I Carnegies nya strategirapport för de nordiska aktiemarknaderna är det en ljus framtid som gäller. Detta ligger för övrigt i linje med konjunkturbarometern, som är i botten, vilket innebär köpläge.
Trots att aktiemarknaderna redan är upp ca 14% de senaste tre månaderna så ska aktierna i Norden fortsätta uppåt om man ska tro Carnegie.
Bland anledningarna är att värderingarna (p/e) ligger under medel och att marknaden kommer börja prisa in 2014 års resultat i aktiekurserna. Som bekant är aktiemarknaden alltid framåtblickande och ligger före konjunkturen. Främsta anledningen är dock att man inte får någon avkastning att tala om någon annanstans och vi får en sektorrotation bort från obligationsmarknaderna och tillbaka till aktier.
Man tror att den globala tillväxten tar fart ordentligt under 2013 med +4% i BNP-tillväxt globalt och recessionen i EU/eurozonen kommer också vara över och 2013 kommer sluta med positivt BNP-tillväxt för Europa.
Finns alltså inga orosmoln alls på Carnegies himmel, annat än att obligationsräntorna kommer stiga och alltså sänka långa obligationsfonder.
9 kommentarer
Ökade aktiekurser beror som du skriver på bristen av andra alternativ. Förväntade avkastningen på investeringar i bostäder är antagligen negativ, räntorna för låga i samband med överskott av likvider. Sen börjar säkerligen den förväntade inflationen (som bör vara hög om några år) märkas av i beteendet. Noninella kurserna kommer kanske att stiga trots allt och bostadspriserna i nominella siffror vara oförändrade? Men reala värdet blir mindre?
Håller med…och sedan återstår det vad som händer med löner och överskuldsättningens påverkan på räntorna. Jag tänker på Japan, Europa och USA de kommande åren liksom Kina´s rebalansering mot konsumtion.
För en gångs skull håller jag med Carnegie.
Fortsatt fall i guld och obligationer vilket är korrekt då de visar klara bubbeltendenser.
Företagen kommer fortsätta gå bra och därmed aktiemarknaden.
Kan du utveckla lite det där med "klara bubbeltendenser i guld". Vore intressant att höra din analys.
När det började dyka upp mer eller mindre oseriösa guldaktörer på marknaden var bubblan ett faktum.
Detta nådde sin peak i samband med börsens fall sensommaren 2011.
Dvs en flytt av kapital till safe haven som guldet ansågs vara.
Nu sjunker guld och obligationer sakta men säkert i värde (sek) i takt med börsuppgången.
Just nu sitter Carnegie på stora aktieposter som man nu hemskt gärna vill sälja billigt till småsparare. Tack snälla carnegie! Inte är nu giriga inte!
Trycket var snyggt i alla fall.
Analytikerna har haft fullt upp med att justera ner estimat och förväntningar. Har pågått sedan tidigt i höstas, och pågår fortfarande. Börsen är normalt ganska revideringskänslig men den här gången har aktiemarknaden gått rakt upp, detta samtidigt som den förväntan och estimat tagits ner, och nedrevideringen har varit ordentlig. Börsuppgången är driven av likviditet och kapitalinflöde (inte av fundamenta).
Många sitter och hoppas att pengar ska lämna obligationsmarknaden till förmån för aktier. Resultatet skulle sannolikt bli en ny "IT-hausse" och under hela resan upp skulle aktiemarknaden försvara sig med att den var billigt. Gäller bara att välja rätt horisont och värderingsverktyg. Favoritperspektivet brukar vara de senaste 10 åren (då marknaden som vi alla vet har befunnit sig i vad som kan betecknas som ett normaltillstånd). Ännu så länge märks inget av ”the great rotation” utan det har varit nettoinflöden till obligationsfonderna också. Aktieinflöden verkar främst komma från ”cash”.
Fondkommissionärerna och bankerna är säljare, även analytikerna. De säljer ofta en sak när man pratar aktiemarknaden och det är aktier. Det brukar vara så att c a 70-80 % är köprekommendationer, c a 2 % är sälj och resten är någonstans mellan köp och behåll. De största och viktigaste kunderna är ”long only” d v s de äger bara aktier och har ständiga inflöden. De vill inte höra vad man ska sälja, de vill höra vad man ska köpa för pengarna.
http://www.brokenmarkets.wordpress.com
Håller inte med dig.
Börsen drivs av fundamenta, det är bara att kolla in direktavkastningen som fortfarande är mycket god.