Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna i de asiatiska tidszonerna går blandat nu under morgonen. Vi fick nu även en förklaring till varför den svenska storbanken SEB blockerar och obstruerar för sina kunder att göra överföringar till Ukraina. SEB är nämligen kvar i Ryssland. Strejken mot Teslas verkstäder har inte gett några effekter, då personalen helt enkelt inte lämnat jobbet eftersom de anser att de har bättre avtal än det kollektivavtal som IF Metall vill införa. Nästa steg blir väl rimligen att Metall påbörjar en blockad via andra fackförbund.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och OMXSPI gick +0.45%, medan OMXS30 gick +0.37%. Den svenska kronan försvagades något mot EUR till 11:82 SEK men är stabil på 11:15 mot USD. Guldpriset föll från sin toppnotering till 714:- SEK per gram.
Mina Lysaportföljer gick -0.28% senaste veckan, både privat (reklamlänk) och för företaget. Detta baserat på 80% aktier och 20% ränta. Anledningen till att det inte gick sämre är förstås att detta är mätt i svenska kronor och svenska kronan har fallit.
I USA steg de långa räntorna något, men det hindrade inte börserna från att vara positiva. S&P-500 gick +1.20% och Nasdaq 100 +1.09%. Amazon gick starkast inom FAAANGST med +3.89%
Trots positiva tongångar i USA är börserna blandade i de asiatiska tidszonerna nu under morgonen.
ASX 200 +0.12%, Hang Seng -1.51%, KOSPI -1.41%, Nikkei 225 +0.53% och Straits Times +0.15%.
SEB är fortfarande kvar i Ryssland, vilket kan förklara deras fientlighet mot svenskar som vill stödja Ukraina. Som bekant blockeras överföringar till Ukraina av SEB, som istället kräver att man ska spendera timmar och pengar på att åka till ett bankkontor och försöka göra överföringen därifrån.
Att man är kvar framgår i en artikel hos Finansliv. SEB kallar det minimal verksamhet, men har bara sagt upp halva personalstyrkan och skyller på regelverk.
Man kan ju fundera på om det är så att “regulatoriska och legala skyldigheter” som SEB hävdar de måste följa i diktaturen i själva verket är kopplat till den penningtvätt som banken tidigare hjälpt ryssar med. Lagen är bara ett papper i Ryssland så är man kvar finns det något annat än juridiska skyldigheter. Någon prognos på när man faktiskt lämnar finns inte och banken vill inte kommentera vad det är för skyldigheter som gör att man stannar kvar.
En orsak kan vara att Sverige är stämplad som fientlig stat och då får SEB:s kunder i landet bara föra ut ca 900 000:- SEK per månad, så det tar tid att få ut pengarna ur landet.
Metallstrejken hos Teslas verkstäder har inte gett några effekter då personalen helt enkelt vägrar gå ut i strejk eftersom de anser att de har bättre villkor hos Tesla än via IF Metalls kollektivavtal. Tesla Club Sweden har gjort ett reportage från Tesla vid Infra City norr om Stockholm och inte en enda anställd hade gått ut i strejk.
Man har högre ingångslön, större skifttillägg och övertidsersättning än hos andra arbetsgivare i branschen, samt fördelaktiga optionsavtal på aktier. En mekaniker hade köpt egen lägenhet på vinsten på optionerna. Det ses inte heller som negativt att vara ung anställd, eftersom det helt enkelt inte finns några med decenniers erfarenhet av att byta olja när kraven på att serva en Tesla är helt annorlunda än på en brännbil.
De anställda vill dock inte framträda med namn för de anställda är rädda för repressalier från facket. Även närvarande kunder ville inte vara med på bild då de är rädda för maffiaorganisationen facket.
Nu kommer förstås IF Metall att eskalera när strejk inte fungerar, utan det blir i så fall en blockad. Dels där man rent fysiskt blockerar tillgången till anläggningarna, men också att man ser till att Transport lägger blockad mot Tesla och att speditörer slutar att köra leveranser till bolagets verkstäder.
Det vore ju för jävligt om anställda upplever att de har bättre avtal än via facket. PR-konsulten Stefan Löfven säger sig för övrigt nu vägra åka taxi om det är en Teslabil, så nu har det väl blivit en politisk handling riktad mot LO-facket att åka i en Tesla.
Man ska för övrigt komma ihåg att kollektivavtal innebär att tjänstepensioner ska gå via LO, som därmed kan dia förvaltningsavgifternas kickback. LO stöder som bekant också finansiellt det svenska riksdagspartiet Socialdemokraterna, och har även en plats i styrelsen för partiet, och är således i allra högsta grad politiska. Stöder man strejken så stöder man de facto Socialdemokraterna som väl inte direkt visat sig från sin bästa sida på sistone vad gäller moraliska ställningstaganden. Just det, nu får ju polisen hjälp av militären igen, vilket socialdemokraterna ropat efter. Bra att komma ihåg vilka som krävt att polisen ska få hjälp av militären om det blir stök när strejkbrytare ska lynchas.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
174 kommentarer
Jag är inte direkt någon fackföreningsman, men “maffiaorganisation”? Verkligen?
Kallar man svenska facket för maffiaorganisation sjunker man rätt rejält i mina ögon.
Då är man helt enkelt opåläst och sensationssökande.
Däremot kan man ju ha en massa åsikter om Tesla och Musk som organisationer. Och inse att det inte finns några ursäkter om man köpt en bil av dessa och därmed understött en Musk som börjar framstå som Elon Trump Jr.
Man kan även fråga sig om det är så många som vågar säga att man stöttar facket/strejken på tesla när folk som bloggaren visar var de står med dylika inlägg.
När man har tusentals personer som idkar personangrepp via Tesla Club Sweden är ” maffiaorganisationen facket.” inte konstruktivt på nått sätt.
+1
Följt Bloggen i 8 år men det här var nog lågvattenmärket i tramsinlägg.
“stöder man strejken så stöder man de facto Socialdemokraterna som väl inte direkt visat sig från sin bästa sida på sistone vad gäller moraliska ställningstaganden. ”
Så då säger jag “köper man en Tesla stödjer man Elon och hans Ukrainahat och spirande antisemitism”
Allt annat lika i svepande tramspåstående.
Du råkar inte vara engagerad i nått fack? Du känns lika villkorslöst för facket som bloggaren är emot 😛
…Både facket samt Tesla har ju sin baksidor, jag kan inte påstå att jag gillar nått av dom. Facket har definitivt maffiatendenser och koppling till sossarna är ett problem. Elon är det väll ingen som gillar längre pga. tusen anledningar och han har ju minst sagt fortfarande en stark koppling till Tesla.
Skepticism mot både Facket/LO/S och Tesla känns sunt, sen om man måste dra det till hat eller kärlek vet jag inte.
Dom tvingar sig ju på företag vars anställda inte vill vara med. Sen måste man betala pengar till dom. Så maffiaorganisation ligger ju nära till hands. Sen finns det alltid bokstavstroende människor med hang-ups som inte kan förstå metaforer. Men en skribent kan tyvärr inte ta hänsyn till denna minioritet.
Nä, jag använder begreppet just för att provocera. Diskussionen om likheterna är ett värde i sig.
