Det sägs att solen alltid skiner på en kustartillerist, men med tanke på andelen av dem som skulle tillbringa upp till en månad i bergrum under mark så kanske det är en sanning med modifikation. Vi har genomfört ett besök i bergrummet för den sista bevarade av de för sin tid toppmoderna arton Erstakanonerna, som finns kvar som museum ute på Landsort, som ett historiskt dokument från kalla kriget, fruset i tiden.
Kustartilleristerna vill förstås hävda att solen alltid skiner på en kustartillerist, men hur det hänger ihop med att kunna vara instängd i 30 dagar tillsammans med torrtoaletterna 18 meter ner i det kärnvapensäkrade berget med rejält atmosfäriskt övertryck för att hålla ute C-stridsmedel är oklart. Kanske avser det närskydd som skulle försvara ovan mark?
Jag ska faktiskt inte publicera särskilt många foton nerifrån själva berget, utan det måste upplevas. Så det får bli några få detaljer.
Till att börja med är det en trevlig promenad från färjan till den sista pjsäen i det en gång fyra pjäser starka batteriet. Räkna med 30 – 45 minuter beroende på packning, väder, kondition och ålder på den långsammaste i sällskapet. Med en timmes guidning så finns det inte många minuter över färja till färja, så ta med egen mat och framför allt vatten för det är inte säkert att ni hinner köpa på ön (om caféet är öppet). Alternativt istället för att som oss ta färja 10:30 dit och 13:25 tillbaka till bilväg är förstås att ta sena färjan efter 17 och tillbringa en heldag ute på Landsort. Kolla upp tiderna iaf, och säkerställ vätska och proviant.
Det utanpåliggande kan man förstås besöka utan bokning och guidning och titta på betongvärn för närskyddet och de olika luckorna för radioantenner, luftintag, avlopp mm.
Kanonen i sig är en för sin tid tekniskt mirakel, och antagligen oöverträffad än idag. 12 cm automatkanon som kunde skjuta 25 skott i minuten, och således var vattenkyld för att klara värmen. Jämför detta med Archers åtta skott per minut, men då bara under en minut. Inte de 800 skott som Ersta-kanonerna var laddade med en gång för alla.
För de skulle bara användas en gång. Schaktet där tomhylsorna skulle dumpas var bara byggt för att rymma de 800 skott som fans inbyggda i laddrummet och det fanns egentligen inget sätt att fylla på dem med annat än att bära in patron för patron. Vilket i sig innebar problem när man rev sjutton av arton Erstapjäser på 90-talet. Det tog tre månader att bära ut patronerna. De kunde annars skjutits upp på 35 minuter, vilket hade sparat en del pengar i miljöavveckling av ammunitionen.
Vad som förvånade mig var att besättningen i det 18 m djupa bergrummet var 100% värnpliktiga, och befälen var två värnpliktiga sergeanter, som alltså skulle hålla uppe moral, ordning och verkan i upp till de 30 dagar man kunde agera isolerade i berget. Och nej, för att spara pengar hade man torrdass, och inte wc.
Dessa sergeanter skulle alltså både leda ca 30 man (minns ej exakt) och samtidigt vara pjäschef, samt luftvärnschef och med en liten joystick och radarbild styra de två 40 mm automatiska fjärrstyrda Bofors luftvärnskanonerna som pjäsen hade som närskyddsluftvärn. Fint inte ens i teorin. Det hade nog behövts en tredje bergschef för att tillse att personalen gjorde sitt medan de två sergeanterna satt i torn respektive luftvärnsrum, men alla vi som var befäl under invasionsförsvaret minns hur totalt överbelastade med ansvarsuppgifter man var, vilket skulle fungerat tveksamt i skarpt läge enligt min bedömning.
Idag är svenskt luftvärn hopplöst underdimensionerat, medan man under invasionsförsvaret hade dedikerat luftvärn för både kustartilleri och flygbaser. Idag ska två luftvärnsbataljoner täcka i princip allt, vilket är en omöjlig uppgift.
Utan att googla vet jag inte om det existerat eller existerar någon så snabbskjutande grovkalibrig pjäs i världen, varken före eller efter.
Försvarslinjerna mot Sovjetunionen var dock inte bara Erstabatterierna, utan för att ens komma inom de 27 km räckvidd 12 cm-pjäserna hade skulle man först passera Attackeskaderns stridsflyg, svenska ytstridsfartyg, svenska ubåtar och svensk tung kustrobot, för att lagom till man börjar få Erstabatteriernas granater i skallen nådde de svenska permanenta minfälten.
