Så kom de första domarna i förvaltningsrätten kring DDR-Tjänst i Kiruna AB:s nya påfund att datorer ska vara belagda med TV-avgift. Slutsatsen är att alla datorer, oavsett om den ens är kopplade till en användbar Internetförbindelse (bandbredden spelar ingen roll), innebär skyldighet att betala TV-avgift. Dessutom måste privatpersoner som har tillgång till dator de inte ens äger, t ex via jobbet, betala TV-avgift. (Schibsted/Aftonbladet, Schibsted/SvD)
Privatpersoners tillgång till dator avgör alltså att de måste betala TV-avgift. Specifikt nämns alltså tillgång till dator hos arbetsgivaren, men i princip alla svenskar har ju tillgång till dator och Internet via kommunala bibliotek och därför måste i princip alla svenskar nu betala TV-avgift. Aftonbladet:
“Även de som har tillgång till en jobbdator är skyldiga att betala.– Det är inte äganderätten som är avgörande utan möjligheten att titta, säger Victoria Bäckström.”
Ingen form av teknisk blockering ger undantag från TV-licensen. Det räcker alltså inte att spärra datorn från SVT:s sajter eller avsluta sitt bredbandsabbonnemang. En dator har förmågan att visa upp TV och därmed är den licenspliktig, oavsett till vad eller hur den används.
Man blir så där riktigt folkhemsnostalgisk av att DDR-Sverige ännu inte somnat in.
Härnäst får vi förmoda att Radiotjänst skickar ut TV-avgiftfakturor till åtminstone samtliga svenskar som har jobb, studerar eller tillgång till bibliotek, men som idag inte betalar TV-avgift. Med möjligheten att titta bör i konsekvensens namn även alla som har kompisar med TV tvingas betala TV-avgift.
130 kommentarer
Fast det gäller väl bara arbets-datorer som man tar med sig hem?
Nej, du kan titta när du är på jobbet.
Det låter märkligt. I så fall skulle väl alla betalat TV-avgift tidigare om arbetsgivaren hade en TV (eller bibliotektet)?
Möjligt att det bara gäller bärbara datorer du kan ta med dig hem, men du kan förstås ta med dig en stationär dator hem också, så…
Men om min chef inte tillåter att jag tittar på TV på jobbet, utan anser att datorn ska användas för det som ger inkomster till hans firma?
Låter som något som kan prövas i domstol.
Hjälper väl lika lite som att chefen förbjöd folk att använda konferensprojektorn till TV, den var lika tillståndspliktig ändå pga antennuttag.
… menade licenspliktig, inte tillståndspliktig.
Frågan är om det då krävs att arbetsgivaren betalar TV-licens, annars skulle man ju kunna skylla på att man har anställda som borde betala TV-licensen…
Men att de inte kommit på det tidigare – då hade det ju bara varit till att kräva ut TV-licens på alla vars granne betalar. Om grannen betalar TV-licens så måste ju han ha TV och har grannen TV så har man ju möjlighet att hälsa på grannen och titta på TV och därmed vara skyldig att betala TV-licens.
Hur är det på mobilsidan, vilka modeller är skattefria?
Jag har ingen dator privat och mitt företag har ingen dator.
Jag jobbar som underkonsult åt ett företag med datorer.
Ska jag då betala licens i alla fall?
Om svaret är ja, lägger jag ner verksamheten.
Sverige är ett rikt land och kan därmed försörja mig.
Ställ frågan till Radiotjänst. Gissar på svar JA.
Detta är avsevärt mer DDR än vad den orättfärdiga TV-licensen någonsin var. Klart att Cornu ser det, men är kanske fortfarande i förnekelse/ilska-stadiet och fruktar att SD som enda folkkära parti skall göra motstånd mot kulturmarxisternas slutkamp om våra pengar och åsiktsmonopol.
Jag bara njuter och ser fram emot inbetalningskorten och därpå följande väljarundersökning. Det blir riktigt spännande!
Det enda som kan förstöra det roliga är om någon i sjuklövern plötsligt får för sig att det inte gynnar hans återval.
Om alla i praktiken är tvungna att betala, kanske det är dags att rationalisera bort DDR-tjänst helt, och lägga kostnaden på skatten i stället. Fast det ger ju ett antal jobb i obygden så det kan nog bli svårt.
De kan väl jobba i gruvan?
Skall min nu blinda farmor betala för sin svartvita Macintosh Classic?
Ja.
Är det en slump att det första målet blev förlagt till Luleå, den rödaste av alla städer i den rödaste landsändan? Nämndemännen är politiskt tillsatta, och med hela Luleå fullt av rödingar var en halv seger redan vunnen för DDR-tjänsten i Kiruna.
Nej, det hänger väl ihop med att DDR-tjänsten ligger i Kiruna och därmed är det väl förvaltningsrätten i Luleå som gäller. Sen hur man får ett vinstdrivande och "fristående" företag till att bli klassad som myndighet säger också endel om tillståndet i detta landet.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Känner mig lite förlamad av all dumhet som oavbrutet manifesteras i politiken. Som att det nu slagits fast i domstol att de som har något slags tillgång till datorer skall betala svensk TV-licens, även om de aldrig tittar på svensk TV.
Förmodligen även om de flyttat till Papua Nya Guinea. Frågan är om inte också papuanerna borde betala svensk TV-licens. De kan väl få ut en del av programmen även om de är på svenska. Och så kan de plugga svenska i smyg. Plus att de förstås också kan tillgodogöra sig TV-program som är producerade på engelska och andra språk.
Så nu ser vi fram emot att Sveriges Radio börjar ta ut TV-licens av alla människor på Jorden som har apparater som det går att titta på svensk TV i, inklusive smart phones.
Någon som tycker att svensk politik börjar likna ett extremt dåligt skämt? Men det är tydligen väldigt viktigt att slå vakt om arbetena på Radiotjänst i Kiruna. Det bör dock finnas nog med jobb i Kiruna även utan Radiotjänst, med tanke på gruvan och att halva stan måste flyttas!
Själv undrar jag vad Kirunas lokalparti har att säga i den här frågan.
Tycker snart att den antisvenska regeringen borde lösgöra sig från hårdvaran mellan utsänd våglängd och människa. Varför inte beskatta alla som har fungerande ögon eller öron? Men i logik med hur datoravgiften verkar utformad borde inte ens avsaknad av fungerande syn eller hörsel föranleda att befrielse från avgift.
Då slipper man ju besvära domstolar med alla de kverulanter som nu kommer hävda att de inte har tillgång till dator.
Ja jag vet att kulturmarxisterna hos SvT SR och de antisvenska politiska partierna vill ha detta specifika och enorma flöde från licens/avgift och inte som en del av statsbudgeten då summan i så fall kommer att i demokratisk ordning ifrågasättas hela tiden och kan strypas genom demokratisk debatt (hemska tanke). Cornu har ju full koll på detta men övertygad om högre mål väljer han att inte se eller höra.
En intressant fråga som jag inte hört beröras är att TV-avgiften ju gäller per hushåll, inte per person. Kommer detta att ändras i och med att datorer och telefoner blir licenspliktiga? Ska då också avgiften justeras för detta eller kommer Radiotjänst att dra in ca dubbla avgifterna jämfört med tidigare?
Nej, det ska fortfarande bara vara en licens per hushåll. Fler hushåll omfattas dock.
Men Radiotjänsts möjligheter att faktiskt undersöka TV-innehav är ju ganska begränsade.
Blir riktigt sugen på att helt enkelt blåneka och hävda att jag är elallergiker.
Exakt, man vet att man får en rolig stund när de knackar på. De och Jehovas vittnen.
Jag säger det igen:
https://www.facebook.com/AvskaffaPublicService
Avskaffa public service, alltså inte sätta över avgiften på skatten som många föreslår.
