Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna nu under onsdagsmorgonen. Den svenska kronan rasar hårt och drar också med sig ett guldprisrekord. Det eviga förlustbolaget Spotify visade faktiskt vinst under tredje kvartalet efter att ha höjt sina priser och aktien rusade i USA.
Stockholmsbörsen steg faktiskt igår och OMXS30 gick +0.37% medan OMXSPI gick +0.67%. Den svenska kronan tokrasade dock och dollarn kostar nu 11:10 SEK medan euron går på 11:77 SEK. Den fallande kronan drog också upp guldpriset till nytt prisrekord i svenska kronor, vilket nu ligger på 704:- SEK per gram. Vi får väl se om kronan kan falla 40% till så vi får 1000:- SEK per gram guld. Hör efter med Riksbanken vad de kan göra, de kanske kan dumpa lite mer av valutareserven i en så kallad vinsthemtagning och valutasäkring?
I USA steg också börserna och S&P-500 gick +0.73% medan tekniktunga Nasdaq 100 gick +0.97%.
Bland FAANGST-aktierna gick den svenska stoltheten och tidigare eviga förlustbolaget Spotify bäst och rusade hela +10.36% efter att slutat vara det eviga förlustbolaget och under tredje kvartalet visat vinst. Detta kommer efter att bolaget dels sparkat en massa personal, och dels höjt priserna.
Fan går alltså på torra land. Prognoserna framåt är att förlustbolaget nu ska bli ett vinstbolag. För 2024 ska rent av bolaget visa vinst på helåret och MarketScreener rapporterar att marknaden tror att bolaget nu endast är värderat till p/e 266x på 2024 års vinst och 70x på 2025 års vinst. Det ni.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat så här under morgonen.
ASX 200 är oförändrad på -0.09% i skrivande stund, Hang Seng går +1.18%, KOSPI backar -0.65%, Nikkei stiger +1.05% och Straits Times är oförändrad på +0.05%.
Med det önskar jag alla en god morgon. Särskilt alla aktieägare i Spotify. Det nu det händer! Det tog bara sjutton år att visa vinst!
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat (reklamlänk) via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring (reklamlänk), och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
71 kommentarer
Rakblad och galla till frukost idag? Älskar dessa giftiga kommentarer till vår boomande svenska ekonomi 😂 godmorgon, förresten!
+1! Det är rent guld att få ta del av dessa kommentarer! Min morgon blev helt plötsligt så mycket bättre.
Ja “giftig” är ett bra ord för Bloggaren. Det dryper av vitriol är ett annat gammalt uttryck.
Kan tänkas RB behöver sälja lite guld för att rekapitaliseras, då man behöver 60-80mdr efter att ha bränt en massa stålar på.
obligationsköp.
Annars får staten skjuta till. RB signalerar för övrigt att det blir fler räntehöjningar.
Sedan får vi se vad de gör i praktiken.
Hur fristående är RB egentligen?
”Förlusten och det negativa egna kapitalet beror på att räntorna steg kraftigt under 2022″
Måste varit svårt för en Riksbank att förutse sina egna räntehöjningar, tyder på att händelsehorisonten är otrolig kort därav de dåliga prognoserna.
Vilken idiot har någonsin hävdat att RB på något vis är fristående? Det är väl knappast en hot take att bankerna äger allt från staten till dig. De äger t.o.m. alla “fria” cryptobros genom att, åtminstone, äga all infrastruktur som cryptobros förlitar sig på för att kunna låtsas vara fria.
Det måste betyda att jag äger dig eftersom jag äger aktier i storbankerna.
Muahhhhaaa!!!
Fast du äger inte aktier i storbankernas banker, centralbankerna, eller hur?
Det är väl inte likviditetdbrist utan negativt kapital som är problemet? Då hjälper det föga att sälja guldet.
Jag är inte insatt i Spotify.
Hur har bolaget överlevt så länge utan att visa vinst?
På samma sätt som Tesla. Investerarna gör tillskott för att täcka underskotten i förhoppningen att ledningen får upp lönsamheten.
