Summering:
En utarmning av samhällskontraktet är det som "finansialiseringen" erbjuder. Allt av samhällsvärde marginaliseras till förmån för marginalvinster!
Mycket intressant rttck! Har du en blogg eller dylikt?
rttck
FED är en lender of last resort i denna kris, Bernake trycker så mycket pengar ekonomin behöver.
Han vet att krisen på 30 talet blev så djup för att penningmängden krympte.
Guldmyntfoten förhindrade en lösning av den stora depressionen.
EU kan inte hantera krisen, Tyskarna förhindrar ECB att vara en centralbank.
Jag tror inte att du får rätt.
Snart inser alla att nuvarande ekonomiteorier är felaktiga.
@Joakim; Nej men jag läser väldigt bra material som inte nationalekonomer läser eller för den delen ansvariga politiker. Ingen vet förstås med säkerhet vad framtiden för med sig. Vad vi däremot vet är att skulderna är för stora på en del håll. Och lösningarna för att hantera problemen inte är hållbara eftersom kapitalflödet(flykt)från statspapper sannolikt sätter käppar i hjulen(räntorna stiger). Och så länge Europa inte löser sin situation, dvs att t.ex Tyskland tar ansvar för sin kreditgivning så kommer problemen i Japan och Europa tillsammans med en kraftig inbromsning i Kina att leda till koncentration av kapitalet till USA vilket på sikt chockhöjer USA- dollarn. Deflation/stagflation kommer därför på sikt att till slut även äventyra USA´s finanser. Vi går mot ett nytt 1987 men denna gång med större realekonomiska insatser.
@ekvationsteorin; Även om ECB till slut verkligen genomför riktig QE så återstår att skapa en skuld för alla europengar, inte 17. Men USA´s bankhål var litet jmf med Europas. Just nu har skuggbankerna skummat grädden av Europas randpapper. Men det varar inte. Pengarna flyttas sakta men säkert mot reservvalutan och den amerikanska börsen. Som 1981. Merkel´s val i september avgör Europas närmaste framtid. Börsen börjar diskontera problemen under sommaren. DOW 16.000 blir en tillfällig topp där vi se snabba nedgångar med rekyl under hösten/vintern och därefter…..ja vi får se vartefter!
rttck
Om EU Stimulerar ekonomin med QE eller på svenska trycker pengar så kommer Europas ekonomi ta fart.
ECB kan köpa upp guld med papperspengar och då sprids euro ut i ekonomin.
Bankekonomer får inte säga alt dom sitter på betalda stolar.
Nu har bankerna gjort bort sig totalt deras lobbyverksamhet har tagit bort ECB-s lender of last resort nu går dom i konkurs eller förstatligas, bankerna har omedvetet eller medvetet för in fel i Europas ekonomiska politik.
Cypernbankerna kunde räddats av ECB, men banklobbyn har förbjudit ECB att tillverka pengar.
Utan stimulanser i Europa så går bank efter bank i konkurs.
Utan en lender of last resort så kommer alla att göra bank runs.
Bankerna har grävt sin egen grav.
"banklobbyn har förbjudit ECB att tillverka pengar" nu är du ute och cyklar!
rttck
Maastricht avtalet, vem skrev det, banklobbare?
Bankerna har grävt sin egen grav.
ECB är bakbundna och kan inte gå in och agera som lender of last resort i exempelvis Grekland.
banklobbyisterna och övriga finns förvisso lite överallt men nu ber jag dig börja tänka efter!
rttck
Vem har gett tyskarna en så felaktig ide om att QE skapar hyperinflation?
Bankerna har varit med om att skapa våra felaktiga ekonomiska modeller.
Kapitalägare är även inblandade i lobbyverksamheten.
Europa fick använda sig av supermario för att kunna rädda ekonomin. LTRO.
Tyskarna har i praktiken stoppat ECB från att vara en lender of last resort och då är ECB i praktiken förbjuden att skapa pengar.
@ekvationsteorin
Tja, kanske så att merparten av centralbankerna agerar utifrån premissen av att QE bidrar till inflationen – det är ju liksom därför de agerar som de gör. De ger ut mer pengar när inflationen behöver ökas och mindre pengar när inflationen behöver minska. Men å andra sidan stämmer inte den teorin speciellt bra med dina teorier.
QE får fart på ekonomin mer pengar efterfrågar fler varor, så långt håller du med.
När ekonomin går bättre så kommer dom orealistiska lönekraven och då får företagen en kostnadsinflation och vi får en allmän inflation KPI.
Man kan inte ha en helt fri lönebildning, stoppar vi dom orealistiska löneökningarna så får vi inte inflation av QE.
