Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Blandade börser i de asiatiska tidszonerna ser ut att avsluta veckan. Det svenska techbolaget Spotify har fått nej från Arbetsmiljöverket och får inte ha nattpersonal för att säkerställa sin drift, och vi ser alla nu fram emot att det samma gäller Facebook, Microsoft, Amazon och Googles serverhallar så de kan läggas ner i Sverige och frigöra elkraft. Elpriserna är stabilt höga i hela landet idag, samtidigt som kylan är tillbaka över södra Sverige.
Stockholmsbörsens breda OMXSPI steg med +0.40% igår men OMXS30 var oförändrat på +0.09%, vilket är mer intressant för eventuella fondägare. Den svenska kronan är för stunden stabil på 10:47 SEK för USD och 11:29 SEK för EUR, och guldpriset är också stabilt på 685:- SEK per gram. Stabilt, stabilt som fan helt enkelt på sistone vilket är ett gott tecken för marknaderna. Även uppgångar på 0.09% om dagen ger med ränta på ränta och 250 handelsdagar en börs som stiger 25% på ett år, om man nu inte visste detta.
I USA var det också haltande med oförändrat S&P-500 på +0.06% och Nasdaq 100 på +0.16%. Inom FAANGST steg Elon Muskovitj Tesla med +1.06% medan Apple var sämst med -0.58%. Så att som tekboi köra sin Tesla Cybertruck på amerikansk självkörande autopilot medan man surfar med sin Apple Vision Pro gav dubbla signaler.
I de asiatiska tidszonerna går börserna blandat. ASX 200 är oförändrad på +.07%, liksom Nikkei 229 på +0.9%. Hang Seng backar med -0.83%, liksom Straits Times på -0.15%, medan KOSPI sticker med +0.41%. Lite för alla helt enkelt.
Spotify har fått nej från svenska staten och Arbetsmiljöverket att ha nattpersonal uppger BreakIT. Verksamheten hos streamingoblaget är inte samhällsviktigt. Myndigheten har därför gett Spotify ultimatumet att stoppa med nattarbete, samt uppmanar dem att teckna kollektivavtal, vilket tydligen kan göra det tillåtet. Intressant att staten alltså lägger sig i avtal mellan olika privata parter.
Spotify behöver beredskap dygnet runt mot driftstörningar och överväger därmed att flytta jobben utomlands. Det handlar dock bara om en handfull tjänster.
Beskedet är glädjande. Förhoppningsvis förbjuds Facebook, Amazon, Microsoft och Google från att ha nattpersonal till sina svenska serverhallar – alltså vaktmästarna, själva den kvalificerade driftövervakningen sitter förstås redan på Irland, och man tvingas därmed stänga ner serverhallarna i Sverige, vilket kommer frigöra elkraft motsvarande några kärnreaktorer och sänka svenska elpriser rejält.
Eller är Facebook samhällsviktigt, men inte Spotify? Om det är något som skulle göra världen bättre vore det väl att slippa Facebook.
“Ingen minns en fegis”
arrangören när föreningen startades
För övrigt gällande Spotify så får byn och Lygnern med Sätila Sand en rockfestival i sommar. Rockbladet avslöjar att festivalen NoExcuse!, med enbart kvinnligt kodade band eller förgrundsfigurer kommer hållas på Sätila Sand och Camp Lygnevi 26 – 27:e juli.
Festivalens hemsida och biljetter hittas här. En lista med än så länge klara band här.
Kan ju bara bli hur bra som helst. Föreningen jobbar volontärt och söker volontärer som vill få jobba på festival, dryga ut sin CV och få en upplevelse. Camping finns redan alldeles intill, och gott om utrymme för både inomhus- och utomhusscener, samt Sveriges antagligen bästa insjöbad. Bryggan på fotot ovan är 170 m lång, så man ska nå ett djup där man kan hoppa i vattnet, då det är extremt långgrunt på den en km breda sandstranden Sätila Sand.