Jag har alltid haft en negativ attityd till Spotify. När dom lanserade streamingtjänsten var jag som alla andra, eld och lågor. Men tyckte tidigt att ljudkvaliteten var skräp, det blev aldrig avslappnande att lyssna på musik. Joe Rogan och andra Spotify relaterade händelser, varav en del lite för tveksamma, gjorde skilsmässan lätt.
Idag lugn och lyssnar och följer annat.
Hej,
Hur lyssnar du på musik? Andra plattformar eller fysiskt medium?
Jag kan rekommendera Tidal
Jag lyssnade tidigare på Tidal, men lyssnar bara numera på Qobuz. Dyrare javisst, men för oss som tycker ljudkvaliteten är viktigt så räcker inte Spotify till. Qobuz täcker in mer än mainstream och det är intressant tycker jag.
Om jag skulle bedömma ljudet på Spotify, så låter det anorektiskt. Men, var och en väljer själv.
Tycker det fungerar rätt bra, nu lyssnar jag dock främst på mainstream musik så utbudet räcker för mig.
Får oss studenter så kostar ju premium bara 65kr/mån så rätt överkomligt.
Tjänsteföretag med stor mängd prenumeranter värderas eller ska snarast analyseras annorlunda än t.ex. tillverkande industri. Dessutom finns det en hel värld runt denna typ av företag där vinster flyttas runt på olika sätt för att minimera skatter.
https://feinternational.com/blog/saas-metrics-value-saas-business/
De har haft positivt kassaflöde från verksamheten under rätt många år. Fördelen med att få betalt av kunden flera månader innan man betalar sina leverantörer
Många tech bolag har bara värderats i termer av growth och growth potential. fokus var varit att växa enbart. Det är det investerarna har efterfrågat för den typen av bolag under många år nu. med nån avlägsen ide om att det blir jättelönsamt längre fram.
Dock tror jag att efterfrågan på Spotifys content är mer inelastiskt än t ex netflix, HBO etc. Det senare konsumeras en gång, medan musik vill man ha permanent access till. Och där har ju spotify ändå uppnått en del nätverkseffekter enligt mig.
Rättighetsägarna har gjort bra pengar och de är samtidigt stora ägare.
De har inte haft några problem att stötta ekonomiskt.
Tror bara ett av skivbolagen har kvar sitt ägande, på cirka 4%. Inga majoritetsägare direkt
God morgon kamrater! Läget verkar vara stabilt dåligt som vanligt alltså. Undrar om RB har några € och $ kvar att sälja för att försvara kronan, eller om man måste börja sälja guldreserven rom Rikki var inne på. Men antar att den räknas i kilo och inte tonvis, så vi (och kronkursen ihop med inflationen) är väl körda endå? Vet någon hur mycket guld som ligger i “reserven”?
Drygt 100 ton. En liten klump alltså på några kubik.
Allt ligger inte inne i svenska urberg.
https://www.riksbank.se/sv/marknader/guld–och-valutareserven/guldreserven/
Marknadsvärdet är ca 30 miljarder med dagens guldpris.
Men det kommer ta tid att beckna guldet. Det finns inte en marknad som kan svälja volymen.
-Allt talar för att guldreservens värde kommer fortsätta öka!
*** det gäller att se det ljusa i det mörka ***
Sälja guldet – för att försvara kronan? Det låter bakvänt.
Ta några kronor ur cirkulation och investera i guld låter bättre.
Trafikverket struntar i LOU och kontrakterar PEAB för att återuppbygga motorvägen i Stenungsund. https://www.byggindustrin.se/byggprojekt/infrastruktur/efter-raset-peab-ska-bygga-upp-e6-i-stenungsund/
Man struntar inte i LOU. Man utnyttjar att det är en sk extraordinär händelse.
Det får man nog säga att det är…
Nej, nu djävlar skall det överklagas. Principerna först.
(kan innehålla homeopatiska doser av allvar)
“Stenungssunds kommun visade sig ligga för nära muteborgs korruption och inkompetens…. Så nu får vi styra upp”
Som jag skrev tidigare är detta bara en reparation så man slipper miljöprövning och använder de entreprenörer som redan är upphandlade i ramavtalet.
