Just nu pågår Nato Industry Forum (NIF) i Sverige. Fokus ligger på utveckling av förmågor inom den ömsesidiga försvarsalliansen i närtid och långsiktigt och att få igång krigsindustrin till att leverera de volymer som den nya säkerhetspoltiiska verkligheten kräver. Försvarsindustrin tvekar dock att göra de stora investeringar och satsningar som krävs då man än så länge inte har statliga garantier på att utökad produktionskapacitet kommer köpas, och oro finns att den eviga freden återigen kommer utlysas när Ryssland är besegrat av Ukraina.
Antagligen var det tänkt att Sverige vid det här laget skulle vara fullvärdiga medlemmar av Nato när Nato Industry Forum bokades och planerades att den här veckan hållas i Stockholmsområdet. Det är en enorm konferens med nästan 1 000 deltagare från 24 av Natoländerna samt Sverige och 235 tillhörande försvarsindustrier, och omgärdas som sådan förstås av säkerhetsarrangemang och diskretion.
I år gläntar man dock lite på dörren för inbjudna media under kontrollerade omständigheter, men först under onsdagen. Samtidigt gäller Chatham House Rules, dvs man får inte citera och inte namnge vem som sagt något. Överhuvud taget har svensk media väldigt svårt att hantera denna Natokultur som är helt annorlunda än vad vi är vana vid i Sverige. Att svenska journalister därtill traditionellt på det personliga planet är vänster och därmed emot Nato hjälper knappast för förståelsen.
Temat för konferensen handlar dels om långsiktig transformation av Natos förmågor, där det finns ett enormt arbete att göra. Ukrainare bloggen har kontakt med och vad som även sagts av ukrainare i media menar att Nato är helt oförbereddda för det moderna kriget med 10 000-tals billiga precisionsdrönare, som gör att kriget förs med artilleri och skyttesoldater. Det är svårare att slå ut 100 skyttesoldater med drönare än tio pansarfordon, om man ska hårddra det hela.
Pansar fyller sina funktioner fortfarande, men mekaniserad manöverkrigföring är just nu ungefär lika modernt som kavalleriet var under andra världskriget – häst var fortfarande under VK2 det vanligaste transportmedlet och det är faktoider att polackerna stormade tyska pansarförband till häst för att bli massakrerade, men VK2 innebar ändå slutet för hästen som krigsredskap även om både Hitlertyskland och Sovjetunionen hade omfattande beridna förband fram till krigsslutet. Se en artikel på bloggen från 2012.
I det korta perspektivet måste försvarsindustrin i Väst växla upp från dagens produktionsnivåer till nivåer som matchar krigets krav i Ukraina och om det sprids till Natoländerna. Man är inte i närheten av att kunna leverera det som krävs för krig, särskilt det moderna kriget som förenklat förs med skytte, drönare och artilleri.
Beskedet från en talare idag om försvarsindustrin var mer, snabbare och överallt.
Men försvarsindustrin tvekar och oroar sig. En talare menar att industrin behöver garantier för att våga göra de enorma investeringar som krävs för att bygga ut produktionen. Kort sagt långsiktiga avtal, redan innan möjligheten att leverera finns på plats. Det blir lite hönan och ägget.
En deltagare menar att Väst står med brallorna nere. Risken finns att de blir kvar där nere på golvet.
För vi minns hur det gick några år efter kalla krigets slut med utlysandet av den eviga freden och slakten av både försvarsförmågor och försvarsindustrierna – särskilt volymproduktionen, även om den tekniska verkshöjden helat iden har stigit. Det var för övrigt ett eko av mellankrigsstiden efter första världskriget, när det också skulle bli “aldrig mera krig” under Nationernas Förbund, likt det nu aldrig mer skulle bli krig under Förenta Nationerna (FN).
Det samma riskerar ske nu när Ryssland besegras av Ukraina, vilket jag skrivit om och föreläst om. Till slut tänker politikerna med plånboken och att vinna nästa val genom något populärare valfläsk än försvar, utlyser eviga freden och nedrustar, bara för att Ryssland ska göra motsatsen antagligen under skenet av någon ny tsar som ska låtsas vara snäll och progressiv. Och sedan kommer revanschkriget likt VK2 om 5-10-15-20 år, och Nato står där oförberedda med byxorna neddragna igen.
Samtidigt behöver Ukraina ammunition och utrustning nu. Västs lager av depåställd gammal utrustning och ammunition är inte oändlig.
