Artikeln innehåller annonslänkar för Tibber och Hemsol.
Börserna inleder året blandat i de asiatiska tidszonerna, men visar inte direkt styrka. En Tesla Cybertruck sprängdes utanför Trump Hotel i Las Vegas. Elpriserna blir skyhöga idag, trots att det här kulingvarning i södra Sverige med kraftiga vindar.
Stockholmsbörsen backade marginellt på årets sista handelsdag med -0.28% för både OMXSPI och OMXS30. Dollarn fortsätter vara stark, förmodligen driven av höga amerikanska statspappersräntor och kostar 11:05 SEK, medan euron ligger på 11:46 SEK. Guldpriset hittar man på 936:- SEK i skrivande stund och inleder alltså året positivt.
I USA backade börserna på årets sista handelsdag och S&P-500 gick -0.43% medan Nasdaq 100 gick -0.87%. Sämst inom FANANGST gick Tesla med -3.25%.
På tal om Tesla så sprängdes alltså en Tesla Cybertruck utanför Trump Hotel i Las Vegas, vilket är intressant då elbilshatarna direkt drog slutsatsen att det var batterierna. Men som jag rent av skrev på Bluesky direkt igår var visade det sig att bilen var fullastad med fyrverkeripjäser, tillsammans med bensin och alltså var en avsiktlig bomb. Som alla kunde se på filmen var det alltså en fossil explosion och inte en batteribrand. Foton på bombresterna från flaket. Batteriet började inte ens brinna av explosionen, vilket man inte kan säga om en fossilbils bränsletank i ett sådant läge.
Det intressanta här är dock elbilshatarna och hur fossillobbyn lyckats etablera att elbilar skulle vara brandfarliga och explosiva, när det är fossilbilarna som är brandfarliga och explosiva, medan elbilar är mycket säkrare och brinner mycket mer sällan. Det är för övrigt samma giftiga gaser från alla bilar som brinner, fossil som elbil. Fossilbilstillverkarna ångrar nog sin lobbyism och desinformation nu när de själva tillverkar elbilar.
Jag skrev också att enklaste förklaringen var att någon hyrt en Cybertruck och kört den till Trump Hotel och sprängt den där. Det visar sig att både Cybertrucken i Vegas och F-150 i New Orleansterrordådet var hyrda via bildelningstjänsten Turo.
Allt talar för att Cybertrucken var ett terrordåd, vilket också den extrema osannolika händelsen med en bil tillverkad av president Musk sprängs framför handdockan Trumps hotell. Att föraren strök med i explosionen var nog ett utfall av Lex Drottninggatan, dvs att bombmannen fick strul med laddningen och sedan sprängde sig själv.
Vi får nu se om Teslaaktien fortsätter falla och om “Cybertruck exploderade av sig självt” eller “terrordåd” blir det som etableras innan börserna i USA öppnar. Man får hoppas att det första blir det som sprids och att Teslaaktien blankas åt helvete, men det är sällan man får önskningar uppfyllda. Samtidigt pratas det dock om att Teslas bilförsäljning nu faller. Inte ens sk libs i USA vill rimligtvis röra vid Tesla med tång pga president Musk, och MAGA har inte råd.
Elbilshatarna kommer fortsätta köra runt i sina rullande bensinbomber och säga “det är för jävligt i alla fall”. Dessutom vet ju alla att eftersom fossilbilisterna alltid måste kunna köra 1 000 km utan att stanna så har de sina bomber fulltankade vid varje tillfälle.
Vad gäller bildelningstjänsten Turo så visar det väl fint hur det kan gå med tjafset om att man i framtiden ska låna ut sin bil till vem som helst med ett kreditkort. Undrar vad Turos och försäkringsbolagens villkor säger om force majeure och terrordåd …
Borta i Asien går börserna blandat på årets första handelsdag. ASX 200 går +0.52%, Hang Seng -2.11%, KOSPI +0.06%, Nikkei 225 -0.96% och Straits Times +0.16%.
Inte direkt styrka och mest en fortsättning av haltande trend innan årsskiftet.
