Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Enligt uppgifter till bloggen sitter nu många distributörer och installatörer av solkraftanläggningar med stora lager av osålda solpaneler. Samtidigt faller priserna och en ny generation effektivare solceller och därmed billigare att installera är på gång, och en solcellsgrossist uppger till Solcellskollen att “solceller har aldrig varit billigare”.
Det är alltså köparens marknad för solceller nu, och man behöver inte tacka ja till första bästa offert. Vill du ta in offerter från en eller flera installatörer till din villa, jordbruk, företag eller bostadsrättsförening kan du gå via Hemsol, som ska ge en eller flera offerter från installatörer inritkade på din typ av installation (annonslänk).
Solcellskollen har en intressant intervju med en solcellsgrossist, där man dels ser att priserna är lägre på själva panelerna nu än någonsin tidigare och närmar sig 10 eurocent per Watt. Grossisten säger:
“Varje dag hör nya tillverkare av sig till oss med mer eller mindre färdigprutade priser. Man kan vända på det och säga att den här situationen är positiv ur investerarnas perspektiv. Solceller har aldrig varit billigare.”
Investeraren är alltså den som beställer en installation.
Priserna från fabrik är dock 14 – 15 eurocent skriver Solcellskollen och de färdigprutade priserna handlar i så fall om att många nu sitter med lager av osålda paneler. I Sverige har ju elpriserna lugnat ner sig, samtidigt som räntorna pressar folks ekonomi, men lagren av osålda paneler måste bort.
Enligt uppgifter till bloggen sitter en del aktörer riktigt illa till, och du ska som köpare inte betala överpriser utan se till att ta in olika offerter.
Samtidigt ska man påminna om att den största kostnaden för en installation idag är arbetskostnaden, vilket ger skalfördelar för större installationer där man bara bygger en byggnadsställning men får en större installation. Detta gör också att effektivare paneler är billigare att installera, eftersom du får ut mer kräm per installationstimme. Det ska finnas mycket fina priser på 300+ W-paneler uppges det till bloggen, medan de populäraste panelerna numera är 400+ W tack vare verkningsgrader som gått från 16% till nu över 21% och framöver kommer det paneler med upp till 23% verkningsgrad och som även ska kunna vara helt svarta utan minsta spår av silvertrådarna.
Medan hårdvaran blivit billigare återstår förstås frågan om arbetskostnaden. När byggbranschen får det allt tuffare borde iaf ställningsbyggandet bli billigare, men det är ju bara några få dagars ställningshyra då en installation går snabbt idag.
Att solcellsbranschen fått problem i Sverige märks på att jätten Sesol nu varslade 230 personer om uppsägning, av en personalstyrka på över 1 000 kvinnor och män. Sesols VD säger i ett pressmeddelande:
“Vi måste anpassa vår organisation för att kunna behålla vår position i en föränderlig marknad och vara konkurrenskraftiga på sikt. Samtidigt känns det tungt att behöva lämna besked om varsel till de medarbetare som berörs. Vi strävar efter att ge stöd och genomföra denna process på bästa möjliga sätt.”
Bolaget har växt snabbt och hade 732 anställda 2022, så man kommer fortfarande vara fler än man var då. Som alltid blir det nu MBL-förhandlingar med facket och varsel är preliminära i omfattning, samt kan förstås dras.
Medan Sesol skriver att efterfrågan på hembatterier ökar kraftigt har dock Skatteverket ändrat sina regler, så man får inte längre statligt bidrag för batterier som ska användas för nätbalansering, något som har betalat sig mycket bra och som enligt intervju hos Solcellskollen bara cyklar batterierna ca 4x om året. Detta på batterier som ofta kan ha 3 000 cykler innan de minskat med 15% i kapacitet.
“För att skattereduktion ska kunna medges krävs att de installerade batterierna uteslutande eller så gott som uteslutande används för att lagra egenproducerad el för hushållets användning vid ett senare tillfälle “
Huruvida detta gäller retroaktivt och många som gjort denna investering nu tvingas betala tillbaka pengar till staten låter jag vara osagt. De som beställt och ännu inte fått leverans blir dock skattefuskare om de avser att använda batterierna för nätbalanseringstjänsterna. De har då ofta sålts i paket tillsammans 3-4 solpaneler och inte de 30+ solpaneler som man brukar ha på riktiga installationer.
