Dags för Positiva söndag igen!
Konjunktursvackan ser ut att nå den konjunktursignal som innebär att man ska gå in på börsen igen.
Som bekant ligger alltid börsen före utvecklingen, så man ska gå in på börsen före konjunkturen vänder upp igen. Vilket i så fall lämpligen är nu under våren.
Vad som talar emot detta är att börsuppgången sedan avregleringarna av finansmarknaderna på 80-talet har drivits av en skuldbaserad supercykel. Både i Sverige och utomlands. Vilket nu resluterat i västvärldens skuldkris och den svenska skuldbubblan. Samtidigt finns det inte entydiga indikatorer på att den totala skuldsupercykeln är på väg att upphöra i t ex USA, även om den gjort det för hushållen. Amerikanska staten kommer fortsätta att skuldsätta sig och med det kunna hålla liv i skuldcykeln ett tag till.
Så vad tror ni? Är det dags att ta positioner på börsen för en tillfällig uppgång på några år, en uppgång som kan starta i år eller inom några år, eller är avbelåningen och deflationen här på allvar den här gången och vi får 10-20 år till av kräftgång?
41 kommentarer
Deflation. Produktionen och exporten viker. Arbetslösheten stiger.
börjar snart undra över om du behöver hjälp med
att läsa av börsens utveckling
det finns inte mycket till verklighetsförankring
i hur den utvecklats sista året se omx-s stockholksbörsen t.ex man brukar väl tala om att köpa nära botten se sista fem årens utveckling
risken är väl överhängande att verkligheten kommer ikapp och vi t.o.m kan få lägre än hösten 2008 våren 2009
Jag ställde en fråga och problematiserade. Säger ingenting om mitt eget agerande eller att jag inte håller med dig om att vi står inför en rejäl börskrasch.
Men ibland är det kul att utmana sina egna uppfattningar. En del klarar inte av det, och projicerar därmed över på mig att allt jag skriver måste jag själv tro på.
T ex så kunde man vänta åtminstone ett år att kliva in på börsen optimalt när det här läget inträffade efter IT-kraschen. Börserna lär knappast vända upp speciellt snabbt den här gången.
Men OM man ska investera efter konjunkturen så är det nära läge att gå in nu.
Är det inte väldigt risky business att va på börsen över huvud taget nu med den kommande dollar/eurokrashen?
Får man höra något hur du själv tänkt göra Cornucopia? Kommer du köpa och isf vilka bolag tror du är säkrast?
Det "lustiga" är att konjukturen på börsen tappat fotfästet i verkligheten
och inte längre ser ut att vara kopplad till konjukturen i samhället.Kan för övrigt
kan va nåt för dig att analysera, antal avslut,vilka som står bakom dom flesta avsluten, på börsen och vad ev. bakomliggande orsaker kan vara till att börsen går på tvärs med verkligheten
så som åtminstone jag ser den
Du letar lätta svar på börsen.
Endimensionella modeller som konjunkturnedgångar ska göra dig rik.
Men den öppna marknaden fungerar ju på det sättet att den motverkar alla enkla svar. Finns det ett enkelt svar så fyller marknaden ut den bristen som flytspackel.
Med den logiken kan vi mycket väl vara på väg mot en tid där börskurserna till en större grad är frikopplad från konjunkturen.
Likviditetsfällan? Alla de pengar som håller börsen uppe just nu och de som står vid sidan av. Kan gör att vi får se ATH på börserna runt om i världen. OM konjunkturen vänder nu, betyder det att börsen kan nå ATH fast än vi inte har ATH i aktivitet i ekonomin. Det farliga blir när konjunkturen vänder ner en gång till och folk ska kassera ut vinster… kan bli trångt ut då.
Räntehöjningar och börsuppgång brukar inte följa varandra men nu är det positiva söndagen så varför inte be en stilla bön och tro att räntan sjunker och börsen stiger?