Grekerna gjorde helt rätt. När PS tagits över av kommunister och kulturmarxister går det inte förändra inifrån utan man måste skära bort tumören helt och hållet. Försöker man få till en debatt så förhindras den effektivt av patrasket som kidnappat yttrande- och åsiktsfriheten i Sverige.
Ahem, nu var det ju en massa fascister som den grekiska kanalen var full av, tydligen. Eller i alla fall en massa folk som anställdes under juntatiden. Inte kommunister.
Vad är en kulturmarxist förresten, och kan du peka ut nån inom mediavärlden?
Oj, en protestgrupp på Facebook. Jag är säker på att makthavarna darrar av skräck.
jo den där fejangruppen lär komma långt(!)
För övrigt så borde de få in mer pengar nu efter februari. Samtliga hushåll x 2076 blir ca 9.4 miljarder mot dagens ynka 6.5 miljarder.
Vi torde börja kunna producera rikliga mängder propaganda/kultur med den summan!
In på SRs chat med radiotjänst nu!
chaten:
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5573235
Oberoende, granskande journalistik är nödvändig för demokratin. Den dagen Metro är vår enda källa till nyheter så kommer korruption och maktmissbruk frodas. Sett till de potentiella konkekvenserna av genomkommersialiserad media så är 2000 kr/år ett OK pris att betala. Många av de avslöjanden som görs om slöseri och korruption kommer ju från SVT och SR.
Sedan kan man såklart ha synpunkter på kvaliteten hos övriga program och ibland även journalisternas oberoende vad gäller vissa frågor. Jag skulle definitivt kunna tänka mig en bantad public service där granskande journalistik och oberoende nyhetsrapportering är kärnverksamheten och övrigt bantas hårt. Att flytta över kostnaden till skatten är nog också ett effektivt sätt att minska fusket och det eviga gnället.
Jag skulle gärna vilja höra vad du, Cornu, önskar dig för form på medierna om du fick välja? Det är lätt att gnälla…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Svensk journalistik är redan idag usel och högst subjektiv.
Skulle SVT avskaffas kommer det varken göra till eller från.
Jag är tacksam för internet, idag är det enkelt att granska källorna för deras nyheter. Dvs, med tiden så inser man hur förbannat uselt journalistiken bedrivs, och man tenderar att mer och mer läsa utländska nyhetssidor.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Vilka utländska nyhetssidor innehåller bra journalistik då?
@Greenious:
Frågan om utländska nyhetssidor var så klart riktad till dig.
Svenska nyheter täcks ju inte i utlandet, å andra sidan händer väl ganska lite av riktigt nyhetsvärde i landet lagom, vilket kanske är därför man tillverkar så mycket nyheter, som kriminella i offerkofta som allt för ofta får gråta ut i slaskpressen.
Men när det gäller internationella nyheter, och ekonominyheter, så finns en hel uppsjö med sajter med både bättre täckning och snabbare rapportering.
BBC, bloomberg, Guardian, NY Times, CNN m.fl.
Sedan har vi alla bloggar som ofta ger en avsevärt djupare och bättre analys av nyheterna än de flesta media, som Zero Hedge och inte minst Cornucopia.
Hursomhelst så finns det mängder med alternativa media, som mer än väl klarar av det uppdrag som SVT misslyckats med.
Sedan kan man ju poängtera att nyheter och samhällsinformation endast står för ca 20% av utbudet i PS. Resterande handlar om melodifestivaler, frågesport och inköpta tv-serier.
Hur man kan hävda att detta är något man ska tvingas betala för är enligt oförståeligt.
Till alla er som tycker PS är bra, fortsätt tyck det, men tvinga inte mig att betala för det!
Den som har en iq högre skonumret undgår naturligtvis att betala för det, så det är ju egentligen inte så mycket tvång över det hela.
Men det är naturligtvis illa att man har en lag som man kan välja om man vill lyda eller inte, utan konsekvenser. Undergräver förtroendet för rättsstaten, yada yada.
Du inbillar dig det? Det är mycket lättare att gömma en TV än en dator med internetförbindelse. Radiotjänst kommer undra vad du har internetförbindelse till om du inte har dator och vart du går när du betalar räkningar mm på nätet. Tro inte att de inte kan hålla koll på en del av dina internetvanor! Däremot verkar de inte klara av att konstatera att du inte tittar på SVT, eller rättare sagt vill de inte klara av det, eftersom de då kanske inte kan kräva dig på ett par tusen kronor varje år.
Jag har inga illusioner alls om att jag skall kunna gömma mitt datorinnehav för Radiotjänst. Det är nog du som har IQ skonummer.
Hur ska dom få reda på att du har internet? De har dessutom fått reda på folks tv-köp i åratal men folk duckar det hur lätt som helst ändå.
Internet kan ju behövas till vad som helst, det är ju bara att dikta ihop nån story om att hemlarmet går över internet eller värmepumpen eller nåt.
Men OK, om jag inte fått nån avi i lådan inom tre månader, är det OK om jag kallar dig idiot då?
Till skillnad från dig uppskattar jag inte att behöva ägna mig åt en massa trixande, smygande och ljugande. Den här förändringen kan lätt kosta mig 60.000-100.000 kr under resten av mitt liv trots att jag nästan aldrig tittar på TV och definitivt skulle avstå från det totalt om det kostade mig 500 kr/timman, vilket det kan bli fråga om ifall min TV-konsumtion är fyra timmar om året.
Jaha, så du är sur men har inget i sak att anföra. Då vet vi det.
Du kan återkomma den 24 sepember, varefter du för alltid ska heta "idiot".
Hörru skonummer! Du vet inte ett dugg om mina omständigheter. Alla lever inte sitt liv på samma fyrkantiga sätt som du gör. Jag skiter fullständigt i vilka lögner du drar i fråga om ditt TV-innehav och TV-avgifter. Jag kommer inte heller behöva betala något tills vidare, men hatar de här totalt intelligensbefriade och moralbefriade principerna.
Plötsligt är det tydligt varför Radiotjänst alltid överlever. Det är för att personer som Belii gladeligen smiter från TV-avgiften och därför tycker att Radiotjänstsystemet är förträffligt. Det måste finnas väldigt gott om licenssmitare i Riksdagen och partierna. Någon annan förklaring finns ju inte till att Radiotjänst likt en Highländer överlever allt.
@carburetor:"2000 kr/år ett ok pris att betala" och "kan man såklart ha synpunkter på övriga program".
Problemet är att SVT lade hela 52% av sina programkostnader under 2012 på kategorierna "fiktion", "underhållning" och "sport" (antar att man inte tar hela kostnaden för sin sportproduktion ändå eftersom man oberoendet till trots kör med sponsrade sportsändningar). Dessutom räknas inte de något diffusa kategorierna "fritidsfakta" och "kultur och musik" in i dessa 52% utan de förbrukar ytterligare 6 procent vardera.
Det som faktiskt skulle kunna kallas public service, alltså "vetenskapsfakta", "samhällsfakta" och "nyheter" står bara för 36% av SVTs programkostnader.
http://www.svt.se/omsvt/fakta/public-service/article1063216.svt/binary/Public%20service-redovisning%202012
En helt annan sak är att jag inte fattar grejen med oberoendet tv och radio överhuvudtaget, bättre då att göra väsentliga saker som sjukvård, skola och rättsväsende oberoende av politisk styrning, tv och radio kan man ju alltid stänga av och ignorera om det blir för tokigt.
Roligt, de vill fakturera hela världen! Jag ställde följande fråga på chatten:
Hej. Vem som helst med internetuppkoppling kan via proxy ta del av SVTs sändningar på nätet. Kommer ni i rättvisans namn skicka faktura till alla dessa? Om inte, varför?
