Idag är det årets sista handelsdag och den inleds negativt på börserna i de asiatiska tidszonerna. En rad skatteförändringar sker vid årsskiftet och bland annat höjer Tidölaget skatten på el och halverar ränteavdraget för blancolån, där ränteavdraget slopas helt nästa årsskifte. På den positiva sidan så slipper småsparare skatt på ISK, vilket retar socialisterna enormt eftersom deras väljare då får enklare att bygga upp kapital och ökad självständighet.
Stockholmsbörsen gick +0.63% för OMXS30 förra veckan och +0.72% för OMXSPI, men antalet handelsdagar kunde räknas på tummarna istället för på ena handens fingrar. Den svenska kronan stärks något och ligger nu på 11:00 SEK för en USD och 11:48 SEK för en EUR. Guldpriset är ner på 926:- SEK per gram.
De längsta amerikanska statslåneräntorna avslutar året på topp där 30-åringen just nu ligger på 4.82% och årshögsta, men det är några promilleandelar kvar på 10- och 20-åringen innan de ligger på årshögsta. Kanske löser sig i USA idag. Mellanlånga räntor är dock inte på topp och under året har som bekant räntekurvan i USA reverterat, dvs man får högre betalt för längre löptider, vilket är ett gott tecken på en sund ekonomi.
De amerikanska börserna gick +0.67% för S&P-500 förra veckan och +0.86% för Nasdaq 100. Bäst inom FANANGST var Tesla med +2.52% trots ett rejält ras i fredags med -4.95%. Vi får se vad som händer nu efter att tillträdande president Trump eskalerat sitt kallande av MAGA för efterblivna och oanställningsbara. Handdockan (eng sockpuppet)Trump stöder förstås president Musk och vill att man ska importera arbetskraft för att amerikaner är lata, inkompetenta och oanställningsbara. Om nu någon betvivlade vem det är som bestämmer i USA.
Borta i de asiatiska tidszonerna är det surt på börserna under morgonen. Bara Straits Times stiger med +0.27%, medan ASX 200 går -0.32%, Hang Seng -0.05%, KOSPI -0.22% och Nikkei 225 -0.96%.
En sammanställning av börsåret kommer väl lämpligen under morgondagen, även om olika fonder är dåliga på att uppdateras så fort.
Tidlölaget höjer eller sänker olika skatter och bland de som höjs hittas skatten på el, som höjs med 1.1 öre exklusive moms, som ju sedan läggs ovanpå skatten. Elpriserna är inte höga nog är beskedet.
Skatten höjs även genom att ränteavdraget på blancolån halveras och avskaffas helt nästa årsskifte. Blancolån är alltså lån utan säkerhet, till skillnad mot bostadslån som sker med bostäderna i pant, och tanken är att detta ska motverka exempelvis konsumtionslån. Man kan dock konstatera att personer som hamnat i skuldfällan via konsumtionslån nu kommer få det ännu värre, men vi har en högerregering och dess politiska uppgift är att sparka på den som redan ligger. Tanken är väl att den som fastnat i skuldfällan ska få skylla sig själv, t ex företagare som försökt hålla liv i sitt företag under lågkonjunkturen genom att ta personliga lån, för att nämna någon typisk högerväljare.
Huruvida de ökade skatteintäkterna av nedtrappningen av ränteavdraget för blancolån går till att finansiera fler tjänster hos Kronofogden är okänt, men kommer behövas.
Skatten på ISK sänks för småsparare genom att den helt tas bort för belopp upp till 150 000:- SEK och nästa år upp till 300 000:-. Socialisterna i oppositionen är därmed enormt upprörda och bölar och ylar om skattefrihet för miljardärer, men att socialister inte kan räkna är inget nytt, lika lite som hundrafemtiotusen kronor är en miljard kronor. Den verkliga upprördheten handlar om att detta ökar möjligheterna för socialisternas väljarkår att bygga upp eget kapital och därmed öka sin egenskapade trygghet och oberoende, vilket gör att färre röstar för socialism.
En socialistisk väljare ska vara fattig, hungrig och tacksam. Inte ha pengar i ISK.
