Jag får en hel del kommentarer elektroniskt och även i köttrymden om att jag är så oerhört produktiv. En del tror rent av att det är flera skribenter bakom bloggen. Hur uppnår jag den här produktiviteten?
På bloggen har jag nu publicerat 5 537 blogginlägg på ca 4.5 år, dvs 3.37 per dag. Detta är ingen större bedrift. Ett blogginlägg tar mellan två minuter och fem timmar att skriva, beroende på research och mängden grafer. Till det kommer tankearbetet runt, som ständigt pågår i bakhuvudet.
Jag har även skrivit två böcker, byggt och renoverat en hel del på gården, jobbar på gården, föreläser, inklusive arbetsresor, gör researchresor, ger intervjuer, skriver åt Liberty Silver, sköter företagets bokföring och ekonomi, sköter som deltidsarbetande hemmaman ett hushåll med familj, städa, tvätta, handla, diska, återvinning, fixa ärenden etc. Jag kan även avbryta arbetet träna under dagen mm mm.
Egentligen jobbar jag alltså bara deltid med bloggen.
Jag skulle vilja vända frågan tillbaka. Hur kommer det sig att ni själva inte är så produktiva? Att skriva en A4-sida tar på sin höjd 30 minuter och med åtta timmars arbetstid borde alla klara av att producera 16 A4 om dagen. 3.37 blogginlägg är ingenting och motsvarar på sin höjd 7 A4.
Antagligen kan jag ge er svaren.
Jag tillämpar i praktiken ROWE – results only work environment. Det gör de flesta egenföretagare. Presterar man inget får man inte heller betalt. Jag jobbar när det behövs och där jag råkar befinna mig när det behövs. Jag styr stenhårt på bloggaktiviteten och reklamintäkterna. När dessa faller under dagen är det dags att publicera nästa blogginlägg. Bara på morgonen kan jag producera 2 – 5 blogginlägg mellan klockan 0500 och 0800, som sedan publiceras när trafiken viker och intresset för senaste blogginlägget minskar. Det spelar ingen roll var jag befinner mig för att utföra dessa sysslor.
Jag har inte heller någon chef. Det finns ingen jag behöver stämma av med. Det finns ingen som säger till mig vad jag ska göra. Det finns ingen som sätter upp deadlines. Det finns ingen som tvingar mig att sitta i meningslösa möten. Det finns ingen som kräver att jag ska upprätta dokumentation kring vad jag utför. Som kontrast så kan det ta upp till en vecka att publicera ett sponsrat blogginlägg eftersom det ska stämmas av, godkännas, bollas fram och tillbaka etc.
Jag kan inte heller sitta och surfa planlöst på Internet och hänga på Facebook hela dagarna. Som kommunaltjänsteman, statlig byråkrat, politiker eller privatanställd tjänsteman kan du göra det och ändå få betalt så länge ingen upptäcker det. Skulle jag slösa bort min tid får jag inget betalt. Punkt. Mitt Internetanvändande har till 95% som grund att producera nya blogginlägg.
Det finns inga kollegor som kommer in för att snacka, inga arbetskamrater som ständigt avbryter mig när jag jobbar. Inga som tjatar om att man ska komma och fika eller att man ska gå på långlunch.
Min erfarenhet som IT-konsult är att istället för att producera motsvarande 16 A4-sidor om dagen, så producerar man i dagens tjänstemannajobb bara 1-2 A4-sidor om dagen. Resten är administrativ och icke-produktiv overhead orsakad av organisationsformen.
Kort sagt så är det inte jag som är produktiv, det är ni som är begränsade i tid, rum, arbetsuppgifter och frihet som gör att er produktivitet är så dålig som den är.
Möjligen kan min produktivitet visa vad frihet verkligen kan innebära och varför frihet är en förutsättning för välstånd. Frihet tar bort begränsningar.
Frihet uppnår produktivitet!
Vad vi borde göra är att befria våra arbetsplatser.
Det är också en anledning till att fria demokratier alltid är produktivare än diktaturer, åtminstone på sikt. Folks frihet att själva organisera sig och styra över sina egna liv leder till höjd produktivitet. I Sverige (och EU eller stora delar av västvärlden) minskar dock friheten med skenande lagstiftning och byråkrati, vilket förstås hämmar våra ekonomier. Att ha chefer, rutiner, regler och byråkrati på arbetsplatsen sänker er produktivitet på era arbetsplatser. Arbetsplatsens byråkrati är en form av diktatur. Hade jag som IT-konsult kunnat få en arbetsuppgift, ett ansvarsområde och med full frihet fått lösa detta hade jag kunnat uppnå en oerhörd produktivitet. Detta gällde ofta fram till IT-kraschen och kallas för kreativitet.
