Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Med dagens budgetbesked kom ytterligare två dödsstötar för svenska villaägares sista möjlighet att ducka extrema elpriser och själva bidra till en fossilfri omställning. Regeringen sänker installationsstödet för solkraft och tar helt bort de 60 öre per kWh i stöd för såld solel som ska kompensera nätavgifterna för att man säljer dagtid vid hög efterfrågan och köper nattetid vid låg efterfrågan. Därtill har ett domslut gett elnätbolagen rätt att ta ut fulla kostnaden för ombyggnad av elnätet från den som installerar solkraft framöver, vilket om nätbolagen får bestämma kan handla om miljonbelopp, vilket samtidigt nätbolagen kan sätta upp som investering så de får ta ut mer vinster.
Tidölaget sänker alltså i årets statsbudget skattereduktionen för installation av solceller från 20%, vilket täcker momsen, till 15%, vilket ska börja gälla från halvårsskiftet 2025. Kanske ännu mer allvarligt är att stödet till såld solel med en skattereduktion på 60 öre per kWh tas bort helt.
Dessa 60 öre har täckt den rörliga elnätavgiften och energiskatten på inköpt el om man sålde sin solkraft dagtid under högbelastning, och istället köpte in el nattetid vid låg belastning. Nu kommer man alltså inte kompenseras längre. Detta gör förstås batterier mer motiverbara och ska man framöver installera solkraft bör man göra det tillsammans med ett sk hembatteri för att lagra solkraften dagtid och använda den nattetid. Det kräver dock mer engagemang och smart styrning, vilket kan vara överkurs för de som bara köpt in sina anläggningar och låter dem tugga på.
Men mest allvarligt är att framöver måste villakunder betala för ombyggnad av elnätet om elnätsägaren kräver det, trots att man installerar inom befintlig säkring. Detta sedan nya domar och ny praxis från Energimarknadsinspektioen efter att Kristianstads kommuns lokala elnätmonopoliste C4 Elnät AB krävt upp till 1.1 miljoner av en villakund.
Domen föll ut till elnätägarens fördel, även om beloppet 1 100 000:- SEK sänktes till 93 000:- SEK (förmodligen för att elnätombyggnaden även gynnade andra hushåll än den som ville installera solkraft). Men 50 000:- till 93 000:- extra för att installera solkraft kommer förstås skjuta ekonomin för detta helt i sank för de flesta villaägare.
Än mer absurt är att elnätmonopolisternas möjlighet att ta ut vinst står i relation till investeringar de gör i elnätet. Här får alltså kunden direkt betala investeringen, och sedan bidrar investeringen till att elnätbolaget kan höja avgiften för alla kunder, och som man gjort de senaste åren skylla på “utbyggnaden av solkraft tvingar oss att höja elnätavgifterna”. Win-win-win som monopolist – man kan fortsatt skylla på solkraft för prishöjningar utan att själv behöva stoppa in pengarna för dito, och ta ut högre vinster som resultat.
Svensk Solenergis VD tycker det är orättvist att solenergi drabbas i kontrast mot elbilar. Dagens Industri skriver eller citerar:
“När ett hushåll skaffar en elbil som kräver nätförstärkning, behöver i nuläget inte det hushållet ensamt betala tiotusentals kronor för att ladda bilen, medan grannar som redan laddar slipper kostnaden. Samma princip borde gälla för solceller.”
Orättvisan löses förstås enkelt av elnätbolagen.
Frågan är nu när elnätbolagen upptäcker att en elbilsladdare kan belasta elnätet lika mycket som en solkraftanläggning och då inte bara när solen lyser, och rimligtvis kräva ombyggnad och med samma logik bör elnätbolagen framöver kräva 100 000-tals kronor av villaägare som även inom sin huvudsäkring vill installera elbilsladdare …
Snart i en domstol nära dig.
Iaf vill du fortfarande installera solkraft, kontakta Hemsol för att få in en eller flera offerter från leverantörer anspassade till din villa, lantbruk, företag eller bostadsrättsförening (annonslänk). Men se till att även installera hembatteri för att ta hand om eventuellt dagtida överskott. Fast man kommer ändå tvingas betala för ombyggnad av elnätet om elnätsägaren vill det.
Som alltid kommer privatpersonen hamna sist i näringskedjan utan något att sätta emot. Om inte annat kommer elnätjättarna alltid ha mer pengar till juridiska ombud än vad du har. Din funktion som privatperson är att vara vinstkvarn för andra och stå med mössan i hand, tacksam för att du fortfarande får finnas på denna jord.
187 kommentarer
Ducja höga elpriser jan man göra med långa fasta elavtal om man träffar rätt villsäga.
Vårt långa avtal på runt 50 öre/kWh löpte precis ut och då blev det ett kortare avtal på 90 öre/kWh så får vi se vad som händer framöver.
Ducka höga elpriser kan man göra…..skulle det stå.
Japp! Och efter du kritat på det avtalet så tar du en cykeltur till lokala kiosken, köper en rad på Eurojackpoten och kammar hem miljardvinsten.
Nej inget spelande, jag har varit nöjd med att betala 50 öre/kWh i många år.
Nu blir det 90 öre ett tag. Det blir 4000:- kronor mera per år så det är väl inte hela världen för mig som pensionär, så det borde gå att svälja för andra också.
Sedan är det alltid roligt att kunna pressa utgifter, så nästa gång elpriset dippar blir det et nytt långt avtal.
Att binda elpriset är, precis som att binda lån, en försäkring som du generellt betalar extra för. 90 öre är t.ex. riktigt dyrt senaste månaden (i SE3 åtminstone), men man undviker potentiella smällar i vinter. Perfekt att binda för folk som lever på marginalerna och inte kan klara av oförutsedda priser, mycket mer tveksamt för folk som kan hantera oförutsedda priser.
Finns det någon statistik på vad dessa 60 öre per såld kwh kostar staten i utebliva skatteintäkter?
En kompensation skulle ju vara en kraftigt differentierad nätavgift beroende på belastning av elnätet.
Dvs om man räknar bort alla rörliga avgifter så kostar det mycket mer att få en kwh levererad på dagen än på natten – sen kan ju priset på el vara högt på natten också men med detta system kan ju elen vara dyr samtidigt som det är billigt att leverera elen.
580 miljoner säger man att man ska “spara” på detta.
Men ingen har väl fattat beslut att investera i paneler bara pga detta hoppas jag
Det gör det lättare att räkna hem dem med dagens elpriser.
För 2 år sedan var det inga problem att räkna hem dem ändå men nu är det lite svårare.
60öringen ger mig tillbaka 2-2,5% av investeringskostnaden per år, så den har ju rätt stor påverkan på kalkylen.
Testade att mata in min anläggning i Solcellskollens konfigurator och återbetalningstiden gick från 13år till 20 år utan 60öringen, så man ska inte underskatta skattereduktionen, särskilt nu när stödtjänst marknaden (förhoppningsvis temporärt) har kraschat och batterier inte är den inkomstkälla det varit de senaste åren.
680 miljoner per år enligt regeringens budgetprop.
Det finns redan, vänta tills du får effektavgift!
Från Falbyggdens Energis hemsida:
Höglastperioden är den period då elnätet belastas som mest på grund av ett kallare klimat och sträcker sig från den 1 november till den 31 mars. Höglastavgiften tas ut på den timme med högst förbrukning som infaller måndag-fredag mellan klockan 07.00- 19.00. Höglastavgiften för 2024 är 53,86 kr/kW.
OBS. Höglastavgift mäts inte på dag som är afton eller helgdag om den infaller på en måndag-fredag.
