Orkanen/stormen Sandy stänger tydligen USA-börserna (Schibsted/SvD), trots att hon redan är nere på den svagaste kategorin, kategori ett, på orkanskalan. Enligt USA:s National Hurricane Center är det lägre risk än 30% att hon ens är en orkan när hon når land och risken för orkanvindar i staden New York är satt till noll. Däremot är det sannolikt att hon är en storm när hon når land och att det blir höjt vattenstånd längs kusten.
Bara för att jämföra, så var orkanen Katrina som starkast en kategori fem, var nere på kategori fyra när de första vindarna träffade land och är orkanens öga kom in över New Orleans var hon nere på en trea.
Sandy har som starkast varit en tvåa och är nu nere på en etta och kommer försvagas mycket fort när hon når land. Det betyder förstås inte att det inte blir skador eller rent av dödsoffer. Även en storm som Gudrun kunde som bekant orsaka en del problem.
Men att stänga börserna, där servrarna sitter i sina kärnvapensäkra serverhallar, ter sig minst sagt överdrivet. Det är inte så att handeln på marknaderna sker utomhus som i 1700-talets England.
Nej, det känns som det blivit en hysteri över vad som sannolikt inte ens kommer vara en orkan när hon når land. Istället ska man fundera på över varför alla olika handelsplatser i USA så väldigt gärna stänger? En förklaring kan man kanske hitta i det lilla antalet semesterdagar man har i USA. Istället har man som bekant hordvis med helgdagar och tillhörande långhelger. Att stänga börsen en måndag – tisdag ger just ännu en långledig helg för alla i finansbranschen. Även New Yorks tunnelbana stänger (Bonnier/DN, Schibsted/SvD).
Det blåser en frisk vind (Beaufort 5) här hemma, dvs runt 10 m/s, vilket kan vara en intressant påminnelse om att Sandy kommer nå först Storbritannien och sedan Norden inom någon vecka. Om hon då fått förnyad kraft ute över Atlanten eller om det bara handlar om ett lågtryck återstår att se.
Nåja, svensk gammelmedia sväljer okritiskt panikrapporterna från USA. Stormen Gudrun var av ungefär samma styrka och resulterade i en varning klass 1 från SMHI. Vilket iofs fått SMHI att numera varna för allt, inklusive vanligt snöfall eller minusgrader.
Sandy känns smått hysterisk. Å andra sidan så lever amerikaner i en kultur där man är rädd för allt. Fast jag misstänker att många bara ser en chans till en extra långhelg, åtminstone vad gäller New York. Längre söderut kan det bli värre. Samtidigt ska man ha viss respekt för Sandy. En kategori ett är i klass med den värsta orkanen i svensk historia. Det är bara det att normalt är allt så mycket större i USA.
Någon respekt för svensk media som behöver något spektakulärt att rapportera om, som inte läsarna själva kan kontrollera relevansen på, behöver man dock inte ha.
Samtidigt tar åtminstone Bonnier/DN tjuren vid hornen och konstaterar att i Sverige förbereder vi oss för katastrofer först i efterhand. Så ja, hellre en stängd börs i onödan, än den svenska lösningen, där marknaden skulle lösa allt, inklusive en storm.
Så här såg det ut 1938, när The Long Island Express träffade New York. Det var en orkan av styrkan kategori tre. Inte en storm.
Tillägg: Det verkar som Google/Blogger återställt presidentvalsenkäten ute till höger. Har ni redan svarat, men nu har möjligheten att kryssa för en gång till, gör det gärna igen.
12 kommentarer
Jo jag satt just och funderade över hur det kom sig att på en nivå 1, att de fortfarande utrymde hela manhattan mm. Men det är väl rädslan att den eventuellt skulle kollidera med det andra lågtrycket? Fast i övrigt är ju risken som du säger ungefär lika med noll.