Deras svar:
Josefin Ydhag: "Vår uppgift är att informera hushåll via besök och telefon om avgiften. Vi hoppas vi når ut till alla. Sen har den enskilde faktisk en skyldighet att själv anmäla innehav av tv-mottagare"
Är det ett försenat aprilskämt !?
Vi är rätt många som inte tittar på TV, eller ens vill ha en TV.
TV är fördummande.
Men jag förstår naturligtvis att byråkraterna vill ha in pengarna, och varför DDR-sverige vill att folk tittar på TV.
Sist jag såg på TV, för ett par månader sedan, kunde jag konstatera att samtliga reklamkanaler hade så mycket reklam att det var omöjligt att hänga med i handlingen på det man tittade på. Jag förstår att enklare TV-serier är allt som går att visa då. Samtidigt så var SVT, även om det var reklamfritt, på banan med enklare underhållningsprogram eller socialistpropaganda. Inget av detta lockar mig det minsta. T.o.m. Discovery, som ändå visar sådant jag vanligen vill se, har alldeles för mycket reklam för att det ska gå att kolla på.
Bortsett från innehållet, som jag inte tänker bedöma, så är SVTplay tekniskt sett riktigt uselt, ljusår från den funktionalitet man finner på Netflix. T.o.m. Viaplay, som jag tycker är usel ur kvalitetssynpunkt, är långt bättre än vad SVTplay är. HBO, som dessutom har innehåll som väldigt många verkar gilla, har ju kört sin internetsatsning i diket pga brister i funktionaliteten, och de är också långt före SVTplay…
Klart man blir upprörd när man tvingas betala för all denna skit som serveras.
Men som Cornucopia upprepade gånger sagt förut, det är lagen om minskande avkastning…
Tycker ditt inlägg är en sanning med modifikation. Det handlar inte vem som äger datorn utan om man har tillgång till en dator och var man har det.
Är det företagets dator man använder i hemmet så är man skyldig att betala avgift. Använder man datorn bara på jobbet så är det företaget som ska betala avgift.
Slutsats: Har man möjlighet att se på TV hemma, oavsett produkt och vem som äger produkten, ska man betala TV-avgift.
Källa: SR:s chatt med jurist Josefin Ydhag på Radiotjänst och 5§ Lag (1989:41) om finansiering av radio och TV i allmänhetens tjänst.
"Martin: Hej, Jag läste att även om jag har tillgång till en dator via jobbet så ska jag betala. Jag sitter vid en dator på jobbet hela dagarna och kan kolla på SVTplay där, men har ingen hemma. Vad gäller?
Josefin Ydhag: Om du inte har någon tv-mottagare i ditt hushåll behöver du självklart inte betala. Företag har en skyldighet att betala en avgift för sina tv-mottagare."
"5§ Skyldighet att betala radio- och TV-avgift finns inte vid innehav av TV-mottagare som finns i anläggningar eller lokaler som är avsedda för annat än bostadsändamål eller i fortskaffningsmedel, om mottagaren på grund av en särskilt vidtagen åtgärd inte kan användas för att ta emot TV-program. Lag (2009:1235)."
Andra godbitar från chatten:
Alexander: Inte för att skvallra, men även TV-spelskonsoler kan också användas för att se på TV. Bör inte även de betala avgifter?
Josefin Ydhag: Jo
Johan: Varför ska ni inte efterfråga uppgifter datorköp, surfplatteköp och telefonköp om de är lika mycket TV-mottagare som TV-apparater? Ni efterfrågar ju uppgifter om TV-inköp!
Josefin Ydhag: vi anser inte att alla datorer är tv-mottagare vid försäljnngstillfället eftersom de måste vara internetanslutna för att vara tv-mottagare.
Vad händer om jag tar hem företagets dator för att jobba hemma tex en helg? Blir jag helt plötsligt betalningsansvarig då, trots att jag själv inte äger en TV eller dator?
Josefin Ydhag: Ja, om du innehar den i ditt hushåll och inte äger någon annan tv-mottagare som du är betalningsskyldig för så blir den avgiftspliktig för ditt hushåll.
Undrar om man ska påanmäla jobbdatorn på fredag, för att avanmäla den på måndag?
Obesvarad uppföljningsfråga på det där svaret som jag ser det.
Man ska rapportera innehav inom 15 dagar. Vad jag vill minnas så om man inte innehar någon mottagare i mer än 14 dagar är det inte avgiftspliktigt.
Om man då tar hem dator över helgen bör det inte vara avgiftspliktigt? Eller ska man anmäla och avanmäla från en dag till en annan och få en faktura på 1-2 dagars innehav?
Om man gör detta fler gånger, förväntas man göra en anmälan/avanmälan varje gång?
@Andreas
Så vill man jävlas med DDR-tjänst så tar man och anmäler innehav när man kommer hem med datorn man lånat från jobbet på fredag och avanmäler innehav på måndagen. Om det nu är så att innehav mindre än 14 dagar inte är avgiftspliktigt så kommer det inte finnas någon grund för att ta ut TV-licens även om man faktiskt anmält innehav.
Detta skulle alltså leda till massor av jobb hos DDR-tjänst utan att de kan ta betalt, vill man krydda det lite så begär man utdrag med stöd av PUL på tisdagen (jag antar att de har lagrat personuppgifter då). Och när man fått udraget så begär man att de skall makulera personuppgifterna eftersom det väl knappast kan anses finnas motiv till att ha de lagrade.
Som bonus ifall man lyckas få dem att makulera uppgifterna så kan man ju börja om på ruta ett och anmäla innehav (med makulerade uppgifter kan de inte få för sig att addera ihop dagar man haft TV-mottagare).
Det var lite ditåt jag var på väg liksom…
Skönt att de flesta kommentatorer inte bryr sig annat än om teknikaliteter i denna dårskap.
Hur jag skall avrättas – inte varför eller om…
Politikerna vet var de har oss – vi låter oss förnedras utan undre gräns.
Det är ju sånt som är intressant att dividera kring numer.
Det övergripande är ju följande (bevisligen):
– Man vill ha Radiotjänst kvar, rimligen är det en form av väl fungerande glesbygdsstöd.
– Man vill fortsätta finansiera "Public Service" via en särskild licensavgift och inte direkt på skatten för att kunna hävda ett oberoende.
– Man tolkar om lagen kontinuerligt för att kunna driva in avgiften av alla, som om det vore en skatt.
Det kan man ha åsikter om, men det är så läget är.
Teknikaliteter däremot, kan man dividera massor om!
Staten agerar mer och mer som en maffia och argumenten är konstant att det är demokratiskt.
Vi konfiskerar dina tillhörigheter, betala så får du dem.
Vi tillhandahåller en tjänst. Jaså använder du den inte. Det spelar ingen roll du måste betala ändå. Jag frågar varför och får svaret, reglerna är sådana. Himla bra argument när man bryter mot grundläggande rätt och rättfärdigar det med att man är staten eller det är demokratiskt.
Jag får för mig att det sker en acceleration av detta under ledning av våra sk liberala partier.
Det många inte förstår är att demokrati per definition är majoritetens diktatur över minoriteten. När man slutligen röstfiskar om allt får man en segregerad population där nästan ingen är representerad av den sittande regeringen.
Ett sant liberalt parti hade naturligtvis minskat på statens inflytande, personal och omkostnader och låtit invånarna lägga pengarna på det de själva ville ha. Men det finns tyvärr inga liberala partier, bara pragmatiska populistiska och socialistiska partier (eller den värsta sorten: nyliberala partier, du vet sådana som både vill ha socialism och privat kapital i egen ficka i form av billiga utförsäljningar av statliga företag)
Kolla Friedrich Hayeks Road to Serfdom. Den handlar ju om hur en socialistisk (demokratisk) stat oundvikligen blir totalitär när lagen om minskande avkastning råder.