SMHI har utfärdat kulingvarning för södra Sverige från och med Kattegatt och mellersta Östersjön och söderut, med vintar på upp till 24 m/s. Ändå är elpriserna återigen skyhöga i södra Sverige med idag dagtida snittpriser på 140 öre per kWh i elhandelsområde SE3 med majoriteten av befolkningen och 139 öre per kWh för SE4 med bland annat Skåne och Blekinge. Maxpriset blir 172 öre per kWh i både SE3 och SE4. I norr, där det inte är kulingvarning, blir priset som högst 8-9 öre.
Verkar alltså inte ens som att vindkraften kan sänka elpriset när det faktiskt ska blåsa och det rejält.
Lägsta pris i söder är fyra öre i SE3 och tre öre i SE4, vilket gör att det alltså är en bra idé med timprisstyrning t ex via Tibber (annonslänk) eller att man via hembatterier flyttar konsumtionen.
Vill du ta in en eller flera offerter på hembatterier eller solkraft, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från installatörer inriktade på din typ av installation, oavsett om det är villa, bostadsrättsförening, företag eller lantbruk (annonslänk).
I alla fall så fortsätter svenskt kraftsystem att vara dysfunktionellt, vilket extrema prisskillnader både regionalt och temporalt visar och vare sig föregående regering, sittande regering eller opposition har några lösningar annat än att skrika åt varandra och kalla varandra dumma.
Som konsument får man helt enkelt ta saken i egna händer och genomföra energibesparande åtgärder, solkraft och hembatterier oavsett vad diverse hatare av förnyelsebart eller batterier tycker om saken. För ingen annan kommer lösa några problem än du själv. Det är som vanligt alltså.
Nu ska jag tända i kaminen med egen ved.
62 kommentarer
Vindkraftverk regleras ned och/eller stängs av vid för höga vindhastigheter. Kanske det som händer söderöver?
Sverige och Norge har den billigaste elen i Europa under dagen:
https://www.energyprices.eu/
Du kanske menar “minst dyra”… 😉
Det vandrar isbjörnar på gatorna så jag är inte ett dugg förvånad.
Mycket sannolikt!
När det blåser för mycket måste de stoppas, snurrorna klarar inte för hårda vindar. Det ska blåsa ‘lagom’!
Det blåser “lagom” i Europa under dagen.
Nej, vindkraften levererar på normala nivåer mån-fre denna vecka, något lägre till helgen.
Priserna vi får i Sverige (främst SE3/SE4) beror väldigt sällan på produktion/förbrukning i Sverige utan styrs nästan rakt av beroende på vilket kraftslag som sätter marginalpriset i Europa för just denna dag/timme.
Är det dyr fossilkraft som behöver användas i Europa så blir de dyrt. Räcker sol/vind/kärnkraft/vattenkraft på marginalen så blir det billigt.
Vi har dock helt okej elpriser 2024 som snitt och prognosen för 2025 är samma eller lägre.
Under December när rubrikerna duggade tätt om extrema priser (det var såklart sant de dagarna artiklarna skrevs) så hade jag personligen ett viktat elpris i SE3 som var lägre än November och slutade på 59 öre/kWh. Månadssnittet för timpris är alltså för 2024 och troligen 2025 inget att direkt bli exalterad över.
Det vägda snittet för hela 2024 blev ca 50 öre/kWh för mig i SE3. I takt med att Europa fortsätter att med hög takt bygga ut Sol/Vind så kommer antalet timmar med fossilkraft som sätter marginalpriset att minska och de väldigt billiga timmarna att öka.
På risksidan för ökade priser ligger utökade Rysska krigshandlingar i Europa som kan få fossilpriserna att skjuta i höjden som 2022/2023.
Försök 2:
50 Öre? Men så kan vi inte ha det. Om vi vill ha billig el måste den kosta minst 80 öre i snitt.
Gissar att du syftar till regeringens förslag om CfD om 80 öre/kWh till ny kärnkraft?
Ny kärnkraft kommer att sänka snittpriset. Det gör all tillkommande produktion som har låga marginalkostnader. Det gäller alltså både sol/vind/kärn/vatten. Alla dessa har låga marginalkostnader och sänker priset.
