Denna artikel innehåller reklamlänkar för Hemsol och Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna efter ännu ett förmodat kinesiskt stödpaket. Guldpriset stiger ordentligt och når rekordpris i dollar. Smålägenheter uppges enligt Hemnet vara mer svårsålda än större lägenheter och har inte riktigt kommit igång än. Vår solkraftanläggning slog rekord förra veckan efter att Ellevio skruvat lite på transformatorstationen och vi ligger fortfarande plus med mer såld än köpt el i maj.
Stockholmsbörsen tvekade förra veckan och storbolagsindex OMXS30 gick -0.98% medan breda indexet OMXSPI gick +0.18%, trots nedgångar i fredags. Den svenska kronan förblir rätt stabil på 11:64 SEK för euron och 10:70 SEK för dollarn.
Däremot sticker guldpriset iväg och hittas just nu på 841:- SEK per gram. Med just nu 2445 USD per troy ounce är det nytt prisrekord i dollar och nära det svenska rekordet från april på 845:- SEK per gram. Även silverpriset fortsätter upp och ligger nu på 11:09 SEK per gram.
I USA steg S&P-500 på veckan med +1.54% och Nasdaq 100 med +2.12%. Bäst inom FANANGST gick Tesla med +5.34% och sämst Amazon med -1.48%. De långa amerikanska räntorna steg i fredags,m en är fortfarande ner marginellt på veckan.
Mina portföljer hos Lysa privat via ISK (reklamlänk) och för företaget via KF (reklamlänk) gick +0.88% senaste veckan och ligger nu på sin högsta nivå någonsin.
I de asiatiska tidszonerna stiger börserna på vad som sägs vara ett kinesiskt stödpaket. ASX 200 går +0.67%, Hang Seng +0.49%, KOSPI +0.50%, Nikei +0.65% och Straits Times mot strömmen på -0.02% i skrivande stung.
Jag är förstås skeptisk. Snack om kinesiska stödpaket går det tretton på dussinet, men å andra sidan är det en enorm bubbla i Kinaekonomin.
Dagens Industri skriver att smålägenheter är svårsålda även om bostadsmarknaden sägs rusa igen. Senaste året har antalet sålda ettor minskat med 29%, mot tvåor 23%, treor 18% och fyra rum eller fler 16%. Mindre än 15% av sålda bostäder har varit enrummare, men det är oklart om det bara avser lägenheter i flerfamiljshus trots formuleringen bostäder.
En orsak sägs vara att det är svårare att ordna lånen till dagens prisnivåer när man är singelhushåll. Inlåsningseffekter nämns också som orsak till färre sålda smålägenheter, dvs att man nu sitter fastlåsta i sina små lägenheter, där stora delar av det egna kapitalet i form av 15%+ insats utplånats på prisnedgångarna. Därmed finns inte eget kapital för att köpa en annan lägenhet, och smålägenheterna kommer inte ut på marknaden.
Överlag menar jag att man inte ska köpa tillfälliga boenden, utan en köpt bostad ska vara en bostad man avser och kan bo länge i. Vilket förstås missgynnar smålägenheter eftersom de är mindre lämpade för parbildning eller familjebildning.
En annan faktor kan vara att sämre tider samt ökade möjligheter till distansarbete har minskat efterfrågan på övernattningslägenheter. men den nämns inte i Dagens Industris artikel utan det är återigen en egen spekulation kring det hela, och bloggen har som bekant alltid fel om svensk bostadsmarknad.
Sedan är ju definitionen av etta något som ändrats över åren. Numera kallas ju en etta med kök för en tvåa genom att man förlägger vardagsrummet till köket, medan en etta förr var ett separat rum och ett separat kök. Det som kallas ettor idag är egentligen nollor, dvs lägenheter med bara ett kök och inget rum. Tvåor kan vara att man satt upp en vägg i den tidigare ettans kök, som därmed blivit fönsterlöst, och kallar den tidigare matplatsen för sovrum.
Förra veckan innebar solkraftrekord för våra anläggningar med en produktion på 692 kWh efter att Ellevio åtgärdat fel med illegala överspänningar på 253 Volt, vilket man ser på hackigheten i solkraftproduktionen den första halvan av grafen ovan. Hackigheten ger mycket lägre produktion och trots full sol producerades därmed bara 60 – 80 kWh per dag.