63 kommentarer
Det är mycket som pekar på att det i framtiden blir svårt att få till borgliga regeringar, vi har nått en tipingpoint där bidrags kollektivet kommer bli avgörande.
Tänk er mogge som utrikesminister. Han är påtänkt som utrikesminister i en kommande såsseregering.
Och vad menar du är skillnaden mellan Mogge och nuvarande umin?
Bra fråga faktiskt. “För lite” är väl svaret antar jag.
Lite mer exakt misstänker jag: “Precis tillräckligt för att det skall motivera högerväljare att inte rösta på Mogge, utan på alternativet som ställer sig precis strax till höger.”
Men varför inte längre åt höger? Varför är höger så mycket vänster? Det finns ett annat spel som spelas parallellt, som har med det en lite ovanlig sosse, nämligen Håkan Juholt, har myntat den bästa termen för: “klägget”.
För att vara relevant måste M-ministern ha tillgång till den mer amorfa delen av makten. Då krävs det att man är välkommen i de informella nätverken i Stockholm. Därför blir opinionsläget och socialpsykologin i detta nätverk också en skugg-poäng i spelet. Mandatfördelningen i ett tänkt sådant parlament lämnar väl kanske 25% över till högersidan och då är SD inte särskilt nära spärren om man säger så.
Med andra ord, M-ministern har sitt optimum så nära S-ministern för att den måste säkerställa att den ändå tolereras närmast dörren i rätt sociala sammanhang. Journalisterna kommer att ha den där klädsamt misstänksamma minen, men han blir i alla fall inbjuden ibland.
Klägget funkar som vilken sådan klick som helst. Det behövs inga konspirationsteorier. Vanlig sketen socialpsykologi duger fint. Det är helt enkelt många som vill in i ett ganska litet utrymme, och konkurrensen är mördande. När tillfälle uppstår att såväl kunna göra plats som att visa sin lojalitet genom kasta ut någon, så tar man den. Därför blir det lågt i tak och mycket ängsligt.
Det viktigaste för att vara välkommen är givetvis att i sten förneka att sammanhanget existerar. Juholt talade om det efter att han insåg att han inte längre hade någonting att förlora.
En konsekvens av detta är att det är betydligt mer av ett bagage att ha uttalat stöd för Thatcher än för Pol Pot.
Claes Andersson.
Ett mycket bra inlägg.👍
Resultatet i senaste skolvalet, där M blev största parti med god marginal och bidragspartiet S fick ynka 16%, antyder att dagens ungdom är klokare än du tror.
Ja, många har nog missat att ungdomen pivoterat åt höger och inte som förr var vänster. Finns förstås gott om vänsterungdomar, men tyngden är åt höger numera. Återväxten för socialismen är dålig, särskilt som man sedan röstar ännu mer höger i takt med att man blir äldre och får högre inkomster.
Socialismens mål måste därför bli att maximera arbetslöshet och bidragstagare för att få ett väljarunderlag.
Riktigt så är det nog inte, ungdomen – som drabbas hårt av samhällsutvecklingen sista decenniet – drar istället åt höger. Generation G.reta har visat sig vara en mediakonstruktion baserat på önsketänkande och tycks inte existera.
Jag håller med bloggarens analys om att sosseriet måste satsa ännu hårdare på sin strategi med ökade bidrag och beroende av staten på olika sätt. Hyresgästföreningen måste upprätthålla planekonomin inom hyresmarknaden, facken måste hålla ner lönerna och skatterna måste hållas höga för vanliga människor. De hatar självständighet och att människor får mer makt över sitt liv, för det är förlorade väljare.
Ärligt talat. Tror du ens själv på de där fantasierna?
Oavsett färg arbetas det för fler människor i arbete.
Ja, vanligt folk måste ha mindre pengar eller mer skulder än de behöver. Finns många som inte skulle arbeta om de inte måste. Så det finns behov av att skinna medborgarna från alla partier, men sossarna är nog värst.
*sägs arbetas för fler i arbete.
Verkligheten är att det är global makro som styr antalet i arbete, inte svenska politiska beslut.
Så är det och det är samma missnöje i hela världen hos mer än halva befolkningen.