Vintern är tillbaka här hemmavid och elpriserna är stabilt höga i hela Sverige idag. Inte brutalt skyhöga, extrema eller massiva, utan bara klassiskt höga svenska vinterpriser harmoniserade över hela landet. Maxpriset på 86 öre får vi ikväll, mot nuvarande 85 öre, medelpriset blir 78 öre och lägsta priset är 71 öre. Snittpriset dagtid blir 81 öre.
Det ser ut att vara fint väder med sol, men då de föll en decimeter snö här, så får vi se om det blir någon solkraft. Annars var årsrekordet i måndags på nästan 20 kWh. Kanske om snön smälter fort, men det är just nu -6.3ºC ute efter att som kallast varit nere på -9.6 i natt. Temperaturen stiger alltså snabbt nu när solen tittar upp, så det finns hopp.
Men man får räkna med att det kan vara snö så här års med solpaneler.
Vill du ta in offerter på solkraft till villan, bostadsrättsföreningen, jordbruket eller företaget, kontakta Hemsol (annonslänk).
För övrigt har jag slutat med Solsäker via Södra El, då de och även Jämtkraft slutat sälja elen på terminspris, utan tjänsten förändrades till att enbart sitta på pengarna (mot en avgift) till vintern. Då kan jag själv sitta på pengarna från solkraftsöverskott, då jag har disciplin och behöver inte betala någon för detta. Så nu kör jag enbart spotpris. Nettoöverskott kommer automatiskt rullas vidare till nästa faktura.
Är något för bra – dvs sälja sommarkraften till vinterpriser – så är det alltid tillfälligt.
Jag kvarstår förstås som kund hos Södra Medelemsel, då jag som andelsägare i Södra iaf får tillbaka lite av vinsten för elhandelsbolaget i form av utdelning.
75 kommentarer
Tyder på att det sitter ett antal socialister på Arbetsmiljöverket, låter absolut galet eller till och med olagligt att statens tjänstemän lägger sig i något som arbetsmarknadens parter ska sköta.
Det är så den “Svenska Modellen” fungerar.
Vi har paragrafer inom vissa områden som sätter en lägstanivå – sen brukar det finnas en paragraf som säger att bestämmelsen i den första paragrafen kan ersättas mot en överenskommelse mellan parterna – i detta fall arbetsgivare och fack.
Meningen är givetvis att det ska vara två jämbördiga parter som kommer överens om avvikelser i t ex arbetstidslagen och att detta kompenseras på rätt sätt. Meningen var aldrig att arbetsgivaren skulle kunna förhandla bort vissa delar genom avtal med enskilda personer.
Personligen tycker jag detta är befogat och fungerar bra.
Alldeles för proffsigt svar. Funkar inte i Trump-tider…
Är inte direkt fientlig till kollektivavtal, men gillar inte när staten bedriver facklig verksamhet med mina skattepengar. Det finns väl ingen statlig lag som säger kollektivavtal.
Arbetstidslag:
“3 § Genom ett kollektivavtal som har slutits eller godkänts av en central arbetstagarorganisation får det göras undantag från lagen i dess helhet eller avvikelser från 5 och 6 §§, 7 § andra stycket, 8-10 b §§, 12-14 §§ samt 15 § andra och tredje styckena. Vidare får raster bytas ut mot måltidsuppehåll genom sådana kollektivavtal. Avvikelser från 10 b § får dock inte innebära en längre beräkningsperiod än tolv månader. Avvikelser från 12 § får göras endast om avtalet respekterar det övergripande skydd för arbetstagare som avses i Europaparlamentets och rådets direktiv (EU) 2019/1152 av den 20 juni 2019 om tydliga och förutsägbara arbetsvillkor i Europeiska unionen, i den ursprungliga lydelsen.”
Wofser svarar dig egentligen, men det finns lagliga skydd i botten mot att du i enfald avtalar bort grundläggande rättigheter. Privata avtal tillåter t ex inte att du säljer dina eller dina omyndiga barns kroppsdelar även om avtalet upprättas enligt konstens alla regler.
