Systembolagets försvarare hävdar att om Sverige avskaffar det statliga överförmyndarmonopolet så kommer utbudet av viner att utarmas och ICA bara kommer bara sälja en handfull vin. Dessa personer verkar aldrig satt sin fot utomlands, där man om man exempelvis går in på en liten Rimi kvartersbutik i Vilnius hittar cirka 350 olika viner på hyllorna, inklusive bubbel.
Då handlade detta alltså om en liten Rimibutik, i grund och botten mindre än exempelvis lokala Tempo här i byn. Utbudet landade vid en grov sammanräkning på ca 150 olika sorters vitt vin, ca 150 olika sorters rött vin och ca 50 olika mousserande viner, inklusive champagne upp till runt femhundrakronorsklassen.
Det var inte en butik inriktad på fin mat, ingen premiumbutik, ingen gourmetmatbutik och ingen specialbutik. Utan en liten servicebutik i kvarteret.
Jag räknade inte heller in de viner som stod på kylning, vilket var ett antal vita viner och mousserande viner. Att jag inte räknade dessa var att jag inte orkade kontrollräkna om de även fanns som okylda.
Så 300 – 400 olika viner hos en servicebutik sätter väl någon sorts botten för vad som skulle erbjudas i en mataffär. Dessutom utan att vi som bor på landet ska behöva åka en timme fram och tillbaka till ett Systembolag
Skulle man istället gå till en premiumbutik, t ex ICA Focus i Göteborg, ICA City i Borås eller motsvarande på någon annan ort så skulle man nog lätt kunna räkna med ett sortiment som minst är dubblat och alltså i linje med en Systembolagetbutik.
Men det där är bara verkligheten och hur det kan se ut utomlands, vilket jag rapporterat om från t ex Australien.
Om man alltså dricker en flaska vin om dagen tar det nästan ett år att avverka hela sortimentet i en Rimi kvartersbutik, och de som dricker fler än 350 olika sorters vin på ett år får helt enkelt vända sig till en butik med större sortiment eller åka till Systembolaget, som i egenskap av enligt monopolets försvarare Världens Bästa Alkoholförsäljare (TM) Med Världens Lägsta Priser Och Världens Största Sortiment (TM) förstås skulle klara konkurrensen från andra butiker, så exakt vad problemet med Dyrare Butiker Med Sämre Utbud (TM) skulle vara är oklart.
Trots allt vill ju staten och Godtemplarmaffian att vi ska dricka mindre alkohol så sämre utbud och högre priser måste väl vara önskvärt?
Eftersom jag i princip aldrig köper sprit så tittade jag inte på spritutbudet, som också såg omfattande ut. Bättre utbud av ukrainsk sprit än Systembolaget iaf.
115 kommentarer
Om man är först i en sådan här tråd, måste man donera till AB Vin & Sprit då?
Nej.
Det vi redan donerar till dom lär ju räcka till att finansiera rätt mycket utrustning till UA. Synd bara att inte mer görs för dom där nere i detta galet onödiga krig med puckona från russki.
Nej, men du måste ta dig en stänkare… 😉
Det var ju glädjande att den lilla butiken hade så pass bra sortiment. Men min erfarenhet av butiker utomlands är inte lika positiv. Var nyligen i Spanien och hittade inte alls något större sortiment i de mindre butiker jag kollade in. (visserligen var priser och kvalité väldigt bra på det som fanns när det gällde rödvin). I USA har jag inte heller blivit jätteimpad över sortimentet i typ mellanstora snabbköp. Även här är det dock bra priser och hyfsad kvalité. Priserna blir dock svåra att jämföra med våra pga den massiva skatt som läggs på alkoholen här. Visst finns det stort sortiment på sina ställen men inget i närheten av en mellanstor systembutik tex i Nyköping. Dessutom kan man ju beställa i stort sett vad man vill på systemet om de inte har just det man vill ha hemma. Svårt att se varför det skulle vara bättre att åka runt hela stan och leta efter vin hos olika livsmedelshandlare. Priserna lär ju inte skilja nämnvärt heller. Köper också ibland från nätet men där ligger priset ofta högre i förhållande till motsvarande kvalité på systemet.
Lustigt då jag har en helt annan bild av Spanien.
Du får röra dig lite mer utanför turistfällorna
Har ändock varit där 17 av senaste 21 åren 😉
Jag gick in på nån random supermercado i en mindre tätort några mil utanför Granada för en månad sedan och där hade de fantastiskt vinutbud.
Bara som motpol, Tesco som är världens största inköpare av ovan nämnda produkter, har ett löjligt litet utbud i deras Tesco Express, bara top 10 finns där.
Ja men hur stort sortiment behöver man? Det spelar kanske inte så stor roll när ett visst alkoholsug sätter in. Eller när man får besök och vill bjuda på något. Då kan det vara OK med den lokala jourbutikens magra sortiment. Man känner redan nu att monopolets dagar är räknade. Dom kvinnliga expediterna på mitt lokala systembolag har så fina leenden när jag ska betala. Jag tror inte det handlar om min 70+ charm utan om att order om trevlighet utgått från Systembolagets ledning.
Förr i tiden hade ju de flesta Systembolag ett sortiment som fick plats på två sidor på ett papper. Inklusive vin, öl och sprit. Tänker 80-talet nu.
Hade det inte varit för EU hade vi varit kvar där.
Glömmer aldrig Norrland och systemets pallar med Promille Per Krona och lådvin Credos på hyllkant till bästa åskådning och grepp
Folkhälsovård. My arse.