Finns inget som kan ena ett land så kring en sittande president som ett yttre hot. Så kan en vindpust ge en extra skjuts i en presidentvalskampanj – särskilt om man utnyttjar det rätt…
Delar av Manhattan skall enligt prognosen svämmas över. Därför evakueras det folk. Tunnelbanan stängs eftersom det rinner ner vatten i tunnelbanan. Och eftersom man stänger ned tunnelbanan är det lika bra att stänga av all kollektivtrafik som annars skulle bli överbelastad. Och eftersom ingen kan komma till eller från jobbet stänger man även börsen – någon måste ju trots allt ta hand om datorerna. Skulle själv ha varit på Manhattan den här veckan men avbokade i Lördags då omfattningen av det hela började framgå.
Läste idag på Mish´s blog att Moodys planerar nedgradering av sex kandensiska banker och noterar: "Moody’s noted that consumer indebtedness has been rising steeply for the last several years, with the ratio of household debt to income recently hitting a record 163%, up from 137% in 2007, a reflection of what it called growth in debt outpacing growth in income"
I Sverige kunde vi för ett tag sen läsa i SvD: "Den genomsnittliga skuldsättningen bland svenska hushåll ligger idag på 2 årsinkomster, en ökning med runt 26,5 procent sedan 2006", dvs 200 % skuldkvot.
Hade inte Pippi Långstrump en kappsäck med guld och var skuldfri?
Jo, Pippi hade en kappsäck med guld, var skuldfri och starkast i världen.
Sverige är ingetdera.
Men Borg är så självgod och nöjd att det verkar som ratinginsttituten tror att det gäller hela Sverige, även den privata sfären.
Tio anledningar varför Sandy-hypen inte är överdriven:
The Guardian
…forecasters said it was likely to collide with a cold front and spawn a "superstorm" that could generate flash floods, snowstorms and massive power outages.
"It could be bad," said U.S. Coast Guard Rear Adm. Steven Rattior, "or it could be devastation."
CNN
Det är nog inte bara för att de anställda ska få extra semesterdagar som all kollektivtrafik i New York-området stängs ned i två dagar. De har flyttat tunnelbane- och lokaltågsvagnar till högt belägna uppställningsplatser och plockat bort all utrustning som kan skadas om saltvatten rinner in i tunnlarna. Man befarar nämligen en stormflod med två till tre meter högre vattenstånd än normalt. (I Göteborg blir det trafikproblem när älven stiger till en meter över normalt vattenstånd.)
http://www.nytimes.com/2012/10/29/science/earth/shallow-waters-and-unusual-path-may-worsen-surge.html?pagewanted=1&ref=nyregion
TrafficLand har väderkameror att kolla i US
"Sandy har som starkast varit en tvåa och är nu nere på en etta och kommer försvagas mycket fort när hon når land. Det betyder förstås inte att det inte blir skador eller rent av dödsoffer. Även en storm som Gudrun kunde som bekant orsaka en del problem."
Om man nu befarar rent av dödsoffer så är det väl ganska förnuftigt att stanna innomhus (om man dessutom bor kustnära kan det dessutom vara läge att evakuera). Frågan är om faran är tillräcklig för att vidta denna åtgärden.
Som en följd av att stanna innomhus kommer man inte att ge sig av till jobbet och det innebär att NYC stänger igen – även börsen. Det är då inte konstigare att börsen håller stängt idag som att den håller stängt på kvällar/natt och helger. Även om handeln är datoriserad så pågår den bara under tid som folk "jobbar" nere i finansdistrikten.
Det intressanta med börshandel är dock att den är så begränsad till just NYC, egentligen borde man kunna handla var-som-helst.
Råvaruhandeln på COMEX är öppen elektroniskt. Det är bara tradinggolvet man stänger.
I sann prepper-anda, som du ju själv förespråkar, är det väl bra om människor därborta är förberedda på en eventuell storm/orkan or whatever? Om det varit helt tyst om detta hade det blivit ett jävla hallå om det med, om usel beredskap, krishantering etc.
Sandy är en stor storm och http://blogg.klart.se/darfor-ar-orkanen-sandy-sa-speciell/