UBBE: Jo det finns det! Den kallas Arbetstdslagen (med tillhörande komplement av EU-direktiv) och stadgar uttryckligen i dess §3 och §19 att arbetstidsförläggning nattetid (utom för vissa i lagen medgivna undantag) ej kan ske om Kollektivavtal ej föreligger.
Absurt! Ännu ett exempel på den svenska korporativismen.
Det är fördjävligt ändå.
Oavsett vad man tycker så är det reglerat i arbetstidslagen. Nattarbete är förbjudet 12 och 5 på natten förutom samhällsviktiga funktioner. Enligt samma lag så kan man göra undantag via kollektivavtal.
Det är väl bra att myndigheterna följer de lagar som riksdagen instiftat?
Tror det handlar om lagen. Enligt ”den svenska modellen” finns det förhandlingsutrymme via kollektivavtal för (vissa detaljer) i svensk arbetsrätt.
Grundfrågan handlar här antagligen om det nyligen implementerade kravet på dygnsvila, då Spotify antagligen vill ha sina tekniker tillgängliga på dagen när de sovit sig igenom sin jour. Men jag har inte sett någon förklara grundproblematiken, och om det faller på lathet eller okunskap vet jag inte. Men 11 timmars sammanhängande dygnsvila från både jobb och jour slår i princip sönder möjligheten till (inaktiv) jourtjänstgöring.
Däremot är naturligtvis skiftarbete fortfarande tillåtet enligt svensk lag och att antyda något annat är kanske lite tramsigt?
Jag tror det helt enkelt är svårt att få igenom nattarbete utan kollektivavtal.
Arbetstidslag:
“13 § Alla arbetstagare skall ha minst elva timmars sammanhängande ledighet under varje period om tjugofyra timmar (dygnsvila). Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.
I den dygnsvila som alla arbetstagare har rätt till skall tiden mellan midnatt och klockan 5 ingå. Avvikelse får göras, om arbetet med hänsyn till dess art, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan 5. Lag (2005:165).
13 a § Arbetstiden för nattarbetande får under varje period om tjugofyra timmar inte överstiga åtta timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader. Vid genomsnittsberäkningen skall räknas av från beräkningsperioden tjugofyra timmar för varje påbörjad period om sju dagar.
Semester och sjukfrånvaro under tid då arbetstagaren annars skulle ha arbetat skall likställas med fullgjord arbetstid.
Nattarbetande vars arbete innebär särskilda risker eller stor fysisk eller mental ansträngning får dock inte arbeta mer än åtta timmar under varje period om tjugofyra timmar som de utför arbete under natt. Avvikelse får göras tillfälligtvis, om det föranleds av något särskilt förhållande som inte har kunnat förutses av arbetsgivaren, under förutsättning att arbetstagaren ges motsvarande kompensationsledighet.
Med nattarbetande avses den som normalt utför minst tre timmar av sitt arbetspass under natt eller troligen kommer att fullgöra minst en tredjedel av sin årsarbetstid under natt. Med natt avses perioden mellan klockan 22 och klockan 6.
Lag (2005:165).”
Som sagt – detta kan frångås med en överenskommelse i ett kollektivavtal.
” Avvikelse får göras, om arbetet med _hänsyn till dess art_, allmänhetens behov eller andra särskilda omständigheter måste bedrivas mellan midnatt och klockan 5.”
torde inte vara svårt att kunna hävda för verksamheter med behov av tillsyn såsom processindustri eller eventuellt serverhallar. Om serverhallarna däremot inte kräver (ständig) tillsyn så är inte heller avsaknad av nattpersonal ett problem för driften, men jag förväntar mig att en riskanalys skulle komma fram till att tillsynspersonal eller väktare krävs.
Får man inte igenom det handlar det nog mer om inkompetens hos arbetsgivaren.
Det är andra problem på den svenska arbetsmarknaden som tvingar företag att ansluta sig till kollektivavtal.
Spotifys utmaning är som jag förstår det enbart relaterad till (den svenska tolkningen av?) EUs krav på dygnsvila i relation till jour.
