Nej, jag brukar inte handla med fonder, men tyvärr sitter många av oss med fondtvång i tjänstepensionslösningar. Och alla deltar vi i PPM-spelet. Så här följer en öppeasdfn tråd med fondförslag.
Om vi förutsätter att konjunkturbarometersignalen är korrekt och att morgonens analys från Carnegie stämmer och det är aktiemarknaden som gäller. Vilka fonder ska man välja?
Kom gärna med förslag för svenska, nordiska, europeiska och BRICS-fonder (Brasilien, Ryssland, Indien, Kina, Sydafrika (Afrika)), där de sista även omfattar andra potentiella tillväxtmarknader. Det är en djungel där ute, så vad ska man egentligen välja?
Jag har mest skrivit om vilka fonder man ska dumpa likvider i t ex PPM i, där jag använder Enter Trend och Öhman Penningmarknadsfond. Annars har jag uteslutande varit positionerad i råvaru- och energifonder och har alltså inga egna förslag om generella aktiefonder, annat än Avanza Zero när det gäller Sverige, men då bara om man har små belopp att förvalta och endast via Avanza.
Mina fondval i PPM har varit BlackRock World Energy och BlackRock World Mining. Egentligen finns det antagligen ingen anledning att ändra på det. Råvarupriserna kommer skjuta i höjden på en konjunkturåterhämtning, och med det även råvarubolagen. I år har de dock inte gått något vidare, med endast +5% för World Energy, att jämföra med +8% för Stockholmsbörsen.
43 kommentarer
Vad har du haft för snittavkastning i PPM/år i procent?
Ligger du på 8% eller över behöver du som jag ser det inga råd utan kör bara vidare på dina egna idéer.
Har inte kontrollerat. I snitt ligger jag antagligen över 8% på gamla meriter. De senaste 1-2 åren har det dock inte varit många procent.
Mina råd:
1) Investera som en entreprenör. Alltså i verksamhet som du har överlägsen kunskap om. Som om du skulle starta eget i branschen.
2) Riskdiversifiera HELA din ekonomi. Indexfond är inte optimalt om du har lön eller t.ex. äger en bostad. Då domineras din inkomst av utvecklingen i branschen du är sysselsatt i (din löneutveckling och risk för arbetslöshet) samt av den lokala bostadsmarknaden. Det är då usel riskdiversifiering att köpa aktier i samma bransch eller i fastighetsbolag. Skolboksteorierna i finansiell ekonomi förenklar bort den verkligheten.
På samma sätt är det en mycket dålig idé att köpa svenska aktier. De är liksom din övriga privatekonomi beroende av statliga påhitt och den lokala konjunkturen. Lägg inte alla ägg i samma korg!
"Överlägsen kunskap"?
Glöm det, ingen sitter på den kunskapen.
Sen att det är en "mycket dålig idé att köpa svenska aktier" är naturligtvis inte heller sant.
Behöver inte vara en dålig idé, men ur riskspridningsvinkel har Kapitalist rätt här. Dock är Sverige beroende av export, så då ska man inte heller köpa aktier i några exportmarknader, och kanske inte heller några marknader som är beroende av svensk import.
Enklast är att följa konjunkturcykeln istället och gå ur när den toppar.
Givetvis har folk överlägsen kunskap om ett och annat! Det där med att aktiepriserna skulle avspegla perfekt information är inte sant, det är en överförenkling som akademiska ekonomer tar till för att det blir lättare för dem att räkna då… Visst kan man vara specialist på t.ex. teknik eller juridik och se hur utveckling eller regleringar kommer att påverka kassaflödet för de företag som påverkas direkt av det.
Att som svensk investera i "Sverige" har flera saker gemensamma med ens privatekonomi. Främst valutan och ränta men också andra politiska förändringar. Och om vi skulle få en sån bostadspriskrasch som man haft i andra länder så lär det sänka svenska aktier över hela brädet. Vilka industriella branscher som dominerar svensk ekonomi har mer indirekta effekter, de är mer komplext beroende av omvärlden.
Det är inte så roligt att även ens besparingar reduceras samtidigt som man blir uppsagd och ens bostad rasar i värde. Aktierna kan man åtminstone enkelt lägga i en annan korg än de övriga äggen.