En chefs eller organisations uppgift borde vara att möjliggöra medarbetarnas maximala produktivitet. Uppnår man inte detta bör chefen och/eller organisationen avskaffas, då den bara är en begränsning, inte något möjliggörande.
För övrigt har jag ju aldrig semester. En del vänner hävdar att jag alltid har semester. Åker jag bort, så arbetar jag in tiden i förväg, så det publiceras 3 – 5 blogginlägg om dagen när jag inte är hemma, även under längre bortavistelse. Under lågtrafikperioder som jul, nyår, midsommar och juli månad väljer jag därför att producera mindre då jag empiriskt upptäckt att trafiken går ner ändå.
Fredagar är ett bra exempel. Då jag vill ha fredag eftermiddag “ledig”, så producerar jag alla dagens blogginlägg och arbetet åt Liberty Silver under förmiddagen, samtidigt som jag även veckostädar bostaden och utför nödvändiga gårdssysslor. Så fredag eftermiddag kan bli fredagsmys. Dessutom faller alltid bloggtrafiken med start fredag lunch och drar inte igång förrän söndag eftermiddag ändå, så dessa två dygn, fredag – söndag, kan man med gott samvete producera mindre. Dock bevakar jag ständigt bloggens kommentarer 24/7, pga modereringsansvaret, men det är ingen större belastning.
Detta blogginlägg började skrivas 10:39 och avslutades 10:54 . Det tog alltså endast 15 minuter att skriva. Sedan har jag gått och grunnat på detta som en av alla trådar i bakhuvudet de senaste dagarna, medan jag gjort annat. Antagligen kommer jag småredigera under några ytterligare minuter och fylla i saker jag glömde. Likt förra meningen, och denna. Sista redigeringen utfördes 11:13 för en totaltid om 34 minuter.
60 kommentarer
Skillnaden är bland annat att jag inte tjänar ett öre på att skriva en A4 sida, Däremot så tjänar du antagligen på att jag skriver på din blogg.
Med andra ord så har du ett antal skribenter som arbetar oavlönat på din blogg då större delen av behållningen med din blogg är att läsa om dom oavlönade skribenternas efrarenheter och komentarer
Ja. Men du tjänar väl pengar på ditt jobb? Där du "skriver A4-sidor" (eller något annat). Du är väl produktiv där?
@xtra-allt
Eftersom du skriver här måste du ha något utbyte av det. Det finns en ömsesidighet i ditt utbyte med Lars även om det inte är pengar. Ekonomi är det i vilket fall.
Det här var inspirerande. Som handläggare inom statlig myndighet tänker jag vägra meningslösa möten 2013, det får bli mitt nyårslöfte på jobbet.
Tack för att du värnar våra skattepengar!
Men möten är så kul. Då slipper man ju arbeta…
Även meningslösa möten är en form av arbete.
Jag är väldigt mån om att vara rädd om skattepengar. Det tycker jag att min organsiation är också i stor utsträckning, men jag har inte koll på helheten. Jag brukar dock försöka sprida lite tukt och förmaning i detta på jobbet.
Dock är det en del inte så himla effektiva möten är jag rädd.
Bra Cornu! Gissningvis sker en hel del av ditt arbete i vänstra pannloben, som hyser den medvetna kognitiva aktiviteten. "Bakhuvudet" är då resten av hjärnan, som arbetar mer i bakgrunden. Det är i alla fall så jag uppfattar saker, men det kanske är någon här som tror sig veta bättre.
I branschen får man absolut inte ha Aspbergers syndrom och fokusera för mycket på mycket på detaljer. Vanlig noggrannhet är tabu. Budskapet bör anpassas till de dummare. Man har en övergripande ideologi typ att frihet, demokrati och hållbar utveckling är bra och sedan maler man på. Militära förberedelser, självhushållning och betesdrift kan också fungera. Man läser av läsarna och ser vad dom vill ha och levererar. Nu måste jag ut några timmar i friska i luften och få lite produktivitet i friheten innan det blir mörkt.