Exakt hur Skatteverket ska granska hur batterierna faktiskt används är en annan fråga. Ska de åka ut och begära ut loggar, eller hur är det tänkt?
Oavsett – köparens marknad för solceller nu. Det är trevligt att få installation nu på senvintern så man får full fart när solen kommer på allvar till våren.
Själv hade jag solcellsrekord igen idag och som högst nästan 7 kW av ca 18 kWp installerat, trots att det är januari.
Som man ser på grafen ovan var det dels lite moln under förmiddagen, och dels så skuggar träden fortfarande delvis på grund av låg sol. Sedan när det väl stabiliserades är inte vinkeln mot mina östliga paneler särskilt fördelaktig längre så här års när solen står lågt och produktionen blev stabil runt 5 kW mot toppen vid 7 kW vid bättre vinkel, men moln. Den jämna fallande kurvan under eftermiddagen beror på att allt mer av min produktion blir pga diffust ljus när panelerna inte längre får direkt belysning på grund av låg sol och paneler mot öst. De fortsätter dock producera symboliskt fram till solnedgången vid 16-tiden, enbart på indirekt ljus.
Dagens produktion blir väl ca 13.1 kWh mot årsrekordet i förrgår på 12.9 kWh. Det är som det ska – det blir nu på våren lite mer produktion dag för dag. Full produktion om gissningsvis ca 100 kWh per dag blir det nog först i april eller maj.
Hade jag inte kört tvätt och torktumlare idag hade vi nog inte köpt någon el alls mellan 10 och och 13 idag, men stötvis blev det lite inköp när baslasten är förhöjd och solen gick i moln.
Vår egen installation är 13 095 Wp på ladan i två strängar kopplad till en SolarEdge 12.5 kW växelriktare, samt 4 760 Wp på huset kopplat till en SolarEdge 5 kW växelriktare. Senaste utbyggnaden på högdelen av ladan gjordes av Teknikpartner i Varberg och är den som producerat bäst nu eftersom den inte är skuggad alls lika mycket som de andra. Den kommer bli riktigt trevlig när den träffas redan framåt 4-5 på morgonen sommartid när solen går upp över vår lilla sjö och sedan ligger på fram till sen eftermiddag, om än i sämre vinkel från lunch.
85 kommentarer
10 cent är en faktor 10 lägre än “drömgränsen” på 1 USD/Watt som gällde för 15 år sedan. Då skulle solkraft bli billigare än kolkraft, den omtalade “grid parity”.
Idag är solkraft globalt den billigaste källan till el. Den är nu mycket billigare än alternativen och ingen talar om grid parity längre.
Nä, nu har man insett att man behöver balansera kraften från solceller också när det är mulet.
Nu är ju solkraft idag främst installationskostnaden, inte kostnaden för panelerna. Det är som att säga att kärnkraftverk är priset på betongen.
Priset har verkligen gått ner från runt 17-18 eu cent/W till runt 10-12 euro cent ink frakt (beroende på hur många 40″ du beställer) vilket är en rejäl sänkning. Det tråkiga i kråksången är SEK har rasat samt rätt rejäla ökningar i pris på montage material, kabel och växelriktare (batterier har gått ner i pris en del)
Val av paneler spelar egentligen inte 300 eller 400 någon större roll då ~400w är fysikt större än ~300w. Sedan kan man nörda ner sig i fler busbars, att dom verkligen klara 1500v, bättre instrålnings förmåga, garntier osv men sådant bryr sig sällan någon över utan det är pris/w som gäller. Viktigast av allt skulle jag säga är att man ser till att få en så modern växelriktare som möjligt och framför allt av ett pålitligt märke.
Större anläggningar har gått ner en hel del i pris då paneler utgör en större kostnads post medan det inte gör så mycket på en villa då övrigt material och är en större % av totalen. ( tex en 100kw växelriktare kostar ungefär 50-55tkr och 10kw ~20tkr ex moms)
Överlag kan man säga att marknaden är ruggit svår just nu med höga kapitalkostnader och låga elpriser.
Intresse finns men ledtider hos företag är väldigt långa och många har pausat sina investeringar och vill vänta.
Villa marknaden har jag dåligt koll på då vi mest jobbar mot större anläggningar men vad jag hör är det hel dött på nya beställningar just nu.