Allt är i princip bevarat som det lämnades, med några lite modernare installationer som nödutrymningsskyltar och automatiserat brandlarm som tillägg.
Hade det varit vettigt att behålla Erstabatterierna. Antagligen inte. Man hade redan börjat ersätta med rörligt kustartilleri, som också lades ner, och kostnaden i att fortsätta utbilda personal för anläggningar uppförda utifrån en statisk behovsbild hade nog varit en rejäl gökunge för svensk försvarsförmåga. Verkligheten är att Sverige var med bland de som segrade i kalla kriget och vi lyckades sedan hålla ryssen borta tills vi nu är med i Nato. Som del av Nato och det som idag de facto är ett Natoinnahav i form av Östersjön, och ryska flottans prestation i kriget mot Ukraina, så lär inte ett enda ryskt örlogsfartyg komma inom porté från ett Erstabatteri. Rörligt kustartilleri i form av de bydénade tung kustrobot är nog en vettigare förmåga idag. Sedan kan man förstås skaffa hårdgjorda skyddsplatser för tung kustrobot, där fordonen kan mysa mellan eldöppning från någon av ett antal förrekade och förrödja avfyrningsplatser …
Hade jag haft något att önska, så hade det varit att man även hade bevarat den separata ledningsbunkern där batteriets officerare mfl huserade och som rymde 70 man. Men dessvärre är det ofta överfokus på saker som smäller istället för ledningen bakom.
Vill ni se mer av denna enorma variant av en T-80:s automatladdare, men med okänd raketkapacitet – man får förmoda att Sverige hade fått sina första astronauter i form av själva tornets tre man om man fått en ammunitionsbrand nere i laddrummet, kast med litet kanontorn i Ukraina hade nog mött sin överman när 800 granater hade briserat och kanaliserat sin energi ut genom kanontornets schakt – så kan ni själva boka in besök här. Minst fyra besökare och högst tio åt gången, det senare förmodligen pga brandskyddsregler och även utrymmet för att alla ska kunna se det guiden visar.
Guidningen kostar 110:- SEK per person och Waxholmsbolagets biljetter kostar 104 + 104:- SEK. Det är bra att ta med sig en Woolpower ner i berget, för det är inte sommar där nere, även om det är torrt.
Dagen avrundades med kära vänner på Kroken och sedan Eight Friends i Nynäshamn. Bra käk, värdigt en semesterbrygga som Smögen eller Marstrand för oss från framsidan av Riket.
Och ett bonusfoto.
49 kommentarer
Betydligt modernare än det 7,5/57-batteri jag gjorde lumpen på som eldledare 1994. 🙂
Första bilden fick mig att tro att KA var fräkniga. Innan jag läste.
Intressant utflykt, borde kanske göra den. Tack för tipsen!
Bra tips om att ta med sig en tröja ner i berget även om det är sommar ute. Vi besökte ett av de stora forten längs Maginotlinjen en varm sommar och det var allt annat än varmt inne i berget. Brrrrr.
Läste att ryssen har lättat ankar från Syrien på väg hit… jag vill inte ha dom här. Måste finnas ett sätt att stoppa dom..
Sorry men underhåll kan inte passera längre..
Väl värt ett besök även för icke-MÖPar. Guidningen ger en fin inblick hur totalförsvaret skulle fungera.
Jag kan även rekommendera ett besök på Arholma Norra samt även Bodens fästning (den sista ligger liiite längre bort än pendeltågen från Stockholm) 😉
Intressant blogginlägg. Tack för det. Kom osökt att tänka på min egen tjänstgöring på det rörliga kustartilleriet 12/80. Ska tydligen finnas ett museum över rörligt kustartilleri i Karlskrona som jag skulle vilja besöka. Kanske någon som varit där och kan berätta mer?
https://www.visitkarlskrona.se/sv/museum-rorligt-kustartilleri-ka
Stämmer, Bogomil, det finns fortfarande ett gäng hjältar som håller igång museet ute på Aspö (ca 25 min färja från Karlskrona centrum).
Det är ett otroligt studiebesök att göra.
Att sedan anläggningen är byggd för att klara allt utom en ren direktträff (dvs eldklotets radie) med kärnvapen är inte mindre imponerande.