Friheten kan begränsas av ett kontrollsamhälle…
Även om man är en kreativ småföretagare så sitter man oftast i ett klibbigt nät av samhällskontroller…
Det är den delen..
Som anställd kan man fundera på hur anställningsförhållandet bör/kan fungera.
Antingen så agerar man som egen företagare och betraktar arbetsgivaren som administratör eller så är man löneslav…
Det är upp till var och en…
Till sist så måste man vara duktig i sitt område. Oavsett tiderna…
Wow 3,37 inlägg per dag så länge. Yes det låter mycket men som du skriver så är det kanske ingen större bedrift då mkt pågår i bakhuvet hela tiden.
Du gör det iaf jäkligt bra Cornucopia! Läser allt du skriver och framför allt allt om ädelmetaller, bostadsbubblan och skuldkrisen. Om du nu skulle ta betalt i framtiden för bloggen skulle jag gladeligen betala för informationen. Helt otroligt egentligen att du delar med dig av all din kunskap gratis! Stör mig lite att folk har mage att klaga på att du har nån banner här och där.
Bostadsbubbla? Det är UPP UPP UPP som gäller (enligt experterna) http://www.dn.se/ekonomi/lag-byggtakt-hammar-utveckling
Tack för många underhållande och bra texter Cornu!
Jag har en fråga, det är ju så att i de flesta av dina bo-bubble charts som innehåller statistik från SCB, så finns det ju också statistik på hyreshus. De tenderar ju till att vara än volatilare än småhus och fritidshus.
Är det inte då sannolikt att dessa också tappar i värde om en bubbla skulle spricka. För hyror och liknande som hyresgästen betalar måste ju vara beroende av inkomst och därför borde inte hyrorna ha stigit i samma takt som fastigheterna. Eller är det bara så att man har köpt en fastighet mer än ett företag och agerar spekulant på hyresfastighets-marknaden?
Mycket bra inlägg, håller med till 100%!
Men är det verkligen möjligt att leverera så mycket utan ett gäng överbetalda ManagementIdioter?
Jag misstänker att din effektivitet naturligtvis har grundats under åren genom att:
– strukturera upp ditt arbete med ISO9000
– du återvinner enl. IS014001
– att du gör riskanalyser på allt skogsarbete med avseende på personsäkerhet enl. AFS 1994:48
– CE-märka egenkonstruerade hjälpmedel enl. SS-EN 292-1
– dokumentera allt du gör i lämpligt dokumenthanteringssystem (SAP?), gärna stordatorbaserat med icke fungerande interface till din PC/MAC, vilket OCKSÅ skall skrivas ut på en nätverksansluten (slumpvis fungerande) skrivare placerad så långt bort som det bara går, och som ingen jävel någonsin sätter i nytt papper i…
Ja, precis… Då presterar man också en A4 i veckan.
En A4 produktivt arbete alltså. Och 100 A4 byråkrati.
Känner att jag genast måste köpa SS-EN 292-1-standarden för över 1000:- SEK ex moms. Vilket är priset för PDF:en hos SIS.
Precis när du köpt och lärt dig SS-EN 292-1 så inser du att den är upphävd och att det istället är ersatt av SS-EN ISO 12100-1:2003 som kostar 2095:- plus moms samt att du självklart även måste ha bilagan ISO 12100-1:2003/Amd 1:2009 för 595:- plus moms. Därefter kommer du inse att även detta är värdelöst vetande som har upphävts för nu är det SS-EN ISO 12100:2010 för endast 1255:- som gäller! (tills även denna blir upphävd och nytt dokument och kunskap måste skaffas…)
Ha, ha, och inom IT världen heter varbölden ITIL, inte så stort fel på tanken, men resultatet blir ofta extremt många administratörer som ska "samordna" allt till förbannelse så att en sak som tar 5 minuter att utföra har en ledtid på tre veckor!
Intressant skrivet. Min personliga uppfattning och erfarenhet är att om man jobbar väldigt rationellt och effektivt, så förutsätter det att man driver eget företag. I de flesta större företag, så skapar man bara problem och får inte något extra betalt genom att vara väldigt effektiv, detta då organisationen i övrigt i stort inte hinner med. En lösning är naturligtvis att jobba en del hemifrån och kunna jobba undan effektivt och utnyttja den frigjorda tiden till något annat.
Min erfarenhet också.