Effektavgiften tas ut varje månad under hela året, oavsett tidpunkt eller veckodag, och avser det högsta timvärdet under faktureringsmånaden. Kostnaden för effektavgiften för 2024 är 37,94 kr/kW.
Under höglastperioden som infaller från november till mars får du både högavlastavgift och effektavgift på din faktura. Under månaderna april till oktober får du endast effektavgiften. Detta innebär att fakturorna blir högre på vinterhalvåret än på sommarhalvåret.
Nu vet jag inte exakt hur Falbyggdens Energi gjort men andra nätbolag har ju kraftigt sänkt den fasta avgiften och överföringsavgiften när detta införs.
Ja, eftersom de har en intäktsram och skulle då effekttariffen göra att de går över denna får de återbetala överskottet till kunderna.
Precis som timpriser ger möjlighet att nyttja skillnaderna kommer effekttariff göra det också.
Det enda problemet är väl att man måste vara tekniskt intresserad för att klara av att förbruka el på rätt vis (bästa vis) om man inte köper något system som automatiserar det hela.
Tror inte Falbygden ens infört effekttariff än för vanliga Svenne abonnemang (<=63A).
Vad gäller prismodellerna så är de all-over-the-place för de 11 nätbolag jag jämfört och bara 3 av dem har någon tid på dygnet som inte påverkas av effekttariff, så att man har möjlighet att effektmaxa spabad, elbilsladd etc utan att bli bestraffad.
60 öringen bidrar till att folk överdimensionerar sina solcellsanläggningar, så att dessa producerar ett stort överskott till elnätet dagtid då folk inte är hemma och således har låg förbrukning. Detta ligger i sin tur bakom behovet att göra de dyra nätombyggnaderna, detta samtidigt som vattenkraften numera allt oftare tvingas öppna dammluckorna och släppa förbi vatten för att sänka elproduktionen. Således, inte en dag för tidigt att denna 60 öring försvinner.
Nätbolagens komp
Det där om att det överdimensioneras solcellsanläggningar pga 60-öringen är ett väldigt konstigt påstående. Utformningen av 60-öringen är ju sådan att det inte lönar sig att sätta upp en anläggning som producerar mer än man förbrukar på ett år, med ett maxtak på 18000kr. Så borttagandet av 60-öringen kommer inte alls att påverka hur stora anläggningar som byggs i framtiden, man kommer fortfarande vilja sikta på att producera lika mycket som man förbrukar. Däremot så kommer öst-väst installationer bli än mer intressanta med sin lägre bredare effektkurva som ger högre grad egenkonsumtion.
Det jag hoppas sker i.o.m detta är att det kommer fram mer smarta 3e parts lösningar av styrning av växelriktare/batterier. Som det är nu så är det för krångligt att undvika att skicka ut el när det är minuspriser för gemene man (inkl mig själv som ändå är rätt intresserad av detta).
Tror för övrigt att uttalandet om att svenskar överdimensionerar sina solcellsnläggningar pga 60-öringen från början kommer från liberale elmarknadsanalytikern Mats Nilsson och uttalandet kom lägligt nog bara några dagar innan regeringen offentliggjorde sina planer för solceller.
https://www.tn.se/naringsliv/38939/nya-regler-darfor-kan-du-tvingas-betala-dyrt-for-din-solenergi-gar-inte-langre/
Under dagen har spotpriset varit 13 öre per kilowatt h, vad får de småskaliga i pröjs när dom matar ut på nätet?
Jag får 13öre + 60öre + 15,2öre, där det sista är nätnytteersättning från Vattenfall.
Bra att 60-öringen tas bort. Det snedvrider marknaden, speciellt då den gynnar väderberoende kraft.
Gratis är gott, men i detta fallet skadligt. När 60-öringen tränger bort nödvändiga investeringar i baskraft, kommer det på sikt att ge än mer volativ – kaosartad elmarknad
Regeringen är tydlig och konsekvent. Sverige ska gå på vattenkraft och kärnkraft. Att hålla på att plottra med andra marginella energikällor, som inte kan ge trygg och stabil el, är meningslöst. Energikällor måste klara sig utan bidrag, annars är de per definition inte lönsamma.
Kärnkraft – säkert jättebra men kommer ju inte leverera förrän om tidigast kanske 15 år. Vattenkraft – kanske fungerar för de som bor norr om Dalälven, ett tag, tills de stora industrierna lagt beslag på all produktion.
Både kärnkraft och vattenkraft levererar redan nu den största delen av vår el. På 70-talet projade man och byggde KK på några år. Med mindre KK, t.ex. de från Rolls Royce, tar det mindre tid. Skulle tro att om man förlägger dem på de platser där de nedlagda reaktorerna finns (beroende på hur mycket infrastruktur som finns kvar och går att använda) så borde vi kunna ha driften igång inom några få år.
Men det gäller då att MP och C inte sitter med som regeringsunderlag.
Denna regering har suttit i i två år nu och än har inte ny KK kommit ens ett myrsteg framåt. Om vi har ett nytt verk på plats 2035 är det bra jobbat. Man ska nog inte bygga sina kalkyler på något mycket snabbare än så om man inte vill riskera bli besviken.
Vattenfall väntas välja reaktorleverantör redan i år.
Några myrsteg tycker jag nog regeringen tagit. Vissa är kanske mera filosofiska, men kan ändå visa sig viktiga på längre sikt.
Ett sådant filosofiskt myrsteg är att Regeringen betonar vikten av att installera planerbar koldioxidneutral elproduktion.
Tyvärr riskerar ju en sådan inriktning att rivas upp av en annan regering.
Ändring av lagstiftning pågår, men lagstiftning går inte fort att ändra. Innan detta är klart lär det inte börja byggas några nya kärnkraftverk.
Idag är antalet reaktorer begränsat till 10 och det finns endast några platser kärnkraft får byggas på.
Jag tror man jobbar på ett förslag som går ut på att stärka forskningen inom området, bla. forskning på SMR (små modulära reaktorer).
När ny lagstiftning är klar kan myrstegen bli flera och större.
Ett bekymmer med vattenkraften är ju att det inte går att bygga ut den så särskilt mycket till. Jag hade gärna sett mer kärnkraft men jag tror på en snabb utbyggnad när jag ser den. Sen tror inte jag att Barsebäck blir så särskilt enkel att bygga ut på, men platser borde vi kunna skaka fram i vilket fall.
Barsebäck är en perfekt plats att bygga kärnkraft på. Södraste Sverige behöver egen elproduktion och om ingen har rivit kablarna finns det redan rejält med anslutning till elnätet i Barsebäck.
Vi tänker alltid enbart på den storskaliga vattenkraften. Varför inte kika på alla gamla kyrkdammar söder om Dalälven o faktiskt se att där finns det en potential? (Ja, saker o ting kostar men så är det faktiskt med allt)
Sedan tror inte jag man ska stirra sig blind på de 3 platser för kärnkraft vi har idag, utan hellre då se ett 25-40tal platser i landet där man med fördel skulle kunna ställa några SMR
Förövrigt har jag aldrig trott på (ej heller sett några bevis för) solkraft som miljövänlig energikälla. Att folk kunde tjäna pengar på det för att det subventionerades, visst gör det ni men säg inte att det är miljövänligt. Ser hellre att kärnkraften fortsätter koka vatten o göra el
Poängen med solkraft är att det är klimatvänligt.
Miljövänligt är mer tveksamt om man räknar med material, tillverkning och transport till installationsplatsen.
Alla storskaliga lagringsalterantiv är minst 15 år bort.
Nej, batterier är inte relevanta. De kan på sin höjd täcka timmar.
Tekniken för storskaliga effekt- och energilager finns redan utvecklad. Byggtiden är i spannet 12-36 månader. Vad som saknas i Sverige är villiga finansiärer. (Bara hotet av KK som dumpas gratis på marknaden, med 80 öre/kWh garanterat från staten, har fått samtliga finansiärer för batterier, kraftledningar, vind och sol att dra i nödbromsen.)