Spänningen i elnätet får inte överstiga stipulerade 230 V +10%, dvs 253 V. Solkraft matas ut genom att spänningen höjs och fungerande solkraftanläggningar ska av säkerhetsskäl stänga av om spänningen blir 253 V, vilket sänker produktionen. Sådana fel ska anmälas till nätbolaget, och man ska hänvisa till Energimarknadsinspektionens regelverk. Nu åtgärdades felet av min nätoperatör Ellevio och som ni ser är solkraftproduktionen jämn den senaste veckan utan återkommande avbrott.
Detta gav därmed 692 kWh i produktion, eller nästan 100 kWh per dag i snitt, med 108 kWh som mest i fredags. Detta är i linje med mina tidigare prognoser här på bloggen att solkraften bör ge ca 100 kWh per dag bra dagar under sommarhalvåret, och nu är vi alltså där. Veckan innan producerades bara 333 kWh pga överspänningarna, samt två mulna dagar.
Vi låg förstås plus förra veckan med 692 kWh producerat, 412 kWh konsumerat, inklusive elbilsladdning för flera långa resor, bland annat till vänners bokrelease i Malmö, och inköpt el landade på 220 kWh medan vi sålde 500 kWh el.
Även på månaden ligger vi fortfarande plus med 1 387 kWh producerat, 1 095 kWh konsumerat, 662 kWh inköpt och 954 kWh sålt.
Ekonomiskt har Home Assistant räknat ut att vi ligger ganska exakt på noll kronor i elhandelskostnad netto för maj än så länge, dvs värdet på det sålda är lika stort som det köpta – elpriset har varit högre dagar med dålig sol. Dock tillkommer moms på inköpt el och sedan elnätavgifter och skatt, vilket dock bör täckas av skattereduktionen om 60 öre per såld kWh.
Sedan får vi som vi klarar av att ligga på plus fram till och med augusti, men som bekant börjar sommarregnen med start midsommar, och därefter kan det bli större variationer i solen än vi sett senaste veckan. För övrigt hade vi 30.4 grader i skuggan här hemma igår klockan 11:39.
Vill du ta in offerter till villan, företaget, lantbruket eller bostadsrättsföreningen, kontakta Hemsol så ska du få en eller flera offerter från leverantörer specialiserade på din typ av anläggning.
I övrigt verkar solstormen dödat vår arton år gamla inbyggnadsugn samt fyra stycken Shelly Plug S, men det får bli en separat artikel om det. Detta trots dubbla överspänningsskydd på gård och hus, men det kan förstås vara en ren slump i tiden.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
65 kommentarer
“Överlag menar jag att man inte ska köpa tillfälliga boenden, utan en köpt bostad ska vara en bostad man avser och kan bo länge i. Vilket förstås missgynnar smålägenheter eftersom de är mindre lämpade för parbildning eller familjebildning.”
Det är kanske så det borde funka ja, men i praktiken så är det svårt. Jag köpte min första lägenhet 2015 efter studier just för att jag inte kunde få en vettig hyresrätt, det var annars första alternativet. Så när det står mellan att hoppa runt mellan andrahandskontrakt i 5-10 år, bosätta sig i en förstahandslägenhet 1+ timmar från jobbet eller eventuellt kunna få en nyproducerad hyresrätt inom rimligt avstånd men med en hyra som i sig kostar mer än vad ränta, amortering, avgift, el, försäkring och alla andra boendekostnader tillsammans så är valet inte så svårt enligt mig.
Lite annan kalkyl nu kanske, men situationen är inte allt för ovanlig bland unga i storstäderna ändå.
Färre har väl råd och möjlighet att nu skaffa en liten etta som första bostad (bostadsrätt). Dessa små lägenheter har ju ofta de högsta m2-priserna.