Jobbar man snabbt och effektivt, så är man färdig långt före andra och ofta saknas det arbetsuppgifter då, så allt blir tråkigt. Plus att man får en massa badwill från kollegor, för att man arbetar för snabbt. Så då anpassar man sig och surfar 2/3 av tiden istället så man håller samma takt som andra. Som också antagligen surfar 2/3 av tiden.
De flesta funktioner i större organisationer – och hela myndigheter – lever till viss del eller fullt ut på att förvalta problem, och inte på att hitta lösningar.
Ju större problemet är desto viktigare är enheten/funktionen/myndigheten i den stora konkurrensen. Den dag man löser problemet försvinner inte bara ens makt och status – man blir överflödig, och ens mödosamt uppbyggda expertkunskap blir värdelös.
Det finns således en medfödd självdestruktivitet i alla större organisationer.
Någon form av byråkrati är nödvändig för att nå någon form av – oftast illusion av – upplevd kontroll i större organisationer. Men det ökar också ständigt transaktionskostnaderna, vilket gör att alla växande system förr eller senare kollapsar under sin egen tyngd.
Jag är heltidsanställd IT-konsult och har jobbat hemifrån till 100% (bortsett enstaka kundmöten) i 3 år. Jag jobbar ungefär 2-4 timmar per dag och lyfter en medelmåttig IT-lön (500k/år). Jag får ständigt vitsord för mitt goda arbete och jag har naturligtvis inte berättat för någon att jag bara gör halvdagar som mest. Skillnaden är precis som du skriver att jag inte surfar och fikar på bort någon tid. När arbetet är klart sysslar jag med mer meningsfulla saker istället.
Och varför är det så viktigt att vara produktiv?
För mig är det viktiga att må bra, göra det jag äkta känner för att göra, bry mig om andra människor, ha kul..
Är du produktiv så får du mer tid över till att bry dig om andra människor och ha kul!
Tänk om du kunde jobba för samma veckolön 15h i veckan istället för 40h i veckan? Skulle det vara livskvalitet eller ej?
Sant i sig det du skriver.
Men – bättre att utgå från att må bra, göra det man äkta känner för att göra, bry sig om andra människor, ha kul. Utifrån detta kanske man sedan kan vara produktiv.
Om man utgår från att man skall vara produktiv för att sedan få andra värden är det inte alls säkert att man bryr sig om andra människor och har kul.
Det är tämligen viktigt att vara produktiv för att den här världen håller på att balla ur riktigt ordentligt. Är vi inte produktiva kommer den göra det och den som inte är produktiv kommer sannolikt hamna längst ner i skiten.
Jag är nog inte så imponerad av mängden arbete du utför. Dock är jag imponerad av att du kan hitta på så många intressanta blogginlägg att skriva. Jag själv skulle nog max lyckats hitta på 2-3 intressanta inlägg i veckan, inte om dagen.
Nä, jag är som sagt inte speciellt imponerad heller.
När man får göra precis som man vill och göra det från scratch kan man vara extremt produktiv. I ditt fall producerar du korta texter till din blog. Men du hade förmodligen mera jobb med att få ihop texten i din bok. D.v.s. större och mer komplicerat desto mer tid tar det att få till slutversionen av varje rad. Dessutom, ju fler personer som ska vara med och tycka desto långsammare går produktionen.
Har t.ex. en gång implementerat en 2PC databas med full ACID properties på två veckor när jag fick göra precis som jag ville och utan inblandning av andra. Sådana tillfällen är dock högst sällsynta. Däremot kan det ta flera dagar att lägga till en kodsnutt i gammal kod för att förstå den gamla koden tillräckligt bra så att man inte sabbar något. Så om man räknar kodrader så kan produktiviteten variera mellan kanske 1000 rader per dag ned till kanske 1/3 rad per dag. Normalproduktionen ligger på några rader per dag om man räknar med allt. Men det viktiga är förstås inte antalet kodrader utan det mervärde de tillför i form av funktionalitet och annat.
Sen spelar ju motivation och intresse en stor roll. Är man bara löneslav utan intresse och bara gör som man blir tillsagd så blir nog produktionen lidande.
Dessutom, övning ger färdighet, vilket leder till bra produktion.
Du kallar det frihet men samtidigt får jag intrycket av att du är ganska uppbunden av denna blogg? Kanske känner du dig fri för att du aldrig upplevt verklig frihet? Du skriver själv att du jobbar "i bakhuvudet", det är väl ett typiskt ofrihetstecken?
Om man tänker på det man vill tänka på är det väl ett frihetstecken?