Det är antalet paneler som tar tid att installera. Större paneler = färre paneler = mindre jobb = billigare installation.
Vårt hus är i kulturskyddat område, vilket gör att integrerade plåt nästan är enda tänkbara, även om en granne smäckt upp paneler på hus från 1700 talet, så kontrollen verkar sämre än för simbassänger i grekland. Ovanstående gör ju att man oroar sig för att leverantören finns kvar under garantitiden
Hos oss kollar numer kommunen en hel del med hjälp av lantmäteriets flygfoton.
(Som du kan se själv på bästa karttjänsten https://minkarta.lantmateriet.se/ )
Bara för att man inte åker dit omgående så kan man åka dit ett par år senare.
Kolla gärna midsummer. Svenska paneler, även för plåttak, betongpannor, asfaltpapp och t o m Barracuda. Något lägre effektivitet pga tunnfilm csig men kan å a s täcka hela taket. Finns i ett par tre varianter. Praktiskt taget osynliga, om nu lokala Kulturpolisen är grinig.
Har lite själv (4 kW), plus aktieägare. Plus var tidigare närapå granne med producenten. Vadå bias? som Alfred E Neuman kunde ha sagt.
Gäller särskilda regler på kulturskyddade områden? Eller är det bara att kommunen vägrar ge bygglov?
“Samtidigt faller priserna och en ny generation effektivare solceller och därmed billigare att installera är på gång”
Betyder det att man borde avvakta lite trots allt? Vi är sugna på solpaneler på villan, och jag var på väg att klicka iväg en offertförfrågan. Men samtidigt vill man ju inte köpa gammal teknik på utförsäljning.
Det beror väl på vad de offererar. Är det 400+ paneler är det nyare grejer, 300+ paneler är äldre.
Köp “aktuell” teknik på rea nu.
Eller köp nyaste tekniken om ett tag till fullt pris.
Avvägning
Avvägning var ordet sa Bull.
Minns när man jagade prestanda i datorer man byggde från moderkort. Veckan efter var det typ halva priset eller dubbla farten. Ständigt frustrerad. That’s life, man.
En sak att tänka på är att de där solcellerna med hög verkningsgrad inte behöver vara så jättemycket bättre. Någon procent hit eller dit kanske inte motiverar priset. Har du sen inte avsättning för elen på sommaren kan det ju kvitta. Skall du fylla hela taket för att få hyfsat med el vår och höst eller skall du dimensionera för en solig sommardag? Det finns ju begränsningar på hur mycket du kan mata ut och sedan försvinner 60-öringen om du säljer för mer än du köper. Plus att säljer du mer än 30 tusen eller vad det är blir du momsregistreringsskyldig.
+
Verknings graden får du ut från panelstorlek/watt kan man lite krasst säga så har du ont om yta är dom effektivare panelerna bättre men annars spelar det mindre roll.
Begränsningen på 60öringen är max 18000kr, spelar ingen roll om du säljer mer än du köper. Det var mest elbolagen som gav extra betalt för solel men ville givetvis tjäna pengar på dig. Så länge du är microproducent behöver du inte skatta för just försäljningen av solel.
Effektivare paneler ger färre paneler ger billigare installationsarbete.
Dom senaste panelens i branschen är Longi Himo6 430+w/530w (beroende på val av storlek), som har absolut högst verkningsgrad i branschen +23%, en sak till med dessa paneler är att de också är mindre påverkade av höga respektive låga temperaturer än äldre paneler då dom endast tappar 1,4%/•c ifrån optimal temp på 20•c.
Då panelpriserna sjunkit otroligt mycket just nu, som är all time low, så kan man faktiskt passa på att ”kosta på sig” en leverantör som erbjuder de senare panelerna.
Alltså, jag läste texten som att det fanns fotobevis på dig i underkläder (men ej blått hår).
Verkar bli några trevliga soliga och varma dagar här på bästkusten.
“Gerd, är du belåten?”
Det stämmer överens med det jag hört kring branschen med.
Vill påpeka hur viktigt det är att även titta på http://www.merinfo.se för att se om det finns aktuella ansökningar/skuldsaldo på bolaget hos kfm
Betala även alltid först när installationen är klar. Helst ska man väl hålla den tills det är driftsatt men visa elnätsbolag kan ju ta ett halvår på sig…
I dessa tider ska man definitivt aldrig betala hantverkare i förskott. På sin höjd kan man ha “omgående betalning” efter slutbesiktning
Har funnits oseriösa bolag som tagit betalt för materialet i förhand och sen låtit beställaren förvara prylarna i sitt garange i ett halvår innan man behagat dyka upp.
