Med anledning av förmiddagens gästinlägg kanske vi ska lyfta frågan kring sparandet. Hur mycket sparar du själv av din lön, eller lever du hand ur mun och lever upp lönen varje månad?
Följdfrågan blir också hur du sparar dessa pengar?
För egen del beror svaret på hur man definierar sparande. Då jag tillämpar Wibblekonto kan man ju påstå att jag sparar 100% av lönen.
Men om man istället utgår från uttagen ur Wibblekontot och definierar det som lön, så ligger sparandet på drygt 12% av lönen (disponibel inkomst). Då handlar det om tydligt sparande i form av bilsparande för att ersätta bilen tids nog, bostadssparande för bostadens framtida renoverings- och reparationsbehov och övrigt generellt månadssparande för framtida diskretionärt bruk.
Till detta kommer att jag tillämpar en väldigt strikt månadsbudget, där årets kostnader delas med tolv och avsätts varje månad, plus 5% för att kompensera för eventuell inflation. Det betyder att alla räkningar som kommer en gång om året, t ex försäkringar, vägförening etc, avsätts som sparande varje månad. Det samma gäller säkra utgifter som tandläkare och glasögon, som avsätts dedikerat varje månad. Lägger man dessutom till riktat sparande för bilkostnader, vilket inkluderar utgifter man vet man kommer få tids nog som reparationer, service och nya däck, så skulle sparandet sticka iväg till ca 25% av lönen, även om en del sparande alltså i så fall bara sker på 1-3 års sikt (byter t ex däck ungefär vart annat eller vart tredje år, och då finns alltid pengarna där). Då räknar jag inte räkningar som betalas varje månad, t ex mat, el, telekommunikationer och bränsle till sparande. Rent formellt kan man ju annars tycka att månatliga insättningar på ICA-kontot eller bensinkortet är sparande, om än med i snitt drygt två veckors tidshorisont.
Fördelen med denna typen av avsättningar och budget är att det som finns kvar när alla automatiska avsättningar är gjorda är fritt disponibelt till vad man vill, inklusive extra sparande. Inga månader blir någonsin sura överraskningar, då det alltid finns pengar sparat till även ovanliga och stora räkningar (som t ex vägföreningen om ca 4500:- SEK en gång om året, som antagligen är den största enskilda räkningen).
I dagsläget går detta sparande delvis in på högräntekonton och delvis in i räntefonder. Specifikt Swebanks Realräntefonden, Swedbanks Penningmarknadsfond, samt Enter Trend Räntefond SEK. Anledningen till flera olika konton och fonder är att olika riktat sparande går in på separata konton, t ex används Realräntefonden för bostadssparandet. Medel som kan behövas snabbt, t ex bilkontot får vara på bankkonto för att kunna användas vid akuta reparationer.
Men hur mycket och i vad sparar du? Tillägg: På förekommen anledning så måste ni inte ange nominellt belopp, det går utmärkt med procent av disponibel inkomst. Det är mycket glädjande att se så ansvarsfulla läsare enligt kommentarerna, men jag misstänker att vi drabbas av de tysta vittnenas kyrkogård, där de som har ett “skämmigt” sparande inte kommenterar. Men de som kommenterar är iaf goda förebilder.
81 kommentarer
Varje månad åker 11tkr (månadslönen är 32tkr) åker in på räntefond. Jag tänker väl göra samma sak med aktieutdelningen (ungefär 130tkr/år). En liten del av sparkapitalet ligger i warranter på ISK. Skatteåterbäringen går till en semesterresa:)
När det gäller wibblekonto så är det ju en mer eller mindre statisk buffert som inte kan betraktas som sparande eftersom man dränerar det i samma takt som man fyller på.
Räknas amortering till sparande, så sparar jag och min sambo totalt 4100 månad, vi tycker detta är väldigt bra, då vi båda studerar heltid och jobbar ca 25%.
Amortering får nog räknas till sparande, precis som reparations- och renoveringsfondering för bostaden.
Sparar på studiemedlen?
Studenter som amorterar?
Jobbar 25% under studietiden?
Ambitiöst men kanske är fokuserade studier bättre investering för framtiden inom vissa områden!
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gött!
Barnens barnbidrag sparas på deras egna konton framtidskonton. Sedan är minimibeloppet 10tkr/mån för oss vuxna, tillsammans.
Bo Bubbla
Härligt!
Håller med Cornu men känner inte för att överlåta åt Reinfeldt att bestämma hur mycket jag skall spara till barnen.