Tur att vi som säljer tekniken har villiga kunder i andra länder i Europa. Där investerar de som sjutton.
Btw, vi säljer inte batterier.
Hur fungerar era storskaliga energilager?
Mmmm…. Men om jag betalar energiskatt för att köpa el, borde jag då inte rimligen få ersättning för energiskatt när jag säljer el?
Ja, det skulle man ju lätt kunna tro – men se fullt så enkelt är det nog inte! 🤨
Det är ju så enkelt nu. Men tydligen inte efter 1:a jan 2026.
Varför då? Skatten läggs på den el du köper in. Du betalar inte elskatt på den el du säljer, det gör den som köper den.
Inte efter 1/1 2026. Då betalar du skatt på el du säljer och på el du köper. Den som köper elen du säljer betalar skatt även den.
Lärde mig nyligen att även vid negativa elpriser, dvs när man får betalt för att bruka el, så får man som brukare betala moms. Dvs högre moms på -100 öre/kWh än på 80 öre/kWh.
Nej, man betalar bara energiskatt på den el man förbrukar. Dock kommer skattereduktionen för mikroproducenter nu att försvinna, dvs. man får inte längre 60 öre/kWh upp till 18000 kr/år i skattereduktion för den el man matar ut på nätet. Denna 60 öring är en ren subvention och inte någon form av ersättning för något.
Så några prisgarantier för såld el ska inga källor ha?
Vi får väl se när det dyker upp ett kärnkraftverk som byggts helt och hållet med privat riskkapital. Men det lär väl inte dröja länge, nu när Strålsäkerhetsmyndigheten håller på att drunkna i ansökningar. För det gör de väl? 😉
Nä, vi får nog kombinera alla möjliga sätt att producera el om det ska bli bra.
Ja, och privata solceller står för hur många promille?
Privata vet nog ingen men 0,7% av Sveriges elproduktion förra året och det ökar snabbt. Det lär vara uppe i några procent iallafall innan några nya KK är på plats.
Hittade en till sak i sammanhanget. Fastighetsskatten på vindkraftverk ökar med 150%. Från 0,2% till 0,5%.
Om jag förstått det hela rätt ska den tillfalla kommuner som ett incitament/belöning att förfula omgivningarna.
Jag tycker själv inte att vindkraftparker är fula, men det är irriterande att solen blinkar när man vistas i vindparksområden. Däremot är inte marken så vacker, men inte så mycket värre än ett kalhygge.
Visst. Men den måste fortfarande betalas av vindkraftägarna.
Jo, men om 0,3%-enheters höjning är ett problem så har hela branschen stora problem.
“Energikällor måste klara sig utan bidrag”
men tex garanteras 80 öre/kWh. Så något något någonstans kan ju staten tänka sig att hjälpa till med
(nej, jag är inte kärnkraftsmotståndare och har aldrig varit)
I princip så är det enbart gamla befintliga anläggningar klarar sig utan bidrag. Allt annat skulle kräva högre marknadspriser på el, vilket förvisso skulle innebära jättevinster för dessa befintliga anläggningar.
Det behövs ny kärnkraft. Verken vi har är gamla, och visserligen går det att förlänga deras livstid lite till, men inte hur länge som helst.
Det som gör att jag misstänker att det inte blir några nya kärnkraftverk inom rimlig tid är en enda sak; finansieringen. Det är egentligen fritt fram att bygga (på de områden som tidigare haft verk på sig) men företagen fiskar efter statliga pengar och några sådana har inte avsatts än i den mängd som krävs.
Ja, man får bygga, men det får högst finnas 10 kärnreaktorer.
Sex finns redan, så fyra får byggas.
Dessa måste placeras där det redan finns kärnkraftverk (tror jag), dvs. vid Forsmark, Oskarshamn och Ringhals.
Kanske är det krav på att de måste ersätta stängda reaktorer också, så att man tex. inte kan bygga fyra SMR vid Ringhals.
De befintliga kärnkraftverken har många år kvar innan de kommer att behöva ersättas. Vattenfall har nu annonserat att man avser att drifta dem till 80 år, dvs vi talar om 2060-2065 innan ersättning blir aktuell.
Dock behöver vi så snart som möjligt ett tillskott av 3-4 GW ny elproduktion i södra Sverige, sådan som är tillgänglig när vi behöver den som mest (vintertid, då det är mörkt ute). Regeringens mål är som bekant att minst 2,5 GW ny kärnkraft ska finnas på plats senast 2035, så enbart kärnkraft kommer inte att räcka.
Vad vi däremot inte behöver är mer elproduktion dagtid under sommaren, det har vi för mycket av redan. Dels så har vi själva ca 5 GW installerad effekt solkraft, men Tyskland har också ett stort överskott av solel dagtid som de pressar ut till grannländerna.
aha, så det är därför regeringen plötsligt börjat agera närmast desperat för att få i gång vindkraftsutbyggnaden igen. ¯\_(ツ)_/¯
Jag har resonerat lika vad gäller investeringen. För mig kunde det omöjligt nått lönsamhet med solceller, ens på 20 år, utan bidragen och dessa var, vsb, endast ett riksdagsbeslut bort.
Sedan att det varit rätt och lönsamt för andra är helt i sin ordning.
Alla energikällor som är fossilfria ska vi satsa på, men det måste vara i balans. Bra att regeringen nu fokuserar på baskraft också.
Tittar vi på energiflödena så kan vi fortfarande hyfsat balansera väderkraften med vattenkraften, men om vi fortsätter snedvrida kommer det att bli svårt med instabilt (än mer..) nät som följd.
Antar att jag nu får ta tag i att fixa så att min anläggning stängs av då elpriserna är negativa. Gränsen för när man förlorade att ha den på kommer att passeras mycket oftare nu. Tidigare hände det i princip aldrig.
Jag provade detta för några veckor sen när det var höga negativa spotpriser. Hade inget mer kvar att dumpa överskottet i. Men det blev lite klater att få igång batteriet igen sedan. Oklara instruktioner i handledningen. Man måste starta i rätt ordning. Nu kanske jag har fått kläm på den delen; får se om det behöver upprepas fram på vårkanten!
Eller så köper jag in mig i Tibber, om de har automatiserat alltihopa.
Samma här, jag har inget batteri.
Är mycket besviken på detta.
Samtliga regeringars energipolitik de senaste 50 åren har varit hattig, så vi som är lite äldre har lärt oss att acceptera överraskningarna.
Det som inte bär sig på kommersiella grunder ska man vara försiktig med.
Det är väl bara att köpa ett batteri? Trodde ni att ni skulle få avdrag för evigt?
Elnätsbolagen dock.. finns det några företag som alltid är på mässor, kommundagar och andra uppvisningsevent trots att de inte behöver det. Kundbasen är redan säkrad. De verkar har oändliga resurser för såna grejer.
Om man räknar på hur många laddcykler ett batteri garanteras klara av så landar kostnaden per buffrad kWh på ca 1 krona. Bara för att ha råd att köpa nytt batteri när det gamla har gett upo alltså… så lite tveksam lönsamhet på det…
Det räcker om man kan lagra en timme, de extrema lågpriserna har oftast samma typ av peakar som högpriserna på morgon och kväll. Sen är det skitsamma när det är typ -5öre/kwh tycker jag.
Avseende lönsamhet, ex Homevolt 13.3kWh har garanti på 10 000 laddcykler och kostar 67 000 kr ink installation. Det är 133 000 kWh på garantin. Då krävs en vinst om cirka 50 öre/kwh för break even.