Folk bor kvar hemma eller i hyreslägenhet längre och hinner träffa någon innan de köper sin första bostad och då duger det inte med en 1:a – då blir det istället en 2:a (riktig) eller 3:a med lägre m2-pris.
https://www.maklarsamfundet.se/nyheter/flyttlasset-gar-tidigt-svenska-ungdomar
“Sverige har den näst lägsta genomsnittsåldern, men trenden går åt fel håll. Idag är svenska ungdomar i genomsnitt 1,5 år äldre när de lämnar föräldrahemmet jämfört med för tio år sedan.”
Är att flytta hemifrån ännu tidigare att trenden går åt rätt håll? Skulle vi flyttat ännu tidigare skulle väl medelåldern på egen bostad till slut landat på 18 och sedan 16 år.
Ur Mäklarsamfundets synvinkel är det väl rätt självklart att tidigare egen bostad är bättre.
Vilken ålder som är “bäst” att flytta hemifrån är givetvis svår att bestämma och är väldigt subjektivt.
Men om utvecklingen fortsätter – dvs att medelåldern när barn flyttar hemifrån – ja då är det väl att utvecklingen går åt fel håll?
Medelåldern för att flytta hemifrån i Sverige är nu 21,4 år. Är det bra om den stiger till 23,4 år?
Varför skulle det vara så negativt?
“ut i friheten” må vara en sak. Men det kanske är bättre att kunna bo hemma och spara pengar under studietiden istället för att skuldsätta sig?
Eller att fokusera helt på studierna istället för att behöva splitta uppmärksamheten med extrajobb.
Ja, exempelvis min farfar flyttade/blev utslängd när han var 14 år. Vet inte om det var åt rätt håll.
Sen är ju orsaken varför åldern för att flytta hemifrån viktig också.
Om barn bor hemma längre och längre för att de och föräldrarna tycker det är bra och fungerar bäst så är det väl bra men något säger mig att det inte är därför barn bor hemma hos föräldrarna längre och längre.
Jämför man nu efter ränteökningarna med innan så har det ju blivit klart dyrare, men om gruppen som köper små ettor som förstahandsbostad ändrats vet jag inte? Det var, och är, väl fortfarande unga utan sparpengar men med en okej inkomst som lånar till insatsen av sina föräldrar. Skillnad nu är kanske att föräldrarna får putta in lite mer. Trasigt system för första boende vare sig det gäller hyra eller köpa är det i alla fall fortsatt, i alla fall i de större städerna 😛
De behöver inte ens ha en ok inkomst. De köper tillsammans med sina föräldrar.
Precis, Så det fungerar ja 90/10 ägande. Inga konstigheter, och här tillåter vi även juridiska personer som ägare
Klart barnet ska ha en lägenhet för 2-2,5M när studierna ska påbörjas.
Små lägenheter är svårsålda för att kapitalet inte är lika lätt tillgängligt.
Det kommer nog snart ändras, du vet KALP byts mot SKVALP, vad kan gå fel liksom. Så länge fisken är frisimmande så är det nog okej
Demografin spelar roll, finns helt enkelt färre 20 till 30 åringar nu än för 10 år sen. Marknaden är alltså mindre. Självklart går det inte att sälja när det de som brukar köpa dessa typer av lägenheter inte existerar.
Hehe, demografin är en obehaglig bekantskap som tenderar att helt plötsligt hoppa fram (trots att den varit där hela tiden) och ge oss en reality check lavett rakt i ansiktet…
Det finns 399 993 personer i Sverige i åldern 30-34, de som vill sälja sina 1or och köpa större. Men det finns bara 332 023 personer i spannet 25-29 (de som vill köpa 1or), alltså en minskning med 17% av populationen. Nästa kohort är ännu färre 311 004, detta innebär alltså att de nästa 10 åren kommer antalet personer som fyller 30 minska med nästan en fjärdedel.
Så tror små lägenheter kommer bli än mer osäljbara om inte för långt framåt. Om det inte är en 1 i markplan där det finns rullatorparkering och inga trösklar så gamlingar kan bo där.
De små dyra lägenheterna i de större städerna och deras nuvarande och framtida ägare känns väldigt svårt att relatera till Sveriges population i stort. Vet inte ens om en majoritet följer mönstret med att köpa etta i 25-30 års åldern och flytta från den ettan i 30-35 års åldern. Ettorna i vår brf är det främst pensionärer som bor i. Trots att ingen lägenhet går att komma till utan i alla fall ett par trappsteg, även markplanslägenheterna (om man helt ignorerar hiss vill säga 😉 ).