12tkr per månad (ca 50% av lönen) där 10tkr går in i utdelnings-aktier och de resterande 2tkr sparas i lika delar silver och guld.
Av mina övriga slantar så lägger jag undan 2tk till resor, men det är ju knappast något direkt sparande.
Tony
Om man räknar med amortering och sparande för framtida utgifter som bil, underhåll av hus, resor så ligger vi i hushållet på ca 25-30% av disponibel inkomst.
Mest olika räntekonton, vill ha det säkert då det är mestadels pengar som är tänkta att användas. Spekulation görs med pengar som inte har något specifikt ändamål.
Vi kör ungefär samma modell som du. Sätter undan i förtid för kommande utgifter så man slipper bry sig om det kommer en årspremie på 10k i bilförsäkring eller liknande.
En del till olika sparkonton för olika ändamå, en del till konto för löpande räkningar (tillräckligt för att kunna ta stora räkningar som kommer sällan) och en del sätts in på ett Visa-kort för vanlig konsumtion.
tanken är att från januari 2013 då jag börjar på min första jobb ska vi spara 80% av min inkomst för att skapa en buffert. När vi har tillräckligt på sparkonto och känner oss relativ trygga då ska vi börja amortera.
Du menar alltså innan ditt första jobb har du redan skulder som skall amorteras på? Jag trodde att bankerna kollade upp så man hade inkomst innan man fick låna, men jag antar att någon annan med inkomst står som medlåntagare.
Ja jag har studielån på ca.200 000 som ska amorteras efter att vi har lyckat skapa en buffert. Men däremot äger vi vår lägenhet.
40-50% av frugans och min kombinerade lön går in på ISK, högräntekonto eller aktiedepå. Eftersom jag är heterosexuell och gift och därmed inte har behov av större e-member uppger jag inte nominellt belopp.
Summerar man alla sparformer (husfond, bilfond, spar till barnen, etc) så blir det 15% – 20% av familjens inkomster. Just nu är vi i småbarnsåren och lever på en lön och en föräldrapenning så sparandet ska öka när båda börjar jobba igen.
Vi hålller just nu på att lägga om familjens ekonomi. Vi har sålt vårt ganska högt belånade hus och ska hyra boende ett antal år framöver. Vi ska även sälja en av bilarna och börja åka kollektivt och cykla i större utsträckning.
Målet är att kunna köpa ett skuldfritt boende om ett antal år.
Ca 50% går in i sparande varje månad. Min sambo har ungefär samma kvot. Av dessa 50% så går ca 80% till räntesparande (till framtida bostad) och 20% till börsen.
Barnbidraget har sparats i 1oz guldmynt sedan barnens födelse (de första kostade runt 5k). 50% av disponibel inkomst går till de sista amorteringarna på gården i ytterligare något år. Därefter blir det fysiskt guld och silver även för det beloppet. Så länge inte någon av oss blir arbetslösa naturligtvis. Hushållets bruttoinkomst ca 900k.
Okey här kommer en "skämmig" läsare 🙂 Anpassar inkomst av tjänst efter utgifterna, dvs inget sparande av disponibel inkomst av tjänst. Personligen ser jag ingen som helst mening med att stressa ihjäl sig över ett arbete och sedan spara i produkter som inte ens täcker inflationen.
Vad är det för skämmigt med det? Ligger i linje med:
http://cornucopia.cornubot.se/2011/01/grasrotsmotstand-mot-tillvaxt.html
Ja du, det är inte lätt att vara på kant med samhällets värderingar. Går väl inte en vecka utan att jag ff blir trackad för att jag inte har körkort och det har jag hört i 29 år nu. Sen när jag säger att dom borde vara tacksam för att jag cyklar året runt och minskar belastningen på miljön bemöts man med ett fnys (i bästa fall)!
Flytta till storstaden, ingen skrattar om du saknar körkort här – tvärtom. Körkort och bil är för lantisar och Solsidan-sprättar.
Räknas amorteringar in, vilket jag ser att det gör, så sparar jag mellan 25-35% av lönen varje månad. Jag sätter alltid av till amorteringar först, sedan lever jag mitt vanliga liv och innan jag för över nästa månads lön till lönekontot, så sätter jag över överskottet från månaden innan till mitt sparkonto. Beroende på månad så kan det bli allt mellan 500 – 3000 kr. Snittar väl 15 000 kr om året. Till det kommer sporadiska insättningar på högräntekonto och aktiedepå.