Jo Axel; Ränteuppgång och börsuppgång brukar följa varandra! Nämligen i botten av en långkonjunktur!
"lågkonjunktur" skall det stå!
Min teori om börsuppgång nu baseras enkom på en förlängning av börsföretagens vinstcykel som för övrigt går på övertid sedan länge. Hur en ytterligare förlängning skall kunna fortgå hänger onekligen ihop med hur väl Kina lyckas, dels förlänga försöket med en ny kreditexpansion till låga för att inte säga fortsatt negativa realräntor, dels parallellt ställa om till en konsumtionsekonomi. Jag tror inte de lyckas med någondera på kort sikt(1-2 år). Alltså tror jag på paus vilket även lär påverka bolagsvinsterna och då särskilt råvarupriserna.
Ett annat skäl till börsuppgång är trots allt att alternativavkastningen är så dålig. Och bluffen att Euro-krisen nu är över kan få det globala kapitalet att hissa lågt värderade aktier i flera europeiska länder.
Man får inte glömma bort att vi, bortsett från centralbanksstödet och för låga räntor, har med stockpicking att göra. Inte den gamla börsdoktrinen att allt går upp.
Mitt grundscenario är att börsen snart når sin topp i pågående cykel varefter den faller under faller fram till sensommaren. Feb-Mars brukar vara en start månad! Ett kraftigt och snabbt börsfall är numera en del av WS-strategierna när det väl börjar lukta vinsttapp…..Redan nu ser vi tydliga vinstfall. Därför letar vi efter svar i pågående Q4-rapporter om framtiden snarare än utfallen.
Vissa ser tecken på en långsiktig recession.
och:
"The financial symptoms that the US and many other oil importers are experiencing bear striking similarities to the problems that many civilizations experienced prior to collapse[…]"
Läser Gail´s inlägg från tid till annan. Anser att hon har ett intressant fokus på cykler samtidigt som hon mest själv utgår från olje-perspektivet(bias). Ja,,frågan är om vi är på toppen av en s.k Super-Cycle eller t.o.m The Great Super-Cycle. Jag tror på den föregående men det torde ändå innebära att cykelbotten inte nåddes 2009-03(börsmässigt).
Problemet med börsen som indikator för de nationella ekonomierna är annars att bolagen frigjort sig alltmer från sina hemmamarknader. Och värre då är att nettoinvesteringarna minskar på "hemmaplan" vilket ställer stora krav på förnyelse av ekonomin. Vad kommer efter arbetskraftsarbitraget och konsumtionsboomen(och kredittoppen)?
Jag är fylld av förtröstan och litar på att Borgkollektivet kommer att vidtaga adekvata åtgärder för att få fart på ekonomin. T.ex. en Hoover-damm i Stockholms ström.
Ja Karl….men Keynes läror har inte varit särskilt populära hittills. Men visste släppte Borg till lite under hösten.
Tverberg ignorerar inflationen, som rensar ut ekonomins obalanser och nog mest ger glädje. Det är bara att extrapolera. Nu kommer makthavarna att trycka ut pengar med allt lägre ränta och de har inget val.
Djupa bakomliggande cykler i gamla jordbrukskulturer, som kanske kan hittas bland alla parametrar, är irrelevant i förhållande till vad de högre kostnaderna i naturresursernas utvinning betyder. Sedan år 2000 ökar dessa snabbt och det finns ingen chans att komma undan och de kommer att knäcka systemet i grunden och med tiden få alla att leva på rester, vilka ger stora fördelar relativt stenåldern.
Företagsvinsterna gynnas av en allt mindre konkurrens. Aktiernas värde ökar av låg ränta, skulduppbyggnad och med tiden inflation, som kan komma med hundratals procent på en vecka. Att köpa aktier kan därför ses som vettigt. Sedan med några smällar till, kanske utan inflation, är det slut. Och då går förstås aktiernas värde ner till noll. Jag kan tyvärr inte säga när peak stockholmsbörsen kommer.