Vet inte om det har diskuterats under dagen. Har inte kollat av dagens blogginlägg ännu!
Tittar fortfarande på gårdagens!
Utbildning av soldater, underhåll av västmateriel i UA.
Min tanke är att utbildning av otränade soldater skulle mycket väl kunna utföras av västpersonal i UA.
Lika när det gäller underhåll, reparation av västmateriel.
När det gäller utbildning av soldater så skulle det kunna göras i närheten av gränsen till Belarus (BY).
Då kan man frigöra UA trupper till mer utmanande gränser/frontavsnitt.
Samtidigt så skulle västs trupper kunna hjälpa till med försvaret av gränsen till BY.
Sen som en del säger här att “UA har världens bästa infanteri”. Jag är absolut ingen expert, men jag tror säkert att det kan stämma, speciellt när man tittar på numerären.
Den djupare soldatutbildningen, skulle mycket väl UA-veteranerna kunna göra. Medan grundträningen skulle kunna utföras av västpersonal på plats i UA.
Sen när det gäller underhåll/reparation, så skulle det kunna ske i lämpliga områden.
Det skulle innebära ett flertal fördela tror jag. Transporterna av personal/utrustning skulle minska, tidsvinst.
Samt något jag tror vore bra för UA, att “pengarna” som det kostar runt omkring, stannar i UA – inte något avlägset Nato/EU-land.
Jag tillbringade somrarna som barn och ungdom på Torö när ERSTA-batterierna och mycket annat milität hände på Öja och på Torö.
Det var en spännande tid för oss smågrabbar och även upp i tonåren var det spännande. Mycket var man medveten om, för allt gick ju inte att dölja, men ERSTA-battetiet lyckades man på något vis hålla hemligt även för oss nyfikna barn som cyklade och åkte båt ganska fritt.
Öja var ju avspärrat till stor del så det kanske inte var så konstigt, men jo det var det. Hur kunde man spränga och göra sig av med allt berg utan att det märktes?
Något som märktes var ju radartornet som var100 meter högt.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/PS-15
Även alla Viggen som flög i trädtoppshöjd märktes.
När man är på Möja kan man passa på att besöje en jättegryta.
https://visitlandsort.se/natur-miljo/geologin/jattegrytan/
Läs lite till om ERSTA-batterierna här.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/ERSTA-batteriet_på_Landsort
Ett annat batteri att besöka är Batteri Arholma.
https://arholmanord.se/batteri/
Det är föregångaren till ERSTA och lades ned samtidigt tror jag.
https://sv.m.wikipedia.org/wiki/10,5_cm_tornautomatpjäs_m/50
10,5 cm batteri fanns på Nåttarö. Tragisk olycka 1984, en förolyckad och fem skadade ur pjäsbesättningen…
Jag gjorde lumpen 1984 som sjukvårdare. Efter den tragiska olyckan på nåttarö byttes våra koksalt-ampiner till skarp morfin. Sjukvårdarna på Nåttarö hade bara koksalt och kunde inte smärtlindra innan första helikoptern anlände….
En Hkp 4 (Boeing Vertol 107) ur Marinflyget var snabbt på skadeplatsen och flög de skadade till Huddinge sjukhus…
Även Femörefortet i Oxelösund är värt ett besök.
https://www.femorefortet.se/Femorefortet-Start.htm
Det märkligaste där är nog DUVAN, en stridsledningscentral märkligt placerad under en märkligt utformad kyrka.
https://femorefortet.se/Oxelosunds-kustforsvar.htm
Kyrkan är nästan som ett landmärke för var man ska fälla bomber, samtidigt får man ju inte fälla bomber på kyrkor och dessutom bör man inte använda kyrkor och religiösa byggnader för militär verksamhet.
@Surtrutn: Det lär ha funnits en stående order om att “ta bort” kyrktornet i Oxelösund i händelse av krig.
Anledningen var att sovjetiska bombfällare inte skulle ha något självklart att sikta på…
Kombinera gärna med att besöka flygspaningsmuséet på f.d. F11 i Skavsta. Det är bara ett par mil från Oxelösund till Nyköping och man hinner bägge på en dag.
https://www.f11museum.se/
https://sv.wikipedia.org/wiki/12_cm_tornautomatpj%C3%A4s_m/70
Finns massor skrivet om ERSTA och 12 cm tornpjäs.
Gällande lustiga objekt var det länge så att i Ystad fick man inte bygga högre än en viss höjdi de västra delarna.