Men det förutsätter att man kan omsätta 133 000 kWh på batteriet över 10 år.
Nackdelen med nuvarande förändring är att arbitragehandel också blir mycket mindre lönsamt när batteriet inte är fyllt med solcellsel. Då kommer du få betala nätavgift för att fylla batteriet men får inte tillbaka detta när du säljer negativt under peaktimmarna.
När effektavgifterna slår igenom borde batterier kunna ge en hel del positivt till ekonomin genom att kapa alla effekttoppar.
Så TLDR, denna förändring gör även kalkylen för batteriet sämre.
Falk, det är inte bara att köpa ett batteri. Anläggningen måste ha stöd för det också (vilket de flesta inte har då solcellsbolagen inte informerar om möjligheten när det installeras, plus, det kostar lite mer att ha en anläggning som är förberedd för batteri).
Det finns batterier med inbyggd växelriktare och då behöver man inte hybridväxelriktare på solcellsanläggningen.
Tragisk utveckling. Elnätsbolagen kommer undan, igen. Elnätsbolagen basunerar ut att de stödjer och jobbar med omställning men de tar inte det minsta kostnad själv för det utan tjänar bara mer på andras förändrade beteende. Minskad installation av solceller hos privathushåll som resultat.
Ja, de där elnätsbolagen måste vi göra något åt snart. Sedan årsskiftet har Eon höjt vår fasta avgift med 17% (och då höjde de ändå med 20% redan 2022/23) och den rörliga avgiften med hela 122%(!) (överföringsavgiften höjdes från 13,80 öre/kWh i december 2023 till 30,70 öre/kWh i augusti 2024).
E.ON Energidistribution Aktiebolag har rätt schyssta nyckeltal, synd att man inte själv äger lite elnät – det verkar vara en rätt god affär.
https://www.allabolag.se/5560706060/eon-energidistribution-aktiebolag
Ja, vi betalar nu drygt 1000 kr/mån i fasta avgifter för 25A till EON
Domen föll ut till elnätägarens fördel, även om beloppet 1 100 000:- SEK sänktes till 93 000:- SEK (förmodligen för att elnätombyggnaden även gynnade andra hushåll än den som ville installera solkraft). Men 50 000:- till 93 000:- extra för att installera solkraft kommer förstås skjuta ekonomin för detta helt i sank för de flesta villaägare.
Då jan man ju ta bort alla bidrag för solel för det lär väl alltid bli olönsamt med en startavgift på nästan 100 000:- kronor?
Ja så kan man ju också döda efterfrågan på solcellsinstallationer.
> Kanske ännu mer allvarligt är att stödet till såld solel med en skattereduktion på 60 öre per kWh tas bort helt.
När? Redan till årsskiftet?
> med samma logik bör elnätbolagen framöver kräva 100 000-tals kronor av villaägare som även inom sin huvudsäkring vill installera elbilsladdare
Är det inte omhändertaget redan med de hatade effektabonnemangen?
60 öring ska bort fr.o.m 2026
Kan svara mig själv på första frågan. 1:a jan 2026.
Subsiderna till småskalig solel verkar mest som ett virrvarr av något som samhällsekonomiskt mest liknar enbberöds bank.
Vi behöver mer planerbar el, obalanserna i systemet är redan för stora.
Det är inte fel med mer elproduktion även om den är intermittent. Vi kan då spara på vattenkraften tills den verkligen behövs. Problemet är snarast att mängden baskraft/svängmassa är för liten så frekvensen blir svårare att hålla stabil.
Samt att kraftleverantörer och elnätsbolag vinstoptimerar sina respektive verksamheter, ingen vill ta ansvar för ett nationellt intresse.
Tyvärr så har vi nu nått de volymer intermittent elproduktion att vattenkraften inte räcker till, utan man får öppna dammluckorna när solkraften producerar som mest.
Kan man klara nov-feb med lågskattad diesel för uppvärmning och få lite el på köpet?
Nån som kan rekommendera en vattenkyld trefasgenerator med god kvalitet till bra pris?
Resten av året paneler och batterier.
Det låter som en smart lösning.
Jag har själv mest funderat på en dieselgenerator till vår värmepump som vi installerat utan bidrag.
Om vi bortser från investeringen på ca 100 000 kr allt inklusive för ett nytt och bra elverk på ca 5-6 kVA med hyfsat stor tank, samt service & underhåll, och bara ser till bränslekostnaden:
Bränsleförbrukning är ca 1,5 liter/h vid ca 3kW nettouttag = ca 7,50 kr/kWh vid 15 kr/liter för dieseln. Kan du slippa momsen så kommer du billigare undan men det är fortfarande ingen särskilt god affär jämfört med nätel.
Tänk även på att lasta faserna hyfsat jämnt annars eldar man för kråkorna.
Mpjens tänkte ju även ta ut värmen så då borde 1,5 l/h ge åtminstone 10 kWh nyttiggjord energi. Då hamnar man på drygt 2:- kr/kWh för mixen el och värme.
Börjar låta rimligt.
Tyvärr är det, ur ett samhälls- och miljöperspektiv, helt galet.
Ropen skalla, mera bidrag till allt och alla!
Fast jag är inte särskilt insatt i soleksbidrag för vi får inte montera några solpaneler på taket.
Solek låter vackert. Undrar om sådan finns?
Trutn. Sitter du och super?
Du känns lite ovanligt svamlig idag
Nej då, jag kan svamla nykter (om jag får lite bidrag för det).
Funderade också över det… 😄
Nu kanske jag är tråkig men vart hittar man denna information? (Dvs den om installationsstödet och skattereduktionen)
Jag letar i budgeten och hittar inget om detta.
I denna:
https://www.regeringen.se/contentassets/bfe4593f9b0d462f834bc8bbd052a921/utgiftsomrade-21-energi.pdf
Så står Skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el (G6) och Skattereduktion för installation av grön teknik (G8) med som en utgift för både 2024 och 2025.
Nu kanske jag är cynisk men när jag tittar runt så hittar jag bara information om detta från olika företag och organisationer som säljer och installerar sånt här samt en motion från 2019 där någon från SD vill avskaffa denna 60-öring.
Kan det helt enkelt bara vara ett sätt för en bransch att få igång försäljningen igen?
“Skynda – installera solceller snabbt för snart blir det dyrare!!! Har du solceller så skaffa batteri för det kommer du tjäna på!!”
🙂
Nu hittade jag men inte i budgeten som kom i dagarna.
https://regeringen.se/pressmeddelanden/2024/09/forandrade-skattesubventioner-for-solceller/
“Finansdepartementet kommer att remittera förslag med utgångspunkt i ovanstående. Förslaget om sänkt subventionsgrad för installation av solceller bör träda i kraft den 1 juli 2025 och förslaget om slopad skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el den 1 januari 2026.
Förslaget bygger på en överenskommelse mellan regeringen och Sverigedemokraterna.”
Kapitel 12.5 och 12.6, dvs inte i bilagorna utan huvuddelen.
https://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2024/09/forandrade-skattesubventioner-for-solceller/
Sorry, där var jag sent ute.
Människan är en skojjsig figur, många tycker direkt illa om många av statens bidragssystem, men naggar gärna lite på skattebetalarna när det kommer till dom själva. Småskalig solel med subsider är inte samhällsekonomiskt försvarbar, därimot är alla nedlagda småskaliga vattenkraftverk samhällsekonomiskt försvarbar. (Än så länge)
Ännu en anledning till att inte skaffa en ”smart” plastlåda för 10.000 SEK som ”laddar” bilen. Går ju utmärkt med medföljande sladd och ställa ner till 10 ampere i bilens display. Man måste inte snabbladda för ett normalfall 3 mil enkel riktning till jobbet.
