Fick ett tips om en läsvärd artikel med titeln Rolling Back the Progressive Era. Man kan inte hålla med allt, t ex spelar artikeln helt bort sig vad gäller Hayek och påstår att det som sker nu skulle vara i enlighet med den österrikiska ekonomiska skolan och Hayeks teorier.
Det är det förstås inte. Skulle man följa Hayek skulle inga banker räddas, utan dessa skulle få gå under om de lånar ut pengar till folk och stater som inte kan betala för sig. Dessutom skulle man inte ha någon centralt satt styrränta som leder till de obalanser vi sett för t ex Grekland och Irland.
Men det är inte poängen med artikeln.
Poängen med artikeln är att bankväsendet och storfinansen använder rådande skuldkris till att rulla tillbaka hela 1900-talets utveckling av den sk progressiva sociala demokratin, dvs välfärdssamhället. Det är rent av så att EU/ECB/IMF ställer upp på detta när de vägrar låta Grekland eller Irland gå i konkurs utan istället tvingar fram ytterligare privatiseringar och radikala minskningar av välfärden (även om den i sig är ohållbar).
“Rather than raising living standards while creating a more egalitarian and fair society, the ECB’s creditor-oriented “reforms” would roll the time clock back to oligarchy. Not the post-feudal oligarchy of landlords owning land conquered militarily, but a financial oligarchy accumulating banking claims and bonds growing inexorably and exponentially, leaving little over for the rest of the economy to invest or consume.”
Det hela kallas så fint för “asset grab”, och är något man t ex tillämpade i Amerikan på den brittiska kolonialtiden. Man lånade ut pengar till fattiga bönder, och sedan krävde man tillbaka lånen strax före skörden, när bönderna var som fattigast. Enda möjligheten att betala skulden var att ge bort sin enda tillgång, nämligen jordbruksmarken.
Artikeln liknar det som sker med Grekland med detta. De bästa tillgångarna skall säljas billigt till andra.
Det rör sig förstås inte om en konspiration, men nyliberala krafter ser iaf en möjlighet att avveckla publika välfärdssystem och ersätta dessa med privata system, samt få händerna på de lönsammaste och värdefulla suveräna tillgångarna hos drabbade länder.
Lösningen är förstås enkel. Att Grekland ställer in betalningarna, inför en egen valuta och omstrukturerar statsskulden (eng default) till den nya valutan. Det räddar inte hela det grekiska välfärdssystemet, utan trollar bort förmånerna som pensioneran via kostnadsökningar och försämrad köpkraft. Men poängen är att Grekland och grekerna i ett sådant läge själva skulle kunna prioritera och styra över sin egen framtid. Inte den europeiska bankkartellen via trojkan EU/ECB/IMF.
Artikeln är förstås socialdemokratiskt orealistisk och tror att man kan behålla ett välfärdssystem baserat på massiva underskott i statsbudgeten. Men annars finns det poänger.
För svensk del så kan vi fundera på vad som händer med vårt eget välfärdssystem och kvarvarande statliga tillgångar när bostadsbubblan kraschar, svenska banker räddas av sittande regim och statsskulden i princip dubblas tillsammans med massiva underskott. Vi har sedan 90-talet redan strypt välfärdssystemen i balans med budgeten. Och det kommer slaktas välfärd i bostadskraschens spår. Som alltid kommer de som saknar röst, skuld och ansvar drabbas hårdast, nämligen barnen och med det vår framtid.
Man kan också fundera lite kring lagen om minskande avkastning. Frågan är om den välfärdsökning vi fått i industrialiseringens och tillväxten spår under 1900-talet nått till vägs ände. Det verkar t ex inte som att ökade riktade anslag leder till några förbättringar, t ex inom skolan. Vi får bara mer och mer byråkrati och regelverk som i sin komplexitet äter upp alla förbättringar. Vad gav alliansens utlovade poliser? Ingenting, bara ökade kostnader. Vad har alla riktade stöd till kommunerna gjort för skolan? Ingenting, svenska elever faller fortfarande i kunskapsnivå mot omvärlden. Och så håller det på.
Eller är det rent av så att tjänstesamhället inte kan generera den tillväxt och det överskott som behövs för att kunna förbättra välfärden, utan det var något som bara fungerade i industri- och tillverkningssamhället, fram till svenskt 1980-tal. Därefter skulle vi ställa om ekonomin mot tjänster och med det finns det inte längre någon plats för hundratusentals okvalificerade människor som vill arbeta med händerna utan utbildning. Man måste ju idag vara utbildad och certifierad för att få måla de där naglarna på varandra…
Oavsett så slår vi i resursbristens tak och välfärdssamhället slår i taket. Skall välfärdssamhället överleva måste vi omstrukturera samhället och ekonomin till att inte kräva ekonomisk tillväxt för att fungera. Skuldkriserna är bara en försmak, eller kanske ett tidigt symptom på resursbristen? Hade det fortfarande funnits en expanderbar råvarubas hade man kanske kunnat expandera skulderna på ett annat sätt.