I närheten av där McDonalds ligger idag låg ett nergrävt (insprängt) artilleri som kunde skjuta ut mot havet (landet sluttar neråt därifrån mot hamnen ngra km bort. Men man kunde också elevera neråt och beskjuta hamnen om fienden tog sig så långt. Men för det fick inga hus blockera skottlinjen..,
Ändå lyckades man skjuta rakt in i en villa vid en övning på 80-talet..
Jag har varit i de huset 😍 😆
Elevera neråt?
Elevera betyder höja kanonröret, man kan inte elevera neråt.
Att sänka kanonröret heter dumpa.
Har besökt batteriet på Öja på den tid det ännu var i operativ drift. En alldeles fantastisk anläggning. Perssonregeringens beslut (FB 00) att avveckla fast och rörligt KA är det närmaste landsförräderi vi kommer sedan Wennerström. Var Försvarsmaktens beslutsunderlag – att dessa anläggningar lätt skulle kunna slås ut med moderna ryska missilsystem med hög precision – hade sitt ursprung råder inga tvivel om. Erfarenheter från kriget i Ukraina visar entydigt att den förmågan besitter de ryska stridskrafterna idag – 25 år senare – ännu inte…
Som f d officer i kustartilleriet så måste jag ändå hålla med om att tiden för de fasta pjäserna var förbi och idag skulle betraktas som stenålder. Men – att skrota rbs 15 KA och KA 12/80 var hål i huvudet. I den vevan var 12/80 under utveckling och försökspjäsen KArelin på dumper är föregångaren till Archer. Och det var KA som drev mycket av ammunitionsutvecklingen som nu ses med exempel dom base bleed för längre räckvidd och olika former av system för ökad precision.
Idag saknas eldledningsförmåga mot sjömål samt sjömålsammunition för Archer. Men – det kanske kommer.
Jag var krigsplacerad där sent 70 tal till mitten på 80 talet. Jag gjorde 3 repmöten och jobbade även som frivilliganställd där under en GKU. Egentligen tillhörde jag som Epatrullchef bataljonstaben på Torö, men spenderade mycket tid på Öja.
Jag håller inte med om att de kunnat vara i tjänst idag. De är alldeles för lätta mål. Vi orkade oss först för Spetznas och det hotet möttes med att SK10 byggdes vid varje enhet, så hemvärnet skulle kunna rycka ut tidigt ock säkra. Sedan kom laserstyrda bomber, som vi mötte med skenmål. Där slutade jag på batteriet, men jag har förstått att sedan byggdes skyddsänglar runt pjäserna.
Tycker nog Ukraina visat väl att fasta befästningar har fungerat otroligt bra. Givetvis inte stoppat Terroristerna varje gång men hållit emot större styrkor under långa tidsperioder. Rätt placerade och rätt använda så kan befästningar vara viktiga. “Lätta” mål, om väl skyddade, kan ju kräva stora resurser från fienden att bekämpa, resurser de inte kan använda någon annanstans.
Det fanns en skyddsutveckling med “tändstift” för att tända FAE bomber för tidigt, vattendimma som skyl och jag förväntar mig även EW mot glonass osv men sådant borde vara och förbli hemligt.
Den svenska militärledningen tog djupt intryck av USA:s demonstration av PGM (Precision Guided Missile/Munition) under Irakkriget 1990/91. Alla fasta anläggningar blev då i ett slag omoderna i deras värld, vilket passade bra i nedrustningsraseriet och när mantrat var att “Sverige försvaras bäst i Afghanistan”. Motmedel mot PGM för fast KA togs fram och prövades på en spärrbataljon. Även om effekten av dessa var god var det så dags när nedläggningsvälten börjat rulla.
12 cm KA Batteri m/70 hade tre pjäser. Dom konstruerades för att kunna skjuta sjömålsammunition som även användes av flottans jagare.
Är man intresserad av det fasta kustartilleriet så kan man besöka anläggningar runt Sverige.
Djuramossa utanför Helsingborg. 15,2 cm batteri mm
Oxelösund. 7,5 cm batteri
Nämnda 12 cm batteri Landsort
Batteri Arholma. 10,5 cm m/50. Det mest snabbskjutande.
Hemsö fästning utanför Härnösand. 15,2 cm i dubbeltorn mm
Rörligt KA är samlat i museum för rörligt kustartilleri på Aspö utanför Karlskrona.