Jag har länge varit sugen på att köpa guld. Har ni några tips på pålitliga och säkra ställen där man kan handla sådant?
http://www.tavex.se
Billigt (låg spread) och stabilt.
Ungefär en årslön liggande i aktier. Ungefär en månadslön på transaktionskonto. Samtliga löpande kostnader över året fonderas på separat konto.
Huvuddelen av sparandet investeras i de egna företagen. Sparar inget separat till mitt barn, han får en moped när det behövs istället.
Amorterar på lägenheten, c:a 30 års amorteringstakt.
Vi sparar ca 50% av inkomsterna. 11450 går till amortering på huset och 5000 sätts in på e-sparkonto.
Rörliga kostnader har vi uppställda i excel och är ganska jämt fördelade varför vi inte har separata besparingar för olika ändamål.
6000 tar vi ut i kontanter för matköp och förnödenheter och 8000 får stå kvar på lönekontot vid händelse av utgifter och nöjen. Höga siffror för vår del men tanken är att inte behöva använda pengar från sparkontot. Det brukar bli 5-6000 över och så rullar det på.
Jag o min sambo har väl 40000 efter skatt..
amortering 2000 + ränteavdrag ca 2500
ISK 2000
IPS 1000
Fondsparande 500
Ca 8000 i månaden 😉 blir själv förvånad att man att det blir så mkt.
"Glasögon"? 😉
"Glasögon"? 😉
inser att jag sparar ca 20% av disponibel inkomst fördelat enligt:
4% traditionellt fondsparande
8% amortering huslån
4% sparande för renovering/underhåll
4% övrigt (köper lite aktier på skoj)
Barnen får också några tusenlappar vardera jul insatta på sitt konto – de kanske uppskattar det när de flyttar hemifrån, nu vet de knappt om det.
I övrigt har jag också strikt månadsbudget, men betydligt fler större räkningar (försäkring mc, personförsäkringar) att buffra, men blev av med CSN förra året!!
Cirka 15% av nettolönen sparas, fördelade på amortering 20%, högräntekonto 40% och värdepapper 40%.
Sen hobbyspelar jag poker och pengarna de generar sparar jag vanligtvis 100% av. Blir ungefär samma belopp som mitt vanliga sparande.
Ok, jag har sparat ihop en större mängd pengar de senaste tre till fyra åren samt betalat av alla skulder. Äger ingen lgh eller villa, utan har hyresrätt, och har inga barn, ännu (vilket ju gör det hela lättare). Har även gjort mig av med bilen.
Jag har i höst studerat och lever av mina sparpengar och kommer göra så i vår också. Givetvis får man dra åt svångremmen och leva snålare men min livskvalitet har ökat. I övrigt har jag sparande i vissa enskilda aktier samt fysiska ädelmetaller.
Allt detta utan att ha någon särdeles spektakulär inkomst.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
50% av våran lön investeras i fonder/aktier varje månad. Billig hyreslägenhet, inga lån. Men tyvärr vill frugan använda bil två ggr i månaden. Tycker själv det kostar mer än det är värt 🙂
Bilpool? Hyrbil?
Till vad? Storhandling? Vart bor du?
ca 17% fast + ofta ett överskott i slutet av månaden. Fördelningen nu är 30% amortering, 60% konto, och 10% aktier. Aktiedelen är normalt sett större.
Noterar att merparten av de som kommenterar tillhör de något mer välbeställda som kan spara mer än genomsnittet, som ligger på ca 3,6 procent av disponibel inkomst.
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Hushallens-ekonomi/Hushallens-inkomster-konsumtion-och-sparande/?from15989=2010&to15989=2011
Ställer mig lite frågande till ekonomifakta i detta fall. 3.6% tycker jag låter mkt. Tex om vederbörande spar 3.6% och samtidigt lånar upp samma summa är det då ett sparande enligt deras definition?
Ingen aning. Noterade bara att de som kommenterar här lägger undan väldigt mycket. Å andra sidan, de som har det bättre brukar gärna skylta med det också. Kanske inte så kul å skriva att man är pank och skuldsatt upp över öronen, som ju de flesta ändå är…
Gefle, ekonomifakta måste skriva om bruttosparandet, eftersom skulderna ökar rätt rejält för svenska folket.
Jag tror att de som läser denna blogg är relativt alternativa. Samtidigt har jag svårt att förstå hela den här sparmentaliteten så länge vederbörande har kvar sina bostadslån. Amortering är det som gäller om du nu inte är en väldigt duktig placerare.