Tverberg har vidare fel att människan är beroende av oljan. Ett större problem är att det är flera gånger för många, speciellt i det här landet. Moralisterna tror i sin enfald på en lösning genom pengar och tycker att man ska spara och att det ska löna sig. Men de blir nog glada ändå när skuldernas ok har lossats, för att sedan köra rakt in i väggen utan någon större koppling till olja och pengar.
Kanske det är som Cornu säger, att börsen alltid ligger före utvecklingen. Stockholmsbörsen liksom många andra börser toppade år 2000, i likhet med produktiviteten i naturresursernas utvinning i de flesta länder, branscher och företag. I så fall har den redan toppat.
Men det intressanta är toppen relativt andra toppar. Om pengarnas värde en vacker dag inom inte en så avlägsen framtid minskar till en bråkdel på ett ögonblick så är det ändå lämpligt att tömma bankkontot och sälja obligationerna och satsa på börsen.
Vilken börs är då bäst? I Ryssland har företagen låga p/e tal och en hög direktavkastning. Jag har själv sedan många år varit tung i svenska Nibe och Carnegies rysslandsfond med en kapitalförsäkring. Sedan samlar jag på järn och metallskrot. Att gå in i jordbruk är för tidigt. De korrupta makthavarna och horder av hungrande lägger nog i praktiken beslag på jordbruksmarken och dess avkastning. Kanske man borde placera direkt i ryska aktier och slippa den höga avgiften på 2,5 procent till fondförvaltaren och få en plattform i Ryssland att fly till om kollapsen kommer väldigt snabbt. Vid kollapsen försvinner ju förvaltaren och stockholmsbörsen.
http://www.youtube.com/watch?v=rXY47DtoNrQ
Kina verkar dock upp upp upp…
Satsa för allt i världen inte i Kina. Landet har lite naturresurser per capita och importerar mycket. Deras börs toppade 2008. Att det var senare än i världens mogna länder och efter den internationella produktivitetstoppen år 2000 förklaras nog av den enorma tillväxten. Det blir upp som en sol och ner som en pannkaka för Kina.
När deras kolutvinning toppar så blir det som att dra pluggen på hela landet och det kan vara bara 10 år bort. Trots de låga lönerna är deras kol dyrast i världen. De har börjat importera stort. De har nog som LKAB reala årliga kostnadsökningar på 7 procent. Kanske det dubbla. Hur risigt de ligger till vet bara de som håller på med det i Kina.
Brasilien är bättre och påminner om Ryssland. Japan har också stått på näsan. Börsen kopplas främst till naturresurserna. När kollapsen kommer når landets börsindex noll.
http://topforeignstocks.com/2012/12/28/performance-comparision-of-brazil-and-china-stock-market-indices/
Fast om man nu ska vara riktigt rättrogen så spelar det väl ingen roll om det går upp eller ned, bara det rör på sig. Och förstås att man kan förutse detta.
Om man placerar kortsiktigt är det bättre hålla sig på hemmaplan och dra nytta av eventuella kunskaper. Att placera kortsiktigt i ett avlägset land är knappast möjligt och liknar lotteri.
Måste erkänna att jag är en urusel aktieanalytiker, dvs jag har bara analyserat ett enda bolag det senaste 12 månaderna. Faller lätt för bransch-ETF´s istället. Just nu tycker jag dock det finns anledning att specialstudera Dow Transport efter den senaste tidens uppgång.
@Urban; Ja förr eller senare kommer kpi-inflationen tillbaka…men frågan är hur? De amerikanska bankerna t.ex har ett konstant lågt loan/deposit-ratio runt 0,8-9(i Svedala 1,3) vilket visar att de inte har någon nyutlåning alls(nyinvesteringar). En del av detta har att göra med osäkerheten om kommande nödvändiga skattehöjningar förstås.