Även små lägenheter högre upp går bra att sälja till Rullatorbunden ungdom, förutsatt att det finns en ordentlig hiss. Moderna höghus brukar f.ö. vara rätt väl anpassade för just detta klientel har jag kunnat notera när jag letade lgh åt morsan. Bästa boendet fanns i de nyaste husen oavsett våningsplan. Idealet är förstås de där man även har en närbutik på bottenplan, då behöver man aldrig lämna huset annat än för sjukresor. Nästa steg blir alltså att även ha vårdcentraler inhysta i husen.
När du skriver rullatorbunden ungdom, är du ironisk eller avser du de lätt handikappade ungdomar som hyr elscooter och far runt överallt?
Så slutsatsen blir alltså att nästa byggtrend i Stockholm är att man slår ut väggar så det ryker och konverterar f.d. ettor till 3:or och 4:or…
Självklart går det att sälja en etta till en pensionär, men är oftast unga som köper, att det blivit fler och fler 30 åringar har drivit på prisutvecklingen. Nu har det ändrats och gruppen minskar. Det kommer öka antalet lediga hyreslägenheter också.
Så att man kan sälja ettor till pensionärer spelar ingen roll när Sveriges befolkning sakta kommer börja krympa
Vi är nu inne på femte månaden med folkminskning. Vore intressant att se hur länge sen Sverige hade folkminskning i fem raka månader. Inget media rapporterar om direkt.
Bostadsbrist för unga pyttsan, är enklare nu än på 40 år för unga att få egen lägenhet. Bara de att de inte vill bo där lägenheterna finns för det innebär att de måste åka spårvagn, tunnelbana eller buss i 10 extra minuter.
@Brasklapp
Om priserna faller är det inte alls ett omöjligt scenario. Det har under många år varit väldigt lukrativt att konvertera större lägenheter till mindre, inte alls omöjligt att demografin gör det omvända till ny trend.
Jag tror det är en grov förenkling att anta att alla som köper en etta är 25-29 år och alla som säljer är 30-34.
Jag tror medelåldern för de som bor i en etta (bostadsrätt) är mycket högre.
Vet inte om man kan hitta någon statistik men skulle inte bli förvånad om medelåldern för de som bor i en etta ligger närmare 50 år – om inte högre.
Anekdotiskt är alla våra medlemmar i ettor under 25 år.
SCB har statistik på m2 per person för ensamboende utan barn i olika åldersklasser. Då blir det rätt uppenbart att de är yngre personer som bor i just 1 or även om det såklart förkommer en och annan ungkarl i 50 års åldern.
Däremot så verkar äldre utan barn bo väldigt stort, så de verkar inte flytta till de mindre lägenheterna utan bo kvar i sina stora hus eller lägenheter.
Men pga att barnafödandet minskar så kraftigt så kanske det kommer bli mer vanligt att fortsätta bo mindre även när man passerar 30 och 40.
Det enda jag menade att vi nu ser en kraftig minskning av de i åldrarna 20-30 och det påverkar såklart efterfrågan på 1or. Detta pga minskat barnafödande de senaste 30 åren.
Jag såg den statistiken men den blandar ju alla boendeformer så bland äldre så drar ju villa-boende upp snittet rejält.
Vad får dig att tro att just detta åldersintervall är särskilt vanligt förekommande i ettor? Där finns ju alla möjliga ålderskategorier som frånskilda, ungdomar, äldre och en stor grupp till – folk som vill ha en plats att sova på men som bor nån helt annan stans. Exempelvis skulle ju Wilderäng kunna vara ägare till en etta centralt i Stockholm istället för att ta in på olika sjaviga hotell med konstiga duschar varje gång han behöver sova över i huvudstaden
Du tror alltså inte att unga personer är vanliga i små lägenheter?
Vilka lägenheter bor 25 åringar i då?
Jag gillar LW men att tro att han personligen ska komma och rädda Stockholms trasiga bostadsmarknad genom att börja köpa 1or centralt är lite väl att ta i faktiskt.