Sedan kan man alltid söka på resp regementes facebooksida. KA 1 till KA 5.
KA 3 o KA 5 har små muséer. Även på ledningsregementet i Enköping finns ett muséum med KA prylar.
I Arboga finns ett robotmuseum där bl a Kustrobotar visas.
Och på http://www.fht.nu kan man studera eldledningar mm.
Missade fästningsmuséet på kastellet i Vaxholm som är nuvarande AMF 1 muséum. Där finns bl a en minstation från spärrbataljon Arholma samt ett kustjägarmuséum bland mycket annat.
KA 1 finns inte på facebook. Sök på vapenbröderna.
AMF 1 officiella sida på facebook. Sök på Stockholms amfibieregemente
Vi som var på rörligt KA-batteri (7.5 cm KA3 Fårösund) fick vår beskärda del av sol ….. och 6-8h sömn per vecka som tack för kaffet 😀
En gång KA, ALLTID KA 😀
Glöm inte Siknäsfortet utanför Töre: https://www.siknasfortet.se/
Nere i Töre hamn finns dessutom ubåtsmuseet med Spiggen II.
Lite långt att åka för de flesta tyvärr.
När jag gjorde lumpen var jag placerad i en av dessa anläggningar och som 20-åring tyckte jag att det var fantastiska anläggningar. För att komma in där vi tjänstgjorde var man tvingad att passera sju pansardörrar och det är som beskrivet, vi hade övertryck och vi hade förråd för 30 dygns tjänstgöring. Torrklosett var kanske inte görimponerande men inget man reagerade nämnvärt över. Det fanns gott om duschar, sängar, ett fint kök, med mera.
Man var imponerad över all kommunikationsutrustning, radarbilder och allt vad vi nu hade på den tiden. Stället hade en enda funktionell brist men det får tillhöra historien.
En liten detalj som man som bunkerråtta hade som förmån var att vi alla hängde upp kpisten på en krok någonstans i berget och därefter icke släpade på den alls. Man skötte sin krypto, sina kartor, sin kommunikation, såg till att det alltid fanns kaffe och annat och det räckte.
Vi hade en drös med soldater som fick ta striden på ytan och om de hade blivit angripna hade vi haft gott om tid att leta rätt på våra bössor.
Jag tror att just den bunker jag var krigsplacerad i är såld numera och kanske har man svampodlingar, vinförråd, eller happenings där… det känns konstigt att det är helt passé och att sättet man lärde sig jobba/strida bara är historia.
Trevligt att läsa om ert besök på Öja, Landsort. Bor lantligt i närnheten av Nynäshamn och har naturligtvis besökt ön. Fin båtresa om vädret är skapligt. Nynäshamn är ju som andra kuststäder, tomt på vintern och full fart på sommaren. Fördel: nära till huvudstaden med pendel.
Intressant som vanligt Joakim von Braun
https://www.facebook.com/share/p/whpWX8LzzbG6A7La/?mibextid=WC7FNe
Skriver bla om hur ryssen förvränger historien…
Man måste kunna sin historia för att kunna förstå framtiden en mycket viktig tanke att ha med sig folk glömmer för fort.
Bra beskrivning av herr Von Braun
För övrigt kan jag rekommendera Hemsö fästning strax norr om Härnösand bra ordnat med bra rundturer och restaurang.
Inte bara glömmer, unga människor måste veta sanningen!!
Öja är klart värt ett besök, enkelt att ta sig dit med båt från Ankarudden. Häftigast är Östra hamnen som används vid taskigt väder. Kräver sin skeppare att navigera där. Ön är långsmal med man kan ta med sig cykel på båten. Fyren måste bara ses och det pittoreska hamnområdet. Fina klippbad på båda sidorna, lite västkustkänsla. Åk dit om ni har en dag över, finns även gästhamn på norra delen, om man har egen båt. Vandrarhem och hotell finns men ofta fullbokat på sommaren. Har varit där alla årstider och blir tagen varje gång.
Kroken är en höjdare – rekommenderas…
När jag genomgått mönstring (slutet 60-tal …) fick jag förfrågan om jag hade något önskemål angående regemente. Då jag önskade få komma till LV4 (Malmö; närmaste regemente då jag var bosatt i Lund på den tiden) fick jag beskedet att detta bortföll då jag hade glasögon. I stället blev det A3 (Kristianstad). När jag gick hem efteråt blev jag osäker på om officeren sagt A3 eller KA3. Det var A3 och jag gjorde grundtjänstgöring 3 månader på A9 (Kristinehamn) och 12 månader på A3 – blev därefter batteriplatsunderofficer, sergeant. Inga klagomål, bra befäl och bägge regementena låg naturskönt med grönska mellan byggnaderna.
