Bland de som förnekar bostadsbubblan får man ju ständigt höra felaktiga argument om att det existerar en bostadsbrist, och alltså ingen bostadsbubbla. Ett argument som förs fram är de långa kommunala bostadsköerna och alla de 100 000-tals som står i kö efter en hyresrätt.
Men som jag påtalat om och om igen så har de flesta som står i bostadskön redan en bostad på orten. Kön visar ingenting om bostadsbrist. Det handlar inte om 100 000-tals utomsocknes och hemlösa som står i bostadsköerna.
Ifrån Höganäs utanför Helsingborg finns ett aktuellt exempel jag blev tipsad av via @aliljeberg på Twitter.
I Helsingborgs Dagblad kan man läsa att 1/3 av lägenheterna står tomma i ett nytt hyresområde som PEAB (OMX:PEAB) byggt i Höganäs. 16 lägenheter gapar tomma trots 2000 personer i bostadskön. PEAB säger sig ha haft intressenter på lägenheterna men dessa intressenter har inte lyckats sälja sina bostadsrätter. De bodde alltså redan på orten, i bostadsrätt, men har inte lyckats casha hem från bostadsbubblans bostadskarriär. Lägenheterna är osäljbara till de priser som säljarna drömmer om. Så 16 lägenheter gapar tomma, trots att det var inflyttning den 1:a oktober.
Valueguard-KTH:s
lägenhetsprisindex för Malmö |
Detta visar tydligt vilka det är som står i den kommunala bostadskön. Bostadsrättsägare. Långa köer är alltså inte något tecken på bostadsbrist. Bara ett tecken på att många vill sälja sin bostadsrätt.
Nu har bostadsmarknaden i just Skåne än så länge drabbats hårdast i Sverige av den pysande bostadsbubblan, tillsammans med Blekinge-Kalmar. Men det är inte osannolikt att samma utveckling med tomma hyreslägenheter tids nog kommer även till Stockholm och Göteborg.
Redan nu gapar allt fler nya bostadsrättsföreningar tomma i exempelvis Göteborg, då lägenheterna är osäljbara. Som tidigare rapporterat har jättar som JM och PEAB också övervägt att sänka priserna på lägenheterna genom att höja belåningen i föreningarna istället och på så sätt få lägenheterna att framstå som billiga. Sedan får man läsa den ekonomiska planen för föreningen där det framgår att månadsavgifterna skall höjas kraftigt året efter lägenheterna sålts.
Man skall också komma ihåg att det inte går att få en hyresrätt idag med betalningsanmärkning. Den som har belånad bostadsrätt och inte klarar av sina eller föreningens skulder kan inte flytta till hyresrätt om man missat en betalning. Så även om fogden tids nog börjar vräka familjer ur sina överbelånade bostäder kommer dessa inte fylla upp tomma hyreslägenheter.
40 kommentarer
Peab har panik på flera håll i stockholm, nyproducerade brf som inte går att sälja går man in och köper själv sen slätar man över allt och försöker sälja som begagnat…Annars går föreningarna inte att bilda.
Har hört om ett liknande exempel med NCC, men Peab sticker ut värst här. Jag skulle vara MYCKET försiktig med att köpa nyproduktion i dagens marknad.
En mkt oroande utveckling. Här riskerar alltså en brf-köpare att luras in i ett bostadsägande på falska eller dolda premisser som man inte klarar av får betalingsanmärkning, kastas ut av kronofogden pga obetalda brfavgifter/räntor och blir bostadslös, och har ingen möjlighet att få hyreslghskontrakt. Är detta konsekvensen av en väl genomförd Allianspolitik, där man ska äga sitt boende och göra bostadskarriär för att som grädde på moset tjäna pengar på en värdeökning, som historiskt aldrig förekommit. Tittar man i backspegeln så har som bekant ett bostads- och fastighetsägande aldrig varit en god affär. Undantaget de senaste 30 åren!
Usch, det känns obehagligt att behöva medge det men det enda som kan rätta till skevheten i den svenska bostadsmarknaden är en omfattande avreglering. Obehagligt är det för att jag är en av alla dom som lever i en lägenhet jag inte har en suck att betala om detta skedde.
