Jag lade förra månaden inte ut några separata grafer över Valueguards kvalitetsjusterade prisutveckling för bostäder i Göteborg, men får väl ta igen skadan (?) den här gången.
I efterhand kan man konstatera att det gavs en teknisk köpsignal för lägenheter redan i mars och med gårdagens prisdata så fick man även en teknisk köpsignal för villor i Göteborg. Jag har ofta skrivit att Göteborg enligt Valueguard verkar ha haft den starkaste bostadsmarknaden av de olika regioner som Valueguard redovisar och Göteborg visar nu alltså upp köpsignaler både för villor och lägenheter.
Kvalitetsjusterade priser för
lägenheter i Göteborg |
Dessa signaler är dock enbart baserade på PSAR, som har fungerat högst tveksamt på de små bostadsmarknader som allt annat än riket som helhet eller Stockholm utgör. Man skall alltså ta dessa signaler med en stor nypa salt om man inte redan gjort det. Mer tillförlitlig har MACD varit, men där ser vi ingen köpsignal än någonstans i landet även om det kan vara på gång inom någon månad om nu inte priserna vänder ner i april.
Men något som inte handlar om tekniska signaler utan är ren fakta är att det för lägenheter blev kvalitetsjusterat prisrekord under mars månad i Göteborg. Lägenheter på Sverige regndränkta framsida har aldrig varit dyrare än så här!
Kvalitetsjusterade priser
för villor i Göteborg |
Lägenheterna steg 2.1% i kvalitetsjusterat pris på en månad och är nu 1.5% upp på 12 månader samt 1.0% upp från tidigare prisrekord för april 2011.
De kvalitetsjusterade priserna på villor i Göteborg steg 1.7% på en månad, men är ner 1.3% på 12 månader och är fortfarande ner 1.6% från prisrekordet under 2011.
Man skall samtidigt komma ihåg att PSAR har gett felaktiga signaler tidigare och att priserna alltså ligger på eller nära rekordnivåer. Eventuell tillfällig upptrend kan mycket väl visa sig vara falsk, men så här ser det ut enligt de modeller jag tillämpat tidigare.
Att för lånade pengar köpa en bostad på rekordnivåer och inteckna hela din framtida livsinkomst innebär att man sannolikt inte har någon uppfattning om begreppet risk.
Orelaterat till Göteborg, men ämnesrelaterat så har ännu en hustillverkare gått i konkurs. Det handlar om lilla Pilgrimstahus och Storsjöhus i Jämtland (Länstidningen Östersund). Inte i närheten av LB-Hus eller Modulent, men tydligen är inte småhustillverkarna ute ur mörkret än.
33 kommentarer
Hur ser tradition av företagande ut i Jämtland?
Trodde folk där mest levde på bidrag.
Siffror,tack!
" anonym "
Nästan en huvud skuldra formation men återhämtningen är urstark… Ännu högre priser att se fram emot i år. Garanterat fortsatt rally fram till sommaren sen får vi se, blir det ingen ny "greklandkris" lär priserna fortsatta svagt uppåt
Känns som vi är på väg rakt in i en bergvägg…
"Ja hade fel! I bostadsfrågan också."
Hur svårt är det att säga?
Han vet om det, du vet om det, alla som följer bloggen vet om det. Varför måste du vara så dryg och vilja ha det i ord? Väx upp.
OnT: Verkar onekligen som om Gbg växer och jag tror nog att det kommer fortsätta göra så ett tag. Men på lång sikt står jag kvar vid min åsikt, dvs att vi ska ned. Om man legat kring KPI eller andra mått, sett över en längre tid, i flera hundra år har jag svårt att se att det mönstret skulle avvika nu.
En annan sak som jag är lite fundersam över är den höga ungdomsarbetslösheten. Om inte ungdomarna har jobb, vem ska då öka på bubblan eller ens hålla priserna på dagens nivåer?
Övar du?
Så länge Cornucopia inte förstår skillnaden mellan KPI och byggkostnader så länge kommer han hamna fel.
KPI följer inte köpkraften heller. Vi blir rikare genom handeln som sker.
Förstår mycket väl, och har visat det i flera inlägg. Men framför allt så visar det sig att det i storstäderna är addressen (=tomten) som kostar, inte byggnaden. Och byggkostnaderna är upptrissade i hela ledet från primärproducent till hantverkare eftersom folk har "råd" att låna så mycket så stiger priserna till man uppfyller möjligheten till lån och skuldsättning. Det är en process över tiden. Man bör titta på kvalitetsjusterad byggkostnad och rensa för granitfönsterbänkar, inbyggda spotlights, lyxutrustade kök etc för att se hur priserna förändrats egentligen. Nybyggnadspristatistiken idag reflekterar vad folk köper för standard, inte den faktiska utvecklingen för kostnaderna. Men det kanske du inte förstår.
Cornucopia har definitivt inte fel. Kortsiktigt möjligen.