Kan också varmt rekommendera Hemsö fästning. Stor anläggning med plats för 320 man i nittio dagar! Så välkomna norrut hälsar Norr!
Bor man i södra Sverige så är kanonerna på Djuramossa värt ett besök. Färdigställdes på under 2 månader när tyskarna tog Norge/Danmark
https://www.beredskapsmuseet.com/
Det var rätt att avveckla det fasta kustartilleriet, men timingen för den avveckling och en enorma mängder av skrotning var helt fel.
Det beslutades att vi skulle ersätta mobiliserat försvar av det egna territoriet som hade stor volym och en del bra spets med ett mycket mindre insatsförsvar som skulle kunna försvara våra intressen utanför Sveriges gränser där allt är det bästa. Om detta beslut hade tagits på fullt allvar borde den högsta prioriteten ha varit att avbryta penningflöden till det gamla försvaret för att kunna maximera penningflöden för att bygga upp det nya.
Så man ville inte ha kvar gamla förråd, organisationer, osv som tickade pengar då pengarna skulle gå till det nya. Men den ambitionen och sättet staten internfakturerade sig slog över i att snabb destruktion av allt det gamla prioriterades så högt att det åt upp den löpande budgeten. Att göra sig av med “totalförsvaret” prioriterades så högt att insatsförsvarets utveckling hämmades.
Det hade givetvis varit ännu bättre om vi hade haft samma strategiska försiktighet som Finland och behållit totalförsvar och volym men även inom felbedömningen lyckades vi åstadkomma ett pessimalt genomförande.
Det vi borde ha gjort inom ett sådant beslut är att för enorma mängder funktioner fortsätta med enbart rondering och underhåll av pumpar och torrluft och sedan tömt, bränt, rivigt och sanerat under en ca 20 års period. Då hade vi förvisso fått “problemet” med folk som försöker hålla liv i gammal förmåga som näst intill hobbyprojekt, den typen av människor som parkerades i HV som tilläts försöka utveckla sig till nästan lätt infanteri. Vi hade även fått en långsammare avveckling av skyddsområden och attraktiva tomter vilket gett något lägre civil ekonomisk aktivitet.
Som en bieffekt hade en sådan kraftigare omställning till insatsförsvar med smartare likividitsbudget lämnat mer som kunnat återtas när den globala fredstrenden vände och Ryssland surnade.
Dock är det som jag önskat och försökt hobbyargumentera för på soldf.com, bloggar som denna och lite inom M inte ovastående utan jag har hela tiden varit konservativt utgående från vad totalförsvaret borde ha varit vilket hamnade hyfsat nära vad det var. Jag hade velat se en utveckling med ganska omfattande värnplikt för de i någon mening enklare territoriella funktionerna följd av att man ur dessa värvade till officerare och yrkessoldater och att överskott av engagemang och kompetens fångas upp av typ hemvärnet och så lagerhållning av föråldrad materier som skrotas när de som utbildades på den blir för gamla för att repöva upp sin förmåga.
En annan bieffekt hade eventuellt varit att ett NATO-medlemskap inte hade varit lika nödvändigt. Det hade åtminstone varit lättare för NATO-motståndarna att argumentera för det.
Totalförsvarsnostalgiskt finner jag det korrekt att lägga ner kustartilleriet, kalixlinjen, värnkanonsystemen och mycket mer men något som borde ha svepts med i farten utan att märkas är plats för kommunikation och ev framtida sensorer utöver de stora synliga delarna av försvarets telenät. Ännu värre när det gäller rivning av det föråldrade är plombering av bergrum med kapacitet att ta emot fordon, förvara materiel och förlägga hyfsat mycket personal. Det borde vara skitsvårt att bygga nytt så det håller sig hemligt och mycket enklare att flytta runt mellan gamla anläggningar och gömma sig i mängden.
Det av berganläggningsskrotning som jag tror man ångrar mest är skyddade logistik och underhållsfunktioner samt huvuddelen av flystridsledningen och jag killgissar att mer ledningsberg kan vara borta.