Oj, du har fel om både demokrati och Hayeks bok.
1. Det moderna begreppet demokrati innehåller också garanterade friheter för minoriteten, så det kan näppeligen bli någon "diktatur" över minoriteten i klassisk mening.
2. Hayek skriver att centralplanering leder till totalitarianism. Det finns däremot inget likhetstecken mellan demokrati och centralplanering. Han skrev ju den med nazister och fascister i tankarna, inte socialdemokrater.
Det är tämligen ointressant vilket politisk åskådning de styrande har. Konsekvent genom historien så har stater växt, växt och växt tills värden (befolkningen) inte längre klarar av att föda parasiten. Framgångsrika nationer går under av sig själva.
Det handlar om pengar. Mycket vill ha mer. Radiotjänst är bara en liten del av statens ok på befolkningen, men symbolisk.
Nä, det är inte därför stater går under.
Oberoende? Hmmm
"Stiftelsen har en styrelse med tretton ledamöter. Efter förslag av de politiska partierna utses ledamöterna formellt av regeringen. Riksdagen har slagit fast att politisk enighet är viktigt vid valet av ledamöter och att ett omedelbart genomslag av politiska val inte bör ske. Året efter ett riksdagsval utses ordföranden och sex ledamöter. Ordföranden utses för fyra år och ledamöterna för åtta år. "
Texten saxad från stiftelsen som äger hela faderullan – hur tycker man det blir politiskt oberoende ifall styrelsen tillsäts av regeringen? Hur skiljer det sig från en valfri myndighet som får högsta hönsen tillsatta av regeringen.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Men då får man vara snäll, "alla politiska partier" utesluter säkerligen SD. Dessutom så när styrelsen tillsätts av regeringen så kan man tänka sig att det är lite si och så med balansen i styrelsen.
Det hade varit ärligare att säga som det är – SVT är statligt ägt, finansierat och styrt.
För övrigt ser jag inte någon större skillnad i programinnehållet i jämförelse med övriga (som är privat ägda, finansierade och styrda) så de har genom programutbudet visat att det inte behövs någon statlig "motpol" till de privata kanalerna.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
@Krille
Jupp, för övrigt med digital-TV och streaming (egentligen inte utsändning enligt lagens mening, men jurister är teknik-analfabeter så de fattar inte skillnaden mellan utsändning och tvåvägskommunikation) så finns alla möjligheter att ta betalt av tittaren direkt (istf att ta betalt indirekt via TV-avgift eller reklampengar).
I och med detta står det alltså klart att enda anledningen till att man vill ha det finansierat med skatter eller licenspengar är att kunna pådyvla folk skräp och propaganda.
hmm x2:
– jag tycker inte detta är en bra idé, jag som medborgare vill inte ha det så här och har inte röstat på något parti. finns det någon som inte är politiker som tycker detta är en bra idé??
– vårt östra grannland Finland tittar mycket på SVT. De starka sändarna når ända dit. Betyder det att de också skall betala? skickas det någon slags samlingsfaktura varje kvartal?? förstås med faktureringsavgift x antalet abbonnenter. Det brukar ju de statliga bolagen ha rätt att göra. Se på CSN som har 4 ggr faktureringsavgift, fast skickar bara en omgång om året. Undantag i lagen har de visst…
jag ogillar hycklandet och att politikerna har slutat tänka och står så långt från oss vanliga medborgare…
Det är bara dårar till politiker som försvarar en separat organisation för insamling av TV-medel när alla människor tvingas ha om inte TV så åtminstone dator. Det finns knappast något dummare än en politiker som insisterar på en separat organisation för insamling av TV-medel när också datorer räknas som TV-mottagare. Det är ju väsentligen bara nittioåriga tanter som inte har dator! Rösta inte på en politikerjävel som försvarar de här dumheterna!
Jag tycker det är fel med att beskatta datorer för att dra in stålar SVT och SR. Jag förordar en allmän skatt som totalt motsvarar någon bråkdel av något statsekonomiskt mått, förslagsvis BNP, som ska finansiera programverksamheten och utsändningen.
En rikstäckande television och rundradio, utan reklamavbrott och helst utan reklam, behövs som motpol till Sveriges intelligensbefriade, strömlinjeformade, sönderkommersialiserade utsändningar. Någon måste ha fokus på att ta fram litet smalare program inom områden som musik, kultur, naturvetenskap, historia etc, som kanske inte har alltför många tittare och åhörare. SVT och SR är lämpliga för det ändamålet.
Däremot anser jag att att en del program särskilt nyheter i SVT och SR, er vämjeliga, för politiskt styrda eller alltför politiska korrekta att se/lyssna på. Men trots detta så behövs SVT/SR utan reklam men skattefinansierade.
@gruelse
Klart det skulle komma kommersiella kanaler och täcka upp efter SVT vad gäller det "smalare" utbudet. De finns redan sådana exempel för att nämna ett exempel så är axess en sådan.
Dagens system är dessutom idiotiskt på så vis att svt sitter på pengarna. Istället bör de delas ut direkt till programproducenterna, så som filmstödet funkar idag.
Ja, om vi nu ska ha några licenspengar då.
@sellman
Jag delar inte din bedömning. Jag tror att på en alltigenom kommersialiserad TV- och radiomarknad så kommer smalare program få stryka på foten. För dessa kommersiella medieföretag gäller det att ta in annonsintäkter för att överleva och gå med vinst. Det ligger i deras natur att nå så många och köpstarka konsumenter som möjligt. Programutbudet kommer styras av tittar/lyssnarsiffror. Då kommer man undvika att utsända udda och smala program som har få tittare/åhörare.
Dessutom på en alltigenom kommersialiserad TV- och radiomarknad, vilken jag är motståndare till, så kommer man undvika kritiska reportage mot företag som har stora reklam- och marknadsföringsbudgetar. Man äter inte den hand som föder en, som man brukar säga.
Det rör på sig på public service-fronten. En utredningen har just landat http://www.regeringen.se/content/1/c6/19/86/92/18ea0825.pdf , som har ett förslag angående finansieringen av public service:
”6.4 En individuell radio- och tv-avgift
Förslag: En individuell radio- och tv-avgift införs och ersätter dagens avgift som är kopplad till innehav av en tv-mottagare. Radio- och tv-avgiften ska betalas av alla personer som har fyllt 18 år vid beskattningsårets ingång med en avgiftssats om 1 procent av den beskattningsbara förvärvsinkomsten, dock högst för en inkomst som motsvarar ett visst antal prisbasbelopp. Skatteverket får i uppdrag att sköta uppbörden.”
Jag gillar inte den modellen. Jag tycker att programverksamheten ska finansieras på statlig nivå (t.ex en fix andel av BNP). Det blir minst krångel så.
Kanske utanför ämnet, men utredningen föreslår att man upphör med analog marksänd radio på FM-bandet på 87,5 – 108 MHZ-bandet. Den ska enligt förslaget ersättas med ett digitaliserat marknät 174 – 240 MHz, som ska bekostas av kommersiella krafter, är det tänkt. Idiotiskt förslag anser jag. Det analoga FM-bandet är en världsstandard, som fungerar bra. Merparten av världens radioapparater är anpassade härför. Det är relativt enkelt för en ingenjör att löda ihop med enklare elkomponenter en FM-mottagare vilket är bra i kristider. FM-bandet är rikstäckande. Marksända digitala radioutsändningar kommer inte bli det, med tanke på den högre frekvensen och att de vinstmaximerande kommersiella krafterna ska bekosta utbyggnaden. Jämför med den försämrade telefontäckningen när fasta telefoner ersätts med mobiltelefoni i glesbygden. Men detta är ju en medveten strategi från Alliansregimen, vars inofficiella paroll är – Hela Sverige ska inte få leva!