Dina bokstavstroende “kalenderbitare” i läsarkretsen måste utgöra ett slags nöje ändå, föreställer jag mig.
Man måste förstå att facket är till för medelmåttor och svaga, för att förhindra att dessa exploateras som en ren underklass.
Och det där med pensionsavtal är viktigt för att förhindra att folk inte kan gå i pension.
Enade vi stå, söndrade vi falla. Titta på hur medelklassen i USA mår.
Men är man framgångsrik egenföretagare så kanske man inte ser behovet av facket.
Det var ju tråkigt att det finns korruption inom fackföreningsrörelsen men ingen organisation är fri från detta
Om de tvingar sig på ett företag där de anställda redan har bättre villkor så ligger mafiaorganisation nära till hands.
Jag är fackmedlem sedan 20+ år och har jobbat i både kollektivavtalade och icke kollektivavtalade företag.
De icke kollektivavtalade har alltid haft bättre vilkor, bättre försäkringar, bättre pensionsavtal och högre lön.
Nu är jag kollektivavtalad igen och det som suger mest är pensionsavtalet, ITP1 som tur är då ITP2 är riktigt kass men även i ITP1 finns tvingande dåliga delar.
MBL: Synnerligen olika åsikter om ITP2 verkar föreligga. Själv hade jag ITP2 från ingång år 1983 fram till pensioneringen år 2016 samt tillkommande dessförinnan mellan 1974 och 1983 en närmast identisk pensionslösning i Sjöbefälens Pensionskassa. Denna ITP2 har visat sig särdeles fördelaktig genom att idag ge cirka 1/3 av den totala pensionen … samt parentetiskt att den under de inledande 5 åren som pensionär tidsbegränsat gav ytterligare en ej oväsentlig del.
Så med andra ord kan jag ej instämma i att ITP2 skulle på något sätt vara kass.
ITP2 är konstruerad för att ge ca 60% av slutlönen om jag minns rätt.
Det är för lite tycker jag. Jag vill ha 80-90% minst och det icke kollektivavtalade pensionsavtalet jag hade tidigare pekade åt det hållet. Nu har jag ITP1 och därmed sjunker det lite men det bör kombinerat med tidigare ge ca 80% i alla fall.
Det dåliga med ITP1 är att det tvingar in 50% av avsättningen i en så kallad traditionell försäkring vilket ger lägre avkastning mot fonder när man pratar 10-20 års sikt.
Det riktigt dåliga med ITP2 är att där sker ingen avsättning alls utan många företag skuldskriver bara ditt framtida pensionsanspråk. Vad händer då om företaget går i konken eller upphör med sin verksamhet?
Ja, vissa försäkrar det hela också men vissa stora gör det inte.
MBL: ITP2 är förmånsbestämd och huvudsakligen livsvarig och ger 10% av anmäld pensionsgrundande inkomst på inkomst upp till 7.5 inkomstbasbelopp samt 65% av inkomst därutöver upp till 20 inkomstbasbelopp. Dessutom för grupper därutöver 32.5% upp till 30 inkomstbasbelopp.
Du har missuppfattat avsättning och skuldskrivning av pensionsavvgiften i ITP2 eftersom avsättning till pensionsinstitut sker månatligen och huruvida arbetsgivaren går i konkurs eller avslutar verksamheten på annat sätt påverkar inte pensionstillgodohavandet hos pensionsinstitutet.
Ja. Och summan är att det ger ungefär 65% av slutlönen. (Upp till 20 inkomstbasbelopp).
> Du har missuppfattat avsättning och skuldskrivning av pensionsavvgiften i ITP2 eftersom avsättning till pensionsinstitut sker månatligen
Det är det som inte sker. Jag har skriftlig bekräftelse från stort svenskt bolag att så inte sker utan att de skuldskriver. Jag frågade hur mycket som sattes av när jag jobbade där och efter mycket fram och tillbaka så fick jag det svaret från ansvarig för tjänstepensioner hos dem.
MBL: För att vara exakt så är det alltså 65% av lönen mellan 7.5 och 20 inkomstbaselopp ibb som avses och 10% av lönen upp till 7.5 ibb. Alltså vid en lön om 20 ibb så ger det en tjänstepension om på denna lön om 8.875 ibb. Till detta kommer så den lagstadgade inkomstpensionen vilken dock slagit i taket långt innan lönenivån 20 ibb.
Jag har svårt att känna igen mig i vad du har att säga om avsättning till tjänstepension eftersom jag haft ett antal arbetsgivare sedan 1974 och hos dessa avsättningen alltid varit månadsvis till Sjöbefälens pensionskassa och därefter SPP och slutligen Alecta.
“Det riktigt dåliga med ITP2 är att där sker ingen avsättning alls utan många företag skuldskriver bara ditt framtida pensionsanspråk. Vad händer då om företaget går i konken eller upphör med sin verksamhet?
Ja, vissa försäkrar det hela också men vissa stora gör det inte.”
Om företaget varken tecknar pensionsförsäkring eller har en pensionsstiftelse utan vill sätta av i balansräkningen (sk “finansiering i egen regi”) så måste de försäkra åtagandena. I PRI Pensionsgaranti som mig veterligt är den enda aktören för sådan försäkring i Sverige – idag skulle det kanske gå att köpa in damma tjänst från ett tyskt försäkringsbolag.
Om de inte gör det blir pensionskostnaderna inte avdragsgilla eftersom avdragsrätt kräver att reglerna i tryggandelagen följs.
Så risken du pratar om finns inte.
Sen är det möjligt att kraven inte var lika hårda på 80-talet. Kommuner och landsting hade ju t.ex. länge möjligheten att utfästa tjänstepension utan vare sig avsättning eller några försäkringar alls. För kommunen finns ju alltid kvar och blir det problem att betala ut pensionerna “kan man ju alltid höja skatten”.
Faktum är att för den som gjorde som ITP2 var designad för och hade 30 år i systemet med jämn löneutveckling och normalavlönad tjänsteman så var det en bra pension. Att arbetsgivarna ville ta bort systemet beror ju inte på omsorg om den anställda, utan att lösningen blev rätt dyr och la hela risken på arbetsgivarekollektivet – inte minst utifrån ökande livslängder.
Det har aldrig funnits något hinder att erbjuda anställda ytterligare tjänstepension om man vill ha en högre total pensionsnivå. Så länge premierna får plats inom de avdragsgilla 35% av pensionsmedförande lön. T.ex. för högavlönade som vill ha upp pensionsnivån. Dessutom kunde de hägavlönade som var “tiotaggare” lämna ITP2 helt och betala in motsvarande premier någonannanstans om man nu tänkte sig kunna få bättre pension genom en sådan premiebestämd lösning. Det har ju nu visat sig att för många var det ett dåligt val (utom för superinvesterarna i bloggens kommentarsfält så klart).
Sen håller jag med om att kravet på 50% trad i ITP1 är dåligt. Framförallt för de som kommer in unga och har 35 år till pension. Det är märkligt att tjänstemän inte har ansetts vara kompetenta nog att själva välja risknivå medan Berea Brännbilsmekaniker med 2-årigt gymnasium och avtalspension SAF-LO får välja 100% fond och sätta allt i Putinfonder. En bättre lösning hade varit en entrélösning med generationsfonder.