Det fascinerande ÄR ju hur lite trafik de fakto det går på denna “pulsåder”
Bor nära en väg som tas när det är kaos på E18 mot norrtälje och skulle E18 stängas så skulle det bli stillastående köer.
Medans i västra götaland klarar man av att stänga E6 och det enda som händer är “det är lite väl mycket trafik vid skolan här”
Säger en del om var landets verkliga pulsådrar och ekonomi är 😉
Hur bidrar norrmännen? Mtp hur deras tunga trafik sliter på E6 specifikt och de inte bidrar genom EU-projekt. Nere i europa har man delvis tullar men tullar vi norrmännen nåt för att de sliter på vår infrastruktur?
I Norge får du betala så fort du kommer över gränsen. Bompengar.
Ni som förstå valutamarknad och växelkurs.
har förstått det som att tre områden påverkar:
ränta och inflation
handel (inkluderat sälja valutareserv då antar jag här)
förväntningar
frågan är hur stor var och en av dessa är för den totala effekten på växelkursen på SEK? Jag trodde att det mest var handel som avgjorde (vet inte varför jag fått för mig det)
I kategorin förväntningar hörde jag någon för ett tag sen säga att det är omvärldens samlade tro på sveriges ekonomi som helhet som vägs ihop. Så av det tolkar jag det som att omvärldens tro på sveriges ekonomi framgent är låg eller fallande till och med. (Bonusfråga: kan den allmänt negtiva utvecklingen och sveriges rykte iom våldsvågen ha påverkat detta på ett betydande sätt? Företag rapporterade ju att de hade svårare att attrahera talang utifrån pga detta som exempel).
uppskattar alla tankar eller input.
Verkar ju inte som att det går så bra för våxelkursen. de jobbar på med ränta och demand destruction. säljer valutareserven (kan ju ej göras i all evighet).
Och förväntningar är kanske väldigt svåra att styra?
Så man inte mkt mer att göra?
Allt med ekonomi är multifaktoriellt. Ungefär som medicin eller fotboll. Det är det som gör ekonomi intressant. Ja hur attraktivt är Sverige för unga talanger från hela världen? Har vi bra löner? En bra stadsmiljö? Prisvärda bostäder? Är det OK att bo i Sandviken eller Södertälje? Om man ska jobba på Sandvik eller Scania. Är det bättre någon annanstans i världen lär de gå dit. Ja man kan fundera.
Attrahera talanger… Jag tror vi har rätt gott anseende internationellt sett.
Kanske speciellt utanför västvärlden (Indien, Sydostasien, afrika).
Sen för dessa individer så handlar det om hur pass enkelt det är att komma till Sverige och få jobb eller utbildning samt bostad ochuppehållstillstånd mm.
Många kommer väl hit via utbytesprogram och en andel stannar kvar. Andra kommer via rekryterings och konsultfirmor (HCL, TCS m fl).
Sen har vi såklart flyktingar också.
Men ur detta perspektiv sköt vi oss nog lite i foten när reglerna för invandring skärptes för några år sen. Se t ex flyktingar från Ukraina som fastnar i byråkratin.
Ja verkligen. Sjukt störigt med de ukrainska flyktingar som inte får jobba fast de vill.
i min bransch är det svårt att attrahera talang pga löneläget i sverige jämfört med andra västländer.
Tvärtom svårt att locka hit talanger pga fallande valuta, höga skatter och otryggt/dåligt rykte. Detta är iaf min erfarenhet som försökt rekrytera till Sverige, och rekryterarna säger detsamma.
Den långsiktiga trenden för SEK är att den minskar i värde mot både Euro och dollar. Sedan är det en berg och dalbana såklart med finanskris, eurokris och covidkris och nu inflationskris.
Kunskapsekonomin Sverige behöver nog förstå att Sverige inte är så attraktivt för utländska “stjärnor” .
Är oroad äver den långsiktiga trenden. därav försöker förstå vad som påverkar. Tack Rikki!
