Det var väl bara en tidsfråga, men så fick jag lite välbehövlig konkurrens om att föreläsa om peak oil och jordbruket. Managementkonsulterna på Stockholmsbaserade Macklean kommer hålla ett seminarium om just detta mitt i jordbruksbygden Stockholm.
Nåja, man har inte slips, men vita skjortor och grå kostymer, samt en bakgrund inom LRF Konsult och styrelseledamöter med tydlig LRF-bakgrund. Helt klart börjar bondekooperationen, eller åtminstone dess ytterkanter, att ta tag i frågan.
Att jag uppmärksammar det hela beror på en fantastiskt välskriven rapport man publicerat i ämnet. Som ungefär låter som det jag föreläser om eller skriver om här på bloggen, även om man gjort egna grafer från samma källor som jag brukar använda. Citaträtt gäller inte digitalt på Internet för bilder i Sverige, så jag ska inte lägga ut någon av deras mycket användbara grafer här. Men läs rapporten. Titta speciellt på sidan åtta, där man har en egen version av en vanlig graf i peak oil-sammanhang, fast i grönt. Dock inte uppdaterad till 2010-2012, utan samma data som den som oftast cirkulerar, dvs fram till 2006.
Man pratar till och med, liksom jag, om att alla förändringar har vinnare och förlorare. Som bekant är det enda vi kan vara helt säkra på när det gäller peak oil just förändringar.
Textmässigt är det dock fortfarande tillåtet att citera på Internet. Tar introduktionen och slutklämmen.
“I Sverige tycks vi ha begränsad insikt i vårt stora beroende av en allt mer ifrågasatt naturresurs utanför vår kontroll. Vad händer om oljan inte längre är lätt tillgänglig och billig?
[…]
Varje förändring har vinnare och förlorare. Genom att vara informerad och förberedd kan man välja vilken sida man vill tillhöra.”
Nåja, ämnet är så pass viktigt att det bara är positivt att kostymfolket tar tag i frågan.
Kan dock inte hålla med om att oljepriset ska bli så mycket enormt högre än idag, vilket skrivs i Mackleans rapport. Min bedömning är nämligen att världsekonomin inte klarar det och kommer knäckas igen och igen, vilket dämpar prisutvecklingen. Den kraftiga, procentuella, prisökningen har vi bakom oss. Men visst kan priset dubblas, men bara under en kortare period innan världsekonomin kraschar och med det oljepriset. Bottnarna bör dock bli högre och högre. På lång sikt kan förstås priset gå mot himlen, men då pratar vi efter år 2030.
Vill påminna om att jag lördagen den 17:e november klockan 12 föreläser om företagande och peak oil på Centrumbiografen i Ronneby. Det går redan idag att boka biljetter i biografens biljettbokningssystem. Registrering krävs för bokning. Pris 100:- kronor.
17 kommentarer
Nja, oljepriset mätt i valutan ArbetadTimme kommer väl att stiga kraftigt?
Nja, oljepriset mätt i BNP eller disponibel median- eller medelinkomst kanske. Fler arbetslösa leder ju till högre pris i förhållande till populationens inkomst.
Det känns ganska tröttsamt att läsa "rapporter" om sådant som ju är helt självklart.
Varför funkar inte svenskt lantbruk idag, som "rapporten" påstår att framtiden snart kommer att kräva, när man bara har denna situation bara några mil söderut på kontinenten?!
I Österrike vimlar det av lokala slakterier, mejerier och….
I Italien har man ju gårdsmejerier i varenda "kvarter"…
Men här har man slagit allt småskaligt ända sedan 10 juni 1932, då svenska bönder hamnade under en kollektivanslutning där nuvarande LRF blev enda parten för bönderna gentemoot staten…
"Rapporten" har dock en poäng, kommer nuvarande bondekår att orka vänta ut en förändring?
Nej, den processen har för många år sedan påbörjats, där nya ägare och företagare har helt andra ambitioner än att driva jordbruk som konkursverksamhet.
Precis som i all annan verksamhet så ockuperas marknaden av en viss generation som oftast gynnats av tillfälliga uppgångar. Och den generation som startade på 1970-talet surfade i nästan tjugo år…
När nu vågen lugnat sig så landar denna generation till stor del relativt helskinnade, även om de sista åren kanske inte varit så lyckade. Men genom de senaste årens höjda fastighetsvärden så blir slutresultatet inte så dåligt…
Problemet är att just nu ägnar sig nästa generation inte åt att satsa på ett jordbrukande som sitt framtida företagande utan jordbruket blir en binäring.
Den gamla cykel som följd lantbruket under lång tid, tio goda år och tjugo dåliga, är nu bruten med tillägg av ytterligare ett uselt årtionde…
Vilket bryter generationsväxlingarna…
Möjligen beror detta på att industrisamhället eroderar sönder och dagens industrijordbruk kräver köpstarka industriarbetande konsumenter.
Dock.