Alternativt att man fått betala för material men sen har likriktare eller dylikt varit restat.
Jag har alltid fått betala materielet på 1-2 v faktura vid leverans. Men det har installerats e ök ändå. Men jag antar att oseriösa är de som inte dyker upp.
Annonslänken till Hemsol fungerar inte för mig
Länken fungerar inte?
“Vill du ta in offerter från en eller flera installatörer till din villa, jordbruk, företag eller bostadsrättsförening kan du gå via Hemsol, som ska ge en eller flera offerter från installatörer inritkade på din typ av installation (annonslänk).”
Som jag skrev på morgonens artikel. Jag har bloggat i 16 år. Vilket år som helst ska jag lära mig att kontrollera annonslänkar. Missar 50% pga att jag inte kontrollerar klippbordet.
Antar att Du liksom jag har strömavbrott just nu! Ser att Sätila liksom Kungsbacka och norra Varberg är berörda. Men du har förstås inte servern hemma.
Japp.
Vilket geografiskt område jobbar Hemsol på, västkusten? Finns det några bra solpanel-installatörer på ostkusten? Tjänstepensionen kan kanske utnyttjas till solpaneler i framtiden. En betong-platta har fredan gjutits på berget i källaren för batterierna.
De är bara offertförmedlare för installatörer över hela landet som jag förstår det.
Tack!
Jag har inget emot solceller, men jag tittar bara på det ekonomiska. Kanske skall ta in offerter igen och se om de skiljer sig från de 200 papp för 15 kWp som jag fick 2022. Jag misstänker dock att det är ännu dyrare idag. Miljöcertifieringstillsynsavgift med värdegrundsoption gör grejerna dyrare och förresten har aluminium gått upp i pris. Plus att installatörerna måste gå på dyra kurser hela tiden för att få någon meningslös certifiering.
Men men, man kan ju börja med att kolla om Otovo fortfarande har en onlinekalkyl som för två år sedan så man kan se ett ungefärligt pris. Priset stämde rätt bra med den offert jag fick.
Detta är tråkigt, men jag är övertygad om att slutkund inte kommer få åtnjuta den där kronan watten som presenteras. Annars hade det varit kul med lite egen el. Mitt tak är rätt bra för solceller. Visserligen ligger det väst-öst och lutningen är 14 grader men läget är högt och fritt så det blir många soltimmar. Och jag har plats för batteri vilket jag misstänker snart kommer behövas.
Jag tror att det var just Otovo som jagade mig till max, när jag inte kunde bestämma mig för solpanel-installationen. Jag planerar att ha mina solpaneler som en avslutning på ett blivande trädäck, med gaveln i söderläge. Då kan man anpassa lutningen till den optimala m a p solen. Taket har 45 år på nacken och behöver snart läggas om.
Öst-väst är inte det sämsta, trycker ner ankkurvan och minskar risken för en molngubbe mitt i zenit. Grejen är nog att undvika skuggning.
Shoppa runt lite. Jag nappade på ett låt vara rabatterat erbjudande där det efter gröna avdrag ska gå på 200k för 24kW plus 10 kWh batteri. IIRC.
Ojdå, mindes galet. 10 kWh och 11kW ska det vara.
Det kommer startas solkraftsparker i Saharaöknen i länder som är någorlunda politiskt stabila.
Sen finns det ju fortfarande problem med överföring etc.
TetraPak skulle behöva utveckla en förpackning för elektroner. Eller så får vi bygga batterifartyg på 500.000 ton och segla upp till Norden.
Jo du förstår, det finns sådana här långa sladdar man kan köra el genom.
Skämt osidå. Solcellsparker i Marocco och kabel till Spanien är ju kortare än kablarna från våra stora vattenkraftverk till södra sverige…
Bäggedera är nog lika troliga, mellan tummen och valfri kroppsdel.
Eller problemet med sandstormar som blästrar panelerna.
Men är det inte någon som räknat på alternativkostnade? Att ist ha lagt pengarna på en indexfond?