Det du nämner stämmer och en fjärde väldigt viktig faktor är investeringar. På kort sikt är det huvudsakligen finansmarknaden och investeringar som påverkar kursen och på dag-till-dag basis är det i princip enbart spekulation och finansiella placeringar. På lite längre sikt kommer handeln in och först ännu senare den generella utvecklingen. Förtroende är bara ett annat ord för prognos/gissning av hur utvecklingen ser ut.
Att USA har galopperande statsskuld och negativ handelsbalans fungerar bland annat pga. det som bloggararen kallar Kärnvapenmyntfoten. Det investeras helt enkelt en jäkla massa i olika dollarplaceringar runt om i världen vilket gör att det finns en stor efterfrågan på dollar. Om finansmarknaderna hade trott att tillgångar som handlas i SEK varit mer lönsamma/säkra än tex dollar så hade kronan stigit. När kronan faller blir investeringar i Sverige attraktivare (billigare) och tillsist vänder flödet och kursen stabiliseras. Hade Ozempic ägts av ett bolag på stockholmsbörsen hade det stärkt (svenska)kronan och hade andra länder använt vår valuta som reservvaluta hade det hjälpt till.
Det är därför länder kan ha negativ bytesbalans utan att deras valutor kraschar. Har man underskott i handeln måste det balanseras med utländska investeringar och har man överskott i handeln behöver det balanseras av investeringar utomlands. Mellanskillnaden visar sig i växelkursen. Antingen byter man varor mot papperslappar eller papperslappar mot varor.
Det är därför referensränta i teorin kan vända flödet av valuta och stabilisera en växelkurs (så som Riksbanken försökte för ca 30 år sedan). Om det helt plötsligt blir väldigt lönsamt att stoppa in pengar på Riksbankens räntekonto kommer förstås en del personer växla dollar till SEK och därmed stärka kursen.
Med andra ord, omvärlden har ackumulerat tyckt att det funnits bättre investeringar på andra håll i världen än i Sverige och därför faller kronan. Omvärlden är inte en person utan sju miljarder så skälen är många. En av dem är jag och mitt skäl är att jag vill ha en del sparkapitalet i ett amerikanskt aktieindex hellre än OMX-index. Naturligtvis spelar Sveriges rykte in till en viss del men jag skulle inte överdriva betydelsen av brottligheten. Trots allt är faktiskt inte situationen så illa som det ibland låter och det finns gott om fallhöjd kvar.
Tack Osterbacke för ditt utförliga svar. Och som liten valuta kommer man aldrig kunna jämföra sig med US t ex, som precis som du skriver används som valutareserv och oljehandel etc.
Har också diversifierat bort från Sverige betydligt.
Tack flr informativt och seriöst svar.
@SOFIENARVAL
Det här är ett sådant där försåtligt och insinuant inlägg, avsett att sprida ett falskt påstående.
Några intressanta frågor och sedan placeras ett narrativ mitt i för att sprida en tes som inte stämmer.
Vad menar du att jag insinuerar?
vad är det falska påståendet?
Vad är narrativet?
Vilken är tesen (som inte stämmer)?
Svårt att bemöta då jag ej förstår vad du menar.
Trams! Du vet precis vad som menas.
?
Man bör utgå från att en fråga är seriöst menad till man kan visa att den inte är det. Jag kan inte se att Sofienarvals fråga är insinuant.
Kan du förklara hur du kommer till den slutsatsen, Sapiens?
Det som styr priset på kronan är ju efterfrågan på kronor. En stor del kommer ifrån valutaflöden, dvs om vi exporterar mer än vi importerar så stiger kronan. I den här korgen finns även utländska investeringar i Sverige. En annan del är obligationer, dvs om de ger bra avkastning (hög ränta) så kommer investerar vilja köpa dessa för svenska kronor. Samma sak med aktier, om börsen avkastar bra ökar intresset för svenska aktier och därmed kronan. En mindre del är ren spekulation, dvs att man tar finansiella positioner. Resten är bara brus, och kronan påverkas inte direkt av brottslighet. Däremot kan det ju innebära färre investeringar och liknande.