Det tror jag oxå Cornu och därför kan man anta att nettosparandet är västentligt lägre än 3.6%. Det kan till och med vara så att sparandet är negativt allt annat lika (dvs ingen värdeförändring i något tillgångsslag med hänsyn tagen till inflation).
Jag har för närvarande ca 2,5% ränta (3-mån) på mitt bolån. På sparkontot med insättningsgaranti och fria uttag har jag 3,15%. Är jag en väldigt duktig placerare eller förstår du nu bättre varför vi sparar istället för att amortera?
Jag vill inte måla fan på väggen men var inte för säker på insättningsgarantin är mitt råd.
Ser att du skickar in pengarna till Avanza. Högsta räntan ger sparkonto+nordax med fria uttag till 2.5%. Var hittar du fria uttag till 3.15%?
Jag är benägen att hålla med om insättningsgarantin till viss mån. De banker som ger högre ränta än bolån gör detta av en anledning och det är ett rimligt scenario att någon sådan bank kommer få problem.
Hur lång tid det tar innan pengarna från insättningsgarantin kommer i verkligheten är inte helt lätt att med säkerhet säga i förhand. Därför skulle jag iaf se till att man ser till att man kan hantera att pengarna fryser inne en tid (flera månader).
Detta kan t.ex. åstakommas genom att man använder ett konto i vanlig bank som transaktionskonto och använder specialbank för lite mer långsiktigt sparande. Med det upplägget är fria uttag inte så nödvändiga.
Tillägg: insättningsgarantin är begränsad, så man bör se till att man inte sätter in mer pengar än så på en sådan bank. Man kan ta och öppna högräntekonto hos ytterligare banker, men det finns bara ett litet antal aktörer som erbjuder så hög ränta. Dessutom finns ju möjligheten att banken börjar kräva att man amorterar lånet (då är det bra att man har pengar på banken och amortera för).
Det finns inga fria luncher. Man bör som placerare dessutom väga in valutarisken iom att insättningsgarantin är noterad i euro/sek.
gefle: Räntesparandet med 3,15% och fria uttag är Hoist Spar. Självklart är jag medveten om att bankens konkurs är en reell risk så jag har inte alla mina pengar där. Ska heller inte ha mer än ~50% av det garanterade beloppet på ett ställe så att jag tar höjd för valutarisken.
Tack för omtanken!
Bra! Hoist Kredit AB är anslutna till insättningsgarantin. Här har du hela listan ifall du skulle behöva den framöver. https://www.riksgalden.se/sv/Insattningsgarantin/Om_Insattningsgarantin/Anslutna-institut/
Svårt att avgöra.. Brukar vara 30-40% kvar varje år. Trots låg inkomst
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Fick den här månaden 50 000 efter skatt och har fasta utgifter (mat inkluderat) på 10 000~~
Så den här månaden blir det väl 70% sparande runda slängar annars minst 50% men lägger inn allt överskott i slutet av månaden också så blir alltid en bit över 50.
Allt in på banknorweigan's sparkonto 3.6%
Skall köpa mej en del fysiskt guld som många andra
25 singel hyr utan bil
Bor du i Norge eller?
C:a 34 % sparar jag enlig din definition. Ungefär 1/3 för buffert, 1/3 amortering och alltså 1/3 för utjämning över året. Räknar jag dessutom in det jag sponsrar mina myndiga(studerande) barn med varje månad så landar summan på drygt 40 % i stället.
Kan du inte lägga upp en undersökning där man kan svara både procentuellt och nominellt?
När det gäller nominellt kanske det är intressantare att se till vad man har kvar att spendera efter sparandet.
Är två i hushållet, båda studenter. Har inte riktigt utrymme för sparande, men försöker att alltid ha 10kkr på ett konto som bara får användas för t ex tandvård, djursjukvård etc. Planen är att så fort båda är klara och har någon form av inkomst, börja betala av på studielånen och börja spara mer.
Som man kan läsa på wikipedia: Existensminimum är den relativt lägsta levnadsnivån, där de ekonomiska utrymmet möter de grundläggande behoven, som tillåter inget leverne utöver detta. Strängt taget ingår i existensminimum endast vad som är nödvändigt för överlevnad (existens), men ordet används också om vad som är nödvändigt för en skälig levnadsnivå, såsom husrum, mat, kläder, transporter, sjukvård. Begreppet används för beräkning av bidrag till fattiga. Existensminimun är den levnadsnivå man alltid som minimum har rätt till, och är åtminstone i många EU-länder inklusive Sverige betydligt mindre än vad man tjänar på 40 timmars veckoarbete med lägstalön.
