Det breda amerikanska börsindexet S&P-500 ligger nära all time high i amerikanska dollar och är alltså väldigt nära ATH från oktober 2007. Vad tror ni om utvecklingen framåt i tiden?
Naturligtvis är inte S&P-500 på ATH mätt i svenska kronor, då dollarn var starkare både 2000 – 2001 och 2007. Men sådana här siffermagiska tillfällen röner alltid uppmärksamhet.
Man kan notera att både 2000 och 2007 gick S&P-500 kräftgång på de här nivåerna under några månader, men än så länge handlar trögheten att ta sig igenom ATH om två veckor och man kan inte säga så mycket. Naturligtvis finns det ett psykologiskt motstånd i sådana här situationer, men vad säger fundamenta?
Så vad tror ni, bryter S&P-500 ATH eller är 1576.09 on orubblig nivå?
Naturligtvis kommer ATH att knäckas, frågan är som vanligt bara när?
Mer intressant för oss svenskar är när ATH kommer knäckas även mätt i svenska kronor.
33 kommentarer
Trevligt vore det med en rekyl ned i källaren så man kan göra lite fynd. Men hur ser du på det hela? Säg att börsen skulle halveras som 2007, men skuldkrisen inte är löst varken i europa eller usa… Är det klokt att handla aktier ändå tror du?
Är tämligen säker på att 1576 bryts ganska omgående.
Om man tar hänsyn till usd/sek lär dock inte ATH ske i år. År 2000 noterades dollarn på klart högre nivåer än idag.
dollarn är på väg upp. "No doubt about that". Cypern-debaclet förstärkte en redan stark trend. USA-börsen med DJ-index kommer fortsätta leda uppgången. Jobbigt dock utan rekyler.
Dollarn står faktiskt några ören högre i sek idag än vid S&P-toppnoteringen oktober 2007.
Om vi antar att olje- samt guldpriset faller kan vi se fram emot en dyrare dollar.
dollar-guld är normalt omvända till varandra. Men inte alltid. Jag tror personligen på dollaruppgång via kapitalrörelser från Asien och Europa till USA. Guldet bör falla långsiktigt ner mot 12-1300 stödet. Under 1100 är det kört. Anledningen till scenariot är stigande börs i USA dit kapitalet flyr vilket driver upp långräntorna(guldet faller). Jag väntar bara på en räntesignal för 10-åringen vid 2,25%(UST).
Folk i gemen kommer att vara säkra på att guldet är dött men skuldkrisen kommer och knackar på dörren igen. Först ut Europa vilket innebär att euro faller hårt mätt i guld.
Jag tror på en klassisk börsreaktion. En liten börsdipp när ATH nås därefter upp igen. DJIA bör nå toppen av sin MEGA-Megafon vilket bör bli en bit över 17.000. E-vågen brukar vara utan större rekyler.
P/E halvdyrt kring 17(S&P500) men var skall man placera?
@gefle; Jag tror risken ökar för ett mindre 1987 pga av stigande dollar.
Skall vi säga DJIA 20.000 (in)om 2 år. Först 17-18.000 innan kraftig rekyl och en ny uppgångsvåg där dollarn samtidigt når över 100(dxy).
@rttck
Jag analyserar inte amerikanska bolag på djupet så jag kan inte uttala mig om en värdering på P/E 17 är lågt eller högt. Spontant låter det högt men det kan ju bero på redovisningen.
De svenska bolagen jag följer/äger har alla starka kassaflöden och lämnar i snitt 4.5% i utdelning. Så jag är fortsatt försiktigt positiv om utvecklingen för Stockholmsbörsen.
10 är lågt och 20 är högt
@rttck
Tror inte att de som köpte bolag -92 till p/e-50 ångrar köpen 🙂
@gefle; Så är det..men du pratar bolag, jag pratar index… Men jag tror som du att börsen är det enda som gäller tills skuldbubblan smäller.
Devalvering 30% är alltid en nyordning. Då gäller ej p/e utan eps.
OMX30 bör konfirmera en rekyl vid passage av 1180. Kursmål 1100-1125, dvs -5% som utgör ett mycket bra köpläge i lämpliga kandidater!
Tips? Jag har som sagt bara analyserat ett enda bolag på 20 år. Ett guldbolag!
@gefle; såg att s&p500 fick en liten ny köpsignal på 1564 idag. Måste bryta 1550 för att negera denna signal för vidare nedgång och en önskad rekyl. Överköpt…överköpt….men en snabb rekyl som går på en vecka.
glömde säga att en stor del av korrektionen ner förstås utgörs av avskild utdelning :). Den större rekylen kommer senare i vår!
@rttck
Du får göra comeback och börja med analyserandet igen!
Ta det lugnare denna gång dock, det tar alltid lång tid att komma igång igen efter en rejäl svacka… 🙂
Företagens värde är en viktig indikator på kollapsens status och det här är intressant. Sedan år 2000 har det hänt en del som måste tas hänsyn till.