De som försvarar bolaget är på samma nivå sim ”inte rasist me…”
Vi hade ölprovning med kompisgänget i slutet av 80-talet, och köpte på oss en flaska av varje sort de hade i butiken här i stan (fanns bara en på den tiden). Minns jag inte helt tokigt var det 27 st, varav säkert 75% var ljus lager.
Det var ju ändå rätt bra! Försök i dag på systemet så får vi se…
Samma här. Måste varit 85-86 någon gång. 25 flaskor i en back här i Linköping och vad jag minns var det i princip alla sorter, så dina 27 kan mycket väl ha varit det totala sortimentet.
För den som inte orkar vänta på att detaljhandelsmonopolet avskaffas så kan jag rekommendera att beställa från någon ehandlare i Tyskland. Bra utbud och hemleverans sker allt som oftast 3 dagar efter beställning, till en lägre totalkostnad är hos Systembolaget.
Googla “alkohol online shops” så slipper jag göra gratisreklam här.
Ja, iom att e-handel med vin nu är lagligt så fyller (ha!) Systembolaget allt mindre funktion.
Småskrattar varje gång, någon kommer in och skall “försvara” Systembolaget… Har besökt “alkoholbutiker” i alla världsdelar, utan att bli besviken någonstans någon gång. Att ta upp exp på butiker som inte är så bra utomlands, kom igen. Så ser det ut i alla branscher! Tycker det är en fröjd (utan att handla) att besöka alkobutiker oavsett det är på brasilianska landsbyggden, en stormarknad i Windhoek eller en local shop i Alice Springs Australien. Dricker nästan aldrig numera (lite oklart varför…) Men, kan inte någon dag, någonstans hylla Systembolaget.Detta trots att jag var konsult där i 3,5 år till de köpte ut min affärslösning! Skål!
Som svensk blev jag chockad och höll nästan på att ramla baklänges när jag gick in på en liquor store i Texas och upptäckte att det stod några lirare vid ett bord där inne och delade ut smakprover av tequila!
Så du menar att dessa olika butiker har ett sortiment som överskuggar systemets vad gäller olika sorter av vin och sprit från världens olika regioner?
Absolut – Har varit konsult till bolaget i 3,5 år, min syster jobbade nära i tidigare uppdrag och umgås privat med henne. Har på – konsultbasis även jobbat med Vin & Sprit (Numera franskägt) i 5 år, så jag vågar lite kaxigt påstå att jag har koll. Systembolagets sortiment (som varierar rejält butik – butik) är bara bra för den, som skall ha det, som finns i den butiken just då. Var på väg fr Death Valley till LA, (USA) då vi skulle på fest, bromsade vi in vid någon form av vägkrog/butik mitt ute i Mojaveöken – Ridge Creast – den butiken, hade allt, som vi var nyfikna på då, oändliga rader av jordens vin & sprit. Ölen såldes i en angränsande f.d hangar! Magisk upplevelse – så detta ämne kan ältas av många, hur många ggr som helst. Någon speciell kärlek för ett monopolföretag med sina inköpsbeslut/rutiner, är numera inte min kopp te! Skål
Hela idén med att det är så ofantligt viktigt med ett stort alkoholutbud att staten måste ingripa för att trygga detta faller ju på sin egen orimlighet. Ingen kan väl på allvar tycka så?
Jodå, detta får man ständigt höra från Systembolagskramarna.
Det är en av de mest seglivade myterna i Sverige – att Systembolagets sortiment skulle vara så fantastiskt.
Skall man jämföra måste man jämföra sin lokala systembolagsbutik med samtliga potentiella alternativ inom ungefär samma upptagningsområde, dvs det som finns på hyllan här och nu. Det är helt ointressant vad som finns i andra butiker eller vad som potentiellt skulle gå att beställa för då konkurrerar Systembolaget istället med alla säljare i hela världen som går att beställa av.
Fantastiskt märkligt att så många faktiskt går på den myten. Och dessutom på känsla eller motiverat med att man en gång tittade in i en matvarubutik i Österrike.
Vilken myt? Du beställer till din SB butik det du vill ha så tar man in det. Smaken är så delad att en butik – SB eller ICA – omöjligt kan täcka in allt. Men försök att få en lokal ICA-butik att ta in något du vill ha i sitt sortiment. Lycka till med det! Och detta med att kuska runt i timmar för att handla på SB? Det finns väl hemleveranser nu eller?
Det är väl bara att beställa hem vad du vill ha till din lokala vinbutik också? Eller näthandel? Det är väl ingen magi som bara Systembolaget klarar av? Om smaken är så delad är det väl bättre att det är fri etableringsrätt så att den som vill t ex kan starta en butik med bara tequila? Och om man har ett intresse av det är det dit man går istället för Systembolagets tragiska hylla.
Vad du kan beställa till ditt systembolag har ju inget med deras sortiment att göra.
Märkligt nog står inga av alla länder i världen på kö, imponerade av Sveriges monopol, och vill införa detsamma hemma i sitt land.
Just det där är lite märkligt, varför har inte tex ICA upparbetade rutiner för att ta hem det man vill ha? Och tänker väl nu på deras vanliga sortiment med livsmedel. Många verkar utgå ifrån att de glatt ska beställa hem udda vin man vill ha men det går inte idag att få dom att ta hem “vanliga” varor man saknar.. Men ja att ha ett bra utbud kan väl knappast vara anledningen att ha kvar bolaget, det är väl snarare en bra bieffekt.
Detdär är nog också från butik till butik.
Förvisso inte ICA utan i dethär fallet citygross, men när jag var på jakt efter oxhjärtan att röka så var det inga problem för dem att ta hem det, även diverse halster för att göra korv har de lyckats lösa. Så det handlar nog mest i grund och botten om lokala butiken har några rutiner för sådant, vilket högst troligt beror på om det finns någon efterfrågan för det.