Aldrig någonsin har världen varit mer svartvit ur ett ekonomiskt perspektiv.
Antingen hade du ett väldigt bra 2024 eller ett väldigt dåligt.
Inte ens det hyllade SPX-indexet levererade på en bred nivå. Av indexets 500 aktier föll mer än 250 av aktierna. Så kan det gå när folket ger allt makt åt Musk och Zuckerberg.
Vilka var enligt dig de viktigaste reformerna för att få fler i arbete under regeringarna Löfven I och II ?
Det kommer jag inte ihåg, lika lite som jag kommer ihåg nuvarande regerings reformer.
Igenkänningsfaktorn är stor. Jag minns inte heller en enda viktig reform från regeringarna Löfven, men det verkar gudskelov inte vara vårt minne som sviktar för Google hittar inte heller något.
Jag minns dock klart och tydligt att Löfven inför valet 2014 lovade lägst arbetslöshet i hela EU, och när Löfven tillträdde var arbetslösheten 7,5% i Sverige och snittet i EU var 10%. Sex år senare hade arbetslösheten ökat till 8,2% i Sverige medan EU-snittet sjunkit till 6,5%.
Det är lätt att misstolka min generation – den är inte särskilt trogen till höger eller vänstersidan, utan det är en konsekvens av den hopplöshet många ser av hela det politiska systemet. Nu råkar högern ha varit duktigast på att framstå som enda opposition till status que i väst där samtliga konventionella regeringspartier faller en efter en. Det finns en stark ådra av anti elitism, lågt förtroende för kapitalism där konsensus börjar övergå till att vi inte ens längre lever i ett kapitalistiskt system då man underminerat väsentliga marknadskrafter så kraftigt, och en strävan efter stora reformer som troligtvis inte skulle landa väl hos traditionella högerväljare ses som oundvikliga för en framtid.
Riktigt så är det nog inte, ungdomen – som drabbas hårt av samhällsutvecklingen sista decenniet – drar istället åt höger. Generation Greta har visat sig vara en mediakonstruktion baserat på önsketänkande och tycks inte existera.
Jag håller med bloggarens analys om att sosseriet måste satsa ännu hårdare på sin strategi med ökade bidrag och beroende av staten på olika sätt. Hyresgästföreningen måste upprätthålla planekonomin inom hyresmarknaden, facken måste hålla ner lönerna och skatterna måste hållas höga för vanliga människor. De hatar självständighet och att människor får mer makt över sitt liv, för det är förlorade väljare.
Du har en fantastisk förmåga att sparka både till höger och vänster Lars!
Tack för detta årets dagliga läsning, vidare in i nästa.
Tack själv och varsågod.
Exakt min tanke. Gudarna ska veta att mina egna åsikter ofta får sig en känga här, men jag tycker det är befriande att läsa någon som slår lika hårt på alla 😊
Jag tror i alla fall bloggarna o mogge fixar jobben. Ett Dreamteam liksom.🤯
Det slopade ränteavdraget skulle även kunna påverka bostadspriser i någon mån, eftersom privatlån erbjuds i samband med bostadslån för att finansiera kontantinsatsen.
Definitivt, men jag tror (tror!) att det sällan handlar om de dyrare bostäderna i de fallen. Skulle bli för dyrt helt enkelt.
Alltså de som räknar på ränteavdrag på lånen är nog inte de som man (regeringen) egentligen vill sluta ta konsumtionslån. De är ju de som knappt ens förstår vad procent är (ca 50% av Sveriges befolkning enligt FinansInspektionen) som man vill ska undvika att låna för konsumtion.
Detta kommer dock påverka de som planerar sina lån och sin skatt. För de är de som tänker på ränteavdrag. Tänker att det kommer påverka exempelvis renoveringar. Där man kan köpa ett hus med renoveringsbehov, blancolåna sen när renoveringen är gjord byta lånet till bolån.
Färre kanske vill köpa hus med renoveringsbehov när lånen för renoveringen kommer bli dyrare (nytt kök, nytt badrum, nytt värmesystem etc).
Även bilar som säljs privat finansieras genom blancolån. Bilförsäljare däremot kan ge billån. Så kommer drabba privatförsäljning av bilar också.