Är det någon som vet hur vi ska hantera panelerna när det är dags för skrotning (tänker på innehållet av tungmetaller)? Samt vad är det för miljökostnad för att ta fram dessa paneler och batterier? Allt bara för den goda klimatnyttans skull (förutom installationsägarens elkostnadsbesparing, som övriga samhället får stå för)?
Samt samhällsnyttan? Enda fördelen med solceller är att man vet att de inte producerar på natten ur ett elproduceringsplaneringsperspektiv.
Samt ju fler som ger sig in i leken med solceller, desto sämre blir lönsamheten, detsamma bör även gälla för batterier. Intermittent är just det intermittent.
Jakten på att Sverige ska kunna påverka klimatet (eller rättare sagt inte) påminner bara mer o mer om synen av en huvudlös hönas sista springrunda.
Är det bara jag som hittat den här lilla intressanta detaljen? Kollade på elräkningen för nån månad sedan:
Överföringsavgift – 32 öre / kWh
Energiskatt – 39.2 öre / kWh
Moms – 17,8 öre / kWh
Totalt – 89 öre / kWh
I år:
Överföringsavgift – 38 öre / kWh
Energiskatt – 41.5 öre / kWh
Moms – 15,9 öre / kWh
Totalt – 99,4 öre / kWh
Okej, så… Vad betyder det för gemene man? Jo, låt oss anta tre saker:
1. 1 kW solceller producerar på ett år (beroende på läge) mellan 800 – 1 100 kWh i Sverige
2. Alla kWh som produceras används (i verkligheten blir det alltid svinn)
3. En installation sitter uppe i 20 till 30 år.
Detta ger då att 1 kW installerad solkraft som minst producerar 16 000 kWh och som mest 33 000 kWh i vårt avlånga land. Nu till den roliga biten.
En solcellsanläggning som kostar 99,4 öre per producerad kWh, kostade som minst 15 904 kr per installerad kW, och som mest 32 802 kr.
Slutsatsen blir då, att om du betalar mindre än 15 904 kr per installerad kW på en solcellsanläggning i treriksröset, går du plus från dag ett. Betalar du mindre än 32 802 kr per installerad kW i Smygehuk, går du också plus från dag ett. Oavsett elpris.
Mycket intressant läge när jag nu sett flera offerter på under 150 000 kr inklusive husbatteri för en 10 kW installation…
Förstår inte beräkningen eller resonemanget. Du kan väl aldrig gå plus från dag 1.
….eller annorlunda uttryckt. Jag antar att du menar att om priset är under 15904 kr/installerad kWh så går du plus under hela anläggningens livslängd, typ 20 år (om du då också exkluderar räntekostnader). Och en sådan beräkning lär du enkelt räkna hem tror jag……
Precis. Måste räkna över hela livslängden, men misstaget de flesta gör är att stirra sig blinda på elpriset som sådant. Även om vi hade fusionskraft som genererade 5 öre / kWh, gör energiskatterna och överföringsavgifterna att det numera är billigare att producera sol från solpaneler, än att köpa el från elnätet. Enda nackdelen är att du betalar för ett antal års elförsörjning i förskott.
Formeln för huruvida du går med vinst är enkel:
A – (X / P) = V
A = Avgift per kWh inklusive överföring och elpris
X = Pris per installerad kW
P = Genererade kWh per installerad kW över hela livslängden
V = Vinst i öre per kWh
Så, exempel:
A = 1,394 kr per kWh i avgifter (38 öre), skatter (73,4 öre) och elpris (32 öre exkl moms)
X = 12 500 kr
P = 25 000 kWh
Besparingen blir då 1,394 – 0,5 = 0,894 kr per genererad kWh. Innan du ens sålt den. Om anläggningen genererar 1000 kWh per år är det 894 kr per år per installerad kW.
Från dag 1 har du sänkt dina elkostnader till garanterade 0.50 öre för varje kWh du tar från panelerna, och på det kommer de betala sig själva inom 10-15 år, i vissa fall inom 5 år, beroende på hur höga nätpriserna blir. Hur stor är sannolikheten att elpriset går under 40 öre på snittpriser de närmaste åren?
Om man räknar som man ska så går det – dvs avkastning.
Sätt upp solceller för 100 kr – tjäna 20 kronor om året – tar det 5 år innan man tjänat något eller har man 20% avkastning på investerat kapital?