Kina är intressant ur en särskild synvinkel. Och det är att duktiga ekonomer(finns i Kina)kan tänka styra den ekonomiska utvecklingen bättre än motsvarande laissez-faire-modell i väst. Orsaken skulle vara landets enorma potential i den första fasen av industrialiserings-processen. I takt med att ekonomin utvecklas och kompliceras minskar värdet av centralplanering och därmed riskerna för stora misstag. Att bedöma landets förutsättningar hänger till viss del ihop med denna centralplanering. Kan vi lita på statistiken?
Kineserna inom statistik är mer korrupta än de svenska makthavarna. Jag tror att absolut allt där som tyder på att det inte går bra lämnas utanför.
Jag har svårt att tro att Kina kommer råkas med stora energiproblem om tio år. Dom har totalt tagit över initiativet med tex Thoriumreaktorer. Thoriumreaktorer…
http://en.wikipedia.org/wiki/Molten_salt_reactor
…kan även elda kärnavfall från tex våra 2g-reaktorer. Jag skulle inte förvånas om Kina plötsligt erbjuder sig att ta hand om västs avfall.
Det kommer inte bli en picknick att utveckla, men så kommer inte kolet ta slut i morgon heller. Jag tror mer på att Europa kommer få en energikris. Speciellt som vi är i energisängen med en labil bordelineälskarinna som Ryssland.
@Karl: Ang Kina och fortsatt börsuppgång: Jag följer främst TA-mässigt Kina som helhet via iShares FXI(ETF). Den har nu stött på ett oerhört starkt motstånd kring 42-43 där den nedåtgående trendlinjen sträcker sig ända från toppen av rekyltoppen(i nedgången från den absoluta toppen). I min teknik utgör detta motstånd en s.k våg 4-topp som alltid renderar nya nedgångar. Vilken typ av nedgångar återstår att se. Kan bli fortsättning på trenden men kan även bli en trunkerad(ofta grund sådan)våg ner(A-B-C=1-2-3-4 utan 5´a) som följs av en stark A-B-C-våg upp över motståndet(i detta fall 42-nivån). Uppgången kan bli starten på en längre tids uppgång….eller bara en kortare topp som bildar första större våg(1-2) av högre dignitet. 🙂
Ovanstående analys skall avläsas mot ett ev. genombrott för AUS-dollarn vilket isf skulle innebära en fortsatt uppgång för råvaru-sektorn.
Personligen tror jag på rekyl nedåt just nu för båda två!
Hoppsan, hoppsan..nu skriver Cornu om börsen igen.
Tror han har läst Di senaste veckan, där Christer Gardell,Peter Malmqvist m fl haussar börsen framöver.Det gäller nu att kränga metallerna snabbt för att hänga med i racet…upp,upp,upp
Att vissa som t.ex Christer Gardell, m fl haussar börsen
har väl lite att göra med att dom sitter på stora innehav av aktier och börjar oroa sej att bli sittande med svarte petter
Kyle Bass igen Lars, ännu en gång över en timme, men sevärd. Vore tacksam ifall du tog upp honom igen. Mvh
https://www.youtube.com/watch?v=JUc8-GUC1hY
Går mot strömmen även i år och tror på fortsatt uppgång.
Tycker din portfölj med realräntor och guld ser riskabel ut Cornu men du klarar dig nog utmärkt ändå på dina andra arbeten.
Som vanligt gäller skygglapparna av, världen är inte svart eller vit som vissa kommentatorer här tycks tro.
Jag ser ganska optimistiskt på börsen. Låga räntor, en Eurokris som inte verkar bli värre, börsbolagen som har passat på att se över sina kostnader den senaste tiden, mm. 2013 tror jag kan bli ett helt OK börsår.
Långsiktigt typ om ett halvår, år kommer nog börsvärdet hos "de sju systrarna" dras ned när de drabbas av peak oil-debatten på allvar och deras börsvärde rasar. Detta under förutsättning att man inte hittar någon riktigt stor oljefyndighet. Fortfarande maskeras den debatten av demoniseringen av koldioxidmolekylen, miljön och de mantra som trummas ut av IPCC/Världsbanken.