“Nattarbetande vars arbete innebär särskilda risker eller stor fysisk eller mental ansträngning får dock inte arbeta mer än åtta timmar”
Skippa Håkan Hellström så kan man jobba hur som helst, med eller utan dygns och veckovila 😜
Det är en intressant principfråga. Jag vill hävda att Microsoft och Google tveklöst bör klassas som samhällsviktigt idag. Facebook möjligen mer tveksamt men då de även äger och driftar WhatsApp och Messenger som är väsentliga kommunikationsplattformar idag så är det åtminstone betydligt viktigare att de funkar i kris och krig än att Spotify gör det. Amazon klarar vi oss utan, men vem vet hur det ser ut imorgon, kanske deras logistiktjänster blir viktigare för sjukvård och försvar än Postnord.
Jag tror både Microsoft och Google har kollektivavtal så det är inga problem där.
Det Spotify försökte göra var att få nattarbete UTAN ett kollektivavtal genom att hävda att de är samhällsviktiga.
Nattarbete torde vara relativt okomplicerat. Svårt däremot med jour på grund av kravet på dygnsvila, vilket än så länge knappt ens räddningstjänsten lyckats få till (men då beroende på arbetsgivarens inkompetens/ointresse).
Jag skulle hävda att Amazon är betydligt mer samhällsviktigt än Facebook. AWS (Amazon Web Services) är globalt marknadsledande inom molnhantering (https://www.statista.com/chart/18819/worldwide-market-share-of-leading-cloud-infrastructure-service-providers/) och större än Microsoft Azure. Vem vet vilka samhällskritiska system de hanterar?
Håller med dig. Och när vi pratar om de företagen som leverantörer av molntjänster är det i princip omöjligt att säga att en ska bort och två ska stanna eller liknande. Ligger i olika utsträckning samhällsviktiga tjänster utspridda på GCP, Azure och AWS. Tror inte det skulle förvåna någon speciellt mycket om det är så någon dyr arkitekt har lyckats trycka in en multi cloud lösning så en samhällsviktig tjänst pratar över alla tre nämnda molntjänster. Exempelvis hostar lokala elnätsbolaget stor del av sitt i Azure och var snälla nog att inte sätta en egen domän på inloggingen så de skickar en till: -iam-server-prod.azurewebsites.net.
Och för er nyfikna, ja både -iam-server-stage.azurewebsites.net och –iam-server-dev.azurewebsites.net funkar med
Tänkte inte på AWS! Utnyttjas flitigt även inom telekom som är min bransch. Liksom säkert inom el och VA. Rent krasst, utan AWS och Azure stannar en hel del tjänster som idag klassas som samhällsviktiga.
Det räcker väl med melloappen för kommunikatione i kristider? Så får vi lite nytta av SVT-pengarna också.
Oj, du har missat Amazon Web Services som halva världens molntjänster ligger på. Samhällsviktigt fast mångdubbelt Microsoft Azure och Google cloud.
Om nu solkraft är en så j-a bra investering för det är så billigt med solceller som vissa påstår och alla rusar dit, och privatpersoner dessutom får en massa bidrag för att producera solceller i små anläggningar hur ser då framtiden för dessa ut om man gör en realistisk kalkyl när det blir trångt i dörren in till konserten och alla producerar solel i stort sett samtidigt?
Avskrivningar, underhåll och kapitalkostnad för anläggningen?
Jag har inte sett någon som fått sitt hus omvärderat till ett högre belopp för att de fått solceller på taket och ser inte hur det skall påverka lönsamhetskalkylen. Dessutom borde värdet minska hela tiden i takt med att anläggningen åldras OCH man får en merkostnad framöver för att ta bort solcellspanelerna när man måste lägga om taket i framtiden.
Jag är inte övertygad om att just solceller är så bra investering för en privatperson även om vi får högre elpriser generellt på sommaren pga vindkraften inte levererar så bra då och kärnkraften normalt är avställd för underhåll.
Det finns en hel del faktorer som drar åt olika håll.
Kämpa, Rikki.
Du vet att alla fastigheter, lägenheter och villor borde minska sitt värde över tiden i takt med att de åldras?
Du nämnde att ny generation solceller är på ingång LW, vad är fördelen med dom?