Hemleverans, pfft, IOGT maffian har ju sett till att om blir leveransen försenad, till efter fysiska butikers stängning, så får budfirman inte leverera.
Lokala monopolet idag. Två röda viner från Österrike. Noll från Slovenien.
Mediokert.
Däremot gott om franska och spanska flaskor för 80-130 spänn (Mao halvskräp) och bibar.
USA/tyskland/portugal några stycken.
I min värld finns det typ tre bra system i GBG. De exemplifierar det alla säger – rejält utbud.
Resten, alltså deras typ c&d-butiker, är dynga.
Ja Österrike har bra röda viner (Pinot Noir) som knappt inte finns men i stället har man 350 italienska rödviner. Jag ser gärna nischade specialbutiker i framtiden med fokus på vissa länder och druvtyper. Det ger också ökad vinkunskap hos allmänheten.
Skojar du? Jämföra Pinot noir med Italiens hela vin utbud….
Undrar om de hade många fler på rimibutiken i Vilnius?
Har alltid försvarat Systemetbolaget, men nu tycker jag att det har blivit så mycket sämre de senaste åren.
Ideen med monopolet är ju att begränsa tillgången och därigenom minska stupandet.
Samtidigt så är frågan hur alkohol ska säljas om monopolet avskaffas? Som läsk, men med åldersgräns?
Ska Sverige bli som för med supande på ryzka nivåer?
Av regleringar har ju inte varit så lyckade i världens näst mest avreglerade land, Sverige.
Rimligtvis skulle det bli ungefär som i Danmark. Ryssarna tycks ha supit ungefär lika mycket under Sovjettidens alkoholmonopol som de gör idag.
De som vill ha tillgång utanför öppettider bunkrar.
De som inte får köpa gör som kids alltid gjort: ber någon köpa ut eller betalar lite mer för ett flak Sort Guld i den lokala Kalkonbutiken eller på lastbilsparkeringen… Saronoff vodka från den lokala kiosken har man ju varit tonårsfull på många gånger.
För övrigt är det ju fascinerande att svenskar anses vara det i stort sett enda folket i världen som inte klarar av att ha normal försäljning av alkohol. Till och med fjällaporna i väster får köpa mellanöl i butiken utan att dö i drivor…
Idén med SB är att frisera siffror, inget annat,
genom att skrika i pressen att alkoholkonsumtionen gått ner i de låga åldrarna är en seger,
när egentligen en annan har gått upp, som göder gängen i våra psykosomatiska socioekonomiska områden.
Alkoholförgiftning har nu fått en trevlig kompis, blyförgiftning.
Kan 16-åringar i danmark köpa alkohol kan vi också, och ja, avregleringar i SE har alltid haft huvudet under armen.
“begränsa tillgången och därigenom minska stupandet” 😂
Hoppas att ryzz befälhavare inte läser och lär sig något nytt
Sant att man ofta hittar många viner i matvarubutiker utomlands. Har numera mest erfarenhet av medelhavsland.
Men problemet är att de allra flesta ligger i prisintervall 30 – 120 kr.
Enbart inför julnyår och påsk får de in viner upp till 300kr.
För finare viner måste man finna specialbutiker, de är få och väldigt dyra
Min enda fråga är – hade dom plats för mat och annat?
För övrigt tycker jag att vem som helst kan sälja men tokhöj skatten på det och lägg dom pengarna oavkortat på försvaret och civilberedskapen!!
Eller så kan man skära i onödiga utgifter.
Lösningen på allt är inte alltid höjd skatt.
Prioritering är ett ord som finns i SAOL.
Skatt på alkohol kan vi alltid höja, jag har inga problem att betala 300 spänn för en flaska Rawsons om grabbarna i Armens jägarbataljon får 8 drönare i sitt standardkit.
Försvaret är rimligtvis det allra mest prioriterade så där kan inte saknas resurser. I synnerhet inte så länge som vi har stolligheter som Jämställdhetsmyndigheten och Nämnden för hemslöjdsfrågor. Då är det felprioriterat och lösningen är att prioritera rätt, inte att höga redan extrema skatter.
Här håller jag inte alls med. Priserna för viner är många gånger billigare än i övriga världen på Systembolaget. eftersom de är den största vinimportören i världen och får enorma mängdrabatter. Utbudet är också bra. Öppettiderna är inte ett problem om man planerar lite.
Enorma mängdrabatter på bib-vin och carlsberg export.
Helt korrekt enligt min mening. Det som ligger i sortimentet kring 100-150 kr på systemet är i mycket hög klass och har då ändå att konkurrera med viner som utomlands skulle kosta minst en 50 lapp mer för samma kvalité. När det bär av uppåt blir skillnaderna svårare att greppa och jag erkänner gärna att jag inte vardagsdricker rödvin som kostar 200 till 300kr. Därav svårare att få grepp om jämförande material…
Man kan ju undra hur sortimentet på systemet står sig mot butiker i utlandet om man jämför med likvärdig skattesats. Tror att det står sig mycket bra faktiskt. Dessutom kan jag ju undra om du själv LW skulle få till ett bättre utpris på ditt eget vin om du skulle lägga ut det på lokal handel?
2 fel.
De är inte den största importören.
De får inte köpa in själva, utan via typ Vin & Sprit, som ju ägs av någon annan,
så våra skattepengar går i onödan till ytterligare en mellanhand.
Min erfarenhet är att Systembolaget INTE är billigast på allt. Är du ute efter billigt rödtjut på dunk, så slår du inte franska matvaruaffärer (de billigaste där är förvisso en bit under 12%). De allra billigaste fulvinerna finns inte på Systembolaget.