Det finns också en risk att Nato känner sig nöjda och trygga med sina ömsesidiga försvarsgarantier och ytterst tre kärnvapenmakter i alliansen, och därmed förutsätter att Ryssland inte kan få tuppjuck och göra något dumt. Men förutsättanden är alla klanteriers moder.
NIF syftar till att försöka ta ut en enad riktning och mål framåt och uppnå en form av Natokonsensus i detta. Eller åtminstone riktning.
Det ska också bli intressant att se hur traditionella svenska mediers rapportering från NIF kommer te sig. Det kan samtidigt vara en bra introduktion för media till Natokulturen som Sverige förhoppningsvis blir en del av framöver.
48 kommentarer
Intressant, tankeväckande och informativt.
Kommer det mera snart?
Skriver antagligen mer i morgon.
Var inte detta lite väl pessimistiskt ? Nato har bara bidragit med en bråkdel av sin förmåga till Ukraina, och det har uppenbarligen räckt för att piska upp NaziRyzzland. Den här gången.
Det hemska är just att Nato på en dag skulle kunna slå ut hela den ryska stridsförmågan endast med hjälp av konventionella vapen. Men de skickar det som är över till Ukraina.
Med detta överskottsmateriell har Ukraina kunna försvara sig mot Ryzzland.
Gripen mot Moskva!
Bråkdel låter det inte som att det är.
Extremt pessimistiskt och nedvärderande av västs system och doktriner.
Hade våra system varit så utdaterad kunde ukraina klarat sig utan dem ju.
Om västs flygförmågor fullständigt malt ner ryssens artilleri och pansar, hade hela deras anfallsdoktrin kollapsat.
Frågan är även hur västs system klarat ut att störa ut ryska drönare,.
Helt klart är att väst skickat väldigt lite “ny” materiel men att ryssen redan saknar effektiva motmedel till det som är både 30 och 40 år gammalt t.ex atacms och storm shadow.
Väl skrivet. Men Lars W. – (och detta ligger i en polacks nedärvda DNA och kunskaper kring WW2) – gällande polska kavalleriattacker mot tyskt pansar så är det en propagandamyt som tyvärr lärdes ut så sent som 90-tal när jag själv gick i skolan.
Däremot stämmer det att Polen hade stort hästburet kavalleri, som ansågs utgöra elitförband pga espirit de corps, träning, beväpning och hur plutonerna var organiserade. Även Tyskland och Soviet hade kavalleriförband. Och även tyskarna hade större truppsammansättningar som förflyttade sig helt till häst vid sidan av att ha hästen som dragdjur för kavalleri.
När jag gjorde research till ett WW2 figurspel 2013 sammanställde jag en E-bok som avhandlar invasionen av Polen 1939 med både historisk beskrivning av Polen, Tyskland, Soviet, Litauen, och Tjeckoslovakien. Även detaljerade beskrivningar av respektive lands militära enheter , och en sammanfattning av alla slag och skärmytslingar som skedde under denna del av kriget.
I slutet finns även en översättning och sammanställning av intervjuer med soldater från en polsk dokumentärserie som sändes på tv för många år sedan.
Finns som gratis nedladdningsbar PDF för alla WW2 /”Early war” intresserade nördar här https://drive.google.com/file/d/0B-NJ3YLjQy9kbGpYZmpxZEJsVzA/view?usp=sharing&resourcekey=0-Z12jtyPj3tZAcr8-Jrfqfg
Ja, det står både i texten att det är en faktoid och i länken till min artikel så står det mer om bruket av häst under VK2, inklusive att Tyskland hade hela divisioner av hästburet kavalleri.
Faktoid betyder att det är en felaktighet som presenteras som fakta.
Se min artikel från 2012 här https://cornucopia.se/2012/09/krig-utan-olja/
“Faktum är att tyskarna själva utökade sitt eget beridna kavalleri från en brigad till sex divisioner och tillhörande två armekårshögkvarter1. under andra världskriget, och det tyska beridna kavalleriet tjänstgjorde på östfronten kriget ut, t ex som en del av legendariske general Guderians pansargrupp. Även Sovjetunionen hade beridet kavalleri under hela kriget, liksom beridet infanteri som hade möjlighet att hålla tempot med stridsvagnskilarnas frontgenombrott. Sovjetunionen hade vid krigsslutet hela sju armékårer kavalleri.”
🙂 tummen upp!
Angående effektiviteten i hästdraget artilleri så hade Schweiz kvar sådant långt in i det kalla kriget pga dess förmåga att ta sig igenom svår terräng. Helt fel kanske inte Polackerna hade.
Polen hade en armé som kunde ha fått stopp på det mytiska blixtkriget som aldrig hände. Hade de polska generalerna agerat så hade både kunnat stoppa anfallet och anfalla och hota Berlin ett par mil bortom den polska gränsen.