Vanligt rött trefasuttag för snabbare laddning. Kostar en bråkdel av en “billaddare”.
Det vågar jag inte. Har trots allt respekt för dom där amperen. Runt 10 A så blir inga anslutningar eller kontakter varma.
Drar som ett standard el-element.
10A på ett vanligt 230uttag är att pressa det. De är inte dimensionerade för kontinuerligt uttag under längre tid.
Byt ut mot ett 230V CEE uttag (blått och mindre än de röda 400V 3fas)
Ladda 1,2 kW *8h /natt = 10 kWh = 6 mils körning. Räcker till 95% av milen.
Så slog den fällan igen.
Håller med. Använd inte ett vanligt uttag 240V för kontinuerlig förbrukning om 10A.
Det är inte gjort för det.
Även om uttaget inte blir varmt kan någon kabel från säkring till uttag bli överhettad. Inte bra.
Om du ska använda ett vanligt uttag sänk laddeffekten till 6A.
Inte runt 16A heller om det är rätt installerat. På 3 faser ger det 11 kW. Funkar för att ladda en elbil över natten (jag har provat under flera års elbilsägande).
Man får ändå inte mer i en “elbilsladdare”.
Om elbilsladdaren har massa smarta funktioner så kan den vara värd kostnaden. Men om inte så är det bara en väldigt dyr trefaskontakt. Det är fortfarande trefas 16A som går till bilen från den.
What?!
Kan man bara ta en trefaskabel och skruva på en passande handske och koppla in?
Finns det färdiga såna? Var?
Har hela tiden trott att det var nån magi i laddboxarna så man måste ha en sån.
Det finns färdiga kablar att köpa.
3-fas 16A i ena änden, kontakt som passar i bilen i andra änden.
Du måste ju förstås ha ett 16A 3-fas uttag på kåken nånstans.
Du måste ju förstås ha ett 16A 3-fas uttag på kåken nånstans.
“Laddboxarna” som egentligen kallas EVSE, Electric Vehicle Supply Equipment, är i prncip bara en lite fancy strömbrytare. Den ser till att laddkontakten görs strömlös innan den kan kopplas ur elbilen, och den ser till att strömmen slås på först efter att kontakten kopplats in. Därtill så finns det också lite säkerhetsfunktioner, och en jordfelsbrytare.
Det finns förstås färdiga trefas laddkablar med en “klump” på sladden där man har vanlig trefaskontakt i ena änden och ladduttag i den andra. De har i princip samma funktioner som den vanliga laddboxen, och brukar inte vara jättebilliga heller.
En laddstationsinstallation innehåller också en jordfelsbrytare typ B som känner av att inte likström från batteriet/bilens omvandlare läcker tillbaka ut på nätet. Skulle det hända kan diverse grejorna anslutna till nätet gå sönder och man blir ersättningsskyldig.
Detsamma gäller solpaneler.
Detta är det lagkrav på. Allmän regel: lattja inte med el.
“Magin” består till stor del i att det finns funktioner för att styra när, och hur mycket, bilen ska laddas.
Det kan man förstås programmera själv med lämplig billgare utrustning, om man vet hur man gör.’
Det regeringen gör nu är faktiskt fullt rimligt. Kollektivet ska inte subventionera onödig, volatil elproduktion med bidrag.
Läs mer här för att få ett ett annat perspektiv än ovan:
https://www.tn.se/naringsliv/38939/nya-regler-darfor-kan-du-tvingas-betala-dyrt-for-din-solenergi-gar-inte-langre/
Intressant, då hamnade jag ju ganska rätt i mitt inlägg nedan.
Att regeringen anställt sakkunniga med bakgrund hos Svenska Kraftnät kan ju vara viss orsak till detta.
Det borde ju ligga i nätägarnas intresse att solel med batterier installeras där de gör mest nytta.
Bidrag brukar ju sällan bli särskilt träffsäkra, men utan bidrag kanske nätägarna inser att de kan styra installationerna på ett vis som de vill ha dem genom att stötta villaägare just där nätägaren vill ha solel och/eller baterier.
Det en nätägare gärna vill är att ha produktion längst ut på nätet. Det är bra för stabiliteten, och man betalar nätnytta för det, i vissa fall rätt mycket
Vad jag förstått är det en skyldighet att ersätta småproducenter för nätnytta, nen jag vet inte riktigt vad ersättningen grundar sig på.
Hur som helst borde ju detta kunna styra var solcellerna hamnar så att de gör mest nytta istället för att de förstör för nätägarna.
Ur ett sårbarhetsperspektiv är det bra om så många invånare som möjligt kan producera el. Vi ser ju alla hur det ser ut i Ukraina. Man kan tänka med ett vidare perspektiv, det behöver inte vara krig för att det ska bli jobbigt. Elbolagen är inte direkt fattiga, mångmiljardvinster hela vägen till banken. Men dom är extremt duktiga på att låta alla andra betala. Dom vinner mot myndighet efter myndighet (Energimyndighet, Skatteverk, Energimarknadsinspektion osv). Och regering efter regering får hålla sig på mattan.
Jag får 5,4 öre per inlevererad kwh av Ellevio för nätnytta. Bor ute på landet, och ledningarna är rätt dåliga att döma av de frekventa strömavbrottet. Får som mest ut 8,2 kW. Förbrukar över året ungefär lika mycket som jag producerar.
Jag har elbil och laddar den vanligtvis nattetid på helgen när elen är som billigast.
Tas 60-öringen bort lär jag gå över till att ladda på dagtid om inte skillnaden mellan natt och dag överskrider den rörliga nätavgiften.
Jag har lite svårt att se det som ett problem på lite längre sikt med stor produktion av el. Vi kan inte fortsätta att driva bilar, bussar, lastbilar med bensin/diesel. Ett alternativ är vätgas som går snabbt att tanka. Problemet är stor effektförlust vid omvandling av el till vätgas. Man skulle kunna lösa den genom att tillverka gasen i värmekraftverk som kan ta hand om den spillvärme som uppstår. Tillverkningen kan ske när elen är billig (eller gratis).
Kärnkraftverk har jag svårt att känna entusiasm för, ett komplicerat sätt att koka vatten. Även här borde man kunna ta till vara spillvärmen.
@ErikG
“Kärnkraftverk har jag svårt att känna entusiasm för, ett komplicerat sätt att koka vatten. Även här borde man kunna ta till vara spillvärmen”.
Det fanns planer på att ta tillvara spillvärmen från Forsmark för fjärrvärme till norra Storstockholm, men det rann ut i havet.
Citat LW : “och med samma logik bör elnätbolagen framöver kräva 100 000-tals kronor av villaägare som även inom sin huvudsäkring vill installera elbilsladdare …”
Enkla lösningen är att montera ett vanligt och billigt 3-fas uttag i stället för elbilsladdare, evt kombinerad med timer/styrning i (under)centralen. 3-fas laddkabler till bilen är inte dyra längre.
Hur hade du tänkt att bilen skulle starta laddningen? Den drar inte igång bara för att det är spänning kontakten. Bilen vill ha klarsignal.
På samma vis som en 240 V laddare.
Det sitter en klump på sladden.
De billiga kostar bara drygt 2 000:- kronor.
Ja exakt så, det sittar en klump på sladden. Har flera kompisar som ladder på det viset här, bl.a en ID4. En annan fördel med vanliga 3-fas uttaget är att ingen utomstående (elbolaget, elaka politiker, who knows) kan styra/begränsa/skatta/stänga av uttaget på distans.
Går att göra olagligt.
Mycket som är olagligt görs ändå.
De nya elmätarna (deadline 1 jan 2025) kan fjärrstyras.