Guld har ju gått ganska bra, speciellt räknat I SEK. Hur tänker ni framöver? Är det läge att vikta över lite mer i räntor (EUR eller USD) eller kanske rent av mot indexfond?
Guld är ju ganska bra att äga generellt sett, men man ska inte glömma att det inte arbetar såsom aktier och räntor gör. Jag ser det lite som en motvikt bara…
Guld skulle du köpt för några år sedan. Du får dock två risker, dels en risk i guldpriset och dels en valutarisk i dollarn. Guldet brukar i sig inte vara en lysande investering, men däremot ger den ett reellt skydd mot kronans fall. Mina fonder för fysiskt guld ligger väl runt +20% senaste 12 månaderna eller liknande, mestadels pga dollarn.
Jag har ägt investeringsguld i mer än 10 år nu. Min fundering är, vad tror vi on guldets värde framöver?
Eftersom att värdet stigit bra. Ska man låta det vara eller ombalansera mot aktier+räntor?
Hur ofta brukar ni andra ombalansera?
fallhöjden i globala indexfonder som är tungt viktade mot USA kan vara ganska hög.
Räntorna är troligen nära toppen vilket kommer öka avkastningen på räntefonder. Men framöver sänka avkastningen på räntebärande konton.
Svenska börsen är sisådär… men det finns en del som talar för att den stiger framöver.
Oavsett, just osäkerheten som vi ser nu talar för att alla investeringar måste göras i ett längre perspektiv.
Osäkerheten är alltid stor. Det var inte bättre förr. 🤣
Långsiktighet… Ja, jag tror utan tvekan att vi på +10 år kommer se tillväxt globalt. Det finns många runtomkring i världen vilkas levnadsstandard måste och kommer stiga.
Det beror på om vi kommer ha tillgång till billig energi, för annars blir det ingen tillväxt oavsett behovens storlek
Vad händer om Riksbanken tillåts gå i konkurs? En del laissez faire dårar skulle väl gilla det i sann marknadsideologisk anda.
Elker så får vi beslagta ITP. Denna klasskiljande ITP som mest ägs av vita män. Eller sälja mer vapen. Eller lägga skatt på godis.
Men intressant att man bara kan förlora några SAS utan att täcka i förväg med statliga garantier och inte ens diskutera ett utbyte av ledningen.
Myndigheter och kommuner kan inte gå i konkurs
Tror inte det spelar så stor roll vad riksbanken gör faktiskt. Kronan kommer inte stärkas på allvar före vi fått kontroll över kriminaliteten. Vi har ju tyvärr blivit något av ett skämt internationellt sätt och ett exempel av hur man ej ska bedriva migration och integrationspolitik. ”Det svenska tillståndet”
Jämförs med Mexiko numera.
Tack för ditt informativa svar och att du delar med dig på ett generöst sätt av dina kunskaper om Sveriges internationella rykte. Toppen om du också delar några tydliga källor på att Sveriges rykte nu är på Mexikos nivå, OBS som källa räknas inte “alternativ-media” utan seriösa publikationer gärna med mätbarhet.
+ 1.
Sen har vi en statsminister som i sitt linjetal påstår att vi har en våldsvåg ’utan motstycke i västvärlden’.
Så desinformationen kommer från högsta ort.
Tja, jag reser en del utomlands och konverserar då med personer som uttrycker sig så. Anekdotiskt visserligen men det är många som uttrycker samma sak.
Följer man vad som skrivs i media så framgår samma sak.
Ur SvD för en månad sedan.
”En ung kvinna dödades i det senaste av årets över 130 sprängdåd. Bland länder som inte är i krig är det bara i Mexiko det sprängs mer, enligt kriminologen Ardavan Khoshnood.
– Sverige sticker ut fullständigt, säger han”
Men tar man all sin information från ”partiets informationsblad” förstår jag att det kan vara svårt att vara uppdaterad.
Vad snackar du om, “partiets informationsblad”….eh, du har ingen aning om vad jag röstar och inte röstar på. Jag kan glädja dig med att jag också reser en del utomlands och Sveriges anseende är grundmurat högt och inte öht jämförbart med Mexikos. Att det sen är påverkat i negativ bemärkelse av sprängningar/mord är så klart sant, men det gör inte att anseendet droppat till Mexiko-nivå, så enkelt är det inte.