Sen är det många som gillar att bo på hotell, ger flexibilitet, lättare att göra avdrag på företaget etc. Att äga lägenheter i företaget är inte lika enkelt och låser upp massa kapital.
Vill man tro att den demografiska förändringen inte kommer påverka bostadsmarknaden är man helt fri att tro det.
Faktum är just nu att små lägenheter i Stockholm är väldigt svårsålda. Varför tror du att de är så svårsålda?
“Du tror alltså inte att unga personer är vanliga i små lägenheter?
Vilka lägenheter bor 25 åringar i då?”
Om vi kollar olika åldersgrupper och hur vanligt det är att de bor i bostadsrätt (detta inkluderar även de som bor kvar hos sina föräldrar i bostadsrätt):
20 – 24 – 17,9%
25 – 29 – 27,1%
Baserat på dessa siffror så skulle jag gissa att runt 22% av 25-åringarna bor i bostadsrätt och kanske 10% av 25-åringarna bor i SIN EGNA bostadsrätt och kanske 6-7% av 25-åringarna bor i sin egna bostadsärtt som dessutom är en etta.
Låt oss säga 6%av åldersgruppen. Jag tror detta är lågt räknat. (Såg nu att jag kollat endast på männen tidigare). 780 tusen är i spannet 25-29 nu och nästa spann som kommer är endast 642 tusen alltså 138 tusen färre personer i spannet är att vänta.
Så då är det 6% av 780 tusen (47 tusen) som nu äger en 1a och 6% av 642 tusen i nästa kohort (39 tusen).
Detta är ändå en diff på 8 tusen lägenheter givet allt annat samma. Oklart för mig om detta påverka något men låter mycket för mig.
Men såklart superskönt för dessa ungdomar som börjar vuxenvärlden och kan välja och vraka på både arbets och bostadsmarknaden. Kommer bli lättare att komma in på prestigefyllda utbildningar också när det är färre att konkurrera med.
Problemet är väl att kalkylen inte är liiiite annorlunda i dag, priserna bygget fortfarande på nästan 0-ränta. Så folk i början av bostadkarriären kan helt enkelt inte betala begärda priser. Särskilt inte om de studerar.
För större lägenheter har priset alltid avspeglat alternativhyran på ett bättre sätt.
Studsade lite på den också men det är mest sant för att vi har så bisarra regler på bostadsmarknaden kring att nån förening ska tycka till om vad som får ske i och kring boendet snarare än jag som bostadsrättshavare. Det största problemet på bostadsmarknaden idag är ju att folk inte säljer sina lägenheter när de inte behöver dem och dessutom inte får hyra ut dem så stora delar av bestånden av lägenheter står tomma
Ref förra veckans diskussion på forumet om Kinas “stödpaket” för bostadsmarknaden. Det blir intressant att se hur de ska finansiera det? Kineserna har jag använt bostadsmarknaden som ett slags pyramidspel och nu har de så mycket nybyggt obebott som köpts i spekulation att säljas vidare att staten börjar få problem när gemene man inser att det inte finns avyttringsmöjligheter för sin “investeringar”.
Därav stödpaketet som om jag läst det rätt innebär att regionala regeringar ska kunna köpa, till “rimligt” pris, tomma lägenheter för att hyra ut. Vem som ska bo i dessa är dock oklart…
Likt Ryssland fuskar med sina ekonomiska siffror vore det la ingen svårighet för kina att bara trycka upp mer pengar, och sedan bara trixa lite med siffrorna så det inte märks?
Det är svindlande summor det handlar om. Har svårt att se hur dom ska kunna trixa lite utan att det syns.
Hela det kinesiska samhället lär åka på en smäll.
Jag säger bara “Evergrande”.
Det finns även kommentatorer på denna blogg som sprider uppgifter att US och Swe manipulerar siffror.
Index för de som vill följa Kinas fastighetsmarknad:
https://www.reuters.com/markets/quote/.CSI000952
Ser ju ut som topografin på Älvan i Stöten…
Det kan ju faktiskt vara så att det värsta är gjort och att de likt Sverige Securum 1992 sätter botten.