Här är en länk till JM:s projekt i Skåne:
http://www.jm.se/Templates/ResidenceStartPage.aspx?id=110&County=Skane
För en tid sen roade jag mig med att klistra in tabellen i excel och mängden bostäder som är klara för inflyttning från nu till 2013 tror jag det var. Summan uppgick till över 1 miljard och detta är alltså enbart för JM, sen finns det en massa andra byggen på gång i Skåne, detta är bara ett projekt. Allt är säkert inte färdigt, och de drar säkert så hårt de kan i bromsen i alla projekt, men det kommer bli en hård krasch detta… Här är Paulssons nybyggnadsprojekt http://www.paulssons.se/Nybyggnadsprojekt.aspx Paulsson krängde nyligen av tomtmark i centrala Lund som han köpt billigt av kommunen. Han sa till nån journalist att de inte hade möjlighet att åta sig fler stora projekt, men min gissning är att han försöker backa från alla positioner så mycket han kan. Utöver detta så finns det flera andra byggen på gång i Lomma, Lund, Malmö och även i småkommunerna runt omkring. /Mats L
Här kan ni f.ö. se en liten skymt av kompis-korruptionen i Lund:
http://www.skanskan.se/article/20111203/NYHETER/712029754/1006/-/billig-mark-ger-inte-billiga-bostader
/Mats L
Detta är ju en gammal sanning som vissa människor har haft svårt att ta till sig, att vi inte har en bostadsbrist i Sverige, utan det vi har är en brist på prisvärda bostäder som folk har råd med.
RUT har ju gjort en utredning åt V som visar att bostadsrätter är dyrare att producera än hyresrätter. Varför? Därför att köparna ändå pröjsar för dom vet inte vad dom betalar för.
Ja, den stora bostadsbristen i Höganäs är ju fruktansvärt omskriven…
Det är väl ingen någonsin som använt bostadsbrist som ett argument utanför centrala delar av storstäderna!?
Jag är själv en av dessa bostadsrättsägare som står i den kommunala bostadskön, utifall att. Har inga lån och en låg månadskostnad, men funderade på att kunna sälja och flytta till hyresrätt. Dock fanns inga prisvärda objekt – de billiga var alltför kyffiga för att passa familjen. Nu bygger kommunala bostadsbolaget nya, mycket fräscha hyresrätter mitt i kommunen. Tyvärr kostar en 4:a 13 000 i månaden, så det känns inte intressant att mer än dubbla min månadskostnad för en mindre lägenhet. Marknadspriserna tycks vara här. Frågan är vem som ska hyra dessa nya lägenheter? Antaligen den som måste ha en bostad och har råd. Jag skulle ha råd om jag måste. Och kanske är det tanken med hyresrätter, egentligen, på en fri marknad?
Frågan jag ställer mig är om alla dessa nya hyresrätter – 13 lax för en fyra, 12 lax för en trea osv. – kommer att hyras ut, eller inte?
Men om de inte hyrs ut, kan det vara så att situationen räddas av kommun och myndigheter som hyr dessa till behövande? Obs, ej främlingsfientligt, bara en spekulation kring ekonomin i dessa nya hus. Kommunen måste ju vara en väldigt bra hyresgäst.
Den som lever får se.
@ Daniel. Men ändå har priserna ökat kraftigt i hela Dalarna, Mönsterås i Småland etc. Hur förklarar du det? Ja det finns bostadsbrist i storstäderna, hur priserna där hade utvecklats utan bostadsbristen vet ingen. Jag är dock benägen att tro att den har liten/ingen betydelse i sammanhanget. Anledningen är min personliga erfarenhet nedan.
Runt år 2000 försökte jag hitta en hyresrätt i centrala delarna i Sthlm eller närförort. Stört omöjligt om man inte hade lång kötid. Att köpa en hyfsad 2:a på södermalm kostade ca 1,5 miljon.
Runt år 2010 jämförde jag med läget 10 år innan. Lika svårt att få hyresrätt, varken lättare eller svårare. Att köpa en hyfsad 2:a på södermalm kostade dock nu ca 3 miljoner. En fördubbling av priset på 10 år trots oförändrad bostadsbrist.