Det går att stoppa orealistiska löneökningar alliansens arbetslinje är ett exempel.
"Jobbskatteavdrag höll tillbaka löneökning"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5550788
QE och helt fri lönebildning fungerar inte bra lönerna stiger och förstör stimulansen, vi får mest bara inflation.
Lönebildningen måste delvis göras om.
USA och Japan ökar penningmängden och där går ekonomin nu upp.
EU gör i praktiken motsatsen, där går nu ekonomin under.
Felet är matematiskt.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html
Jobben påverkas väldigt mycket av hur stor penningmängden är i förhållande till lönerna.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
Jobb kan skapas om vi ökar storleksskillnaden mellan penningmängden och lönerna.
Riksbanken kan köpa upp lite guld och betala med papperspengar då ökar penningmängden.
Lönerna kan öka som reallöneökningar i stället.
EU ökar också penningmängden, men vad som sker i verkligheten tycks du inte bry dig om – om verkligheten inte stämmer med dina teorier så fantiserar du hellre ihop något som passar bättre.
Credit crunch kommer i EU nu.
Bankerna drar in krediter för att lösa likviditetsproblem och för att nå kapitaltäckningskraven, då minskar pengarna som cirkulerar i samhället.
Pennmängden ökar för lite i förhållande till löneökningarna.
1930 i den depressionen så hände samma sak, vi upprepar samma misstag nu.
Den stora depressionen orsakades av att banker gick i konkurs och bankerna drog in krediter, penningmängden krympte med ca 30%
Utan pengar så kan inte en ekonomi fungera.
Problemet är så enkelt att det är bankerna som skapar valutan. Detta är förstås helt galet då ingen valuta skapas utan att belastas med ränta. Detta system visar nu verkligen sin svaghet och att glaset är fullt. För att penningmängden skall öka så måste skuldsättningen öka. Vilken fars.
Tror en rejäl depression med en rejäl dos deflation faktiskt är vad västvärlden behöver mest av allt just nu. The real awakening.
Men tvivlar på att det går den vägen. Nej, de digitala nollorna kommer att mångfaldigas och hyperinflation in i väggen är nog en mer sannolik utveckling.
There are no free lunches
Kell
Riksbanken kan köpa upp lite guld och betala med papperspengar då ökar penningmängden.
Det fungerar i depressionstider.
Om vi ökar lönerna med reallöneökning i stället för löneökningar så behöver inte penningmängden öka lika mycket.
Krisen kan lösas om vi bara inser vad som är fel i dagens politik.
Löneökningar skapar ett matematiskt problem i ekonomin, reallöneökningar skapar inget matematiskt problem.
Löntagarna får lika mycket i sina plånböcker.
Felet kan du läsa om här.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
rttck
Riksbanken kan köpa upp lite guld och betala med papperspengar då ökar penningmängden.
Det fungerar i depressionstider.
Utan stimulanser så går bankerna under och vi får ett inbördeskrig i Europa mot politikerna och bankerna.
ECB kontoret blev nästan angripet häromdagen.
klarsynth
"Nej, de digitala nollorna kommer att mångfaldigas och hyperinflation in i väggen är nog en mer sannolik utveckling. "
Inflation förutsätter löneökningar, hyperinflation kan bara uppstå om vi ökar lönerna mycket, och samtidigt trycker mycket pengar.
Om vi låter bli att öka lönerna så kan vi öka lite på penningmängden, det orsakar ingen inflation.
Vi ligger under inflationsmålet nu.
Nej, om lönerna är högre än vad de egentligen borde vara, kan vi få hyperinflation samtidigt som lönerna sänks.
Jag tycker mig se att arbetare i Sverige kan ha en lön som motsvarar 20 st i många andra länder. Därför anser jag att det är fullt möjligt att vi får hyperinflation för att hamna i synk med omvärlden.
ekvationsteorin
Du menar alltså att medborgarna säljer sina vigselringar åt Riksbanken som trycker upp nya fiatpengar för att lösa in guldet?
@ekvationsteorin
Senaste året har penningmängden ökat från 4.9bilj eur till 5.2bilj euro. Det tycker inte jag ser ut som att penningmängden minskar snarare är det en ökning på 6%, men det beror kanske på att du litar mer på dina fantasier än verkligheten.
Samtidigt har ditt favoritexempel japan bara ökat från 820bdr yen till drygt 840mdr vilket bara är en ökning på 3%, men återigen så litar du mer på dina fantasier än hur verkligheten därute ser ut.
Anonym lönerna har ökat, befolkningen har ökat, pengarna går till finansiella tjänster, penningmängden är ändå för liten.
3% i löneökningar kräver 3% ökning av penningmängden bara för att det ska gå jämt ut.