När det gäller dyrare viner så är däremot priset jämförbart med utlandet. Möjligen att bolaget får köpa in billigare, men priset i kassan blir i princip densamma på grund av alkoholskatt.
Öl – här pratar vi om stora prisskillnader. Svensk öl åker till Tyskland t o r och blir ändå billigare än i Systembolaget, om man köper stora mängder. Vattendrag fördyrar transporten för privatpersoner.
Sprit – say no more…
Ska man jämföra priser bör man väl jämföra utan skatt. Kan iofs tänka mig att öl kan vara billigt i tyskland ändå men skillnaden i skatt på en flaska öl är väl 6-7Kr i lägre ölskatt och moms. Har inte kollat men om jag minns rätt har Tyskland EU minimun öl skatt på 0,03 Euro/flaska och 16% moms. Sen att det borde vara tveksam nytta på många sätt att köra ner ölen en sväng till Tyskland. Men på temat onödiga transporter är väl att man måste ta med spriten på flyget värre..
Du har rätt, man bör nog jämföra priserna utan skatt. Det här blogginlägget riktade sig in på utbudet, priset är mindre intressant förutom på en punkt. Med eller utan Systembolaget kommer spritturismen fortsätta, om inte prisnivåerna utjämnas.
Dessutom finner man oftast bara viner från sitt eget land, så valfriheten är i praktiken väldigt begränsad.
Systembolaget har bra viner, billiga priser och stort utbud.
350 ”populära” viner eller 14 673 stycken?
Varför ändra något som funkar? Ungefär som apotekets privatisering som gett högre priser, sämre förpackningar, mer korkat utbud och brist på sällsynta mediciner.
Men visst, vi kan köpa ipren på Ica när vi vill (men inte den alvedon vi vill). Oj vad glad jag blev.
För att inte tala om hur bra posten funkar i dag. Spenderade en hel dag med att köra runt mellan olika ICA handlare och diverse andra utlämningsställen för att hämta in paket från mailorder.
Har de bättre förpackningar i länder med statligt medicinmonopol?
Nej men förhoppningsvis finns medicinen i hyllan när jag behöver den
Bra förpackning = en som finns. Ok. Antecknar.
Om det inte är det “lokala sortimentet” (som, så vitt jag förstått, små producenter kan fylla med vilket skit de vill) så är definitivt allt som du kan hitta på hyllorna hos ditt lokala Systembolag det som är populärt och det som säljer. Dvs samma saker du skulle hitta på ICA sen.
Låt dom monopola på spriten, men hade varit kul med små nischade vin butiker att botanisera i. Helt enkelt roligare för en vinintresserad än att klicka hem pavorna via nätet.
.
Javisst jag gör det också då och då men var och varannan gång blir jag besviken på priset i förhållande till kvalitén. Just nu väntar jag in ett par kartonger Montalcino från en dansk nätbutik. Hoppas hoppas men har jag otur vilket jag haft flera ggr tidigare så är de för dyra jämfört med vad jag kan hitta här hemma.
Var i en spritbutik mitt i Turkiet, långt ifrån turistorterna, för ett tag sedan och även där var det bra sortiment.
Men systembolaget finns ju inte till för folkhälsan primärt utan för att vi ska lära oss komma ihåg att det kollektivistiska är bra och vill väl.
Att staten är snäll och därför är det bra att betala skatt och rösta på det samhällsbärande partiet.
Det var nog 40 år sedan jag röstade på den typen av partier. Då såg dessutom Sverige rätt annorlunda ut och jag var lite för ung för mitt eget bästa…
Det betyder inte att allt som har med staten att göra är skit.
Här på bloggen har jag hört både det ena och det andra om posten tex. För att inte tala om SVT och diverse andra myndigheter. Vissa är kanske bra att privatisera men andra är ju näst intill samhällsfarliga att lämna ut till privat verksamhet.
Håller med till fullo. Privatiseringarna har gått för långt inom många områden.
Tänker på skolan, järnvägen, post etc.
Men systemet är inte privatiserat, konstigt faktiskt.
Reklamfilmen med den försäljningsinriktade amerikanen som blir förlöjligad av monopolisterna får mig att tro att Systembolaget ej enbart tänker på folkhälsan.
Nej nuförtiden kommer det nog längre ned på listan.
Men jag undrar ju också vad man tror skulle bli så fantastiskt mycket bättre med att låta privata handeln ta över system monopolet. Det är det ingen som beskrivit i denna korta blogg.
Förmodligen skulle inte mycket bli bättre.
Systembolaget är inte dåliga.
Men skall det finnas ett monopol måste det vara goda anledningar till det, och de finns inte längre tycker jag och många andra.
Man kan beställa på nätet och få det hemskickat, det går busstrafik till bordershops i Tyskland, många åker dit som en liten semestertripp och fyller upp förrådet.
Systembolaget har spelat ut sin roll, om det ens funnits ngn.
Snarare är det kontraproduktivt. Vilken fjortis som helst vet ju precis vart de ska skicka ett meddelande via instagram eller snap för att få en flaska sprit på en fredagskväll. Helt utan kontroll. Sprittaxi, som är ett okänt begrepp i länder som Danmark och Tyskland.
@Sally, du missar livet, ska vi inte begränsa websurf till kl 19.00, varför behöver du surfa senare?
Att ta bilen efter 22.00, wtf, kan ju knappast behövas, låt taxi och lastbilar ha fritt utrymme.
En del stormarknader har öppet till 23, ska verkligen cola o chips få säljas efter 21?
Dags för dig att fundera hur du tänker!