@Martin Saar 10:54,
Jag brukar säga till min fru att i den kommande depressionen så kommer vi i västvärlden, inom några år, se tidigare medlemmar av medelklassen tälta&svälta. Hon tror mig inte. Ännu.
/Mats L
Ett annat exempel på prisnedgång är en villa som nyligen såldes i Bunkeflostrand (villaförorten till Malmö). Villorna byggdes bara för några år sedan så standarden för villorna borde dock anses som likvärdiga i området. Villan var taxerad 2009 till 3 227 000kr och grannarna, med exakt samma kvm, sålde sitt hus förra året för 3 500 000kr. Efter en prissänkning i augusti såldes nu villan för 3 095 000kr (se booli.se ).
Det blir nog en och annan konkursad bostadsrättsförening som köps av kommunerna för att bli nödboende. Här i Linköping har kommunen i alla fall lärt sig att inte gå i borgen för nya BRF.
För ca fyra år sedan kom jag inte ens ur startblocket när jag skulle bjuda på en enstaka lägenhet som kommunen hade köpt under tidigare lågkonjunktur och haft som nödboende. Jag hade hopp om att helt nerslitet kök, renoverigsbehov av badrummen och att någon hade slagit hål i ett par gipsväggar skulle lugna budgivningen lite men icke, det for snabbt iväg långt förbi vårt första bud som byggde på en kalkyl med amortering och lite marginal för räntehöjning.
Det är inte bara bostadsrättsägare som står i kommunala bostadskön. Även folk som för närvarande bor i hyresrätt gör det (exempelvis jag). Alla smarta står i bostadskön, det är en billig försäkring mot att bli hemlös och även en liten chans till att kunna byta upp sig.
@Anonym 2011-12-05 11:50
Alltså var det precis som jag sa. Att det fanns lägenheter att skaffa utan problem (= ingen bostadsbrist), men du ville bara inte betala för det.
Sedan är det så att i vissa mindre orter så kan det vara så att även om priserna fördubblas så är det fortfarande billigare än att bygga nytt.
En bostadsrätt i Töreboda kanske går på 10000 kr. Dubbla priset på det blir 20000 kronor.
För 2 år sedan skrev jag brev och skickade till ett 30-tal hyresvärdar i Stockholm. Efter en vecka blev jag erbjuden visning på en 2:a i gamla Råsunda, efter 2 veckor fick jag gå på visning på en stor 1:a i Danderyd.
Det tog alltså tre veckor från att jag började söka till att jag skrev på ett förstahandskontrakt.
Jag står med i bostadskön eftersom det ändå inte är någon kostnad.
Men att det skulle vara bostadsbrist i Stockholm håller jag inte med om.
Det finns gott om lägenheter, man måste bara vara lite företagsam och leta själv.
Ingen som vill säga det uppenbara. Det är i Danmark de presumtiva köparna nu bor.
Dansk husmarknad har klivit ner på sundare nivåer-vilket gör sundet till en vattendelare för tidigare pendlare./Oppti
Herr Cornu
Det skulle vara intressant att läsa ett inlägg av dig om mängden boplatser som just hyrs av kommuner och används som gratisboende till ensamkommande barn, flyktingar och invandrare i stort.
Det måste finnas statistik på det någonstans.
Som vanligt bör påpekas att bostadsbristen inte finns för de som har medlen att agera "rätt" i systemen, d.v.s. stå i bostadsköer 10+ år, har tillsvidareanställning o.s.v. Den som står utanför detta (äldre) normalsamhälle är de som drabbas av bostadsbristen i tillväxtregionerna. Sen om bostadsbristen är faktisk eller systematiskt skapad är ju irrelevant för den som saknar möjlighet till eget boende. Det är lätt att missa ojämlikhetsaspekten när man ser till utbudet av bostäder. Utbudet måste också mötas av en efterfrågan som klarar av hyrorna.