@RUN DMC – hur ser du på de demografiska utmaningarna kopplat till detta? En stor svårighet som jag läser ut av det som finns att fördjupa sig i är att det helt enkelt saknas människor att sälja/hyra ut lägenheterna/fastigheterna till.
Hörde/läste/såg (minns inte var) att Kina dessutom räknat “fel” (ingen vill ge Nalle Puh dåliga nyheter) på över 100 miljoner i 29-45 intervallet. Känns som att det finns en del potentiella bostadsköpare där som aldrig kommer dyka upp på marknaden. Har byggbolagen och köparna spekulerat på officiell statistik så ska nog ett antal Svarte Petter delas ut…
Helt klart demografiska utmaningar och problem som du nämner.
Dock ska man vara medveten om att detta varit känt i typ 300 år.
Har anekdotiskt hört om detta problem när jag jobbade tidvis i en mindre kinesisk stad (3-4 miljoner invånare). Mina kinesiska kollegor hade svårt hitta lägenheter trots att det fanns hela höghusområden som stod tomma. Ägarna till dessa lägenheter var helt ointresserade av att hyra ut dem eftersom de ville bli rika på värdeökningen och inte hålla på och kladda med uthyrning för ”småpengar”.
Jag ser samma utveckling här i Taiwan . Många nybyggda lyxiga skyskrapor som står i stort sett tomma . Lägenheterna är sålda men ingen bor där utan dom är bara en investering .
En liknande lägenhet som vi bor i kostade för 10-12 år sedan ca 1.5 miljoner nt$ häromdagen träffade vi vår nya granne som betalat 6 miljoner nt$ för sin …
Den kinesiska regimen får väl helt enkelt bestämma att alla kvinnor ska skaffa tre barn istället för ett. Så löser sig iaf problemet på sikt.
Även fast 1 barns politiken är övergiven så vill kineser inte skaffa fler barn.
Kinesiska städer är det ju katastrof i, Shanghai hade 0,7 barn per kvinna förra året vill jag minnas att jag såg. 2,1 behövs bara för status quo…
Tycker jag har börjat se mer annonser på Hemnet för nybyggda lägenheter där man får bo avgiftsfritt de första 1-3 månaderna. I min gamla förening var vi i styrelsen var väldigt måna om att allas avgifter skulle in i tid just för att det faktiskt påverkar ekonomin ganska mycket om någon slarvar med att betala. Att sänka priset verkar inte vara ett alternativ. Märkligt är det, märkligt.
Om byggherren tar kostnaden för avgiftssänkningen drabbar det inte föreningen. Annars är det verkligen att kissa i byxan.
“Byggherren tar kostnaden för avgiftssänkningen”
Du är en sådan lustigkurre. 😉 Hur ska herr Byggare ha råd att tanka sin F-150 om man håller på så.
I feel lucky, its monday.
@Maigret – glöm inte att den måste försäkras också…
Att byggherren tar kostnaden är ju att skarva lite. Byggherren tar kostnaden genom den vinst hen gör på köparens köp av bostaden. Köparen betalar alltså till sig själv, inte byggherren.
För de som bor långt ut på linjen / landet brukar nätbolagen ha lite högre spänning för att kompensera långa ledningars spänningsfall och det märks när förbrukningen är låg. Ohms lag fungerar som bekant i båda riktningarna.
Skulle det då bli ett kluster av solceller där ute bland gårdar med stor export periodvis kan ju konsekvensen bli just den bloggaren upplevt även det troligen berodde på fel tap på nätstationens transformator kopplats in (den som omvandlar 20 kV/ 400V i ett litet skåp) .
För att få ut effekten behöver alltså växelriktarna öka spänningen och då blir marginalerna mindre mot att de stänger ner.
Alternativet är såklart att sänka soänningen men då får alla acceptera att man får dra ner på effektbehovet också.
Oavsett kan det påverka grannsämjan 🙂
Jag har sett liknande där jag bor där varenda tjänstehjon klottrat taket fullt av paneler. Tak i perfekt söderläge har nu ca 85% täckning, och tak i väst/östled börjar också komma upp i höga täckningsgrader. Nu har vi inte problemet med långa kablar och normala nätspänningen håller sig runt 235V per fas så det klarar sig men visst märks det när solen står på i april/maj att spänningen på nätstationen stiger.