Fast för den kategorin har ju bankerna oftast lösningar och det är kortare lån då de flyttas in i huslånen när man väl är klar.
Hela den här härvan med ändrade regler med ränteavdraget är ju ett strålande exempel på att lagstiftarna inte klarar av att skriva lagar med tydligt syfte (eller så vet de inte vad de själva vill, alternativ att de inte har koll på grundläggande privatekonomi).
Nu när vi trots allt fick igenom att aktier och andra värdepapper också faktiskt kan vara säkerhet på ett lån så visar det sig ändå att vårt älskade Skatteverk väljer att tolka lagen som att VP-lån på kapitalförsäkring är utan säkerhet och därmed inte blir avdragsgilla i framtiden.
https://blogg.avanza.se/inget-ranteavdrag-pa-kapitalforsakring-sa-kan-du-tanka/
Faller väl tillbaka till gamla förmögenhetstaxeringen, där endast aktier på Stockholmsbörsens A-lista hade ett taxeringsvärde, medan alla andra aktier ansågs vara värda noll (låg man inte på A-listan var man konkursmässig enligt Skatteverket). Blev ju en grej att göra allt man kunde för att undvika att bli A-listad så man kunde locka till sig skatteplanerande förmögna.
Allra helst lånade man pengar innan årsskiftet och köpta aktier för dem, så fick man negativt kapital att kvitta mot annan förmögenhet som inte kunde trollas bort. Eller för den delen köpa premieobligationer över årsskiftet.
Ja, förmögenhetsskatten var frivillig pga sådant där och berodde i princip enbart på dålig skatteplanering.
Iaf, om en aktie är värd noll enligt Skatteverket kan den ju inte anses vara säkerhet för lån.
Premieobligationer hade en annan fördel också. Ofta blev de liggande ett tag hos banker som inte tyckte det var värt mödan att ta ut uppkomna småvinster. Jag och några andra köpte premieobligationer så fort studielånen betalades ut och kunde lösa ut småvinsterna och sen sälja tillbaka premieobligationerna. Hade man tur kunde man öka studielånet med 10-15%.
Räntorna var ju lite attraktivare på den tiden (vi låtsas inte om inflationen). Premieobligationer finns väl inte ens längre.
Själv satt jag på två kompletta serier med garanterade vinster, plus en del bonusvinster då och då. Minns när det var dragning och allt publicerades på typ ett helt uppslag i tidningen och man satt och kontrollerade nummer.
BOOMER ALERT!
(alla under 50 undrar vad fan vi talar om)
Som millennial fick jag i alla fall uppleva miljonkonto på Sparbanken.
Ränteavdragen är ju populism. De ingår ju i en större princip där kapitalförluster inte är beskattningsbara och kapitalvinster är det. Men i debatten framställs det som nån form av subvention, vilket det givetvis inte är, och när det narrativet nu är satt så är det ett enkelt och populistiskt grepp, men det komplicerar skattelagstiftningen ytterligare med märkliga undantag vilket kanske inte är helt önskvärt. En borgerlig regering borde veta bättre än att anpassa sig till vänsterns narrativ.
Ränteavdragen är en subvention av bankernas vinster. I princip hela bankens vinst betalas via den andel av räntan som är avdragsgill. Har bloggat om det några gånger för kanske tio år sedan.
Räntorna är alltså högre än de borde vara pga att vi har ränteavdrag och hela avdraget går rakt ner i bankägarnas fickor, något förenklat.
Ja vi får väl snart en fallstudie i huruvida räntemarginalen går ned på blancolånen.
“Tillväxttakten för bostadslån ökade något i november 2024 till en nivå på 1,3 procent. Tillväxttakten för konsumtionslån till hushåll har ökat från 4,9 procent i oktober till 6,7 procent i november i år.”
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/finansmarknad/finansmarknadsstatistik/finansmarknadsstatistik/pong/statistiknyhet/finansmarknadsstatistik-november-2024/
Brukar konsumtionslån inte öka rejält inför jul?
Så kan det vara och det får vi se när statistiken för december släpps.
Det är dock illa att konsumtionslånen ökat med 6.7% på årlig basis, vilket visar att många hushåll är trängda i dagsläget.