Man skall inte stirra blint på vilka börser aktier är noterade på, man skall se vad bolaget har för verksamhet. Att HM&Nokia ingår i OMX-indexet gör inte dem till typiska svenska bolag, beroende av svenska marknaden osv.
För bolag som agerar internationellt så är det väl intressantare att se vilken branch de är aktiva inom. Är man verksam i t.ex. elektronik-branchen så är det intressantare att undvika bolag som Samsung och Sony i sin portfölj (trots att det är asiatiska bolag) och kanske inte undvika HM&Volvo som trots allt är svenska bolag (ur ren diversifieringsynpunkt).
Det är väl nästan bara bankerna och till viss mån teleoperatörerna i OMX-indexet som är väldigt exponerade mot svenska marknaden?
Jag trodde vi diskuterade aktiefonder här, omöjligt att investera som en entreprenör då.
Jag är absolut inte emot riskspridning, däremot tillkommer det en valutarisk vid investeringar i tex BlackRocks fonder. Även det är att betrakta som den risk/chans.
Vill man i princip helt utesluta risken (förutom inflationen) är korta penningmarknadsfonder i sek det enda alternativet.
Faktiskt, om man äger en bostad värd typ 10 årslöner, så är det en god idé att fokusera allt investerande på att hedga den risken. T.ex. genom att stå kort i banker eller fatsighetsbolag eller nåt sånt. Har man bara några månadslöner i besparingar så bör man använda rätt rejäl hävstång. Att lägga de pengarna i en indexfond vore extremt usel riskdiversifiering, även om det är det som akademiska ekonomer rekommenderar. Hela den privatekonomiska ekvationen kanske ser ut så här:
70% bostadsprisutvecklingen
25% lönen
5% aktieprisutvecklingen
Sund riskdiversifiering vore att lägga hela sparandet i säljoptioner!
Hur länge har du varit på aktiemarknaden Kapitalist?
Tycker det mest låter som teorier.
Under mina 21 år har jag hört och sett det mesta, den som snackar mest levererar sämst.
Jag konstaterar ett matematiskt faktum, räkna efter själv!
Att ignorera hela verkligheten utom bara den lilla del som är ens aktieplaceringar och sen försöka suboptimera riskdiversifieringen i bara den lilla biten av ens privatekonomi, det är grundligt irrationellt. Har man en specifik kunskap om att en viss investering sannolikt är extra lönsam så ska man så klart investera stort i det. Men i övrigt gäller riskdiversifiering. Och det utgår nödvändgivis från att man tar med hela sitt förväntade kassaflöde för resten av ens liv i ekvationen.
Hur dum är man om man ifrågasätter detta självklara?
Skulle du ha betalt per ord skulle du vara mångmiljonär Kapitalist.
Nu funkar inte dina fina ord i praktiken.
Tycker inte ens det gör det i teorin.
gefle bara påstår saker som han vill "tro" på. Logiken bevisar att han har fel. Tyvärr för honom, sådan är verkligheten.
Ryska fonder har varit spännande att äga! Sen kom jag i kontakt med aktien East Capital Explorer som investerar i East Capitals fonder. Rekommenderar ett byte av Rysk fond till ECEX, eftersom du får 80 SEK för 53 SEK just nu och bolaget är öppet för att få ner substansrabatten.
Fonder är ungefär som hyresrätt-nån annan gör jobbet-och får betalt för det!
Man har svårt vara med på alla marknaders speciella förhållanden.
ECEX är skumrask.
Uruselt track-record.
Det enda det går ut på är att gynna Elam och company.
Håller med gefle, skumrask.
Gynnas Elam så gynnas jag! Igår kom ett insiderköp från honom i ECEX!
Nu är har storägare med 18% av kapitalet.
Kollade trackrecord på Ryska fonden HQ/Carnegi köpt på 98-99 +656% nu.
Där har jag en lärdom att förmedla-gick in stort vid ett tillfälle före kraschen 98-trist -men köpte på mig lika mycket för 1/10 av ursprungskapitalet. Kanske är regelbunden in och utgång att rekommendera!