Långt ut på linjen är spänningen som lägst.
De är de som bor närmst trafon som får högre spänning.
Nu vet jag inte hur långt bloggaren har till trafon men jag gissar att han ligger en bit ifrån.
Jag gissar även att det finns grannar som har solpaneler(eftersom man inte vill vara sämre än grannen) och då kan det såklart bli bekymmer(för elleverantören såklart, solceller bidrar endast med nätnytta).
Men frågan är då, är du konsument eller leverantör när du levererar ut på nätet?
Är man inte som leverantör skyldig att följa SS EN-50160? Det kan man ju fundera på.
Sen tror jag inte det är fel linding som kopplats in eftersom man inte har automatisk lindingskopplare på typ 300KVA trafos ute i skogen.
Det är muttersvarvaren som får fram när det ska justeras.
Sen avslutar vi gissningsleken med att det är 10/0,4kV.
Undrar hur många poäng det blev?
Angående bilar – innan var det ju populärt att låna mer på boendet för att köpa bil för det var billigare – men kan det bli tvärt om nu? 🙂
https://carup.se/tesla-sanker-ranta-till-074-ny-bil-billigare-an-beg/
Tesla erbjuder 0,74% ränta.
Man köper en bil och maxar lånen och använder pengarna för att betala av bolånet.
Eller stoppar in pengarna i fondsparande/räntekonton.
Krediten gäller förstås enbart köpet av Tesla och finansieras delvis från Teslas egen marginal. De tar igen det på gungorna istället.
Självkörande gungor?
Elektrifierande gungor?
En notering från verkligheten är att det faktiskt är brutala 30% ner från toppen i Täby.
Pratade med en person som nu säljer sitt radhus (äganderätt) och bränner ut hela sin kontantinsats.
Hon hade försökt hålla ut och ta de höga räntorna men var lite “det här kommer inte sjunka till normaa nivåer i god tid så bättre ta smällen och bo billigare och lägga “räntepengarna” på att leva bättre.
Hennes radhus tog ändå 6 månader att sälja.
Grannen hennes köpte på toppen för 50% mer och då tog visning -> kontraktskrivande två dagar.
Sen hör jag historier om folk som inte skiljer sig av samma anledning “vi har inte råd vaska 2 miljoner i insats, och nu är marknaden död”.
Täby och Nacka (och motsvarande kommuner utanför feskebörj) lär vara intressant om man tittar på utveckling av mental ohälsa.
Verkar dessutom som kommunerna har dåligt med pengar så skolorna och servicen blir sämre och sämre.
So much for keeping up appearances av “överklass”
30% nominellt eller reellt?
Vore logiskt om lokaler som Väsby och Bromma med hög, hög premium för att tillhöra det ganska ’fina’ folket tar rejäla smällar prismässigt.
Mitt anekdotiska bidrag är att priserna är tillbaka på 2015 års nivå, nominellt. Brf. Så det blir väl ca 20% prisfall senaste 9 åren då, ifall man räknar med i snitt 3% inflation sen dess. Orkar inte googla verklig inflation.
Så om man äger en nolla och ’skaffar nytt kök’ så har man två kök och 0 rum? 😅
Köpa bostad för att bo. Är inte det lite radikalt?
Pratade med en stor tysk leverantör av tillverkningsutrustning och de ser en kraftig nedgång på den kinesiska marknaden. Den inhemska konsumtionen i Kina går ned, förtroendet bland kineserna för regeringens förmåga att hantera ekonomin har minskat avsevärt, privatpersoner sparar betydligt mer än i eu och är mycket rädda för att sätta sina pengar i lägenheter eller annat som kan gå i stöpet. Fastighetsmarknaden har varit en stor drivkraft för hela industrin i Kina men nu är förtroendet för den borta. De reser hellre och köper saker från andra länder eller investerar i utlandet. Detta gör att Kina är tvunget att satsa på export av sina varor och det mer än tidigare då hemmamarknaden är så svag. Därav de drivor av bilar som skeppas ut till bla EU.