Trots att Cypern-krisen och konfiskationen av sparares pengar för att rädda banker, tvärt emot EU:s insättningsgaranti som är till för att banker ska kunna gå omkull, utan att sparare ska riskera pengar, så är det nu dags för Positiva söndag.
Dags att rekommendera bra gårdsbutiker och gårdsförsäljning
Kan själv rekommendera grannen (i lantlig bemärkelse – en dryg kilometer genom skogsstigar) Östragärdes Gårds champinjoneri och gårdsbutik. Visserligen bara öppet på fredag eftermiddag och lördag förmiddag, men om man kan planera veckohandling så kan man planera inköp av helt färska nyplockade champinjoner av en fantastisk kvalitet, eller någon av deras långa rad av egenförädlade produkter. T ex champinjonchips eller champinjonsmör och diverse kryddblandningar.
För övrigt har ni väl inte missat att ni kan köpa er en egen ko (nåja, nötkreatur, tjurkalv går också bra) hos Edsele Kotell för några tusenlappar, plus två vintrars månaders gräsfoder med omkostnader och sedan få hemlevererat djuret styckat i lådor land och rike runt. Riktigt naturbeteskött, som endast äter svenskt gräs året runt och dessutom alltså nettobinder CO2 i marken via betet. Nu blir det iofs rätt mycket kött (typ 200 kg styckat), men kotellet rekommendera att man säljer vidare kanske sex av lådorna till bekanta och behåller två själv. Samtidigt kan man ju, om man har frys för det, äta 200 kg kött på ett år som en stor familj, om man ligger i hårt.
Men över till er – vad använder ni för gårdsbutiker? Kanske dags att påminna om hur man gör länkar: Skriv <a href=”url”>länk</a> för att göra en klickbar länk.
27 kommentarer
naturbeteskött
Gäller det kött och man bor i Skåne så är det Svarta Svängen som gäller:
länk
Länken sket sig, provar igen:
http://www.svartasvangen.se
http://www.tolanga17.se
ledsen att jag inte lyckades göra länken klickbar
Klickbar länk till Tolånga 17 i första kommentaren
Rekommenderar bloggen Husfadern som har många tips. Kolla speciellt kategorin Besök på gårdar och missa inte "Äldre inlägg"-knappen när du kommer längst ner. 🙂
Kan rekommendera Binäs gårdshandel mellan Uddevalla och Frändefors googlemapskoordinater: 58.458416,12.126765 Men det var ett tag sedan jag var där…
Men med tanke på svenskens låga nettoförmögenhet gör man nog bättre i att satsa på billigmat än finmat, eller motsvarande oavsett vilken bransch man ger sig in på. Billigt är viktigare än kvalitet så länge man har råd att åka till Thailand.
Det kommer att bli mer framöver, nu när det sista älgköttet är borta och frysen städad.Lamm har jag en leverantör på, skall se om vi kanhitta en charklåda med fläskkött. Annars är det Birgers i lerum som gäller.
Honung köper jag från en hobbyodlare för 50 kr för ett 1/2 kg eller från en annan för 50 kr för 650 gr, var på Willys i veckan och då såg jag att de sålde en burk på 650 gr för 29:90, undrar hur de får ihop det !?
Är det någon som vet var man kan köpa sådana kött lådor i stockholmstrakten. Framförallt intresserad av lam.
Gröna Gårdar tror jag levererar till Stockholm även om nästa leverans först blir i april. De har ekologiskt lamm, kolla in http://www.gronagardar.se
Generell rekommendation för norra sthlm :
Husagård. Köpte en kvartsgris för ett par månader sedan, var finemang. De öppnar igen efter renovering nästa fre-lördag (har öppet några timmar för utlämning).
Planerar själv att åka dit och lägga beslag på en del av deras korv inom kort.
Skärgårdskött Stockholm: http://www.skargardskott.se/
Hästa gård Stockholm: http://jarva.wordpress.com/
Man tackar för svaren.