Japanerna ökar inte sina löner som vi gör.
Kjell Wikström
Börja med guldringar och sånt guld, sen får riksbanken köpa upp guld på marknaden om vi behöver öka den monetära basen mer.
Gulduppköp är intressant Riksbanken betalar med papperspengar (trycksvärtan är enda kostnaden) och dom får guld i valvet och penningmängden ökar.
Får vi fart på ekonomin och det sen kommet inflation så kan riksbanken köpa tillbaka papperspengarna med guldet, penningmängden minskar.
Vi behöver stimulera ekonomin med mer pengar och när riksbanken köper upp guld så skapas det mer pengar.
Pengarna går inte in i bostäderna.
Japan måste sänka sin valuta med 15% årligen för att behålla en inflation på 2%. Detta pga deras interna köpkraftsförutsättningar.
De måste mao importera sin inflation. Knappast något övriga G20 lär gå med på. Men i vart fall…vem vill sitta kvar med långa obligationer om man lyckas? Skulle räntan stiga från dagens chockränta från 1% till 2,2% skulle statsbudgetens ränteandelen öka från 24% till 85%! Default..garanterat! Räntan(UST10) i USA har nu ökat med 61%(2,22%) på knappt 1 år. I Japan har samma ränta ökat med 212%(1%) på två månader.
Hoppas ni förstår dilemmat!
rttck
Japanska riksbaken kan lösa ut lånen med sedelpressen.
Det finns sätt att lösa kriser på som inte får sägas officiellt.
Japan har fördubblat sin monetära bas.
Köper riksbanken upp guld med papperspengar så kan dom nya pengarna sen köpa varor och då måste industrin anställa folk.
Arbetslösheten minskar.
Krisen kan lösas men särintressen vill inte lösa krisen.
Facken vill inte gå med på reallöneökningar i stället för löneökningar.
Bankerna vill inte öka den monetära basen.
Krisen försvinner om vi ökar den monetära basen och löntagarna får reallöneökningar.
Mer pengar efterfrågar fler varor till samma pris.
Även om det är korrekt matematiskt, är det skit samma om penningmängden ökar i förhållandena till löneökningarna eftersom fascisterna bakom sina låtsasjobb (svenska politiker)ändå beslagtar småföretagarnas löner samtidigt som de låter desamma stå hela risken. Inkluderat alla andra bedrägerier man utsatt den svenska medelklassen för sedan 1991 är det nu game over, vilket politikerna försöker dölja i ett slags multikulturellt jippi där de pekar på allas ansvar. Som om de själva någonsin tagit något ansvar – visst ja, det ingick ju inte i uppdraget!
Men jag antar att det är inte den historien som ingår i läroplanen på gymnasiet för svenska ungdomar. Stackare!
geier56
Politikerna har inte förstått matematiken.
Särintressen skriver dom ekonomiska teorierna, Banker och fackföreningar kan inte se till landets bästa, dom styr den ekonomiska politiken och då blir det fel.
Ökar vi storleksskillnaden mellan penningmängden och lönerna så försvinner krisen.
Matematiken är sann ekonomiteorierna är påhittade av SÄRINTRESSENA.
"Krisen försvinner om vi ökar den monetära basen och löntagarna får reallöneökningar.
Mer pengar efterfrågar fler varor till samma pris"
Vad skall man säga? Du är kompis med Big Ben?
josefl
Om du gör motsatsen till det jag säger så går ekonomin garanterat under.
Det är omöjligt att öka lönerna med 3% och bara öka penningmängden med 2%.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
Särintressena banker och fackföreningar kan inte styra över penningmängden och lönerna.
Ekonomer som är anställda av särintressena kan inte berätta vad politikerna ska göra, dom sitter på betalda stolar.
@ekvationsteorin
Har du fått en löneökning på 6% senaste året? Hur många känner du som fått det? Varför försöker du inte ens göra någon research om hur det faktiskt förhåller sig? Varför väljer du istället lita på dina fantasier istället?
@ekvationsteorin; "Japan har fördubblat sin monetära bas"
Japans budget har i princip inte gått ihop sedan 1989. För varje 100 yen i skatteinkomster gör man idag av med 200 yen. 24% utgjorde räntekostnader på JGB före nuvarande ränteuppgång med 200%. Genomsnittlig löptid på statsskulden är 6 år, kortare än PIIGS. Inom 5 år måste 60% omsättas.