@gruelse
På en fri mediamarknad kommer en uppsjö av olika lösningar att finnas. Givetvis kommer huvuddelen av befolkning att se mainstream, nonsens TV sk underhållningsTV precis som idag. Om de gör det på statsTV eller kommersiell kanal spelar ingen roll.
Jag ser inte på TV längre men när jag gjorde det uppskattade jag Axess mycket.
Gå in och titta i tablåerna på denna icke licensfinansierade kanal så du kan revidera din verklighetsuppfattning så den stämmer mer med verkligheten. Den slår StatsTV med hästlängder vad gäller seriositet enligt de önskemål du nämnde. Förmodligen finns fler exempel som säkert någon mer aktiv TV tittare kan ge dig.
Dock saknar min finansieringsmodell incitament för programmakarna att göra högkvalitativa och kostnadseffektiva program samt att ständigt förbättra sig. Man får väl anställa eldsjälar. Man skulle också kunna tänka sig att tittarna/åhörarna i högre utsträckning fick komma med relevanta omdömen. Public service bör inte få rykte om sig att vara en skyddad verkstad.
För det blev ju så bra när vi släppte radion fri?
Axess-tablån idag innehåller två bokprogram och ett om språkkvartetter, och nån djurdokumentär. Knappast högbudget, och knappast nån grävande journalistik heller.
Jag ser också ytterst lite på TV. Nyhetsprogrammen undviker jag. Jag gillar inte deras vinklingar. Det finns så mycket intressant på nätet!
Jag får inte in Axess. Men vad jag förstår så gör de nyheter och litet djupare samhällsanalyser? Jag har sett något Axessprogram på nätet och jag tycker att de höll hög klass. Men om Axess får reklamintäkter från t.ex. Monsanto, så är det inte sannolikt att de kommer visa kritiska program om Monsanto eller GMO-grödor.
@belii
Att man skall behöva klistra in en TV tablå i ett kommentarsfält. Är det något de har så är det samhällsprogran av mer djuplodande karraktär.
Kolla i arkivet på Play.
Klart att det är svårt att göra enormt dyra program när ett par Kanaler snor åt sig en stor del av kakan med tvång. SVT budget är enorm jämfört med någon annan.
05.30
Beethovens Eroica
07.00
Hjärnan – så håller du den igång
08.00
Gergiev och Tjajkovskijs 1:a
08.50
Jorden – vår planet
09.45
Den elektriska människan
10.45
Igor Stravinskij: komponist
11.40
Civilisation
13.20
Mot en ny drogpolitik
14.40
Goethes Faust
15.45
Fransk musik med algerisk touch
16.20
Den drunknade världen
17.10
Korngold och Eschenbach
17.40
Bleak Old Shop of Stuff
18.10
Antika kulturers hemligheter
19.00
Jakten på historien
20.00
Det romerska imperiets historia
21.00
Maktens män
22.00
Nyfiken på 2012
22.30
Djurens strategier
23.20
Global Axess: Europa
23.50
Vår tid
00.40
Luthersson läser världslitteraturen
01.10
Porträtt av en stråkkvartett
Ja, Axess-tablån var ju rätt imponerande i spännvidden.
Men de kommersiella radiokanalerna på FM-bandet i stockholmsregionen är ingen bra reklam för de som förespråkar SR:s avskaffande och tror på ett varierat utbud. Tvärtom det är en studie i intelligensbefriad likriktning. Att tvingas lyssna på dem i några veckor är ”water boarding” för mina öron. I vardera reklamfinansierade kanalen varvas musik från en repeterande musikloop, med likartade nyheter, uttjatat radioprat och reklam. Ca en gång i veckan väller ett fettsvullo med vulgär smak in i radiostudiorna och recenserar några publikfriande filmer som distribueras av samma mediahus som äger radiokanalerna och tillhandahåller nyheterna till dessa.
@gruelse
Så är det förmodligen i de flesta kommersiella radiokanaler av den enkla anledningen att det är det många vill lyssna till. Är det några som vill lyssna på det du är intresserad av så kommer det att finnas nischade radiokanaler för det också. Jämför med internetradio. Eller varför inte podcast. Det mesta går att lyssna på när man själv vill utom möjligen viss nyhetsförmedling och väder.
Kan man tänka sig engelska så är det näst intill oändligt utbud.
Jag kan inte hålla med om att brist på utbud skulle vara ett argument till att tvinga folk att betala för något de inte vill ha.
@gruelse
Den enda anledningen till att fortsätta med licensavgifter med alla välutvecklade betalningstjänster är att man vill klå folk som inte är intresserade av det de gör på pengar och det kan inte ses på annat sätt än att det är djupt oetiskt. Detta gäller för övrigt det mesta våra politiker håller på med.
Är det inte så att ifall man vill ha ett någorlunda smalt utbud så får man faktiskt ta och se till att skaffa sig tillgång till en kommerciell (betal-)kanal? Såvitt jag kan se så är SVT's programutbud ganska mycket en kopia av reklamkanalernas programutbud (dvs ytlig smörja för de breda massorna) och därmed så faller rätt mycket av det argumentet för att finansiera dessa med skatter eller dyligt.
Och NB att om ingen är villig att (frivilligt) betala vad visst smalt utbud kostar att producera så är detta utbudet heller inte lönt att producera (precis som allt annat som är icke-lönt att producera).
@Patrick Sellman, @Anonym 07:18
Radio:
För mig är frihetskänsla bl.a. att ensam eller tillsammans med andra lyssna på ett brett och varierat utbud av radioprogram utan reklamavbrott och utan att vara beroende av en dator- eller mobiltelefoniuppkoppling. Som exempel tänker jag särskilt på när vi för många herrans år sedan satt i sittbrunnen på en segelbåt i medvind en solig sommardag i Stockholms skärgård och lyssnade på programmet Sommar (Herman Lindqvist) på en transistorradio.
I den etermediavärld som ni beskriver, bestående av reklamfinansierade radiokanaler och betalkanaler, och utan Sveriges Radio hade jag inte upplevt denna speciella frihetskänsla. Dessutom täcker FM-nätet in hela Sverige till skillnad från mobiltelefonnätet. Så om jag ska lyssna på nischade betalkanaler där det inte finns täckning, blir jag istället hänvisad till att lyssna på reklamavbrutna radioprogram på reklamfinansierade radiokanaler (via FM-nätet får man då förmoda).
Det vore också synd om våra politiker får för sig att släcka ned FM-bandet 87,5 – 108 MHz. Frekvensmodulerad information har fördelar. Bl.a är den svårare att störa ut än amplitudmodulerad information. Rikstäckande marksänd rundradio och batteridrivna enkla FM-mottagare är också guld värd i kristider och vid stora katastrofer. FM-mottagare finns i stort sett i varje hem.
Stormen Gudrun sänkte mobiltelefonin och det fasta telefonnätet i flera veckor på sina håll i Småland. Radion klarade sig relativt väl och blev därmed en viktig informationskälla till de drabbade.
Reklamfria radioutsändningar via FM-nätet måste finnas således finnas kvar. Frågan är hur vi ska finansiera programverksamheten.
För att hårdra det hela: I SR:s programutbud är målet att göra bra program. Därmed inte sagt att alla SR:s program är bra. I kommersiella radiokanalers program är målet att maximera vinsten.
TV:
Som sagt, tittar väldigt litet på TV.
@gruelse
Låter trevligt men du får nog betala för den själv i vilket fall. Märkligt att du talar emot betalkanaler när det är just det SVT och SR är. Fast med den skillnaden att du tvingas betala.