De som har skulder har det ännu svårare att betala av dom. Det är en tickande bomb helt enkelt.
https://via.tt.se/pressmeddelande/3741334/kraftig-minskning-av-antalet-inkassokrav-men-betalningssvarigheterna-okar?publisherId=3237042&lang=sv
Det finns ev. statistik på hur många hushåll som är ekonomiskt trängda på riktigt och hur många som är självpåtagligt ekonomiskt trängda för att de bara måste göra och köpa saker.
Med det sagt tror jag inte konsumtionslån är en bra lösningen för de flesta. Få har lånat sig ur ekonomiska problem mha. lån med enorma räntor.
Det kan lika gärna vara på andra hållet att de som har pengar “låsta” på sitt ISK i fonder köper via Klarna mm på avbetalning istället för att sälja av och väljer under avbetalningstiden att spara mindre.
Skönt ändå att man fokuserar på de riktigt stora samhällsproblemen, som att sänka skatten på ISK med upp till en hundralapp per månad ändå är. Efter detta monumentala arbete ter sig alla andra problem små.
Socialisterna intygar att allt som är fel i Sverige beror på denna hundralapp.
Visst är det härligt!
Att blåa regeringar är inkompetenta är en gammal börssanning och sänkningen av ISK-skatten är ytterligare ett bevis för det.
Låt mig glädja dig genom att avslöja att regering, riksdag, utredare och tjänstemän är kapabla att arbeta på flera saker samtidigt.
Om du vill veta hur arbetet med att stävja ett av de stora samhällsproblemen fortskrider så finns det en intressant sammanställning här: https://karrholm.se/leveransrapport/
Ifall man undviker helt onödiga saker så får man fler gjorda. Men i den magiska världen innanför regeringskansliets väggar så finns det naturligtvis inga sådana begränsningar. Man kan säkert spendera samma peng på flera saker samtidigt också. Hundralappen kan ni behålla.
Det du säger är alltså att om regionen undviker att julpynta så kan de genomföra fler operationer?
Jag tror att det är du som lever i en magisk värld.
Sänkt ISK-skatt var dessutom ett vallöfte från partierna i regeringssamarbetet. En klar majoritet av de som röstade ansåg alltså att det inte är en helt onödig reform.
Oppositionen skull nog klaga på att regeringen inte håller sitt vallöfte om den inte sänkte ISK-skatten …
Vad tycker du om att S stödjer detta, är de ett enfrågeparti?
Hur många företagare försöker rädda sitt företag med hjälp av blancolån? Låter mer som något för lyxfällan-deltagare.
Tja, många företagare bränner mot slutet allt sitt privata kapital istället för att ta ut lön, vilket i sin tur gör att de inte heller blir berättigade till a-kassa eftersom de inte tog ut lön. Finns många som därtill belånar huset för att hålla igång företaget “för det vänder snart” och det skulle förvåna mig exakt noll om blancolån även förekommer, särskilt enkla onlinelån som baserar sig på förra årets taxerade inkomst.
Prata lite med försäljare av Faktum eller Situation Stockholm så ska du få höra en del om hur de hamnat på gatan. Finns en annan värld där ute.
När pengarna försvinner försvinner ofta också livspartner och vänner, och då återstår gatan.
Och ja, när jag skrev Fallet gjorde jag en del research kring detta, både läste på och praktiska besök i verkligheten.
Du har säkert helt rätt i det. Men sen finns ju hela floran av SMS-lån mm med ockerräntor, och jag antar att man vill göra den marknaden mindre attraktiv.
Sällan jag är säker på någonting men lämnar garanti på att de som tar sms-lån i fyllan och villan inte har en tanke på ränteavdrag.
Nej, garanterat inte, men regeringen kanske har tröttnat på att subventionera den typen av konsumtionslån…
Jag tror dig absolut, det finns alla varianter av räddningsförsök.
De som tar blankolån för att rädda sitt företag som de inte tar ut någon lön i har ju ändå inget att kvitta ränteavdraget mot, så det blir nog ingen större skatteintäckt att skippa den avdragsrätten och det blir inge förlust för den som lånar heller.
