Nedanstående är ett sponsrat gästinlägg skrivet och sponsrat av 5fonder.se. Kommentera gärna om ni har frågor kring tjänsten, så ska 5fonder försöka svara, som anstår sociala medier.
Den vanligaste strategin som aktiva fondsparare använder sig av i PPM är att regelbundet välja de fonder som just då haft högst avkastning. Forskning visar att det inte är helt fel och det är också basen i 5Fonder-strategin som erbjuds av 5Fonder.se.
Redan 1993 visade amerikanska forskare värdet av att i en portfölj av aktier regelbundet köpa vinnaraktierna och sälja förloraraktierna. De kunde visa att en sådan enkel strategi genererade överavkastning under en 25 års-period. Strategin stämmer dessutom bra med det enkla tankeexperimentet: ”Är det troligare att ett företag som gått bra en kort tid ska fortsätta gå bra än det är att företag som gått dåligt helt plötsligt ska gå bra igen?” De kunde visa att för aktier så var det troligare att aktier som gått bra en kort tid skulle fortsätta gå bra. Detta brukar kallas att det finns en så kallad momentumeffekt. Momentumeffekten går ut på att det är troligare att ett värdepapper ska fortsätta gå bra om värdepappret gått bra tidigare. Du kan jämföra momentumeffekten med rörelsen i en bil. När bilen väl rullar på, alltså har momentum, är det troligt att den kommer fortsätta rulla på ett tag till.
Eftersom en fond investerar i aktier är det enkelt att tro att också fonder kommer ha momentumeffekter. Flera forskare har visat att fonder har momentumeffekter precis som aktier. De flesta forskare pekar dock på att avgifter och kostnader för handel ofta äter upp momentumeffekten för stora investerare.
När det kommer till PPM eller premiepensionssystemet är du tvungen att investera i fonder och vilka fonder ska du då välja? De allra flesta gör ju inget val men bland de privatpersoner som gjort egna val är det visat att de som haft bäst resultat är de som är aktiva och ofta använder momentumeffekten i fonder. Även om alla dessa individer kanske inte känner till momentumeffekten är det enkelt att förstå varför de valt fonder som de gjort. Varför skulle de välja fonder som gått dåligt? De allra flesta väljer fonder från en topplista och då kommer de att utnyttja momentumeffekten och förhoppningsvis generera överavkastning.
På 5Fonder.se finns verktyg för att underlätta och göra en momentumstrategi enklare och snabbare att använda för bland annat sitt PPM-sparande. Vår forskning har visat att momentumstrategier tillsammans med bland annat stop-loss ger en högre avkastning och därför erbjuds stop-loss varningar som ett komplement till de fonder vi väljer ut. Genom att vi betygssätter fonder med 5F-Fondbetyg utifrån deras momentumeffekt gör vi det också enkelt att välja ut fonder som har en liknande momentumeffekt om man vill ha större spridning i sin portfölj. Detta tillsammans med verktyg för uppföljning, påminnelser och e-postsupport gör det enkelt för dig att komma igång med att fondspara vetenskapligt. Dessutom är det gratis att testa en månad.
Sammanfattningsvis, forskningen visar att det är troligare att fonder som gått bra den senaste tiden kommer fortsätta gå bra än det är att andra fonder helt plötsligt ska gå bra. Det är också så att regelbundet köpa vinnare och sälja förlorare borde ge en överavkastning om du inte har för stora kostnader för handeln. I PPM har individen inga kostnader för handel och att utnyttja momentumeffekten blir då ett attraktivt sätt att fondspara på, vilket det varit för de bästa spararna i PPM. För dig som inte orkar göra jobbet själv att välja ut fonder med momentum och handla regelbundet kan du ju alltid använda dig av 5Fonder.se.
Mvh,
Dr. Tomas Sörensson och Mikael Andersson, grundare 5Fonder.se
I samarbete med Cornucopia erbjuder vi just nu 50:- rabatt för Cornucopias-läsare på 5Fonder.se. Använd rabattkod “Cornucopia_2013” fram till 2013-07-31!
PS. Undrar du över forskningen vi nämner, kolla in Fondbloggen från 5Fonder.se där vi diskuterar forskningen i detta ämne. DS.
14 kommentarer
Jag svarar gärna på frågor och tar tacksamt i mot feedback. Riktigt intressant att höra vad ni tycker om 5Fonder.se!
Mvh,
Mikael Andersson, grundare 5Fonder.se
Det verkar som en intressant tjänst och ett alternativ/komplement till att välja breda fonder under lång tid om man vill och orkar vara lite mer aktiv.