Visst kan BoJ monetisera statsskulden. Men det leder till oanade konsekvenser. Idag sitter man på drygt 1,2 Bilj $. Utestående statsskuld bortåt 11 Bilj $. Omöjligt att monetisera detta. Tänk t.ex om banker och pensionsbolag fick sina obligationer uppköpta av BoJ. Vad får de för ränta på yen. 0%. Alltså skulle pengarna försvinna utomlands direkt. Räntan stiger! Yenen faller och importinflation. Men fortfarande ingen lösning på budgetproblemen. Default! Eller hyperinflation pga yen-krasch och sedan default.
Nu har Boj en strategi på plats. Man kan inte inte byta strategi som man byter kalsonger. Marknaden skulle gå i spinn, kaos.
Räkna på alt löneökningen, befolkningsökningen, ekonomin växer, finansmarknaden tar en större del av pengarna till spekulation.
hypotetiska siffror dina 6% räcker inte.
löneökningen 2%
befolkningsökningen1%
ekonomin växer 2%
finansmarknaden tar en större del 2%
Kvoten p/m är en matematisk storhet men du måste även kompensera för fler saker som händer i ekonomin.
I räkneexemplet så ökar penningmängden med 6% och dom andra faktorerna med 7%
Då ökar arbetslösheten.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
Befolkningsökning kräver en ökad penningmängd det går att matematiskt bevisa.
Hypotetiskt vi fördubblar befolkningen över en natt, dom nya personerna har inte en krona dom står utanför ekonomin, dom kan inte köpa något och vi kan inte efterfråga deras tjänster för våra pengar räcker bara till dom gamla medborgarna .
Fördubblar vi även penningmängden så kan dom nya medborgarna vara med i ekonomin.
Dagens ekonomimodeller har inte någon kompensation för befolkningsökningen, modellerna är felaktiga.
rttck
Japan
Stimulerar du ekonomin så ökar statens inkomster och då kan statsbudgeten gå plus utan några besparingar.
För att fler japaner ska kunna sysselsättas så måste mängden pengar som cirkulerar i ekonomin öka.
Utan pengar så kan inte folk få ett jobb.
Att öka den monetära basen är ingen kostnad, det är gratis men kan bara göras i lågkonjunkturer och i depressioner.
Motsägelse
"Alltså skulle pengarna försvinna utomlands direkt. Räntan stiger!"
Stiger räntan så kommer kapital in till japan.
"hyperinflation "
Det kräver stora ständiga löneökningar för att kunna inträffa i verkligheten därför är hyperinflation inte relevant.
Det kommer nog inte kapital in i Japan om strategin från BoJ riskerar fortsatt kraftigt sänkt valuta(valutaförlust) och ytterst default. Möjligen för att köpa lite börspapper och "hedga" yenen. Japan måste först visa att strategin lyckats innebärande att tillväxten ökar realt samt att man får kontroll över budgetunderskotten samt minskar skuldsättningen. Samt visa att man är nöjd med en viss valutakurs-relation som man är beredd att försvara. Dit är det en bit…tror jag.
Japans problem är flerdimensionerade men viktigast är att man har en dålig befolkningstillväxt/pyramid tillsammans med höga skulder och ett (minskat)sparande som nu behövs av en åldrande befolkning för att överleva(pension).
Så du tror att BoJ kan överta hela statsskulden? 🙂 Visst…teoretiskt skulle det vara tänkbart men inte i praktiken. Ben´s portfölj uppgår till ca 20% av statsskulden. BoJ ännu bara ca 12%. Men portföljerna innehåller förstås en massa annat än statspapper.
Glöm inte att utlänningar äger ca 10% av JGB. Om de börjar paniksälja så sätter det saker i rörelse.
rttck
Du måste öka kvoten p/m (penningmängden / medeltimlönen) då stimuleras ekonomin och det räddar japan.
Japan har startat sedelpressen och det ökar kvoten.
USA har förbättrat sin ekonomi med Bernakes sedelpress och deras statsbudget har förbättras men dom har långt kvar.
Läs detta, det går att lösa våra ekonomiska problem.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
Ekonomiska modeller har skrivits av särintressen, Banker ,kapitalägare, fackföreningar och då blev det fel i teorierna.
Kapitalägare lobbar för fryst penningmängd löntagarna lobbar för ökade löneökningar, då minskar kvoten p/m.
Särintressen har i sin okunskap skapat krisen.
Ökar vi bara penningmängden med 2% och lönerna med 3% så dör ekonomin, särintressena driver den ekonomiska politiken åt det hållet.
@ekvationsteorin
"hypotetiska siffror dina 6% räcker inte.
löneökningen 2%
befolkningsökningen1%
ekonomin växer 2%
finansmarknaden tar en större del 2%
"
Du ger hypotetiska siffror istället för att kolla upp hur det verkligen förhåller sig alltså? Du litar mer på din fantasi än verkligheten. Ditt resonemang bygger dessutom på hypotetiska samband (ie hopfantiserat) – att bara addera ihop mängder som överlappar blir helt enkelt fel (löneökningar, befolkningsökningar och det som finansmarknaden tar ingår i ekonomiska tillväxten).