“Why the Meltdown Should Have Surprised No One, presented by Peter Schiff of Euro-Pacific Capital. This is perhaps the most compelling and accessible explanation of boom-bust economics ever given, and by an economist who is widely acknowledged as a prophet”
Tydligare blir det inte. Ta dig tid och se filmen. Rekommenderas starkt!
http://www.youtube.com/watch?v=EgMclXX5msc
Alla bubblor smäller förr eller senare. När våra ledare hela tiden pumpar upp dessa med manipulerat låga räntor som bygger på pengatryckande går det inte att undvika.
Lite om skuldsättningen i Kina också.
http://www.china.org.cn/business/2012-03/07/content_24828899.htm
"En annan sak som jag är lite fundersam över är den höga ungdomsarbetslösheten. Om inte ungdomarna har jobb, vem ska då öka på bubblan eller ens hålla priserna på dagens nivåer?"
Det är barnen till alla 40-talister som låter föräldrarna gå in med handpenningen.
40-talisterna fick sina hus betalda med 90%-iga ränteavdrag av oss skattebetalare och nu använder de vinsterna till sina barn som är "unga vuxna" i 35 års åldern.
Det måste vara fel någonstans? Realekonomin har knappast tagit ett skutt. bankerna går själva ut och säger att de blivit mer restriktiva i sin utlåning.
Vi har fått krav på 15% kontantinsats. De som bygger nya hus gråter ut i tv…men bostadspriserna går upp i Göteborg?
Jag betvivlar statistiken…det är fel någonstans.
Möjliga "fel" beror på att statistiken baserar sig på de bostäder som faktiskt blir sålda. De som bara får skambud säljs inte även om deras marknadsvärde kanske fallit.
Mycket tjat om skambud osäljbara objekt osv… Utan att veta låter det som att du vill att det ska vara så. Har du något att backa upp påståendet med eller är det bara önsketänkande?
Finns inget önsketänkande. Jag tjänar inget på fallande bostadspriser.
Men att osålda objekt inte är med i statistiken förklarar varför priserna stiger fast "kommentatorer från fältet" upplever bostadsmarknaden i Gbg som stendöd.
Folk vill inte sälja med förlust och då går inte heller priserna ner.
Tyvärr är det svårt att veta vad som är sant eller inte när man inte har information om antal sålda objekt med i grafen. (kanske är med men bara jag som missat det?)
Om påståendet "Folk vill inte sälja med förlust och då går inte heller priserna ner." vore sant hur kunde det då falla 20% på ett halvår 2008?
2008 var det mer dramatiskt, folk trodde det var 1992 all over again, och sket ner sig innan de hann trycka på "SÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄÄLJJJJJJJ"
Nu är det betydligt lugnare – möjligen för att vi befinner oss i stormens öga.
/Oraklet
Det här med osäljbara villor är inte bara snack. Tog mig 9 månader att sälja min bostadsrätt i centrala gbg(ett utav PEABS nybyggen på hisingen). Till slut såldes den nyligen utan budgivning. Under tiden så har jag följt marknaden för villor väldigt noga. Kan säga så att det är många villor som läggs ut och som inte säljs, sedan förvinner ett tag för att åter läggas ut igen. De objekt som går upp i pris fortfarande, är i de objekt som ligger i lite finare områdena som Linne, längst med kusten, torslanda, johanneberg etc. Prisnedgången kommer bli tydlig i nästa lågkonjuktur (som förhoppnivsvis inte blir depression).
Antal sålda objekt finns hos mäklarstatistik. Ligger på normala nivåer, runt snittet för de senaste åren.
Konstigt, tycker marknaden i GBG ser helt stendöd ut, kanske 1 av 10 bostadsrätter som omsätts, resten hamnar i slasken.
Som sagt, säljs det inte finns det inte i statistiken.
Kikar man lite snabbt på Svensk Fastighetsførmredling ser man att ca 20% av objekten som ligger ute har pågående budgivning, så har det sett ut ett tag samtidigt som antalet objekt økar långsamt.
Verkar dessutom som att dyra villor går ner medans bostadsrætter går upp. Min tes; Bankerna har blivit mer restriktiva i hur mycket folk får låna–>personer som tidigare tittade på 4 mill. villor kvalar nu "endast" in till 3-4 or eller radhus varfør dessa får onaturligt mycket budgivare. Som køpare kan ju resultatet bli att man betalar skrattretande mycket før obefintlig fundamenta samtidigt som någon annan med mer sparkapital kan komma åt en villa i ett långsiktigt bra område till ett rimligt pris.
På ett sætt kænns detta rættvist. Har man inte tillræckligt kapital att gå in med så blir konsekvensen en sæmre affær och tværtom.
Till slut kommer det en smæll, helt sæker på det. Finns nog utrymme før 5-10% till i Gbg dock. Fram till dess kommer jag sluta bry mig, hyra och sluta heja på nedgången. Det blir man bara deprimerad av.
/jonjon
om chartet var en aktie skulle jag blanka det med allt jag har, och lite till. the mother of all fakeouts och ner ska det gå snart. Om det var en aktie.
Jag blir galen! Bubblan fortsätter att blåsas upp medans mitt liv passerar. Jag vägrar att gå in på husmarknaden på toppen, men just nu känns det som om jag kommer att vara pensionär innan det börjar falla….. Inför valet 2014 kommer väl alla partier också vilja blåsa upp det hela lite till. Så vad tror ni när blir det egentligen köpläge?