Kan ni fixa en "kom ihåg mitt val"-funktion för "Mer info"-knappen så den inte behöver fråga "Öppna på Pensionsmyndigheten.se?" varje gång? 🙂 Ha också gärna den knappen direkt i fondbetyg-listan.
Ett ytterligare önskemål vore att kunna välja att öppna fonden hos Avanza och Nordnet.
Tack för bra feedback. Självklart vill man inte behöva trycka på den frågan hela tiden och även kunna välja andra sidor!
Mvh,
Mikael
Ni har doktorerat i någonslags x(national/privat)-ekonomi?
Vad tror ni om fonder som investerar mest i BRICS-länder?
Stämmer bra, Tomas har doktorerat på Handelshögskolan i Stockholm och skrev om optionsprissättning.
Vår strategi går i korthet ut på att satsa på det som just nu går bra för att bygga maximal avkastning. Det innebär ofta men inte alltid att strategin rekommenderar tillgångar med hög risk och därför har vi ofta rekommenderat fonder som investerar i BRIC.
Lycka till med dina investeringar!
Tar ni med "likviddagar/affärsdag sälj" i er riskbedömning? En stop loss-notifikation är inte lika effektiv på en fond som har 5 likviddagar som har "samma dag" när man vill sälja så fort som möjligt.
Bra fråga!
I forskningen och de simuleringar som vi gjorde då försökte vi efterlikna verklig handel så noga som möjligt och tog hänsyn till handelsdagar, generell fördröjning för handel och specifik fördröjning för fonder med fler handelsdagar för byte.
Du har rätt i att stoploss inte blir lika effektiv som i aktier där man kan "garantera" en minsta förlust, men för fonder ger det ändå en extra trygghet och som vi visat en extra avkastning.
Det är väl också så att har man flera fonder, där visserligen samtliga har hög risk, men helt skilda riskexponeringar, blir väl risken generellt sätt lite lägre än om man skulle lägga allt i samma korg.
Förutom i ett rent katastrofscenario så brukar ju sällan precis allt krascha samtidigt.
Men visst är man lite inlåst med fondhandel, och det går inte att reagera riktigt så fort man kanske skulle vilja alla gånger.
Greenious, helt rätt.
Tyvärr är man som du säger lite instängd.
Inte ett knyst om upploppen i Husby från Cornu trots att det är de senaste dagarnas stora nyhet.
Läste du inte förra inlägget?
OT: Kanske lamor är ngt för dig och dina vargar?
http://www.sydsvenskan.se/sverige/lamor-ska-ge-vargen-pa-palsen/
Jag kanske är lat, men jag gillar fonder. Det är mycket enklare att hänga på trender utan att behöva analysera varje bolag i en sektor/branch/region innan man köper.
Problemet är ju just att folk inte aktivt handlar dessa som de borde.
Er tjänst påminner om 2ship, dvs, mot en avgift så får man med jämna mellanrum ett förslag på vilka fonder man ska ha, och det är upp till var och en att få arslet ur vagnen…
Ni har inte funderat på en fond-i-fond enligt era metoder och få in den på ppm?
F.ö. skulle jag också vilja se en 25-25-25-25 fond, 25% akier, 25% obligationer, 25% guld/ädelmetaller och 25% cash, som viktas "tillbaka" med jämna mellanrum. Vi är många som sitter med olika pensionsförsäkringar med högst begränsade möjligheter att styra sådant själva, och en fond som kunde tillhandahålla det behovet vore läckert.
Mycket random-tankar här… ska sluta babbla..
Hej Greenious!
Tack för din kommentar.
Som du säger är det ju absolut viktigaste att vara mer aktiv, det visar all forskning. Generellt sett är folk kvar i dåliga fonder för länge.
Vi påminner en del om bl a Twoship men den stora skillnaden är att vi erbjuder portföljer som är utspridda över fler fonder i olika tid så att vi undviker problematiken kring massfondbyten. Vidare blir våra rekommendationer alltid dagsfärska så du behöver inte göra bytet exakt när du får mailet utan kan göra byten när du vill. Dessutom erbjuder vi en del verktyg för att göra det enklare att byta fonder och följa upp din utveckling.
Att erbjuda 5Fonder som fond är självklart attraktivt och något vi utvärderar.
Dina tankar kring riskspridning är intressanta och jag tror många känner igen sig. Det som skulle kunna bli problem med en sådan fond är att man antagligen har en för låg risknivå i sitt långsiktiga sparande. I PPM är det mycket fördelaktigt att ha en hög risknivå i och med rabatterade avgifter och inga transaktionskostnader.
Lycka till med ditt sparande!
Mvh,
Mikael