Va? Nej bilen vill inte ha klarsignal om du inte menar motståndet mellan styrpinnarna som reglerar hur mycket ström bilen får dra.
Läs IEC 62196-2 och återkom sen.
Ja, motståndet visar för bilen dels att kontakten är ordentligt isatt, dels hur mycket ström den får dra. Till skillnad mot till exempel en motorvärmare så börjar bilen inte ladda om man tar en vanlig elsladd. Sitter det en klump på sladden så är klumpen en laddbox.
Bara att ta fram lödkolven 🙂
https://www.byggahus.se/forum/threads/projektide-bygga-egen-laddbox-till-elbilen-laddhybriden.325257/
Jag vet inte vad det är för märkliga laddboxar andra har, men den jag har hemma kan då inget elbolag i världen kontrollera med mindre än att de stänger av inkommande till huset. Ur deras perspektiv är det inget annat än ett vanligt trefasuttag.
Det finns inget anmälningskrav för att installera laddbox så att elnätbolagen skulle börja kräva ersättning för det finns heller inte på kartan. Än så länge kanske bör sägas, lagar kan alltid ändras. Om man däremot behöver säkra upp så måste man förstås anmäla detta, men det är inget unikt för laddbox, man kanske vill göra det av annat skäl också.
Det kan komma. Lite lobbyism med narrativet att “laddboxar är ett problem” riktat mot elbilshatarna inom SD, så har vi snart lag på att alla laddboxar måste anmälas.
Hur stor andel av SD:s väljarunderlag hatar elbilar?
Vad jag förstår ogillar/ogillade partiet utformningen av stöd för elbilar.
Jag skulle själv gärna se en mera teknikneutral bidragsform som gynnar fordon med låga eller inga utsläpp av skadliga ämnen oavsett teknik.
Tyvärr är politiker fantastiskt dåliga på att lagstadga om funktion (som är ganska enkelt att lagstadga rätt om) till förmån för att lagstadga om teknik (som är ganska svårt att lagstadga rätt om).
Samma sak gäller ju iofs. vid upphandlingar. Jag vet inte hur många gånger jag begärt in anbud på funktion och fått offerter på teknik.
De gånger jag fått in anbud på funktion kan räknas på ena handens fingrar.
Dessutom, installerar du en laddbox med bidrag, då finns det registreret någonstans i systemet att du har en sån. Det gör det inte om du laddar från ett vanligt 3-fas uttag.
Man har kommit rätt långt att genom maskininlärning eller AI kunna tolka effektsignaturer och bestämma vad för typ av förbrukar det är. En tvättmaskin har sin förbrukningsprofil som skiljer sig från brödrosten eller varmvattenberedaren. Det går inte att uppnå 100% identifiering utan individuell mätning men en elbil som laddar ska de nog kunna upptäcka.
Om man tar på sig foliehatten som kommer nätägaren och pappa staten kunna se på din förbrukning via den nya smarta elmätaren.
Det spelar ingen roll ifall du laddar din elbil via 3-fast uttag eller med grönt avdrag uppsatt laddbox.
Sen kommer restskatten som en brev i din digitala brevlåda när straffskatten är införd.
Nätbolagen tar ut sin retroaktiva avgift för “nätförstärkning” trots att nätet redan är förstärkt och att de redan har tagit betalt för det via nätavgifterna under flera decenier.
En liten skara tekniknördar hackar sina elbil och spoofar en förbrukningsprofil som ännu inte är straffbeskattad.
Det enkla sanningar om elpolitk är att det inte finns någon långsiktig el politik. Det enda rätta vore att konkurrensutsätta överföring, finns ingen anledning att ett monopol ska diktera villkoren och på statens sida står lobbyister som talar om för politiker vad de ska göra. Det andra andra är skatten på el som vida överstiger överföring+ förbrukningskostnaden. Får man bukt på dessa båda frågor så löser sig resten av sig själv. Det är trams med bidrag hit och bidrag dit. Den tekniska utvecklingen går så fort att det man köper och installerar i dag är omodernt i morgon.
The first rule of the elpolitik: You do not talk about the elpolitik.
@Lars
“Det enda rätta vore att konkurrensutsätta överföring, finns ingen anledning att ett monopol ska diktera villkoren”
Vem skulle byga ett parallellt elnät när det redan finns ett? Elnät är naturliga monopol och måste därför vara reglerade. Precis som det är nu.
Elnäts monopolen kan inte diktera villkoren. De har regler att förhålla sig till.
Vem pratar om parallella nät. Det finns ett nät som man får köpa in sig i och med det behöver byggas ut kapacitet i detta nät. Vi är väl alla överens om att kapaciteten behöver utvecklas. Så det finns en mängd olika alternativ för hur denna utbyggnad går till. Det är bara för staten att luckra upp äganderätten till nätet, nu är det ett utmärkt tillfälle att erbjuda nya aktörer på elmarknaden att gå in och sedan välja den aktör som passar bäst. Jag kan tänka mig att pensionsbolag är intresserade och kan gå in precis som när de investerar i telecom mastar.
Att konkurensutsätta elöverföring implicerar flera konkurrerande nät.
Ja, men självklart. Det är ju inga konstigheter i dagen samhälle. Slutförbrukaren får betala för överföringen redan idag utifrån sin förbrukning. Vilken väg strömmen tar från produktion till förbrukning. Redan idag går ju överföringen genom olika ägare av näten. Det jämnar ju ut sig själv då konkurrenter kvittar överföringen. Sedan hur själva uppbrytningen av näten ska se ut kan man diskutera kanske en modell likt den amerikanska kongressen gjorde när splittrade standard oil som på sin tid var alldeles för dominant skulle kanske funka som arbetsmodell. Det som är min poäng är att monopol ställningen av överföringen behöver brytas och konkurrensutsättas. Detta är alldeles för samhällsviktigt att sätta i händerna på en enda aktör och ge den monopol.
“Din funktion som privatperson är att vara vinstkvarn för andra och stå med mössan i hand, tacksam för att du fortfarande får finnas på denna jord.”
Detta borde inte komma som någon överraskning för någon! Om ni ursäktar sarkasmen men det är nästan gulligt hur många tror att dom kan “lura” systemet…
Man kan lura systemet, men det är alltid tillfälligt.
Och vi ojar oss över Ryssland, Korruption är Systemet.
“Man kan lura systemet, men det är alltid tillfälligt” – det är korrekt och jag håller med dig. Men uthålligt täpps alltid hålen igen till “maskinens” fördel, för att göra lite humor av the Matrix…
Hela branschen består av bidrag och avdrag. Korthus. Elnäten kommer på sikt inte kunna hantera all el som produceras när ingen vill ha den .. se på Tyskland och flera andra länder, kapaciteten på nätet är inte tillräckligt och vi behöver planerbar el.
Det var länge sedan Tyskland började dumpa sitt elöverskott som uppstår pga subventioner av solel på andra länder.
Det är därför vi har ankkurvan. Det spelar ingen roll vad elen kostar att producera. Subventionerna täcker kostnaderna.
Detta tas felaktigt som intäkt för att ett elsystem med förnybar elproduktion är billigare än annan produktion.
Om man planerar sin ekonomiska framtid med utgångspunkt i att bidrag och subventioner ska vara för evigt så kommer man alltid att bli besviken.
Rimligt att bidrag och subventioner tas bort förr eller senare. På samma sätt som att vindkraft bör betala sina egna anslutningar till elnätet bör ju även solcellsanläggningar göra det. Och 60-öringen var ju helt skev. “Slipp moms och överföringstaxa på natten om du spottar ut solel som ingen behöver på dagen” iallafall när priserna var kring noll så är ju 60-öringen rent skadlig.
Isf skall staten inte göra bidra med något för ny kärnkraft. Heller.