Flygvapnet gjorde bra ifrån sig trots Luftwaffes övermakt. Några kavellerianfall mot pansar förekom inte, däremot flykt till häst. Den Nazistiska myten om blixtkriget lever ännu.
Fransmännen med överlägset pansar hade kunnat ta hela Ruhrområdet på några veckor och kriget mot Tyskland hade varit slut våren 1940. Då hade västmakternas och Tyskland tillsammans riktat intresset mot Sovjetunionens aggression.
Jag har ingen invändning mot din beskrivning av potentialen hos de polska och franska styrkorna, men att västmakterna skulle ha gått ihop med Nazityskland för att bekriga Sovjetunionen är tämligen spekulativt.
1940 hade Sovjetunionen ännu inte anfallit Polen och det rådde “fred” mellan Finland och Sovjetunionen.
Vid den tiden begränsade sig Sovjetunionens aggression åt väster till invasionen av Baltikum.
Dom sista hästarna köptes in till K 4 beridna förband 1970 så vi höll fast i detta långt in i modern tid.
Annat kuriosa – försvarets ”brevduvesystem” avvecklades efter VK 2, 1948 tror jag.
Vi hade ju beridna jägarförband i Norrland in på 70-talet, ja. Men det var särskilda förmågor, inte generella.
Man kan ju konstatera att pansar idag kan användas som husarer eller dragoner.
Det kvarstår att brukas som dragoner i Ukraina, dvs man sitter av och strider till fots och pansarfordonen lämnas i bakre läge eller drar sig tillbaka efter avsittning. Att som husarer storma skiten ur dem sker inte i Ukraina, iaf inte om man inte vill ta massiva förluster.
Möjligt att den svenska husartaktiken som svenskt pansarskytte använder skulle fungera, men den tillämpas sällan i Ukraina vilket nog darwinistiskt säger något om saken. Ett pansarfordon fyllt med skytte som slås ut av en drönare är en värre förlust än vad drönaren kan orsaka om skyttet suttit av och pansarfordonet dragit sig undan.
Med det sagt är grunden TRANSFORMATION här. Taktik, utrustning och fordon behöver transformeras till att hantera det nya slagfältet. Tröstburar duger inte. Vi får se när saker stabiliseras enligt sten-sax-påse. Man ska ju vara medveten om att drönare har en extremt kort livslängd och förbrukas i tiotusentals per månad.
En häst med barracuda-täcke?
Vilken syn! 😂
Kolla in vad som lanseras i form av drönarskydd i flera lager på nya CV90.
Drönarpilot i galopp till häst kräver nog en hel del övning.
Vi kanske inte var så fel ute ändå med IB77/NB77. Bandvagn fram en bit och sedan traska/skida.
Anspannskompanier (häst och släde) ingick i den svenska krigsorganisationen för transporter – särskilt vintertid – i Norrlandsterräng åtminstone till slutet på 1960-talet
De första amerikanska soldaterna som invaderade Afghanistan 2001 red på hästar. Visserligen ett ganska litet specialförband, men det visar ändå att hästar kan föra tjänst i ett modernt krig.
Evig fred ska nog Kina sätta stopp för. Även om vi inte behöver försvara oss så kommer någon allierad behöva det.
Tur att dom flest knäppskalle-länderna ligger ganska långt bort. Iran, Nordkorea, Kina, Libyen, ett gäng länder i Nordafrika, Afghanistan, Irak, Syrien, Yemen. Bara Ryzzland lite närmare, men där har vi ju Nato ivägen.
Uhum, det finns alltså tre olika orsaker till knäppskalle-länder. En i Ryzzland, en annan i NK /Kina, och en tredje i resten.
Vi får se när det sista världskriget bryter ut
Det med klubbor och stenar.
Eller också blir det bara en modifierad typ av trupptransportfordon som orkar släpa runt den utrustnings om krävs för att upptäcka och bekämpa alla drönare och robotar. Ge SAAB/Bofors/Kongsberg några år så kommer de ha världens näst bästa antidrönarvapenstation – Lite för dyr för fredstida inköp men mycket billigare än världens bästa system…
Men tanke på det diffusa målet för konferensen, så får man väl gissa att det är att nätverka och snacka som är själva målet. Som en branschmässa. ger inget på kort sikt, kanske mer på lång sikt.
Bo på lyxhotell, få bra traktamente, käka god mat, kolla på intressanta presentationer. Kan man inte säga nej till.