Vad händer om hen hammnar under skälig levnadsnivå eller existensminimun? Upphör man att existera då? Är det brist på papperslappar med en bild på konungen, eller en brist hos konungen som får den fattige att hammna under existensminimun? Eller en brist hos den fattige så att denne inte har nog med papperslappar med en bild på konungen på?
Existensminimum är skitprat. Har levt på lägre inkomst än existensminimum och det gick utmärkt.
Man ska komma ihåg att "grundläggande behov […] nödvändigt för överlevnad" i Sverige inkluderar exempelvis TV.
Skulle existensminimum vara skitprat? Knappast existensminimum är ett reellt värde konungens papperslappar har ett nominellt värde.
Det inkluderar även bostad – innebär detta att hemlösa inte existerar?
Problemet är väl att Cornus tal om att existensminimum inte existerar är det gängse resonemanget i detta land…
En politiker på vänsterkanten, som alltid pratade sig varm för alla arma pensionärer i fullmäktige, resonerade jag med om två gamla människor som bodde verkligen uselt i ett hus som läckte in och var helt rutten i syllen runt hela huset…
"Vad kan man göra för att hjälpa dem", undrade jag.
"Det är självförvållat!", sa han då helt kallt…
Det är bara att flytta till en lägenhet och söka de vanliga socialbidragen.
Annars är det bara att hålla näbben och kämpa på…
Det är därför folk blir så irriterade på tiggare, vår tids nya samhällsfenomen.
Vad i helvete, sitta där och skräpa…
Gå till socialen, eller skaffa dig ett jobb!
Men sitta här och tigga… LÄGG AV!!!
Jag får väl lägga till att om man köper en bit mark, ev. skogsmark och man sköter den biten väl så har man en årlig tillväxt i denna skog på mellan 3-10 skogskubikmeter per hektar…
Litet beroende på förutsättningarna, såsom bonitet, art av träd, klimatiskt läge, med mera…
För något år sedan var varje meter (m3sk) värd så där 500 kr per kubikmeter där trädet stod…
På en tidsperiod på sextio år har man numera avverkningsbar granskog, björken är mogen efter trettio…
Köper man ett skogsskifte vid tjugofem med halvstor skog så har man nog till pensionen…
fast man kan ju sälja hela skogsskiftet och då har det ju ingen betydelse hur gammal skogen är…
Så jag har inte amorterat frivilligt, utan satsat på skogstillväxten.
Vi sparar inte en fast summa utan skickar in det som är kvar på kontot till Avanza. Hittills i år (jan-okt) har det blivit 20% av den disponibla inkomsten men då har vi också gift oss och åkt på bröllopsresa. Målet för 2013 är 40%. Vi har inga barn och ganska låga boendekostnader vilket såklart underlättar mycket.
Paybacktime för mig.(55+)
Plockar ut sparade medel i olika pensionsfonder som avsatts under aktiva arbetslivet. Som i och för sig omplaceras i andra kapitalförsäkringsfonder, allt för att få ökad kontroll och chans att göra misstagen själv!
Har alltid haft en buffert även under studietiden.
Samt gillat aktier.
Vi (frugan och jag) lägger undan 30-40% av inkomsterna varje månad. När hon är på shoppinghumör blir det mindre, dock ej mindre än 25%. För vår del är det högräntekonton som gäller, frugan har också ett pensionssparande hon lägger en 500-ing i.
Kör också en 12 månaders budget, sätter undan till detta direkt när lönen kommer och resten in på sparkontot förutom en tusenlapp var kvar på minutenkontot. Blir det någon oförutsedd räkning exempelvis bilen så dras det från sparkontot. Köper mat och annat med ett Amexkort som betalas varje månad.
Har inga problem med ekonomin. Tröttnat på aktier och sålt av rubbet.
Jag och frugan sparar nu undan ungefär 50% av våra inkomster. Just nu tjänar bägge bra, vi bor i hus utan lån, och har tre små barn. Det som blir över kommer vi investera i att starta nya företag eftersom vi bägge kommer sluta på nuvarande arbeten till förmån för att få mer tid för barnen, varandra och vänner.
10 %.