Mer Wp/m2 vilket ger lägre installationskostnad per Wp. Själva cellerna börjar bli billiga, det är arbetet med att installera dem som kostar.
De som jobbar med att ta fram 2 lagers solceller har väl uppnått 43 Wp/m2 vilket är mer än det dubbla på de som installeras idag. Prognosen är väl att dessa finns på marknaden om 3 år (men blir väl i vanlig ordning något år senare som vanligt med lansering av nya produkter). Oklart vad dessa paneler kommer kosta men installationskostnader per Wp/m2 borde ju halveras då det borde vara lika tidskrävande att installera oberoende på hur effektiva panelerna är.
Sen förbättras säkert det ytterligare så kanske finns rimligt prissatta paneler på marknad om 10 år med 50+ Wp/m2. Blir bra för samhället med denna utveckling.
De som jobbar med att ta fram 2 lagers solceller har väl uppnått 43 Wp/m2 vilket är mer än det dubbla på de som installeras idag. Prognosen är väl att dessa finns på marknaden om 3 år (men blir väl i vanlig ordning något år senare som vanligt med lansering av nya produkter). Oklart vad dessa paneler kommer kosta men installationskostnader per Wp/m2 borde ju halveras då det borde vara lika tidskrävande att installera oberoende på hur effektiva panelerna är.
Sen förbättras säkert det ytterligare så kanske finns rimligt prissatta paneler på marknad om 10 år med 50+ Wp/m2. Blir bra för samhället med denna utveckling.
Självklart minskar värdet på fysiska objekt i takt med att de nyttjas. Ialla fall bokföringstekniskt.
Vad “marknadsvärdet” innebär är en helt annan sak.
Det gäller för Teslor och hus på landet och solcellsanläggningar. Skillnaden är att man i en bostadsrättsförening kan välja att gömma det bakom en konstig avskrivningsmodell och en privatbostads (fastighet) normalt sett inte gör något bokslut så det syns inte.
Men det är bra att du har insett att man inte kan sälja el på sommaren och få vinterpriser för den som du påstått. Att vissa företag är korkade och haft det i sin modell är nog som det är, och troligen därför svensk vindkraft har extrema lönsamhetsproblem just nu.
Att banken inte vill omvärdera är ju inte samma sak som att privatpersoner inte hellre vill köpa ett hus med solpanel. Man bjuder lite extra ifall det är installerat.
Jag ser inte hur det har någon som helst relevans för lönsamhetskalkylen.
Om nu skall följa bloggens tes om bostadsbubblan som skall implodera dessutom så är det ännu mindre viktigt.
Vad är, mellan tummen och pekfingret, break-even för solceller?
Säg att det ligger på 10 år, då ska man alltså vara rätt säker på att bo kvar i minst 10 år. Jag undrar hur många som faktiskt kan känna sig säkra på att bo kvar så länge.
Finns Spinal Tap fortfarande?
Jag såg dokumentären om bandet.
Men jag kan inte hitta några turneer med de.
Sagt med ironi.
“This amp goes to eleven”, är en riktig klassiker.
Vad kul att Sätila får sin egna variant av muskelrock.
Det var på tiden.
Spotify är 100% enligt den Svenska modellen.
Den Svenska modellen säger att vi har ett gäng grundläggande rättigheter som är möjliga att avtala bort, främst via kollektivavtal. Det går att upprätta privata avtal också men då måste en jurist anlitas som tittar på varje enskilt avtal från bägge hållen. Du får ju som bekant inte avtala bort dina grundläggande friheter och jobba gratis ex.
Ur det perspektivet är det inte alls förvånande att nattjour inte får förekomma. Men, lika ska gälla alla så det här gäller ju naturligtvist samtliga techbolag inklusive de bloggaren nämner.
Intressant artikel i DN om vindhaveriet idag (var inte bakom betalvägg när jag läste den) – https://www.dn.se/ekonomi/vindkraften-gor-miljardforluster-lonsamheten-ar-i-princip-obefintlig/
Men nu är den låst.