Enligt vad jag hört så krävs egentligen bara inte alltför usla hygieniska förhållanden vid slaktför aat hemslakt skall vara rent lagligt och kunna sälja detta kött…
Plus en detalj i processen…
Ett besök av en veterinär som kollar köttet/slaktkroppen.
I stort sett samma principer som de gamla besiktingsbyrån som fanns före 1990 .
Veterinärens kostnad är bestämt i förväg.
Kanske att tiderna åtminstone i detta fall går åt rätt håll?!
Enligt Jordbruksverket, ja. Livsmedelsverket vill dock ha sitt att säga, och då räcker inte "inte alltför usla hygieniska förhållanden".
Livsmedelsverket…
Suck.
"68 brödskivor om dagen…"
Just på Livsmedelverket måste korruptionen vara värre än vanligt i statliga verk..
Kopplingen mellan forskare och livsmedelsindustrin är ju så tydlig och dessutom har man ju sett detta under lång tid.
Mostorp och Gudmundsgården. Ska snart prova en annan leverantör, Highland Cattle och får hem den lådan i början på April. Grönsaker är ju bäst hemmaodlat men det finns ett par mindre gårdsbutiker med t.ex självplock men utbudet är tyvärr för litet när det handlar om odlat.
Hallänning ser jag…
Kött för dig som bor i Finspång/Norrköping/Linköping : "Britta och Lennarts kött", i Norsholm. De levererar till skolor och förskolor och det går att få en låda för avhämtning i samband med att de levererar dit. De har egen nötkött-produktion och samarbetar med lokala lamm- och grisuppfödare, allt krav-märkt. Underbart gott och dessutom styckat på "gammeldags" sätt och som man själv vill ha det. Dessutom inte mycket högre pris än motsvarande styckningsdataljer i butik. Smaken motiverar det litet högre priset, men jag tror att faktiskt att det högre näringsvärdet jämfört med "fabriks"-kött gör det här köttet billigare i längden. Det är dyrt att vara sjuk av näringsbrist, som så många svenskar blir i 40-års-ålder och uppåt.
Instämmer, mycket trevliga, bra pris och kanonfint kött. Nöt och lamm är ekologiskt men inte grisen så vitt jag vet.
Ett länkförsök: Britta och Lennarts Nära Kött
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
För de som bor i nordöstra Skåne med omnejd finns Lokalkött. Lokalkött består av tre leverantörsgrupper i Hässleholm, Osby/Älmhult och Sölvesborg/Bromölla. Beställer gör man direkt på nätet!
För er som bor i och omkring Jämtland kan jag starkt rekommendera Slåtte Naturbeteskött. Riktigt fint kött, och väldigt trevliga att ha och göra med.
http://www.gardsnara.se
Om man vill massa små producenter.
http://www.vastsverige.com/sv/grastorp/products/135369/Restaurang-Vaxthus-Oskar-i-Grastorp/
Värd att uppmärksammas som motor i ett helt kluster.
Wernergårdens Mejeri Karbenning utanför Norberg.
Nordvästra Skåne, Kullaberg finns en köttbod i Brunnby. Djuren betar lite överallt på Kullaberg, typ Highland Cattle, samt utegrisar av den härdigare typen. Inte säker men antagligen en blandning av Linderödsgris. Men det exceptionella är de gör grov leverpastej (Olof Viktor har haft liknande tidigare), kallrökt skinka och kallrökt nöt, fantatstiskt goda smaker. Äkta, inte socker och röksmak, utan på riktigt och utan att för den skull kosta skjortan. Hemsidan ,http://www.brunnbybostalle.se/, ligger nere för tillfället, är fin men den avslöjar inte alla godsaker de har. De har även hårt rökt oxsalami på riktigt viss. Aldrig ätit så god svenska oxsalami någonsin. Har man vägarna förbi är det ett måste.
Sommartid måste man beställa för att få "finare" styckdetaljer men de har så mycket mer som är gott.