Utan att ta ställning i själva frågan om statliga systembolag och monopol kan jag bara konstatera att det är en oerhörd skillnad mellan olika systembolagsbutiker.
Råkade före pandemin gå in på bolaget bredvid IKEA i Kållered. Väldigt tydligt att de helt satsade på billiga Bag In Box viner med inriktning på de delen av de norska turisterna som satsar med på kvantitet än kvalitet. Om däremot kollar in vad man kan hitta på bolaget i Nordstan eller det i Nya Hovås för att fortsätta med min helt ovetenskapliga studie av systembolag i Göteborgstrakten så är det fantastiska butiker som jag inte skulle vilja byta ut.
Så de maxade utflödet.. helt i motsats till deras syfte, I rest my case!
Nä, de har det sortimentet som säljer. En ny butik får ett typ std sortiment sen förändras det efter vad som säljer och om något beställs till butiken i lite omfattning så kommer det med i sortimentet.
En annan sak som du glömde nämna LW är e-handel och ny innovation för kunderna. Det skulle utan tvivel leda till ett helt ojämförligt gigantiskt utbud jämfört med idag. Titta på Apotea som exempel när apoteksmarknaden avreglerades. Det finns inget fysiskt apotek i världen som kan konkurrera med det.
Samma dag som alkoholmonopolet avvecklas går startkottet för en jättelik kamp med enorma investeringar för att vinna kunderna. ICA, COOP, Willys, Mathem, Foodora o.s.v. plus helt nya spelare och nischaktörer som kommer gå all in för att ta marknadsandelar.
Dock blev avregleringen en shitshow, apoteket blev tvunget att dela data till konkurrenter.
Idag är det fan sämre än innan..
Ja ett problem med att avreglera apoteken är att priser är reglerade, vilket ger att det är dålig lönsamhet på att hålla ett bra sortiment med “udda” mediciner. Jag tycker att reultatet var väntat och att man borde välja antingen att ha fri prissättning på mediciner eller behållt monopol på försäljning. Utan tvekan hade alla apotek haft den medicin du vill ha om de själva kunde sätta priset. Sen blir det så klart problem på andra sätt ska samhället fortfarande betala? eller kanske flytta det till en privat försäkring? kommer den täcka hur dyra mediciner som helst?
Jag tror också att man ska komma ihåg att anledningen till att ha ett monopol är (påstås vara) folkhälsan. Det är inte för att Systembolaget (staten) är så ofantligt begåvade på att driva bolag – även om vissa nu verkar fått för sig det.
Man kan med samma logik i så fall påstå att vi lika gärna kan lägga ner Coca-Cola och så kan Ulf Kristersson hitta på en ny statlig läskedryck till oss. Google är helt onödigt när vi faktiskt kan faxa våra frågor till informationsmyndigheten (om än med viss handläggningstid). Och varför inte dumpa Samsung och Apple när våra kloka politiker efter långa debatter i riksdagen kan skapa den nya svenska folkmobilen! Vem vet, den kanske till och med kan spela Snake!
+1
med reservation att G3 inte accepteras överallt.
Folkhälsan… det finns ingen begränsning på hur mycket du får köpa, då är det svårt att hävda folkhälsa. Nuvarande system måste bort, varför? Enkelt- det finns ingen hållbar anledning till ett statligt monopol som håller.
Jag sällar mig till gruppen systembolagskramare då jag, trots stor okunskap om sortiment och mer avancerade frågor, ser att Systembolaget har ett värde.
Om vi nu skulle ta bort monopolet är min spaning att de med fel ålder skulle ha minst lika svårt att handla över disk på mataffären. Tekniken har kommit ikapp. Problemet med langning skulle vara oförändrat och jag tror det är svårt att få bort helt.
Skatten kan gott få vara kvar på hög nivå. Kanske kan tekniken kan bistå i att ta hand om den billiga importen. Min poäng är att alkohol orsakar stora kostnader och då behöver den vara med och finansiera dessa. Att just jag klarar av att hantera alkohol är en mycket vanligt förekommande tes. Men, just jag skulle inte vilja möta den människan som inte klarar av det. Speciellt om jag vet att sjukvården har brister som blivit större pga att skatten sänkts märkbart. Det blir lite av en försäkringskostnad som slås ut på alla och därmed lägre än alternativet.
Jag gissar att vid ett avskaffat monopol kommer det bli dyrare att få bra kvalitet och billigare på mataffären men då med åtföljande lägre kvalitet. Varför man vill ha vin eller öl finns det många skäl till och jag respekterar allas skäl även om jag har problem med dem som super sig bortom ett acceptabelt beteende.
Vad vi vill ha i vårt samhälle styrs av vilka vi ger förtroendet att besluta i frågan. Som systembolagskramare vill jag så klart ha kvar systemet men konstaterar att det går att kombinera med inköp av mat och god tillsyn.
Vill man ha vin och öl med bra kvalitet utan Systembolaget är det ju bara att besöka en sådan butik. En del matbutiker kommer ha det, och en mängd specialbutiker.
Det är väl knappast så att det bara är i Sverige det går att få tag på öl och vin av kvalitet och resten av världen lever i armod? 😁
Precis, min spaning är att Systembolaget kommer utvecklas till just en specialbutik. Kanske kan man redan säga att de redan idag är en sådan?
Ja det kan man.
1. Inget företag i världen säljer så mycket vin i kartong som systemet gör.
2. Inget företag i världen säljer så mycket vin med så mycket tillsatt socker som sytemet gör.
De är absolut inte bra för finsmakare. Däremot så har de en specialnisch i lätt alkoholiserade förortskärringar. Det är målgruppen.
