Hemmets grönsaksodlingar ligger visserligen i anslutning till gårdscentrum och med utmärkt överblick härifrån biblioteket, men det kan ändå ta emot att behöva gå femtio meter för lite persilja till maten. Så u har jag till sist gjort iordning ett litet kryddland några meter utanför köksdörren.
Berget väster om huset har ett antal mindre terasser uppmurade av sten sedan okänd tid tillbaka. Just de här delarna är vad jag vet inte fornminnesklassade, men högre upp på berget finns det fornåkrar stenåldersterasser. Men murningen på bilden är nog inte från stenåldern. Trappan upp syns till vänster.
Övriga odlingar som de såg ut från
biblioteket i slutet av juni förra året. |
Ytan är ungefär sex kvadratmeter, vilket duger gott för husbehovet av många kryddväxter. Terassen är ca 1.3 m hög och i bekväm arbetshöjd. Kryddorna, inklusive persilja, timjan, gräslök, oregano, rysk klimathärdig dragon mm odlas närmast kanten. I övrigt är armeringsjärnen till för ytterligare ett 20-tal plantor med sockerärtor och det finns även rädisor och ytterligare squash/zucchini planterad här, även om det är sent att så. Ger å andra sidan en kompletterande sen skörd och med morgon- och södersol som värmer upp berget bör odlingarna klara sig till åtminstone oktober om vintern inte kommer tidigt. I mitten, ej synligt under fiberduken, finns det en liten gång med naturstenar och innerst satte jag ännu mer rödlök.
Förhoppningsvis kan man alltså enkelt kliva ut genom köksdörren och plocka lite av det som växer här, speciellt kryddor, även om motsvarande redan odlas i de övriga odlingarna om ca 1000 m2.
5 kommentarer
Ah, du har en sjö, eller havskust, i bakgrunden. Det var stiligt, att du inte visat mer av den delen av din tomt tidigare.
Ser ut att kunna bli riktigt trevligt! Stenar är så härliga när det regnat och de snabbt torkat så man kan gå och sitta "torrskodd".
Ser ju fantastiskt ut. Jag blir avis eftersom jag just i dagarna sålt min sommastuga med alla odlingar! Nästan ångrar mig!
Det ser ut att vara en liten trevlig solficka, det borde fungera bra med kryddorna där.
Visserligen är rysk dragon vinterhärdigare, men fransk är väl värd att testa om den klarar sig.
Spansk körvel vill jag gärna tipsa om, helt underbar till rotfrukter, växer som ogräs om den trivs.
Har du gett platsen ett namn ännu?
Kryddhyllan?
Hur rensar du 1000m2 grönsaksland, finns inte kvickrot sydväst i landet?
Hmm undrar om det inte är kirskål som lurar bakom kryddlandet på bilden.