JESPERT: Tack för ditt ytterligare förtydligande om ITP2 utanför SPP/Alecta etc. samt tillägget om 10-taggarlösningarna.
En mer passande benämning är nog en korporation i en korporativistisk stat, ungefär (men inte samma) som korporationerna med arbetsgivare och arbetare i Italien under 1930-talet.
Jag slår två flugor i en smäll och stödjer strejken.
Ju fler personer som säger ” maffiaorganisationen facket.” desto tydligare är det att strejken behövs.
+ 1
Rättelse: tre flugor i en smäll.
Stick it to the Muskovite!
En intressant metod för de som arbetar på Tesla att bilda en helt egen fackförening, för om jag minns rätt är det det största facket på en arbetsplats som har rätt att sluta avtal med företaget (och då skapa sitt eget kollektivavtal).
… som Elon är helt ointresserad av.
Åter på ruta noll.
Förb seb, kanske svårt att komma ut ur ryssland men blockera stöd till Ukraina är vidrigt. Finns det någon full ut fungerande svensk bank vad avser stöd tillUkraina?
Poängen är att stänga ute maffia^H^H^H^H^H^Hfackföreningen som nu försöker assimilera Teslaanställda. Bara för att en fackförening är störst på arbetsplatsen och har rätt att tecknaa kollektivavtal så betyder inte det att den måste.
Eller finns en turordning efter storlek?
DAN0007: Ej helt riktigt. Till att börja med sker en uppdelning rörande avtalsområde där du har att ta hänsyn till gränsdragningsfrågor mellan LO-fack och Tjänstemannafack. Därefter at ta hänsyn till huruvida som arbetsgivare asluten till arbetsgivarorganisation och därmed obligatorium att teckna avtal med den/de organisationer med vilka arbetsgivarorganisationen har avtal. Slutligen att ta hänsyn till Kollektivavtal och eventuellt Hängavtal vilket är en fråga som i nutid varit aktualiserad med Transport versus Hamnarbetarförbundet.
Samt och slutligen att för cirka ett decennium sedan ett politiskt parti vid namn SD initierade den lösning du inledningsvis förordar … och det sket sig fullkomligt p.g.a. total inkompetens.
Nämnas bör i sammanhanget att Syndikalisterna i mer än 100 år försökt liknande modus operandi med hittills skralt för att inte säga obefintligt resultat.
En av våra grundlagar, regeringsformen, ger oss föreningsfrihet och avtalsfriheten ges av avtalslagen. Det finns vissa inskränkningar i avtalsfriheten, som är rimliga för att skydda tredje part och svaga parter, t.ex., men principen är att vi ska få träffa avtal med varandra utan att staten lägger sig i.
Att staten skulle reglera hur, och vilka, fackföreningar som får träffa avtal tror jag inte riktigt på. Det vore ju som i Italien under Mussolini.
Transport har redan varslat om sympatistrejk den 7 november. För hamnarna i Trelleborg, Malmö, Göteborg och Södertälje.
https://www.transportarbetaren.se/transport-varslar-om-blockad-i-fyra-hamnar/
Tragikomiskt ändå att facket i praktiken motarbetar medlemmarna hos Tesla!
Facken är inte för medlemmarna längre utan de finns till för sig själva.
Hade det inte varit för att de erbjuder andra fördelar såsom försäkringsrabatter och inkomstförsäkring så hade nog bara de mest inbitna historieromantikerna stannat. Jag hade gått ur direkt.
Lol. Facket är dåligt och om de inte hade förhandlat fram så bra försäkringar så hade jag gått ur direkt. Din logik är helt fantastisk.
Titta uppåt, jag tror det var där poängen flög förbi…
Din förmåga att se utanför ditt ideologiska skynke är fantastisk.
Förklara gärna hur facket motarbetar medlemmarna genom att insistera på miniminivåer.
Förklara också hur ett fack som bara finns för sig själv och inte dess medlemmar kan erbjuda så bra försäkringsvillkor att man måste vara med.
@heasm66,
Läs:
Den polske rörmokaren och andra berättelser från Sverige av Maciej Zaremba. Texterna skrevs för DN först om jag minns rätt. Läs framförallt delen om den facken.
Jag kommer inte ihåg detaljerna men minns inte det som ett exempel på att facket inte jobbar för sina medlemmar. Vad jag minns var det mera att de jobbade för att skydda sina medlemmar från konkurrens från utländsk arbetskraft. Det var ingen snygg kampanj med tidvis rasistiska inslag vad jag minns.
(Jag försvarar inte fackets arbete i detta fallet. Tycker den var protektionistisk och ful, men som exempel på att facket inte företräder sina medlemmar, är det ett dåligt exempel.)
Alla som har haft med facket att göra från arbetsgivarperspektiv vet hur korrupt det är. Varit med om ren utpressning där företaget fått betala konferens med fri bar för ombudsmännen för att ett för högt övertidsuttag ej skulle drivas vidare rättsligt bl a. De klassiska blue collar facken är skrupellösa maffiaorganisationer.
Det är även kul att Löfven själv nu jobbar åt ett företag som saknar kollektivavtal.
Han är konsult. Han fakturerar timmar till ett företag. Då behövs inte ett kollektivavtal.
Nej det behövs inte, men fortfarande kul att Löfven är konsult åt företag som saknar kollektivavtal.
Smidig lösning, låt alla Tesla-anställda bli egenföretagare och anlita dom som konsulter. Löser både frågan om kollektivavtal och dubbelmoral.
Ännu roligare när man läser hans sågning om företag utan kollektivavtal:
Att Tesla inte tänker teckna kollektivavtal i Sverige visar på ”en unken, förlegad syn” på bolagets anställda, skriver tidigare statsminister Stefan Löfven (S) på Facebook.
Nyhet från Omni: https://omni.se/lofvens-sagning-ar-en-unken-syn,-skams-tesla/a/bgPBlv
Jag säger som Henrik Dorsin, vi har så mycket moral att det är dubbel moral!
Ja, frågan är varför Löfvén vill vara knuten till ett företag med “en unken, förlegad syn på sina anställda”?
Löfven är PR-konsult. Han uttalar sig därmed likt Göran PErsson inte om något utan att få betalt. I detta fall har PR-firman rimligtvis fått betalt av någon annan biltillverkare och konkurrent till Tesla.
IF Metall själva saknar för övrigt kollektivavtal. Jag snackade med en som jobbar som chef där. Dom har tydligen väldigt mycket strul med arbetsvillkoren och mycket personalstrul. Det är ungefär som när en korrupt polis hånskrattar åt sitt offer som säger att han ska ringa polisen 🙂
DJ: Intressant kommentar som oavsett andrahands- eller tredjehandsinformation aktualiserar det faktum att rent generellt chefsbefattningar över viss nivå, må vara privat näringsliv, offentlig sektor eller annan verksamhet definierad i arbetsrättslagstiftningen, inte omfattas av kollektivavtal utan av personliga avtalslösningar.
Jo men det är den vanliga personalen i administrationen på IF Metall som är avtalsfria, och dom var rätt missnöjda med förhållandena enligt chefen jag pratade med.
DJ: Det är första gången i mitt mer än 70-åriga liv, född och uppvuxen i fackföreningsrörelsen och själv fackföreningsaktiv i flera decennier, jag hör talas om detta.