För att inte tala om all ”kändisvimlet” och okänt och ibland väldigt tveksamt ursprung.
För mig är systembolagets vara eller icke vara absolut längst ner på tycka/ha åsikt/debatera listan.
Kanske strax över monarkin.
Nä, fan under monarkin.
Vad är problemet för er tyckare i denna fråga? absolut flest ink. Bloggaren verkar vara motståndare.
Jag kan bara få det till att det mest handlar om en princip sak för er?
2 förbättrings punkter systemet kunde göra. Så är jag nöjd:
1. Ha en kyl. Sälj kylda drycker.
2. Ha ölflak med handtag. (Som en liten väska) sådana man köper i tyskland/danmark.
Om det inte går så ge fan i att öppna upp alla flak som ställs ut i butiken det är piss bökigt att bära.
Du har nog inte förstått, de 2 promillen som styr vårt intag via vänsterklubben, har även sina tentakler där.
Kylda drycker uppmuntrar till ett enormt högre intag av dessa (massiv sarkasm).
Handtag gör det lättare att bära hem, uppmuntrar till ett enormt högre intag av dessa.
Men jag tackar för att du öppnat ögonen för en stämning mot staten,
oergonomiska kartonger som SB tillhandahåller borde man kunna stämma skiten ur.
Folk verkar ha svårt att fatta det här med Systembolaget. De tillhandåller ett stort utbud och säkerställer att alla har tillgång till detta utbud
OCH
gör det på ett sätt som minskar konsumtionen.
DET
skulle inte vara möjligt om inte Systembolaget var en statlig monopol verksamhet.
UTAN
Systembolaget skulle vi få ett mindre utbud, sämre tillgänglighet och vi skulle supa ner oss. En dålig kombination.
Fyllesvin får inte köpa
OCH
chimär (knarket och importen ökar)
DET
En monopoliserad privat aktör skulle definitivt ge oss lägre priser, lex tandläkare.
UTAN
FAIL; lika eller bättre utbud, MYCKET bättre tillgänglighet,
jag kan köpa efter 19:01, vi skulle inte supa ner oss, jmfr Danmark, är du rasist?
Haha så kan de va.
Till vänsterförmyndarmaffians försvar så tillhandahåller numera gamla kartonger att bära hem sin alkohol i.
Detta är ju en förbättring, som tyvärr nog leder till ökad konsumtion 🙂
Innan skulle ju inköpen begränsas av små sjukt dåliga Plastpåsar
Såsmåningom får vi kanske ändamålsenliga ölflak och kylda drycker oxå.
Kort:
–
OCH- Nej
–
DET- Jo
–
UTAN- Nej
–
Tips, titta utomlands..
Avregleringen av apotek har ju knappast resulterat i försäljning av eftertraktade receptbelagda läkemedel under disk. Dock i bättre öppettider och fler apotek.
Den kraftigt ökade privatinförseln har inte medfört en ökad konsumtion, så folkhälsoargument börjar blekna bort. Vi svenska verkar helt enkelt lärt oss dricka mer sansat, utan deras hjälp.
Samma sak med sortimentet – ehandel gör det möjligt för alla att beställa hem precis vad de vill. Ålderskontroll kan då dessutom ske mer säkert än idag – mha BankID.
Systembolagets satsning på hållbarhet tolkar jag som ett försök att nischa sig för att behålla fotfästet pga av att ovanstående skakar om fundamentet de baserar sin verksamhet på.
För det verkar ju faktiskt vara som så, att världen inte går under för att någon kan köpa en öl i affären.
Jag tippar på att försäljningen av vin och öl avregleras inom fem år om det blir ytterligare en borgerlig/SD-regering.
Kan någon förklara för mig varför jag inte får brygga en fin hantverksöl eller ett gutes fruktvin och sälja vid stall dörren? Kan ju till och med betala punktskatt
De 2 promilles argumenten verkar cirkulera runt att Östra Europa är fyllerister,
Västra ska vi inte tala om för de klarar detta, men minsta avreglering är katastrof.
Om min lokala butik på landet fick sälja ett ‘vanligt’ utbud kan du ge dig fan på att de gick plus,
det här är också lokalpolitik, något som Söderns pårökta influencers skiter i, de köper ju av sin lokala fox-kompis.
För alla SB kramare, visa med statistik varför DK klarar öppna alkoholbutiker men vi svenskar inte, ge oss ett rasbiologskt underlag bitte!
Alkoholkonsumtion, per capita 15 år+, liter ren alkohol 9,2 vs 11,4 så får ni gissa vilka som har högst..
siffrorna kommer från https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:1284204/FULLTEXT01.pdf
Räknades de polska langarna vid Cirkle K i Järna in i försäljningssiffrorna? Det finns ju 2 sanningar.
Att begränsa en laglig produkt med ett statligt säljmonopol är så sjukt att man inte ens vet var man ska börja sin argumentation. I princip hela jordklotet klarar av att folk kan köpa alkoholhaltiga produkter från vanliga butiker. Argumentet om utbud faller platt, ska vi ha statligt monopol på kött? Statliga köttbutiker kan ha ett bättre sortiment än din lokala kötthandlare?
Alkohol är ingen “vanlig” produkt och jag tror det är bra att begränsa drickandet så mycket som möjligt. Det är direkta samband – ju mer supande, desto mer alkoholskador.
Skulle alkohol introduceras idag finns inte en chans att det skulle vara lagligt, det är vår överlägset farligaste drog.
Tanken bakom systemet är att begränsa drickandet. Vilket är en klar välgärning.
Systembolaget har ingen begränsade effekt alls. Man kan ha reglering kring en produkt utan att fördenskull idka monopol.