Sänker vi snittpriset kommer dock inte kärnkraften att kunna bära sig och därmed tänker regeringen betala dessa via skatten istället. Klassisk socialism från Moderaterna/högern alltså 🙂
Att högern tycker det är bra att socialisera elkostnaden är troligen för att det faktiskt blir en överföring från fattiga till rika. Rika har högre elkonsumtion och kommer alltså få lägre kostnader, de som betalar är dom som har lägre elförbrukning via skattsedeln.
Ja, More is More.
Jag är fascinerad av båda sidornas låsning/fokusering på enskilda tekniker. Rosaskimrande teknikoptimism för den egna favoritmetoden och nattsvart teknikpessimism för motståndaren.
Jag saknar den gamla tidens pragmatiska inställning. Politiker skall sätta upp mål och strunta i metoden.
Stabilitet genom svängmassa eller batterier+syntetisk avängmassa, vem bryr sig?
Håller med.
Skulle vara nyttigt om regleringar för byggandet av ny produktion kunde minskas för att låta marknaden verka mer effektivt.
Det enda jag tycker vi ska styra politiskt är att se vår energiproduktion som ett strategiskt intresse. Dvs bort från fossilt då det minskar rörelsefrihet mot diverse diktaturer.
Då kärnkraft troligen behöver vara en del av den fossilfria lösningen så kan det vara värt att betala extra. Men gör det gärna teknikneutralt så länge som det uppfyller kriteriet att inte använda fossilt. Dvs stimulera byggandet av all fossilfri kraft utan speciellt gynnande av just kärnkraft.
Kostnaden för CfD finansieras normalt genom avgifter på elen, på liknande sätt som elcertifikaten gett vindkraften ca 20 miljarder i subventioner. På samma sätt fungerar det förstås utomlands, när man önskar sig havsvindkraft där dem som ska bygga den behöver runt 1 kr/kWh för att det ska gå runt, ja då garanterar staten detta pris och om det visar sig att elpriserna inte är tillräckligt höga så kommer staten att få betala och de pengarna hämtar man in genom avgifter på elen. Skulle elen istället bli dyrare så får staten överskottet.
Problemet är i detta fall att marknaden inte fullt ut kan hantera ett så viktigt system som el.
Det är likaom lite för viktigt för att låta nårtvoltare komma, sko sig, och dra.
Se bara hur många som gått på att vind går snabbt att bygga och bara vi bygger tillräckligt så blir det i princip gratis el åt alla.
Men som tur finns det än bakåtsträvande ingenjörer som förhåller sig till fysikens lagar och orkar stå emot elproduktionspopulismen.
Det är snarare polariseringen jag motsäger mig. Det är mycket stolt ingenjörskont inblandad i vårt elsystem. Även såklart i vindkraften. Elsystemet har god kvalité.
Marknaden kan lösa många viktiga problem, även elproduktion, om man ställer rätt krav. Dvs reglerar lagom mycket. Det inkluderar kvalitetskrav. SvK anvsvarar för kvalitén men de upphandlar den till stora delar av marknaden.
Debatten blir väldig långt från ingenjörsmässig när man är för/mot specifika kraftslag av vad det verkar mer ideologiska skäl alternativt okunskap/rädsla. Vi behöver all fossillfri kraft vi kan uppbringa. Vind/sol har en given plats i ett sådant system och det funkar alldeles utmärkt om man designar systemet därefter. Vilket vi också gör. Det tar decennier att förändra nätet så det är inte gjort innan det behövs men sakta men säkert transformerar vi oss bort från det fossila och inför mer och mer förnybart. Förhoppningsvis också mer kärnkraft vad det lider. Men tittar man globalt kommer troligen inte kärnkraft utgöra någon stor andel av energin under kommande 30 år.
Det betyder inte att sol/vind kan utgöra 100% av elproduktionen. Hur stor andel den kan utgöra förkjuts hela tiden uppåt med hjälp av ny teknik och exakt var gränsen kommer nås är svårt att säga då vi inte kan förutsäga all ny teknik. Men kanske vind maxar ut nånstans runt 50%?
Sol kan nog stå för ännu högre andelar i vissa delar av världen där lagringen endast behöver ske på dygnsnivå. I Sverige kommer den aldrig utgöra nån stor andel av kraftmixen av uppenbarliga skäl då säsongslagring utöver vattenkraft inte finns inom horisonten.
