Inflationen fortsatte och priserna steg med 0.5% på en månad och 10.5% i årstakt, ner från 10.6% månaden före. Detta trots att både livsmedelspriser och energipriser backade ordentligt på en månad, vilket visar att inflationen är ett bredare fenomen än mat och energi. Graf nedan.
Inflationen i april enligt KPI fortsatte alltså vara mycket höga 10.5%, nivåer som innan 2022 inte hade setts på trettiotvå år, men backade från årstakten på 10.6% i maj. Ökningen på en månad var 0.5% trots livsmedel backade med 1.3% sedan mars och elpriserna backade 3.7%. Matpriserna är dock fortfarande upp 17.5% på ett år, men drivmedel är ner 7.0%.
Framför allt har kostnaderna för boende ökat med 17.4% i årstakt där delkomponenterna villaräntor ökade med 90.8% och bostadsrättsräntor med 105.3%.
Nu har ju Riksbanken valt att titta på KPIF, dvs strunta i räntans påverkan på boendekostnaden men KPIF på 7.6%, ner från 8.0%, är fortfarande lite över Riksbankens toleransintervall på 1 – 3%. Samtidigt visar KPIF på 7.6% att det uppenbarligen är så att det sker prisökningar ändå. Faktum är att räntan påverkar allt från transporter till lager, kommersiella hyror osv och inte går att isolera genom att strunta i bolåneräntorna. Saker och ting är lite mer komplicerade i verkligheten, men så tror ju Riksbanken att man kan styra hela ekonomin på en variabel – inflationen – och med ett styrmedel – räntan – så att de tror att de kan isolera effekten av den egna räntepolitiken genom att strunta i bolånen är väl bara symptomatiskt.
Även om vi fortfarande har prisökningar och det i en extrapolerad årstakt om 12*0.5=6% så är alltså inflationen på väg ner. Nu har vi haft två månader med 0.6% respektive nu 0.5% på raken och det är de första två månaderna med under 1.0% i inflation på raken sedan november 2021. Annars har det visserligen varierat enskilda månader men av de tolv föregående månadsförändringarna har nio varit 1.0% eller högre.
Den stora puckeln ser ut att ha passerats förra året och inflationen är nu på väg ner.
Det rimliga vore att Riksbanken nu slutar att höja räntan och låter de tidigare höjningarnas 12 – 18 månaders fördröjningseffekt läka ut tills vi får positiva realräntor med lägre inflation än styrränta och en sund ekonomi.
Men Riksbanken är förstås aldrig rimlig. För sent och för mycket är deras devis.
Allt ovan gäller förstås bara tills det inte gäller. Jag är ingen överutbildad och överbetald nationalekonom och gör därför inga anspråk på att ha rätt i något alls faktiskt. Endast nationalekonomen är till naturen ofelbar, där hen sitter på Guds tron.
Notera för övrigt att lägre inflation inte betyder att priserna återgår till hur de var 2021, lägre inflation betyder bara att priserna inte fortsätter öka lika snabbt. Du får fortfarande vänta till 2030 innan din köpkraft återställts tack vare fackets klena lönekrav, som dock gör att det föreligger noll risk för en lönedriven inflationsspiral.
52 kommentarer
Nu tror jag inte att riksbanken tror att reporäntan är den enda variabeln som styr ekonomin men nu är ju uppdelning sådan att riksbanken ansvarar för penningpolitiken och regeringen för finanspolitiken.
Min gissning (som jag skrev i den andra ekonomitråden) är att räntan höjs ytterligare en gång i juni med 0.25% för att sedan pausas. Lite beror det på vad FED och ECB gör.
Eftersom ECB lär höja med 0,25 i mitten juni, dvs de har höjt 0,5 sedan senaste RB-mötet så bör RB höja 0,5 i slutet juni för att hålla jämna steg.
Helst skulle de ur kronkursperspektiv höja 0,75 eller 1,0 men det tror jag inte de vågar.
Sen har RB nästa möte slutet av sept och då kommer ECB och FED återigen hinna med två möten mellan riksbankens möten.
Så då måste de springa ikapp igen. FED kanske tar det lite lugnt nu men ECB kan tänkas fortsätta. Euro-zonen ligger lägre och efter både FED och BoE.
Schweiz har 1.5% ränta men schweizerfranc tappar inte i värde, snarare ökar. Hur förklarar du det?
För att de har gjort rätt rent generellt i 60+ år.
Andra mekanismer.
Ja Toblerone kan ju ingen motstå att stoppa i väskan.
Ränta är en riskpremie. SEK innebär högre risk pga 50 år av slappfärdig finanspolitik i Sverige. Eller 60+ som ju står ovan.
Det förklaras med att Schweiz bankväsende är det finaste i världen (Credit Suisse med flera).
Tänkte precis det.
Men nu är det snarare om uppfattad risk.