Blogguppslag ang byggmarknaden. Ett antal hus >10000 i Sverige är byggda med enstegsfasadmetoden, en metod från USA som någon lurat i bl.a. NCC att den är jättebra. Men det är den inte. http://byggnadsvardsnytt.wordpress.com/2009/12/15/ny-rapport-om-enstegstatade-fasader-visar-att-tiotusentals-skadefall-morkats/
Nu har 73 hus i Maria Park nått förlikning med NCC efter en dramtisk tur i rättegången. Förlikningen skedde samtidigt som första rättegångsdagen. http://www.byggvarlden.se/nyheter/byggprojekt/article94029.ece, http://www.byggvarlden.se/nyheter/byggprojekt/article3349782.ece. Detta borde innebära fritt fram för > 10000 villaägare att köra samma race med ganska goda förutsättnigar. En "svart svan" i byggbranschen? 10 000 * 600 000= 6 miljarder minst. Det för en vikande bransch. Staten får kanske ändra ROT och lägga till N som i Nybyggnad för att stävja fallet. Annars verkar branschen ha en annan uppfattning om framtiden, http://www.byggvarlden.se/nyheter/byggprojekt/article3345954.ece.
Det många, många som står i bostadsförmedlingens kö i Stockholm hoppas på att få en sådan lägenhet:
3 rok på Östermalm, Brahegatan 26, 6 022:-/mån på 5 tr och hiss. Det verkar vara ett sekelskifteshus vilket sannolikt innebär högt i tak, eventuellt kakelugn och stukatur.
1 kvarter till humlegården och 3 kvarter till stureplan och svampen. Om det hade varit en bostadsrätt hade den gått för 5 miljoner utan problem.
https://bokabostad.stockholm.se/StatistikKotid.aspx
Välj: Antal rum: Samtliga
Område: Innerstaden
Typ av lägenhet: Vanlig lägenhet
År: 2011
Klicka på stapeln längst till höger "28- år"
Angående att de kön består av de som redan har ordnat boende – Från Stockholms Stads bostadsförmedlings hemsida återfinns nedanstående:
"I slutet av 2010 stod det ca 330 000 personer i bostadskön […] Många, cirka 84 procent av de som står i bostadskön, har redan någon form av ordnat boende, såsom eget förstahandskontrakt, egen bostadsrätt eller egen villa eller bor hos föräldrar. En tredjedel av personerna i bostadskön ser bostadskön som en försäkring inför framtiden."
Så det var inga nyheter vad gäller Stockholm
Cornu
8100 SEK per månad för en trea på 75 kvm i Höganäs.
Höganäs har tydligen gott om lediga BR där månadskostnaderna är betydligt lägre.
Eller Villor från 1 miljon och uppåt./Oppti
@12:42
Hur fick du tag i kontaktuppgifter till alla dessa 30 hyresvärdar? Jag kan mycket väl tänka mig att det inte är så svårt att få tag i nåt, men det finns ett informationsproblem här.
Vore tacksam för info.
Anonym 12:15 har nog det bästa inlägget i debatten.
Jag har för mig att enstegstätade fasader var en tysk metod som togs fram för tilläggsisolering av äldre hus, smack på med isolering och ovanpå det ett tätskikt med önskad kulör.
Jonathan 13.52
Tex gå in i medlemsmatrikel från Fastighetsägareföreningen Stockholm
Avreglera! Det är ju vansinnigt att det finns folk som bor billigare på Östermalm i Stockholm är andra som bor i exempelvis Tensta.
I stockholm upplandsbro finns flera osålda lgh och radhus.
De är inte ens speciellt dyra. 2.9 för ett radhus.
Ang. att det inte finns någon bostadsbrist i storstäderna bara för att någon fick en bostad efter att ha skickat brev till massa hyresvärdar. Fånigt! Om inte alla som kan (och har ok ekonomi) kan få ett försthandskontrakt på en bostad på den ort där man arbetar/studerar = bostadsbrist. Ta en titt här ex. Numera förnedrar folk sig själva genom att även lägga in bilder på sig själva:
http://www.blocket.se/stockholm/lagenheter?ca=11&w=1&cg=3020&st=h
Ytterligare en anledning till att det är svårt att fylla hyresrätterna i Höganäs, är att det anses som WT att bo i hyresrätt där – många i Höganäs är lite fisförnäma av sig (trots att en stor del av bebyggelsen består av relativt billiga villor) och skulle inte för sitt liv bo i hr. Iochmed att det inte varit nåt jättetryck på bostäderna där från början (och sådant sprider sig snabbt i den lilla bygden) så är folk rädda för att kommunen ska placera kreti o pleti där – och då är området stendött.