Befolkningen i USA har ökat cirka 12 procent och det har minskat aktievärdet per capita. Inflationen har varit cirka 50 procent. Om man lägger ihop detta måste S&P-500 vara 68 procent högre för att vara realt lika som år 2000.
http://www.advisorperspectives.com/dshort/updates/CPI-Category-Overview.php
Här finns S&P justerat för officiell inflation.
http://www.multpl.com/s-p-500-price/
Dollarns värde har minskat cirka 30 procent. En del kan läggas till inflationen och befolkningen och då kanske S&P-500 måste vara 80 procent högre för att ändå vara lika.
http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?s%5B1%5D%5Bid%5D=TWEXB
Företagens försäljning har ökat ungefär lika mycket som inflationen, ungefär 50 procent.
http://4.bp.blogspot.com/-L0_7mc8feNg/T09lBewQ-uI/AAAAAAAABAU/UKURCODpyW0/s1600/figure66.gif
Sedan år 2000 har den amerikanska långa räntan halverats, vilket i sig borde ha ökat p/e-talet och aktievärdet i S&P-500. Men p/e-talet är lägre. Andra saker och speciellt framtidstron har påverkat. P/e-talet säger därför mycket. Att detta toppade år 2000, när produktiviteten i naturresursernas toppade, är ingen tillfällighet.
S&P-500 har enligt ovan realt nästan halverats. Detta index realt kommer naturligtvis aldrig att komma i närheten av vad det var år 2000. Om 20 år kommer nog kollapsen att finnas tydligt i allas medvetande och S&P-500 realt vara mycket lägre. Företagens omsättning och vinster minskar nog också. Världshandeln är en bråkdel av idag och så vidare. Det här landet med sitt stora importberoende för kortsiktig överlevnad och överbefolkning finns som jag brukar säga nog inte kvar år 2050.
@Urban; Jo jag tror att S&P500 precis kommern nå upp till den reala nivån år 2000. Men det tar några år till.
Det är inte fråga om en kollaps Urban utan en korrigering av den massiva felvärderingen år 2000.
Visst kan mycket av toppen år 2000 förklaras av folks dumhet. Det troddes att allt skulle revolutioneras med informationsteknologi. Dumheten består naturligtvis och nu inses inte att naturresursernas flödande tillgång blåser liv i allt. Börsen är känslig för sånt här och det kommer till uttryck som ett slags omedvetet genomsnitt. Politikerna däremot bara babblar och där finns ingen balans.
Även om företagen och börsen försvinner så finns människan kvar. Men det lokala samhället blir ineffektivt. När naturresurserna inte längre kan utvinnas, vilket inte ligger så många år bort och mest är en fråga om matematik, är det är svårt att se något annat än något stenåldersliknande.
En historisk återblick inom relevant jämförelsetid antyder att p/e-talet har trissats upp av en låg ränta och en ohållbar skulduppbyggnad. I så fall är p/e-talet historiskt lågt. När inflation eller något annat okänt har minskat skulderna och återställt räntan till normala nivåer och kollapsen antas av det stora flertalet så kommer p/e att nå rekordlåga nivåer. Inom överskådlig tid ser man då att företagen försvinner.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:S_and_P_500_pe_ratio_to_mid2012.png
Personligen tycker jag det går hur bra som helst utan bil och körkort, problemet är väl att omgivningen i 9 fall av 10 tycker man är en idiot.
Det visar att omställningen kan bli svår som du beskriver då folk i gemen är van med billig energi.
Det enda som är riktigt säkert framöver är väl att energiskatterna kommer att fortsätta att öka i omfång.
Det är väl inget problem med att bara cykla. Det var inte så länge sedan många tvingades gå. Problemet är att naturresurserna får en så låg täthet globalt att de inte kan utvinnas (ekonomiskt). Då har ett svensk hundraprocentigt cyklande minimal betydelse. Lokalsamhället klarar inte att få fram exempelvis cykeldäck. Det går inte ens att få fram bra skor att ha på fötterna. Allt faller samman när det bara finns rester, men de ger naturligtvis vissa fördelar, vilka i och för sig kan vara stora. Exempelvis kommer hus, vägar och broar att finnas kvar i hundratals år.
Samhället HAR revolutionerats av IT sedan år 2000!
Bubblor skapas av att staten (via dess centralbank) infört fiatpengar och dikterar att räntan måste vara för låg. På vad de därmed nyskapade krediterna beror på alla möjliga tillfälliga faktorer. På 1990-talet var det IT som fångade upp denna inflationära penningökning. Sen blev det bostäder.
Bubblor orsakas inte av IT, bostäder eller folks dumhet. De orsakas av staten.
rättelse av skrivfel:
"På vad de därmed nyskapade krediterna SPENDERAS beror…"
Folk är närmast per definition lika dumma som sina makthavare och så bildar dom en stat, som föga förvånande fattar dumma beslut inom bland annat finanspolitiska frågor och som också per definition är dum.