Mer verkliga siffror:
Ökad penning mängd 6%, ekonomisk tillväxt (inklusive lön, befolkning och finansmarknad) <0%. Du verkar vara hopplöst fel ute när du säger att ökningen av penningmängden inte är tillräcklig.
# ekvationsteorin
Du verkar väldigt intresserad av att stimulera ekonomin, men verkar inte bekymra dig om tillväxtens gränser. Du verkar förutsätta att om man bara ökar penningmängden så kan ekonomin fortsätta att växa, så att gissningsvis alla blir rikare. Dock minns jag inte att du någonsin uttalar dig om krympande energiresurser mm. Du verkar inte dela Wilderängs farhågor om att ymnighetshornet inte kan leverera hur mycket som helst. Du verkar vara av den sorten som anser att det enda vi behöver göra är att åstadkomma ytterligare en massa ekonomisk tillväxt, så fixar sig allt. Inga bekymmer för våra naturresursers tillräcklighet, verkar det.
Att penningmängdsökning inte frälser oss (ens om vi håller tillbaka löneökningarna) beror sannolikt på att vi inte håller oss inom de ekologiska ramarna. Eller har du tänkt öka penningmängden så mycket att vi alla blir snorfattiga och därför mindre belastande på ekologin? Det fungerar rimligen inte. Det kommer alltid finnas de som lägger beslag på pengarna och använder dem för fortsatt konsumtion, utanför de ekologiska ramarna.
Du måste addera faktorerna, "<0%" är inte sant.
Penningmängdsökningen är inte så stor om vi ser dom andra faktorerna.
Fakta är att kapitalägarna inte vill öka penningmängden "Kapitalist" är ett exempel.
Fakta är att facken vill öka lönerna.
Dom två särintressena driver ekonomin mot den matematiska omöjligheten.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2012/04/en-matematisk-omojlighet.html
Bankens vilja att skapa krediter (pengar) ökar penningmängden och därför går ekonomin inte in i den matematiska döden direkt.
Stoppar vi kreditgivningen (pengaskapandet) så skapar det massarbetslöshet.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
Stoppar vi kreditgivningen så måste staten trycka pengar eller så måste lönerna bara öka som reallöneökningar.
Problemet är att bankerna bara skapar tillräckligt med pengar i högkonjunkturer i lågkonjunkturer så drar dom in krediter och då minskar penningmängden.
Dom tre särintressena har skrivit våra ekonomiska modeller, det blev fel.
Lösningen är enkel när vi bara förstår hur ekonomin fungerar.
Vi ger löntagarna löneökningar mer som reallöneökningar, riksbanken ser till att penningmängden är tillräckligt stor.
kvoten p/m ökar ekonomin sysselsätter fler.
Kuckeliku
Det finns inga gränser för ekonomin det finns bara gränser i våra tillgångar på råvaror exempelvis peak oil.
Ekonomin kan växa med att vi tar hand om våra gamla pensionärer, skolan kan kan ha fler lärare, företag som tillverkar varor inte bygger på ändliga varor kan öka sin försäljning.
När ekonomin fungerar och folk har jobb så kan vi betala lite mer för elen om den tillverkas i Saharas öken.
När ekonomin fungerar så kan vi lösa dom flesta problemen som cornu har tagit upp.
Ökar vi kvoten p/m så fungerar ekonomin.
Kuckeliku
Det är löneökningar som förstör värdet i pengarna inte själva penningökningen.
"Eller har du tänkt öka penningmängden så mycket att vi alla blir snorfattiga och därför mindre belastande på ekologin"
Löneökningar förstör värdet i penningmängden, (våra pengar)
Reallöneökningar förstör inte värdet i pengarna.
Något vi inte har tänkt på.
Det är inget fel att öka lönerna men vi måste inse att löneökningarna minskar värdet i våra pengar.
Exempel
En miljon kronor är mycket pengar när en arbetare har en månadslön på 25000kr då kan man köpa 40 månaders arbete av personen, men ökar lönerna med 3% per år i 40 år så räcker miljonen bara till 12 månadslöner.
(25000kr blir 81551kr med 3 % årlig ökning i 40 år)
(skatter är inte medräknade men matematiskt så får vi samma resultat)
Värdet i pengarna försvinner med löneökningar, man kan inte köpa lika många arbetstimmar med pengarna.
Om vi inte har något värde i pengarna så kan inga jobb skapas, ekonomin går sakta under.