När deras börsvärde rasar kommer det nog också dra ned index på världens börser och äta upp våra värdepappersbaserade pensioner.
Sitter på läktaren och ser på. Om det går ner 30% så börjar det bli intressant.
Nu är det sedelpressarna som håller det uppe. Men hur länge?
Det brukar vara läge att köpa när många är negativa och att döma av kommentarerna så är det rätt tid nu. 🙂
Ibland när man läser verkar det som att vi aldrig ska över toppen från år 2000 men såvida ekonomin växer bör vi ta oss över den toppen någon gång.
USA är fortfarande största ekonomin och även om börsen stigit så var det först förra året bostadsbyggandet vände upp efter nedgången som inleddes 2006. Det tycker jag talar för börsuppgång några år nu.
OMX S30 närmar sig nu den högsta nivån (1142) som vi inte har sett sedan juli 2011. Frågan är om det ekonomiska läget är bättre nu än vad det var då? Obalanserna i den globala ekonomin har väl bara fortsatt att förvärras hela tiden. Det globala finans-systemet är bankrutt och det enda som kan rädda systemet från härdsmälta är en uppdelning av bankerna. Dom samhällsviktiga delarna som berör företag och privatpersoners sparpengar kan räddas men själva kasino-delen i form av våghalsig spekulation i derivat blir man nog tvungen att offra; förlusterna är nämligen enorma. USAs ekonomi skulle komma på fötter direkt om så skedde; men det vill inte Wall Street så därför fortsätter man med samma hopplösa politik tills det inte går längre.
När stockholmsbörsens index inflationskompenseras måste det till en ökning med cirka 20 procent (KPI) från toppen år 2000. Å andra sidan har företagen gett ungefär lika mycket i utdelningar. Utdelningar och inflation betyder kapitalinkomstskatt.
Förväntningarna om framtiden har naturligtvis en avgörande betydelse p/e-tal och värde. Det svårt att tro att stockholmbörsen når en högre nivå realt. Men om pengarnas värde faller fortare än aktierna så är en placering i aktier inte så tokig. Och det gör de säkert. Förmodligen med tresiffriga procenttal och snabbt.
http://inflationdata.com/Inflation/Inflation_Adjusted_Stock_Price/NYSE_Inflation_adjusted_stock_price.asp
http://www.didnergerge.se/uploads/documents/report/dg_brev_1112_a4.pdf
Baserat på Winning Trading (blogg) och Shakeout på VCW så har jag omväxlande gått lång och kort i OMSX30 under hösten. Så länge det fortsätter att gå bra så fortsätter jag på den vägen. Disciplinerad stop-loss. Let the short trend be your friend! Andra skribenters råd ovan, som inte har någon enhetlig riktning, jävar inte denna taktik.
I KF har jag Aerocrine samt aktier i det företag där jag jobbar. (Yes! Nästan alla ägg i samma korg!)
OMX har ju gått upp under hösten… och det krävs ju ingen raketforskare för att hitta på en bra strategi för en uppåtgående börs. Men i och med att friend rimmar på trend och dessutom på engelska (!) så är det säkert en bra strategi.
Tycker det mesta påminner om 07-08 toppen just nu både tekniskt samt fundamentalt! Hösten uppgång i Usa har drivits mycket av återköp av bolagen och inflödena fortsätter att var negativa bortsett för december och Amerikanska mutualfounds ligger med rekord låga kassa nivåer, vixen är på samma låga nivå som 07 och marknaden prissätter fortsatt uppgång samt ser ingen risk när man tittar på putt call ration mm.
Skulle inte förvåna mig om rapporterna som börjar strömma in denna vecka och närmaste tiden kommer kyla av marknaden ordentligt.