På lördag den 15:e april deltar jag i SF-föreningen Cosmos evenemang Göteborg om 400 år på Göteborgs stadsbibliotek. Totalt deltar jag i tre paneler. Det är fri entré och vi ses där. På tisdag deltar jag på en deckarafton i Göteborg i regi Norstedts.
SF-föreningen arrangerar en serie paneler under rubriken Göteborg om 400 år på temat science fiction och fantasy. Efter en avbokning sitter jag i tre paneler enligt nedan.
14:00 – 15:00 Göteborg i Fantastik
Ett samtal om att att skriva science fiction och fantasy som utspelar sig i Göteborg. Deltar gör Pål Eggert, Christin Ljungquist och jag.
15:00 – 16:00 Så såg framtiden ut förr
Framtiden blir sällan som den gestaltas i film och litteratur. Det här samtalet handlar om minnesvärda skildringar av framtiden i science fiction från förr – var är till exempel alla flygande bilar? Med Ulf Börgesson, Jim Melin, Susanna Björnberg och jag.
16:00 – 17:00 Framtidsspaning – Göteborg om 400 år
I den sista panelen vänder vi blicken framåt. Hur tror vi att Göteborg kommer att se ut om 400 år? Kommer det finnas en rymdbas på Lindholmen eller kommer kommer människor leva i en apokalyptisk ruinstad? Det är evbokning som jag ersätter, så jag vet inte vilka som sitter i panelen.
Det är fri entré, så jag hoppas att vi ses där!
Mer information om evenemanget hittar ni hos Göteborgs Stad.
Göteborg fyllde som bekant 400 år under pandemin, så firandet (?) av det blev inställt.
På tisdag deltar jag på en deckarafton i Göteborg i regi Norstedts. Information och biljetter här.
10 kommentarer
Den elaka snuten i Stjärnklart är min favoritkaraktär. Det är något väldigt med en humoristiskt med en elak göteborgare eftersom dom pratar så gulligt.
bra meningsbyggnad
Det är ändå ett intressant ämne. Kommer ihåg den tecknade serien med Blixt Gordon för väldigt längesen då han hade en armbandsdator, ganska träffsäkert … Böckerna av Asimov. 1984 såklart. En vacker dag av Ira Levin är bra. Och Arthur C Clark och hans berättelser, 2001 och Rama.
Alla är/var superintressanta att läsa, men mkt lite har slagit in ( än ).
Och Heinlein såklart. En favorit, såå många coola böcker. Friday, Time enough for love…. Han hade nog mer rätt om framtiden än dom flesta.
Och ingen av dessa klassiska SciFi författarna förutspådde vad som väntar. Krig om dom sista naturresurserna och den sista oljan. Det blir inga rymdfärder till fjärran stjärnor, och inga aliens på besök, men kanske tillbaka till 1800-talet…..
Det kommer att bli en tuff väg tillbaka till den energifattiga livsstilen och få kommer att vara med hela resan.
Men aliens kan ändå komma på besök. 👍
Jag förutspår att om 400 år är biltullen 6700 kr per passage och man har handlat upp det 45:e konsortiet som skall bygga station Haga. Samt att det fortfarande regnar i Göteborg.
Bra SF handlar alltid om nutiden – egentligen.
Vill man ha bra teknikprognoser är det väl Star Trek som brukar lyckas bäst. Eller kanske filmatiseringen av 2001 som är rätt imponerande med tanke på att den spelades in innan månlandningarna (med nöd och näppe-men ändå).
Min udda sak är annars en lite detektiv-novell (usel) som Jack-London skrev några år efter att bröderna wright hade flugit. Där bygger hjälten ett flygplan och Jack-London använder seglar-lösningar för att fixa problem som senare blir lösta på andra sätt på flygplan i verkligheten. Även om han t.ex ändrar vingarnas yta/egenskaper genom att reva vingarna istället för att köra swing wing eller klaffar osv så förstår han problemen och fixar lösningar utifrån det område han behärskar (segling).
Ähhh, förmodligen sämre än jag minns. Men jag vet att jag blev imponerad av hans segellösningar när jag när jag läste den första gången. (???”Winged Blackmail” ????).
Flygande bilar finns det nog. Problemet är väl att myndigheterna inte hänger med i svängarna? Här visas 7 olika varianter. 🙂
https://www.youtube.com/watch?v=dZIpG7hFHEw
Kul! ønskar jag hade møjlighet att delta.