Om det inte redan finns kommer det nog nog rätt snart att finnas telekrigsutrustning som ser till att cots-drönare faller från skyn som djupfrysta kycklingar. En doktrin är framgångsrik tills det finns ett effektivt försvar mot den.
Medel och motmedel. Då kommer det en HARM eller en motsvarande autonom drönare som söker upp och dyker ned på störsändaren och skapar dålig stämning.
Var bor du, Bamsefar, där det regnar djupfrysta kycklingar? 😉
Inte så svårt att bygga en empkanon, kan man göra själv om man har lust, finns beskrivningar på youtube.
Rampa upp försvarsindustrin…
Jag tror man behöver något mer än bara “ifall ryssen kommer”. Folk i allmänhet behöver nog förstå hoten på ett djupare plan. Vad är det vi ska försvara och vem är fienden.
Vi ska försvara vår frihet och fienden är den som försöker ta friheten ifrån oss… Men det blir rätt diffust.
En annan aspekt är… Ok att vi avsätter medel för att producera en massa utrustning. Vad ska vi göra med all denna utrustning “ifall ryssen inte kommer”?
Kan vi hitta civila användningsområden eller ska det bara skrotas eller ska vi hoppas att det alltid kommer finnas en konflikt som vi kan skicka grejorna till?
Vapen å ena sidan men det finns ju mycket som går utmärkt att använda i civila sammanhang. T ex fordon, verktyg, kläder, matpaket mm.
Ni minns säkert tiden då Överskottsbolaget faktiskt sysslade med militärt överskott. För att inte tala om den gamla hederliga filmen “repmånad” som ju syftade till liknande aktiviteter. 🤣
Mitt resonemang syftar alltså till att få större och långsiktigare acceptans till höga kostnader för försvaret. Pengar som ju kommer behöver plockas från andra håll.
I detta forum är nog de flesta med på att försvaret skurits ner för mycket. Men jag vill utmana den tanken med att säga att Sverige som land blivit otroligt mycket rikare tack vare det.
Lägre statsskuld och kanske också tack vare att fler jobbar civilt. Försvaret blir ju tyvärr lite av ett svårt hål i statsbudgeten med dålig ROI.
Så, vår eviga fred med ett magert försvar har gjort oss rika. Ren tur, såklart, för våra politiker, absolut ingen skicklighet inblandad.
Ekonomiskt tänk med modulära system och skrotbarhet redan vid planerings- och byggfasen borde hjälpa lite.
“lagkrav” på att vi måste bränna av ett visst antal system varje år. Inte bara för att folk skall vara tränade. Men vi vill inte ha den situationen från starten av WW2 när många länder knappt hade testat sina svindyra torpeder och inte hade hittat barnsjukdomarna (de funkade inget vidare i skarpt läge) datorsimuleringar i alla ära, men ingen slår praktiskt testande.
Förådställda Automatiska fabriker och råvaror istället för färdiga produkter bara för att slippa sitta med jätteförråd av omoderna saker?
Annars måste jag hålla med. Det blir väldigt svårt att motivera mer än 2% till försvaret när ryssen är slagen. Vi är nog för “duktiga” i Sverige för att gå under NATO-gränsen medvetet, men man kan ju alltid omdefiniera vad som är försvar: Brandförsvaret borde väl kunna gå under civilförsvaret (de hette väl brandsoldater en gång i tiden)? Och polisen har vapen. Och borde inte universitetsutbildningar i cybersäkerhet räknas som försvar? Det är bara att bli kreativ: frälsningsarmén? :-).
Bra idéer MRF. Jag gillar särskilt det sista stycket rörande kompetens. Här är något vi enligt mig gärna får spendera skitmycket pengar på. Utbildningar till folket, alltså!
Samtidigt har ju Ukrainakriget lärt oss att rejälutrustning aldrig blir gammal. Tänk så många traktorer o terrängbilar, terränglastbilar som skrotats och sålds iväg som funkar hur bra som helst i krigets Ukraina. Att ha dem förråds ställda kostar inte många kronor men att nu producera nya kostar massor. Det behövs ju inte ABS, euro 6 motor o komfort när kriget kommer. Risken är att man alltid ska bygga för tekniskt avancerade saker.
Skulle varit svar på Krakens inlägg…
Bara för att anfall med pansar och mekaniserade enheter inte fungerar för ryzzarna vid fronten nu och att striderna nu domineras av enorma minfält, infanteri, drönare och artilleri.
Så kan man inte dra någon slutsats att snabba stora mekaniserade anfall med pansar är något som tillhör historien.
Tvärtom om ryzzland hade haft västlig utrustning och doktrin så hade kriget varit över i mars-april 2022.