Edis:
Kostnaden för den nya kärnkraften kommer inte täckas enbart av den som konsumerar elen utan finansieringen inklusive förmånliga lån, riskdelningsmekanismer och prissäkringsavtal (CfD) fördelas mellan skattebetalare och elkonsumenter
Enligt utredningen skulle cirka 70 % av kostnaderna täckas av skattebetalarna, medan resterande 30 % skulle belasta elkonsumenterna genom högre elpriser eller avgifter kopplade till elförbrukningen.
För egen del är min ståndpunkt:
All kraft som kan genereras av Sol / Vind / Vatten / Geotermisk (Jord och Bergvärme) / Kärnkraft är bra kraft.
Kärnkraften har dock stora finansiella problem då den kan leverera 60-70 öre / kWh om den får köra 90% av tiden, vs sol- och vindkraft som ligger någonstans runt 30 öre. Med batterier ökar det till 45 öre, med kablar 50 öre, och priskurvan pekar neråt för sol, vind och batterier vilket betyder att vi snart är på 30 öre med kablar och batterier, kanske fem år till?
Varför ska man ha igång kärnkraftverk när vinden blåser och solen skiner, det verkar ju onekligen dumt att producera dyr el när elpriset blir billigt? Och det gör att reaktorer stängs ner och körs på kanske 60% kapacitet över ett år.
Det är den fråga kärnkraften måste kunna svara på, för att bli gångbar i framtiden. Och hittills har jag inte sett ett bra svar, men kan man få ekonomisk lönsamhet är ju 30% kärnkraft och resten en mix av sol / vind / vatten / batterier att föredra, åtminstone i Sverige. Vi är ju dessutom redan mycket nära den balansen i vårt elnät.
Att överbrygga dunkelflaute är ett lika stort problem och det blir mycket svårt på enbart sol, vind och batterier. Jag tror att det inom några år kommer bli så pass billigt med SWB nät, att de kommer ta över 90%-95% av all elgenerering i världen till 2040, som läget ser ut nu. Men framtiden är inte huggen i sten.
Mer heroin till heroinisten så slipper man abstinensen.
Mer sol och vind kommer göra systemet ännu mer instabilt. Redan nu är elen negativt prissatt väldigt ofta. När subventionerna försvinner är det svårt att se att någon vill bygga mer av sol/vind som – när det genereras el från ditt verk – kostar pengar att leverera ut.
När sedan dunkelflaute slår till kommer elen bli ÄNNU dyrare, eftersom kompletterande kraftslag har slagits ut. De behövs ju inte 95 % av tiden.
Sedan, när vi inte har den där fossila kraften som backup längre så kommer vi få lära oss att ransonering är bra, att avstängd el är heeeeelt ok, för det är ju bara några timmar ibland!
Vilka subventioner? Elcertifikat fasades ut 2021 och vind och sol gör inte nätet mer instabilt men det behöver kompletteras med mer lagring och mer teknik för balansering annat än gamla gasturbiner.
Håller med, ny vindkraft får inga subventioner sen många år.
Däremot har vi problem (just nu inte ett kritisk problem men oroande trend) med låg mängd svängmassa när det blåser mycket. När vindkraften står för stora delar av produktion vid optimal vind så minskar produktionen av vattenkraft och då går mängden svängmassa ner.
Antalet timmar med riskabelt låg svängmassa ökar i takt med vindandelen.
Det är ett tekniskt problem som går att lösa med kraftelektronik och andra snabba mellanlager som kan fylla samma roll. Till exempel att batterier eller vindkraft används som syntetisk svängmassa.
Merkels eftermäle som talar.
I internationell media pratar man om hur hatade tyskland är för tillfället då de saboterar alla omkringliggande länders elpriser på grund av sin egen havererade politik.
Samma gäller Danmark men de kan iaf hota med att dra in bantningsmedicinen alla politiker och kändisar är torsk på.
Vi tycker att vi drabbas men Frankrike som har lagt ner stora pengar på sin planerbara elproduktion drabbas av samma.