Troligen är det så att finansmarknaden ser stora risker i svensk ekonomi i form av exempelvis bostadsmarknaden och den låga integrationen vilket skapar kostnader för samhället.
Finansmarknaderna är inte negativt inställda till Sverige.
Valutamarknaden då.
Det är som det alltid är i oroliga tider. SEK och NOK (kusinerna från landet) säljs.
@HEASM66
Jag är också tämligen övertygad om att Riksbanken inte är fullt så enfaldig.
Frågan som bör ställas till de som klagar på att Riksbanken styr med bara en variabel är: vilka ytterligare variabler bör Riksbanken styra med?
En utmärkt redogörelse från LW. 🙏
Så vi ska leva med urusel kronkurs?
Jag skulle helst se dollarn tillbaka kring 8 och Euron under 10. Men då krävs ju att RB höjer mer än ECB och FED. Hitills har de mest lekt följa Jhon.
Varför tycker du att SEKetas står lågt? SEK går ju riktigt hyfsat mot NOK och det är den valutan vi har att förhålla oss till.
Ptja, antar att du har låga lån? För många (de flesta?) tror jag inte den räntehöjningen är värt det ekonomiskt.
Jag har låga bostadslån och bunden låg ränta i flera år framöver. USD-kursen påverkar min konsumtion mer än i stort sett allt annat.
Högre ränta på bankkonton önskar jag mig.
Fortfarande rejäl brist på arbetskraft dock.
Ond som jag är så rekommenderar jag alla som kontaktas av rekryterare att kräva minst 15% ökning av den lön de har idag. Det är förvånansvärt många som får igenom det.
Brist på utbud jämfört efterfrågan på en marknad gör det lättare att höja priset.
Lika sant på arbetsmarknaden som andra marknader.
Företag som inte förstår eller inte vill förstå står sen där utan arbetskraft (eller sämre arbetskraft) och undrar vad som hände.
Offentliga arbetsgivare är extra oförstående verkar det som.
Tycker inte du läser statistiken rätt. Inflationen jämför priserna nu och för ett år sedan när vi talar om årstakt. Det är ett ganska konstigt mått då det är mycket mer träffsäkert att jämföra föregående månad om man vill följa utvecklingen. Månad för månad har inflationen kommit ner rejält..
Läste du artikeln eller slajdade du rakt in i kommentarsfältet?
Om du skall jämföra Månad för månad måste du säsongsrensad på något sätt (om gurkorna alltid går ner i Maj så måste vi ta hänsyn till det). Så du vill nog hitta någonting i stil med:
säsongsrensad månatlig förändring, uppräknad till årstakt
Och det vette tusan om SCB levererar det löpande. Kanske om man kommer på bättre sökord.
Jodå. Jag håller med, med det förbehållet att omvärlden inte höjer sina räntor för mycket. För då kraschar kronan och vi får importinflation.
Anledningen till att riksbanken tittar på KPIF är väl inte att de tror att de kan isolera ränteeffekten helt. Men ett mått som rensar bort ränteeffekten så gott det går minskar åtminstone risken för att Riksbanken börjar jaga sin egen svans. Dvs något slags svängningsdämpning (det finns förmodligen ett bättre ord – om någon pratar flytande reglertekniska).
Var väl inga problem att ha med räntan när de sänkte styrräntan hela vägen till negativt område?
Det var väl delvis därför de bytte till KPIF? Eftersom det blev uppenbart att en sänkt ränta kunde leda till lägre KPI->sänkt ränta-> lägre KPI osv.
De bytte dock när de hade nått botten. Insikten blev att motsvarande effekt på vägen upp skulle vara gravt impopulärt.
@MINDREVETANDE
En P-regulator, kanske?
Skulle gärna se vilka alternativ som finns för att ha med räntan som en delkomponent eftersom det ju faktiskt blir lite jaga sin egen svans om den ingår i mätningen, både på väg upp och ned. Oandrasidan är ju boendekostnaden (så länge man lånefinansierar boende vilket väl >90% av alla gör) samma fast indirekt – men ändå.
Du kan ju se vad SCB erbjuder. Det verkar mest handla om att variera: Räntor, skatter, energi
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/#_TabelleriStatistikdatabasen
Där jag TROR att argumenten för att räkna bort skatter är att de ses som engångshändelser. Energi anses så fladdrigt och ränta för att man inte skall få självsvängning i reglersystemet.
Men vill man fördjupa sig i argumenten får man nog ge sig in i litteraturen och söka.
M2. Money supply. Dvs riksbankens egna KPI. Hur mycket Fiat finns per capita. Enkelt. Räknar då även med alla tillgångar som idag inte räknas i KPI.
Men frestelsen att se ständigt högre tillgångsvärden har varit för stor. Det var viktigare helt enkelt.