ECEX ligger dock rejält under 100 SEK som den introducerades i. Försökte även där dubbla med bristande framgång-säkert 20% förlust just nu!
"Gynnas Elam så gynnas jag" Naturligtvis inte.
Avgifterna som Elam drar in från ECEX till East Capital kommer inte dig tillgodo.
EC förvaltar fonder för 34 Miljarder SEK. 120 Anställda per anställd 283 MSEK
ECEX äger fonder för ca 2 Miljarder. 4 anställda, per anställd 500 MSEK.
Vad var frågan?
Tror du att fonderna gör jobbet gratis?
Inte mitt problem om du inte förstår hur East Capital mjölkat/mjölkar ECEX.
Det är bara att kolla på utvecklingen för aktien/substansvärdet, ändå väljer du att du dubbla så att din förlust blivit ännu större.
Ursäkta jag fattar ingenting.
Återkommer om 10 år!
98 års dipp fick min ryska fond gå till -90% nu plus 600% se ovan!
ECEX substans ner 20% under den tid 2007-2013 som den varit aktiv, aktien ner 47%-tålamod brukar belönas!
Northland är mycket mer riskfullt ;-))
Att ECEX har varit ett stort fiasko kan vi väl ändå vara överens om?
Det är inte ok att ligga back i substans samtidigt som Ryssland stigit, den höga interna debiteringen har varit en bidragande orsak till detta.
Vi kör en uppföljning om tio år 🙂
Ok!
Men min ryska fond har väl gått ner 20% på 5 år(jan 09-60%)-så den är lika illa skött.
Det stora felet med ECEX innehavet är den stora rabatten! DET är ett fiasko!
Jag har faktiskt aktivt valt AP7 Aktiefond till 75% efter mycket research. Den har en bra track record, låg avgift och bred och global strategi. De andra 25% är BL-Emerging Markets. Ändrar 1-2 ggr/år.
Tjänstepensionen har jag just nu 50/50 i Atlant Sharp och SPP Global Topp 100 (spp.se/hallbart). Har tidigare ändrat ca 4 ggr/år men planerar att ligga kvar här i minst ett par år.
Privat fondsparande just nu i Avanza Zero, Skagen Global SEK och Danske Invest Glbl Em Mkts Small Cap A. Har tidigare bytt frenetiskt men till ingen nytta så jag planerar att ligga kvar här tillsvidare.
Säger inte att det är fel med AP7 aktiefond, dock ska man vara medveten om att dom kör med belåning/hävstång på innehaven. Hög risk med andra ord.
Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Bra avkastning, låg avgift. sunt förnuft.
http://www.spiltanfonder.se/stock.asp?r_id=66480
Håller med, Arvid. Helt klart min favoritfond också, dock ej valbar inom PPM :/
Håller med Perssons Pengar.
Jag tycker Odins fonder är bra.
Hej,
Först, kul med lite fondsnack här.
Säger som Arvid ovan,
Spiltan Aktiefond Investmentbolag,
https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=325406
vars största innehav är Industrivärden och Investor (27% vardera). En bra fond som ofta är bättre än index vid uppgång, men kan ibland falla lite snabbare vid nedgång. Har en IPS där jag enbart sparar (månadssparar) i denna fond. Den kommer att ge mig finfina löständer och proteser som gammal, det är jag övertygad om.
Dock är den ej valbar inom PPM.
Inom PPM kör jag följande,
Avanza Zero,
https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=41567
kommentarer överflödiga. Alla känner till den, den är kanon.
Didner och Gerge Aktiefond Sverige,
https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=1919
Skagen Global,
https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=2435
En av många högt ansedd Global-fond
Handelsbanken Råvarufond
https://www.avanza.se/aza/fonder/fondguiden.jsp?orderbookId=241108
En råvarufond där underliggande index motsvarar olja till 50%. "Billig" med sina 0,7%
Vidare buffertsparar jag i,
Spiltan Räntefond
Excalibur
Skagen Krona
Atlant Stability
Detta hos Nordnet
Tjänstepensionen ligger hos bl a SEB, och där finns det inte så många valbara fonder men dessa hade jag valt a 19 januari.
http://perssonspengar.blogspot.se/2013/01/mitt-ips-sparande-hos-nordnet-och-seb.html
Där visas även dåvarande IPS-innehav.