Tyskland är på så många sätt Europas sjuke man. Och så har vi den lite fetlagde dansken som kommit på hur den ska få fortsätta att supa och nu gå ner i vikt som hänger på sin ansförvant.
Är nog inte helt med på var du argumenterar för/mot.
Frankrike var nog väldigt glada att Tyskland kunde rädda Frankrike under tiden som den Franska kärnkraften hade stora problem med eftersatt underhåll och därtill stort produktionstapp. Tyskland har varit nettoexportör under stora delar av 2000-talet. De har också konsekvent minskat sin andel av fossil elproduktion under samma tid.
Att det var hål i huvudet att stänga fungerande kärnkraft håller nog alla tänkade människor med om. Det gäller även svensk kärnkraft. Det hade varit klart bättre att behålla och bygga ut kärnkraften tills den sista fossila kraften är nedstängd. Detsamma gäller dock sol/vind. Bygg allt vi kan tills det fossila är borta.
Det är bra att Europa är sammakopplat och kan hälpa varandra. Det betyder ju inte att Tyskland är utan problem men att dom skulle vara ett sänkte för hela Europa är en grov överdrift.
Om man inte vill förstå så går det inte. Men ska förklara så en fyuraåring/miljöpartist förstår
Frankrike menar såklart att Tyskland genom att bygga all sin kraft på icke planerbara kraftslag blir akut beroende av att impoertera majoriteten av sin el.
Detta straffar Tyskland genom att de får shaaaissedyr el. Och den “fria” marknaden som tyskland tvingat fram genom EU för att grannländerna trots överskott av el även de drabbas.
Ergo. Frankrike hade problem med akuta åtgärder (ej planerat underhåll som du insinuerar) vilket gjorde att de behövde importera el.
Tyskland har byggt sitt system så att de regelbundet kommer ha dunkelflaute.
Förstår han nu?
Helt orimlig kommentar.
Tyskland är inte i närheten av att vara beroende av import för merparten av sin el.
De är i själva verket nettoexportör av el de allra flesta åren och övriga år endast en liten andel nettoimport. Ingen stor andel som du påstår.
Frankrike hade problem med eftersatt underhåll pga pandemin samt varma kylsänkor som gjorde att de behövde importera från Tyskland när kärnkraften hade låg produktion.
Du verkar tro att Tyskland har ett närmast havererat elsystem. Förstår inte riktigt vad du får ut av sånna skriverier. Det är helt enkelt inte sant.
Dunkelflaute leder inte till haveri men till att stora mängder reservkraft i form av kolkraft behöver startas upp. Det driver upp priset de dagarna.
För varje år så minskar Tyskland sitt beroende av kolkraften. Den trenden fortsätter. Dunkelflaute kommer alltså med tiden att ha mindre och mindre inverkan.
Håller med.
Tyskland går lite dåligt men att de skulle vara ett supersänke är en rejäl överdrift, det var en del (befogad) oro med gasverken 2022 men sen dess har både gas och kolkraft gått rejält neråt i deras energimix.
Däremot är det sant att de de senaste fem åren gått från nettoexportör till nettoimportör, men endast knappt och trenden är att de jobbar sig tillbaka till nettoexportör.
För ett par år sedan räknade vi på solceller, men kom fram till att det för oss var mer kostnadseffektivt att installera vedpanna och ackumulatortankar. Det är smått fascinerande att jämföra elförbrukningen den här vintern med förra, nu när allt varmvatten och mycket av värmen på bottenvåningen kommer från ved.
Solceller är en investering man ska göra när alla andra är gjorda. Alla har inte tid att köra vedpanna. Jag eldade heltid ved 2006 – 2019, men sedan skaffade jag värmepump för att göra det hanterbart för husvakter när vi var iväg och reste, och kör numera värmepump om inte elpriset är skyhög som idag.
Men ja, det finns massa lågt hängande frukter innan det är dags för solceller.
I nya villor 2010+ finns det sällan så mycket mer att göra dock.
Ved är guld. Eldar mest för mys. Det är också värt något!
Kostnadsmässigt är det sannolikt lägre kostnader om du har egen ved men har du inte det är det absolut inte någon ekonomisk besparing.