För att kompensera värdeminskningen i pengarna så måste penningmängden öka lika mycket som lönerna gjorde.
Ökar vi miljonen med 3% per år i 40år så kan lika många månadslöner köpas av arbetaren.
Se även den matematiska omöjligheten
(Observera att räntan på banken inte ökar penningmängden man har bara fått någon annans pengar för att man har lånat ut pengarna.)
Ökar vi penningmängden utan att förändra lönerna så förändras inte värdet i pengarna, en miljon kronor kan köpa lika många månadslöner om 40 år, en ökning av penningmängden minskar inte pengarnas värde.
Skillnaden är bara att den som äger dom nya pengarna även kan köpa tjänster, mer arbetskraft behövs.
Inflation skapas av löneökningar inte av att penningmängden ökar.
Exempel om vi i morgon fördubblade penningmängden, så ökar inte företagen kostnader.
Om vi i morgon fördubblade lönerna, så får företagen ökade kostnader.
Inflation skapas av löneökningar.
En penningmängdsökning gör det bara lättare att få igenom en orealistisk löneökning, därför finns det ett indirekt samband mellan en penningmängdsökning och inflation.
Jag är halvt med på dina idéer. Det blir dock en ganska politiserad fråga vad man skall använda alla nytryckta pengar till. Jag skulle förespråka dels måttligt höga medborgarlöner och dels en satsning på sådan här teknik, om den fungerar:
http://www.dn.se/ekonomi/sthlm-gbg-fem-minuter-med-framtidstunnel
http://www.peak-oil.se/2013/06/hyperloopen-drommen-eller-arhundradets.html
Kuckeliku
Det går att lösa dom flesta av våra problem, vi måste bara inse att vi har ett matematiskt fel i våra ekonomimodeller.
Tre särintressen stoppar debatten om ekonomin, banker ,kapitalägare, fackföreningar, ekonomerna drabbas även av en prestigeförlust.
Det går inte att få kvotens betydelse publicerad i facktidskrifter.
Den som kom på att jorden var rund kunde inte få det publicerat i bibeln.
Infrastrukturen behöver pengar, vart pengarna ska gå är en politisk fråga och den är sekundär.
Det förefaller mig dock inte särskilt troligt att penningtryckande inte åstadkommer inflation. Det är bara när krediter ersätts med ”riktiga” pengar som det inte blir någon inflation. Och när ekonomin växer, men det gör den inte bara för att man trycker pengar.
Du förefaller för fixerad vid företagens kostnader. Frågan är väl hur mycket pengar man behöver för att köpa exempelvis en apelsin. Finns det massor med pengar måste man betala mycket för apelsinen. Finns det lite pengar behöver man bara betala lite för apelsinen.
Kuckeliku Särintressen hittar på en massa saker, vi kan öka penningmängden utan att få inflation.
http://nationalekonomi.blogspot.se/2011/10/inflation-och-penningmangden.html
Löneökningar på fel sätt orsakar vår inflation.
Jag tänker visa att det är löneökningar räknat i kronor (det som betalas ut i lön) som är hela orsaken till vår inflation.
Rrealöneökningar orsakar inte inflation.
Penningmängden är inte är den direkta orsaken till inflation.
Läs alt på bloggen.
@ekvationsteorin
När verkligheten inte stämmer med dina fantasier så förnekar du konsekvent verkligheten. Sanningen är att BNP i europa har varit fallande, sanningen är att i BNP ingår även det som folk producerar på sina arbeten – dvs lönen ingår. Att addera ihop helheten med delarna leder till helt fel slutsatser. Det vore ju som att räkna ihop pengarna i din plånbok och sen addera värdet av hundralapparna och tiorna till det.
"Kuckeliku
Det finns inga gränser för ekonomin det finns bara gränser i våra tillgångar på råvaror exempelvis peak oil.
Ekonomin kan växa med att vi tar hand om våra gamla pensionärer, skolan kan kan ha fler lärare, företag som tillverkar varor inte bygger på ändliga varor kan öka sin försäljning."
Det finns gott om begränsningar på alla håll och kanter. Det finns begränsat med gamla pensionärer att ta hand om, det finns begränsat med elever att undervisa, det finns begränsat med råvaror och det finns begränsat med folk som kan förädla dessa osv. Dessutom om man räknar med exponentiell utveckling som du verkar ha en förkärlek för (trots att det inte har med verkligheten att göra utan snarare din fantasi) så blir det efter en tid rent absurda konsekvenser – just get it.
# ekv.
Jag har ingen lust att läsa på din blogg om du inte klarar av att bemöta mina invändningar här. Kanske lika bra att du tiger tills du har löst problemen du har med dina teorier. Du får mycket kritik av folk här och har vad jag sett inte lyckats vinna några proselyter. När frågorna blir för svåra tycker du att man skall läsa på din blogg istället. Vilket dock bara ter sig som en avledande manöver från din sida.