Vi hade kunnat ha en hejdundrande stark krona, om vi velat.
*******Dubblett-post pga cencurvänligt ordval ********
Du kan ju se vad SCB har (censurord utbytt). Det verkar mest handla om att variera: Räntor, skatter och energi
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/konsumentprisindex/konsumentprisindex-kpi/#_TabelleriStatistikdatabasen
Där jag TROR att argumenten för att räkna bort skatter är att de ses som engångshändelser. Energi anses för fladdrigt och ränta tas bort för att man inte skall få självsvängning i reglersystemet.
Men vill man fördjupa sig i argumenten får man nog ge sig in i litteraturen och söka.
Cervenka, som tidigare skrivit i bl.a. SvD på ett intressant vis, skriver nu i Aftonbladet. Intressant betraktelse: https://www.aftonbladet.se/minekonomi/a/jlbLBw/lobby-sverige-ater-upp-landet-inifran
Samma bullshit han kört med sedan 90-talet.
Blir så jävla trött att han kan hålla på och sälja lösnummer år efter år.
Cervenka är en ofta väldigt läsvärd skribent, om man ser till att han lägger sig på en lättläst nivå, samtidigt som han i regel har en röd tråd som går fint att följa.
Mindre kul är väl däremot att han anpassar åsikterna efter vem som betalar hans lön. Då blir han ju direkt lite mindre trovärdig i åsiktsskapandet, eftersom han inte ens själv verkar tro fullt ut på vad han argumenterar för.
Han har kört samma snack sedan 90-talet (kaos och kris) och det har gett honom en lysande karriär som skribent.
..och vem kommer ens upp i hans nivå? Oavsett arbetsgivare?
@RUN DMC
OK, du gillar uppenbarligen inte Cervenka, men vad är det i den refererade artikeln som du tycker är fel?
Donald Trump
Så din åsikt om ekonomisk kompetenstrappa:
Cervenka-> Trump-> General Svammelman (Biden) lol 🙂
Glöm inte Turbo som lyckades bli statsminister trots Adcore etc.
Jag har just sett inslaget om inflation i dagens Aktuellt på SVT. Inte ett ljud om KPI, enbart KPIF behandlas. Liksom i alla andra mainstream media. Hur kan man helt ha tappat intresset för sina läsares/lyssnares/tittares perspektiv?
DN inleder sin artikel “Den allmänna inflationen (KPI) steg med 10,5 procent i april jämfört med samma månad i fjol.”. Är det så att DN inte är mainstream media?
Hela poängen är väl ändå att sänka ekonomin aka The Great Reset. Då kan man inte hålla på och mesa, storsläggan måste fram!
Så här på kvällskvisten kryper konspirationsteoretikerna fram från under sina stenar…
Märks att Cervenka lyft mycket sten.
Riktigt biffig nuförtiden.
The Great Reset var 2020…
Enligt modern seriös konspirationsteoretisk forskning på bland annat Fox News universitetet och Swärjehstiftelsen sammanfaller den numera med Agenda 2030 så årtalet har framflyttats.
Detta har nödvändiggjorts efter avslöjanden av diverse modiga undersökande journalister som Tucker Carlsson. Om 7 år äger du inget och den digitala centralbanksvalutan begränsar vad du kan köpa, dvs ransonering i klimatets namn.
Så, nu har jag uppdaterat dig dit forskningsframsteg visar. Dags att smörja in ansiktet med IR-blockerande camokräm för jag skall gå till jobbet och vill inte bli spårad.
Ha en bra dag! Och använd rätt aluminiumfolie till hatten.
Fast konceptet ”the great reset” är ju inte nån konspirationsteori? WEF och ett flertal världsledare som tex Biden har ju öppet pratat om det och vad de vill implementera.
Konspirationen är väl att ödlemän från planeten x använt nanopartiklar för att sätta allt i rullning, kanske rent av kemiska duvor från labb hade en del i det hela.
Verkligheten är väl långt mindre spännande, tex att vi har rejält inkompetenta politiker överlag.
Tänk MP politik fast inte bara i Sverige.
Varför jiddra om inflation när det ändå är ECB som styr.
När jag läser inlägget så låter det så om styrsignalen också är insignalen. “Termometern visar 25 grader, jag höjer värmen i pannan, oj den visar nu 30 grader, jag måste höja värmen ännu mer. Varför stiger temperaturen fast jag höjer värmen hela tiden?”
Problemet är att man i USA bara haft två tillfällen där Finanspolitiken och Penningpolitiken bestämt sig för att gå ihop och fixa ekonomin. I början av 1970 talet och under Pandemin. Resultatet blir detsamma för Finanspolitiken överger alltid spåret och låter Centralbanken rensa upp i träsket.
Om det nu finns liknande tendenser i Sverige vet jag inte. Men helt opåverkade av USA lär det inte vara.