Kan du sammanfatta?
Intervju med renägare som har sina renar i närheten av Marbygden, oklart vad det hade med saken att göra. Genomgång över hur det går för de flesta vindkraftbolag, katastrof är väl det korta svaret.
Var nåt danskt bolag som förlorade 15mrdr på ett år från vindkraft.
Känns som det här kommer omvärderas rätt snart.
Man fattar varför Centerpartiet/Bondeförbundet är så mycket för fritt företagande – dom är brutalt dåliga på det själva. Nuon, vindkraft – allt dom tar i blir till skit.
+ serverhallar
En intressant sak visas i kartan i DN-artikeln. Vinster respektive förluster redovisas länsvis. I grova drag gör vindkraften viss vinst längst söder, men dessa vinster avtar successivt och vänds till stora förluster längst i norr.
Det är väl tur att sex kärnkraftsreaktorer lagts ned i söder så att priserna blivit bättre där, Men vänta nu. Produktion av el från kärnkraft påverkar ju inte priset på densamma. Tänkte inte på det.
(Kommentaren kan innehålla spår av ironi.)
Får tacka för ett helt gäng mycket bra kommentarer om mitt kraschande värmesystem igår – var till stor hjälp.
Mvh
Elunderklassen
Skriv du romaner om Ukraina så skriver vi romaner om ditt värmesystem. Tit for tat 🙂
🤣🤣
Märkligt att Spotify fick nej. Gäller det även IT driften på statliga verk?
Statliga verk kan nog anses vara samhällsviktiga.
Samt att det finns kollektivavtal.
WOFSER: Har läst samtliga dina komentarer i denna tråd och kommer till slutsatsen att du tycks vara den ende som har uppfattat vad frågan egentligen rör … nämligen att avsteg från Arbetstidslagen går att göra om Kollektivavtal mellan centrala parter är tecknat och frågan är förhandlad i laga ordning enligt MBL.
Spotify får väl se till att få tummarna ur arslet och teckna Kollektivavtal så är problemet ur Världen!
De vill väl helt enkelt inte “få tummarna ur arslet”. Inte Musk heller. De lämnar eventuellt hellre landet. De kör väl någon sorts Chicken Race, och hoppas på att det lyckas. Smart eller ej? Det finns det åsikter om. Nog också mycket en fråga om principer och prestige.
Really?
Det varierar nog en hel del. Svenska kraftnät tror jag är mer samhällsviktigt än Myndigheten för kulturanalys, t.ex., men enklast är väl att klassa all statliga myndigheter som samhällsviktiga så slipper man gränsdragingsproblem.
Självklart får Spotify ha nattarbete, precis som alla andra företag. Men precis som andra förväntas de förhålla sig till skyddslagstiftningen som begränsar hur långa pass med arbete + jour (som båda kräver närvaro på arbetsplatsen i motsats till beredskap) man får ha. Det blir inte bra att raljera utan kunskap tyvärr.
Nej, Spotify får inte ha nattarbete (eftersom kollektivavtal saknas), lagen är tydlig i det fallet.
Arbetslagen är en dispositiv lag, så du kan förhandla bort en del av lagkraven om du tecknar kollektivavtal.
Ett annat exempel på dispositiv lag är köplagen.
Hur svårt är det egentligen att starta ett fackförbund? Är det bara som att starta en förening ungefär? Kan inte dom anställda på Spotify gå ihop och göra det och få saken ur världen?
Problemet är på andra sidan, företaget vill inte ha organiserad arbetskraft.
Jo men man kan ju starta fackförbundet lite pliktskyldigt bara men vara reko i förhandlingarna. Det rörde sig ju bara om en handfull individer så kan inte vara så svårt. Det lär ju ändå bli ett kollektivt avtal för jourersättning och sånt, det är ju inget man avtalar individuellt.
Är väl inte jätteenkelt då man lätt hamnar i konflikt med befintliga fackförbund om rätten att organisera de anställda. Omöjligt är det inte då det finns sådana som t ex Syndikalisterna. Grundproblemet är väl närmast bolagets inställning och att anställda kanske är ointresserade och även kanske fruktar att drabbas av åtgärder om de t ex skulle bilda en lokal fackklubb kopplad till ett förbund som i sin tur då kommer återkomma med krav om kollektivavtal.