Det är billigare att bo i br i Höganäs, än dessa hr – lägg till att de flesta ska säkerligen jobbpendla till Helsingborg – vilket kostar en slant.
Angående Höganäs och dess gentrifiering:
Höganäs var fram till 70-talet en ganska tråkig skånsk bruksort, ungefär som Perstorp eller Klippan. Socialdemokraterna hade stabil majoritet med mer än 50% av rösterna. Undantaget var lite flådigare villor och semesterhus runt Viken, Mölle och Arild.
Men så hände något på 1980-talet. Kommunen började fräcka till sig själv. Nya bostadsområden tillkom, med främst större villor. Satsningar på nya näringsverksamheter som turism, restauranger och hotell. Största arbetgivaren, järnpulvertillverkaren Höganäs AB blev ett teknologiskt spetsföretag som idag har fler civilingenjörer än arbetare anställda. För 10 år sedan började man bygga om hamnen med en stor marina fyllt av restauranger och märkesbutiker. Moderaterna blev istället det största partiet i kommunen allt medan socialdemokraterna sjönk ner till ett 20 procentsparti.
Kommunen är nu är delvis tudelad, dels gamla Höganäsbor som jobbar vid "bolaget" eller inte jobbar alls och bor i billiga äldre hyreslägenheter eller billiga gamla hus utan havsutsikt eller sundsläge. Andra delen av kommunen är dom som har bättre ställt ekonomiskt, och här har man givetvis en bostad med sundsutsikt.
Liten kommentar från den förfärliga förorten (Stockholm):
Flyttade i juni till nyproduktion (Myresjöhus) i en kommun som är långt ifrån lagom söder om Stockholm. Området är nyexploaterat, finns Myresjö-området (40 hus, färdigbyggt, alla sålda), PEAB-området (80 hus, ej färdigbyggt, alla sålda?) och JM-området (endast ett visningshus).
PEAB bygger i lååångsam takt några hus per kvartal, kommer att ta 10 år med nuvarande takt tills deras inmutning är färdigbyggd. JM:s visningshus står och förfaller.
Det är bostadsbrist i kommunen och kommer att bli mycket värre inom 10 år, pga kommunens åldersfördelning.
Finns många par i Stockholm som väljer att ha kvar sin lägenhet utifall förhållandet inte varar, framförallt om man har en attraktiv lägenhet i innerstaden. Det innebär alltså att en familj där paret har varit tillsammans i långt över tio år väljer att ligga med dubbla boendekostnader på kanske 100.000 SEK om året bara för att ha kvar lägenheten (just in case). Tycker det talar för en extrem bostadsbrist.
Peab är skit !
Bor i nyproducerad BR, byggd 2006. Föreningen processar fortfarande mot Peab.
Det regnar in, fönster spricker, balkongdörrar går inte att stänga.
Peab har anlitat billiga polska underleverantörer. Skitkvalitet.
@18:11: I det läget hyr väl i och för sig 99 av 100 ut lägenheten i andra hand? Men visst är det sant att ett förstahandskontrakt i innerstan är guld värt, det är inget man släpper i första taget. Det motsvarar ju minst 20 år i bostadskö.
För ett tag sedan skrev jag en kommentar om att några "lyx"lägenheter i Trollhättan (hör och häpna: byggda av PEAB) inte blev sålda för ett par år sedan. Då "mutades" folk in med gratis hyra i 24 månader om de köpte (ungefär vid den tiden då boräntan låg på 1,55%).
Häromdagen såg jag en annons på hemnet där en lägenhet (antar att det är en av dessa) ligger ute med 6 månaders fri hyra fr.o.m. 1 jan 2012. Antar att det är läge att försöka sälja nu innan lägenheten blir totalt värdelös.
http://www.hemnet.se/bostad/bostadsratt-3rum-stromslund-fagerstrand-trollhattans-kommun-albertsvagen-2a,-fagerstrand-3093995
Ja, det tillhör en av de föreningar som, jag tidigare skrivit, råkat ut för extrema fuktskador (i bl.a. garaget) under förra vintern.
