Som bekant har guld gått avsevärt bättre än börsen de senaste tio åren, även om det går att hitta kortare intervall där börsen går bättre än guld.
Jag har tidigare skrivit om att exempelvis en portfölj med 50% guld och 50% OMXS30 gått avsevärt bättre än att bara följa börsen via OMXS30. Bäst effekt får man med regelbunden omviktning, rent av daglig omviktning. Det senare äter dock upp courtage och förluster i spread, men en rimlig kompromiss för privatpersoner är att vikta om en gång i veckan eller åtminstone en gång i månaden. Det hela förutsätter förstås att man använder pappersguld, då spread och transaktionskostnader för fysisk metall blir för stor vid regelbunden omviktning.
Däremot vill man förstås ha fysiskt guld som yttersta försäkring mot finansiell kollaps, då pappersguldsderivat har en motpartsrisk man vill undvika. Det går att hantera genom t ex 50% OMXS30, 40% fysiskt guld och 10% pappersguld, där man bara viktar om pappersguldet.
Guldpriset i SEK per gram
tillsammans med OMXS30 2008 – 2012 |
Men det senaste året har guldet inte gått något vidare, utan rört sig sidledes. Svenska kronan stärks mot dollarn, börsen har gått upp och vi har inte haft någon börskrasch eller hastig nedgång på världens börser det senaste året.
Guldet rör sig stötvis för oss svenskar. De stora uppgångarna kommer när kronan försvagas samtidigt som guldpriset rusar. Detta sker vid börskrasch. När börsen kraschar flyttas utländska tillgånger hem eller rent av in i amerikanska statspapper, då marknadens aktörer förlitar sig på att den amerikanska digitala sedelpressen alltid kan betala amerikanska skulder. Därmed faller kronan. Samtidigt söker sig en liten del tillgångar internationellt till guld i ett risk off-läge, vilket får guldpriset att rusa.
Guldpriset i SEK per gram
och OMXS30 det senaste året |
Vid dessa hastiga rörelser så sticker guldet iväg för oss svenskar. Se bifogad graf för tre exempel – den akuta finanskrisen 2008 – 2009, första PIIGS-paniken våren 2010 och den senaste stora kraschen för ett år sedan, när USA:s kreditvärdighet skrevs ner.
Det är rimligt att anta att guldet inte tar några sådana här kraftiga kliv förrän nästa börskrasch. Det gör fortfarande att guld är en utmärkt hedge mot nedgång på börsen.
Tittar man på hur mycket guldet rört sig vid de här kliven så handlade det 2010 och 2011 om grovt räknat 25%. Betyder på inget sätt att det blir samma slags rörelse nästa gång, men vi kan nog vara ganska övertygade om att den kommer.
Frågan blir istället hur länge våra makthavare och centralbanker kan hålla börskraschen borta?
9 kommentarer
Intressant strategi. Enkel och effektiv.
Men om man skulle föja strategin med att omvikta en gång i månaden. Vilken pappers produkt hade du själv valt?
En linjär ETF ska det förstås vara, ingen hävstångsprodukt. Hjälper ju om ETF:en även påstår sig ha guld i ett bankvalv. GLD eller IAU kanske?
Själv har jag svårt för guld. Guld är ett bra verktyg för spekulation, men guld i sig kan inte "arbeta" på samma sätt som andelar i företag, eller t.om. räntepapper. Men din strategi ser bra ut, om jag bortser från mina känslomässiga problem med guld 🙂
Det förefaller dock som att många som köper aktier främst ser till realisationsvinster och inte till det arbete pengarna gör (och de pengar som arbetar är de som skjöts till vid emissionen och ackumulerad avkastning därav).
Kraschen kommer nog när som helst nu när vix är nere på lägsta nivåer sedan 07 och put/call ration når nivåer där ingen tror det kan gå ner!
Sentiment indikatorerna börjar också nå toppnings nivåer.
Det som är svårt att förstå är varför SEK ska försvagas mot USD när Fed trycker USD. Borde ju rimligvis va tvärt om.
Tore
De trycker pengar för att ekonomin är i dåligt skick, och därför blir investerare rädda och köper amerikanska statspapper (som anses vara en säker investering i oroliga tider), och SEK lämnas… Helt bakvänt men logiskt på nåt märkligt sätt.
Tore, se Krilles svar. Det är helt idiotiskt, men det sker igen och igen.
Fed trycker pengar just för att kompensera för kredittorka och svagt pengatryckande hos de kommersiella bankerna. På kort sikt är det alltså för att mota deflation som fed trycker pengar. På lång sikt brukar detta leda till inflation (hyper?). I synnerhet om ett land övertrycker sin valuta i en internationell omgivning av god tillväxt. Men USD är speciellt eftersom USD av historiska skäl är världens referensvaluta. Därav också dess status som "safe haven". Men sedan 1971 när Nixon bröt kopplingen mellan USD och guld, så har stora obalanser byggts upp. Inte minst oljeexportörer och Kina sitter med papperspengar vars värde är diskutabelt mot bakgrund av Peak Oil. När kraschar dollarn? Det är knappast någon tillfällighet att landet med världens referensvaluta också har den största krigsmakten. Varför byter Saudiarabien olja mot papper? Sen har vi också en speciell situation med finansiell oro och svag tillväxt globalt. Och det är också en ny situation som vi inte sett tidigare. Kreditexpansionen och tillväxten tar inte fart, trots krisränta och pengatryckande. /Mats L/ASPO Sverige/