Vad gäller krisinfo mm så går det alldeles utmärkt att sända den i reklamradio.
Det är så att förr eller senare så får vi överge detta med att det skall vara så självklart att andra skall tvingas tillfredsställa deras önskningar och behov. Du får göra det du vill med likasinnade.
Du måste förstå att det är lite märkliga frihetsbegrepp när du för att tillfredsställa dem skall tvinga andra att betala för dem.
@gruelse
Innan var det smala program du efterfrågade och nu verkar det vara breda program du efterfrågar, men genomgående så verkar det vara som att du är tämligen sugen på att låta någon annan betala.
Nåväl – ifall man nu skall låta någon annan betala och man nu kommit fram till att i stort sett varje hushåll är betalningsskyldiga så är det alltså de som är ärliga som får betala. Då vore det lika bra att ta det via en allmän skatt ifall man nu skall finansiera det med skatt.
För övrig var det först TV som diskuterades och där har man ju släkt ner det analoga nätet och då finns alla möjligheter att faktiskt avgiftsbelägga utsändningarna. Radio sänds fortfarande analogt och därför föreligger inte den möjligheten – dock finansieras ju radio som bekant med TV-licensen så finansieringen skulle väl rimligen funka ifall man avgiftsbelade TV-utsändningarna (såvida det faktiskt inte föreligger så som vissa kritiker hävdar – nämligen att folk inte är villiga att betala för att se på SVT).
@Sellman 08:13
”Låter trevligt men du får nog betala för den själv i vilket fall.”
Jag betalar TV-licensen, sedan många år tillbaka.
”Märkligt att du talar emot betalkanaler när det är just det SVT och SR är.”
Jaså! Jag tycker det är en avsevärd skillnad mellan dagens betalkanaler och SVT/SR i fråga om finansiering, mål och teknik. Följande principresonemang gäller huvudsakligen radio:
Rätta mig om jag har fel, men i din idealiserade mediavärld:
* beaktande din 23:48-kommentar, ”med alla välutvecklade betalningstjänster”, så menar du att man ska göra aktiva val via internet eller mobiltelefonen för att lyssna på betalkanalernas radioprogram, eller hur ska programvalet gå till?
* förekommer det inget licensfinansierat eller skattefinansierat SVT/SR utan etermediet är kommersialiserat med reklamkanaler och ”nischade betalkanaler?
* att huvuddelen av radioprogrammen kommer kontrolleras av multinationella informationsoligopol enligt verklighetstillämpad nyliberalism?
Du verkar inte ha fattat skillnaden mellan etermedia vars högsta prioritet är att maximera vinsten, och de som prioriterar att göra så bra program som möjligt inom ”Public service” (även om det är ett smalt område med få förväntade radiolyssnare). Vad det praktiska utfallet blir är ointressant, ty det här är ett principresonemang.
Om mitt intresse för ett visst område är väldigt smalt, dvs. relativt få andra personer har samma intresse, så finns det få incitament för en vinstmaximerande betalkanal att göra ett program om detta ämne. Om de mot förmodan skulle göra ett program om detta ämne så skulle kostnaden per lyssnare bli relativt hög. Få personer ska betala en hög kostnad för programmet. I förlängningen skulle folk med smala intressen, bl.a. till följd av en hög bildningsnivå, missgynnas gentemot folk som har bredare intressen.
Å andra sidan i Public service-konceptet sägs det uttryckligen, i alla fall tidigare, att man ska tillgodose ”smala smaker”. (Förmodligen ska de också ge ”breda” program.) Därför finns det en chans att mitt smala ämne, och även andras specialintressen, behandlas inom ramen för Public service. Mot bakgrund av den ambitionen finns det en grund för att alla är med och bekostar programverksamheten – helst via skatten.
Dessutom kan det också uppstå situationer för en SR-lyssnare där vederbörande av en slump börjar lyssna på ett radioprogram, som h*n tidigare inte har funnit intressant men som sedermera har fått intresse för. Sådana situationer kan nog uppstå vid köp av radioprogrampaket i en betalkanal, men man kan lika gärna bli förbannad över att man tvingas betala för ”skräp”. Friheten är här dock större för SR-lyssnaren än för betalkanalslyssnaren.
Min utgångspunkt när det gäller underhållning, förkovran och i viss mån nyhetsrapportering särskilt inom radio, är att jag ska kunna vara bosatt varsomhelst i Sverige och kunna ta del av detta utsända flöde av reklamfria radioprogram medelst några få knappnedtryckningar på en enkel radioapparat. Dvs. som det är idag med FM-nätet där SR huserar med ca drygt 3 kanaler.
Som det är idag så vet inte någon annan att jag lyssnar på en speciell kanal eller ett speciellt radioprogram, ty en FM-mottagare är en fullständigt passiv komponent. Detta gäller under förutsättning att jag inte har FM-mottagaren på alltför hög volym, så att andra hör vad jag lyssnar på.
När du lyssnar på betalkanaler ”med alla välutvecklade betalningstjänster” så kommer du säkerligen att bli registrerad i ditt programval. Om det skulle vara så att du lyssnar på en för USA suspekt betalkanal – för att ta ett fiktivt exempel – ”Radio Jihad & Fertilizer”, så kommer ditt programval troligen registreras och din personliga integritet kränkas.
Om du istället via din FM-mottagare lyssnar på ”Radio Jihad & Fertilizer” förutsatt att de sänder på FM-bandet, så kan ditt programval svårligen registreras.
Som jag ser det gör man avkall på sin personliga integritet när man tvingas anlita betalkanaler. Vad tycker du?
@Sellman 08:13
”Vad gäller krisinfo mm så går det alldeles utmärkt att sända den i reklamradio.”
Vad har du för belägg för det, när det gäller nationella kriser och katastrofer?
”Du måste förstå att det är lite märkliga frihetsbegrepp när du för att tillfredsställa dem skall tvinga andra att betala för dem.”
Nu är det så att det här handlar inte enbart om att mina öron ska ha det trevligt medan jag skvalpar omkring i ”Skärgården” i goda vänners lag, utan jag anser att både politiskt och kommersiellt oberoende radioutsändningar är en viktig samhällsfunktion, och bör åtminstone åliggas staten.
@Anonym 11:35
”Innan var det smala program du efterfrågade och nu verkar det vara breda program du efterfrågar, men genomgående så verkar det vara som att du är tämligen sugen på att låta någon annan betala.”
Du verkar ha missuppfattat mitt ”brett och varierat utbud av radioprogram”, eller?
Med det menas inte breda radioprogram, utan betyder att man gör olika sorters radioprogram från ett brett spektrum av intresseområden.
Jag betalar TV-licensen och tycker att själva betalningsformen är åt helvete, eftersom det är så många som struntar i att betala och att den är tungrodd. En skatt vore mycket bättre.
Det finns digitaliserad radio – DAB-radio – men är ingen framgång. Det finns inget nämnvärt behov hos konsumenterna för DAB. FM-radio står sig väldigt väl.
@gruelse
Om du tittar på SVT idag så bråttas de med dilemmat att sända samma smörja som "skitkanalerna" av den enkla anledningen att folk vill se japaner som ramlar och slår sig och skriker osv. Om de inte gör program som en stor del av befolkningen tittar på så kommer inte en majoritet att gå med på dessa höga avgifter.
Om ditt intresseområde är så smalt att det inte ger utrymme för en nischad kanal eller del av en kanal så sänds det med största sannolikhet inte i SVT heller.
I slutändan handlar det om vilken rätt ni skall ha att tvinga folk till än det ena än det andra. Jag håller inte majoritetens förtryck speciellt mycket högre än diktatorns. Förtryck och övergrepp är det oavsett vem som utför det.