Om nu bloggen är till för att generera inkomst, vilket hela inlägget antyder, så styrs ju tankarna helt av vad någon annan människa efterfrågar. Det låter inte som den typen av autonom frihet som jag vill ha.
Hanhart Minos, du levererar ju själv som konsult enligt tidigare kommentar vad någon annan efterfrågar.
Nej, jag skriver de ämnen jag vill på bloggen, mina tankar drivs inte av vad någon annan vill. Nu råkar tydligen mina tankar stämma rätt väl överens med vad andra vill läsa.
Som konsult är jag självklart totalt ofri. Jag hyser inga illusioner kring det. Jag har svårt att se att någon som lever i Sverige överhuvudtaget skulle kunna klassificeras som fri. Vi lever ständigt på nåder av samhällets nycker. Möjligtvis dig undantaget då.
Jag avsåg mest frihet i arbetet faktiskt. Vilket du faktiskt bekräftar. Du har frihet i hur du arbetar och är därmed väldigt produktiv.
Ah, då förstår jag bättre – det går snabbt när man läser ibland – och du har naturligtvis helt rätt när det gäller yrken som fungerar med låg formaliseringsgrad. Frihet ökar knappast produktiviteten hos alla dem som ska utföra robotliknande uppgifter hela dagarna i ända – och de är i majoritet i den här världen. Din blogg skulle inte finnas utan dem. Din frihet i arbetet bygger alltså på andras ofrihet i sina arbeten. Så länge de ofria hålls i schack, vilket bäst och lättast åstadkommes med mental fotboja, så kan vi gotta oss åt hur produktiva vi är i våra fria arbeten. Även om det vi producerar egentligen inte är värt ett skvatt.
Rätt sant. Det jag producerar idag känner jag dock är värt mer för andra och mänskligheten än det jag producerade till högre lön som IT-konsult, som till 99% var helt meningslöst och oftast bara att göra något som redan fanns, fast i ny version.
Du har höga tankar om din blogg förstår jag. Jag skulle ge dig rätt om dina texter hade en tydligare revolutionär prägel. Världen är i ett sådant skick att reformer gör varken från eller till.
Dels skall sägas att det kan ske viktig intellektuell utveckling på en sådan här blogg. Det kan förutsätta att Cornu inte till sist visar sig för stel i sitt tänkande, utan att han förmår utvecklas i interaktion med bloggens kommentatörer.
Visst kan det vara så att inga "reformer" gör från eller till, men i så fall bör man sannolikt förbereda sig på kollapsen och då är Cornus blogg knappast fel.
Du måste också tänka på att många människor inte är kapabla att vara lika produktiva som du. På många arbetsplatser jag varit har en stor del av personalen varit omotiverade medelmåttor, som varken kan eller vill vara mer produktiva. De trivs bra med att jobba effektivt 2-3 timmar per dag, och ägna resten av tiden åt att prata med kollegor, slösurfa, gå på möten och dega.
@Steffe
Lägg till att de inte vill ta ansvar och vill hålla ryggen fri och är beredda att köpa sig fri. Ja där är huvuddelen av beskrivningen av de väljare som utformat det samhälle vi lever i.
Det funkar i några decennier om man varit ett av de rikaste länderna i världen och kan leva på tidigare generationers upparbetade kapital. Nu har vi levt upp barnens kapital också. Snacka om parasitgenerationer.
Det låter synnerligen mänskligt? Eller menar du att människan genom årmiljonen utvecklats till jobba hela dagarna? Till skillnad från de flesta andra djur som tycks ta det rätt lugnt? De människor som sliter hela dagarna gör det för att de är tvungna p.g.a. rådande livsomständigheter eller för att de är indoktrinerade och jag tror knappast att är speciellt lyckliga.
Sellman: Väljarna är på tok för okunniga för att utforma något samhälle överhuvudtaget. Det är helt andra krafter som styr över hur samhället ska utvecklas och människorna gör bara sitt bästa för att anpassa sig.
# Hanhart 15.11 Det finns arbetsuppgifter som är så intressanta att man tar sig an dem med iver och engagemang. Man kan också ha det ganska trist på fritiden i det långa loppet. Det är inte alls säkert att man har det så jävla kul för att man är ledig.