Pansar kommer att spela en stor roll även på framtida rörliga slagfält. Dock måste det ha skydd mot drönare i flera lager.
Ser att alla vapenslagen kommer arbeta mer integrerat med olika nivåer av drönare i en flexiblare och snabbare mycket intensiv strid i framtiden. Enorma minfält och fortifikationer kommer att kunna stopp detta, men bara framtill någon kommer fram med nya metoder att snabbt och kraftfullt kunna neutralisera enorma minfält av den typ ryzzarna skapat.
Jag är övertygad att redskapen för att neutralisera denna typ av enorma minfält redan finns, dock inte strategin, metodiken och nytänkandet som krävs.
Den ungerska oppositionen hade begärt att parlamentet skulle ta upp den svenska Natoansökan för omröstning redan nu, men regeringspartiet Fidesz sade nej under ett möte på tisdagen, uppger parlamentsledamoten Ágnes Vadai för TT.
https://www.ttela.se/nyheter/sverige/ungern-natorostar-tidigast-om-tva-veckor.bfcdd3dd-03a0-53d1-8f0f-011ef30e70e9
Då vet vi att Odågan instruerat Kalkoniens parlament att kortsluta processen. Orban vet naturligtvis detta och kan fortsätta obstruera…
Jag tycker inte det vore orimligt att Europas regeringar lämnar något slags garantier till försvarsindustrin på långsiktiga beställningar. Vi är ju alla i varierande grad nedrustade till anorexins gräns, och behöver bygga ut krigsorganisationen. Det är ett projekt på ett par decennier (om vi bara håller i så kan vi faktiskt vara redo lagom till ryssarnas kommande revanschkrig år 2042). Våra ammunitionsförråd ekade ganska tomt redan innan 2022, och nu har mycket av det vi hade i lager (med rätta) skickats till Ukraina. Att fylla upp detta är också ett långsiktigt projekt.
Så länge kriget i Ukraina pågår finns också alltid en möjlighet att skicka all materiel som vi till äventyrs inte kan ta emot själva till Ukraina så att de snabbare kan slå ryssen. Sedan talar väl allt för att vi kommer att få dras med ett aggressivt Kina under lång tid, så länderna i Asien kan också tänkas vara glada för allt Europa kan producera. Sammantaget talar mycket för att försvarsindustrin kommer att få avsättning för ökad produktion under lång tid, så att gå in med någon slags statlig garanti bör inte vara någon jätterisk för skattebetalarna. Då är risken att vi inte får igång rustningsproduktionen snabbt nog en betydligt värre risk.
Behöver inte bara betyda utgifter för staten för att producera nytt och supermodernt material för att sen lägga på hyllorna för nästa 20-30 år utan försvaret kanske ska bli ett vitalt organ i vårt samhälle igen. Ett aktivt och modernt försvar kan också fungera som en motor i vårt ekonomiska samhälle och bidra positivt till vårt sociala samhälle.
Jag skulle kunna lista hur många fördelar som helst för samhället om vi fick igång en bredare allmän värnplikt igen där utbildningen är uppdaterad och modern. Idag måste det väl vara möjligt att sätta ihop utbildningsprogram som lockar unga att utbilda sig med spetskompetens inom IT, Teknik, Fordon, Sjukvård etc och samtidigt lära sig grunderna för en soldat som kan försvara Sverige?
Alldeles utmärkt, håller med dig till 100%
Bra artikel, Tyskland hade väl minst motorisering av de stora nationerna i VK2. Man löste detta problem genom att ta andra länders motorfordon, t.ex. Frankrikes, men under hela kriget gick majoriteten av de tyska soldaterna till fots och logistiken drogs av hästar. Men man var väldigt duktig på att filma stridsvagnar och denna bild hänger kvar tills idag.
Bra att vi blåser liv i vår försvarsindustri, vad man hör i buskarna så kommer det in mycket förfrågningar och orders, borde vara vettigt att staten garanterade utökad produktionslogistik. Vi borde även hållas oss framme med att start försvars inriktade verksamheter i Ukraina.
Vill försvarsindustrin i väst se en sådan utveckling som nämns ovan? Det är ju avsevärt mer tacksamt för ett företag ur konkurrenssynpunkt att tillverka ett litet antal högteknologiska och komplexa system än att massproducera sådant som andra kan kopiera.
I Sverige verkar vi haft starkt inflytande över designbesluten hos systemen, men i övriga väst verkar försvaret vara underställda stora multinationella konglomerat som prioriterar intäkter framför god försvarsförmåga.