Installationer håller längre än garantitiden, den avser bara hur länge panelerna ger 80% eller 90% av installerad effekt. Panelerna kan hålla 50 år om det är så.
Panelerna är nog det som ger upp sist. Det är temperatur och ev. inträngning av fukt genom skyddslager på ytan och så vidare som kan stöka till det.
Växelriktare
Brytare
Kablar och kontakter (speciellt senaste årens klåparinstallationer kommer ge mycket tandagnisslan om 10-15 år)
Infästningar i tak och genomföringar osv för detta
Solceller
Statistiskt sett hade jag räknat med 20% av installationens kostnad i underhållskostnader spritt över ca 20-25 år.
Utöver ersättning av trasiga komponenter.
Jag vet ett par stycken som har haft problem och alla kan inte använda sig av de bloggaren rekommenderar.
Eller så lägger man runt 10 000 på en rejäl besiktning av anläggningen och klausuler om att den måste åtgärdas innan slutfakturering.
I detta har du ju heller inte räknat med kW-priset som är den största posten. 🙂 detta är ju bara dom fasta kostnaderna.
Jag får väl gråta lite som skrev på för mina solceller i höstas, plus att jag betalade premium för att hålla nere diktatursmittan så långt det gick. Men den som väntar väntar alltid för länge, eller något 🙂
Du kommer ju få premiumelektricitet! Tänk på det. 😊
Javisst! Se det som piggmatning.
Fråga om jag räknar rätt:
Har tagit in ett gäng offerter via Hemsol + ett annat bolag.
Stockholmsområdet: Pris för 14 paneler (ca 3,5*8m) inkl 10 kWh batteri ligger på ca 125 KSEK efter grönt avdrag om man är två personer som äger huset.
Paneler i sydostläge, 14 grader lutning, ett träd som skuggar lite i slutet av dagen, Räknar med att få ut ca 4450 kWh per år. Med ett pris på köpt el på 1,5 kr/kWh och 1 kr/kWh för såld el (inkl 60 öre skattebidrag) så får jag en avbetalningstid på drygt 13 år inkl utnyttja batteriet för dyra timmar. Nu är jag ensam ägare av huset och då blir gröna avdraget sämre och överlag blir avskrivningstiden lite för lång så jag tänkte stå över. Har man ett större tak som lutar mot söder, gärna 30 grader och är två som äger ett hus så blir ekvationen riktigt bra så borde man verkligen satsa på solceller men detta är ett för litet tak, speciellt när man har lite skugga på det för att det skall löna sig.
Räknar jag rätt?
Varför får inte batterierna användas där de gör bäst samhällsnytta =bäst betalt?!
Because Skatteverket.
https://www4.skatteverket.se/rattsligvagledning/443012.html?date=2024-01-25
Skatteverket har talat. Idag.
De bryr sig bara efter 1/1-2024 tydligen så alla som var tidiga fick ett bidrag som de inte egentligen är berättigade till om de säljer sitt batteri till Checkwatt o co.
DEt står tydligt i lagtexten att syftet med stödet är att minska fossil energibruk. Jag ser inte riktigt hur det skulle gå till, men så har ju ingen egentligen tittat på hur många ton CO2 som solcellsbidraget faktiskt minskat.
Är det 10 miljarder man lagt ut och skatterabatten på producerad el?
Bra att Skatteverket ändrat sig, den tidigare tolkningen var ju rätt absurd. Min spaning är ändå att bidraget för hemmabatteri kommer sänkas inom kort, för 50% bidrag är för högt. Kommersiella nätanslutna batterier och elbilar med V2G får inga bidrag alls. De är förmodligen samhällsekonomiskt lönsammare än att varje tjomme ska installera ett batteri hemma till 50% samhällssubvention. Slutsatsen är att det inte är fel att installera solceller och batteri just nu. Innan Uighurerna jobbats ihjäl och priserna går upp igen..
Fast det är ju inte helt rätt heller. För ingenting säger att du INTE får använda stödtjänster. Det enda SV säger är att du inte är berättigad bidrag om du vid inköpstillfället inte har för avsikt att använda batterierna till egenproducerad solel. På en direkt fråga ifrån branschorganisationen Svensk Solenergi om kunder som blivit godkända för grön teknik, kan bli återbetalningsskyldiga säger SV att de inte kommer diskvalificera redan godkända bidrag. (Se Svensk Solenergis nyhetsbrev som kom idag).