Jag avrundar där och lämnar slutordet till dig. Tack för en bra diskussion 🙂
@Sellman
SVT:
Ja, det talar väl för en skattefinansiering, tycker jag. Nivån på medeltilldelningen och rättviseaspekten bör självfallet diskuteras. Om det ska vara public service så måste det finnas såväl breda som smala teveprogram.
Fast jag är mer intresserad av principdiskussioner för radio, vilken till stor del bekostas av TV-licensavgiften.
"Jag håller inte majoritetens förtryck speciellt mycket högre än diktatorns."
Men att då och då låta minoritetsintressens etermediala önskemål uppfyllas, kan väl inte vara majoritetens förtryck, anser jag.
Jag hade hoppats att du svarade på mina frågor. Nån annan gång kanske. Tack så mycket 🙂
Jag har en smart car, en med internet. ska jag betalar TV avgiften då ???
Min klocka har också en internet uppkoppling, och min google glasses. ska man betala tv avgift för den ???
just askin ???
Självfallet kommer elektronikförsäljarna snart tvingas rapportera köp av datorer och smart phones till Radiotjänst. Nästa steg är att man också rapporterar in Mac-nummer och liknande så att Storebror kan följa allt man gör med apparaten man köpt. Vi är på väg rätt in i fascistsamhället och det är riksdagspartierna som tar oss dit.
Jag har via ombud hört att det går utmärkt att köpa datorer från utlandet. Ibland blir det t o m billigare.
Lite svårt att få ett svenskt tangentbord om man köper från utlandet. Instruktioner på svenska kan också vara trevligt, om ens vokabulär på engelska inte är väldigt fullständigt. Köper man från Tyskland får man kanske bara instruktioner på tyska. Det är nästan bara om man köper från Finland som man kan vara hyfsat säker på att få svenskt tangentbord och svenska instruktioner. Åka till Åland och handla kanske. Särskilt billigt blir det knappast.
Jag hatar svenska tangentbordslayouten. Den är så klumpig i jämnförelse med den amerikanska.
För övrigt så brukar man väl ändå inte titta på vad det står på tangenterna om man har lite tangentbordsvana. Tangentbordens geometri skiljer sig inte åt mellan olika länder så det är bara att välja den tangentbordslayout man vill ha.
För övrigt skulle detta alltså isf gälla just nätverkskortet (ie moderkortet) eftersom det tydligen är det teknik-analfabeterna tror ger en möjlighet att titta på SVT's streamar. Då räcker det ju med att köpa moderkortet från utlandet (eller till och med hela lådan) för att sedan köpa tangentbord och monitor hemma i sverige (om de nu inte får för sig att man kan se på "TV" på sitt tangentbord eller sin monitor).
Sen är det ju ganska uppenbart att det inrapporterade uppgifterna inte är bevis för att man innehar utrustningen – man kan ju faktiskt köpa grejerna för att ge bort dem. Skulle rapporteringsskyldigheten vara hållbar så skulle man ju kräva motsvarande rapporteringssystem som för fordon där man är skyldig (på det att man annars är ansvarig för fordonets skatter och p-böter) att anmäla när fordonet byter ägare.
Det är en lag stiftat av Riksdagen.
Lagar ska man följa, det är Kirunas uppgift att se till att lagens text uppfylls enl. Riksdagens order.
Nu när det är högkonjunktur i gruvindustrin är det ett gyllene tillfälle att lägga ner Radiotjänst, det sista vi behöver är ett extra skatteverk.
Precis min mening. Jag såg någon påstå att KD och Centern vill att TV-avgiften skall läggas på skatten. Finns det några fler partier som visar prov på vett? Jag gissar att det även inom Moderaterna finns en del som tycker som du.
Man undrar om dom rättsvårdande myndigheterna har tänkt igenom detta ordentligt då ju kontentan av domslutet blir att en student inte kan skaffa sig en för studierna nödvändig dator med uppkoppling utan att bli tvungen att betala TV-avgift. Man förtydligar också beslutet med att det är "möjligheten" att se TV som är avgiftsbelagd. Med den juridiska kullerbyttan kan snart alla män bli anmälda för våldtäkt då vi ju har möjligheten och dessutom redskapet!
En haltande logik är också en logik…
http://bit.ly/12lgTm2
Jag tycker att vi helt enkelt kan förbjuda SVT att lägga upp sitt skit på nätet.
Jag har ju en internet sida med lite youtube klipp och inlägg, kanske dags och ta betalt av alla svenskar som faktiskt har möjlighet att se min sida. Alla som har eller har tillgång till dator smartphone surfplatta eller liknande (internet är ej relevant då man kan gå till wifi knyt punkt!). 1999kr per år. Samma felaktiga logik som SVT.
Dem som vill och ser kan få betala för det också, även om det blir 4 eller 6tusen om året
TV licensen är felaktig i sig, om de som använder utbudet inte vill betala den summa det kostar så ska det inte finnas.
Jag varken äger eller har tillgång till endera TV eller dator.
@Thokek
Jämförelsen haltar en del. Du får åtminstone skaffa ett MC-gäng eller några torpeder som kan driva in dina "fordringar" för att liknelsen skall bli komplett.
Vad är det för pervers ideologi som tycker att något sådant här kan vara rätt? Det kan väl inte vara liberalismen i alla fall?
Eftersom radiotjänsts personal inte har något mandat till husrannsakan kan man säg att man inte har TV, dator, eller dator på jobbet – end of discussion. En lag för de laglydiga.
De kan se om du har ett internetabonnemang.
Det beror på hur mycket balls radiotjänst har. De behöver inte göra en husransakan. Det enda de behöver göra är att besluta att du är betalningsskyldig och göra det en gång till ifall du överklaga – sen är det du som måste stämma radiotjänst för att få en opartisk bedömning (och det finns då viss risk att du får viss bevisbörda).
Eftersom radiotjänsts personal inte har något mandat till husrannsakan kan man säg att man inte har TV, dator, eller dator på jobbet – end of discussion. En lag för de laglydiga.
Om ens arbetsgivare förbjuder all surfning som inte är strikt arbetsrelaterad så kan man väl inte anses ha tillgång till SVTs utbud, i alla fall inte med mindre än att man då äventyrar sin arbersgivares och sina kunders säkerhet samt sin egen anställning. Det borde väl gälla även då man tar med den hem för att arbeta hemifrån (fortfarande förbjudet att surfa privat och/eller icke arbetsrelaterat)?
Det räcker inte, i enlighet med vad någon tidigare postat.
"5§ Skyldighet att betala radio- och TV-avgift finns inte vid innehav av TV-mottagare som finns i anläggningar eller lokaler som är avsedda för annat än bostadsändamål eller i fortskaffningsmedel, om mottagaren på grund av en särskilt vidtagen åtgärd inte kan användas för att ta emot TV-program. Lag (2009:1235)."
Särskilt vidtagen åtgärd kan inte vara ett förbud, kravet är att apparaten "inte kan", inte bara "inte får".
Jag har ingen tv och jag vägrar betala tv-license. Det måste finnas rätt många som hatar deras idioti. Letar efter grupper som organiserar motstånd. Hittar bara den här gruppen:
"Protest mot TV-licens för Datorer och Telefoner"
https://www.facebook.com/pages/Protest-mot-TV-licens-f%C3%B6r-Datorer-och-Telefoner/490043097710800
Finns det andra?
Nej till tv-licens för datorer & mobiler
19,905 likes
https://www.facebook.com/NejTillTvLicensForDatorer
Visa vad ni tycker.
Det är väl ingen nyhet att staten konfiskerar våra tillgångar? Det är knappast ens särskilt ovanligt att man hittar på nya sätt att plocka av oss dom?
Det har alltid varit så, från tidig medeltid och framåt.