Att vi just nu är riktigt illa ute beror mest på två ekonomiska orsaker inom lantbruket.
1. Sveriges politiker tar inte hem hela stödpaketet i CAP till svenskt lantbruk, vilket nu visar sig efter 15 års EU-medlemskap. Lantbrukarna är ekonomiskt handikappade i konkurrensen….
2. Över hela EU är lantbruket en låglönebransch! Och ingenstans beskattas låga ínkomster!
Gränsen går vid 60% av medianinkomsten, mestadels. Det innebär att hela branschen, i Sverige, måste plocka fram medel som inte krävs i de främsta konkurrensländerna. Något som inte heller märks så där med en enda gång, utan det tar några år…
Så där femton år.
Så därför…"Rapporten" beskriver ett problem, men missar i analysen om varför det gått galet.
Och man fattar heller inte att framtidsinsikten kan komma av sig då man inte insett de verkliga problemen.
Helt riktigt, och mycket viktigt!!
Om jag har förstått saken rätt så är arbete i Finland kortare än tre månader befriade från socialavgifter (och skatt) vilket att t.ex. trädgårdsnäringen med många säsongsarbetare har en helt annan lönsamhet i Finland än motsvarande i Sverige. Liknande finska upplägg gäller på hela kontinenten. I Sverige ska socialavgifter läggas på utbetalda löner från 1000 Kr oh uppåt.
Men största ivraren FÖR att skatt ska erläggas från i princip första skattekronan är faktiskt LO. Frågan har varit uppe till diskussion, men fackets ståndpunkt oh inflytande har hindrat en svensk "europaanpassning" i denna fråga.
Det finns ingen respons för ett Vettigt Grundavdrag i något politiskt parti!!
Varken de som finns i riksdagen eller de som finnas utanför riksdagen…
Så bara verkligheten kan korrigera politiken.
Såg en riktig cournU*orn dokumentär i går på SVT/Kunskapskanalen. Utopia i USA. En film om männskor i USA som på olika sätt söker sig mot lokalsamhället som följd av den ekonomiska recessionen.
Ambrose Evans-Pritchard i The Telegraph är närmast lyrisk över det amerikanska energiundret:
Europe left behind as shale shock drives America’s industrial resurgence
"America looks poised to become the world’s biggest producer in 2014. It will approach the Holy Grail of "energy independence" before the end of the decade."
Kommentarer, Cornu? Jag har ett vagt minne av att du har uttryckt skepsis mot USA:s skiffergas- och skifferoljeunder, men jag har också ett likaledes vagt minne av att dina argument den gången kändes mer ideologiska än vetenskapliga. Jag ids hur som helst inte leta bland gamla blogginlägg bara för att hitta något som ändå inte lär vara relevant för de nu aktuella siffrorna…
http://cornucopia.cornubot.se/2012/04/okar-usas-oljeproduktion.html
Nog lite tidigt att hurra över "energy independence".
Världen ter sig fortfarande högst oroande, på grund av energikris, skuldkris och klimatförändringar mm, men det ter sig inte längre lika självklart att allt måste gå åt helvete. Om USA lyckas undvika kollaps så ger det lite stabilitet åt resten av världen. Det är också i USA som en ganska betydande del av den vetenskapliga och teknologiska utvecklingen sker och därför har vi knappt råd med en amerikansk kollaps.
Skiffergs finns det ju i Skåne, men Kalle Piper stoppade det.
Det blev väl aldrig några omfattande prospekteringar? Nog vore det intressant att veta läget.
Bra skrivet är det och bra att fler tar upp ämnet. Man bör dock ha följande i bakhuvet när man läser (från hemsidan):
"Medarbetarna på Macklean har framförallt några saker gemensamt – de brinner för de gröna näringarna, anser att hållbarhet och tillväxt kan kombineras och att branschen har både stora möjligheter och utmaningar."
Alltså:
"hållbarhet och tillväxt kan kombineras"
Dom har en bit kvar till full förståelse….
Läste i norska Dn.no (http://e24.no/utenriks/dansk-landbruk-synker-dypere-ned-i-gjeld/20292489) att i snitt har ett danskt gårdsbruk 10.6 MDKK lån, en ökning med 1.7 MDKK sen 2008. Till och med under 2011 ökade lånebördan med ytterligare 126 kDKK.
Var visst e24, gamla svenska e.24.se systersajt i Norge..
Cornu, vi är nog ganska många som under de sista sex åren föreläst om sambandet mellan peak oil och jordbruket och konsekvenserna av brist på olja. Min första föreläsning i ämnet skedde redan 2006 inom ramen för projektet "Konsumera smartare och minska växthuseffekten".
Martin Saar ordf ASPO Sverige
Självklart. Avsåg mest att kostymfolket (=managementkonsulter) nu vaknat.
Visst managementfolket gör så gott de kan, men kopian kan sällan ersätta originalet och djupare kunskap i sambanden mellan de tre E:a Energi- Ekonomi och Ekologi!