Låt näringslivet lösa det. Enkelt.
Det beror nog på vilken nytta man har av kraftslaget.
Privat solel är inte direkt någon samhällsnytta.
Vilket bolag i elnäts- och elkraftsoligopolet företräder du?
Framtiden är flera hundratusentals små producenter och ett förstatligande av elnäten. Ju fler producenter, desto säkrare elförsörjning.
Inför skatt på nyttjad areal:
T.ex . 100 m2 solpaneler på hus 0m2, 100m2 solpaneler på åkermark ger 100m2 beskattningsbar yta. Gör likadant med andra kraftslag.
Ju fler smmåskaliga solkraftsproducenter desto mindre stabilt elnät, snarare. Det finns en anledning varför många länder försöker bromsa utbyggnaden av småskalig solkraft, och det är inte för att det plötsligt dykt upp ett gäng reaktionära politiker som hatar det.
Kraken, du har missat att solcellerna knappt producerar något de månader vi använder mest el. Solceller i Sverige är olämpligt.
Herregud, jag pallar inte. Det innebär att vattenkraften från och till måste spilla dyrbar planerbar kraft för att övre medelklass matar ut solel på nätet som inte behövs och via skattesedeln får 60 öre. Jag måste breaka.
Herregud. Har du intressen i elnätsbranschen?
Om det varit en fungerande marknad så skulle bolagen agera annorlunda. Men nu fick de bra betalt för sin lobbying.
Hur menar du att elbolagen skulle agerat för att upphäva de rent tekniska samband som Ubbe nämner?
Varför tror du att man tar bort 60-öringen? Brunskjortorna gillar inte sol och vind. Nä, men de får den på köpet.
Men elnätsbranschen minimerar ett problem. -> Lobbyism
Att få 60öre för nåt som inte behövs och som ställer till det är som att gå in i ett nystädat rum, bajsa mitt på golvet och få betalt för det.
Att producera solel samtidigt som man får brädda redan överfulla dammar är i.o.f.s. mer harmlöst än att bajsa mitt på mattan.
ESL63, det beror lite på hur mycket solceller det handlar om.
Frågar du ngn som kan något om energisystem i Tyskland tror jag de svarar med att knäppa upp byxorna.
Helt ärligt, de som bor på landet och har ytan bör fundera på ö-drift. Det är förvisso en dryg engångskostnad, men sen slipper man alla avgifter och skatter.
Har själv ett lantställe utan el, och ett system som fixar sommarhalvåret, med kylskåp, TV, varmvatten för tvagning osv kan man ordna för under 100.000. Ett som även kan klara året-runt borde kunna byggas för mindre än 500.000 och med tanke på kostnaderna blogginlägget tar upp, och de ständigt ökande avgifterna-skatterna, kombinerat med de stundtals vansinniga elpriserna, så är det ju snart nästan en no-brainer för de med förutsättningarna.
Klipp kabeln!
Nja det är långt ifrån så enkelt.
Kan man dock bara avstå lite bekvämligheter så är det enklare.
Skaffa jordkällare, vedspis, kaminer för uppvärmning och tvätta sig i en balja.
Men fler borde verkligen sätta sig in i vad det innebär att gå off grid och fortsätta leva som man gör.
Då får man en förståelse för vad som krävs och priset för det.
Att bara slänga upp solceller i ett redan befintligt nät, där nån annan står för stabiliteten de dagarna man själv har underskott är att plocka russinen ur den kaka någon annan har bakat.
Vad är ett konkret förslag för att kunna leva vanligt med offgrid? Vedspis och stort solcellsanlägg med flertal batterier och köra gas till el de 20% av året solcellerna inte räcker till?
Vår sommarstuga fixar allt på typ 700w solpaneler och 400Ah batteribank. På vår/höst kompenseras mindre soltimmar av mindre behov av kyl/frys. På sommaren skiner solen 20 timmar/dygn.
Men visst, man behöver vara lite mer medveten, och välja energisnålt.
Vintern är förstås en helt annan best, vi stänger ju sommarstället september/oktober och är åter mars/april.
Skulle jag spekulera lite:
Värmen är det största problemet vid året-runt-boende, vedpanna med ackumulatortank är en av de bättre lösningarna, då eldar man 1 gång/dagen på vintern och kanske en gång/vecka på sommaren beroende på behovet av varmvatten. Sen kan man ha en större ackumulatortank, och har man en doppvärmare man använder för att dumpa överskottselen i så minskar behovet ytterligare.
Gasspis för matlagning.
Övriga förbrukare använder faktiskt mycket mindre än man tror, LED lampor drar ju nästan ingenting.
Väljer man energisnåla vitvaror så drar ett kylskåp 300kwh/år, en disk 1kWh osv
Nu har vi ingen 150″ TV, utan en mer modest 24″ på landet som drar 12v/3A, dvs 36 watt. Nu tittar inte jag på TV i någon större utsträckning, men resten av familjen sitter ju klistrad varje kväll.
Skulle jag gissa så skulle jag nog behöva åtminstone 10 dubbla solpanelerna och batteribank för ett vinterboende, kan man komplettera med ett litet vindkraftverk så är det nog vettigt.
Lägger man till elbil och lite annat kan det krävas mer.
Och om man absolut ska driva allt på el, med värmepump osv så blir det nog mer ändå.
Men rent krasst, så tror jag inte merkostnaden att bli sin egen energileverantör blir så extrem om man tänker igenom det lite.
Det var ju en snubbe som byggde ett vätgas/bränsleceller/växelriktare/solceller/solpaneler system för vad han påstår är 1 MSEK, ej räknat in hans egen tid då som var omfattande.
Jo, jag kommer ihåg den, men han körde ju hela huset på 230 om jag inte missminner mig. Med elspis och värmepump som är de två största problemen när man ska dimensionera ödrift.
Med lite kompromisser kan man komma betydligt billigare undan.
Det handlar i slutändan om hur bekväm man är, hur mycket man vill göra själv och hur mycket pengar man vill/kan lägga på det.
Fy baljan, då måste man åka brännbil till badhuset en gång i veckan. Kanske brännbuss.
På ett sätt är det lockande, men tror att det blir väl puligt för en familj. Det skulle kunna funka för ett par som lever lokalt o lägger mycket tid på sin klippta kabel tillvaro.
Intressant utveckling
Det här kan ju motivera att man bygger separata elsystem i huset.
Ett nätanslutet och ett oanslutet system.
Solpaneler och hembatteri tar hand om låg förbrukarna i huset, och köpe-el för hög förbrukarna som kan styras mot lågpris förbrukning.’
👍
Ja ett off-grid system är egentligen det mest hållbara.
Utvecklingen går mot att de som kan installerar ett batteri på några 100 kwh, smäller upp solceller och kompletterar med en dieselgenerator.
Om nätavgiften görs om så att den debiteras efter uttagen peakeffekt så kommer jag att skaffa ett batteri med samma storlek som vår dygnsförbrukning ladda med kontinuerlig ström och låta en växelriktare sköta leveransen av ström till hushållet.
Kan man bara lösa behovet av värme/varmvatten så använder genomsnittslägenheten 2500kwh/år. eller lite drygt 200kwh/månad.
“ett batteri på några 100 kwh” är alltså väldigt överdrivet för de flesta.
Nej, en elbilsladdare belastar inte elnätet lika mycket som en solkraftanläggning. Skillnaden består i åt vilken håll effekten går.
Elnäten som terminerar i småhus är byggda för att leverera effekt till småhusen. Om man skickar effekt åt andra hållet kan det bli problem eftersom transformatorerna inte är anpassade för det.
Det spelar alltså roll åt vilket håll energi och effekt går i elnäten.