Men har man en agenda och följer en partibok så vill man nog få det till det. Det råkar gynna en part som älskar att så splittring i samhället (och har lyckats ganska väl).
Stor humor förresten att du klankar ner på alternativmedier i ett kommentarsfält på just en alternativmedia.
Med seriösa publikationer så kanske man syftar på SVT eller CNN som givetvis inte låter Sina politiska åsikter genomsyra journalistiken.
Skämt åsido var det ju en family som dött i USA efter gett sig it på vandring i hett klimat nästan helt utan vatten och sedan dött av vätskebrist och opolitiska SVT gjorde en hit piece om klimatförändring om det.
Att en majoritet av journalisterna I public service röstar på miljöpartiet skulle man aldrig kunna tro.
Du förstår mkt väl att jag med “alternativ-media” menar media sanktionerad av brun-högern och som är rena propaganda-organ för SD och likasinnade (och som gärna pekar ut “lugen-media” som genomfalska och propaganda, ja, såvida inte Aftonbladet publicerar något som bekräftar världsbilden, då brukar det duga att länka).
Men ser du stor humor i det så, grattis till att du är lättroad (och lättlurad).
” I kategorin ”anseende” rankas Sverige på sjätte plats” (av 121 länder)
https://si.se/sverige-pa-plats-elva-av-121-i-global-soft-power-index-2023/
I rapporten står det dock elfte plats i “soft power” och/eller total rankning. I “nation brand” står det plats åtta.
I Norge rapporterar NRK, aftonposten, VG mfl i princip dagligen om “svenske tilstander” det görs poddar och TV och artiklar på temat sedan lång tid tillbaka. Vet inte om du tycker det är seriösa medier?
Anekdotiskt då: I princip hälften av alla jag träffar frågar mig om tillståndet i Sverige.
Har inga bra svar mer än att det är fruktansvärt för alla, och i synnerhet de oskyldiga som drabbas.
Tror inte det finns några enkla quick fixes heller.
Intressant att det fortfarande finns många som mest fastnar på att diskutera terminologi och förneka att det finns ett problem istället för att kanske inse problemet, gå vidare och faktiskt försöka lösa det. Tänker att som ovan påpekat Statsministern har ju iaf erkänt att det finns ett problem. Det är en start.
Så är det SOFIENARVAL.
Det är dessutom så allmänt känt att ingen kan ha missat det.
Även polismyndigheten har förmedlat det under flera år, att kriminaliteten är systemhotande och har infiltrerat myndigheter.
En mycket farlig utveckling för Sverige som behöver hanteras nu.
Den som i detta läge försöker relativisera och motsätta sig att problemet löses har förmodligen en agenda, att Sveriges problem skall öka till en ohanterbar nivå.
Att vi är svaga och splittrade gynnar vissa länder.
Sofienarval, blablabla “förneka att det finns problem”. Vem har förnekat att det finns problem menar du? Ingen har väl förnekt det?
Och btw,vilken grej att Statsministern erkänt att “det finns ett problem”. Det låter ju fantastiskt att han kommit till den slutsatsen efter den sjutiielfte skjutningen. Men det betyder fortfarande inte att Sveriges anseende är som Mexikos. Men att problem behöver lösas, ja därom finns inget tvivel.
Vad gäller Norge kan jag glädja dig med att jag åtminstone delar av året spenderar tid i en miljö där det det finns väldigt många norrmän och ingen av dem verkar ha stannat hemma pga sakernas tillstånd i Sverige, de kommer precis som vanligt och spenderar sina pengar och förpestar den verbala miljön, de verkar inte direkt vettskrämda.
Ett sätt för Spotify att sluta gå med förlust kan ju vara att sluta betala ut löner på 300-400 miljoner kr per år till cheferna. Sen är ju Daniel Ek miljardär också av någon konstig anledning. För mig känns det snarare som att man tar ut för mycket i abonemangsavgift i förhållande till vad produktproducenterna får