Max 2-3 år till. Förmodligen tidigare. Beror på om vi kan räkna 2-3 år efter fjolårets börskrasch eller om det blir 2-3 år efter den som kommer senare i år.
Jag gissar att det beror mest på faktorer utanför Sverige. Euro-samarbetet, USA, Kina, om något stort händer där ute kommer det vara droppen för tillväxten och bostadsmarknaden här. Intressant nog tycker jag att det finns mycket mindre intressant att läsa i utländska tidningar och bloggar nu än vad det var för två-tre år sedan, nu är problemen ute i ljuset och inga analyser eller avslöjanden orkas liksom med, istället hålls andan och man sätter sin lit till en grupp sorgliga fifflare som ska försöka manipulera upp kalaset igen.
AnonymApr 18, 2012 04:48 AM
Det blir "aldrig" köpläge. Själv vägrade jag köpa när jag började jobba för jag ville spara ihop kapital + ha rejäl buffert. Det här var 2006. Trots att jag lagt undan rejält under åren så överstiger värdeökningen på en en liten etta hela det belopp jag sparat ihop under den perioden.
Så man kan konstatera att det optimala för hade varit att tokbelåna mig och köpt så många kvm som ekonomin mäktat med.
Med alla de ekonomiska köttben som kastas till BLK så kommer säkert den ekvationen hålla framgent med. d.v.s. köper du inte nu så kommer du ångra dig 2018.
/Realisten
Ja, det är väl så det är….
Samma situation här, vi har sparat ihop ett ganska rejält kapital men de som köpte för några år sedan står ju i en långt bättre situation än vad vi gör. Trots höga inkomster kan vi inte gå in på marknaden (eller ja, kan och kan enligt banksighterna är vi goda nog att få låna cirka 6 miljoner!).
Jag som trodde att den som var satt i skuld var inte fri. Men just nu får all den här friheten mig att känna mig väldigt ofri…..
Man kan se det hela som ett "chickenrace" för skuldfria att gå in och belåna sig. Håller du emot och står utanför så blir det svårare för varje år som går att komma in. Kommer du väl in så sitter du belånad upp till öronen. Ditt enda hopp är att racet fortsätter och att folk belånar sig mer än vad du gjorde. Och så fortsätter karusellen.
And so on and so forth…
/Realisten
/Realisten
Bubblor blir alltid ett pyramidspel eller Svarte Petter om du vill. Ha tålamod ett par år till och var rädd om dina pengar. Bubblor smäller alltid möjligen pysande.
http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-level_marketing
Till AnonymApr 18, 2012 05:18 AM:
Du skriver att du inte känner dig fri. Hur menar du nu? Säg att du tar ett lån på 4 miljoner kr. Med en ränta på 5 % och ränteavdrag på 30 % så blir din lånekostnad 140000 kr extra per år. Det är alltså 70 papp per halvår som du istället för nu kan åka på lyxsemester under 1-2 veckor.. Är inte det frihet?
Sen om du tar ett lån på 5 miljoner så får du formodligen en hel del omkostnader på det boendet som du kanske inte har nu. T.ex. jacuzzin drar värme för ett bad som motsvarar ett antal 100-lappar (detta har jag absolut inga belägg för! Jag vet inte alls vad det kostar faktiskt 🙁 men iaf extrakostnad mot att inte ha en jacuzzi).
Så istället för att känna sig ofri kan du väl gå tillbaka till dig själv och känna efter vad du vill ha och behöver. Det kanske räcker med att du köper ett hus för 1,5 miljoner och samtidigt köper en sjysst bil för att du ska känna dig friare?
Tills vidare så skulle jag rekommendera att du kanske tog 1-2 veckor extra ledigt per år istället och satsade den tiden på familjen. Bättre investerad tid får man leta efter!
Mycket bra skrivet.
Folk prioriterar väl olika, men för mig är det inte frihet att sitta överbelånad i en lyxkåk. Då reser jag hellre jorden runt 🙂
Är ett jävla fokus på just bostad i Sverige. Är det den enda statusen som finns i Sverige? Bostad+jobb.
Fast det där är ju faktiskt en väldig förenkling och ändå felaktig. På dig låter det som om alternativet till att köpa är gratis boende. Om man ska jämföra kostnader så måste man förutsätta att standarden är densamma på de olika boendena. Annars är det ju en fråga om hur mycket man tycker det är värt att öka standarden på sitt boende. Om man kliver in i bostadsmarknaden när räntan ligger på 4% och de faktiskt kostnaderna motsvarar vad man betalar i hyra så kan det ju mycket väl kännas som att det är friare att ha möjlighet at amortera lite och få en lägre boendekostnad i framtiden vs att bo i en fastighet där hyran kommer gå upp.
Skönt iaf att slippa raljerande om "BLT", länge sedan man läste just den förkortningen… Rätt eller fel så lyser det bara avundsjuka och missunsamhet av dem som använder BLT i var och varannan mening.