Om ingen vill svälja ens teorier beror det inte nödvändigtvis på att alla är särintressen som inte vill veta av sanningen. Det kan vara så att man har usla teorier.
Kuckeliku
"penningtryckande inte åstadkommer inflation"
Med fri lönebildning så finns det en risk för inflation, ja.
Med en begränsning i lönebildningen så kan inte lönerna öka så mycket och då får vi inte någon inflation, ekonomin stimuleras.
Det går att stoppa orealistiska löneökningar alliansens arbetslinje är ett exempel.
"Jobbskatteavdrag höll tillbaka löneökning"
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5550788
Fri lönebildning fungerar inte.
Hypotetiskt vi gör QE och fördubblar penningmängden över en natt.
Då kommer facken att kräva stora löneökningar och vi får en skenande inflation.
Stoppar vi löneökningarna så får vi ingen inflation och dom nya pengarna efterfrågar fler varor, fler får ett jobb.
Hypotetisk vi får en diktator som trycker lite pengar och avrättar alla fackföreningsledare som pratar om löneökningar, då blir det ingen inflation och dom nya pengarna efterfrågar mer varor.
Det kan förklara varför vissa diktatorer fick ordning på inflationen och ekonomin.
Vi har deflation och en riktig kris i ekonomin då kan en stimulans med QE lyckas för fackens lönekrav kan hållas tillbaka av krisen och av den stora arbetslösheten.
Den fria lönebildningen är delvis blockerad av krisen och då fungerar QE.
EU-s ekonomi är döende, USA som gjorde stora QE är på väg upp.
Det finns ingen hyperinflation i USA.
Nästan alla ekonomier utanför EU går bättre eller bra.
Var det inte Arbetsförmedlingens GD som påpekade att de räknat in studenter som söker extraknäck och sommarjobb i den svenska siffran? T.o.m gymnasiestudenter är inräknade. I realiteten kan man nog halvera de där 25 procenten.
Märkligt egentligen hur vi kan ha ungdomsarbetslöshet här i landet. M.t.p. alla utlänningar som arbetar här.
Man kan se i nedanstående tabell (ej säsongsrensat) vad Alliansregimens ”Arbetslinje” har inneburit för ungdomsarbetslösheten och sysselsättningsgraden uppdelat på inrikesfödda och utrikesfödda:
Arbetslösheten inrikesfödda 15 – 24 år i kvartal 1:
* 2006___23,0 %
* 2013___24,8 %
Arbetslösheten utrikesfödda 15 – 24 år i kvartal 1:
* 2006___36,0 %
* 2013___41,2 %
Sysselsättningsgraden inrikesfödda 15 – 24 år i kvartal 1:
* 2006___34,8 %
* 2013___38,6 %
Sysselsättningsgraden utrikesfödda 15 – 24 år i kvartal 1:
* 2006___29,7 %
* 2013___24,9 %
Men det är väl vad Alliansregimen vill, att polarisera och destabilisera det svenska samhället för att motivera övervakningssamhället och repressiva åtgärder i en värld utan nationsgränser. Lustigt att så många inte har genomskådat detta!
Källa: http://www.ssd.scb.se/databaser/makro/Produkt.asp?produktid=AM0401&lang=1
de svagare grupperna råkar alltid värst ut…..och värre kommer det att bli…(tack för statistiken). Öz Nujen hade en bra föreställning på SVT häromdagen. Mycket hörvärt 🙂
Det är ju lite intressant.
Alliansen tar över i ett läge där det är på topp. Såväl USA som Sverige har överdopat ekonomin som går på max.
Och efter ett antal år som väl kan beskrivas som recessionslika så har ändå Alliansen lyckats höja sysselsättningsgraden. Även om man kan vara kritisk mot Alliansen så får man ge dom credit för detta. Och det är en fet käftsmäll till den rödgröna röran.
Att sysselsättningsgraden faller för utrikesfödda är väldigt rimligt om man ser till vad Alliansen importerat. Om man ser till vad många av dessa skulle jobba med så är vart fall jag svarslös. Med andra ord jag förstår inte till vad NI skulle anlita dom.
@xycorr 21:21
Ja, totala (både in- och utrikesfödda) sysselsättningsgraden för 15 – 24 år har ökat från 34,3 % till 36,8 % mellan 2006kv1 och 2011kv1. Men samtidigt har motsvarande arbetslöshet ökat från 24,4 % till 26,6 %, vilket förtar litet av den uppsluppna stämningen.