“transformatorerna är inte anpassade för det”.
Du vet om att vi har växelström och transformatorn bygger på det.
Nätnyttan som solcellsägare får utbetalt är snarare en indikation på motsatsen.
Den ström som matas ut på det lokala nätet betyder att närmaste nätstation inre behöver hämta lika mycket från överliggande nät.
Men det är i de scenarios en privatperson installerar så mycket att ingående komponenter inte kan hantera solcellsanläggningens toppeffekt som kostnaden för uppgradering av nätet tillkommer. Vilket kan vara rimligt.
Precis som att bidraget på 60 öre försvinner eftersom det snedvrider marknaden.
Precis som Rikkitikkitavi skriver så funkar en transformator lika bra åt båda hållen, så där ligger inte hela problematiken även om transformatorn kan bli mättad av övertoner och gå varm pga det. Alla växelriktare lämnar lite övertoner och dessa summeras oftast och filter kan behöva monteras.
Sedan måste elnätet alltid kunna hantera alla felfall och t.ex. kortslutning eller jordslutning är sådana fall som man alltid räknar på och dimensionerar skydd efter.
När energin nu “helt plötsligt” börja komma “bakvägen” så är inte alltid skydden dimensionerade för det, och i vissa fall kanske det inte ens sitter skydd “åt fel håll”, därav att man många gånger behöver göra ingrepp i det fasta nätet för att det ska fungera tillfredställande även med en massa microproducenter.
Ja, effektriktningen spelar alltså roll. Elbilsladdare är inte mycket annorlunda än andra eluttag man har i huset ur den aspekten.
Ingen behöver vara orolig för att det blir krav på att elnätet behöver förstärkas pga installation av elbilsladdare.
Däremot belastar förstås en elbilsladdare vanligen elnätet mer än ett normalt trefasuttag i hobbyverkstan, helt enkelt därför att man normalt inte tar ut höga strömmar ur ett normalt trefasuttag i flera timmar, men den belastningen är inte av samma art som belastningen av en solkraftanläggning.
Vet att detta är på gränsen till politiskt käbbel och kommer reta några,men vänder man på det och frågar sig om allt som avregleras blivit bättre för gemene man. Bästa vore väl om staten byggde kärnkraften och tog ansvaret,istället för att privata gör det tar ev vinst och går det åt helvete får ändå staten ta smällen. Lika så med elnäten. Sen får det ju ej vara som statliga bolag brukar vara ineffektivt utan man driver som vilket företag som helst. Men det ska naturligt vis vara verksamheter med allmän intresse dvs elkraft,vård till viss del,skola. Men mer vänsterbliven en så vill jag inte gå.För allt detta rörande subventioner och annat i el frågan är ju politik så man kommer ju ej ifrån den. Men ser man vidare och tittar vad löneskatte sänkningen gav kommer nog vi som har kunnat sätta upp solceller, genom den ha lika mycket i plånboken ändå på sista raden. Så det kanske ska vara så att invisteringen ska stå på egna ben .Och det över 150K på isk kontot lägger man på en solkraftanläggning så är resterande skattefritt.Nu röstar jag ej rött senast men jag tror många tänker lite som Robert Gustavsson sa,Rösta rött,tänk blått och jobba svart.
Dolt nätverk i Sverige tillverkar materiel till Ukrainas försvar
https://www.aftonbladet.se/a/QMPjBq
Hamna fel. Ta gärna bort
Trodde ni som satte upp solceller verkligen att subventioner skulls vara i all evighet?
Jag beundrar inte er förmåga att bedöma risk ärligt talat.
Bra att detta elände avslutas.
I mina egna beräkningar tog jag inte med några subventioner utöver de direkta jag fick när jag gjorde installationen. Att räkna på att man skall ha en subvention över längre tid är bara dumdristigt.
Vi tar det hela igen.
Så, solcellskalaset är över, dödat av ett gäng Svärjisar som har den sämsta energipolitiken på den här sidan sekelskiftet. Nu sitter vi där med elpriser på över kronan plus överföringsavgifter på 50 öre och minst lika mycket skatt på det.
… Så, vad ska en stackars privatperson med villa och skyhöga elräkningar göra? Installera ett solcellssystem med batterier, såklart.
Vad i… Tänker nog många nu. Konstaterade vi inte nyss att festen var över? Inte riktigt. Låt oss räkna på det.
En solcell genererar mellan 800 – 1100 kWh per år och installerad kW. Det betyder att ett system på 5 kW ger mellan 4 000 kWh och 5 500 kWh per år. Eftersom solceller är så pass individuellt, där vissa tak kan rymma 20 kW system och andra 2 kW system, så kommer jag hädanefter räkna på det här per installerad kW. Det betyder att ett 5 kW system som kostade 60 000 att installera, kostade 12 000 kr per installerad kW.
Du kan räkna ut produktionskostnaden per kWh och installerad kW enligt följande formel.
C / (L * A * P) = S
C = Kostnad per kW
L = Livslängd
A = Användningsgrad (hur många kWh du kan ta till vara på)
P = Producerade kWh per år och kW
S = Standardkostnad per kWh
Vidare kan du även vända på formeln, om du t.ex. vill ha ett bra mått på break even för en viss kostnad på kWh. Det blir då C = LAPS. Ska vi?
L = 15 år
A = 0.8
P = 800
S = 1.50
Då får vi fram att ett sådant system kostar 14 400 per installerad kW för att gå break even. Det här var även en väldigt försiktig uppskattning.
Vad går solpaneler på idag? Jag har sett offerter på system med batterier som hamnar under 10 000 per installerad kW (inklusive batteri). Så låt oss säga mellan 7 500 till 15 000 i Sverige, med grönt bidrag. Dubbla det utan bidrag eller ROT. Vad kostar det per kWh, inklusive överföringsavgifter?
Mellan 79 och 156 öre. För ett system som inte har optimerats för solintag, över huvud taget.
Så, givet dagens priser, är det alltså mycket svårt att inte räkna hem solceller i dagsläget. Du spar pengar från dag ett så länge gröna bidrag ges för paketen, och solcellerna fortsätter som bekant att sjunka i pris, även under 2024:
https://cornucopia.se/2024/01/priserna-pa-solceller-kraschar-stora-osalda-lager-hos-distributorer-och-installatorer-solceller-har-aldrig-varit-billigare/
Vi har just sett en kraftig förändring av förutsättningarna, och du räknar som om förutsättningarna inte kommer förändras igen. Solcellers intjäningsförmåga är nästan helt avhängigt smiteri från solidariskt betalade skatter och nätavgifter. Det fundamentala värdet på spotmarknaden av solcells-elen folk producerar är försumbar. Intjäningen är alltså politiskt konstruerad.
Rätt vad det är så gör regeringen så att nätavgifterna blir fasta baserade på säkringsstorlek. Då tjänar man inte längre nätavgifter på egenkonsumtionen. Sen kanske energiskatten sänks, eller solcellsanläggningar beläggs med en schablonskatt på 500 kr/kW och år för att matcha energiskatten.
Det är riktigt, ovanstående antar jag två saker:
1. Att gröna bidraget inte dras in. Om det gör det är 14 400 fortfarande break even kostnaden, men nu blir det betydligt jobbigare att komma under det priset.
2. Att nätavgifterna, elpriset och / eller energiskatten blir billigare. Tror vi på det?
Det du betalar för solpanelerna är det du betalar för solpanelerna. Det finns inga löpande utgifter. Så de enda förutsättningarna i ovanstående modell är de som gäller vid uppsättning av panelerna. Modellen ovan förutsätter eget bruk, inte försäljning.
Äntligen! Riktigt goda nyheter. Det här trodde jag de skulle göra dag 1, inte efter halva mandatperioden.