Självklart finns det intressanta arbetsuppgifter och självklart är det väldigt givande att arbeta i lagom mängd. Men så ser det ju inte riktigt ut eftersom samhället försöker förmå människor att konsumera och arbeta så mycket som möjligt. Den lilla människan har inte så mycket att sätta emot den massiva propagandamaskinen. Tyvärr kommer det inte att ändras eftersom krafterna som styr är på tok för starka för att tillåta någon avgörande reformering.
@Hanhart
Gå ut och diskutera med "vanligt folk" så får du se hur de tänker. Bara saker förändras tillräckligt långsamt så de hinner normaliseras så är det ok.
Jag kan hålla med så tillvida att "vanligt folk" blir lurade och att de inte begriper det.
I vården fungerar det lite annorlunda. Visserligen är vi också fullmatade med meningslösa möten och dokumentationskrav. Men pga neddragningar avkrävs vi ökad produktivitet för köerna ökar, vilket inte går att surfa ifrån. Men jobbets kvalitet sjunker. Patienterna blir inte sedda och lyssnade till pga stress och fullpackade väntrum. Till slut måste man därifrån för att rädda sig själv och för att värna det egna kvalitetstänkandet.
Moventia
Det gäller ju att hitta ett arbete man brinner för eller där man är i sitt rätta element (Sir Ken Robinson, The Element) för att man ska orka vara produktiv. Om man inte känner tillfredsställelse, tillhörighet eller meningsfullhet i det man gör så försvinner snabbt motivation och inspiration till att anstränga sig.
Det är ju få förunnat att finna sitt rätta element, men samtidigt är det många som inte ens funderar på om de hamnat på rätt ställe i livet, utan tycker att tillvaron är dräglig och förblir medelmåttor tills vidare.
Kul för dig Lars att du har hittat "rätt" och hade turen att födas i rätt tid till att internet och bloggar finns.
Ok, jag har en fråga som är lite annorlunda. Hur mycket tid lägger du på småbruket och till hur stor del är du självförsörjande?
Jag tror att du har rätt. Det finns många exempel på hungriga nyexade som jobbar hårt på storföretag, men efter ett tag så inser de att extraansträningarna inte spelar någon roll. Kollektivavtal, intern suboptimering, chefer som hellre lyfter fram sig själv än underordnade, divisioner inom företaget som konkurrerar direkt eller indirekt mm gör att många tappar sugen och gör vad som krävs, men inte mer. Istället hänger dr på bloggar 🙂
Det är svårt att vara produktiv om man måste gå igenom en massa blogginlägg. Någon måste ju göra det också, annars är den ingen mening att du skriver dina inlägg om alla jobbar hårt med sin egen effektivitet.
Personligen tycker jag att det räcker med att vara "tillräckligt" effektiv.
Som egenföretagare kan jag säga att det är struktur, effektivitet, kvalitet samt motivation som gäller inom bygg för att bli framgångsrik. Motivationen är faktiskt det största problemet.
Jag skulle gärna höra HUR du strukturerar ditt arbete vad gäller typer av inlägg och ämnesmix mm. Om allt är en produkt av en oformulerad process i bakhuvudet så är jag imponerad av din förmåga till produktivitet!
Hur mycket tid tar din pendling till jobbet? Jag bytte precis till 25 minuter från 120 minuter… känns bra
Agile har ju en del intressanta saker för sig :
Freedom from Command and Control: A Better Way to Make the Work Work
http://www.amazon.co.uk/Freedom-Command-Control-Better-Make/dp/0954618300
http://agilhr.se/wp-content/uploads/2012/12/Agile-Mindset.jpg
Det är ju bra att kunna ha en hög produktionstakt….men producerar man meningslösheter så är det inte mycket värt.
Finns ju många exempel på det…..både mjukvara och hårdvara…
Det intressanta är väl om någan betalar för det eller inte, om det sedan är meningslösheter har inte så stor betydelse…
Ja om man vill driva på konsumtionen är det väl ok….
Ett exempel på meningslösheter är väl statliga utredningar om självklarheter, där du hade fått samma resultat om du frågat "folket på gatan".
Om du talar statlig "produktion" kan man ju få någon att betala för det genom tvångsåtgärder, då kan man hamna i situationen att man får betalt för "produktionen" utan krav på prestation. Då blir inte ens produktionstakten intressant.
Har du inte tvångsåtgärder till ditt förfogande måste du se till att producera något som folk är villiga att betala för – varken mer eller mindre (huruvida någon tredje part tycker det är meningsfull produktion eller inte är av underordnad betydelse).