Med det pris jag betalar för kluven torkad ved är vedkostnaden lägre än bara nätavgiften, så det behöver vara rejält minuspris på elen för att veden ska bli dyrare. Men det beror säkert på den lokala marknaden och vad man har för vedleverantör. 🙂
Bor i 70-tals hus, har ganska mycket annat att fixa med ex tilläggsisolering innan solpaneler kan bli aktuellt ex byta plåttaket som börjar bli trött och slitet, att jag bor i område 2 gör ju också kalkylen mindre intressant
50 Öre? Men så kan vi inte ha det. Om vi vill ha billig el måste den kosta minst 80öre.
Skulle ha legat i tråden ovan.
Jag antar att du missat att den av Farmanbar urlovade billiga havsvindkraften som de ska bygga i Norge kostar 2,70 kr/kWh.
Jo, men det blåser ju inte hela tiden, så du får ta 29 % av det i effektivitetsfaktor, då blir det bara 79 öre, dvs. billigare än 80!
Nu är solpanelerna överspelade för privatpersoner då de aldrig kommer betala sig mer än som signalvärde.
Men ved är ju ännu värre om man inte har tillgång till skog och gratis brännbränsle för att förädla veden.
Kompis i Uppland räknade ut att i princip ska man ha ett elpris på 4 kr/kwh (ink allt) för att ved-eländet ska löna sig. OM man har direktverkande el. Har man värmepump är det ett elpris på upp mot 10 kr/kwh för breakeven för elen
Kompisen är/var “vedgalen” och la två vintrar på att jaga torrfuror och gratis stockar för att hämta, kapa och klyva.
Sen insåg han att han hellre ville vara med sin familj.
Solpaneler har varit överspelade mer eller mindre hela tiden. Möjligen den där vintern när det var som värst och hela flocken skulle installera paneler men för de flesta var priserna tillbaka på nåtsånär normal nivå när panelerna var uppe.
Märklig kompis du har, själv får jag min ved fraktad på pall hela vägen till vedskjulet. Till rimligt pris dessutom. Men det är det vanliga, folk som inte kan elda stör sig mest.
Vad är rimligt pris för dig?
Köpt kluven stjälpt ved är aldrig billigare än el med moderna uppvärmningssystem..
Skulle hävda att om tiden inte ägnas åt ved så skulle motsvarande tid ändå behöva ägnas på gymmet.
Beror på. Sett siffror på 15 kW / 10 kWh lagring för runt 120k och uppåt.
Med tanke på att varje kWh du drar från elnätet kommer närmare kronan, och en sådan installation lätt skulle sjunka under 50 öre per kWh, betyder det att varje kWh du inte drar från elnätet sparar dig 50 öre + elpriset.
Om vi nu säger ett snittpris på 60 öre och att solpanelerna genererat 6 000 kWh el under året som du kunnat använda, så är det alltså en avbetalning på 6 600. Efter 19 år har ett sådant system betalat sig självt, och det förutsätter att dagens elpriser inte stiger.
Men guldgrävartiden med +60 öre från staten, de tiderna är förbi 🙂
Det har ju varit en del snack om Singapore på bloggen så jag fyller på med att BNP har ökat med 4.3%.
Desto dystrare i Kina där svag statistik gör att börserna inklusive Hong Kong faller rejält.
Euro stoxx 50 och SPX förväntas öppna upp med cirka 0.6%.
På tal om gårdagens enkät och klagosången att svenska börsen gick dåligt ifjol.
Det stämmer inte riktigt utan det var ett ganska normalt år på indexnivå.
Tittar vi på tre år är OMX SPI minus 7.96%, OMX SPI GI (inklusive utdelningar) är plus 0.36%.
Elpriset här hemma kan svida, men gas priserna i Europa är värre.
Är helt klart orolig att det kan sättas press på Ukraina att öppna gaskranen och eller en stor ökning av flytande gas från Rz.
Men tar gärna på mig dumstruten om Europa håller emot.
Om Ukraina öppnar gaskranen, och om Ryssland dessutom väljer att sälja, så kan vi nog räkna med att Ukraina kräver en gentjänst som kompenserar för det.