Det kan kanske vara intressant att veta att under samma tidsperiod ökade de utrikesföddas antal med 29 %, medan de inrikesföddas antal bara ökade med 6 %.
Hur många av alla dessa arbetslösa i Europa är etniska européer kontra invandrare? Ja, svaret vet vi nog alla.
Cornu: snälla gör i fortsättningen linjerna lite tjockare i legend nedanför som julklapp till oss som inte har urban stadskarta hos våra tappar.
Åland har 7,1 procent i april 2013.
Det lustiga är att nästa gång Anders Borg äntrar en talarstol så kommer det ändå att heta att "Sverige ligger mycket bättre till än varje annat jämförbart land i Europa".
Även om man upprepar mantrat hundra gånger till blir det inte mera sanning för det. Framförallt måste det ju kännas som ett slag på käften åt den fjärdedel av ungdomarna som inte har ett arbete.
Grejen är ju dessutom att ytterligare ungefär en fjärdedel av ungdomarna går på rena slaveriet, och jag snackar inte om lönen i första hand utan arbetsmiljön.
Verkar som vi inte ska ha några arbeten där man inte tar kroppslig skada numera. Klarar man sig från det tar man duktigt med själslig skada i alla fall.
Instämmer, Just.nu ser vi samma gamla skitprat av Hillevi Engström i kvällens Agenda på SVT1.
Mycket nationalekonomi blir det…….men som företagare kan man konstatera att det är inte lätt att anställa
Ungdomar idag de anser sig oerhört mycket värda och vill ha betalt därefter desutom anser de att deras
Tid är mycket viktig så man kan inte jobba alla tider……..sen är telefonen viktigare än eventuella verktyg
så verktyg är rätt mycket i vägen……Jaja vet att jag generaliserar och ironiserar men skolan borde vara noga
Med att lära ut att man kommer i tid och att i arbetslivet finns inga håltimmar.
Det är så mycket roligare och intressantare och se en graf över syselsatta, de som faktiskt har ett arbete, kontra de som ej har arbete (studenter, pensionärer och inte minst arbetslösa).
Först då kommer ni att se den absurda situationen. Hur många som drar vagnen och hur många som sitter i den.
(Stats-, kommun-, landstingsanställda sitter I vagnen.)
När ni ser denna relation kommer det bli så uppenbart att alla ni som förlitar er på staten för försörjning kommer att bli CUT.
Statistiken bygger på samma principer i alla länder. I Sydeuropa studerar ungdomarna och bor kvar hemma i brist på annat.
Kuriosa är att det är fler svenska ungdomar som jobbar i Spanien än vad det finns spanska ungdomar i Sverige.
Skulle vi räkna in alla svenska ungdomar (ca 20 000 ) som jobbar i Norge skulle vår arbetslöshet bli ännu högre.
20000 räcker inte.
totalt antal svenskar i Norge är över 100 000.
Vågar säga att mer än 20% är ungdomar.
Vi går mot en globaliserad verklighet i vilken demokratin väger väldigt lätt. Arbetslösheten kommer bli skyhög i nästan alla länder och den myopiska, djävulska egoismen kommer förhindra att det införs några medborgarlöner. Utsikterna till massförstörelse torde vara mycket stora när demokratin, välfärdsstaten och miljön inte ges något värde. Världens ledare kommer få känna vad anarki innebär. Politiska ”ledare” kommer massdö som en följd av vapenförsedda droner.
Jag kom ihåg att 2006 och tidigare så klagade vissa på att dåvarande regeringen förskönade och döljde arbetslöshetsstatistiken genom att inte redovisa enl. EU-standard. Numera när det är EU-standard på siffrorna så försöker samma klagande bortförklara genom att säga att det är studerande m.m. Men för 7 år sedan så sa man att man döljde arbetslösheten genom att utbildningar, nu är det ungdomar i utbildning som istället förstör statistiken. Det gäller att tolka statistiken efter vem som styr landet. Är det borgerlig/socialdemokratisk så är det dålig, är det socialdemokratisk/borgerlig så är det felaktigt.
Ett intressant dokument som innefattar massarbetslöshet och även naturresurser. Det är bara att bocka av olika stycken och jämföra med verkligheten efter 7 år.
http://www.regeringen.se/content/1/c6/07/02/32/bcc6951a.pdf
Kanske inte så mycket statistiska brister som ett önskemål från makthavare att inte säga som det är. Men glöm inte den viktigaste posten, nämligen folks val. Många valde under 90-talet att studera för att inga jobb fanns. Samma sak hände under nedgången från 2000 och 2008. Dessa människor representerar en dold arbetslöshet när de sätter sig på skolbänken för att vänta ut bättre tider.