18 kommentarer
Antar att du med orealistisk socialdemokrati menar följande citat: " The aim a century ago was to mobilize the Industrial Revolution’s soaring productivity and technology to raise living standards and use progressive taxation, public regulation, central banking and financial reform to distribute wealth fairly and make societies more equal." Eller ?
Eller syftar du på den keynesianska idéen om överskott i högkonjunktur/underskott i lågkonjunktur ?
/Freddy
Freddy, alternativ 1. Problemet är att det resulterat i enorma skuldberg och att ligga kvar på orealistiska nivåer som Grekland t ex fortfarande gör med sitt pensionssystem är inte möjligt i längden.
Jmf orealistiska ATP med nuvarande svenska pensionssystem.
Finns ingen automatik som säger att en "socialdemokratisk"(man kan lika gärna kalla den klassisk liberal) politik leder till enorma skuldberg.
Senare i artikeln står:
"At issue is the financial sector’s relationship to the “real” economy. From the latter’s perspective the proper role of credit – that is, debt – is to fund productive capital investment and spending, because it is out of the economic surplus that debts are paid. This requires a financial regulatory system and tax system to maximize
growth".
Alltså en sund kreditgivning till produktiva ändamål, vilket också staten kan ägna sig åt. Låna av medborgarna till infastruktur. Givetvis skall detta lånande inte ske genom några privata banker som skär emellan
/Freddy
Papagai anser att du undviker att se till det personliga ansvaret som bar upp den välståndsökningen som du ser tillbaka på. Idag har skolbarnen inga föräldrar som uppfostrar och ställer krav, utan det har alltsedan -70-talets början varit allt starkare krav på samhällets olika funktioner att leverera till gapande munnar på rad i TV-sofforna.
Har ni alldeles glömt bort Parkinson's Law ?
http://en.wikipedia.org/wiki/Parkinson%27s_Law
Det är väl det som händer nu inom polisen och skolan?
Boken är för övrigt en mycket rolig och tänkvärd läsning.
/ Åke M
"Artikeln är förstås socialdemokratiskt orealistisk och tror att man kan behålla ett välfärdssystem baserat på massiva underskott i statsbudgeten"
Varför? Staten har rätt och möjlighet att skapa skuldfria pengar utan att sätta sig i skuld till något banksystem. Faktum är dessutom att Michael Hudson i fler artiklar anklagar sossarna för att vara de drivande i att skapa detta finansfeodala system som nu råder.
Lincoln gjorde det, Hitler gjorde det (och ja, han var en psykopat i vilket fall, men detta gjorde han rätt), i Storbritannien tog staten över "Bank of England" 1946 och skapade permanenta skuldfria pengar (ung halva penningmängden) som de byggde upp landet med, Kanada gjorde det. Kan fortsätta men det torde räcka för att bevisa att ditt universella påstående är allt annat än universellt.
Staten behöver inte sätta sig i skuld för att skapa skuldfria pengar. Det sjuka är att staten måste "låna" fullständiga påhitt, krediter, från ett parasitärt banksystem ( detta då "riskvikten", mer rätt är att kalla det påhittrisken, är satt till noll enligt Basel2 för påhittning av skulder/krediter till stat och kommun).
Hudson är dessutom rådgivare åt kongressman Dennis Kucinich som lagt fram ett förslag om 100% banking i kongressen – dvs inget parasitärt påhittande längre från bankerna – de måste låna ut pengar som de har.
Amen to that Cornu.
Tack för en intressant filosofiskpolitisk betratktelse en snålblåsig junimorgon i västsverige.
Har själv liknande funderingar och vet att vi är fler. Det finns liknande tankegångar t.ex. hos Knivstafolket. Hur gör vi om/när välfärden minskar i takt med resursknapphet som parat med kortsynthet i de ekonomiska och politiska systemen, får hela samhället att skälva på sikt? är våra strukturer (samhälleliga) beredda på "sämre tider" och nedväxt?
Kommer empatin och demokratin att segra eller får vi det där samhället vi inte ens vill tänka på?
Hoppas fler vågar tänka på och resonera kring dessa frågor så att vi blir många som kan föra en offentlig debatt kring detta om, eller när, det blir åka av även för oss som lever i skygglapparnas förlovade land…
/fredrik b
Appropå tillgångsbubblor så skriver blaskan di.se att bopriserna står pall
En skojare på en mäklarbyrå kommenterar att borätterna endast gått ner 1% med att
"Allt det skulle egentligen kunna ha en prispressande effekt och det har det bevisligen inte haft. Det visar att boendet är en fundamental omständighet i människors liv"
Till och med för di.se så är detta ett lågvattenmärke.