Då är det nog att betrakta som ett undantag. Det är ju ett så kallat anekdotisk bevis, och sådana ska man inte fästa alltför mycket vikt vid. Tack för ditt svar.
DJ: Och eftersom jag numera har all tid i världen att göra precis vad jag vill när jag vill så tog jag mig Skråen i våld och ringde upp 08 786 80 00 vilket är If Metalls centrala kansli och skisserade för därvarande ombudsman innehållet i ditt och mitt lilla meningsutbyte och han höll på att skratta sig fördärvad! … Alldeles självklart är kanslipersonalen anställd hos If Metall medlemmar i vederbörlig facklig organisation (huvudsakligen tjänstemän) och omfattas av Kollektivavtal.
Tack för meningsutbyte.
Men för faan Chiefen. Du kan inte blanda in verkligheten i en sån här debatt. Faktakontroller får ni hållas med nere i maskin.
Tack Chiefen, det var ju betryggande att höra att man tror så pass på sin egen idé att man även driver den internt. Verkligheten, fakta och källkontroll är alltid välkommet! Jag måste antingen ifrågasätta min källa, eller mitt minne – vilket låter jag vara osagt.
Jag brukar säga till min fru ”I love you more than Coffee, but not before Coffee.”
Tänker att facket inte är en maffia då de jobbar med att bryta lagar. Dock är väl företaget Tesla mer en maffia i sånna fall.
Självklart ska Tesla anställda ha kollektivavtal, inga problem att ge arbetarna bättre avtal än kollektivavtalet kräver (jag är företagsägare och har anställda). Kollektivavtalet är bara en nedre gräns av värdighet att förhålla sig till. Slutar kollektivavtalet att fungera i Sverige kommer vi tvingas in i EUs regler om minimilön. Jag tycker arbetsgivare och arbetstagare kan avgöra detta själva.
Sen behöver man absolut inte vara med i ett LO fack om man inte vill. Så LO får bara kickbacks om man vill det. Har man ett annat fack så blir det annan tjänstepension.
Hur många Tesla-anställda är det egentligen som vill ha kollektivavtal genom LO?
PIGGE: Det behöver inte vara flera än 1 fackmedlem för att förhandlings- och informationsskyldighet enligt MBL skall föreligga.
Och i vissa fall 0!
Notera dock att förhandlings- och informationsskyldighet inte är detsamma som skyldighet att teckna kollektivavtal.
Håller i stort med storebror, hamnarbetarförbundet skulle kunna ställa till det ordentligt i och med att det kan bli sympistrejker i Europa. Vad som talar emot är att hamnarbt har en historia av att mest hjälpa varandra.
Men om de som är anställda av Tesla in vill ha kollektivavtal så är det väl inte “självklart” att Tesla skall ha det?
inte*
Bra kommentar. Om Tesla nu har så mycket bättre villkor än kollektivavtalet så borde det inte vara några problem att teckna ett sådant. Kollektivavtalet är bara ett golv att förhålla sig till. Ordningen med avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare är något som inneburit att Sverige är ett av de länder med minst strejkdagar i världen. Jag är inte säker på att det blir bättre för arbetsgivare om man flyttar alla avtal till lagstiftning istället och inför saker som minimilöner osv.
Hade du sagt samma sak om LO finansierat AfS i stället för S?
Du sätter upp en halmgubbe eftersom dina argument inte håller, gissar jag. Om du vill ha ett fack som stödjer ditt AfS får du väl försöka organisera det.
Hur i fridens namn tolkade du min fråga som att jag vill stödja AfS?!
Jag undrar vems argument som inte håller 🙂
Jag kör en lika idiotisk halmgubbe som din.
Det var en relevant fråga tycker jag.
Hade du ansett det varit lika oproblematiskt att tvinga arbetsgivare att teckna ett kollektivavtal med LO om LO hade skickat miljontals kronor till något annat parti än S? Till M, exempelvis. Eller till C.
Det har inte med saken att göra, men jag skulle helst se att de inte stödde något parti.
Dock är det fackföreningens medlemmar som bestämmer detta och det är endast medlemmarnas avgifter som går till detta. Kollektivavtal handlar inte om det utan omfattar alla på arbetsplatsen, medlemmar som icke medlemmar och skyddar fackets medlemmar på det sättet att arbetsgivaren inte skulle kunna plocka in arbetstagare med sämre villkor än medlemmarnas och därigenom utmanövrera fackanslutna från arbetsplatsen.
Varför ska Tesla tvingas till att teckna ett kollektivavtal om det inte spelar någon roll om ett sådant avtal finns?
@HEASM,
Det är principiellt bättre att lagstiftning sköts av staten än privata föreningar.
“Tänker att facket inte är en maffia då de jobbar med att bryta lagar.”
Enligt lagen har vi föreningsfrihet i det här landet. Facket försöker tvångsansluta folk, vilket strider mot Artikel 12 i EU-stadgan, som handlar om “frihet att delta” i olika sammankomster. Endast nationella säkerhetsintressen har undantag (tex värnplikt är en tvångsanslutning som är ok).
DJ: Missuppfattning från din sida. Facket försöker inte tvångsansluta folk utan medlemskap i facklig organisation är frivilligt. Det senare framgår för övrigt enligt definitionen av Föreningsfrihet enligt Regeringsformen som du hänvisar till i din kommentar.
Facket tvångsanlsuter alltså ingen men däremot vid tecknat Kollektivavtal så är detta bindande för medlem såväl som icke medlem.
Att betala pengar till maffian är också frivilligt.
Att ordna en blockad är ett sätt att tvinga, enligt min mening. Det är ett så kallat “offer you can’t refuse”.
Jag seglade på en bostadsrigg ca 1980 där sjöfolksförbundet krävde att jag skulle vara medlem hos dem. När jag vägrade hotade de med att blockera samtliga rederiets riggar. Fick fullt stöd av det lokala sjöfolksombudet ombord som berättade om “sjöfolksförbundets maffiametoder” Jag sökte nytt jobb i annat rederi som jag fick omedelbart, men har alltid funderat på hur det slutat om jag fortsatt…
Visserligen 40 år sedan, men det var även då “frivilligt” att tillhöra ett fackförbund.
VILLERVALLE: Det hade inte hänt någonting eftersom Sjöfolksförbundet hade kollektivavtal med Consafe (som var det svenska rederi som drev bostadsriggar under de åren) och en blockad hade gått rätt upp till Arbetsdomstolen som hade avgivit dom om olaga stridsåtgärd i enlighet med dåvarande MBL-lagstiftning och det är tvärsäkert att Sjöfolks förbundsjurister var mycket väl medvetna om den saken.
CHIEF KARLSSON: Jag tror att du har rätt, men det var en mycket spänd situation då för en ung arg man. Consafe erbjöd sej att betala min medlemsavgift till sjöfolksförbundet, men jag vägrade av princip detta. Svaret blev att jag då fick lämna rederiet. Consafe var mycket pressade av sjöfolksförbundet enligt vad jag hörde från den lokala ombudsmannen, men kan inte utveckla det pga att jag inte har några bevisbara källor på detta.