De berömda stora oljebergen är inte lika illa då oljeförbrukningen har gått ner och en hyfsad andel vid kusterna hart fått civilt liv. Här borde vi kämpa för civilförsvarssäkrande av nuvarande infrastruktur innan elbilarna plockar huvuddelen av omsättningen så pumpar, bilar och depåer försvinner.
Imponerande anläggningnar. Har tyvärr inte besökt Landsoret, finns på “bucket-list” men Hemsö, Femöre, Bodens fästning, Siknäs och några till. Ska skriva min andra doktorsavhandling när jag blir pensionär. typ Kalla krigets fortifikationsteknikhistoria.
Gällande potenta pjäser så vill jag slå ett slag för 12 cm akan M/50.
2x~40 skott per minut i dubbelmontage.
https://en.wikipedia.org/wiki/Bofors_120_mm_Naval_Automatic_Gun_L/50
Enligt sägen så fanns ammo kvar länge i jagaren Småland i Göteborg för att vara en extra resurs i kustförsvaret.
Vill man fördjupa sig i ERSTA så rekomenderar jag boken ” Från svarvspån till byggnadsminne” av Lars Hansson och Lars A. Hansson
https://www.bunkertours.se/ersta-e-bok/
Om man tittar i backspegeln så var det väl ok att avveckla fast KA men det gjordes alt för snabbt och helt huvudlöst.
Att sen avveckla rörligt och robotar var helt sjukt.
Var har jag lagt min Ersta bok? Borde varit “ERSTA – Från Svarvspån till byggnadsminne”
Huvudkonstruktören var lite putt på att uthållighetskravet sänktes och EMP skyddet ströks för att spara några procent på byggkostnaden under budgetförhandlandet precis innan seribyggstart.
Största efterklokheten i övrigt var nog att batterier med 1 ledningsplats + 3 pjäsplatser med egna riktmöjligheter lika gärna hade kunnat vara 2 pjäsplatser med var sin egen ledningsförmåga så hade man fått mindre batterier på dubbelt så många platser för samma kostnad. Det hade nog även lindrat de bemanningsproblem som Lars funderar över.
Apropå nedläggning så hann öresundsbroförbindelsen dras runt ett batteri i stället för över innan det avvecklades.
Har jag förstått det rätt så har KA alltid kombinerat fasta och rörliga batterier. Bara rörligt kan fylla luckor och prioriteras om medan fast är överlägset snabbast att mobilisera, är uthålligare under beredskapsperioder och vad som har bäst skydd mot olika hot har varierat.
Nästa gång fast KA återkommer lär det vara som fast installerade sensorkedjor med sina tekniska system och ledning och sedan lär någon komma på att en andel VLS celler eller motsvarande på land har sina fördelar. Mestadels tror jag på det sena kalla kriget konceptet “faströrligt KA” för i princip alla förband. Att man har allt på fordon men kan parkera dem i många relativt enkla bergtunnlar och till detta anser jag det rimligt att även ha “HAS” bunkrar ovan mark för att tvinga upp storleken på fiendens verkansdelar medan man får skyl och åstadkommer fler mål som måste bekämpas.
Betr Öresundsbron så drogs den runt ett 7,5/57-batteri (MÖ), inte något 12/70-batteri. Det närmaste av de sistnämnda låg utanför Trelleborg, långt ifrån bron.
LW skriver om Ersta-systemets unika egenskaper. Som landmonterat artillerisystem kan detta stämma – olika robotlösningar gjorde att artilleriet övergavs i de flesta länder. Ser man på pjäsprestanda finns och fanns det fartygsartilleri med minst samma kapacitet, där 20,3 cm kanonerna på Des Moines-klassens tunga kryssare torde stå i särklass. Men det fanns också 15 cm pjäser (brittiska) och flera 12,7 cm kanoner i detta illustra sällskap. Beväpningen på de svenska Halland-jagarna (och deras exporterade systrar) inte att förglömma!
Gjorde lumpen på 12/70:s luftvärn och senare 10 år i marina hemvärnet på batteri TE, tills det skrotades.
Kan inte minnas att några befäl var överbelastade, alla visste vad de skulle göra och någon övervakning av personalen var inte nödvändig, det var mest fråga om att plotta, hitta och målfölja mål och sen trycka på pedalen när order FYR gavs.
Ja, för det heter faktiskt fyr på kanoner och eld på finkalibriga vapen.
Hursomhelst en trevlig nostalgitripp denna artikel och kommentarer, ger en lite melankolisk känsla.