Som bekant föll marknaderna lite grann under veckan, speciellt under fredagen på statistik som talar för att världen är på väg in i en andra recession under rådande utdragna stagnerade ekonomi eller depression.
Dagschart VIX |
Allt föll förstås inte.
Kraschindikatorn VIX steg, men är ännu inte inne på mer kritiska nivåer över 30. Fast det är ju inte så att man måste titta på VIX för att inse att marknaden är lite orolig just nu.
Global Macro Investors Raoul Pal har publicerat en liten kort presentation som säger att världsekonomin och det ekonomiska systemet nu har sex månader kvar att leva, för den som vill muntras upp lite. Därefter är det bara dollar och guld som räknas.
Facit på den förutsägelsen har vi om sex månader. I grunden är det den vanliga deflationsprognosen, ungefär samma panikdeflation som Nicole Foss talar om, även om Foss inte tror på guld. För övrigt släpper Schibsted/SvD:s Andreas Cervenka en bok om banksystemet ifrån sin föräldraledighet, Vad är pengar? (Adlibris 42:-, Bokus 44:- – med den prissättningen finns det nog ingen ursäkt för att inte köpa boken). Ett utdrag finns hos SvD.
Veckochart guld i SEK per gram |
Någon som tror på guld är den sk Marknaden. Precis som alltid när paniken bryter ut så bryter också guldet ut. Både i USD och i SEK steg guldet i veckan.
Medan VIX är tillbaka på nivåer från december är baraguldet tillbaka på nivåer från tidigare i år och slutade veckan runt 380:- SEK per gram, eller upp ca 18:- SEK per gram. Men samtidigt blev det en teknisk köpsignal veckocharten, då både MA5 bröt upp genom MA14 och även MACD slog om till positivt för första gången sedan i oktober.
Ett väsentligt omslag uppåt alltså. Normalt får vi åtminstone några veckor av kraftiga uppgångar på sådana här rörelser, då investerare plockar hem sina pengar till USD och man även rusar in i guldet. Nu är vi bara ca 20:- SEK under ATH för guld i SEK per gram och fortsätter rörelsen uppåt så kan vi få se nytt ATH inom några veckor (i svenska kronor alltså).
Dagschart franska CAC-40.
MA200 är den ljusaste grå linjen, MA50 den mörkaste grå linjen. |
På börserna är nu det franska börsindexet CAC-40 någon dag ifrån ett MA50/MA200-dödskors, vilket också gäller det brittiska FTSE-100.
Dagschart för rittiska FTSE-100 |
Tyska DAX och svenska OMXS30 är dock fortfarande några veckor från dödskors, kanske runt midsommar.
Det handlar liksom för Torontobörsen om äkta dödskors, på fallande MA200.
Överlag ser det rätt mörkt ut alltså. Makro är åt skogen och skuldkrisen skenar förstås vidare och riskerar dra med sig hela det ekonomiska systemet ner. Eller så är marknaden åtminstone rädd för detta.
Dagschart OMXS30 |
Svenska OMXS30 gav förnyad säljsignal kortsiktigt då MACD bröt ner igen i fredags. Dock orkade inte index bryta ner genom tidigare botten, så en del tar väl den signalen som en kontraindikator.
Med rätt hedgning behöver man inte svettas speciellt mycket, t ex 50% guld 50% OMXS30, eller för den delen om man är likvid.
Antagligen ser en del köplägen här, men makrosiffrorna är inget vidare. Tråkigt har man iaf inte om man följer marknaderna.
Statistik kan som bekant manipuleras, så den allra tydligaste indikatorn på världsekonomin är att oljepriset dyker trots att vi är på väg in i Driving Season, med sommarens normalt högre oljepriser. Vi vet ju alla att ekonomisk aktivitet driver efterfrågan på olja, och när oljepriset faller så här års, och rätt fort, så är det en tydlig indikator på minskad ekonomisk aktivitet.
8 kommentarer
Ja, det var ju en munter liten skrift. Cornu: tror du att det vi ser skulle kunna skett även utan oljetoppen, så att bara värsta energi- och naturresursboomen (möjligen) skulle kunnat frälst oss? Är det väsentligen oljetoppen som orsakat utvecklingen eller är oljetoppen en ganska begränsad del av förklaringen?
Utan stagnerad tillväxt pga att vi nått platåfasen av peak oil hade ekonomin växt vidare avsevärt mycket kraftigare och skulderna hade inte varit så katastrofalt stora i förhållande till BNP. Än. Antagligen hade vi kommit hit förr eller senare ändå.
Ja, det förefaller ganska överdeterminerat. Våra samhällsordningar är inte alldeles rimliga och då fungerar det bara så länge man har fin medvind. Och det har man ju knappast hur länge som helst. När sjön blir hård så går det åt pipan.
Följer du LENR något Cornu? Verkar ju som ett intressant energialternativ/ komplement…
I den mån det är möjligt så är ju frågan också vilken tidshorisont vi har innan detta kan användas för kommersiell energiproduktion. Det finns gott om rapporterade fall som inte har kunnat reproduceras när andra försöker – detta gör att man kan misstänka att det är "mätfel" som ligger bakom.
Det är dock uppenbart att vissa fusionsreaktioner är intressanta för möjlig framtida energiproduktion eftersom tillgången på bränsle är i praktiken obegränsad.
Nasa uttrycker fortfarande en del förhoppningar om LENR men Rossi och Defkalion och de andra aktörerna verkar inte komma någon vart, trots alla stora ord.
http://futureinnovation.larc.nasa.gov/view/articles/futurism/bushnell/low-energy-nuclear-reactions.html
"Vad är pengar?" kostar 19 kr som e-bok på dito.se
Jag är skeptisk till hans slutsatser. Först och främst är jag tveksam till påståendet att nationella skulderna utgör 300% av världens BNP – hur räknar han då? Resten av resonemanget verkar basera sig på bara teknisk analys. Och var han får det till att endast USD och guld skulle funka sen – vari ligger det stora värdet i USD mot bakgrund av vad han skriver om USA's ekonomi?
Domedagsprofeter dyker upp med jämna mellanrum – och hittils har alla visat sig haft fel med facit i hand.
Men bortsett från detta så ligger ju enda rimliga sätt att säkra sina placeringar mot bakgrund av detta att placera i fysiskt guld som man faktiskt har tillgång till. Pappersguld riskerar ju visa sig värdelöst i ett sådant scenario.