I samband med att inlägget skrevs tog jag bort SPP Europa ur Tjänstepensionen samt företagsobligationerna ur IPSen. Där finns nu enbart den svenska och amerikanska indexfonden.
M v h
Persson
http://perssonspengar.blogspot.se
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag tror på Irak. De borde sluta spränga varandra någorlunda snart och då sitter det landet på stora oljereserver. Olja som kommer pumpa upp ekonomin i många år framöver. De växte med 9.9 % 2011 och det borde kunna forstsätta så.
Med högre tillväxt borde det leda till lägre arbetslöshet och mindre arga unga män, vilket borde leda till mer stabilitet som i sin tur leder till högre tillväxt. En positiv spiral helt enkelt.
Den enda fond jag hittar är "FMG Iraq Fund A10 USD" och de verkar inte ha något PPM nummer. Så fort det går att investera i Irak i någon fond med någorlunda billig avgift så kommer jag nog gå in.
http://morningstar.se/Funds/Quicktake/Overview.aspx?perfid=0P0000PPF5&programid=0000000000
Antalet döda från olika attacker har legat under 300 per månad i 4 månader nu. Under 300/månad har bara hänt enstaka månader (11 ggr) tidigare räknat från invasionen 2003.
http://www.iraqbodycount.org/database/
Relevant artikel
http://investorplace.com/2012/05/investing-in-iraqs-oil-rebirth/
BMP tillväxt på 10.5% under 2012. Prognos på 8-10 % fram till 2017.
http://www.albawaba.com/business/iraq-economy-452599
Är lite skeptisk till aktier och legat på korträntefonder under senaste året.
La dock in hälften på Skagen Kon Tiki nyligen. En bra fond som presterar bra varje år på tillväxtmarknader. Även Skagen Global är en kanonfond som presterat bättre än de flesta år efter år. Bra är ju att avgifterna är lägre via PPM än vanliga fonder
Jag kör Didner & Gerges Aktiefond och Granit Småbolag. När det ser mörkt ut flyttar jag över i Spiltan Räntefond.
när det ser mörkt ut så är det försent… då kommer du köpa på top och sälja på botten…
Det hela måste ses i sin helhet. Man har ju förmodligen 3 st aktieportföljer varav det bara i en man kan göra som man vill
1) Tjänstepensionen, där är man i regel bunden till en förvaltare, då ser man vilken utländsk fond som ser bra ut, i mitt fall fanns Skagen KonTiki att välja där.
2) PPM Här finns de ju flesta fonder med, då tar man några som man tror på som INTE är samma som de man har i Tjänstepensionen, jag tror tex på Kina men haär är valfriheten stor.
3) Privata, då har jag valt att ta enskilda aktier som jag då tror på skall slå Index, vill man ölja index så är det Avanza Zero som gäller.
Själv använder jag alla tjugolappar till lösgodis och läsk, hundringar till mat, mynt till parkeringsautomater och digitala pengar till övrigt. Så har jag delat in min ekonomi i tre delar (jag räknar dåligt liksom). Eller förresten, nej, jag försöker agera någorsunda rationellt efter frömåga istället och inser att min ekonomi är en helhet. En individ kan inte ha tre portföljer, de är tillsammans en portfölj.
Sen att "pensions"löften är låsta hit och dit på olika sätt, det är ett stort aber, men inte en slags ekonomi som är orelaterad med restens av ens betalningsflöden. Man har att anpassa de valfria delarna därefter liksom.
Fonder..nä usch och fy !! Men happy days are here again bland annat när lilla Allenex ,fd Linkmed, stiger med 125 % på en dag. Tackar,tackar
Rätt mig om jag har fel men att spara i IPS gör jag om jag vill betala inkomstskatt igen på dom pengarna jag tjänar nu när jag tar ut dom om 40 år? Plus fondavgifter.
Varför kan inte riksgälden erbjuda lite tjänster hos PPM. Vore bra om de kunde erbjuda ett vanligt sparkonto, premieobligationer eller dylikt.