Jag flaggade ut mej själv så småningom och kunde då höja min lön och förmåner utan facklig hjälp till femdubbelt.
Blev senare anställd som konsult av nybildade Consafe för nya projekt med Christer Ericsson.
Mer OT. Började också i Gränges.
VILLERVALLE: Jag tackar för din intressanta och innehållsrika replik. Varvid man genast kommer att tänka på att där flöt mycket vatten under kölarna under åren i yrkeskarriären! … Samt naturligtvis att du påbörjade det hela i just Gränges! Välkommen i gänget!
Njaej.
Kollektivavtalet tvingar en dålig tjänstepensionslösning. Finns ingen möjlighet för ett företag att erbjuda en bättre.
Ska företaget tillhandahålla bra försäkringar så måste de dubbelförsäkra arbetarna då den fackliga inte går att ta bort.
Osv…
SEB ja. Jag har ett sparkonto där. Kanske dags att avsluta det och “nolla” SEB?
Jag gjorde det i första skandalen. Går att ha konto där helt gratis, utan kort och utan möjlighetet att göra giro-betalningar. Bara kontoöverföringar. Så gjorde jag.
Jag har det mesta av min ekonomi i SEB. Tyvärr har jag ett bundet bostadslån hos SEB som jag verkligen inte vill flytta eftersom det har orimligt bra villkor med dagens mått mätt.
Övriga affärer med SEB ska jag nog se till att flytta till en annan bank. Frågan är dock bara vilken (eller vilka).
Grundproblemen med de klassiska LO-facken är att de blivit för stora och nu i för hög utsträckning jobbar för att främja organisationen snarare än arbetstagarna. Att vara stor är ju en fördel, så man har något att sätta emot, men alla former av organisationer som blir för stora tappar bort syftet med organisationen, oavsett om det är ett företag, fackförbund eller vad sjutton annat.
Så är det.
Det finns ingen anleding till att ett fack skulle behöva vara extremt mycket större än arbetsgivaren. Ifall större alltid är bättre så skulle väl alla arbetstagare vara medlemmar i samma fack.
Är du medveten om att även arbetsgivare är organiserade i större organisationer?
Trenden går väl mot det, det blir färre förbund när de slås ihop och inga nya har väl tillkommit. Alla LO förbund nu består väl av 2-3 tidigare förbund som gått ihop.
Gäller de flesta organisationer som bildades för att främja medlemmarnas bästa. De blir egna levande organismer och de på topp positioner tappar helt orsaken till att överhuvudtaget existerar.
Trots det föredrar jag att ha en ekonomisk förening som bank före ett börsnoterat bolag. Hade lagstiftningen varit bättre om ekonomiska föreningar så hade de i högregrad varit fokuserade på medlemmarnas bästa istället för chefernas löner och att leka aktiebolag.
Ser samma beteende i kommunala bolag som leker börsbolag och helt tappat bort varför de finns till.
Skärp sanktionerna, stifta lagar om exponering av bolag som inte lämnar den ryzkmarknaden.
Håll ledningar, styrelse och majoritets ägare personligen ansvariga. Kräv ut sanktionsavgifter på tvåsiffriga procent på omsättningen från dessa.
Sluta dalta
Värt att nämna är väl också att facken får väldigt mycket pengar utöver medlemsavgifterna. Så dom är inte särskilt beroende av att ge en bra service till medlemmarna.
Eller också är problemet att facken har blivit för svaga.
Kollektivanställda har t.ex tagit ansvar för inflationsbekämpningen med tvåårskontrakt samtidigt som lite högre tjänstemän kompenseras sig fullt ut och vi aktieägare överkompenseras genom att vinstandelen ökar när priserna smyghöjs mer än produktionskostnaden.
Ett kollektivavtal hindrar ju inte Tesla att ha sina bättre villkor. Det är ett nedre krav.
Fel.
Kollektivavtalet tvingar ett visst tjänstepensionsavtal, går inte att ha bättre (annat än för de som tjänar ca 60k+ i månaden eller så).
Försäkringarna går inte att ha bättre utan att dubbelförsäkra.
osv…
Lite mer balanserat om strejken/blockaden mot Tesla och artikeln hos Tesla Sweden.
Tesla talar inte med någon, släpper inte in någon, om man nu inte helt går deras ärende.
https://www.youtube.com/watch?v=l-S8aXq1PAM&t=309s
Det verkar vara alla svenska banken som vill att kunder gör överföringar på bankkontor. Däremot finns det genväg att öppna konton i SEB baltiska länder, Estland, Lettland, Litauen. Själv har ett konto på SEB i Estland- överför från Sverige till Estniska Seb konto och därifrån till Ukraina.
Det verkar vara alla svenska banken som vill att kunder gör överföringar på bankkontor. Däremot finns det genväg att öppna konton i SEB baltiska länder, Estland, Lettland, Litauen. Själv har ett konto på SEB i Estland- överför från Sverige till Estniska Seb konto och därifrån till Ukraina.
AADU
Låt oss ta ett exempel, det stödet som kostar 1300 euro som bloggarna rekomenderade häromdagen, går det att köra med kortet? Eller är det bara banköverföringar från ett svenskt bankkonto till ett Ukrainskt som dom trilskas med.
“Man ska för övrigt komma ihåg att kollektivavtal innebär att tjänstepensioner ska gå via LO, som därmed kan dia förvaltningsavgifternas kickback.”
Nej, det stämmer inte.
Jag tror du missuppfattat att man i vissa kollektivavtal har avtalat om olika lönebaserade avgifter till den fackliga organisationerna och att man av praktiska skäl låter FORA fakturera dessa. Men det har inget med avtalspension SAF-LO att göra och är inte baserade på pensionspremier eller pensionskapital.
Pensionslösningen Avtalspension SAF-LO kan dessutom, trots namnet, tecknas även om man varken har kollektivavtal eller hängavtal.
Så vad går den pensionslösningen genom då?
ITP-lösningarna är dessutom sämre än alla icke kollektivavtalde jag haft.
Jag förstår inte vad det är du frågar efter.
Avtalspension SAF-LO är 100% premiebestämd. FORA är valcentral (samma roll som Collectum i ITP) och skickar premierna (minus administrationskostnad) vidare till det av de upphandlade tjänstepensionsbolagen som den anställde valt.
Något krav på viss andel traditionell försäkring finns inte.
Poängen är att det Wilderäng skriver om “Man ska för övrigt komma ihåg att kollektivavtal innebär att tjänstepensioner ska gå via LO, som därmed kan dia förvaltningsavgifternas kickback.” helt enkelt inte är sant. LO får ingen kickback på det som går in som premier till pension och riskförsäkring (TFA, AGS, AGE, TGL(?), …) som FORA administrerar.
Blir nog ingen Ådalen 31 åtminstone.
Hur vet vi att Tesla erbjuder bättre villkor än vad man får med kollektivavtalen?
“Trust me, bro!”
Har erbjudits jobb på ställen som inte haft kollektivavtal. Men de “har följt kollektivavtalen ändå”. Anställningskontraktet var på ca 20 sidor.
De jobb jag haft med kollektivavtal så har anställningskontraktet varit på en sida.