Ättargäld, fordring och gästning.
blev
Ledungslama och snäckepenning
blev
Markgälder, brudskatter och kyrktionden
blev
Kronotionden, utskrivningar och Älvsborgs lösen..
Jordeboksränta, dagsverksskyldigheter och boskapspenningar..
Grundskatter, statlig skatt, moms, och tobaksskatt..
Bensinskatter.. och TV-avgift..
Det är bara objekten som växlar..
Om man hade lite mer förtroende för politiker kunde man väl anta att så här vanvettiga och omoraliska ordningar – argumenten mot dem förefaller närmast outsinliga – strax måste upphöra, men jag har verkligen inte det förtroendet för våra politiker och det är ju redan många som tvingats betala 2076 kr i TV-licens för att de har dator. Staten har alltså redan skändligen förbrutit sig mot de här människorna. De bör få sina pengar tillbaka och därtill ett skadestånd för statens kränkning av dem.
Känner mig fortsatt förbannad på grund av alla jävla dumheter. Existensskatter som man måste betala vare sig man har inkomster och konsumtion eller ej är så outsägligt dumt och ont. Moms må vara en sak, när det handlar om saker man faktiskt konsumerar, men att vare sig man har inkomster eller ej behöva betala 2100 kr om året för TV man inte konsumerar är fasansfullt dumt och orättfärdigt. Man kan dock riktigt känna Fredrik Reinfeldt slavpiska slita ens rygg: jobba, jobba, jobba!
Man kan lägga ner SVT, man kan förbjuda SVT att lägga upp material på nätet, man kan tvinga dem att införa ett betalningssystem för användare av SVTs nätutbud, man kan införa en internetskatt, man kan ta ut en extra moms på 25 % på nyinköpta apparater som kan visa TV. Alternativen är många, men av alla alternativ väljer våra politiker det allra mest befängda. Allt för att rädda Radiotjänst.
Frågan är om inte det dyrbaraste för politikerna med Radiotjänst är att de kan inbilla folk att SVT är politiskt oberoende. Visserligen torde mycket få svenskar vara så idiotiska att de tror att Pravda är politiskt oberoende för att staten skapat ett separat skatteverk för att ta in pengar till Pravda, men för politikerna räcker det att de kan säga att SVT är oberoende. Det spelar ingen roll hur verkligheten ser ut, det viktiga för politikerna är att de kan ljuga om den. Det är därför Radiotjänst likt en Highlander överlever i stort sett allt.
Jag får nog säga emot dig lite där när det gäller beskattning av egendom (till skillnad från inkomst/omsättning). Det kan vara motiverat att beskatta egendom som utgör begränsade resurser – t.ex. kan man på detta sätt motivera beskattning av fastigheter.
Jag kan nog även se rimligheten i att man beskattar fordon även om fordon i sig inte är en begränsad resurs. Just fordonsskatten är här lite liknartad TV-avgiften i det att dess enda motiv är för att finansiera i detta fallet infrastrukturen. Skillnaden är väl då att vägnätet är nödvändig för att man skall kunna nyttja fordonet (och att fordonet är skattebefriat ifall du inte använder det på allmänna vägar). Så även fordonsskatten ser rätt rimlig ut.
Vad som förvånar mig är att de på nätet verksamma dags- och morgontidningarna, som ju lever med sjunkande intäkter pga alla gratistittare, inte går samman och fakturerar alla innehavare av prylar som kan användas för att surfa webben. De skulle ju kunna ta en schablonavgift på 5:-/dagen av alla smartphone, smarteve, dator eller surfplatteägare, eftersom dessa potentiellt kunde ha fått i sig dagens nyhetsdos via någon tidningshemsida. Uppenbarligen är det ju fritt fram för privata aktörer att "beskatta" vanligt folk i detta landet. Se bara på kasettavgiften.
Svenska bloggare borde göra något liknande, starta en riksorganisation som fakturerar samma kundgrupp som ovan, för att man potentiellt KAN läsa Blondinbella varje dag. Intäkterna delas ut till bloggarna enligt besöksstatistik.
Själv tänkte jag börja fakturera alla i mitt närområde för att de har den fina ynnesten att möjligen råka få se min vackra person varje dag. Det är ju inte gratis med saker som rakhyvlar, kläder och sånt..
Badlands Hyena skriver om Public Service. I Europa så har Albanien, Belgien, Bosnien och Hercegovina, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Irland, Italien, Kroatien, Makedonien, Malta, Montenegro, Norge, Polen, Rumänien, Schweiz, Serbien, Slovakien, Slovenien, Storbritannien, Sverige, Tjeckien, Tyskland och Österrike tv-licens. Undra vad Thatcher var för någon som inte tog bort detta.
En del av Europas totalitära historia.
DN förefaller ingå i fascistalliansen som försöker släta över de här horribla bestämmelserna och låtsas att alla kan vara nöjda ändå. Alla artiklar de skriver i ämnet verkar leda till slutsatsen att de som misstycker bara inte insett det fina i kråksången. Alla blir glada till slut om man skall tro DN. Satans fascistmedia!
Jag försökte kommentera hos dn.se, men av något skäl går det inte. Troligen för att DN inte vill ha någon kritik av de här djävulsdumma reglerna. Det är den mediala fascisteliten som har bestämt att det skall vara så här. Vad folk tycker skiter de i.
DN är maktens hantlangare och har så varit under en längre tid. Även den "fria" pressen äter ur statens hand.
Kan inte låta bli att skriva att det är precis den här rätten att göra på det här sättet som du brukar försvara gentemot min argumentation. Just denna gång var det något som gjorde dig upprörd en annan gång är det någon annan.
Skall vi verkligen ha det på detta sättet? Det självklara i att begå övergrepp mot våra medmänniskor med det enda argumentet att vi är fler eller har mandat från de flesta. Hur hårt sitter den demokratiska hjärntvätten?
Jag ser det som en stor demokratifara när politikerna alldeles strax kommer se till att Radiotjänst får information om alla som köper datorer, surfplattor och smart phones. Man kan undra om vi inte har ett fascistiskt maktövertagande på gång i Sverige. Problemet är inte demokratin i sig, utan att nuvarande politiker inte förefaller vara särdeles intresserade av demokrati. De kör mer än gärna över minoriteter, vilket man enligt modern demokratisk teori skall akta sig för.
@Kuckeliku
Så fort en representativ demokrati gör något så kör den över en minoritet.
Det enda den kan göra är att gynna någon på någon annans bekostnad. Det är dess natur och en självklar logisk följd av en organisation som försörjer sig som parasit, dvs konfiskerar andras tillgångar.
Sen tycker någon att det är mer rätt att dessa övergrepp begås på ett sätt och någon annan på ett annat sätt och så röstar vi om hur de skall ske allt medan alla i denna institution lever gott på befolkningens arbete. Vi går och legitimerar detta vansinne vart fjärde år under hårt tryck av hjärntvätten att vi alla blir galna och slår ihjäl varandra om vi inte lever som statsträlar.
Jag fick ett svar angående att ta hem dator från jobbet tillfälligt. Radiotjänst svarade såhär:
Hej.
Tack för ditt mejl.
Det som skrivs i media stämmer inte alltid. Om man tar med sig sin arbetsdator in i hemmet, i stället för att lämna den ute i bilen över natten och riskera att den blir stulen – är det inte rimligt att se det som ett avgiftspliktigt innehav.
Men om du innehar utrustningen i ditt hem är huvudregeln att den anses ingå i hushållet och är avgiftspliktig. Omfattningen av innehållet måste avgöras från fall till fall och görs vid en omprövning.
Med vänlig hälsning
RADIOTJÄNST I KIRUNA AB
Kundtjänst
Marilla Lundquist