Ja, det rör bara bidraget. Du får göra som du vill med batteriet, men from 1/1 får du inte bidrag om du kör Checkwatt på det.
Det gäller inte retroaktivt. Tyvärr får man väl säga.
Nej tvi!
Retroaktiv lagstiftning hör Ryzland till. Står det inte så i vår grundlag, eller Havamal?
Oj, glömde vem jag tilltalade.
Jag har sett ett tiotal kompletta paket på solceller på olika auktionssidor dom senaste veckorna. Har varit lite småsugen att bjuda, men funderar på hur man gör för att koppla upp dom mot nätet som privatperson (installationen vill jag göra själv). Fick en ny elmätare förra året som borde klara “uppström”, men man får väl inget betalt utan att ha rätt papper från en godkänd installatör.
Nej, av någon anledning är det lite kinkigt med reglering av dödligheter.
Linjearbetare är nog ändå en bristvara.
För att SÖPa mig lite (SolcellsÖverintresseradPerson)
400+ panelerna är fysiskt större än 300+.
Verkningsgraden gör såklart en hel del för produktionen och det är en hel del som hänt sedan jag tog in offerter 2017/18.
Större paneler är såklart mer kostnadseffektivt att installera och kostar egentligen inte mer per W än mindre allt annat lika, men man betalar premium för högsta verkningsgrad och därför finns det en sweetspot för paneler med olika verkningsgrad. Lite oklart var, det beror på mycket. Men olika paneler är viktigt.
20 till 22% gör 10% mer el vilket är en j-a massa pengar sett över en längre tidsperiod, och kan väl offsetta en högre insallationskostnad.
Nackdelen med de större panelerna är att de signifikant tyngre att hantera och kräver fler man som installerar. Men det är nog mest en fråga för de som gör stora installationer.
Jag skaffar solceller när15 kWp installerat och klart kommer under 100 tusen, kanske 120 tusen. Då kostar alltså panelerna 15kkr, växelriktaren 25kkr, kablar kanske 10k, lite aluprofil 25kkr. Ger 25-45kkr för installationen. Med 800 kr i timmen rotat har man 30-50 timmar, dvs 2 man i 2-3 dagar. Om läget nu är så pressat borde detta fungera.
Och jag är generös, för det priset nöjer jag mig med 21% verkningsgrad och det är ok att de silverfärgade trådarna syns.
En aspekt man lätt glömmer är täckningsgraden (fysiskt) på taket. Där finns skorstenar, vent-stosar, takfönster och annat som inskränker hur man kan pussla ut panelerna. Stora paneler – mindre granularitet.
Sen har du estetiken. Konstiga mönster av rutiga skivor kan väcka anstöt hos känsliga grannar.
Så det kan vara värt att offra lite efficiency för mer uteffekt. (Midsummer, igen)
Teslas takpaneler kan vi nog lägga som gravsten …
Jag har en öppen altan i söderläge som jag vill lägga skärmtak över med solpaneler. Menmännu inte hittat leverantör som har bifaciala dubbelglas som blir täta i skarvarna. Onödigt att först bygga ett tak och sen ändå täcka över mwd paneler.
Hmm, varför inte bara soltak rakt av? Det är billigare men har sämre effekt bara. Sunroof ex. har sånt…
Vad är soltak? Solpaneler som ersätter ordinarie tak? Lite det jag menar isf..
Soltak är alltså takpaneler som monteras som takpannor. Generellt är det runt 25% sämre effekt, men i gengäld är det oftast billigare med ett sådant tak än tak + ställning + paneler.
Kärt barn har många namn, andra är soltegel, solar bricks och solar roof shingles. 🙂
Det borde väl gå att få vanliga solpaneler täta i skarvarna med tex. butylband mellan panelramarna.
Ramarna är väl inte täta mellan ram och panel heller? Tråkigt med läckagedropp mitt i middag.
De paneler som blev installerade hos mig sommaren 2022 kom på pall direkt från China, alla adressslappar på den stora kartongen var fylld med kinatecken, samma med emballaget. Svea Solar, de körde just in time kanske? 😁
La en blänkare på hemsol, det ringde en säljare efter 20 minuter. 😶
Ska prata med en installatör på tisdag.