09:53
I nästa mening säger samme skojare "Det handlar inte om kapitalplaceringar och ekonomiska analyser utan hur man vill ha sitt liv ordnat".
Här måste vi nog ge honom (delvis) rätt, det är ju bristen på ekonomiska analyser som gjort att privatpersoner skuldsatt sig till bristningsgränsen!
Re LesserFoll
Faktiskt var Michael Hudson en av väldigt få i skojaryrket ekonomer som förutsåg finanskrisen. Men för att vara nationalekonom måste man lida av demens så det har säkert de flesta ekonomer redan glömt. Är du ekonom eller du kanske har glömt ditt yrke redan?
"Europaparlamentets ekonomiska och monetära utskott röstade på onsdagen för Mario Draghi som ny chef för Europeiska centralbanken efter Jean-Claude Trichet."
Goldman Sachs…
Re Lincoln
Med min kommentar syftade jag på inlägget 09:53. Skojaren i fråga är fastighetsmäklare. Jag har alltså inte uttryckt vare sig det ena eller det andra om Michael Hudson. Som svar på dina frågor är jag inte ekonom och jag har min yrkestillhörighet tryggt i minnet/medvetandet.
Jag roade mig med att räkna på BNP-tillväxt från 2005 till idag. Vi ligger på knappt 1% real BNP-ökning per år med KPI som deflator, d.v.s. i realiteten, stagnation. Man ska dock komma ihåg att långa perioder med stagnerande eller nästan stagnerande ekonomi inte är ovanliga, 1910-1950 (0.7% tillväxt årligen om man ska tro Tony Judts, post-war, mot 3% 1950-1970 och 1.5-2% tillväxt 1970-2000) var en sådan period, 1872-c.a. 1890 var en annan i Europa (i kölvattnet av en svår finansiell kris).
Jag tycker Hudson har en hel del poänger, men om man ska hitta ngn att skylla på är det snarare Friedman än Hayek som borde bära hundhuvudet. Att Hudson rent historiskt har rätt i att statens minskande roll för infrastruktur, överlämnande av skuldfinansiering enbart till marknader och outsourcandet av en hel del offentlig sektor till privata aktörer starkt påminner om l'ancien régime är svårt att komma ifrån. De borgerliga revolutionerna (c.a. 1790-1850) hade det gemensamt att de ansåg att staten skulle underhålla en fungerande infrastruktur för att underlätta handel/skapa en gemensam marknad, att staten skulle ha egna banker (även om de givetvis insåg behovet av fungerande kapitalmarknader) och att de (starkt begränsade) uppgifter som staten skulle ta på sig skulle skötas av staten självt inte av privata entreprenörer.
Cyniker, om du inte tittar på nominell BNP så är BNP justerat för BNP-deflatorn, vilket i princip är KPI-inflationen.
Jo, jag är väl medveten om att BNP-siffror är deflaterade med (i princip) KPI, men å andra sidan har en hel del saker ökat snabbare i pris än KPI, samtidigt som KPI hållits nere av lågräntepolitiken, det var det som var min poäng.
Cornucopia: Vi har ju Statligt ägda bolag som utgör en buffert. Säljer vi t.ex, Vattenfall vid ett P/E på 15 ger 15 * 214mdr 2010 = 3210mdr.
Statsskulden: 1 053mdr.
Vattenfalls Tyska och Holländska verksamhet: 52%.
Säljs de två utländska delarna så bör staten få in ca 3210*0,52 = 1669,2 mdr SEK vilket täcker den aktuella statsskulden + en ökning med 60% (dvs till 64% av BNP). Vid ett lägre P/E, t.ex. 10, så blir resultatet 1113mdr SEK.
Så bara i det bolaget har staten en buffert som heter duga. Här är en komplett lista.
http://www.sweden.gov.se/sb/d/2819/a/23960
Whooops, räknade lite fel… Vinsten var 30mdr, 30*15= 450mdr. Det täcker således upp 42% av statsskulden idag vid 100% försäljning.
Ang. dom högre kraven så är det lite pest eller kollera där i tjänstesamhället.
Antingen får man har hårda regler och hårda straff eller så får man ha utbildad personal.
Ta en frisör t.ex. Hantera en sax klarar vilken 5åring som helst och med lite träning kan dom flesta 20åringar göra det bra. MEN numera så klipper inte frisören bara utan färgar och bleker även och då pratar vi om väldigt starka och ofta allergena substanser.
Antingen måste man har regler som gör det svårt/omöjligt för en frisör att göra en farlig blandning.
Alternativt får man se till att lära frisörer kemi ELLER kräva utbildning för att få färga (rimligast).
På samma sätt bör det ju vara olika krav för olika uppgifter, skall du sopa ett garage så behöver du inte samma utbildning som om du skall städa på ett sjukhus, även om jag tycker viss utbildning skall krävan (så att idioten sätter på sig mun/ögonskydd och använder vatten för att binda det värsta dammet..)