Jag ifrågasätter inte att IT har revolutionerat saker. Kontrarevolutionen kommer när elsystemet brakar ihop.
Nu är det ju så att det är frivilligt att låna pengar i det här landet. Inga villiga låntagare, inga långivare. Så att enbart skylla på centralbanken är att göra det alldeles för lätt för sig.
Urban Persson
Jag håller inte med dig om att folk är "dumma". De är tvingade under våld och hot om våld, och anpassar sig rationellt därefter.
Jaaa, leka TA, vad kul!
Först och främst, rusa inte till köpknappen så fort indexet noteras en punkt över förra ATH. 2008 hade också ett nytt ATH men då…
Volymen har trendat nedåt under uppgången sen botten våren 2009, vilket är bearish. Momentum och medelvärden ligger platta, givetvis, eftersom den trendat sidledes hela detta millenium hittills.
Dubbeltoppen 2000 och 2008 signalerar enligt TA-regelboken att SP500 skall falla två gånger fallet från första toppen (1550 punkter) till den mellanliggande bottnen 2003 (800). Alltså är TA-prognosen nu ett fall till 1550-2*(1550-800) = 50 punkter. SP500 ska ned till 50 (femtio) punkter! Ned med 97%, säger teknisk analys. Trippeltopp är bara en rekyl på vägen ned dit som slagit tillbaka hela vägen upp till utgångspunkten. Om man inte byter botten från 2003 (800p) till bottnen 2009 (650p), men då finns det ju inte tillräckligt många punkter kvar för prognosen att infrias…
Om man inte är så noga med nåt hundratal punkter (ca 15%) hit och dit, så kan man fantisera om en bullish triangel om man drar en linje från 1995 till 2009 och förstås mellan båda stortopparna 2000 och 2008. Med den tolkningen så vore ett nytt ATH jättejättebullish.
Med "teknisk analys" kan man inte misslyckas. Eller snarare, man misslyckas alltid. För TA-regelverket saknar logisk grund och är därför självmotsägande, varför man alltid kan dra vilken slutsats som man vill dra.
De 15% handlar om skillnaden mellan bottnarna 2003 (eller 2002?) och 2009. Denfrasen hamnade fel i mitt inlägg, den har inte med bullish triangle att göra. Den "lilla" skillnaden bara visar att det inte finns någon bra platt botten i den där grafen. Vilket skulle tyda på att upprörelsen sen dess bara är en rekyl och inte starten på något nytt i 10:årig skala.
Vidare ska man komma ihåg att en linje baserad på bara två punkter inte är bra. Och att extrempriser (toppar bottnar) inte är magiska. TA är junk!
@Kapitalist; Faktum är att varje större nedgång på börsen(secular bear) brukar kunna börja med ett marginellt ATH. Skillnaden denna gång är DJIA som leder, dvs Blue Chips med starka BR och hör relativavkastning.
Den TA du pekar på är bara ett alternativ av flera. TA är som sagt ingen kristallkula. Fundamenta är basen, TA är bara en karta med kompass.
Klart att de största fallen sker från de högsta höjderna.
Jag vet inte vad jag ska tro. Det enorma penningmängdsskapandet gör ju att det finns så många fler dollar per aktie nu. Men om jag tvingas gissa enligt TA så gissar jag att det vänder ned i en trend av storleksordningen mot förra botten, för de där pengarna lär sitta putt som bankreserver ett tag till. Vändpunkten kommer mellan nu och om flera månader, säkert med en rekyl sen upp tillbaka och lite över ATH igen. Det är så det brukar vara, helt odugligt som beslutsunderlag.
It´s all about kapitalallocation. MOT United States of America. Dollar-utvecklingen är väl bevis nog! The BIG Correction kommer tids nog. Först i Europa…sedan i Japan…och sist i världens största ekonomi som äger världens största valuta, dollarn, vilken är en garant tills de övriga insolventa staterna kapsejsat. USA får sitt fokus vad det lider. En stor del av USA är i depression men outsourcing till Kina/Mexico etc har gjort att USA´s realekonomi är väsenskild från USA´s börsföretags ekonomi. Börsen = Ekonomin = no,no, noooo no more!
@Kapitalist; glöm bankreserver och realekonomin. Börsföretagen lever i sin egen bubbla. Hög skuldsättning delvis men mycket cash också! Överutdelning i vissa fall driver kurserna i brist på alternativ.
Stiger inte 10-åringen snart så sker det senare i år. Så länge dollarn fortsätter stiga så lär räntan i USA stiga(kolla 2,25% på 10-årig UST). Då vet vi att räntan kommer att stiga. Den svenska har redan fått köpsignal(d:o)!
Allt annat leder förstås mot börskrasch redan nu!
Ner 20-30% Minst! Jag kan inte rakna hem dagens nivaer pa nagot satt.
Nick