Har försökt få till en utbyggnad tidigare men det har väl inte varit så intressant.
Snabbt jobbat.
Lite sen artikel kanske men priserna började krascha 2023. Nådde sin botten under Okt-Dec. Nu har den gått upp några ynka procent. Kommer gå upp mer under Feb-Mar. Samt att leveranserna har dubblats i pris pga Suezkanalen.
Jobbar själv för en av Europas största distributör och har kontakt med 2 andra.
Vårt lager är nu slutsålt sedan 1-2 månader tillbaka.
Lite sen artikel kanske men priserna började krascha 2023. Nådde sin botten under Okt-Dec. Nu har den gått upp några ynka procent. Kommer gå upp mer under Feb-Mar. Samt att leveranserna har dubblats i pris pga Suezkanalen.
Jobbar själv för en av Europas största distributör och har kontakt med 2 andra.
Vårt lager är nu slutsålt sedan 1-2 månader tillbaka.
Bra med information från insidan. Det sjunkande priserna måste leda till att de minst effektiva fabrikerna läggs ned. Då sjunker utbudet och priserna stiger igen.
Jag noterar att panelerna som säljs idag har klart högre verkningsgrad än de som såldes för några år sedan. Det får man se som en logisk utveckling i takt med att installationen kommit att utgöra en allt större del av totalkostnaden.
Att vänta på att få gratis hushållsel till lite lägre installationskostnad måste väl vara en riktigt dålig idé!?
Antar att garantin ryker när installatören konkar?
Jag hade aktat mig ordentligt för att hoppa på batteritåget i dagsläget, i alla fall om man tänkt ge sig in på att sälja stödtjänster till Svenska Kraftnät. Det är nämligen väldigt, väldigt många fler som redan är på gång in med sina batterier för detta. Det är oerhört svårt att se att det kommer vara ens i närheten av priserna man fått de senaste åren.
Nån som kan rekommendera företag för installation av celler och batteri? I Östergötland/Linköping, om det spelar roll.
Det måste väl ändå skilja i kvalitet på panelerna?
Hur görs den bedömningen?
Finns ju ex kablage, anslutningar, ram, fästanordning och själva cellerna.
Lada och BMW kör ju inte med samma komponenter.
Många felkällor som kan påverka livslängd och utfall över tid.
Hade tur som fick skatteavdraget för installationen av batteriet under 2023. Kan låta Checkwatt hyra mitt batteri nu utan att Skatteverket kommer att jaga mig. Nu är det stopp för grönt bidrag och Checkwatt.
Hoppas jag hade samma tur!
Återstår att se hur tolkningarna går, dock.
Vid nybyggnation ger till exempel miljöcertifikation med Svanen 4 pluspoäng i systemet, om man investerar i funktioner som kan ge lastbalansering – då är det väl ändå rakt av hål i huvudet, att skatteverket straffar och motverkar möjlighet till lastbalansering för hundratusentals bostäder, när det är vad vi behöver på nationell skala.
Svanenurdrag:
“P4
Styrning av elförbrukning och effekttoppar
Hantering av energiförbrukning
Styrning av elförbrukningen som bidrar till minskade effekttoppar i elnätet ger
upp till 2 poäng. Styrsystemet ska automatiskt styra elförbrukningen efter pris
per timme/spotpris eller effekttoppar i elnätet. Styrning av följande installationer
ger en poäng vardera:
• Styrning av alla elektriska varmvattenberedare, privata eller
gemensamma.
• Styrning av alla uttag för laddning av elbilar.
• Styrning av alla elektriska uppvärmningsinstallationer*.
Styrning med hjälp av utrustning som är inkopplad mellan eluttag och apparat ger
inte poäng. Styrsystemet måste dessutom kunna kommunicera via de vanligaste
öppna kommunikationsprotokollen. “
Vad är schysst pris på solpaneler idag?
Jag kan köpa från en av mina leverantörer 405W paneler för lite under 800:- + moms (kanske runt 750, orkar inte kolla just nu).
Jag har absolut inte tänkt börja installera solpaneler i mitt företag (jag inriktar mig åt helt andra håll), men funderar på en egen anläggning nu när priserna blev attraktiva.
Jag funderar på 32 st paneler, och begränsa uteffekten till 11kW (abonnemangsäkringarna).
Men är detta ett schysst pris på paneler idag?