IEA, International Energy Agency, är OECD-ländernas energivakthund, och skapades som en reaktion på 70-talets oljekriser. Organistationens uppgift är bla att ropa vargen kommer, samt koordinera medlemsländernas oljereserver, inklusive Sveriges.
Under sin livstid har IEA aldrig ropat på vargen förrän förra sommaren, då man släppte sin mid-term energy outlook där man varnade för utbudsbrist 2010-2012, även beaktat då framtida recession i världsekonomin. Denna rapport har dock generellt sopats under mattan i OECD-ländernas gammelmedia, inklusive Sverige.
IEA har dock alltid använt en top-down approach till sin oljeanalys och uteslutande tittat på konsumtionen. Man har levt efter parollen if you book them, they will come. Det har förutsatts att oljeproduktionen alltid kan svara upp mot den stigande globala efterfrågan, och det är just på efterfrågesidan som man har fokuserat sina analyser.
Men sedan starten på året har det börjat bli annat ljud i skällan. IEA har upprepade gånger sagt att man skall titta på utbudssidan, då man ser allt fler tecken på att peak oil-debatten är relevant. Signalerna från IEA har varit att det inte ser muntert ut på utbudssidan, och att man skall släppa en rapport kring detta mot slutet av året.
Nu har det börjat cirkulera nyheter om vad som står i utkastet från rapporten. IEA förväntar sig att den globala oljeproduktionen faller med hela 9.1% om året framöver, om inga nya stora investeringar görs. Risken för detta är överhängande om oljepriset fortsätter ligga på de lägre nivåer vi ser idag. Men vad som är väsentligast är att IEA ser att oljeproduktionen kommer falla 6.4% om året globalt, oavsett vilka investeringar man gör. Peak oil är alltså här enligt världens mest framstående internationella och industriobereonde energiorganisation.
Se artikel från Financial Times. Och nu även översatt eller refererad i Dagens Industri.
Alla i hela världen kommer därmed behöva minska sin konsumtion av olja, och alla de produkter som har olja som en del av tillverkningsprocessen, dvs allt, framöver. Med 6% om året. Varje år. Oavsett pris på oljan. Inte bara vid recession, utan ständigt och jämnt.
Som vanligt blir det i de fattiga länderna man får minska först och mest. Här är en illustrativ karta över var man upplever energibrist i världen just nu. Innan världsproduktionen börjat falla med 6% om året. Det är än så länge en karta över den fattigaste delen av världen, med några undantag. T ex råder det brist på diesel i oljerika Alberta i Kanada. I övrigt har vi i västvärlden mest märkt av problemen med oljan genom konkurserna i allt fler flygbolag.
Nu kommer väl medlemsländerna i OECD att ignorera den egna rapporten, för konsekvenserna av den vill man inte höra talas om. Vakthunden står och skäller och morrar för fullt, men husse sitter och tittar på platt-TV och dokusåpor med volymen uppskruvad maximalt.
För första gången på 30 år kommer IEA nu ropa att vargen kommer, och den är på riktigt. Men vem kommer lyssna?
2 kommentarer
Appropå Oljan. Vad säjer du om Pares rapport?
Halvering av produktionen inom 8 år? Det mest lämliga ordet jag kan finna är OJ.
Det börjar lukta bränt. Kanske är det elden i baken på politikerna som skall reformera det finansiella systemet. 🙂
Ekonomisk tillväxt och kreditexpansion under dessa förutsättningar förefaller hopplöst. Ekonomin krymper och förhoppningsvis sker det genom internationella avtal.