Först, det finns ingen logisk eller vettig argumentation för ett monopol på försäljning av Alkohol. Alla de vedertagna “sanningarna” om minskad försäljning, sämre tillgänglighet eller bättre kontroll av befolkningens levnadsvanor är totalt nys.
Dock är debatten i precis samma läge som exempelvis NATO-frågan var i för 2 år sen. Sossarna har bankat hem ett narrativ och problemformulering så hårt i Media, Utbildningsväsen, Myndigheter och befolkning att Moderaterna och övrig opposition inte VÅGAR utmana, utan tror att det är bättre att ynkligt och svagt rapa upp Sossarnas talepunkter.
Nästa stora fråga att besvara för dessa partier blir såklart EUR-frågan där det blir alltmer uppenbart vilken idiotisk ståndpunkt Sverige har som säger ja till all EU-byråkrati men vägrar dra nytta av den enskild största ‘benefitten’ med Unionen
Exakt därför Systembolaget finns. Kunde inte sagt det bättre själv.
För oss som dricker whisky är däremot systembolaget riktigt bra. Ut utbudet utomlands är ofta riktigt dåligt och snordyrt för någorlunda bra whisky. Jag har inget mot att man inte kan springa ner till 7/eleven och köpa sig en fulvinare eller starköl bara för att man inte har disciplin nog att kunna ha mer än man kan dricka upp på en kväll hemma….
Däremot borde vi börja tillåta gårdsförsäljning till viss del.
Det handlar inte om att springa ner till 7eleven för fulgrejer. Sånt kan man reglera lika enkelt utan systembolag genom att produkterna bara får säljas på vissa tider.
ALLA såna argument skjuter (medvetet) bredvid målet att hålla ytterligare en samhällsfunktion tillgänglig för Socialdemokratisk kontroll av befolkningens pengar och korrupt tillsättning av inkompetenta chefer.
Mjo, också tänkt i de banorna. Det är rätt många välbetalda tjänster som försvinner ur sortimentet för sossar som inte vill flytta till Bryssel efter avslutad politisk karriär på hemmaplan. Kan egenintresset ha med saken att göra när politikerna försvarar bolaget med näbbar och klor?
Gillar bolaget så, ölsortimentet är fantastiskt, men är fullt övertygad om att de kan överleva som specialisthandlare även om det gick att köpa vin och öl på ICA. Om inte beror det på att andra gör specialisthandlarjobbet bättre, och då är det förstås inte heller något problem att de försvinner.
De enda jag kan se drar någon uppenbar fördel av det nuvarande systemet är de som bor långt från tillräckligt stora tätorter och använder ombuden. Skulle bolaget få konkurrens går det förstås inte att tvinga tätortskunder att betala för tjänster till glesbygden som inte bär sig själva.
Och ja, gårdförsäljning vore fantastiskt för oss ölnördar. Utan att gå in på de specifika kraven, så är tröskeln för småbryggerier att ta sig in på bolaget orimligt hög. Det vore tacknämligt om man kunde tillåta gårdsförsäljning av alkohol med samma krav som vilka andra livsmedel som helst.
I min värld så finns det i princip lika många olika sorters viner som det finns färger på viner, visst händer det att man blir bjuden på nått gott emellanåt, men är så långt ifrån att ha nån åsikt om vin som man kan komma. Öl däremot är mer min grej och trots att mikrobryggeri-boomen verkar nått sin topp och att det är på väg lite utför nu med överetablering, många individuella bryggerier med sämre kvalité samt att priserna på ölen i sig sprungit iväg (hör ju inte till ovanligheterna att man köper en 40cl burk på systemet för över 50-lappen nu), så finns det mycket bra där ute fortfarande, av alla möjliga öl-stilar.
Jag tror absolut det hade gjort mycket om de fick sälja direkt från bryggeriet, bara en sån sak att systemet säljer rumstemp öl trots att vissa sorter behöver ha en fungerade kylkedja och bör säljas färska för att smaka rätt. Mycket gammal öl på hyllan, dåligt utbud på många håll etc.
Om du har vägarna förbi Göteborg så har de kyl i ölstudion, givetvis inte för att sälja kylda drycker men för att förvara öl rätt som ska förvaras kylda.
Bor i Gbg, har dock sällan vägarna förbi Nordstan men det händer. Ölstudion har ju helt klart bra utbud, men kylen är lite av en gimmick ändå tycker jag, den är förhållandevis liten och vad dom stoppar in där är också lite oklart. Mycket import hamnar där och då har det ju ändå i många fall skett en längre transport där ölen inte förvarats kyld och i många fall är inte ölen färsk heller. Syftet med kylningen ska ju ändå vara kvalitetssäkring, inte att ölen ska vara redo att drickas direkt efter inköp.
Sen tror jag att det kanske finns nån tanke med att visa att det går att sälja kyld öl utan att uppmuntra till ökad konsumtion också, och därför ställer dom in mycket öl som är väldigt dyr. Öl för över 100kr burken riktar sig inte riktigt till de stereotypiska alkoholisterna kanske.
Hur som helst, det är en kul grej och ett steg i rätt riktning, men jag vet inte om det egentligen löser nått. Jag skulle ändå hellre vilja köpa direkt från bryggerier. Köper 3,5% ibland direkt från Stigbergets men det är inte samma sak riktigt.
Folkhälsomotivet för Bolis är så skenheligt, hade det spelat roll hade man inte sålt Arboga 10,2 och Rosita, samt det där vita i en liters tetra som bara köps av Gula Blend-tanter med alkisnäsa.
-de som verkligen redan har alkoholproblem hjälps knappast av monopolet. de köper ju ändå.