Och det är rätt enkelt att kortsiktigt få det till att framstå som att bättre villkor erbjuds, för vem orkar egentligen räkna på vad det innebär med pensionsavsättningar? Speciellt vad gäller tjänstepension för de som tjänar mer än taket för den statliga pensionen.
De anställda säger att de har bättre villkor. men men, de går säkert inte att lita på ens när de får uttala sig anonymt.
> De jobb jag haft med kollektivavtal så har anställningskontraktet varit på en sida.
Och hur många sidor var kollektivavtalet? Om du inte läst det så kan du inte klaga på att det andra kontraktet var på 20 sidor där mycket av det som finns i kollektivavtalet måste täckas upp.
Så ska du jämföra får du jämföra 20 sidor med kollektivavtalet.
Det som irriterar mig mest med kollektivavtalet är de kassa tjänstepensionslösningarna ITP1 och ITP2. De är verkligen jättedåliga.
Nej, visst är det så att det krävdes mycket mer text i ett avtal när det inte fanns ett kollektivavtal.
Och de flesta skulle nog accepterat “nä vi följer kollektivavtalet så det står samma där”. Men jag lusläste det, och det skiljde sig avsevärt på vissa punkter. Och hänvisade även till “personalhandboken”, vilket ju i princip har noll juridisk bärighet – förmåner som är företaget lämnar “av goodwill” kan dras tillbaka över natten.
Det som framför allt stör är snarare att ett företag säger att de följer kollektivavtal, eller “har bättre än kollektivavtal”. Jamendåså. Teckna det då, och erbjud era bättre förmåner utöver dessa. Och är det några punkter som skaver där, så finns ofta möjligheten att teckna lokala avtal mellan arbetsgivare och lokal fackklubb.
Men det går inte på flera punkter.
Den främsta är tjänstepensionen, förutom för riktigt högavlönade (60+k i månaden) så är de anställda fast i den dåliga kollektivavtalade.
Samma med försäkringar om inte företaget ska betala dubbelt.
osv…
En arbetsgivare måste väl inte tvinga på en anställd kollektivavtalet om den anställde inte är medlem i den fackförening som arbetsgivaren har ett kollektivavtal med?
PPP: Jo! … Kollektivavtalet gäller för den anställde oavsett denne är medlem eller ej i den avtalsslutande organisationen. Detta förhållande är lagstadgat i MBL!
Det trodde jag faktiskt inte. Sverige är som Italien under Mussolini, alltså.
Men det är lite symtomatiskt för Sverige. Alla ska ha det lika dåligt.
Minns när jag började på volvo efter gymnasiet. Visste knappt vad facket var och hade inga behov av det eftersom jag tänkt jobba några månader ett år max. Blev vallad in till ett rum där några barska gubbar gjorde klart för mig att det inte fanns några alternativ. När jag slutade var jag inte med i facket på 15 år efter den upplevelsen.
FALK: Ungefär en liknande upplevelse när jag som maskinist i handelsflottan, sedan flera år anställd i Grängesbergsbolaget och likaledes sedan ett antal år medlem i dåvarande Svenska Maskinbefälsförbundet, när jag tagit 6 månaders tjänstledigt från Gränges för att gå som driftselektriker på Arendalsvarvet för att få ut behörighetsintyg. Det första som inträffar är samma historia som du upplevt varvid jag kontaktar Maskinbefälsförbundet som ger mig 6 månaders vilande medlemskap och rekommenderar att jag under den tiden blir medlem i Metall eftersom det är på deras avtal jag skall vara anställd. … En lärorik tid i fackligt hänseende där jag får stor respekt för Metall och deras verksamhet. … Därefter tillbaks till Maskinbefälsförbundet som idag har omvandlats till Sjöbefälsföreningen genom sammanslagning med nautikernas förbund. … Fortfarande medlem i förbundet som pensionärsmedlem efter 7 år som pensionär.
Kollektivavtal på svensk arbetsmarknad är för mig en sådan självklarhet att det överhuvudtaget inte behöver diskuteras.
Orkar och kan inte debattera sakfrågan men liknelsen med maffian stämde iaf in där och då. 🙂
Låter som en tydlig och pedagogisk introduktion i vad som gällde på den arbetsplatsen.
Saft och bulle kanske hade lindrat chocken, men bättre att få reda på det direkt än genom utfrysning och tissel och tassel ?
Eller så kunde gubbjävlarna låtit var och en bestämma hur de ville göra. Mafiajävlar.
Att du tycker att alternativen är tvinga in folk i facket med tysta hot eller frysa ut dem säger mest om dig. Är du möjligtvis Ben Dover för du låter ibland lika dryg när du inte kan kontrollera dig.
Du tycks ha överlevt och klarat dig fint.
Onödig kommentar av mig, låter som en obehaglig upplevelse.
Jag ber om ursäkt.
Alltid samma sak när sånt här inträffar – det brölas ut hur elaka facken är, hur mycket bättre de som inte omfattas av kollektivavtal har det, hur mycket facken fuskar och vill ha mutor.
Stackars Tesla och Elon – de har det inte lätt. 🙂
Ta ett steg tillbaka – titta på helheten.
De anställda på Tesla kommer förmodligen inte få guld och gröna skogar om ett kollektivavtal skrivs på och de kommer inte falla in i träldom om ett kollektivavtal inte skrivs på – men om ett kollektivavtal inte skrivs på så är det en gir från nuvarande kurs – andra företag kommer vilja följa efter för att “öka flexibiliteten” och till slut så sitter vid med lagstadgade minimilöner och mer strejker och en ännu mer splittrad arbetsmarknad.
Ping, @Pigge.
Pong?
Ja du har ju ett lysande retoriskt grepp där du för in AfS i debatten. Dags och använda det kanske?
Någon är grälsjuk i dag märker jag, men jag tänker inte nappa på betet.
Dags och äta lunch.
Nu har ju staten förklarat att 27 000:- SEK är svensk minimilön och att man inte kan leva på mindre än det.
Kommunal har lokalt börjat processen att kräva att alla deras anställda ska få minst 27000:- SEK eftersom man inte enligt regeringen och staten kan leva på mindre.
Det är väl verkligen inte det de säger, de säger att man inte borde behöva rekrytera till tjänster med mindre än 27000 i lön från utanför EU.
Det kallar det ett “försörjningskrav” och det torde då mena att man inte anses klara sin försörjning om man tjänar lägre än så.
*De*
Exakt. Försörjningskrav. Med lägre lön än 27000:- (och lite mer, minns inte exakt siffra, typ 27550) kan man enligt regeringen inte försörja sig.
Lagt separat artikel om god försörjning här
https://cornucopia.se/2023/10/attio-procent-av-medianlonen-kravs-for-god-forsorjning-i-sverige-infor-minimilon-om-27-360-i-offentlig-sektor/
Att Tidölaget inte kunde förutse den utvecklingen klargör verkligen vilken mental nivå de befinner sig på.
Inte riktigt.
Det som beslutats om är att om du vill anställa någon från utanför EU så ska lönen vara högre än 80% av medianlönen i Sverige. Det är ingen minimilön då många tjänar under 80% av medianlönen.
Det är fullt tillåtet att anställa diskare eller systemutvecklare inom EU för mindre än 27.000 i lön.
