Skall vi i framtiden tala om den stora bilkraschen 2008, ungefär som IT-kraschen 2001?
IT-bubblan sprack 2000, och kraschen kulminerade 2001. Bilbubblan sprack väl 2006-2007, och kanske kulminerar nu 2008?
Vi kanske kan se att vi haft en bilbubbla, baserat på billiga krediter? Speciellt i USA, där det inte sällan förekommer att man har fler bilar än man har familjemedlemmar.
Trots allt är inte en ny bil någon nödvändighet så länge den gamla inte är ett vrak, funktionen transportera föraren från A till B är samma även med en ny bil. Inte så konstigt att nybilsförsäljningen faller vid dåliga tider eller under en kredit- och finanskris. Problemen för bilindustrin fanns dock redan innan finanskrisen ens började 2007. Det har bara sats till sin spets av krisen.
Oavsett så verkar General Motors nu ha inspirerats av IT-kraschen, och skall sänka lönerna med 10% för alla anställda i Europa. Det är förstås en logisk åtgärd, men det är en åtgärd under galgen. Erfarenheten från IT-bubblan är att de flesta som accepterade forcerade lönesänkningar ändå blev av med jobbet efter en period.
Det blir intressant att höra vad facket har att säga, för sänka lönerna för att behålla jobben är ju inte något som fackföreningar kan tänka sig i Sverige. Inte ens under galgen. Detta blir intressant.
Enligt uppgifter vill GM nu göra sig av med några av sina bilmärken, bland annat Saab Automobile. Detaljer kommer antagligen när GM skall presentera ett åtgärdsförslag för kongressen i början av december. Läget är akut, pengarna räcker inte året ut för GM. Eventuellt bara någon vecka till.
Rimligtvis räddar amerikanska staten GM. Too big to go bust borde vara applicerbart här. Och med det så öppnas dammluckorna, och alla kommer kräva räddning. Eller vänta, det gör man redan.
Läs gärna Veckans Affärers intervju med Fredrik Reinfeldt. Han påtalar den gamla sanningen att statliga stöd inte hjälper när det saknas efterfrågan på produkten, och att vi nu börjar se isolerande tendenser till interventionsnationalism. Problemet med nationellt öronmärkta stödpaket är att de drabbade företagen är multinationella.
Skall då svenska staten ge stöd åt de Sverigebaserade dotterbolagen? Det finns ett statligt bolag, som finns till för de som inte kan få plats på arbetsmarkaden redan. Det heter Samhall, och har redan 22 000 anställda. Samhall har vinstkrav på sig, något som inte verkar vara möjligt att ställa på svensk bilindustri. Vet inte om önskan att designa V8-motorer är att anse som ett funktionshinder?
Fast någonstans i ledningen hos bolagen kanske man kan se ett visst mått av funktionshinder? Vet inte om Samhall kanske kan lägga bud på Volvo PV eller Saab Automobile? Fler anställda har man iaf. Bud vore nog mer lämpligt än en fusion Volvo PV – Samhall. Fast först ut är väl Saab.
3 kommentarer
IT och telecom bubblan sprack i mars år 2000 och bottnade i oktober år 2002, en 30 månader lång bearmarket.
Dagens kris har redan fått en del namn såsom; subprimekrisen, fasighetskrisen, finanskrisen, så bilkrisen är aktuell, sjöfartskrisen (99% prissänkning av frakter) och varvskris (asien), leksakstillverkarkrisen (Kina) hör vi inte talas om så mycket.
Jag bedömer det som sannolikt att SAAB avvecklas och antagligen Volvo med om det inte bildas något privat svensk konsortium söm köper en eller båda och rekonstruerar bolagen och tar fram de bilar som kommer att köpas i framtiden. Volvo Lastvagnar har indikerat delintresse för att skydda varumärket. Volvo är mycket förknippat med Sverige och även i framtiden kommer personliga transportfordon att säljas frågan är vem som kommer att tillverka dem.
Jag tycker det skulle vara kul om svenska företag och privatpersoner kunde köpa och rekonstruera Volvo och skulle vi lyckas med det skulle det utan tvekan stärka hela nationen. Vi lyckades i alla fall bygga ett 1700-tal skepp och segla till Kina fram och tillbaka vilket visar att det finns lite duglighet och risktagande kvar i landet.
Måste motvilligt erkänna att Reinfeldt låter vettigare ju mer jag lyssnar på vad han säger. Det är bra om han och Borg kan hålla emot alla gaphalsar som skriker efter stimulans paket och sänkta räntor till höger och vänster, viktigt att vi behåller budget disciplinen genom krisen, annars kommer politikerna att få bekämpa inflationen några år senare. Bäst att låta lågkonjunkturen få värka ut tror jag.
Tack för en bra kommentar.
Håller med ovanstående. Frågan är hur mycket skada volvo o saab har tagit av gm o ford. Har dom tappat 5 års forskning o utveckling t.ex, så blir det väldigt svårt o dyrt att ta igen. Det skulle annars vara väldigt roligt o se en svensk nysatsning på enkla kvalitets bilar, som dom byggde förr.