Tja, det är ju också en omskrivning av verkligheten kan jag tycka. En som inte har råd att ta ut lön påverkas knappast av ränteavdrag. Krävs som ni känner till inkomst för att betala skatt. I övrigt tror jag i de fall som en företagare håller igång företaget med blancolån att de mer handlar om konstgjord andning än om tillfällig svacka och hålla uppe fasaden för frun för att hon inte ska överge. Är det avdraget för blancolånet som avgör livsödet så tror jag att det är bra ifall staten inte bidrar till att ta sista halmstrået. Känns nog mer relevant med en nystart i livet innan man sjunker så djupt och ska leva på blancolån. Det är ju inget som hindrar företagaren att ta blancolån bara att vi skattebetalare inte bidrar.
Jag reagerade också på det.
Det tror jag nog är ytterst ovanligt, men jag har ingen aning.
Däremot känner jag, och känner till, flera småföretagare som försökt rädda sina företag genom att belåna sin bostad. Några har lyckats, några har misslyckats.
Varför startar man ett AB om man ändå tänker riskera sin privatekonomi?
“Utlåningen till icke-finansiella företag i november 2024 hade en tillväxttakt på -1,4 procent.”
Källa SCB
Finns alla möjliga scenarion som kassaflödesproblem beroende på a
Det brukar anföras som ett problem att billiga krediter håller zombieföretag levande men det kanske är en nimby-problematik här också?
Lånar man 500K för att betala tillbaka på 5 år åker man på ca 100K i ränta,, så 36K första året där man nu får tillbaka 30% om man har lite tur, andra året är 25K i ränta som man får tillbaka 4K.
Tredje året 18K i ränta där nuvarande avdrag gett tillbaka 6K.. Om man går omkull för man om 3 år inte får tillbaka 6K kanske man inte “nu” skulle låna 500K
“För 25 år sedan såldes ABB:s reaktorverksamhet. Nu ger man sig in i kärnkraftracet igen i ett samarbete med uppstickaren Blykalla. Nu handlar det om små reaktorer och snart sätts spaden i marken för en testreaktor.
– Vi stöttar all fossilfri energi som kan bidra till den stora energiomställningen, säger Per Erik Holsten på ABB.”
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/svangningen-abb-vill-borja-bygga-reaktorer-igen
“– Vi är nu i en pilotfas där det utvecklas många olika små reaktorer från olika tillverkare i världen. Det troliga är att vi närmar oss 2030 innan dessa kommersialiseras och kan användas, så 2030 plus är realistiskt enligt oss, säger Per Erik Holsten, global divisionschef för ABB Energy Industries.”
“Ska vi lösa klimatförändringarna och få ner koldioxidutsläppen, och inte göra oss beroende av Ryssland, så måste vi ha ny kärnkraft på plats både i Sverige och utanför, anser Jacob Stedman på Blykalla.”
Ser ut som att industrierna börjar ta saker i egna händer för att få pålitlig elförsörjning. Hade varit fint att se lite större aktörer sätta ned foten någon gång och bygga sina egna, det är väl antingen det eller att EU gör en omsvängning för att det ska ske något.
2018 ville alla partier utom s och m ta bort ränteavdragen. Sedan har de ju tonat ned det lite grand när räntorna gick upp för att det trots allt är bolånemedelklassen som avgör val.
Att ta bort ränteavdraget på bara konsumtionslån är väldigt tydlig populism avsett att ge instämmande nickanden åt de som sitter och flabbar åt hur korkade deltagarna i Lyxfällan eller utländska “Kronofogden hälsar på” är.
Överskuldsättningsproblemen hade lösts bättre med räntetak, bättre kreditprövningar (kass kreditprövning = kfm skulle vägra driva in skulden) och olika typer av marknadsföringsförbud.
Men visst borde vi göra om kapitalbeskattningen till en fålla. Det är ingen “symmetri” i att minska skatten på lön pga underskott i kapital. Precis som att företag inte kan kvitta arbetsgivaravgifter och moms mot underskottet på sista raden utan får rulla det vidare tills man går plus.
Cash is King, tror inte på att låna till vanlig konsumtion, möjligtvis bil