Nedanstående artikel är skriven tillsammans av Lena och Lars Wilderäng.
Dags för lite fredagsmys. Sedan vinprovningen som skrevs om den senaste gången så har det tillkommit flera spännande ukrainska viner på Bolaget. Vi har fått testa några av dem, så här kommer en uppdatering.
Från tidigare sortiment som fanns i januari har vi fått möjligheten att testa Fria Fågeln, ytterligare ett av Koblevos viner som görs i närheten till Mykolajiv. Vinet är ett av flera av vinerna som Koblevo låter bära namn som är inspirerade av kriget. Det lätta vita vinet bär namnet av en volontär sjukvårdare, tillika poet och skådespelare, som tillfångatogs i samband med belägringen av Azovstal. Hennes callsign var Ptashka, vilket betyder just en liten fågel. Hon släpptes från fångenskap och namnet anspelar på att hon är fri.
Vinet är en blandning av 40% Aligoté och 60 % Traminer. Aligoté är kanske inte superkänt i Sverige, men det är den enda druvan som är tillåten i vita Bourgogneviner utöver Chardonnay, och används rätt friskt i Cremant de Bourgogne. Traminer adderar en mjukare och mer aromatisk sida. Vinet upplevs som lätt, behaglig, och trevlig att matcha till maten. Det är även lättdrucket bara som det är, speciellt i jämförelse med Telti-Kuruk-druvan från Shabo som vi skrev om på förra provningen, och som vi även jämförde det här vinet med.
Nu till nyheterna. Vinmportören Racimo som tar in Koblevos viner har även Oreandas sortiment plus några mjödsorter och vodkasorter från Ukraina. Nu satsar de fullt på ytterligare en leverantör. Till skillnad från tidigare vinproducenter som mestadels kantar Svartahavskusten så är det här en småskalig mikrovineri från Kyjiv-området.
Ukrainska Svartahavskusten är svårslagen när det kommer till viner. Den har ganska höga berg, många soltimmar, södersluttningar som går hela vägen ner till havet, och förstås havsklimatet som är mildare och stabiliserar vädret. Mycket av vinproduktionen har varit koncentrerat kring Krymhalvön. Men nu har den varit olagligt ockuperad i tio år. Då tvingas man använda de områden som finns utöver det. För den som mot förmodan inte följer krigets geografi så håller alltså ryssen fortfarande största delen av ukrainska svartahavskusten, från söder om Mykolajiv och Cherson och hela vägen österut till Mariupol, Novoazovsk och mot ryska gränsen.
Utanför Kyjiv hittar vi Biologist som är en liten vinproducent som fullkomligt exploderat och gått från att ha svårt att få ut sina produkter, till att de nu inte har tillräckligt att sälja för att matcha efterfrågan. Alla flaskor är numrerade för hand, vilket visare lite på hur små serier det är. Racimo har lyckats få tag på några hundra flaskor och de går att beställa via Systembolagets butik-i-butiken beställningssortimentet, men lagerhålls alltså inte av monopolet.
Dels finns en Pinot Noir som är kraftfull med mycket ek. Inte som en lättare Nya Zeeländare eller fransos, utan mycket mer kraftfull att mer jämföra med en amerikans Pinot Noir och överraskar. Lena tycker normalt att Pinot Noir saknar kropp, men inte här, utan detta var verkligen en upplevelse. Vinet är fortfarande väldigt ungt, och kan absolut lagras.
Biologist försöker använda så lite kemi och tillsatser som möjligt, för att hålla sig så nära naturviner som det går.
Ett annat vin med själva namnet Biologist är Chardonnay Orange Blend (obs: uppdaterat till korrekt länk) med sin typiska gula och blå etikett. När den fullskaliga invasionen drog igång tejpade man helt enkelt över flaskorna med gul och blå tejp och skrev Slava Ukraini, men nu är det riktiga etiketter med motsvarande utseende.
Vinet har en fantastisk karaktär med allt man kan önska sig av ett orange vin. Det rullar runt i glaset och doftar höstäpplen, gula löv, nötter och torkad frukt. Det gör sig väldigt bra till kryddiga rätter, gärna inspirerade av Svarta Havsköket och även ostar som rökt ost, eller fet salt och rökt fisk, som smörfisken.
Den trådiga rökta osten hittar man bland annat i Ukraina och Kaukasus eller i östeuropeiska affärer i Sverige. Man flätar ihop trådar av ost som röks. I helgen sade en kompis att det var det bästa hon någonsin ätit. Normalt dricker man halvtorra georgiska viner till rökt ost, men Ukraina utmanar med Biologists orange vin här på ett spännande sätt, och kanske mer västerländskt. Det finns numera också enklare rökt ost i svenska affärer.
Det finns numera även ett ukrainskt torrt bubel från Karpaterna i en elegant svart flaska. (OBS: det är Chateau Chizay som gör det, inte Biologist). Vi har inte testat den, en hoppas kunna öppna nästa vecka när Lenas bok Solroseffekten släpps. Boken går fortfarande att förbeställa som signerad för hemskickning direkt från Mondials webshop, alternativt så signerar Lena i Gamla Stans Bokhandel nästa lördag på tvåårsdagen av den fullskaliga invasionen 24:e februari mellan 14 – 15.
Racimo ordnar även vinprovningar av ukrainska viner eller den ukrainska spriten horilka, vilket är bokningsbart via deras hemsida.
12 kommentarer
Tack för fler tips!
Köpte bl.a. Koblevos Röda Olvon och den var mycket god! Passade bra till hjortfilén med potatisbakelse som jag och sonen åt i lördags!
Слава Україні! 🇸🇪 🫶 🇺🇦
Måste testa Orange Blend!
Tack för tipsen! Bra att kunna stödja Ukraina med win-win handel 🙂
Vin-vin handel
Fick fyra flaskor av Pinot Noir hävda idag:
“Vi kan tyvärr inte leverera din beställning (E1234567890) och har därför behövt avsluta den.”
Beställt igen, hoppas på bättre lycka den här gången!
Skål på er alla 🥂
Skål!
Vi har två olika ukrainska mousserande viner i vinhyllan.
Tipsar andra om att det finns i beställningssortimentet och är ytterligare ett sätt att stötta Ukraina.
Roligt att du äntligen har tid med lite fredagsmys. Jag har varit lite orolig. Hoppas du inte läser detta förrän imorgon. Tack för din aldrig sinande rapportering.
Inte för att det har med vin att göra. Men “den profilerade bloggaren” blev just länkad i en ledare (låst):
https://corren.se/ledare/artikel/snart-kan-du-bli-granne-med-en-gruva/jnegy42j
Så går det när man har 11 år gamla texter sökbara.
Betalvägg.
Någon som testat den smaksatta nemiroff som släpps för beställning 21 feb? Tror det var päron. Den vanliga är ljusår bättre än t.ex. Absolut.