Ja, på fackföreningsmarknaden råder oligopol.
För att frångå arbetstidslagen så krävs kollektivavtal som slutits eller godkänts av en “central arbetstagarorganisation”.
De anställda skulle kunna skapa en lokal fackförening men utan att denna fackförening sedan ansluter sig till en central arbetstagarorganisation så skulle det inte funka.
Tack för svar!
Slänger in en pinne i getingboet. Vindkraften håller på att kollapsa. Lönsamheten finns inte om man inte tar bort billigare kraftslag, reglerar elpriset eller inför kraftiga subventioner.
https://www.dn.se/ekonomi/vindkraften-gor-miljardforluster-lonsamheten-ar-i-princip-obefintlig/
Öppen version av artikeln
https://marcusoscarsson.se/just-nu-krisbesked-for-svensk-vindkraft/
I södra Sverige med högre elpriser är den mer lönsam om man kör över folk och inte betalar ersättning.
Skall man bygga till havs blir det signifikant dyrare.
Ja, det är väl tur att man lagt ned sex kärnkraftsreaktorer i söder. Se även min kommentar ovan.
All infrastruktur i Sverige bygger på att markägare och landsbygdbor inte ska ersättas skäligt, det kvittar om det är gruvor, vägar, vindparker eller kraftledningar, ersättning till byggden är obefintlig trots att
1000tals miljarder generas på landsbygden
Det var inget problem att införa 3 skift på mitt tryckeri.
Facket var väldigt tillmötesgående.
Bra med nattvakt, hälsar KI.
Mm, där kommer nog rulla huvuden för att man inte hade ordning på systemen.
Gillar att larmen tjöt i 5 dagar och det tokspammades med mail till ansvariga men ingen brydde sig då det troligen var falsklarm 😀
Forsmark 2 har glädjande nog ökat effekten under morgonen. Det är väl i natt den är tänkt att gå upp på full effekt igen?
Nordpool har släppt en ny databas med mycket mer data om elpriser, överföring och produktionsslag. Tex finns priser för många fler länder och idag kunde jag se att Frankrike hade lägre priser än Sverige. Solel visas också som produktionsslag. Ska bli intressant att följa detta framöver och tex se hur stor del av Sveriges elproduktion som kommer från sol när den ger som mest och hur det påverkar priserna.
Minns ej vem jag lovade att pudla om jag inte nådde gratis el med Tibbers erbjudande från i höstas (ingen månadsavgift, 92 kr rabatt på månadsfakturan, eller 115 kr rabatt inklusive moms).
SE 4.
Så jag gör som regeringar och smyger ut pudeln sent en fredag:
Inte nått gratis el någon månad, januarifakturan blev 39 kr, eller 1/10 av fakturan från det lokala nätmonopolet. Och då har jag lyxat med golvvärme på helger när spotpriset varit < ca 150 öre.
Nytt löfte:
Uppdaterar om jag lyckas nå 0 kr någon varmare och blåsigare månad.
Sen fredags-retsticka: Och hur hög blev avskrivningskostnaden? 😉
Har arbetat inom processindustri, plattformar i nordsjön, hamnindustri, främst som arbetagivarens företrädare och arbetstider har aldrig(nåja) varit ett problem. Detta borde kunna lösas kvickt med the swedish model…
Sen finner man det lite lustigt (icke skadeglatt) att profetian man gjort tidigare slår in och man inte utan vidare kan sälja överskottet sommartid till priset för underskott vintertid. Men jag fortsätter alltjämnt profitera på de som inte vet bättre, den enes bröd…
Det finns dock mycket kvar att ösa ur för de som gått på den gröna blåsningen..
Trevlig helg på bloggen och dess följare, hade jag inte haft så mycket jobb hade jag säkert varit med bättre här.
Vad betyder “kvinnligt kodad”? Något slags feminint chiffer?