I sak rätt, men eftersom det anses vara en lön som behövs för att man skall klara sin försörjning så förstår jag att de som jobbar inom låglöneyrken undrar varför de skall betalas en lön som de inte kan försörja sig på (enligt regeringen). Argumenten i löneförhandlingen är ju självklart.
Fast det är det ju inte.
Det anses inte vara en lön som krävs för att överleva.
Det är en lön som krävs för att du ska få anställa folk utanför EU – precis som det finns massa andra krav om du vill anställa någon utanför EU.
Meningen med arbetskraftsinvandring är ju för att kunna rekrytera till yrken där det råder en brist – inte för att dumpa lönerna på lågkvalificerade yrken.
Läser man propositionen så är detta uppenbart. Jag tror inte ens de använder “klara sin försörjning” eller “går inte att leva på” – det som används är istället “uppnå en god försörjning för att kunna beviljas ett arbetstillstånd”.
Självklart är det så men om du representerar t ex undersköterskor, skulle inte du använda argumentet och undra varför de skall nöja sig med en lön där man inte kan “uppnå en god försörjning”?
Ja, och de redovisar väl inga siffror på det men man kan väl tänka sig att det är någonstans där som man blir en netto betalare till samhällskassan. Det där är nog lite svårt att uppskatta beror mycket på om man ska räkna med att det är tillfälligt eller inte.
För att det fungerar så med medel/median.. att några måste hamna under medel om vi inte ska köra någon strikt kommunistisk modell att alla ska ha samma då. Det är väl kanske så att en del för nöja sig med försörjning man får inte god försörjning. Och man har reglerat att man inte ska pressa löner till sämre försörjning än god med utländsk arbetskraft. Jag tycker att det är tramsigt av kommunal, de skulle ju blivit ännu mer upprörda om man istället sagt att det är ok att anställa utländsk arbetskraft till dålig försörjning, vad det nu kan vara men säg 12000 bara för att ha en siffra.. om du löser resa och boende i källaren på ditt äldreboende så är det nog inga problem att hitta personal för den lönen, sjömän har väl en 700 dollar i månaden och tjänar ofta bättre än alla kvinnliga gästarbetare från tex philipinerna
Jag tolkar det som att man nu sätter ett krav i syfte att minska arbetskraftsinvandring till låglöneyrken. Idag är gränsen 13 000, och nu blir den 27 360. Det finns över 300 000 öppet arbetslösa i Sverige, och det är såklart bättre att dessa kommer i arbete.
Se t ex https://www.dn.se/ekonomi/sjukskoterskorna-fick-hojd-lon-for-att-kunna-stanna-i-sverige/
“Men Ossmark varnar för att höjningen i sig försvårar rekryteringen av personal utanför EU och EES. Och hon tycker att den kraftiga höjningen av kravet griper in i lönebildningen.
– I någon mån så är det staten som sätter lägsta lön. Den lägger sig i den vanliga modellen vi har i Sverige där det är parterna som sätter löner, säger hon.”
Helena Ossmark, projektledare för rekrytering och arbetsmarknad vid regionen.
Vill inte andra under- och sjuksköterskor också ha höjd lön?
Lagt separat artikel om god försörjning här
https://cornucopia.se/2023/10/attio-procent-av-medianlonen-kravs-for-god-forsorjning-i-sverige-infor-minimilon-om-27-360-i-offentlig-sektor/
Nej det har de inte. Men för lägre lön än så förväntas du rekrytera från den pool av tillgänglig arbetskraft som finns i om EU.
Sedan kan du se hur andra länder gör. Hur många länder tillåter import av extrem låglönearbetskraft? I USA är det inte sådär jätteenkelt att få importera folk.
USAs gränser läcker på sina ställen som såll. Där är det ganska lätt att importera folk om man inte har så stora skrupler.
Ser fram emot en redogörelse på bloggen där man jämför kollektivavtalets försäkringsnivåer med det som Tesla erbjuder.
Eller kanske man ska se det här som en partsinlaga likt Tesla Club Swedens artikel i samma spår. Ännu en Teslaägare som Elonwashar sitt innehav 😉
Bäste bloggare, “maffiaorganisationerna” har genom facklig kamp ordnat så löntagarna har rätt till reglerad arbetstid, betald semester, betald föräldraledighet m.m. Det är ingenting som löntagarna fått till skänks från ovan.
Haha. Titta på sjuksköterskorna, jämför med programmerare. Det är stor brist i båda yrkeskategorierna. Sjuksköterskona tjänar sällan över 40 tusen, och 50 tusen är ett absolut tak yttert få kommer över. Även chefssjuksköterskor som är mycket mer kompetenta än en halvdassig programmerare som kommer försent och går hem efter 7 timmar och ändå lätt kommer upp över 50-tusengränsen.
Hela IT-branschen är superlyxig för sina arbetstagare, tack vare att man sluppit kollektivavtal och därför inte varit bältad mot “golvet” som ni kallar det.
Det bästa sättet att få upp sin lön är genom att byta jobb, så jag tror att en bidragande förklaring till sjuksköterskors låga löner är att det på många orter ofta bara finns en enda arbetsgivare att välja: regionen, och regionen är för det mesta en usel arbetsgivare.
Poliser kan också bara välja en enda arbetsgivare och deras löner är också ganska usla i förhållande till det jobb de utför.
På större orter kan det finnas en handfull olika arbetsgivare att välja mellan för en sjuksköterska, men starka politiska krafter jobbar hårt för att täppa till den luckan.
Sjuksköterskor saknar i praktiken strejkrätt, de har haft monopolarbetsgivare i x år och de har ofta skattefinansierat arbetsgivare där folk förväntades jobba för en bra sak.
Jämför dina IT-gubbar med affärsbiträden i småbutiker som ofta saknar kollektivavtal och har generellt usla villkor (det brukade de inse när de blev rånade – lyckligtvis rätt ovanligt i dagens kontantfria samhälle)
Eftersom jag just fått rättelse av självaste Chiefen så ska jag, då jag fortfarande har svansen mellan benen, ta tillfället att säga något positivt om facket: Läkarförbundet! Där har vi tamigtusan ett fackförbund som ordnar för sina medlemmar.
Trots överskott* av läkare, monopolarbetsgivare, att dom jobbar för den goda saken, osv – så har dom det riktigt flott. En sjuksköterska som gör sin specialisering får kanske en tusenlapp i påslag, medan en läkare får 20 lök över en natt. Visst jobbar dom mycket, men jisses vad mycket komptid dom får. Inga problem att ta en säsong i Chamonix ifall man vill det.
*På grund av underskott på nödvändiga sjuksköterskor. Läkarna kan inte göra sitt jobb utan sina sjuksköterskor.
Säg inte det till en läkare. Då kommer du att få en låååång föreläsning om hur dåligt det har blivit och hur yrket tappat i status …
@MINDREVETANDE,
Det är lite tråkigt att serviceyrken, som ju läkare är, har låg status. Tjänstesektorn gör att Sverige rullar på och inte gnisslar allt för mycket.
Vet inte om att dra upp meriter för hundra år sedan är ett bra argument. Då kan man ju t ex dra upp vad olika partier tyckte om nassarna i Tyskland också, om gamla gärningar är vad man ska dömas för idag. Eller tvångssteriliseringar osv.
Jag tycker man ska dömas för det man gjort de senaste åren, inte gamla meriter.