Jag tycker synd om de människor som sålde sina villor i bra områden för att köpa dessa lägenheter för lite kanalutsikt, vid en av de mest trafikerade småvägarna i stan.
Fredrik, har inte priserna fallit typ 1 MSEK?
Jag har inga åsikter om huruvida det finns en äkta bostadsbrist eller inte. Kanske är det så enkelt så att bostadsbristen är selektiv så att endast de som saknar medel drabbas och de andra har råd och ytterligare en grupp låtsas ha råd genom att skuldsätta sig för livet.
Oavsett så är inte detta höjden av förnedring ?
http://www.blocket.se/stockholm/Ordningsamt_par_soker_lagenhet_for_januari_36079737.htm?ca=11&w=1
Kan det verkligen vara SÅ otroligt viktigt att bo i Stockholm ? Själv har jag ju flyttat därifrån och tycker de flesta större städer i Sverige är samma skrot och korn, är det en masspsykos som gör att till synes normala människor gör vad som helst för att få bo i Stockholm ?
Lars: Nej, inte just i denna föreningen. Vill minnas att tvåorna var ute för ca 1,2-1,4 ungefär. Treorna för ca 1,7-1,9 och fyrorna för 2,2-2,4 miljoner. Dock inte 100% säker. Men du tänkte nog på priserna borta vid Nohab.
Med det sagt vill jag inte på något sätt påstå att utgångspriserna är marknadsvärdet. Enligt hemnet finns det för närvarande 7 lägenheter ute för försäljning (av totalt 56), varav den längsta i 217 dagar, 2st i närmare 90 dagar och 1st i över 60 dagar. Så vi kanske inom ett par år kan se ett prisfall på närmare miljonen på fyrorna. Enda problemet är att säljarna kan ha svårt att acceptera detta om inte kronofogden står som mäklare.
Men den som lever får se.
Cornucopia: "Det handlar inte om 100 000-tals utomsocknes och hemlösa som står i bostadsköerna."
De flesta unga utomsocknes önskar kanske stanna kvar permanent – men de kan å andra sidan jämförelsevis smärtfritt också välja att flytta hem igen, ifall jobben tryter. Arbetslös kan man lika gärna vara i hemorten där nätverket (kompisar och familj) finns. Så just den delen av efterfråge-trycket kan den förhoppningsfulle BR-innehavaren alltså inte lita på ifall det kniper.
Googla "Tusentals ungdomar flyr bostadsbristen i Stockholm" (DN)
Vad hemlösa beträffar så utgör de bara ca 5000+ inom Stockholms län – och lejonparten av dem är så nedgångna och inkomstbefriade att de insett det meningslösa att stå i kö och övertyga någon hyresvärd om kontrakt.
Extremt få köande är bokstavligen bostadslösa i betydelsen hemlösa/utslagna. De HAR bostad i betydelsen "postadress + el, vatten och en dörr att låsa". Vad som brister är kvaliteten i hyresalternativen; dvs för mycket andrahand, inneboende m.m. Folk vill ha förstahandskontrakt eller BR/villa – men det är inte detsamma som att de är "tvingade" till att ta bolån "no matter what". Man KAN avstå under många år ifall optimismen tryter och bankens krav blir för höga.
Många unga infödda Stockholmare har dock behov av billiga förstahandskontrakt – det kan man inte snacka bort. En stor andel köande vill dock endast flytta från ett förstahandskontrakt till ett annat. Förbluffande många av de övriga (även BR/Villa-ägare) köar mest "utifall att…".
Googla "7 av 10 som står i kön har redan en bostad" (DN)
10:58, jag skrev om det för knappt ett år sedan, se
http://cornucopia.cornubot.se/2011/02/in-och-utflyttningen-fran-stockholms.html
Inget nytt.
Hehehe, nu drygt fyra år senare ser vi hur enormt jävla råfel alla bubbelsnackare hade -igen!