Hmm. Definitionsfråga, som sagt. Vi har cirka 25% av inkomsten över om vi bara ser till de normala och förutsägbara räkningarna och levnadsomkostnaderna. Köper vi en dyr pryl eller åker på en jättereparation av någon av bilarna så blir det förstås mindre. Dessa 25% är korttidssparande (0-2 år sisådär) – vi kan använda det till lite vadsomhelst som semestrar, datorer, oförutsedda utgifter etc. Vi har ingen budget – det har funkat bra att ta det lite som det kommer.
Av de 75% som vi gör av med är cirka 15%-enheter långtidssparande (amorteringar, företagsorganiserat aktiespar) och resten är vardagskonsumtion.
Både jag och sambon sparar ca 33%(+ränteavdrag) av lönen.
2012 får vi in ca 45k efter skatt och sparar och amorterar 15k.
Eftersom vi inte jämkar så blir det ett extrasparande på ca 25K om året.
Sparar 40-50%. Är det värt att betala av CSN? Planerar att bli BLT 2013, hört att CSN är trevligare att ha än högre bolån. Tankar kring det?
Betala inte av CSN om du har eller planerar att ha andra lån.
Mina mest lästa inlägg handlar om det:
http://jobbochfirma.com/2011/10/19/betala-inte-av-csn-lan/
Jag och frugan sparade förresten ca 40 000 i månaden 2012 (ca 60% av nettolönen), men nu har jag lämnat jobbet och lever på Wibblekontot.
Låga kostnader är bra om man vill spara, men det är ännu bättre om man går från en hög lön till egenföretagande.
Satsar enbart på amortering. Detta för att så lite som möjligt göda en bransch som både är ohederlig och intellektuellt torftig.
Gick KY, flyttade till norge efter ett år, fick bo i barack och på camping i fyra år. Sparade ungefär 70% av lönen under tiden.
sparkapital på 600k+ just nu. Flyttat till sthlm. Sparar cirka 50% tack vare sambo att dela kostnader med.
//23 år och steget före.
Vi är ett gift par med klart höga chefstjänstemannalöner. Två små barn och en rätt högbelånad villa i Sthlm. En äldre villa, som slukar en del löpande renoveringskostnader.
Beroende på hur du definierar olika saker, så ser vårt sparande ut ungefär så här:
– enbart husamortering, och kontant/fondsparande: ca 12% av disp inkomst/mån
– om du inkluderar amortering på bil (men är amortering på något som sjunker i värde ett sparande??): ca 16% av disp inkomst
En annan intressant fråga är om tjänstepensionsavsättningar, som ju är en del av totala ersättningen från arbetsgivaren ska räknas in i sparandet? Vad säger du, Cornu? I så fall ska ca 18-20% av disponibel inkomst läggas på de ovanstående siffrorna.
Trots hög lön tycker jag att det är knepigt att komma upp i mer än 15%, kanske 20% av disponibel inkoms i stadigt sparande i vårt läge. Det är den klassiska fällan med summan av bäckar små när man vill ha en viss livsstil. Nåja, jag har en viss sjukdomsinsikt i alla fall…
Sparar 55-60% av disponibel inkomst. Inga barn, ingen bil, inget SL-kort, äter matlåda, bra inkomst. Avsätter en fast summa varje månad. När lönekontot överstiger två nettolöner för jag över en till sparande, detta av psykologiska skälet att det är skönt att se lönekontot svämma över även om jag förstås förlorar en del ränta. Har en del aktier och fonder men de står och stampar, sparandet går till räntekonto. En gång per år klump-amorterar jag ca 10% på min BR i innerstan. Skuldfri om 7 år 🙂
Nu skall vi se..
Barnbidrag in på sparkonto som ägs av ungen.
20% av lönen som långsiktigt sparande (räntekonto + utdelningsaktier)
5% för löpande kostnader på ungen (bilstol, cykelhjälm, cyker, skridskor osv. 30-40% verkar vara inte gå åt än så länge men räknar med att dom kommer göra det när ungen blir äldre, eller för all del om man blir arbetslös och inte kan lägga undan på samma sätt.)
2,5% på hushålls konto (används kontinueligt till möbler,elektronik osv.)
2.5% på Sommarstuge konto (försäkringar, mållarfärg osv.)
Jag räknade på det nu och det ligger på ca 21% på nettolönerna. Då tänker jag att en (ganska liten) del av det ska vara amortering. Vi får se hur det går när vi ska gå ned i arbetstid…