Jobben inom IT kommer snart att försvinna i stor utsträckning. Dussinprogrammerare kan redan nu ersättas av ChatGpt operatörer som kan jobba för 28000 kronor i månaden.
Tror inte att ChattGPT kommer ersätta många programmerare inom översådlig framtid. Kan säkert bli några på marginalen med lite ökad produktivitet.
Chat GPT har fortfarande barnsjukdomar. Men tack vare deep learning kommer det bara att bli bättre och bättre. Ge det fem år till..
Ju enklare det har blivit att utveckla programvara dom senaste decennierna, desto fler programmerare har det blivit. Men även om alla programmerare försvinner imorgon dag, så kvarstår min poäng att “vilda västern” inom IT har varit väldigt gynnsam för arbetstagarna.
Jo det var ju glassigt länge att jobba på bland annat Klarna. “Kollektivavtal? Äsch jag har efterfrågad kompetens och har bra lön. Min framtid är tryggad.” Men plötsligt en dag meddelar Vd:n att tusentals får lämna. Många upptäcker nu att de levt i en livslögn och skyndar sig att gå med i facket. Ensam är inte stark.
Och skillnaden ifall dom är med i facket? Tusentals får lämna ändå, och kommer få tre månadslöner eller nåt sånt med eller utan fack.
Skitsnack 🙂
ChatGPT har inte ersatt en enda programmerare och kommer inte göra det på många år, om någonsin.
Javisst, tack för det.
Vad åstadkommer de idag då? Det är väl det enda relevanta?
@OBSERVANTEN,
Nej, allt det där är lagstiftat. Det är politiker som har ordnat det.
Jag har köpte en ny Tesla Model 3 ifjol. Och just nu känns det sisådär faktiskt. Jag vägrade handla på Toys R’Us när de vägrade teckna kollektivavtal. Jag har slutat äta burgare på MaX efter det att bolagsledningen skickade ut mejl till personalen att inte rösta rött eftersom att det skulle “missgynna deras verksamhet”.
Ja, vill man att allt ska vara en politisk handling så varsågod. Berätta gärna mer om vilken bil du väljer istället så kan vi döma dig politiskt därefter.
Eftersom jag själv inte snusar kan jag meddela att min bojkott av Swedish Match går alldeles utmärkt. Inte en enda krona från mig har gått till detta företag.
Man ska ta seden dit man kommer. I Sverige ska vi ha kollektivavtal. På arbetsplatser utan kollektivavtal kan företaget ensidigt fatta beslut om förändringarna utan att informera anställda och förhandla. Det har de anställda på Klarna nu blivit varse.
Nej det kan de inte. Det finns lagar också.
Har jobbat både med och utan kollektivavtal de senaste 20+ åren. Vilkoren har alltid varit bättre där det inte funnits kollektivavtal.
På en arbetsplats där det inte fanns kollektivavtal skulle det dras ned mycket (80+% fick gå). Naturligtvis förhandlade man där med de berörda facken enligt vad lagen kräver i alla fall.
Fakta #1: Konfliktlinjen i Sverige idag går inte mellan arbetsgivare och arbetstagare. Detta pågrund av vi inte längre är outbytbara proletärer. Alla har sin unika kompetensprofil och därför är kollektiva avtal inte relevant längre. Konfliktlinjen idag går mellan “freeriders” (även kallat “rent seekers”) och dom som bidrar. Facket är “rent seekers”.
Fakta #2: Trötta stora organisationer välkomnar i smyg regleringar och kollektivavtal. ICA behöver bara prata med livsmedelsverket för att kontrollera små aktörer. Wallenberg behöver bara prata med fackpamparna. Nya dynamiska utmanare, där man får räkna in Tesla även om dom just nu sett till aktiekurs är stora, får svårare att ta sig in och man får ett statiskt men fattigare samhälle.
Samtidigt som megaföretag som Volvo, Ikea, Facebook etc får betala mellan lite till ingenting i skatt samtidigt som småföretag ska försöka bli konkurrenter när de skattar mer än löntagare och blir överrösta med byråkrati.
Lite därför jag gärna sett en platt skatt för alla företag och inkomsttagare så slipper vi det mesta av korruption, byråkrati och lobbyism och flum som vindkraft kunde gotta få konkurrera med andra energiformer på lika villkor.
Men så kan vi ju inte ha det för då hade vissa som redan har det bra fått det bättre, och det är inte levnadsstandarden i samhället som är intressant men att det inte ska få finnas samhällsklyftor.
Har Herr Författarjävel fått slut på morgonkaffe eller är det bara vanligt skoskav som lett fram till denna lågkvalitativa gnisseljuronalism? Dags för lite mer högvatten, tack, för nu blev det en kraftig bottenkänning p.g.a kraftig ebb.
Jag är inte journalist och bloggen är inte journalistik.
Uppenbar bluffartikel angående hur nöjda alla anställda är på Tesla. Där sjönk du i mina ögon Lars.
Härskarteknik. Som sådan skiter jag i din synpunkt och jag har aldrig efterfrågat att vara värd något i dina ögon.
Du är välkommen att visa på hur missnöjda de anställda är. Upp till bevis.
Fint att din självkänsla inte baseras på andras åsikter av dig!
Tveksamt att det räknas som härskarteknik att kritisera ett inlägg på en blogg av din magnetud.
Att dagligen proklamera för att vi läsare skall se upp för rysstroll och sen blir bloggaren själv ett teslatroll…
Nja, argumentet “nu föll du i aktning” eller “nu ska jag inte köpa dina böcker” eller “det trodde jag inte om dig” är härskartekniker som används för att få svagsinnade personer med dålig jagkänsla att göra som man önskar.
Man kan skriva “det du skriver är bajs”, men när man kör “där sjönk du i mina ögon” så blir det härskarteknik och sådant reagerar jag reflexmåssigt på.
https://arbetet.se/2023/10/31/john-strejkar-pa-tesla-de-begar-arbetsmiljobrott-hela-tiden/
Där har du en artikel som inte pratar om solsken och nya lägenheter där sedelbuntarna staplas på hög pga Teslas givmildhet.
Ja arbetet ägs av LO och jag tar den inte som ren fakta och skulle inte dela den som sådan.
“I’ll make him an offer he can’t refuse”
Har aldrig varit med i något maffia fack. Har nog sparat 150 000 kr genom åren.
Skönt att inte smörja dessa feta nackar.
Spara pengar och säg upp ert medlemskap. Våga lita på ert egna sunda förnuft.
Facket tillhör en svunnen tid.
Jag tycker det diskuterats för lite av vad som kommer hända. Hur kommer Musk att agera när hamnarbetarna blockerar avlastning? När sophämtning uteblir? Kommer Musk att vika ner sig och teckna avtal? Kommer han ta strid och i så fall hur?
NICLAS: Den enda strid Musk/Tesla kan ta är att lägga ned all verksamhet i Sverige.
Också att betänka att det är inte endast LO-förbundet If Metall som är förstahandsinvolverat i situationen utan även tjänstemannafacken är verksamma för att få kollektivavtal för deras medlemmar.
Jag gissar att Elon Musk/Tesla är mer kreativa än så. Antar att vi får se de närmaste månaderna.