-om de är de unga vi är oroliga för så får de alltid tag i det de vill ändå. (och mkt andra substanser också för den delen).
– faktiskt så har alkoholkonsumtionen gått ner hos unga, pga kulturella fenomen och ändrade normer (bl a gaming, ökat fokus på hälsa, samt faktorn att ingen vill tappa kontrollen och bli filmad och spridd över hela internet i all tid och eviget).
Sortimentet-argumentet håller bara på några få bolag, de större formaten i storstäder. Där finns kunnig personal och bra sortiment. Men det skulle det ju finnas även om den butiken fick drivas privat. Det speglar ju bara kundunderlaget.
att man kan beställa är ju bara ett trött argument. ja jag kan ju beställa från hela världen plus att SB skriver ju inget om beställingsvarorna (“vi har inte provat denna dryck så vi vet inget om den” står det på allt. Precis noll info vilket minskar sannolikheten att man såklart blir intresserad av produkten.)
I Norge, som exempel kan man köpa starköl i butiker, fram tills ett visst klockslag, sen drar de bara ner en gardin över ölen och man få inte handla det. Inte koll på detaljer då ej köper öl i butik, men ja ni fattar. det fungerar jättebra.
Det ligger inga drivor med redlösa ungdomar utanför matbutikerna.
jag tror att SB på marginalen kanske minskar konsumtionen lite pga utbudsrestriktioner.
tror dock att introduktionen av BIB var ett stort steg i fel riktning.
Avvägningen är om de som skyddas av monopolet vs de som drabbas av sämre sortiment och tillgänglighet är rätt balanserad.
Jag skulle tycka det var en rolig lösning om man sa att alla viner över säg 150kr och fin öl fick säljas i andra butiker. Men billigt skitvin, BIBar, och all sprit fick hanteras av monopolet.
Det skulle för min del vara en optimal lösning.
reglera de produkter som är de som används av de som man försöker skydda, och låt oss som köper dyra viner göra det var och när vi vill. 🙂
Detta får mig att tänka på följande artikel
https://www.svd.se/a/6ca00c1e-5185-3d8c-843a-81dfaaa1405d/systembolag-eller-kvalitet
TL;DR
Citat från artikel:
”Vi tar hem världen till dig!” skryter Systembolaget, men i praktiken slår monopolet ut småföretagares kvalitetsdrycker för att i stället fylla hyllorna med vinsurrogat i bag-in-box från storfabrikörer. Till och med något så enkelt som juice lyckas man fördärva.
Det stora utbudet är till stor del en Chimär, där det stora utbudet består av viner som skapats och skräddarsytts för Systembolaget och som bara finns att finna där.
Om Storebrorsmonopolet upphörde skulle vi få precis det utbud vi förtjänar i våra lokala butiker. Stort och bra i butiker där alla möjliga typer av vin efterfrågas. Betydligt magrare där folk inte är intresserade av goda viner. Efterfrågan styr utbudet. Svårare än så är det inte.
Samt de inkomster man kan få genom att sälja. Tror hela denna debatt handlar om detta. Dvs varför ska inte vem som helst kunna tjäna stålar på att sälja alkohol. Labbiba du har helt rätt i att vi kommer att få det sortiment vi förtjänar. Tror inte det kommer att finnas något vettigt sortiment i glesbygden eftersom ingen handlare vill ta upp hyllmeter med grejor som sällan omsätts.
Håller också med flera andra här som önskar fri gårdsförsäljning av egenproducerat. Svårt att se varför detta är så “farligt” Med tanke på priserna lär man ju inte åka man ur huse för att köpa hektoliter med den typen av produkter.
Min tanke är ju att skatten styr konsumtionen inte tillgängligheten men här har verkligheten sprungit i från myndigheterna.
Flera argument ovan handlar om öppettider vilket enkelt kan lösas genom att man ökar dessa på befintliga SBn Men för mig är detta helt meningslöst då jag har förmågan att planera mina inköp och även måste det när jag bor på landet.
Största frågan återstår dock: På vilket sätt blir det tydligt bättre om vi lägger ut försäljningen på tex livsmedelsbutiker? (Sen kan man ju diskutera principfrågor i det oändliga men jag är mer intresserad av att ha tillgång till ett omfattande utbud på ett lättåtkomligt ställe)
I princip blir det inte bättre
en så många konstiga tankar är ihopkopplade med monopolet så det bör av princip försvinna.
Apoteket, som tillhandahöll livsviktiga produkter, dess monopol kunde tydligen brytas, inte detta,
ställ det i perspektiv.
*men
Varför ska man köra en timme till en Systembutik när Systembolaget levererar hem?
Alla har inte en timme till systemet samt att hemleverans överlag ofta är mer strul än smidigt i min erfarenhet “budet kommer mellan 08-22, se till att va hemma” 😛
Jag har faktiskt inget behov av att ta ställning till system monopolet alls. Det enda jag vill är att säkerställa att även man på mindre orter i landet får ett vettigt utbud av olika sorters alkohol. Om jag faktiskt trodde att detta skulle bli fallet om man lade ner systemet så skulle jag heja på för fullt. Men då jag också vet hur marknadskrafterna funkar är jag övertygad om att så inte kommer att vara fallet. Men för er andra som förfasas av detta är det ju faktiskt helt fritt att beställa hem vad man önskar från diverse privata aktörer redan i dagsläget. Och ärligt talat vem behöver dygnet runt öppet på den typen av produkter?
Varför är det så viktigt för dig med ett stort utbud av alkohol i småorter? Finns det kanske andra produktkategorier (ost? choklad? kaffe?) som också borde ha ett statligt monopol för att trygga ett gott utbud i småorter?