Är det inte på grund av gasproblematiken som priserna på el är dyrare nu. Har inte läst något om det, men det kanske är troligt. I sådana fall får vi permanent dyrare elpriser tills vintern är över.
“European natural gas futures climbed to €51 per megawatt-hour, the highest since October 2023, before easing to €50 as the region faces freezing temperatures without a key supply route”
https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
Uppvärmningsbehoven är inte samma i Sverige som i Spanien, annat än om man röstar på Miljöpartiet.
Övriga förstår att klimatet skiljer sig lite, och med det behovet av värme på vintern.
Till skillnad från vad _opinionsbildningen_ kring mellanösternkonflikten gör gällande så gör 5-10 plusgrader nattetid inte att man fryser ihjäl.
En spanjor/italienare/grek/medelhavsmänniska som inte bor i bergen klarar sig med ett par filtar om man inte har råd med värmefläkten. Det kanske inte är bekvämt. Men till skillnad från våra breddgrader så har man i princip aldrig sån kyla att rör börjar frysa.
Månadspris rörligt för december var 71 öre SE4.
plus alla tillägg, elhandelsavgifter och dylikt.
Månadspris lär hamna på 1,1 kr/kwh om man har det.
Hemma (norra Halland vid kusten) blåser det just nu ingenting. Molnfri himmel, men tjocka moln ute till havs.
Vinden kommer enligt SMHI först i eftermiddag/kväll.
Flyttade till ett hus med vedeldning mot ett vattenburet system . Monterade en solfångare för att få varmvatten när solen skiner. Några fönster kvar att byta. Samt att flytta kattluckan från husets västra sida, hugger ved på tvärlotten.
Varje topp i elpriserna är ett tillfälle att göra reklam för solceller och och elhandelsföretag. Elpriserna i december var lägst sedan 2020. Är inte det värt en rubrik?
En krona är en krona.
Läste kanske fel i tidningen häromdagen. Uppfattar det som att priserna för 2024 var lägre ända tillbaka till 2020, snittpris för rörligt 2024 var 41 öre för hela året.
För region 3
Notera att veckans terrordåd i USA visar på nackdelen med “bildelning” som privatperson.
Båda dessa bilar hyrdes via en delningstjänst.
Även bilen som terrordoktorn i Tyskland använde var hyrd.
I USA verkar Turo dock mer bestå av att man köper en flotta bilar med billig finansiering och sen hyr ut dem. Så knappst något som är aktuellt i Sverige.
Men man kan väl konstatera. Dela sin bil utsätter en för risker som är relativt stora.Kkundkretsen är de som tycker “normala hyrbilsföretag” har för hård kundkontroll och är för dyra.
Så utöver risken att de använder din bil vårdslöst, kör som idioter och bryter mot trafikregler/lagar. Så finns den där icke ringa risken att den används i kriminell verksamhet
(Likt att AirBNB regelbundet används till prostitution i Sthlm då hotellen nu samarbetar med polisen och ringer om de ser något misstänkt. Något tänkvärt nästa gång du sover i en AIRBNB säng…. Vad som hänt där innan. )
“delningssamhället” bygger på att alla är gulliga människor som tar hand om dina saker.
Ta med en UV-lampa till hotellrummet nästa gång …
Jag har sett sånna filmer. Och lärt mig undvika överkast och fåtöljer till varje pris 😀
T minus 25 days and counting. Beep.
Glöm inte att Forsmark 3 förhoppningsvis kommer igång någostans kring den 27 januari.
Ska du gifta dig? Grattis!
https://x.com/skscartoon/status/1874795928407929233/photo/1
Cybertrucken ser ju otroligt välbehållen ut efter explosionen, med tanke på att den var full med bensin och krut. En roligt illustration i länken !
Bomberna fulltankade har man av beredskapsskäl (kallas numera prepping). Det lärde man sig redan som spädbarn.
Ser vi på var vindkraften är installerad så är den främst i norra delen av landet.
Finns många kommuner som inte har någon vindkraft installerad.
https://www.energimyndigheten.se/497f54/globalassets/statistik/officiell-statistik/statistikprodukter/vindkraftsstatistik/vindkraft_2023_effekt.pdf